Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-05-20

20120520.doc — Microsoft Word Document, 88Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Húsvét ünnepe utáni 6. vasárnap (Exaudi) istentiszteletén, 2012. május 20.-án Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Isten hozott mindenkit ma reggel az istentiszteleten. 0x08 graphic

Kezdő ének: 467 (Bogatzky Károly Henrik 1690-1774, német) - Liturgia: 5

1. Ébredj, bizonyságtévő lélek! A várfalakra őrök álljanak, Kik bátran szólnak, s harcra készek, Ha éj borul le, vagy ha kél a nap. Hívásuk zengjen mesze szerteszét, Az Úrhoz gyűjtve népek seregét! - 2. Ó, bárha lángod fellobogna, S ébredne föl sok nemzet fényinél, Bár egyre több hűséges szolga Aratna, míg le nem borul az éj! Urunk, e roppant ért vetésre nézz! A munka sok, a munkás oly kevés! - 3. Te készítsd útját szent igédnek, Hogy fénye minden népet érjen el, Míg tárt kapudon mind belépnek, S minden nyelv irgalmadról énekel. Adj a jóhírnek sebes szárnyakat, Míg nyomán béke és élet fakad! - 4. Te fenséges műved bevégzed, Mert a föld üdve és bírája vagy, Győz a te örök tiszta fényed, Bár ma még homály födi utadat. Azért mi hittel kérünk szüntelen: Hallgass meg minket! Ámen! Úgy legyen!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Halld meg, Uram, hangomat, hozzád kiáltok! Könyörülj rajtam, és hallgass meg, Istenem! Ne rejtsd el orcádat előlem, ne utasítsd el szolgádat haraggal! Te vagy segítségem, ne vess el engem, ne hagyj el, szabadító Istenem! Uram, ismertesd meg velem utadat, és lábam igazítsd a helyes ösvényre! Add, hogy meglássam jóságodat, és gyönyörködhessem templomodban!

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Halld meg, Uram, hangomat, hozzád kiáltok! Könyörülj rajtam, és hallgass meg, Istenem!

Liturgia: Atyának, Fiúnak És Szentlélek Istennek. A Szentháromságnak, Hűséges éltetőnknek Dicséret, dicsőség, Legyen magasztalás, Most és mindenkoron Örök hálaadás!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, és vigyük Elé bűnünket, kérve irgalmát:

Uram, lélekben Hozzád emelkedem. Utaidat ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg. Vezess hűségesen, mert Te vagy szabadító Istenem. Mindig Benned reménykedem. Gondolj, Uram, irgalmadra és kegyelmedre, melyek örök idők óta léteznek. Ifjúkorom vétkeire és bűneimre ne emlékezz. Kegyelmesen gondolj rám, mert Te jóságos vagy. Megmutatod a vétkeseknek a jó utat, az alázatosakat igazságosan vezeted, az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Előtted állok, drága Jézusom, Reád szorult és kétséges sorsom. Én Uram, királyom és bírám, Légy szószólóm bűnösnek, tekints rám!

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken az Isten Jézus Krisztus által, akit halálra adott bűneinkért, és akit feltámasztott üdvösségünkért. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Hogyne dicsérném az Istent Zengedező énekkel, Ki dolgában oly bölcs, oly szent, És jót tesz mindenekkel! Ő minden áldások Atyja, Csupa jóság, szeretet, Ki engem bölcsen vezet, És hű szívét hozzám hajtja. Minden elhagy, elfeled, Isten vég nélkül szeret.

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Dicsőség Királya, minden hatalmak Ura, aki győzelmesen emelkedtél a magasságba, ne hagyj magunkra bizonytalanságban, tehetetlenül, hanem erősíts bennünket az Igazság Lelkével, akit megígértél nekünk. Vele és az Atyával együtt dicsőítünk örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! A mai vasárnap, Húsvét utáni 6. vasárnap Ószövetségben megírt Igéje Jeremiás prófétától szól, a 31. fejezet 31. versétől:

Eljön az az idő - így szól az ÚR -, amikor új szövetséget kötök Izráel és Júda házával. Nem olyan szövetséget, amilyent őseikkel kötöttem, amikor kézen fogva vezettem ki őket Egyiptom földjéről. De ezt a szövetséget megszegték, pedig én voltam az Uruk - így szól az ÚR. Hanem ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni, ha eljön az ideje - így szól az ÚR. Törvényemet a belsejükbe helyezem, szívükbe írom be. Én Istenük leszek, ők pedig népem lesznek. Akkor nem tanítja többé egyik ember a másikat, ember az embertársait arra, hogy ismerje meg az URat, mert mindenki ismerni fog engem, kicsinyek és nagyok - így szól az ÚR -, mert megbocsátom bűneiket, és nem gondolok többé vétkeikre.

Így szól erről Jézus Urunk tanítványainak, halála előtt János evangéliuma 15. fejezetének a végén a 16. fejezet 4. verséig:

„Amikor eljön a Pártfogó, akit én küldök nektek az Atyától, az igazság Lelke, aki az Atyától származik, az tesz majd bizonyságot énrólam; de ti is bizonyságot tesztek, mert kezdettől fogva velem vagytok.”

„Ezeket azért mondom nektek, hogy meg ne botránkozzatok. A zsinagógákból kizárnak titeket, sőt eljön az az óra, amikor mindaz, aki megöl titeket, azt hiszi, hogy Istennek tetsző szolgálatot végez; és mindezt azért teszik, mert nem ismerték meg sem az Atyát, sem engem. Ezeket pedig azért mondom nektek, hogy amikor eljön az órája, emlékezzetek rá: én megmondtam nektek.”

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják, megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 267 (Semper Ernő1722-1758. Ulber Keresztély Sámuel 1714-1776, német)

1. Terjeszd e földön, Jézus, országodat, Mindenek lássák a te jóságodat. A földön élők mind megismerjenek, És tiszteljenek! - 2. Méltass mindenkit szent segítségedre, Hogy mind eljussunk te ismeretedre, S híven kövessük, mint megparancsoltad, Akaratodat! - 3. Te segíts minket neved félelmére És szent igédnek hű ismeretére. És add, hogy benne mindenek fölleljék Élet beszédét! - 4. Légy a sötétben mi világosságunk, Küzdelmeinkben teljes bátorságunk! Légy orvosunk a kínos szenvedésben Minden időben! - 5. Minden veszélyben védelmezz meg minket, Míg bevégezzük egykor életünket, S eljutunk innen dicsőség honába, A mennyországba!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvérek! A mai vasárnapnak a levélbeli Igéje az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv 6. fejezetének az elejéről szól hozzánk:

Azokban a napokban pedig, mivel nőtt a tanítványok száma, zúgolódás támadt a görögül beszélő zsidók között a héberek ellen, hogy mellőzik a közülük való özvegyasszonyokat a mindennapi szolgálatban. Ekkor összehívta a tizenkettő a tanítványok egész gyülekezetét, és ezt mondták nekik: „Nem helyes az, hogy az Isten igéjét elhanyagolva mi szolgáljunk az asztaloknál. Hanem válasszatok ki magatok közül, atyámfiai, hét férfit, akikről jó bizonyságot tesznek, akik telve vannak Lélekkel és bölcsességgel, és őket állítsuk be ebbe a munkába; mi pedig megmaradunk az imádkozás és az ige szolgálata mellett.” Tetszett ez a beszéd az egész gyülekezetnek, és kiválasztották Istvánt, aki hittel és Szentlélekkel teljes férfi volt, valamint Fülöpöt, Prokhoroszt, Nikánort, Timont, Parmenászt és Nikoláoszt, az antiókhiai prozelitát; az apostolok elé állították őket, és miután imádkoztak, rájuk tették kezüket. Isten igéje pedig terjedt, és nagyon megnövekedett a tanítványok száma Jeruzsálemben, sőt igen sok pap is engedelmeskedett a hitnek.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Nem szeretnék hosszan beszélni, kedves Gyülekezet. Csak néhány egyszerű tanulságot vonjunk le. Néhány egyszerű tanulság következzék Jeruzsálemről és Tatabányáról.

Egy mondatban két fontos Ige van: „Isten igéje terjed” Ez ígéret és helyzetjelentés. Ígéret és helyzetjelentés. Eljutott hozzánk az Isten Igéje, merthogy bennünket szólít meg ebben a könyvben, meg minden alkalommal, amikor magányosan, magunkban vagy közösségben szól hozzánk Isten szava. Eljutott hozzánk, hiszen Jézus Krisztus azért halt meg, hogy ez az evangéliuma bennünk szóljon. Hála ennek, hiszen ez mindent megmagyaráz és mindent megold. - Ez az első tanulság, ígéret és helyzetjelentés.

Eljut azokhoz is az Isten Igéje, mivelhogy terjed, akikért aggódunk. Vagy azokhoz is, akiket ebből a szempontból magunkban, magunktól lenéznénk. Tehát úgy értem, hogy lenéznénk, - úgy gondoljuk, hogy hozzájuk úgysem jut el, vagy nem szükséges, hogy eljusson Isten Igéje. - Szóval hozzájuk is eljut.

Ugyanis Isten Igéje minden ragályos betegségnél sokkal erősebb. A ragályos betegségek abból az erőből fakadóan terjednek, amit az élő szervezet önfenntartó ereje hordoz. Isten Igéje pedig abból az erőből fakadóan terjed, amit az élő Isten terve és szándéka hordoz.

Isten Igéje tehát terjed. Ha útját álljuk Isten Igéje terjedését valamilyen okból, szándékosan vagy véletlenül, akkor sem áll meg. Az egyetlen következménye lehet ennek, ha útját álljuk, hogy kikerül minket. És kikerülnek minket, vele együtt az áldásai.

A másik tanulság ugyanebben a mondatban: A tanítványok száma növekszik. Még a papok is - mondja Lukács. Ott akkor Jeruzsálemben a papok, ez a szó, ez a sötét és gyomrot-szorító szó, azt jelentette, hogy akik Isten Igéjének elvi ellenségei, akik elvből ellene vannak. Szóval a tanítványok száma növekszik. Ennyire ellenállhatatlanul és ennyire kiszámíthatatlanul, hogy még a papok is.

Ha útját álljuk a tanítványok száma növekedésének, a tanítványok száma akkor is növekszik. Erre is igaz ez az ígéret. Tovább növekszik a tanítványok száma akkor is, nekünk viszont az egyetlen következménye lehet az, hogy zúgolódás támad közöttünk. Aránytalan erőfeszítés lesz a részünk, és egyéb, ehhez hasonló nyomorúságok, nehézségek, amelyek függetlenek attól, hogy a tanítványok száma növekszik.

Aztán tanulság ebből, hogy ez a két ígéret: Isten Igéje terjed, és a tanítványok száma növekszik, ez véletlenül sem a mi saját közösségünknek a pecsétes ígérete. Nem saját lelki élményünknek az eszköze és forrása. Tehát ne azt várjuk ettől az ígérettől, hogy mi mosolyogva lecsücsülünk, és megvárjuk, hogy itt, körülöttünk duzzadjon a létszám, és mindenki lélekben, bölcsességben örvendezzék.

Jézus és tanítványa mindig és mindenhol azért dolgozik, hogy ott, akkor, a Jelenések Könyvének a szavai szerint a „trónus és a négy élőlény körül” - így látja János apostol a látomásaiban - „ott szóljon az ének.” Ezért dolgozik Jézus és mindenkor minden tanítványa. Függetlenül Jeruzsálemtől, függetlenül Tatabányától. Magyarországi Evangélikus Egyháztól és minden egyéb adminisztrációs szervezettől. - Bár, amikor ezeket olvassuk, a jeruzsálemi gyülekezetről olvassuk ezeket, bár ekkor még Pál nem tért meg. Még előtte vagyunk. Még a samáriai emberek sem kaptak Szentlelket Istentől. Még azelőtt is vagyunk. Még nem hallották az evangéliumot más tartományok és más városok lakói. Még ezelőtt is vagyunk. Még csak a Jeruzsálem városában élő gyülekezetről olvasunk.

Lukács ebben a leírásban mégsem róluk szól. Akkor nem maradt volna fenn számunkra a Bibliában. Nem róluk szól, hanem rólunk szól, mirólunk. Az egyetemes anyaszentegyházról, a szentek közösségéről. Amit a Jelenések Könyve úgy fogalmaz: a megszámlálhatatlan sokaság. Arról a közösségről szól, amelynek a tegnapi Missziói Napi gyülekezet, bármilyen lenyűgöző tömegélményt nyújtott is, csak egy cseppje. Időben is, térben is, létszámban is - egy cseppje. Ezért maradt fönn számunkra ez az Ige, ez az eset, a tanulságaival együtt.

Így bátran imádkozhatunk, és kérhetjük Isten Lelkét, és szeretetét, hogy ez megvalósuljon bennünk is.

Imádkozzunk:

Édes Istenünk! Hálát adunk Neked azért, hogy szavaddal, Lelkeddel, szereteted jó hírével elérsz, megszólítasz, megállítasz és fölemelsz, életre keltesz minden embert. Hálát adunk Neked azért, hogy bennünket is megszólítottál, fölemeltél és életre keltettél. Hálát adunk azért, hogy a gyermekeinket, az utánunk jövőket, a körülöttünk, közöttünk élőket is megszólítod, felemeled, életre kelted. Hálát adunk azért, hogy Te véghez viszed, amit megígértél, hiszen senki, semmi nem állíthat meg abban, amit szereteted elhatározott. Hálát adunk azért, hogy itt, miközöttünk szólt és szól a Te szavad, hogy bennünket megérintsen, gazdagítson. Megvédjen és megbátorítson. Minden körülmények között. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt hitünk erősítésére az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Most vigyük Isten elé imádságban az életünket:

Édes Atyánk, jó Istenünk! Kérünk, te add meg nekünk mindazt, amire szükségünk van, hogy szavad elérjen hozzánk, megértsük, meghalljuk, szólítson, érdekeljen bennünket és végül pedig legfőképp, hogy eljusson a szívünk mélyéig, és bennünket formáljon, újjáteremtsen. Kérünk Téged, Istenünk, növelj bennünket, népedet szerte a világban, itt a mi országunkban, Egyházunkban, gyülekezetünkben egyaránt. Kérünk szólítsd meg és erősítsd meg azokat, akik közöttünk élnek. Szólítsd meg, erősítsd meg családtagjainkat szeretteinket, szomszédainkat, munkatársainkat, barátainkat. Szólj azokhoz, akikhez mi csak beszélni tudunk, de beléjük látni és beléjük hatni nem tudnunk.

Urunk, kegyelmedre bízzuk az embervilágot, azokat is, akik tőlünk messze vannak, és mások, más vidéken élnek, más gondolatokkal ébrednek és fekszenek. Azokat is, akiket ismerünk és napról-napra találkozunk velük, de csak a Te hatalmadban maradjanak is. Szeretetedbe ajánljuk mindannyiunkat, gyülekezetünket, közösségünket, a közöttünk formálódó, élő közösségeket, kapcsolatokat. Te áldd meg a Te népedet Igéddel és Lelkeddel, hogy megerősödjünk, hogy megálljuk a kísértések között, hogy ne csüggedjünk el a próbatételekben és az adódó bajokban, nehézségekben, hanem a Te szeretetedben bízva álljunk, járjunk, lépjünk, reménykedjünk.

Jézusért kérünk Téged, aki a mi reménységünk, váltságunk, kősziklánk: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 262 (Debrecen 1602)

1. Jézus Krisztus, mi kegyelmes jó Urunk, Könyörgéssel színed elé járulunk: Ínségében nyájadat el ne hagyjad! Tőled várunk segítséget, oltalmat. - 2. Reád hagyjuk szentegyházunk dolgait. Orvosold meg sokféle nagy bajait! Elmerülni ne hagyd kicsiny hajódat, Parancsolj, és csendesítsd a habokat! - 3. Békessége, oltalma légy népednek, Szaporítsad számát te híveidnek, Mindnyájunknak add a te Szentlelkedet, Hogy hirdessük áldással nagy nevedet! - 4. Szent az Atya, mindenek Megtartója, Szent a Fiú, mindenek Megváltója, Szent a Lélek, Vigasztalónk, Vezérünk, Szentháromság, hálás szívvel dicsérünk.

Isten őrizzen és tartson meg minket mindenben. Erős vár a mi Istenünk!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek