Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2013-06-02

2013_06_02 - Szentháromság ünnepe utáni 1. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 97Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2013. június 2-án, Szentháromság ünnepe utáni 1. vasárnap istentiszteletén Schermann Gábor lelkész* szolgálatával.

Kezdő ének: 65 (Klopstock Frigyes Gottlieb 1724-1803, német. Kis János 1770-1846)

1. Imádjátok Istenünket, Aki adta mindenünket! Atyánk ő, benne vigadunk, Néki élünk, néki halunk. - 2. A Krisztust magasztaljátok, Akit küldött jó Atyátok! Ő az, kit fejünknek vallunk. Néki élünk, néki halunk. - 3. Szentléleknek áldást zengjünk, Aki nékünk bölcs vezérünk! Az Úr Lelke hű támaszunk. Néki élünk, néki halunk. -0x08 graphic
4. Örvendj, lelkem, harsogjatok Vigadozó szent szózatok! Szent, szent, szent a mi Istenünk, Tőle van éltünk s mindenünk.

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

A te hűségedben bízom, Istenem!

Szívem örül segítségednek. Zsolt 13,6

Menedékem és pajzsom vagy, Istenem,

igédben reménykedem.

Támogass ígéreted szerint, hogy éljek,

és ne szégyeníts meg reménységemben!

Szemem eped, hogy meglássa segítséged,

taníts engem rendelkezéseidre!

Fordulj felém, és könyörülj rajtam,

mint azokon szoktál, akik szeretik nevedet! Zsolt 119,114.116.123.132

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

A te hűségedben bízom, Istenem! Szívem örül segítségednek.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim, Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, és vizsgáljuk meg magunkat, életünket az Ő parancsolatainak a tükrében:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen másik istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincs bennünk bűn, becsapjuk önmagunkat, és igazság nincs bennünk. Ha pedig megvalljuk a bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja azt és megtisztít minket gonoszságunktól.

Ez alapján kérem, Testvéreim, hogy feleljetek szívetek szerint a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Vigyük Isten elé vétkünket, életünket és kérjük az Ő irgalmát:

Uram, Hozzád menekülök, ne szégyenüljek meg. Ments meg irgalmasan. Légy erős kősziklám és segíts rajtam. Vezess nevedért, szabadíts ki a hálóból, mert Te vagy az erősségem. Kezedre bízom lelkemet, Te váltasz meg engem az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken az Isten Jézus Krisztus által, aki meghalt bűneinkért, hogy Istenhez vezessen bennünket. Az Ó szeretetében bízva hirdetem nektek bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok földön és mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok és örüljetek Krisztusban reménykedő Testvérek. Isten az Ő véréért eltörölte bűnünket. Az Ő Lelke legyen velünk, hogy új életben járjunk Általa. Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:

Istenünk! Te vagy a Benned reménykedők ereje. Kérünk, hallgasd meg könyörgésünket, hiszen Nélküled semmit sem tehetünk. Segíts kegyelmeddel, hogy meghalljuk hívó szavadat. Szentelj meg minket, hogy életünk Neked tetsző istentiszteletté legyen az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Isten Igéjét olvasom most, figyeljétek nyitott szívvel. A mai vasárnap, Szentháromság ünnepe utáni 1. vasárnap Ószövetségben megírt Igéje Mózes 5. könyvének a 6. fejezetéből szól a 4. verstől a 9. versig:

Ezt mondja Mózes:

Halld meg, Izráel: Az ÚR a mi Istenünk, egyedül az ÚR!  Szeresd azért az URat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből!  Maradjanak a szívedben azok az igék, amelyeket ma parancsolok neked. Ismételgesd azokat fiaid előtt, és beszélj azokról, akár a házadban vagy, akár úton jársz, akár lefekszel, akár fölkelsz! Kösd azokat jelként a kezedre, és legyenek fejdíszként a homlokodon. Írd azokat házad ajtófélfáira és kapuidra! 

Így szól hozzánk a mai vasárnap evangéliumbeli Igéjében Jézus Urunk Lukács evangéliuma 16. fejezetében:

Volt egy gazdag ember, - mondja Jézus - aki bíborba és patyolatba öltözött, és nap mint nap fényes lakomát rendezett. Volt egy Lázár nevű koldus is, aki ott feküdt a gazdag előtt, fekélyekkel tele, és azt kívánta, hogy bárcsak jóllakhatna a gazdag asztaláról lehulló morzsákkal; de csak a kutyák jöttek hozzá, és nyaldosták a sebeit. Történt pedig, hogy meghalt a koldus, és felvitték az angyalok Ábrahám kebelére. Meghalt a gazdag is, és eltemették. Amint ez a pokolban kínok között gyötrődve felemelte a tekintetét, látta távolról Ábrahámot és kebelén Lázárt. Ekkor felkiáltott: Atyám, Ábrahám, könyörülj rajtam, és küldd el Lázárt, hogy ujja hegyét mártsa vízbe, és hűsítse meg a nyelvemet, mert igen gyötrődöm e lángban. De Ábrahám így válaszolt: Fiam, jusson eszedbe, hogy te megkaptad javaidat életedben, éppen úgy, mint Lázár a rosszat. Ő most itt vigasztalódik, te pedig gyötrődsz. Ezen felül még közöttünk és közöttetek nagy szakadék is tátong, hogy akik innen át akarnak menni hozzátok, ne mehessenek, se onnan ide át ne jöhessen senki. Ő pedig így szólt: Akkor arra kérlek, atyám, hogy küldd el őt apám házához; mert van öt testvérem, beszéljen a lelkükre, nehogy ők is ide kerüljenek, a gyötrelem helyére. Ábrahám így válaszolt: Van Mózesük, és vannak prófétáik, hallgassanak azokra! De az erre ezt mondta: Nem úgy, atyám, Ábrahám, hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájuk, akkor megtérnek. Ábrahám ezt felelte: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki feltámad a halottak közül.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 287 (Szász Károly 1829-1905)

1. Te örök evangélium, Te magas égi hatalom, Kire erőd fuvalma száll, A vészben rendületlen áll. - 2. Te örök evangéliom! Kit szenvedések terhe nyom, Te azt megint fölemeled, És diadalra vezeted. - 3. Te örök evangéliom, Te tiszta fehér liliom, Te hirdetsz bűnbocsánatot, Szívemet te vigasztalod. - 4. Te örök evangéliom, Te légy vezérem utamon! Én ismerem hatalmadat, Áldott legyen minden szavad!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! A mai vasárnap levélbeli Igéjét olvasom most. Pál apostol Római levelének az 1. fejezetéből a 16. és 17. versben ez áll:

Ezt írja az apostol:

Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére, elsőként zsidónak, de görögnek is, mert Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki benne hitből hitbe, ahogyan meg van írva: Az igaz ember pedig hitből fog élni.

Urunk! Szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Testvérek, az az evangélium, hogy Jézus Krisztus kereszthalála tart meg minket az ítéletünkben. Erről szól az evangélium. Pál apostol meg azzal kezdi, írja levelén a római keresztényeknek, hogy: „nem szégyellem”.

Kérdés az, hogy mi szégyellnivaló lenne ebben? Mi szégyellnivaló lehet abban, hogy Isten szeret és megment? Mi szégyellnivaló van abban, hogy mi, Krisztus tanítványai, Isten gyermekei kivételezett, csodálatos szeretetben részesülünk? Mi szégyellnivaló van abban, hogyha egy embert szeretettel és tisztelettel vesznek körül az övéi, és minden jót megadnak neki? Mi szégyellnivaló van abban, ha Isten ezt teszi velünk? - Furcsa dolog, hogy nagyon is alapos oka van Pál apostolnak, hogy mindjárt a hitének a magvát összefoglaló levelét azzal kezdi, hogy az ő számára nem szégyen ez.

Nagy gondban vagyunk otthon. Ha elindul ez a tervezett energetikai beruházás-pályázat a Tátra utcában, - ennek az előkészítése megy, elkezd bonyolódni a dolog, - akkor jönnek az emberek. Nemcsak mindent ott feltúrnak, meg szétvernek, hanem még ráadásul előtte, még mielőtt egyáltalán munkához látnának, eljönnek mindenféle főfejesek, és mindent körülnéznek, megszemlélnek, lefényképeznek, és nemcsak a tiszta-szobát, hanem mindent. Összejárják a lakást, a házat, és mindent átnéznek, felmérnek - és ezt senki sem szereti.

Mi az, ami minden szociális törekvésnek a nehézsége? Úgy gondolom, hogy az nehezíti meg és teszi nagyon-nagyon esetlegessé és legtöbbször kudarcokkal telivé a szociális munkát, hogy azok, akiknek igazán szükségük lenne segítségre, mert valóban önhibájukon kívül, valóban nagy bajban vannak, azok ezt szégyellik. És ezért nem kerülnek a szemünk elé. Viszont azok, akik ezt nem szégyellik, mert életmódjuk, személyiségük már úgy alakult, vagy eleve olyanok, hogy az életet a segélyekkel és a mások könyörületével képzelik el elsősorban, -. azokat látjuk, ők idejönnek elénk, ők kerülnek a szociális gondozó és elosztó területek, hatóságok, személyek, fórumok elé, és ezért egy ellentmondásos helyzet van folyamatosan ebben a dologban.

A szegény rokon, akinek nem telik túl sok mindenre, legtöbbször nem szívesen hívja meg gazdag, tehetős hozzátartozóit. Mert ugye az szégyellnivaló, hogyha eljönnek hozzám a szeretteim, kiszállnak a Mercedesekből, - és kerülgetik a Suzukit. - Az ember így röstelkedik előttük, hogy: hát nekem nincs.

Igen, mert amink van, azt nem kell szégyellni. Egy egészséges ember, egészséges lelkű ember amije van, azt nem szégyelli. Azt emelt fővel vállalja, azzal él, arra büszke, és azért találták ki a jutalmat, a kitüntetést, az elismerést, mert szeretjük a dicsőséget, és joggal tesz büszkévé bennünket az, ha elismerik azt, amink van. - Amink van, azt nem kell szégyellni. Amink pedig nincs, azt joggal szégyelljük egymás előtt.

Jézus példázata Lázár koldusról nem sok konkrétat mond el. Nem tudunk meg az aktív szereplők, a gazdag meg a szegény életéről, személyiségéről, tulajdonságairól gyakorlatban semmit, csak ezt az egyet, hogy van koldus és van dúsgazdag. Mind a ketten meghalnak. Az egyik a mennybe megy, a másik meg a pokolba megy. De van a példázatban egy nagyon egyszerű, Jézus által nagyon világosan pórias, egyszerű, közérthető képekkel, szavakkal elmondott igazság. Még pedig az az egyszerű és nagy igazság ebben a példázatában Jézusnak, hogy a szegény Lázár koldus azért jutott a mennybe, mert nem volt semmije. Egyenes következtetésként hozza Jézus ezt a példázatában. Még Ábrahám szájába is adja szó szerint ezt, amit a gazdag ember kiabál a pokolban, hogy mivel Lázárnak szenvedésben volt része egész életében, - most jó dolga van. Neked jó dolgod volt, - most itt szenvedsz.

Nehezen hihető és nehezen fogadható el ez - úgy gondolom. Főleg még alantasságnak talán érthető lenne, de egy keresztény ember, egy Biblián tájékozódó ember nehezen érti. Pedig igazából az evangéliumot mondja el. A szegény Lázár koldus azért jutott üdvösségre, mert semmije nem volt, még az emberektől sem kapott irgalmat, legfeljebb a kutyáktól - mondja Jézus. Csak kellene tudni valamit, ami Lázárban jó volt, hogy üdvözülhessen, a gazdag emberben valami rossz volt, ami miatt ő pokolra jutott - de nem mond semmit Jézus. Semmi jót nem mond Lázár koldusról, ahogyan semmi rosszat a gazdagról. Ezt az egyet mondja: üdvözült, mert nem volt semmije. - És ez az anyagiakban, földi dolgokban nagyon furcsán hangzó összefüggés kristálytisztán mutatja meg nekünk az Isten igazságát - amiről Pál apostol írt.

Üdvözül, akinek nincs semmije - ez az alap. Nem különös? Azt írja Pál apostol: „nem szégyellem az evangéliumot”. Írhatná úgy is: nem szégyellem, hogy nincs semmim. Nem szégyellem, hogy koldus vagyok. Nem szégyellem, hogy egyszerűen csak hiszek az Isten kegyelmes szeretetében. Nem szégyellem, hogy az az egyetlen esélyem, hogy az Isten felemel a halálból - irgalomból, kegyelemből.

Izráel népének a nagy parancsolata: egyedül az ÚR. Ez az ő hitvallásuk. - Mint nekünk a Hiszekegy. - Ez nekik, Izráel népének a hitvallása, amit fölolvastam Mózes 1. könyvéből: „Halld meg, Izráel: Az ÚR a mi Istenünk, egyedül az ÚR!”. Ez az ő szívük, hitük közepe. - És mennyire egyformán beszél Mózes, Pál, meg minden ugyanazt. Ugyanazt. Luther Márton és a vele megindult Reformáció kulcsszava: az egyedül. Egyedül hit által, egyedül kegyelemből, egyedül Krisztussal, egyedül a Szentírás szerint.

Mózes mit mond? - Egyedül az ÚR. Egyedül. - Mózes a Reformáció embere volt. Furcsa, nem? - Ő, akit a Törvény emberének nevezünk, ezt köti népe, honfitársai szívére: ezt tartsátok szemetek előtt: semmi másotok ne legyen! Ez az egy kincsetek legyen, ezt őrizzétek, adjátok tovább, ezt írjátok föl a szemetek elé, mindenhová: Egyedül az ÚR.

És bár - igen - vallották honfitársai ezt, hitvallásuk kellett, de lényegi tartalmában nem az pont Izráel népének a tragédiája, hogy nem hitték? Ezért bízta vesztükre a templom-szerűségében. Ezért lettek Izráel népének a vallási vezetői elsősorban Isten kegyelmének az ellenségei, mert szégyellték. - Igen, hogy egyedül az Úr! Semmi másunk nincs.

De minden korban, nemzetben, nemzedékben megnyitja Isten Lelke az Övéi szívét. Azt mondja, hogy ne szégyelld, hogy kegyelemből élsz. Mert - így mondja az apostol -, hogy ez a legnagyobb élet, ez a legnagyobb erő. Ez az ERŐ! Minden, amink van, az az életet erősít, dicsér, jutalmaz. Minden, amink van, az szép, jó, naggyá tesz - de porrá válik.

Egyedül az Úr!

Imádkozzunk:

Urunk, Krisztusunk, egyedül Te vagy szent. Egyedül a Te neved magasztos. Egyedül Téged dicsér minden teremtmény, minden és mindenki, hiszen minden más dicséret porrá válik. A Te dicséreted pedig megmarad mindörökké. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt hitvallásunkat, az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Urunk békessége, mely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Ének: 299 (Gerhardt Pál 1607-1676, német) - Liturgia: 12

1. Jöjj, térj be, kapum tárva! Légy drága vendégem, Ki újjá szültél engem Már keresztségemben! Jöjj, áldott Szentlélek. Jöjj, Atya, Fiú Lelke! Hogy szüntelenül zengje Erődet új ének! - 2. Nagy kegyelmedet zengem: Holt vesszőt megszántál, S a nemes tőbe engem Immár beoltottál. De jöjj és segíts hát, Hogy növekedjem szépen, És gyümölcs bőven érjen! Végezd be jó munkád! --3. Jöjj, bölcsességnek Lelke, Te mutasd meg nekem, Az Úrnak hogyan kedves Most imám, énekem! Szent segítségeddel, Útmutatásod által A könyörgés felszárnyal, S meghallgatásra lel. -- 4. Jöjj, várva várlak téged! Te tölts meg erőddel! Mert szennyet, vádat, vétket Szent erőd söpör el. Tedd tisztává szívem, Hogy életem is áldjon, És szolgálatban járjon Mindhalálig híven!

Úrvacsora

Emeljük fel a szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor és mindenhol hálát adjunk Neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki országodba hívott el minket, és bűnbocsátó irgalmad tanúja lett a világnak. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.

Liturgia: Itt az Isten köztünk, Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld, magasztal. Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei boldog lelkek. Ó, Urunk, Halld szavunk, Ha mi, kicsiny néped, Hódolunk tenéked!

Szent vagy, Urunk, és nagy a Te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre ebben a kenyérben és borban, és általa testvéri közösséggé legyünk.

A mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, a tanítványainak adta és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta és ezt mondta: „Igyatok ebből! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből és iszunk e kehelyből, az Úr halálát hirdetjük, amíg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány: Jézus, hogy Övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezz meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Áraszd ki Lelkedet mindnyájunkra, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadás erejében részesüljünk. Emlékezz meg Egyházadról, amelyet Krisztus vérén megváltottál. Őrizd hitét, tartsd meg békességedben, add meg Krisztusban való egységét. Emlékezz meg mindazokról, akik szolgálatot végeznek Igéd szolgálatában. Azokról, akik Igét hirdetnek, asztalodnál szolgálnak, népedet tanítják, vezetik. Emlékezz meg azokról, akik a hitoktatás munkáját végzik, akik táborokat vezetnek, szerveznek, akik a Te választottaidat tanítják, nevelik, akik viszik Igédet szerte a világon. Emlékezz meg rólunk, mindannyiunkról, és őrizz meg bennünket, szeretteinket, a ránk bízottakat szentjeid közösségében. Emlékezz meg azokról, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből, és minden elhunytról, akiknek hitét egyedül Te ismered.

Téged imádunk és Téged dicsérünk Jézus Krisztus által, az Ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Ó, áldott Krisztus. Isten szent Báránya, Ki világ bűnét vitted keresztfára, Irgalmazz nékünk, ó, kegyelmezz, kérünk! Adj békét nékünk!

Urunk békessége legyen mindenkor velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek Testvéreim Isten szeretetének az oltárához!

Énekek:

1. ének: 77 (57. zsoltár Várad 1566 - Kolozsvár 1744)

1. Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem. Mert tebenned bízik, Uram, az én lelkem, És tebenned nyugszik, Uram, az én szívem! - 2. Szent Atyám, énvelem nagy sok jókat tettél, Mert mennyből énnékem őrizőt küldöttél. Én ellenségimtől engem megmentettél, És az én szívemben örömet szerzettél. - 3. Azért, Uram, téged én felmagasztallak, Te dicsőségedben hatalmasnak mondlak, Mind e világ előtt irgalmasnak vallak, És jóakarómnak én tégedet hívlak. - 4. Kész most az én szívem néked énekelni, Kész most jóvoltodért nagy hálákat adni, És mindenek előtt tégedet vallani, A te szent nevedet örökké dicsérni. - 5. Én felmagasztalom irgalmasságodat, És mindenkor vallom te igazságodat, Mind az egész földön hatalmasságodat, Mindenkor hirdetem a te jóvoltodat.

2, ének: 310 (Dóka Zoltán sz. 1929)

1. Vegyétek, egyétek, Ez a Krisztus teste, Tiértetek adta a Golgotán. Megtöretett, hogy nyerjetek kegyelmet. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 2. Igyátok mindnyájan, Ez a Krisztus vére, Tiértetek adta a Golgotán. Ott hullt a porba, bűnünket oldozva. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 3. Jelen van közöttünk, Kik sok bűnbe estünk. Vigasztal: nem érhet már kárhozat. Új szövetséget szerzett, üdvösséget. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 4. Ahányszor csak élünk Ezzel a szentséggel, Halálát hirdessük, míg eljövend, Hogy minden ember velünk örvendezzen: Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 5. Ne légyen hiába Szeretete rajtunk! Kövessük, kövessük őt szüntelen! Mint minket Jézus, mindenkit szeressünk! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 6. Eljő, mint ígérte Örök menyegzője, Hol mindenkit készen vár az asztala. Ott nagy örömben csendül majd az ének: Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan!

Adjunk hálát Istennek és dicsérjük nevét:

Urunk, magasztalásodat hallotta fülünk - add, hogy süket legyen veszekedés, békétlenség hangjára. Nagy szeretetedet látta szemünk - add, hogy meglássa az örök életet. Dicséretedet énekelte nyelvünk - add, hogy az igazat vallja ezután. Templomodban járt a lábunk - add, hogy a világosság útját járja ezután. Testedből részesült a testünk - add, hogy új életet éljen ezután. Hála Néked kimondhatatlan jóságodért. Ámen.

Testvéreim, hirdessétek Jézus Krisztus halálát és feltámadását. Tanúskodjatok az Ő szeretetéről. Akik ismeritek a bűnbocsánatot, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel.

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága. Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

6

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek