Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2013-01-27

2013_01_27 - Hetvened vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 100Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2013. január 27-én, Hetvened vasárnap istentiszteletén Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 391 (Kovács Sándor 1869-1942) - Liturgia: 3

1. Jézus, éltem hű vezére, A bűn ellen oltalom, Szent neved magasztalom. Légy te lelkem menedéke, Ha bú sebzi lelkemet, Ha vétkeztem ellened! - 2. Érdemed lett boldogságom, És halálod életem, Áldlak érte szüntelen. Hová mennék e világon, Mint tehozzád, Jézusom, Nélküled elkárhozom. - 3. Szent igédnek fáklyafénye Hint utamra sugarat, Mely örök kincsem marad. Harcolok, benned remélve, Míg kegyelmed erőt ad, Míg elérem célomat.0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Az Úrhoz kiáltok, aki dicséretre méltó,

és megszabadulok ellenségeimtől. Zsolt 18,4

Körülfontak a halál kötelei,

a pusztító áradat rettent engem.

A sír mélye fenyeget,

halálos csapdába kerültem.

Nyomorúságomban az Úrhoz kiáltottam,

és Ő meghallotta hangomat.

Ezért magasztallak, Uram, a népek között,

zsoltárt éneklek nevednek. Zsolt 18,5-7.50

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Az Úrhoz kiáltok, aki dicséretre méltó, és megszabadulok ellenségeimtől.

Liturgia: Dicsőség az Úristennek, Fiúnak és Szentléleknek, A teljes Szentháromságnak, Egyetlen hatalmasságnak.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim, Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük Elé a bűnünket, kérve irgalmát:

Uram, aki megtartod szövetségedet, hűséges maradsz, megvalljuk, mi vétkeztünk, mert eltértünk törvényedtől. Neked, Uram, igazad van, nekünk pedig szégyenkeznivalónk van még ma is. Urunk! Bár Te mindenben igaz vagy, hallgasd meg mégis imádságunkat. Ragyogjon rá orcád elpusztult szentélyedre. Az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Kérlek téged, Istenemet, Bocsásd meg minden vétkemet, Teremts bennem tiszta szívet, Hálás szívet, hozzád hívet!

Testvéreim! Isten megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken Jézus Krisztus által, aki meghalt a mi bűneinkért, hogy bennünket Istenhez vezessen. Dicsőség a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Dicséret, dicsőség A menny és föld Istenének, Örökkön örökké zengjen néki hálaének; Ki egyedül Úr a világon, Felül van minden változáson, Fejünkre áldás tőle szálljon!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Istenünk, jóságodban többet adsz, mint amennyit mi érdemlünk. Segíts bennünket, hogy jóságosak legyünk, ne irigyeljük másoktól azt, amit nekik ajándékozol. Jézus Krisztus, a mi Urunk által kérünk. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Hetvened vasárnapja van. A mai nap Ószövetségben megírt Igéje Jeremiás próféta könyvéből szól a 9. fejezet 22. és 23. versében:

Ezt mondja az ÚR:

Ne dicsekedjék bölcsességével a bölcs,

ne dicsekedjék erejével az erős,

ne dicsekedjék gazdagságával a gazdag!

Aki dicsekedni akar,

azzal dicsekedjék,

hogy érti és tudja rólam,

hogy én vagyok az ÚR,

aki szeretetet, jogot és igazságot

teremtek a földön,

mert ezekben telik kedvem

- így szól az ÚR!

Így szól erről Jézus Urunk példázata Máté evangéliuma 20. fejezetéből, az első 16. versben:

Ezt mondja az Úr:

"Hasonló a mennyek országa a gazdához, aki korán reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon a szőlőjébe. Miután megegyezett a munkásokkal napi egy dénárban, elküldte őket a szőlőjébe. Amikor kiment kilenc óra tájban, látta, hogy mások is állnak a piacon tétlenül, és ezt mondta nekik: Menjetek ti is a szőlőbe, és ami jogos, megadom nektek. Azok pedig elmentek. Ismét kiment tizenkét óra körül és délután három óra tájban, és ugyanígy tett. Amikor pedig késő délután öt óra tájban is kiment, még mindig talált ott álldogálókat, és megkérdezte tőlük: Miért álltok itt egész nap tétlenül? Azok pedig így válaszoltak: Mert senki sem fogadott meg bennünket. Erre ezt mondta nekik: Menjetek ti is a szőlőbe! Miután pedig beesteledett, ezt mondta a szőlő gazdája a vincellérjének: Hívd elő a munkásokat, és fizesd ki a bért, az utolsókon kezdve az elsőkig. Ekkor jöttek azok, akik öt óra tájban álltak munkába, és kaptak egy-egy dénárt. Amikor azután az elsők jöttek, azt gondolták, hogy többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen, és ezt mondták: Ezek az utolsók egy órát dolgoztak, és egyenlővé tetted őket velünk, akik az egész nap terhét hordoztuk, és szenvedtünk a hőségtől. Ő pedig így felelt egyiküknek: Barátom, nem bánok veled igazságtalanul: Nem egy dénárban egyeztél-e meg velem? Vedd, ami a tied, és menj el. Én pedig az utolsónak is annyit akarok adni, mint neked. Hát nem szabad-e nekem azt tennem a javaimmal, amit akarok? Vagy a te szemed azért gonosz, mert én jó vagyok? Így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók."

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják, megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 363 (Batizi András †1546 - Kolozsvár 1744)

1. Jer, dicsérjük az Istennek Fiát, A szép Szűznek drága szent magzatját, E világnak áldott Megváltóját, Bűnösöknek örök szószólóját! - 2. Jézus Krisztus, érettünk meghaltál, Harmadnapon íme feltámadtál; Mennyországban felmagasztaltattál, Tisztességgel megkoronáztattál. - 3. Te vagy nékünk minden igazságunk, Jámborságunk és ártatlanságunk: Te vagy nékünk szentségünk, váltságunk, Isten előtt örök boldogságunk. - 4. Te vagy nékünk minden reménységünk, E világon a mi tisztességünk, Isten előtt mi nagy dicsőségünk, Mennyországban örök üdvösségünk. - 5. Add minékünk a te Szentlelkedet, Mind e földön hirdettesd igédet, Ismerjünk meg mindannyian téged, Dicsérhessük örökké szent neved!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet! A mai vasárnapnak a levélbeli Igéjét olvasom. Pál apostol 1. Forinthusi levelének a 3. fejezetéből az első 8 verset:

Így ír az apostol a gyülekezetnek:

Én tehát, testvéreim, nem szólhattam hozzátok úgy, mint lelkiekhez, hanem csak úgy, mint testiekhez, mint a Krisztusban kiskorúakhoz. Tejjel tápláltalak titeket, nem kemény eledellel, mert még nem bírtátok volna el. Sőt még most sem bírjátok el, mert még testiek vagytok. Amikor ugyanis irigység és viszálykodás van közöttetek, nem testiek vagytok-e, és nem emberi módon viselkedtek-e? Ha az egyik ezt mondja: „Én Pálé vagyok”, a másik pedig azt: „Én Apollósé”, nem emberi módon beszéltek-e? Hát ki az az Apollós, és ki az a Pál? Szolgák csupán, akik által hívővé lettetek; mégpedig ki-ki úgy szolgál, ahogy megadta neki az Úr.

Én ültettem, Apollós öntözte, de a növekedést az Isten adta. Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja. Aki ültet, és aki öntöz: egyek, és mindegyik majd a maga jutalmát kapja fáradozásához méltóan.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Testvérek! Pál apostol azt írja Pál apostolról és a hozzá hasonló emberekről: világért se gondoljunk sem szerénységre sem becsmérlő felhangra, csupán arra mutat, arra hívja fel a figyelmünket az apostol, aki számít.

György az édesanyját hidegen köszönté,
Bár ez a lelkét is majd elébe önté!
Hát a másik hol van?” fanyalogva kérdi.
Senki sem hinné, hogy kedves öccsét érti.
Szénát hord szegényke künn a béresekkel,
Hívatom -” de György úr ezt rikoltja: „Nem kell!”
Nem kell! és e két szó úgy esik anyjának,
Mintha a szivébe nagy kést mártanának.

Ez egy idézet az Arany János Toldijából. - György úr „nem kell”-je egy fájdalmas „nem kell”, mert az öccse iránti gyűlölete szól belőle.

Amikor Pál apostol azt írja Pál apostolról - meg valamennyiünkről -, hogy „nem számít”, akkor nem erről van szó. Arról van szó, hogy ne őt keresd. Ne őt féltsd. Ne arra törekedj, hogy megfelelő munkatárs legyél, és betöltsd azt a hívatást, amire vállalkoztál vagy ami a tiszted. Ne arra fecséreld az életedet, energiádat, hogy az emberi tényező itt legyen, megvalósuljon, teljesüljön. Az emberi tényezőt ugyanis - és ezalatt nemcsak az egyes munkatársak személyét érti Pál apostol, hanem minden emberi tényezőt, ami az Isten országának a közösségében, az Egyházban szükséges, - megvalósul, ezeket mind Isten adja. Mindez, minden emberi tényező a növekedésünk része. A növekedés gyűjtő fogalmába tartozik bele.

Isten adja a növekedést. Mind a három szó, - amivel összefoglalja a lényeget az apostol -, nagyon fontos: Isten - adja - a növekedést.

Az Isten - nagyon fontos ebben az összefoglalásban, az, hogy - Ő a kegyelmes Urunk, ad körülményeket és alkalmakat, amikor az Egyházuk, a közösségeink, személyes életünk növekedhet. - Valahogy, valamely különös csoda folytán, abban a bizonyos példázatbeli szőlőben, elvégzésre került az a munka is, amit a hajnaltól estig munkában állók végeztek, meg az is, amit a késő délután egy órára csatarendbe sorakozók tettek. Ezzel a példázattal és a példázatbeli gazda szavaival a munkásokhoz ezt tanítja meg nekünk, hogy a növekedést Isten adja.

A hírnök, aki egy hírt visz, mindig a küldőjét jelenti. És ezt általában érzékeljük, tudjuk és eszerint figyelünk rá. - Amikor a fiunk megszületett, fölhívtam az anyósomat, és elmondtam neki a hírt, hogy megszületett a fiunk, és elmondtam neki a súlyát meg a hosszát - azt ilyenkor mindig megmondják. Nem mondott rá semmit, csak később derült ki, hogy magában mosolyogva legyintett rá, mert úgy gondolta, hogy „el vagyok szállva”, és összekeverem a számokat, mert viszonylag nagyobb méretű volt a kisfiunk, és nagy méreteket mondtam neki a telefonban. Nem foglalkozott vele. Nem kérdezett vissza rá, nem igazított helyre, - csak később megtudtuk, legyintett rá. Mert a hír a fontos: ember született világra.

A maratoni futóról legendák keringenek. Hérodotosz, a történet író, leírta a maratoni futónak az esetét, még hozzá nem úgy, ahogy leginkább ismerjük, hogy a csata után a győzelmi hírt vitte Maratonból Athénba, - hanem úgy, hogy a csata előtt futott a hírnök Spártába és vissza segítséget kérni a spártaiaktól. - Ez nem a maratoni-táv, hanem nagyjából az ötszöröse, csak oda, aztán vissza még egyszer. - Nevek is keringenek róla, többféle, és az általunk sokkal ismertebb legenda a csata győzelmi hírét Athénba vivő futóról, jóval későbbi. Több száz évvel a csata után jegyezték föl, kezdték emlegetni valószínű, hogy összemosódva a korábbi, a Hérodotosz által leírtakkal. Minden esetre a futóról nagyon-nagyon keveset tudunk. Még a neve sem egyértelmű, meg a helyzet mutatja, hogy még az se, hogy mikor, honnan, hová és miért futott? - Valószínű, hogy volt valaki, valahol ott, a csata környékén, aki valamiért, valahová futott. Ez valószínű. De a hír, amit vitt, hogy itt vannak a perzsák, és hogy az athéniek győztek a perzsák fölött, - ez különös módon, teljesen világosan, egyértelműen ott van minden történeti írásban. - Ez fontos, különösen, hogy ez a hír él és világos.

A telefonkészülékkel, amelyben valamit közölnek velünk, sose törődünk. Mindig letesszük és ott hagyjuk, vagy zsebre dugjuk, és azzal foglalkozunk, amiről a hallgatójában a hír szólt.

Mert nem számít, csak Isten, aki a növekedést adja. Azt, hogy milyenek legyünk, mire jussunk, megadja szeretetéből. - Ez a 2. szó: megadja azt jelenti, hogy nem kölcsön, nem bérlet, nem cserébe valamiért, nem kényszerből. Nem számítható ki, hogy mit, mikor és miért ad. Nem imádkozható ki Istenből az, amit Ő ad. Tévedés az ima varázsige ereje. Az Isten adja ajándékba. Olyan ajándékul, amit nem lehet kilesni, mint ajándékot a szekrényből. Ilyen a növekedés. A növekedést adja Isten, tudniillik erre van szükségünk.

Bár Jézus beszél olyanról, hogy kérjünk az Úristentől az aratásába munkásokat, ebben a szavában nem az aratásról, mint munkafolyamatról van szó, - nem az a lényeg, hanem az Isten munkájába szükséges munkatársakról, szolgálattevőkről. A munkafolyamat természetére nézve a növekedés. Benne van Jézus példázatában, egy másikban: az aratók az angyalok. Nekünk a növekedésre van szükségünk. - Nem létszámban, nem anyagiakban és semmilyen külső jegyben. Ezek, pontosan kifejezi a szavunk: külső jegyek. A növekedésünk, ha tartós és tartalmas, akkor belül történik. Belül. A csak-külső növekedés nagyon-nagyon korlátozott és véges. Az Isten által adott növekedés belül, mint minden, amit Isten ad, végtelen.

Nemcsak külső jegyekben, hanem bizony belül is, Isten népe, a gyülekezet minden időben újra és újra előfordul, hogy csökken. Ha azt mondjuk, Isten adja a növekedést, akkor adja magát a kérdés: ki adja a csökkenést? Ki adja a csökkenést Izráel népében, ha hűtlenné válik az ÚRhoz? Mindig leírja az Ószövetség: az ÚR adja. Nem győzi kihangsúlyozni. - Ki adja a csökkenést Krisztus újszövetségi népében, Krisztus gyülekezetében? Ugyanaz az Úr, aki minden eszközt növekedéssel, csökkenéssel, mindkét fajta ajándékával a lényegre tanít, hajt, űz és nevel.

Csak Isten számít, aki a növekedést adja.

Imádkozzunk Hozzá:

Urunk, a kezedben van az életünk. Tőled kérjük a hitet, a bölcsességet, az erőt, a gazdagságot. Tudjuk, hogy ezek a Te kezedben vannak, és Te adod őket, nem azért, mert valamelyik jó, a másik meg rossz, hanem azért, mert az egyetlen jót akarod adni és arra nevelni minket: a Veled való közösségre. Eszközöd: az erő, a bölcsesség és a gazdagság nem dicsekedni való, hanem kegyelmed jele. Kérjük tehát Tőled azt, amire szükségünk van: a Veled való közösséget, szereteted ismeretét, a Benned való meggyökerezést. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Most vigyük Isten elé az életünket, hajtsuk meg Előtte a fejünket, imádságban:

Jó Atyánk! Szerető Istenünk! Téged kérünk ajándékaidat, amelyekkel elhalmozol minket, áldásaidat, amelyekkel körülveszel, amelyekkel megalapozod, megáldod életünket, növekedésünket, - fogadjuk nyitott szívvel, hálaadással és Benned való örömmel. Eléd visszük közösségünket, városunkat, Egyházunkat és egész népedet szerte a világon. Hálát adunk Neked azért a közösségért, amely ezen az elmúlt héten városunk gyülekezetei között a Te nevedben született. Hálát adunk az alkalmakért, Igédért; azért, hogy napról-napra bizalomban, testvéri közösségen gyülekezetünk össze, azért a Lélekért, amelyet szolgálatevőknek adtál, azért a szeretetért, figyelmességért, amellyel a nevedben való szolgálatot végezték.

Áldunk Téged azért, hogy testvéri közösséget munkálsz itt a mi gyülekezetünkben. Kérünk Téged az alkalmakért, eseményekért, lehetőségekért. Nyisd meg a szívünket és a ránk bízottak szívét, hogy Téged keressünk, Rólad tanúskodjunk és a Tebenned való örömöt, életet, békességet nyújtsuk, sugározzuk, hirdessük és éljük át napról-napra. Hozzád fordulunk szeretteinkért, azokért, akik itt vannak közöttünk, és azokért is, akik távol vannak tőlünk és szorongva gondolunk rájuk. Te add szerettedet az életünkbe, a szívünkbe, a gondolatainkba. Engedj meggyökerezni bennünket Tebenned, hogy minden dolgunkat, minden szerettünket, minden utunkat tiszta szívvel bízzuk Rád. Te adj növekedést mindannyiunknak, hogy megőrizzük szívünkben Igédet, hadd teremjen gyümölcsöt gazdagon és felvértezzen, megtartson bennünket a bűnnel folytatott küzdelemben, életünk minden kísértésében.

Te szeretetedbe ajánljuk azokat, akik szomorkodnak, gyászolnak, félnek, gyűlölnek. Te szabadítsd fel a szívünket minden kötelékből, hogy gyermekeidként tudjunk élni. Szabadon, csak a Tetőled kapott javakra, Teáltalad munkált növekedésre éljünk. Őrizd meg a Hajas családot, Urunk, hogy minden fájdalmukat, magányukat Hozzád tudják vinni. Áldd meg hitüket, hogy el ne veszítsék, hanem megerősödjenek benne. Áldd meg családi közösségüket, hogy egymás számára a Te szeretetedet tudják nyújtani.

Hozzád fordulunk életünkért. Te tartsd meg országod számára, és Te vigyed célba utunkat szereteted szerint. Jézus Krisztusért kérünk, a mi Urunkért és Megváltónkért. Az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 319 (Schade János Gáspár 1666-1698, német)

1. Isten, szívem néked adom Kedves ajándékul, Ezt kívánod tőlem, tudom, Fogadd sajátodul! - 2. Ez teljes ugyan, ó, Isten, Bűnnel, gonoszsággal, És fölékesítve nincsen Hittel és jósággal. - 3. De ím, lábad elé borul Töredelmességgel, És édes bizalomra gyúl, Hogy kegyelmes leszel. - 4. Fogadj magadhoz, Jézusom, Moss meg szent véreddel, Meghaltál értem, Krisztusom, Bűneimet vedd el! - 5. Erősítsd gyönge hitemet, S biztass, hogy megadod, Megtisztítván én szívemet A bűnbocsánatot.- 6. A megtérésre, Jézusom, Kérlek, te adj erőt, Hogy megállhassak egykoron, Uram, színed előtt! - 7. Végy szállást az én szívemben, Amíg itten élek, És a hitben tarts meg engem, Vezérlő Szentlélek!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.


5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek