Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2013-07-07

2013_07_07 - Szentháromság ünnepe utáni 6. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 92Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2013. július 7-én, Szentháromság ünnepe utáni 6. vasárnap istentiszteletén Juhász Dénes teológus-hallgató szolgálatával.

Kezdő ének: 299 (Gerhardt Pál 1607-1676, német) - Liturgia: 7

1. Jöjj, térj be, kapum tárva! Légy drága vendégem, Ki újjá szültél engem Már keresztségemben! Jöjj, áldott Szentlélek. Jöjj, Atya, Fiú Lelke! Hogy szüntelenül zengje Erődet új ének! - 2. Nagy kegyelmedet zengem: Holt vesszőt megszántál, S a nemes tőbe engem Immár beoltottál. De jöjj és segíts hát, Hogy növekedjem szépen, És gyümölcs bőven érjen! Végezd be jó munkád! --3. Jöjj, bölcsességnek Lelke, Te mutasd meg nekem, Az Úrnak hogyan kedves Most imám, énekem! Szent segítségeddel, Útmutatásod által A könyörgés felszárnyal, S meghallgatásra lel. -- 4. Jöjj, várva várlak téged! Te tölts meg erőddel! Mert szennyet, vádat, vétket Szent erőd söpör el. Tedd tisztává szívem, Hogy életem is áldjon, És szolgálatban járjon Mindhalálig híven!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Uram! Üdvözítsd népedet és áldd meg örökségedet. Légy pásztora és gondozd örökké. Erőm és támaszom vagy, Uram, Benned bízik szívem. Megsegítettél, ezért ujjong az én lelkem, és magasztallak Téged. Ámen.

Liturgia: Hála, dicsőség, Atya Isten néked, Szent Fiú Isten, Vigasztaló Lélek, Most és örökké magasztaljon téged Zengő dicséret.

Krisztus szereti az egyházat és önmagát adta érte, hogy megszentelje és megtisztítsa a keresztséggel, az Ige által. Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindnyájatokkal!

Testvéreim, Isten színe előtt gondoljunk méltatlanságunkra és valljuk meg bűneinket. Imádkozzunk:

Istenem! Én csak kárhozatot érdemlek számtalan vétkemért. De Te nem akarod a bűnös halálát, hanem hogy megtérjen és éljen. Ebben bízva könyörgök kegyelmedért. Adj nekem igaz megtérést és új életet az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Örök Felség, szent Istenünk, Könyörgünk, irgalmazz nékünk! Ha vár minket az ítélet, Légy kegyelmes, kérünk téged.

Testvéreim! Isten megkönyörült rajtunk Jézus Krisztus által, aki meghalt bűneinkért, és hogy Istenhez vezessen minket. Dicsőség a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat.

Liturgia: Ó, bárcsak ezer nyelvem volna, S angyalokéval érne föl, Mindegyik versenyezve szólna Teljes szívemnek mélyiből. Dicséretedre, Istenem, Ki annyi jót művelsz velem!

Imádkozzunk:

Istenünk, aki örökkévaló javakat készítettél a Téged szeretőknek, gyújtsd meg szívünkben a Te szereteted tűzét, hogy mindennél jobban szeressünk Téged, és így elnyerjük ígéreteidet, amelyek sokszorosan felülmúlják reménységeinket az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Hallgassák meg a kedves Testvérek a mai vasárnapunk evangéliumbeli szent Igéjét, amint megírva találjuk Máté evangéliumának 5. fejezetében a 20.-tól a 26. versig a következőképpen:

„Mert mondom nektek, ha a ti igazságotok messze felül nem múlja az írástudókét és farizeusokét, akkor semmiképpen sem mentek be a mennyek országába.” 

"Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne ölj! Mert aki öl, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette.  Én pedig azt mondom nektek, hogy aki haragszik atyjafiára, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette, aki pedig azt mondja atyjafiának: Ostoba! - méltó a főtörvényszéki eljárásra; aki pedig azt mondja: Bolond! - méltó a gyehenna tüzére.  Ha tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott jut eszedbe, hogy atyádfiának valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb atyádfiával, és csak azután térj vissza, s vidd fel ajándékodat. Békülj meg ellenfeleddel hamar, amíg az úton együtt van veled, hogy át ne adjon ellenfeled a bírónak, a bíró pedig a szolgának, és így börtönbe kerülj. Bizony, mondom néked, ki nem jössz onnan, amíg meg nem adod az utolsó fillért is.” 

A következő Ige a Rómaiakhoz írott levélnek a 6. fejezetéből a 3. verstől a 11. versig így szól hozzánk:

Vagy nem tudjátok, hogy mi, akik a Krisztus Jézusba kereszteltettünk, az ő halálába kereszteltettünk?  A keresztség által ugyanis eltemettettünk vele a halálba, hogy amiképpen Krisztus feltámadt a halálból az Atya dicsősége által, úgy mi is új életben járjunk. Ha ugyanis eggyé lettünk vele halálának hasonlóságában, még inkább eggyé leszünk vele a feltámadásának hasonlóságában is. Hiszen tudjuk, hogy a mi óemberünk megfeszíttetett vele, hogy megsemmisüljön a bűn hatalmában álló test, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek. Mert aki meghalt, az megszabadult a bűntől. Ha pedig meghaltunk Krisztussal, hisszük, hogy vele együtt élni is fogunk. Hiszen tudjuk, hogy Krisztus, aki feltámadt a halottak közül, többé nem hal meg, a halál többé nem uralkodik rajta. Mert aki meghalt, az meghalt a bűnnek egyszer s mindenkorra, aki pedig él, az az Istennek él. Ezért tehát ti is azt tartsátok magatokról, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek az Istennek a Krisztus Jézusban. Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják és megtartják az Isten beszédét. Ámen.

Magasztaljuk a Szentháromság egy igaz Istent, valljuk meg hitünket az Apostoli Hitvallás szavaival:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Ének: 359 (Középkori latin himnusz [Creator alme siderum] - Gregorián himnusz)

1. Csillagoknak alkotója, Mindeneknek Megváltója, Hívek világosítója, Krisztus, életnek adója: - 2. Te mirajtunk könyörültél, Kegyesen ránk tekintettél, Megváltottál mindnyájunkat, Nyújtván nekünk oltalmadat. - 3. A te hatalmasságodnak Minden térdek meghajolnak, Mennyen, földön amik vannak, Mind engedelmet mutatnak: - 4. A nap az ő nyugovását, A hold az ő újulását, A csillagok ragyogását, Mind megtartja ő járását. - 5. Téged kérünk, mi Megváltónk, Légy te a mi oltalmazónk, Őrizz meg a gonoszságtól, Az ördögi csalárdságtól. - 6. Dicsőség a bölcs Atyának, Az ő egyetlen Fiának, A vigasztaló Léleknek, Szentháromság egy Istennek! Ámen.

Szószéki szolgálat

Kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Hallgassa meg a keresztyén Gyülekezet azt a szent Igét, amit Egyházunk a mai vasárnapra igehirdetési alapigéül rendelt, amint megírva találjuk azt Ézsaiás könyvének a 43. fejezetében az 1-től a 7. versig a következőképpen:

De most így szól az ÚR,

a te teremtőd, Jákób,

a te formálód, Izráel:

Ne félj, mert megváltottalak,

neveden szólítottalak, enyém vagy!  

Ha vízen kelsz át, én veled vagyok,

és ha folyókon, azok nem sodornak el.

Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg,

a láng nem éget meg.  

Mert én, az ÚR, vagyok a te Istened,

Izráel Szentje, a te szabadítód!

Kárpótlásul adom érted Egyiptomot,

Etiópiát és Szebát adom helyetted.  

Mivel drágának tartalak,

és becsesnek, mivel szeretlek,

azért embereket adok helyetted,

életedért nemzeteket.  

Ne félj, mert én veled vagyok!

Napkeletről visszahozom gyermekeidet,

és napnyugatról összegyűjtelek.  

Ezt mondom északnak: Add ide! -

és délnek: Ne tartsd fogva!

Hozd ide fiaimat a messzeségből,

leányaimat a föld végéről, 

mindenkit, akit nevemről neveznek,

akit dicsőségemre teremtettem,

formáltam és alkottam. 

Igehirdetés:

Kedves Testvérek! Bizonyíték, nem ígéret! - hangzik a jól ismert reklámszöveg. Milyen jó is lenne, ha valóban így lenne. Magam is tapasztaltam már életemben, hogy az ígéretekkel nem mindig jut olyan messzire az ember. Az ígéreteket nagyon könnyű megszegni. De nem is kell ehhez akár szándékosság. Magam egyik legnagyobb hibájának tartom azt, hogy nagyon könnyedén megfeledkezem az ígéreteimről, amit tettem, és így nem teljesítem azokat. A múlt héten is szombatról vasárnapra virradó hajnalban nagyjából olyan 2 óra körül, riadtam fel álmomból, hogy: Úristen! Ugye, csak nem erre a vasárnapra ígértem meg ezt a bizonyos helyettesítést, amit most tartok? - Nem kis időmbe telt, hogy meg tudtam nyugodni, míg rá tudtam jönni arra, hogy van még egy hetem, hogy készüljek. Azon a vasárnapon nem én tartom az istentiszteletet.

Tehát minden jó szándék, igyekezet ellenére nagyon könnyedén elfeledkezhetünk ígéreteinkről. Pedig akiről ilyen módon megfeledkezhetünk, az bizony nagyon könnyedén tudja magát kellemetlenül mellőzöttnek, becsapottnak is érezni. Nem is csoda, hogy ez a reklám mennyire népszerű, vagy legalábbis emlékezetes lett. Az ember nem szereti a bizonytalanságot, nem szereti, ha becsapják, ha mellőzik őt. Nem szereti azt, ha nehezen keresett pénzéért nem azt kapja, amit szeretne, amit vár érte. Mi emberek félünk, valóban mindentől lehet félni. Katasztrófáktól, elemi csapásoktól, betegségektől, haláltól, munkanélküliségtől, létbizonytalanságtól és ezt lehetne akár a végtelenségig is sorolni. A ma embere csak megy előre, az életet könnyebb élni, mint elfogadni azt. Nem ígéretek ezreire várunk, hanem bizonyítékra.

Ennek megfelelően kérdezem én kedves Testvérektől, hogy a most felolvasott igeszakaszban mi találunk: ígéretet vagy bizonyítékot? Vajon melyiket a kettő közül? - Ez a kérdés egy becsapós kérdés volt, mert egyiket sem, sem ígéretet, sem bizonyítékot - itt Isten szavát találjuk. Ez itt Isten szent Igéje.

Az itt szereplő szavaknak az igazi súlyát akkor érthetjük meg, ha szemügyre vesszük azt, hogy milyen körülmények között szólt ez az Ige a zsidó néphez. Ez a babiloni fogság időszaka. A zsidó lakosságot már ekkor elhurcolták a fogságba. Az otthonuk, az Ígéret Földje: Palesztina a környező népek prédája lett, mert legcsekélyebb aggály nélkül osztoztak meg azon a földterületen, amit korábban otthonának mondhatott a zsidó nép. Azt a földet osztották fel, amit Isten az ő szent szavával - ami több mint ígéret, mint bizonyíték -, azzal ígért meg a népének.

Kérdezhetjük azt teljes joggal, hogy akkor ebben, az Istennek a szavában vethetünk-e bizalmat? Lehet ebben megbízni? - Talán, hogy a kérdésre választ kapjunk, nézzük meg: miért is érte a népet ez a büntetés.

A fogság előtt olyan próféciákat hallhatott ez a nép, az emberek, amik arról szóltak, hogy ők elhagyták Istenüket. És valóban elhagyták az Istent. És szóltak a próféták arról is, hogyha nem javítják meg az útjaikat, tehát hogyha nem változtatnak a magatartásukon, nem térnek vissza az Istenhez, akkor az ÚR büntetést küld rájuk. - Mégpedig ezt értette, hogy majd, amikor lesújtott rájuk ez a büntetés, Ő meg tudja nekik mutatni, az erőtlen és tehetetlen népnek, hogy Ő az, aki megszabadítja őket; hogy Ő az, aki igazán Isten; hogy Ő az, aki igazán gondot visel rá és törődik az Ő népével.

Isten a történelem ura. Az, hogy a nép fogságba került, az nem Isten gyengesége, hanem az Ő akarata, az Ő ereje. Igazán az emberi gyengeségen keresztül tud érvényesülni. Úgy tudja elérni az igazi célját. És a célja az, hogy a mostani, meglévő hibás rendszereinket le tudja rombolni. És azzal, hogy lerombolja, eljut egészen az alapig. Hiszen ha az alapnál nincsen minden rendben, akkor mi magunk hiába építenénk életünkben akármit is erre, az előbb-utóbb összeomlana. Lehet, hogy azt vesszük egyszer csak észre az életünkben, hogy az Isten éppen rombol. De akkor gondoljunk bele abba, hogy Isten az Ő kiválasztott, szeretett népével, aki küldött rá egy ellenséget, akik fogságra vitték őket, azok is csak az Ő eszközei. És azzal mutatja meg Isten az Ő hatalmát, az Ő igazi erejét, hogy fogja ezt a népet, akivel fogságba vitette az Ő emberét, és ezek fogják visszavinni az Ő szeretett népét. Ezek fognak neki segíteni talpra állni.

Ilyen hatalmas a mi Istenünk, hogy a rosszat is még a javunkra tudja fordítani. Éppen úgy, mint a zsidó nép egy jelentős része, tele vagyunk mi is megszámlálatlanul sok félelemmel. Félelmeink az idők folyamán talán csak egyre nagyobb erőt vesznek rajtunk a mai életünkben. Ebben a helyzetben szól hozzánk ez az ézsaiási prófécia.

Ha ugyanezt az üzenetet, ami benne foglaltatik ebben az Igében, a mai nyelve akarnánk fordítani, akkor az talán valahogyan így hangozna: Így szól az Isten, aki minden szükségletedben megfelelően ad neked, ne félj, mert eltörlöm mindazt a vétket, ami megnyomorít téged, ami megnyomorítja a lelkedet. Ne félj, mert én vagyok az, akinek akkor is van hatalma a te életed felett, hacsak azt veszed észre, hogy minden kisiklik a kezeid közül. Ha a mindennapok terhei vannak, én akkor is melletted vagyok, segítségre készen. Ha nehéz feladat elé kerülsz az életben, akkor én meg foglak segíteni téged, és el fogsz bírni a feladattal akármilyen nehéz is. Vagy ha elbuksz, én ott fogok állni melletted segíteni, hogy felállhass. Akkor sem hagyom, hogy elveszítsen, ha bármi veszély támad rád, mert én vagyok a te Istened. És ez nem üres beszéd! Ez nem ígérgetés! Ez nem egy lehetőség, - ez egy megkérdőjelezhetetlen tény. Valóban Isten vagyok. Nem egy olyan bölcs dolog, amiben te nap mint nap csalódsz az életedben. Te pedig értékes vagy a számomra. Olyan nagyon, ha földi szavakkal akarnám ezt neked leírni, akkor az értékedet a lehető legnagyobb nagyhatalmak vagyonához, gazdagságához, cégeknek, multinacionális vállalatoknak az értékénél is nagyobbra becsülnélek téged. Igazi érték vagy te a számomra, mert én már akkor is szerettelek téged, amikor te még csak meg se születtél. Olyan nagyon szeretlek téged, hogy a bűneidért váltságdíjul nemcsak kincseket, de a szeretett Fiam életét se sajnálom. Minden lehetetlennek látszó akadályt legyőzök azért, hogy téged megsegítselek. Mindenki, aki engem követ, azt én megsegítem és támogatom. Ez a lehetőség így minden ember előtt nyitva áll. Mert mindenkit én teremtettem, és mindenkit ugyanúgy szeretek és várom, hogy kövessen engem.

Talán így tudnánk mai nyelvre lehető legjobban lefordítani ezeket az Igéket. És így már tisztán láthatjuk, hogy Isten szava minden időben minden emberhez szól. Ezek alapján Izráel népének megváltására, az Izráel népének, életének az újrakezdésének a példája itt áll előttünk - feketén-fehéren.

A megváltásból, ha fogságban van az ember, akkor azért váltságdíjat szoktak adni. Itt Isten egész országokat, nagyhatalmakat kínál fel értünk cserébe. Értünk még az Ő egyszülött, szeretett Fiát is felajánlja. Továbbmegy mindennél.

Ezért ebből a hatalmas csodálatból adódóan mi is ismerjük az újrakezdés egy nagyon speciális formáját: az újjászületést. Isten a közöttünk levő köteléket igazán szorosra a keresztségben fűzte, amikor Jézusban személyes Megváltónkká lett, bűneinket eltörölte és új eletet ajándékozott. A keresztségben elhangzik Isten szent Igéje, Isten szent szava. Szükséges is ez, mert ez nem engedi, hogy elszakadjunk Tőle. Isten szavával, Isten szaváról, amikor szó van a Bibliában, mindig valami nagyon döntő fordulatot hoz. Legyen itt akár a nép hazaviteléről szó, vagy akár gondoljunk a Teremtésre, hogy az egész világot Isten a szavával alkotta. A keresztségben ezzel a hatalmas erővel megszólított bennünket az Úr, és azóta mi törekszünk arra, hogy ennek megfelelő életet élhessünk. Hogy követhessük Őt, hiszen láthatjuk - ebből a példából is nagyon jól -, hogy milyen áldás lehet az, hogyha Isten Szavának engedelmeskedve Őt követjük.

Az Úr még az elemek felett is hatalmat gyakorol annak érdekében, hogy hazavezesse a választott népet. Ne lenne akkor hatalma a mi életünkön segíteni? Amiért is ennyire hangsúlyos Isten szavának a nagysága, azért ne feledjük ezt az elhívást, hogy ne feledjük vállalni ezt a szolgálatot, amire Ő hív: „Ne félj, mert megváltottalak. Neveden szólítottalak, enyém vagy.”

Nem jelenti ez azt, hogy mostantól nem érnek bajok minket. Hogy nem támad ránk a kísértő. A víz és a tűz megjelenése ebben a rövid igeszakaszban mintha csak azt mutatná, hogy a problémák igenis érnek bennünket. Azok nem fognak bennünket elkerülni. De ez azt is jelenti, hogy az Úr ott van velünk és megsegít minket. Azért, mert Isten egyszülött Fia, Jézus Krisztus mindenkiért életét adta. Őt adta Isten a mi életünkért cserébe, hogy mi megszabadulhassunk. Azért vagyunk olyan értékesek, azért olyan drága a mi életünk, mert ezt nem lehetett se arannyal, se ezüsttel megváltani. Hanem csak Isten egyszülött szeretett Fiának az életével szabadulhattunk meg. Én ezért nagyon hálás vagyok.

Valóban milyen boldogító ezt hallani, hogy valaki ebben a mai világban így szeret bennünket. Én arra kérem a Testvéreket, hogy ne fosszunk meg senkit ezen a világon ettől az örömhírtől, ennek nagy örömnek az átélésének a lehetőségétől. Kérek mindenkit, hogy ezt bátran merjük hirdetni. Ámen.

Imádkozzunk:

Hálát adok, Istenem, hogy Te a mi esendő emberi életünkben több vagy mindennél, több vagy bizonyítéknál és ígéretnél. Köszönöm, hogy Te magad vagy az élet, amit nekünk már keresztségben is megadtál, és hogy abban megígérted nekünk, hogy nem hagysz minket elveszni. Kérlek, Uram, használd a Te szavadnak megtartó erejét, teremts bennünket újjá, hogy méltó szolgáid lehessünk ebben az életben. Köszönöm, Uram, hogy Te Magadnál tartasz minket, olyan sokat jelent nekünk ez a mai világban. Sokszor talán magunkat sem tartjuk értékesnek, de Általad már tudhatjuk és bizonyságunk lehet afelől, hogy Te velünk vagy és megsegítesz minket. Hála legyen ezért Neked, Uram. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat az Jézus Krisztusban. Ámen.

Liturgia: Jézus a te beszéded Teremjen jó gyümölcsöket, Szent igéd és Szentlelked Ítélje meg bűneinket, Vigasztaljon bánatunkban, Bátorítson halálunkban.

Hajtsuk meg fejünket, imádkozzunk:

Urunk, áldunk, hogy keresztségünk által a bűn sötétségéből az élet világosságára hívtál bennünket. Kérünk, add Szentlelked erejét, hogy naponként meghaljunk a bűnnek és naponként új életre támadjunk fel Jézus Krisztus által, akinek a nevében, a Tőle tanult imádsággal így fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Végezetül pedig vegyétek az Úr áldását: Az ÚR áldjon meg és őrizzen meg téged. Az ÚR világosítsa meg az Ő arcát terajtad és könyörüljön rajtad. Az ÚR fordítsa az ő arcát tefeléd, és adjon neked békességet.

Ének: 364 (Lindemann János (?) 1549-1613, német - Gastoldi G. G. 1556?-1622)

1. Öröm van nálad, még ha búbánat Ér is minket, Jézusunk. Benned és véled miénk az élet, Nagy Megváltónk, hű Urunk. Te széjjeltéped a köteléket. Ki benned bízik, sziklára épít, Örökké élhet, halleluja! Kegyelmet leltünk, átölel lelkünk, Átfogunk hittel, és nem szakít el Semmi tetőled, halleluja! - 2. Ha Lelked áthat, többé nem árthat Nékünk sátán, bűn, halál. Legyőzted régen, s te tartod kézben, Bár még támad, ellenáll. Dicsérő ének zeng, Jézus, néked. Áldjuk mindnyájan neved vidáman, Hirdetjük fennen: halleluja! Ujjong a lelkünk, győzelmet nyertünk. Nevedben járunk, szeretünk, áldunk Itt és a mennyben. Halleluja!

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek