Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-12-11

2011_12_11 - Advent 3. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 98Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Advent 3. vasárnapja istentiszteletén, 2011. december 11.-én Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 140 (Ézsaiás 40.3-4. Thilo Bálint 1607-1662 4. v.: Hannoveri énekeskönyv 1657, német)

1. Várj, ember szíve készen, Várd Isten Harcosát, Ki üdvösséged lészen, És békességet ád. Fényt, éltet hozva jő, Megtört az ősi átok, Kit vágyakozva vártok, Betér hozzátok ő. - 2. Jól készítsétek útját, A Vendég már közel! Mi néki gyűlölt, utált, Azt mind vessétek el! A völgyből domb legyen, Hegycsúcs a mélybe szálljon, Hogy útja készen álljon, Ha Krisztus megjelen. - 3. Az Úr elé ha tárod A szív alázatát, Őt nem hiába várod, Betér hozzád, megáld. A testi gőg: halál! De bűnödet ha bánod, Szentlelke bőven árad, S a szív üdvöt talál. - 4. Ó, Jézusom, szegényed Kér, vár, epedve hív. Te készítsd el, tenéked Lesz otthonod e szív. Jer hű szívembe hát, Habár szegény e szállás, De mindörökre hálás, Úgy áldja Krisztusát.0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek! Az Úr közel! Egek, harmatozzatok a magasból, hulljon igazság a fellegekből! Táruljon fel a föld, és teremjen szabadságot, sarjadjon igazság is vele! Ébredjetek és ujjongjatok, akik a porban laktok, ujjongjatok a mindenség Ura és Királya előtt! Mert eljön, hogy ítélkezzék a földön: igazságosan ítéli a világot, pártatlanul a népeket.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek! Az Úr közel!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim, kedves Gyülekezet! Isten színe előtt vizsgáljuk meg most magunkat, életünket, szívünket. Hallgassuk meg Isten parancsolatait, ahogyan Ő elmondta nekünk:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincsen bennünk bűn, becsapjuk önmagunkat, és nincs bennünk igazság. Ha megvalljuk a bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja azt, és megtisztít bennünket gonoszságunktól.

Ez alapján kérem, Testvéreim, hogy feleljetek szívetek szerint a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljunk most hittel Istenhez, és kérjük imádságban az Ő irgalmát:

Légy kegyelmes, Uram, hiszen bajban vagyok bűnöm miatt. Megrokkant az erőm, olyan lettem, mint egy kallódó tárgy. De én bízom Benned, Uram. Vallom, Te vagy Istenem, kezedben van sorsom. Ments meg ellenségem kezéből az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, az Isten, Jézus Krisztus által. Őbenne eljött a Megváltó, aki eltávolítja a gonoszságot népe közül eltörölve bűneinket. Ebben az Ő szeretetében bízva hirdetem nektek bűnei­tek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok földön és mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok és örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Isten az ő véréért eltörölte a bűnünket. Az ő Lelke legyen velünk, hogy Általa új életben járjunk. Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:

Könyörülő Istenünk, látogass meg bennünket kegyelmeddel, és oszlasd el a sötétséget lelkünkben világosságoddal az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim, kedves Gyülekezet! Isten Igéjét olvasom most, figyeljétek nyitott szívvel. Ézsaiás próféta könyvéből szól hozzánk a mai vasárnap, Advent 3. vasárnapja Ószövetségben megírt Igéje Ézsaiás könyve 40. fejezetéből az első

11 versben:

Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet!

- mondja Istenetek.

Szóljatok Jeruzsálem szívéhez,

és hirdessétek neki,

hogy letelt rabsága,

megbűnhődött bűnéért,

hiszen kétszeresen sújtotta

az ÚR keze minden vétkéért.

Egy hang kiált:

Építsetek utat a pusztában az ÚRnak!

Készítsetek egyenes utat a kietlenben Istenünknek!

Emelkedjék föl minden völgy,

süllyedjen le minden hegy és halom,

legyen az egyenetlen egyenessé

és a dombvidék síksággá!

Mert megjelenik az ÚR dicsősége,

látni fogja minden ember egyaránt.

- Az ÚR maga mondja ezt.

Egy hang szól: Kiálts!

Én kérdeztem: Mit kiáltsak?

Minden test csak fű,

és minden szépsége, mint a mezei virágé.

Elszárad a fű, elhervad a virág,

ha ráfúj az ÚR szele. - Bizony csak fű a nép!

Elszárad a fű, elhervad a virág,

de Istenünk igéje örökre megmarad.

Magas hegyre menj föl,

ki örömhírt viszel Sionnak,

kiálts erős hangon,

ki örömhírt viszel Jeruzsálemnek!

Kiálts, ne félj! Mondd Júda városainak:

Itt van Istenetek!

Az én Uram, az ÚR jön hatalommal,

karja uralkodik.

Vele jön szerzeménye, előtte jön, amiért fáradozott.

Mint pásztor, úgy legelteti nyáját,

karjára gyűjti a bárányokat, ölébe veszi őket,

az anyajuhokat szelíden terelgeti.

Így szól hozzánk a mai vasárnak, Advent 3. vasárnapja levélbeli Igéje. Pál apostol 1. Korinthusi levelének a 4. fejezetéből az első öt versben van megírva:

Így ír az apostol:

Úgy tekintsen minket minden ember, mint Krisztus szolgáit és Isten titkainak sáfárait. Márpedig a sáfároktól elsősorban azt követelik, hogy mindegyikük hűségesnek bizonyuljon. Én pedig a legkevésbé sem törődöm azzal, hogy ti hogyan ítélkeztek felettem, vagy más emberek hogyan ítélkeznek egy napon, sőt magam sem ítélkezem önmagam felett. Mert semmi vádat nem tudok önmagamra mondani, de nem ez tesz igazzá, mert aki felettem ítélkezik, az Úr az. Egyáltalában ne ítéljetek azért addig, míg el nem jön az Úr. Ő majd megvilágítja a sötétség titkait, és nyilvánvalóvá teszi a szívek szándékait, és akkor mindenki Istentől kapja meg a dicséretet.

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 135 (Huszita ének. Weisse Mihály énekeskönyve 1531, német)

1. Áldott az élet Istene, Hogy bár vétkeztünk ellen, Mégis adott boldogítót, Bűneinktől szabadítót. - 2. Kegyelmesen tekintett ránk, Szent Fiát küldte el hozzánk, Hogy oktassa értelmünket, És megszentelje szívünket. - 3. Jézus a világ javára Mily nagy terhet vesz vállára! Ő nyújt romlásunkban kezet, Szabadulásra ő vezet. - 4. Mik vagyunk mi, hogy érettünk Ennyit tesz, holott vétkeztünk? Az Úrnak nincs szüksége ránk, Mégis Fiát küldte hozzánk. - 5. Mennyei Atyánk áldassék, Mindenütt magasztaltassék. Úr Jézus, zengjük nevedet, Hogy megváltottad népedet!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! Most Istenünk evangéliumban megírt Igéje Lukács evangéliumának a 3. fejezetéből szól hozzánk. A 15. verstől kezdve így van megírva:

Mivel a nép reménykedve várakozott, és szívében egyre azt fontolgatta Jánosról, hogy vajon nem ő-e a Krisztus. János így válaszolt mindenkinek: „Én ugyan vízzel keresztellek titeket, de eljön az, aki erősebb nálam, és én még arra sem vagyok méltó, hogy saruja szíját megoldjam: Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket, kezében szórólapát lesz, és megtisztítja szérűjét: a gabonát csűrébe takarítja, a pelyvát pedig megégeti olthatatlan tűzzel.”

Sok másra is buzdította őket, és hirdette az evangéliumot a népnek.

Urunk, szentelj meg Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Testvérek!Annál a néhány szónál, amit most Keresztelő Jánostól olvastam, amit itt ebben a három igeversben Lukács evangélista idéz tőle, ennél ő többet is mondott. Az evangéliumok még más egyebeket is közölnek, átadnak nekünk abból, amit ő hirdetett a népnek. Mindegyik, amelyeket tőle az evangéliumok lapjairól olvashatunk, mindegyik szava hasonlít ezekhez, amelyeket most olvastam. Mindegyik szava hasonlít ezekhez abban, hogy meghirdeti Isten országát, érkezését, a Krisztus közeledtét abban az értelemben, hogy Isten végre rendet csinál. Végre eljön az Úr, és helyre állítja azt, amit Ő teremtett, amilyennek Ő szánta a világot.

Szóval ebben az értelemben beszél az evangéliumok lapjain Keresztelő János. Ebben a néhány szavában is, amelyet most olvastam. Különös módon azonban - és nem szeretném, ha túl kicsi jelentőséget tulajdonítanánk ennek, az apróságnak tűnő ténynek - Lukács evangélista Keresztelő János szavai után így foglalja össze az ő egész küldetését, munkásságát röviden, hogy sok minden egyébre is buzdított, és hirdette az evangéliumot.

Evangélium alatt mi azt értjük, amit Isten kegyelme, szeretete szerint rajtunk, velünk cselekszik. Hiszen az evangélium azt jelenti, hogy örömhír. Ugye, mint tudjuk, a pelyvának, a konkolynak, az égetni való szemétnek nem elsősorban örömhír az, hogy: „Gyertek, most mehettek a tűzre. El fogunk égetni benneteket”. Ez nem örömhír. Mégis Keresztelő Jánosnak elsősorban számunkra ilyen értelmű szavaira azt mondja összefoglalóan Lukács: evangéliumot hirdet. - Szerintem Lukács nem tévedett.

Keresztelő János azt mondja Krisztusról: erősebb nálam. Ez egy fontos szava neki, és ebből a szempontból nem szabad figyelmen kívül hagyni. Még a sarúval kapcsolatos szélsőséges képet is azért mondja, hogy érzékeltesse a hallgatóival: bizony, én a szolga vagyok, Ő, aki jön, Ő az Úr. - Nem szabad összekevernünk. Erősebb nálam. És mivel ez, hogy Ő erősebb nálam, önmagában még vajmi keveset mond, ezért beszél konkrétumokban is a saját munkájáról és Krisztus munkájáról.

Hiszen sok minden erősebb sok mindennél. Erősebb az acéldrót a madzagnál. Erősebb a pálinka a málnaszörpnél. Erősebb a Tatabányai Bányász a Diósgyőrnél. Erősebb a barátság az intrikáknál. Erősebb a 9 a 8-nál. Erősebb a bors a sónál. - De ezek és ezekhez hasonlóak mind csupán továbbfokozhatók, véges, összehasonlítható különbségek.

Amikor Keresztelő János azt mondja Krisztusról, hogy Ő erősebb nálam, akkor ezt nem szerénységből mondja, és nem egymás mellé teszi saját és Krisztus nagyságát. Alapvető különbséget mond ebben. János, - ahogyan bárki is -, hírnöke Isten munkájának. Hírnöke annak az isteni Igének, amely megvalósult Jézus Krisztusban. Helyettesíteni nem tudja. Megtenni belőle nem tud semmit. Hírnöke.

Tudjuk, a langyos sör elmegy a hideg sör helyett. Egy pályázati beruházás valahogy megoldható akkor is, ha egy millió helyett a felet kapjuk hozzá. Az alkalmi párkapcsolat hoz valamit a házasság áldásaiból. A mondás is azt tartja: ha ló nincs, jó a szamár is. Tehát a kisebb alkalmasint megfelelhet a nagyobb helyett. A gyengébb az erősebb helyett. Elmegy. - De emberi szó csak hirdetheti Krisztust. Meg nem ad belőle semmit. És ebben a nem mérték-szerinti, nem összehasonlító, hanem logikai értelemben mondja azt János: Krisztus erősebb nálam.

Mégis félek, hogy sokaknak elég lenne amolyan langyos sör vagy szamár analógiájára az is, ha Keresztelő János jönne Krisztus helyett. Mivel reménykedve várakozik az ember - ugye, Adventre is azt szoktuk mondani, hogy várakozás: várjuk azt, hogy amit szeretnénk, az teljesüljön, szívében az ember fontolgat-fontolgat - teljesen megérthető, ha mi, emberek nagyot tapsolunk Keresztelő Jánosnak. Hiszen ő kimondja azt, amire igazán szükségünk van.

Ez mégsem helyettesítheti az Isten munkáját. Azt mondja Keresztelő János: ne tévessz össze engem Krisztussal. Ne téveszd össze a várakozást, az ünnepi készülődést, a dalokat, az ajándékokat, a jeleneteket, a fényeket - Krisztussal. Ne téveszd össze az erkölcsöt, a társadalmi igazságosságot, a haladást, a jó szándékot, a gyülekezeti közösség élményét - Krisztussal.

Azt mondja Keresztelő János Krisztusról: utánam jön. - Természetesen most sem időbeliségről van szó elsősorban. - Azt mondja, hogy Őróla szól. Rá hívja föl a figyelmet. Krisztusra mutat mindenben. Ő az, akiről mindezek beszélnek. Akihez küldetnek. Keresztelő János és minden, amit mi, Isten népe a magunk körében, minden ajándékunkkal és áldásunkkal együtt tenni tudunk, azt így foglalja össze Keresztelő János: „Vízzel keresztelek”. Megmosom, elmondom, hogy mi lenne a jó. Azt mondom, próbálja meg az Istenhez térni. De ő tűzzel keresztel. Ő megteszi ezt - velünk, bennünk. Tűzzel. Ő kiégeti a szemetet a szélfútta életekből, hogy tiszta búza maradjon.

Nem ítéletet hirdet Keresztelő János. Rá kellett jönnünk. Ítéletet akkor hirdetne a pelyvával és a tűzzel, ha egyikünk lenne a búza, másikunk a pelyva. Akkor ez annak, a pelyvának ítélet lenne. De bennünk van a pelyva, és ezt a Krisztus tüze égeti ki. Ahogyan Ő értünk eljött, és rendet teremtett bennünk, a mi és Isten közötti kapcsolatban. Ezt, hogy a szélfútta életünkből eltűnjön a szemét, és maradjon az Isten csűreibe való tiszta búza.

Ezt az Ő halálos szeretete teszi meg. - Kedves népem! Ezért mondja János: Róla szóljon minden

Imádkozzunk:

Urunk! A Te kezedben van mindaz, amit ünneplünk, teszünk, hirdetünk. A Te kezedben van bizonyságtevő szívünk, kapcsolataink, életvitelünk, mindaz, amit fölhasználhatsz országod munkálására általunk. Áldd meg növekedéssel az életünket. Áldd meg Igéddel, hogy amit teszünk, mondunk, amit végigélünk, az a Te dicsőségedre legyen. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Úrvacsora

Ének: 147 (Kovács Sándor 1869-1942) - Liturgia: 13

1. Kitárom előtted szívem, Ó, jöjj, légy vendégem nekem! Üdv és élet forrása vagy, Békességet, erőt te adj! Ha gond és bánat porba von, Ó, térj be hozzám, Jézusom! - 2. Jöjj el, lelkem epedve vár, Irgalmas mennyei Király, És ragyogtasd tekinteted E bujdosás völgye felett, Hogy járjon a te utadon, Ó, térj be hozzám, Jézusom! - 3. Jöjj és oszlasd el a homályt, Mely tévelygő szívemre szállt, És erősítsen szent kezed, Ha harcomban elcsüggedek! Ha bűnöm súlyos terhe nyom, Ó, térj be hozzám, Jézusom! - 4. Hű őrizőm, jövel, jövel, Szerelmeddel maradj közel! Ha elfedett a borulat, Az örök honba nyiss utat, Hol szent neved magasztalom! Ó, térj be hozzám, Jézusom!

Emeljük fel a szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor és mindenhol hálát adjunk Neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki beteljesítve a próféciákat, Üdvözítőül jött a világba. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsősé­gét.

Liturgia: Az Urat áldom én. Áldjuk dicséretekkel! Szent, szent, szent! - zengje szánk Angyali seregekkel! Kit ég és föld imád És dicsér szüntelen: Áldalak örökké Én is jó Istenem!

Szent vagy, Urunk, és nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvös­ségünkre ebben a kenyérben és borban, általa testvéri közösséggé legyünk.

Mert a mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlé­kezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, Urunk halálát hirdetjük, amíg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezzél meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Add Lelkedet mindnyájunknak, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadása erejében részesüljünk. Emlékezz meg népedről, Egyházadról, amelyet gyűjtöttél, kiválasztottál és Krisztus vérén megváltottál. Őrizd hitét, tartsd meg békességedben, add meg Krisztusban való egységét. Bennünket, mindannyiunkat őrizz meg a szentek közösségében. Emlékezz meg országunkról, népünkről, vezetőinkről, mindazokról, akik mások élete, sorsa fölött felelősséget hordoznak. Te adj bölcsességet, józanságot, szeretetet és egymásra figyelő szívet mindannyiunknak, Emlékezzél meg a bajban levőkről, az egyedül maradtakról, a keserűségben élőkről, a nélkülözőkről, az üldözöttekről. Te adj minden gyermekednek igaz hitet, Krisztusba vetett reménységet, hogy Neked, a Te szeretetednek adjunk át minden örömet, kísértést, sikert és megpróbáltatást. A Te kezedbe tesszük le Béla bácsit és családját. Te őrizd meg őket, és adj Igét nekik, hogy szerettüket Rád való hagyatkozással, Benned való bizalommal engedjék el. Te mutasd meg nekik mindazt a jót, amit adtál őrajta keresztül. Bűn bocsátó irgalmaddal Te fedezd el mindazt, ami emberi gyarlóság volt benne. Te vezesd úgy a szívünket, hogy bölcs szívhez jussunk, akaratod szerint éljünk, egykor pedig együtt örvendezzünk el nem múló örömmel a Te országodban. Téged imádunk és dicsérünk Jézus Krisztus által., akinek a nevében így fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Krisztus, Istennek Báránya, Értünk jöttél e világba. Szánj meg, szánj meg! Ó, irgalmazz nékünk! Áldj meg, áldj meg, Add békédet, kérünk!

Urunk békessége legyen mindenkor velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek Testvéreim Isten szeretetének oltárához!

Énekek:

1. ének: 383 (Szőnyi Benjámin 1711-1794, Payr Sándor 1861-1938)

1. Jövel, Jézus, lelkem hő szerelme! Tenélküled szívem hova lenne? Ó, jöjj, Királyom, Örömöm csak te vagy e világon! - 2. Ellenségem oly sok és hatalmas, Olyan vagyok, mint a felvert szarvas. Eltikkad ajkam, És nincs forrás itt, e sivatagban. - 3. Hitem pedig, mint a változó hold, Hamar elfogy, tölte alig hogy volt; Hol felhat égig, Hol meg elhal, s a homályban késik. - 4. Kövér évek után a soványak Hitemben is egyre be-beállnak. Bár szép a kezdet, Még a célig minden el is veszhet. - 5. Kislelkűen míg én tétovázok, Megindulnak, el is hagynak mások; S megszégyenülve Öntöm bánatomat sűrű könnybe. - 6. Ha elhamvad hitem mécsvilága, Szentlelkedet, Uram, fuvalld rája! Lobogjon újra, Hogy e hideg szívet lángra gyújtsa. - 7. Jöjj Jézusom, siess közelembe, Ruhád szélét kezem hadd érintse! Jöjj, drága vendég. Veled tér be hozzám a békesség!

2. ének: 311 (Sántha Károly 1840-1928)

1. Úristen, szánj meg, irgalmazz nékem! Gyötör a sok vétek. Ím oltárodhoz bűnbánattal lépek.- 2. Irgalmas Jézus, ki a keresztfán Érettem megholtál: Emlékezz rólam, hogy hozzám hajoltál! - 3. Szentlélek Isten, titkos erőddel Munkálkodjál bennem, És segíts engem új emberré lennem!

3. ének: 73 (IX. századi himnusz [Rector potens]. Huszár Gál énekeskönyve 1574)

1.Igaz bíró, nagy Úristen, Örök rend van műveidben. Reggelt napfényre deríted, A delet megmelegíted. - 2. Oltsd el minden viszály tűzét, Vedd el bűneinknek terhét; Adj minekünk egyezséget, Lelki, testi békességet! - 3. Dicsőség mi jó Atyánknak S a világ Megváltójának, Dicsőség a Szentléleknek, Kitől minden jók erednek!

Oltári előtti befejező szolgálat.

Jöjjetek, áldjuk az Urat, és adjunk hálát Neki:

Jó Istenünk! Áldunk Téged, hogy Igédben, Krisztus Urunk testének-vérének közösségében örömet, békességet hozol. Áldunk Téged szeretetedért, amelyet megmutattál, érvényre juttattál és Igéddel közénk hoztál. Őrizd meg bennünk. A Veled való közösség áldásai által tarts meg minket kísértéseink közepette, bűneink ellenére a Te eljövendő országod számára. Az Úr Jézus Krisztus által. Ámen

Testvéreim! Elmenvén hirdessétek Urunk halálát és feltámadását. Tanúskodjatok az Ő szeretetéről. Akik megtapasztaltátok a bűnbocsánat örömét, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel!

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Az Úristen nagy nevének A mennyen-földön zengjen ének! Nagy az Úr neve, felséges. Te is ember, Isten képe, Te keresztfán megváltott népe, Áldd őt, ki nagy és szentséges! Bár por vagy is, szeret, Megvédi ügyedet. Áldd őt szívből! Gyermeke vagy, Ő el nem hagy, Jóvolta hozzád igen nagy.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

6

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek