Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-05-06

2012_05_06 - Húsvét ünnepe utáni 4. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 101Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2012. május 6.-án, Húsvét ünnepe utáni 4. vasárnap (Cantate) istentiszteletén Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 40 (Sírák könyve 50,24-26. Rinckart Márton 1586-1649, német - Crüger J. 1598-1662)

1. Jer, dicsérjük Istent, Szívvel, szájjal, lélekkel, Ki nagy, dicső dolgot Cselekszik mindenekkel, Ki bölcsőnktől fogva Mindeddig eltartott, És számtalan jókkal Minket elárasztott. - 2. A jóságos Isten Áldjon tovább is minket, Hogy vidáman, békén Tölthessük életünket: Tartson meg mindvégig Minket kegyelmében, Legyen szabadítónk Minden szükségünkben. - 3. Atyának, Fiúnak És Szentlélek Istennek, A Szentháromságnak, Hűséges éltetőnknek Dicséret, dicsőség, Legyen magasztalás, Most és mindenkoron Örök hálaadás!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett, és jobbja szabadulást szerzett! Nyilvánvalóvá lett minden nép előtt, hogy az Úr hatalmas Megváltó. Feltárta igazságát a nemzetek előtt, hűséggel és szeretettel emlékezett meg népéről. A világ népei mindenütt látták, hogy miként szabadítja meg őket. Ujjongjatok az Úr előtt szerte a földön, örvendjetek és vigadjatok zsoltárt zengve!

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csodákat tett, és jobbja szabadulást szerzett!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Isten színe előtt most vizsgáljuk meg magunkat. Nézzünk bele parancsolatainak, törvényének a tükrébe:

Ezt mondja az Úr :

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen másik istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, nincsen bennünk bűn, becsapjuk önmagunkat, és igazság nincs bennünk. Ha pedig megvalljuk a bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja azt, és megtisztít minket gonoszságunktól.

Ez alapján kérem, Testvéreim, hogy feleljetek szívetek szerint a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljunk hittel Istenhez, és kérjük az Ő irgalmát:

Uram, aki nagy és félelmes Isten vagy, és aki megtartod a szövetséget, a hűséget néped iránt, lásd, mi vétkeztünk és eltértünk akaratodtól. Nem hallgattunk szolgáidra, akik a Te nevedben szóltak hozzánk. Neked, Uram, igazad van, nekünk pedig szégyenkeznünk kell. Hallgasd meg mégis Istenünk imádságunkat, és ragyogjon rá orcád elpusztult szentélyedre az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereknek az Isten Jézus Krisztus által, akit halálra adott bűneinkért, és akit feltámasztott üdvösségünkért. Az Ő irgalmában és szeretetében bízva hirdetem nektek, bűnei­tek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok földön és mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok és örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Isten az Ő véréért eltörölte bűnünket. Legyen velünk az Ő Lelke, hogy Általa új életben járjunk. Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:

Mindenható Istenünk, akit szívvel, szájjal és zengő énekkel dicsérünk, engedd meg, hogy örömmel tanúskodjunk a szívünket betöltő békességedről Jézus Krisztus Urunk által. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! A mai vasárnap, Húsvét ünnepe utáni 4. vasárnap Ószövetségben megírt Igéjét olvasom Ézsaiás próféta könyvének a 12. fejezetéből a következőképpen:

Azon a napon ezt mondom majd:

Hálát adok neked, Uram,

mert bár haragudtál rám,

elmúlt haragod, és megvigasztaltál.

Íme, Isten az én szabadítóm, bízom és nem rettegek,

mert erőm és énekem az ÚR,

megszabadított engem.

Örvendezve fogtok vizet meríteni

a szabadulás forrásából.

Azon a napon ezt mondjátok majd:

Adjatok hálát az ÚRnak, hirdessétek nevét!

Adjátok tudtára a népeknek nagy tetteit!

Emlékeztessétek őket, hogy neve magasztos!

Énekeljétek, hogy milyen fenséges tetteket

vitt véghez az ÚR,

tudja meg ezt az egész föld!

Kiálts, és ujjongj, Sion lakója,

mert nagy közöttetek Izráel Szentje!

Az evangélium Igéje a mai vasárnapon így szól hozzánk János evangéliumából, a 16. fejezetből ezúttal az 5. verstől a 15. versig:

Jézus így beszélt tanítványaihoz megfeszítése előtt:

„Most elmegyek ahhoz, aki elküldött engem, és közületek senki sem kérdezi tőlem: Hova mégy? Mivel ezeket mondom nektek, szomorúság tölti el szíveteket. Én azonban az igazságot mondom nektek: jobb nektek, ha én lemegyek; mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok. És amikor eljön, leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet: a bűn az, hogy nem hisznek énbennem; az igazság az, hogy én az Atyához megyek, és többé nem láttok engem; az ítélet pedig az, hogy e világ fejedelme megítéltetett.”

„Még sok mindent kellene mondanom nektek, de most nem tudjátok elviselni: amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; ezért mondtam, hogy az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 318 (Luther Márton 1483-154 - Nürnberg 1523)

1. Jer, örvendjünk, keresztyének, Jer, énekeljünk vígan! Gyülekezzünk, ifjak, vének, Az Úr szent hajlékiban! Ki atyai szeretetből Megváltott veszedelmünkből - Dicsérjük háladással! - 2. Az ördögnek foglya voltam, Halálban elveszetten, Így kínozott minduntalan A bűn, melyben születtem; És mind mélyebbre süllyedtem, Jó nem volt az életemben, A bűn vont hatalmába. - 3. A jócselekedet, erény Nem segített énrajtam, Nem enyhített lelkem sebén, A jót bárhogy akartam. A kétségek terhe alatt Nékem csak a halál maradt És a pokol borzalma. - 4. De végre nagy gyötrelmemet Az örök Úr megszánta, Irgalmára emlékezett: Szívét felém kitárta. Jó Atyaként fordult hozzám, Egyszülöttét feláldozván, Ki néki legdrágább volt. - 5. És ő engedelmeskedett: Eljött a földre értem, Szép, tiszta szűztől született - Ember lett és testvérem. Nagy hatalmát elrejtette, Én földi formám fölvette, Hogy a gonoszt legyőzze. - 6. Úgy tégy és csak úgy taníts hát, Mint Jézus, hozzá térve. Hirdesd az Isten országát Az ő dicsőségére, És jól vigyázz, hogy emberek Meg ne rontsák nagy kincsedet - Ezt bízza rád Megváltód.

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Éneklés (Cantate) vasárnapjának, a mai napnak a levélbeli Igéje szól most hozzánk. A Jelenések könyvéből a 14. fejezet első öt versét olvasom:

Ezt írja János:

És láttam: íme, a Bárány ott állt a Sion hegyén, és vele száznegyvennégyezren, akiknek a homlokára az ő neve és Atyjának a neve volt felírva. Hallottam egy hangot a mennyből, mint nagy vizek zúgását, és mint hatalmas mennydörgés hangját; és a hang, amelyet hallottam, olyan volt, mint a hárfásoké, amikor hárfán játszanak.

És új éneket énekeltek a trónus előtt, a négy élőlény és a vének előtt, és senki sem tudta megtanulni ezt az éneket, csak az a száznegyvennégyezer, akik áron vétettek meg a földről: ezek nem szennyezték be magukat nőkkel, mert szüzek, ezek követik a Bárányt, ahova megy, ezek vétettek meg áron az emberek közül első zsengéül az Istennek és a Báránynak, és szájukban nem találtatott hazugság: ezek feddhetetlenek.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Azt mondják Kodály Zoltán hazájában nem szabadna olyan keveset énekelni, mint amennyit Magyarországon mi magyarok énekelünk. Azt mondják, hogy az éneklés, mivel szívből jön, különben lemorzsolódik, eltűnik, elfogy, - ezért nem erőssége a ma emberének, mert általában, ami a hitből jön, az nem erősség. Minthogy túl sok hívőtől jön, kevés energiánk, figyelmünkből jövő dolog. De hát ez sok mindennel így van.

Érdekes dolog az, amit János apostol lát. Össze-vissza, egészen ellentmondó dolgokat. Mielőtt ezt látja, így kezdi ezt a látomását, amit fölolvastam. Előtte is látott dolgokat. Előtte fenevadakat lát, kísértéseket, lemorzsolódást, veszteséget, poklot. - Szóval az élet nagyon ellentmondásos, és nehéz eldönteni, hogy mit tegyen a szívünk: sírjon vagy örüljön.

Nézzünk kiindulásképpen néhány példát a veszteségekre és a lemorzsolódásra. Csak néhány történelmi példát említek viszonyítási alapul a továbbiakhoz:

2. Magyar Hadsereg: 200 ezer emberből elveszett 120 ezer. - Gedeon: Észak-Izráel-i törzsekből toborzott 30 ezres seregéből harcra kelt 300, hazatért a harc elől 29700. - Napóleon 580 ezres oroszországi hadjárata: odaveszett 560 ezer fő. - Leónidasz király termofilai kis serege: 300 főből odaveszett 300. - A Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye evangélikussága 1940-ben nagyjából 50 ezer volt, eltűnt belőle körülbelül 35-40 ezer. - Balf, Sopron melletti hajdani evangélikus falu: a gyülekezet 95 %-a tűnt el 1946-ban, egy év alatt. - Tatabányai gyülekezetünkből 2012 első négy hónapjában kilencen mentek el. De a gyülekezetünkből kilépettek, elszakadtak, ajtót már nem nyitó, sok egykori evangélikusokból nem tudom hányan. Talán, jelenleg tudott, ismert lélekszámú 100 %-a. - Ezek után nem csoda, ha a lemorzsolódást az élet szükségszerű velejárójának tekintjük. A lemorzsolódás azonban ellentmondásos dolog.

Az öreg János ugyanis más világot lát. Ő a Bárány Jézussal 144 ezer embert lát a Sion hegyén, - vagyis Jézus egyházában, képletesen szólva. Ugyanezt a 144 ezer lelket már korábban is látta az öreg János egy előző látomásában, és akkor részletezte is, pontosan számba vette őket oly módon, hogy Izráelnek mind a 12 törzséből törzsenként 12-12 ezer ember - 12-szer 12 ezer, az 144 ezer. - Mondom: ezelőtt a látvány előtt fenevadak, zsarolás, pusztítás, kísértések tömege a világ. - Majd látta: ott vannak a Jézussal közösségben levők. Odaírja ugyanazt a korábbi 144 ezres számot, jelezve ezzel, szívünkre bilincselve határozottan: Figyelem! Eggyel sem kevesebb! A fenevad, kísértés, pokol és a halál nem morzsolt le egyet sem! - Nagyon ellentmondásos dolog ez a lemorzsolódás.

Persze, mit jelent a Jézussal való közösség? - Ez is ellentmondásos dolog ebben a látomásban. Mert amit megtudunk róluk, ez egy szerzetesi, elvonult, aszketikus életformát sugall. Ám ezek mind egyszerű jelzések arról, hogy hűséges az Úr, és megtartja övéit. Hiszen a Bibliában, ha szüzekről van szó, akkor az azt jelenti: nincs más jel rajtuk, nincs más kötődésük, elkötelezettségük, nincs másban bizalmuk, csak az Úr Jézus Krisztusban. Ő az egyetlen fix pont. Nincs máshol a szívük. Követik a Bárányt, ahova csak megy - ezt is mondja róluk az öreg János. Ezt Jézus más szavakkal úgy mondja a tanítványainak: aki fölveszi a keresztjét, és követ engem, az méltó hozzám. Mert a Bárány ahova csak megy, - tudjuk azt - a golgotai kereszt.

Első zsengék az Isten számára - ezt mondja az öreg János. Az első zsenge a Bibliában, az az Isten számára a legszentebb ajándék. Az Isten legdrágább kincse - ezt tudjuk meg róla. Meg azt, hogy: szájukban nincs hazugság. Mi mást jelent ez? Mint azt, hogy nem kellett csalódniuk abban, akiben bíztak. Csupa áldása a Bárány Jézusnak az övéi. És egy titokzatos éneket énekel ez a gyülekezet, amiről azt mondja János, hogy csak ő ismeri, mások egyszerűen nem tudják megtanulni.

A János-passió gyönyörű volt az Oroszlányi Kórus előadásában a múltkor. És nehéz volt. Biztos, hogy nehéz volt, és biztos, hogy a legtöbben, különösen akik nem nagyon képzett énekesek, megszenvedték amíg Gizi néni elégedett lehetett velük. Mert egy nehéz dallamot nehéz megtanulni.

A probléma az, hogy amit itt az öreg János lát és elmond nekünk, nem arról szól, hogy nehezen tanulták meg, hanem arról, hogy ott van ez a gyülekezet, a 144 ezer, akik tudják, és ott van mindenki más, aki nem tudja. Se nehézség, se könnyűség nincs benne.

És a másik ugyanezt mondja el, az a hasonlat, amit a hangról mond János. Azt mondja: a hang, amit hall, mint nagy vizek zúgása és mennydörgés hangja. Aztán azt mondja: ugyanakkor ez a hang ugyanolyan, mint a hárfások hangja. - Most akkor melyik? Mert ha én égzengést és földindulást hallok, nem elsőnek a hárfa hangja jut eszembe. Miről van szó?

Arról, amit Pál apostol úgy ír: ha a külső emberünk megromlik is, a belső megújul. Kívülről égzengés és földindulás. Kívülről fenevadak, kísértések, pokol és halál. Kívülről kereszt áll a Golgotán. Kívülről égzengés és földindulás. Akik pedig Jézus jelét hordják, - nem a nyakukban, hanem a szívükben elsősorban, - azoknak ugyanez a hang hárfamuzsika. Ezért mondja: más nem tudja megtanulni. - Ugye, egy égzengést-földindulást nehéz együtt énekelni, ellenben a hárfamuzsikába bárki szívesen bekapcsolódik. Egyszerűen ezért mondja, hogy más nem tudja. Másnak égzengés-földindulás az Isten útja. Jézus népének hárfaszó ugyanaz.

A lemorzsolódás és az Isten útja ellentmondásos dolog. Reményik Sándor költő szavaival a szőnyegnek egyik, meg másik oldala. Egyik oldala a lemorzsolódás, a másik oldal a teljes sértetlenség. Mindkettő valóságos. A szőnyegnek mindkét oldala megvan, igazi, valódi, létezik. Egyik sem álomkép, egyik sem illúzió, mind a kettő valóság. Mint az anyaság: szépség és teher. Élet és gyász. Fájdalom és öröm.

Ellentmondásos dolog ez, de mind a kettő valóság. És mind a kettőt szemléletesen és nagyon látványosan mondja el nekünk, - és nagyon szemléletesen és látványosan látja az öreg János. Mindkettőt látjuk és halljuk látomásából: az égzengést-földindulást és a hárfamuzsikát. A kettő egy és ugyanaz.

Kérdés: honnan halljuk?

Imádkozzunk:

Urunk! Nyisd meg szemünket győzelmed útjának titokzatos szépségére. Kereszted, szenvedésed szabadítást adjon, megtartó örömöt, a Te követésednek a boldogságát. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Hitünk erősítésére mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, őrizze meg szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Úrvacsora

Ének: 238 (Gerhardt Pál 1607-1676, német - Liturgia: 13

1. Szentlélek, öröm Lelke, Te vigaszul jöttél, Hogy a bút úgy űzd szerte, Mint felleget a szél. Megvigasztal szavad, Letörli könnyeinket, Új örömre hív minket, Új reménységet ad. - 2. Hős erő tőled árad Megállni győztesen, Ős ellenségünk támad És kísért szüntelen. Védd Krisztus harcosát, És add, hogy bátran küzdve, Rabszolgaságra, bűnre Ne adja meg magát. - 3. Az egész kerek földet Te tartod kezedben. Te formálsz át kőszívet, Hogy hússzívvé legyen. Add, hogy a szeretet És béke összekössön, S mind e világon győzzön A gyűlölet felett. - 4. Jöjj, tölts be szívet-házat Hit tiszta fényével! Teveled áldás árad, Új élet sarjad fel. Jöjj áldott Szentlélek! Jöjj, Atya, Fiú Lelke, Hogy szüntelenül zengje Erődet új ének!

Emeljük fel a szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor és mindenhol hálát adjunk Neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, akit a halálon aratott győzelméért új énekkel dicsőítünk. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével, a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsősé­gét.

Liturgia: Az Urat áldom én. Áldjuk dicséretekkel! Szent, szent, szent! - zengje szánk Angyali seregekkel! Kit ég és föld imád És dicsér szüntelen: Áldalak örökké Én is jó Istenem!

Szent vagy, Urunk, és nagy a Te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvös­ségünkre ebben a kenyérben és borban, és általa testvéri közösséggé legyünk.

Mert a mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta, és ezt mondta: „Vegyétek, és egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlé­kezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, mely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, Urunk halálát hirdetjük, míg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezzél meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Add Lelkedet mindnyájunknak, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadása erejében részesüljünk. Emlékezz meg Egyházadról, amelyet Krisztus vérén megváltottál. Őrizd hitét, tartsd meg békességedben, add meg Krisztusban való egységét. Emlékezz meg mindannyiunkról, akik a Te nevedben gyülekezünk össze szerte a világon, és őrizz meg bennünket szentjeid közösségében. Emlékezz meg embervilágunkról, fogyatkozásairól, nyomorúságairól, indulatairól. Teremts békességet a Te Lelked, a Te szándékod szerint bennünk és közöttünk.

Emlékezz meg az édesanyákról, azokról, akik gyermekeiket várják, azokról, akik gyermekeiket nevelik, azokról, akik gyermekeikért aggódnak, akik fájdalmat hordoznak miattuk. Azokról, akik gyászolják elvesztett gyermekeiket, azokról, akiknek nem lehet gyermekük. Emlékezz meg azokról, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből, és minden elhunytról, akiknek a hitét egyedül Te ismered.

Téged, akit imádunk és dicsérünk Jézus Krisztus által. Az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Krisztus, Istennek Báránya, Értünk jöttél e világba. Szánj meg, szánj meg! Ó, irgalmazz nékünk! Áldj meg, áldj meg, Add békédet, kérünk!

Urunk békessége legyen mindenkor velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek, Testvéreim, Isten szeretetének oltárához!

Énekek:

1. ének: 48 (Debrecen 1590 - Boroszlói kézirat XVI. sz..)

1. Nagy hálát adjunk az Atyaistennek, Mennynek és földnek szent Teremtőjének, Oltalmazónknak, kegyes éltetőnknek, Gondviselőnknek! - 2. Add meg, hogy lássuk a világosságot, Te szent igédet, az egy igazságot, A Krisztus Jézust: örök vigasságot És boldogságot! - 3. Adj igaz hitet a te szent Fiadban, És jó életet minden utainkban, Szentlelked által vígy be hajlékodba, A boldogságba! - 4. Dicsőség néked mennyben, Örök Isten, Ki közénk jöttél a te szent igédben, Krisztus Jézusban, mi Üdvözítőnkben És Szentlélekben.

2. ének: 327 (Hiller Fülöp Frigyes 1699-1769, német)

1. Átölelt Isten nagy kegyelme, Méltatlanul, érdemtelen. Csodák csodáját látom benne, És hála tölti el szívem. Boldogan ujjong énekem, Ha kegyelmét dicsérhetem. - 2. Haragot, átkot érdemeltem, És Isten megkegyelmezett. Szent Fia vérzett énhelyettem, Hogy eltörölje vétkemet. Mért történt, fel nem foghatom! Csak kegyelem, csak irgalom! - 3. Jóvoltod hálás szívvel vallom, Örömmel áldom, hirdetem. Kegyelmed el nem hallgathatom, Épüljön rá az életem. Boldogság térdre hullani, Irgalmasságod áldani. - 4. Míg egykor véget ér itt az út, Kegyelmed védjen, Istenem! Szent Fiad vére tárjon kaput, Ha én, szegény megérkezem. Befogad ott az irgalom, S örök örömmel áldhatom.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Mondjunk köszönetet Istennek, és dicsérjük nevét:

Áldunk Téged, mindenható Istenünk, hogy feltárod szeretetedet az emberek előtt, evangéliumot hirdetsz népednek, és megmutatod a Te utad, a kereszt útjának igazi értelmét. Áldunk téged, hogy megtartasz bennünket szentjeid közösségében, hiszen értünk adtad Magadat, és megtartottál bennünket legyőzve a bűnt, a halált és a poklot. Áldj meg Igéddel, tested és véred közösségével bennünket, hogy Tenálad megmaradjunk. Ámen.

Testvéreim! Hirdessétek Urunk halálát és feltámadását. Tegyetek bizonyságot az Ő szeretetéről. Akik megismertétek a bűnbocsánatot, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel!

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Az Úristen nagy nevének A mennyen-földön zengjen ének! Nagy az Úr neve, felséges. Te is ember, Isten képe, Te keresztfán megváltott népe, Áldd őt, ki nagy és szentséges! Bár por vagy is, szeret, Megvédi ügyedet. Áldd őt szívből! Gyermeke vagy, Ő el nem hagy, Jóvolta hozzád igen nagy.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

6

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek