Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2013-05-09

2013_05_09 - Mennybemenetel ünnepe.doc — Microsoft Word Document, 112Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2013. május 9-én, Mennybemenetel ünnepe istentiszteletén Schermann Gábor lelkész* szolgálatával.

Kezdő ének: 325 (Gerhardt Pál 1607-1676, német) - Liturgia: 12

1. Ha Istenem velem van, Ki lehet ellenem? Ha ő az én oltalmam, Nem ér veszedelem. Ha Krisztust adta értem, Ha Isten így szeret, Nem árthat semmi nékem, Megvéd ő engemet. - 2. Nincs másban reménységem, Csak Krisztus vérében, Mert örök üdvösségem Csak benne lelhetem. Én gyarló életemben Jót nem találhatok, De Krisztus érdemével Én is megállhatok. - 3. Mert Jézus napvilágom, Jézus reménységem, Csak benne lelek üdvöt, Másban semmibe' sem. A boldogság, az áldás Csak őbenne van itt, Ítélettől, haláltól Jézus megszabadít. - 4. Ő az, aki elvette A bűnnek erejét, Eloltotta vérével A pokolnak tűzét. Nem bántja többé szívem Immár aggodalom; Az ő szent árnyékában Békén megnyughatom. - 5. Már szívem, csupa hála, Leveti bánatát, Mert teljes fényben látja Feltűnni szép napját. Ő az én napom: Jézus! Ő világol nekem, S a menny örömét zengi Ujjongó énekem.

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Galileai férfiak, miért néztek az égre csodálkozva?

Jézus úgy jön majd el, amint láttátok őt fölmenni a mennybe! ApCsel 1,11

Ti népek, mind tapsoljatok,

harsogó hangon ujjongjatok Isten előtt!

Felvonul Isten ujjongás közben,

kürtzengéssel jön az Úr.

Mert az egész föld királya Isten,

zengjetek neki éneket!

Isten uralkodik a népeken,

szent trónusán ül az Isten. Zsolt 47,1.6.8.9

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön-örökké.

Galileai férfiak, miért néztek az égre csodálkozva? Jézus úgy jön majd el, amint láttátok őt fölmenni a mennybe!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, vizsgáljuk a szívünket, életünket Isten parancsolatainak tükrében:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen másik istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincs bennünk bűn, becsapjuk önmagunkat, és igazság nincsen bennünk. Ha megvalljuk a bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja azt és megtisztít minket gonoszságunktól.

Ezért kérem, Testvéreim, hogy szívetekből feleljetek a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Hittel forduljunk Istenhez és kérjük az Ő irgalmát:

Uram! Nem marad örökre elfelejtve a szegény, a nyomorultak reménye nem vész el végleg, mert nem engeded, hogy erőszakoskodjanak az emberek, Magad elé állítod ítéletre a népeket. Uram, kelts bennem istenfélelmet, hadd tudjam meg, hogy csak ember vagyok. Légy kegyelmes hozzám, lásd meg, milyen nyomorult lettem bűneim miatt. Te emelhetsz föl a halál kapujából, hogy elbeszélhessem sok dicső tettedet és vigadhassak, mert megszabadítottál az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Isten megkönyörült rajtunk Jézus Krisztus Urunk által, aki az Előtte levő örömmel nem törődve, vállalta a keresztet, és az Isten királyi székének a jobbjára ült. Ebben az Ő szeretetében bízva hirdetem nektek bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok földön és mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok és örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Isten az Ő véréért eltörölte a bűnünket. Legyen velünk az Ő Lelke, hogy új életben járjunk Általa. Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:

Úr Jézus Krisztus! Haza mentél az Atyához, és Ő úrrá tett mindenen. Előlünk rejtve vagy, ezért kérünk, segíts bízni abban, hogy Te mindig közel vagy hozzánk. Így félelem nélkül élhetünk, hiszen örök életre vezetsz bennünket. Hozzád fordulhatunk, aki az Atyával és Szentlélekkel élsz és uralkodol örökkön-örökké. Ámen.

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! A mai ünnepnek, Mennybemenetel napjának a levélbeli Igéjét olvasom. Pál apostol Római levelének a 8. fejezetéből szól a 31.-től a 34. versig:

Így ír az apostol:

Mit mondjunk tehát? Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? Aki tulajdon Fiát nem kímélte, hanem mindnyájunkért odaadta, hogyne ajándékozna nekünk vele együtt mindent? Ki vádolná Isten választottait? Isten, aki megigazít. Ki ítélne kárhozatra? A meghalt, sőt feltámadt Jézus Krisztus, aki az Isten jobbján van, és esedezik is értünk?

Urunk! Szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

0x08 graphic

Kedves Testvérek! Ez a vonat elment. Kizárt, hogy a bácsi felszálljon rá. A vonat ugyanis már nincs itt - ezt jelenti, hogy elment. Már nincs itt.

0x08 graphic

Ez vonat is elment. Azonban szembeötlő különbség, hogy a néni rajta ül a vonaton. Tehát a vonat itt van.

Az Apostoli Hitvallás 2. része, mely Jézus Krisztusról szól, az Őbenne való hitünk tartalmát foglalja össze, - három részből áll. Külön, a háromrészes Hitvallás középső, 2. része még külön, három részből áll: múlt, jelen, jövő. Van, amit Jézusról múltbeli igazságként mond. Először ezt foglaljuk össze: eljövetele, halála, feltámadása. Történeti események, olyanok, amik megtörténtek egykor. Erre épül a hitünk most.

Van a Krisztus-hitünknek egy jelenbeli sarokpontja, erről, amit mond a Hitvallásunk: az Atya jobbján ül. És van egy jövőbeli sarokpontja a Krisztus-hitünknek: eljön ítélni. Erről a háromról beszél most az Apostoli Hitvallás 2. része.

Most a jelenben vagyunk. Ebben a jelenben vannak, akik elmennek. Őket siratjuk. Jézus pedig azt mondja: veletek vagyok. Amikor tehát az evangélium arról vall, hogy Jézus Urunk mennybe ment, akkor ezzel azt fejezi ki, hogy mennyire teljességgel velünk van. A hatalma hiteles lett, mégis a félelem korlátait tudjuk a jelenben. A tanítványok Jézus mellett ritkán féltek, és a félelmük hamar eloszlott. Ha meg is ijedtek, Mesterük lecsillapította őket: „mit féltek kicsinyhitűek?” - És attól kezdve a háborgó tenger sem állta útjukat. - Hitünk szilárd alapja, hogy a jövőben, amikor Jézus Urunk eljön: igen, nem félünk. Mert ezt várjuk ma.

Most, a jelenben, a félelem idejét éljük. Mert kiszolgáltatottnak érezzük magunkat. Kiszolgáltatottnak a halál, a bűn, a hatalmak kezében. A félelmet sugallja az, hogy vannak, akik elmennek közülünk, és akkor ők már nincsenek itt. A félelmet sugallja az, hogy uralkodni szeretne rajtunk ez a világ, és ezért a derekunkat meg akarja hajlítani, hogy előtte leboruljunk. És a félelmünket szolgálja, munkálja a bűn, ami a markában tart minket. És nagyon töredékesen, de hátborzongatóan látjuk, sejtjük a valóságát és a következményeit.

Pál apostol most ebben foglal állást. Határozottan és az evangélium teljességével. Ezért teszem föl a kérdést: Jézus elment? Vagy Jézus itt van? - Gondoljunk talán arra a vonatra, amelyről lemaradunk, mert vannak dolgok, amelyek elmennek tőlünk - és a vonatra, amely magában hordoz bennünket. És ezért nem marad el tőlünk.

Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? - kérdezi Pál apostol kísértések, ellenségek gyűrűjében. Tudva, hogy a Krisztus népének, a gyülekezetnek az útja nem sétagalopp, sem diadalmenet, sem kirakat-rendezvény, ami tetszetős és tökéletes. Tudva ezt, felteszi a kérdést: Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? Az Ő nyomán többen járnak.

Ez a kérdése Szent László királynak is. Én legalábbis kisgyermek koromtól fogva ezt a kérdést jegyeztem meg az ő életéből, még hamarabb, mint Pál apostoltól olvastam volna. Az ellenség gyűrűjében - szó szerint - felteszi a kérdést, nyugodtan, mosolyogva embereire Szent László király: Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? - Mert tudja, tisztában van vele, hogy az Isten hatalma és szeretete megdönthetetlen és csorbíthatatlan. Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?

Ezeknek a tudatában járhatunk ezen az úton. Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk? - kérdezi Krisztus népe az ellenség gyűrűjében. Mert amikor vádol bennünket a vádlónk: a bűn - akkor van végül a mi Urunk, Jézus Krisztus. Aki azért halt meg a kereszten, és azért támadt fel, és azért teljesedett ki az Ő uralma mindenen, hogy minden, a keresztre feszített rablóktól kezdve, a legutolsó Földön élő embertársunkig az Őbenne való hitben megmaradjon, megtartasson és örök élethez jusson.

Ez a mi reménységünk.

Úrvacsora

Most imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor és mindenhol hálát adjunk Neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki legyőzte a halált és jobbodra ült, hogy mennyen és Földön Ő uralkodjék. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.

Liturgia: Itt az Isten köztünk, Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld, magasztal. Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei boldog lelkek. Ó, Urunk, Halld szavunk, Ha mi, kicsiny néped, Hódolunk tenéked!

Szent vagy, Urunk és nagy a Te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre ebben a kenyérben és borban, és általa testvéri közösséggé legyünk.

A mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, a tanítványainak adta és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatok a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből és iszunk e kehelyből, Urunk halálát hirdetjük, míg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány: Jézus, hogy Övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezz meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Add Lelkedet mindnyájunknak, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve, feltámadása erejében részesüljünk! Emlékezz meg Egyházadról, amelyet Krisztus vérén megváltottál. Őrizd hitét, tartsd meg békességedben, add meg Krisztusban való egységét. Őrizz meg bennünket, mindannyiunkat, szentjeid közösségében. Emlékezz meg azokról, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből, és minden elhunytról, akiknek hitét egyedül Te ismered.

Téged imádunk és dicsérünk Jézus Krisztus által, az Ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Ó, áldott Krisztus. Isten szent Báránya, Ki világ bűnét vitted keresztfára, Irgalmazz nékünk, ó, kegyelmezz, kérünk! Adj békét nékünk!

Urunk békessége legyen mindenkor velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek Isten szeretetének oltárához!

Ének: 228 (Ismeretlen német költő 1829)

1. Úr Jézus Krisztus, már a mennybe, A dicsőségbe ért utad: Hogyne kívánnám hát epedve, Hogy ott legyek, ahol te vagy! Hisz itt csupán vándor vagyok, De majd hazámba eljutok. - 2. Mikor eljött a búcsúóra, Áldón emelted szent kezed. Áldj engem is, segíts a jóra, Adj munkás, hasznos életet! Ha te megáldasz engemet, Elérem üdvösségemet. - 3. Utánad nézek hívő szemmel, Látom boldog országodat. Ne félj, te szív, tűnjék a kétely: Utat tört néked jó Urad. Bár itt nem láthat testi szem, Nincs más bizalmam senki sem! - 4. Tudom, hogy egyszer visszajössz még, Ki mennybe tértél győztesen, Ott vár reám a szép örökség, S tied leszek majd teljesen! Itt biztatóm hit és remény: Ott szemtől-szemben látlak én.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Adjunk hálát Istennek és dicsérjük nevét:

Mindenható Istenünk! Áldunk Téged, hogy örömünket é békességünket munkálod Igéddel, közöttünk való jelenléteddel, hatalmaddal és szereteteddel. Kérünk, maradj velünk. Őrizz meg bennünket kétségbeeséstől, kísértéseinkben, bűntől és haláltól. Szereteted által, amelyet most is kifejezésre juttattál, őrizz meg minket az örök életre. Ámen.

Testvéreim, hirdessétek Jézus Krisztus halálát és feltámadását. Tanúskodjatok az Ő szeretetéről. Akik megismertétek a bűnbocsánatot, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel.

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága. Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

4

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek