Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2013-01-06

2013_01_06.doc — Microsoft Word Document, 109Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2013. január 6-án, Vízkereszt napjának istentiszteletén Schermann Gábor lelkész* és a Gitáros Énekcsoportja szolgálatával.

Kezdő ének: - Gitáros Énekcsoport

Együtt fog ujjongni
fiatal és öreg is,
és örömében táncot lejt a lány.
0x08 graphic
Lá, lá, lá...

Gyászukat ünnepre fordítom,
s nem búsulnak ezután.
Vidámmá teszem a szívüket,
hogy örvendezzenek
a bánatuk helyett.

Vidámmá teszem a szívüket,
hogy örvendezzenek
a bánatuk helyett.

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Íme, eljött az Úr, akit kerestek: övé a dicsőség, az erő és

a hatalom, benne nyer áldást a föld minden nemzetsége. Mal 3,1

Boruljon le előtte minden király,

és minden nép őt szolgálja!

Nevével mondjanak áldást mindenkor,

és hirdesse boldognak minden nép!

Téged magasztal, Uram, a föld minden királya,

amikor hallja beszédedet.

Leborulok szent templomodban,

és magasztalom nevedet hűségedért. Zsolt 72,11.17; 138,2

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Íme, eljött az Úr, akit kerestek: övé a dicsőség, az erő és a hatalom, benne nyer áldást a föld minden nemzetsége.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, vizsgáljuk a szívünket, életünket Isten parancsolatainak a tükrében:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen másik istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincs bennünk bűn, becsapjuk önmagunkat, és igazság nincs bennünk. Ha pedig megvalljuk a bűnünket, hű é igaz az Isten, megbocsátja azt és megtisztít minden gonoszságunktól.

Ezért kérem, Testvéreim, hogy most feleljetek szívetek szerint a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljunk hittel imádságban Istenhez, kérve az Ő irgalmát:

Uram, Te voltál hajlékunk nemzedékről-nemzedékre. Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva, mindörökké vagy Te, ó, Isten. A halandót visszatéríted a porba. Bizony elhullunk, ha Magad elé állítod bűnünket, orcád világossága elé titkolt vétkeinket. Taníts úgy számlálni a napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk. Fordulj hozzánk, Uram, az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, az Isten Jézus Krisztus által, akiben az Ige testté lett, közöttünk lakott, láttuk dicsőségét, mint az Atya Egyszülöttjének dicsőségét. Az Ő szeretetében bízva hirdetem nektek, Testvéreim, bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok földön és mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok, örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Isten az Ő véréért eltörölte a bűnünket. Az Ő Lelke legyen velünk, hogy Általa új életben járjunk. Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:

Istenünk, jó Atyánk! Bölcseket vezettél egyszülött Fiadhoz a csillag fényében. Add meg hát nekünk kegyelmeddel, hogy hit által megismerjünk Téged, eljussunk dicsőséged látására az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim, kedves Gyülekezet! Isten Igéjét olvasom most. A mai vasárnap, Vízkereszt ünnepének Ószövetségben megírt Igéje Ézsaiás próféta könyvének a 60. fejezetéből szól, a fejezet elején:

Így szól, prófétál Ézsaiás:

Kelj fel, tündökölj, mert eljött világosságod,

rád ragyogott az ÚR dicsősége.

Bár még sötétség borítja a földet,

sűrű homály a nemzeteket,

de fölötted ott ragyog az ÚR,

dicsősége meglátszik rajtad.

Világosságodhoz népek jönnek,

és királyok a rád ragyogó fényhez.

Emeld föl tekintetedet, és nézz körül!

Mindnyájan összegyűltek,

és hozzád jönnek,

fiaid messziről jönnek,

leányaidat ölben hozzák.

Ha majd látod, örömre derülsz,

repesve tágul a szíved.

Özönlik hozzád a tengerek kincse,

a népek gazdagsága hozzád kerül.

Ellep a tevék sokasága,

Midján és Éfa tevéi.

Mindnyájan Sebából jönnek,

aranyat és tömjént hoznak,

és az ÚR dicső tetteit hirdetik.

Így szól hozzánk a mai ünnep levélbeli Igéje, Pál apostol Efezusi levelének a 3. fejezetében:

Ezért vagyok én, Pál, a Krisztus Jézus foglya értetek, a pogányokért. Ha ugyan hallottatok az Isten kegyelme megbízásáról, amelyet nekem adott a ti javatokra, amikor kijelentésével ismertette meg velem a titkot, ahogy előbb röviden megírtam. Ha elolvassátok, megtudhatjátok belőle, hogyan értem én a Krisztus titkát, amely más nemzedékek idején nem vált ismertté az emberek fiai előtt úgy, ahogyan most kijelentette szent apostolainak és prófétáinak a Lélek által: hogy tudniillik a pogányok örököstársaink, velünk egy test, és velünk együtt részesek az ígéretben is Krisztus Jézusért az evangélium által.

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 186 (Rist János 1607-1667, német)

1. Kelj fel, öltözz fénybe, Földnek kereksége, Nézd, miként ragyog rád Az új csillag fénye! A kegyelmes Isten Nem hagyta elveszni Népét a sötétben. - 2. Vak homályban éltünk, Míg napunk nem fénylett, Istenhez az ember Mindig hűtlenebb lett. Bűnös kívánsága Mind mélyebbre vonta Le a föld porába. - 3. Végre a magasból Jött nagy világosság, Amellyel leszállott Hozzánk a mennyország, És e szebb hajnalra Mint homály, eloszlott A szív aggodalma. - 4. Életünk Világa, Jézusunk, te űzd el A bűn éjszakáját Boldogító hittel, És mint égő fáklya, Szent igéd vessen fényt Az egész világra! - 5. Add, hogy megmaradjunk Mindvégig a hitben, Majdan békességgel Távozhassunk innen, És akkor az égben Megláthassunk téged Örök dicsőségben!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! A mai napnak az evangéliumbeli Igéjét olvasom. Máté evangéliumából szól hozzánk a 4. fejezet 12. versétől kezdve:

Amikor Jézus meghallotta, hogy Keresztelő Jánost fogságba vetették, visszatért Galileába. Majd elhagyta Názáretet, elment, és letelepedett a tengerparti Kapernaumban, Zebulon és Naftáli területén, hogy beteljesedjék az, amit Ézsaiás prófétált: "Zebulon földje és Naftáli földje, a Tenger melléke, a Jordánon túl, pogányok Galileája! A nép, amely a sötétségben lakott, nagy világosságot látott, és akik a halál földjén és árnyékában laktak, azoknak világosság támadt." Ettől fogva kezdte Jézus hirdetni: „Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa.”

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Semmi kétség, Istennek nagyon kifinomult humorérzéke és szépérzéke van. Lehet gyönyörködni nemcsak abban, amit teremt, meg ahogyan munkálkodik értünk, hanem egyáltalán, pusztán abban, ahogyan megvalósítja az ígéreteket.

Ez az ünnep, Vízkereszt napja, az ígéretek meglátásának, tehát a teljesedésének a napja. Mert mindent lehet véletlenül megértelmezni, legyinteni rá, félretenni, de mégiscsak csodálatos, szép, gyönyörű szép ahogyan Isten megígéri a Világosságát. Azt ahogyan elküldi messze földről a pogány királyokat, hogy lássák meg a Megváltót, a Szabadítót. És mindezt fél évezreddel azelőtt, hogy ezek a pogány királyok megszülettek volna, megmondja egy igehirdető szája által, akinek magának fogalma sincs róla, hogy egy fél évezred múlva megszületendő pogány királyokról beszél.

Ő, Ézsaiás, a maga népéhez próbál szólni vigasztaló szavakkal, biztató Igével, azzal, hogy: „Térjetek meg!”. Ezt hirdeti tulajdonképpen a próféta: „Térjetek meg, mert közel a mennyek országa.” Ne féljetek tovább! Ne adjátok meg magatokat a mulandóságnak, mert nem győzhet rajtatok. Ezt hirdeti Ézsaiás a népének, a fogságból szabaduló, hazatérő népének, hogy: Bizony, az Isten jövő, holnapot ad nektek, mint népnek, mint közösségnek. Újra felkarol benneteket!

Egy igazi hazafi, Ézsaiás próféta ezt hirdeti honfitársainak. És ezzel Isten szó szerint elmondja, hogy hogyan mennek a csillagfénye után félévezred múlva azok a királyok, hogyan viszik az aranyat, tömjént és az Istent magasztaló mirhát, és hogyan teszik azt le a világ Világosságának a lábai elé. És hogyan jelent ez számukra sokkal többet egy baba-látogatásnál. Szóval már Ézsaiás is azt hirdette: „Térjetek meg, mert közel a mennyek országa.” Rád ragyog az Úr fénye.

Világosság fénylik fel a pogányok között, vagyis ott, ahol halál van; ott ahol nincsen hit; nincsen Istennek népe; nincsen a mindennapi istentisztelet, a mindennapi áldozás; a rendes vallásos élet, semmi nyoma, sötét pogány - és ott ragyog föl az Isten Igéje, Világossága, szeretete, kegyelme. Már Ézsaiás, a próféta ezt mondta.

Ez egy lehetetlen dolog, amit hirdetett. Lehetetlen, hihetetlen, láthatatlan. De Isten ezt ígérte. Talán a gyülekezet tagjai, az ő gyülekezetének a tagjai, legyintettek Ézsaiás beszédére: Öreg már ez a próféta, össze-visszabeszél. Belezavarodott a sok ígérgetésbe. Nem tudja mi a kötelessége, miről kéne szólnia. Pogányokról papol. - De Istennek ez volt az ígérete.

Aztán Keresztelő János jött, és ment a pusztába a Jordánhoz és azt hirdette: „Térjetek meg, mert közel a mennyek országa”. Megint azt hirdeti, és nemcsak hívőknek, nemcsak tiszteletreméltóaknak, hanem katonáknak, vámszedőknek, bűnösöknek hirdette: Térjetek meg! - Azaz: bűneiteknek mondjatok ellent, és fordítsatok hátat. - És aki ezt megfogadta, elhatározást tett, elfogadta az Urat, Istenét, fogadalmat tett arról, hogy ő az Urat fogja szolgálni, és az életét más irányba fordítja, mint eddig, a maga útjáról letér, és az Úristen útjára tér rá - azt belenyomta a vízbe, hogy eltűnjön mindörökre, és egy másik ember jöjjön elő a víz alól.

És különös, de nem ez a most felolvasott evangéliumi tudósítás az utolsó szó Keresztelő Jánostól. Hiszen a szava, hatása, a felhívása: „Térjetek meg, mert közel az Isten országa!” szólt, különös módon szólt a pusztában, mintha visszhangoznának a hegyek. Szólt a tanítványokon keresztül, szólt a hatásában, következményeiben. Még akkor is hallunk Keresztelő Jánosról, és olvasunk róla, olvassuk azt, amit hirdetett: Térjetek meg, mert közel a mennyek országa - amikor már a feje se volt a testén. - De a lehetetlen, hogy egy vízbe merítéstől életeket változtat meg, - ez az ígéret elhangzott.

És amikor félreállították Keresztelő Jánost, abban a pillanatban előlépett Jézus, és hirdette: „Térjetek meg, mert eljött a mennyek országa!” Amikor Jánost becsukták, Ő előjött, kifejezve ezzel, hogy Ő megérkezett. Ő folytatja, ami elkezdődött. Ő tejesítette az ígéreteket, amiket az Isten tette. És elmondta ugyanazt - látszólag majdnem ugyanazt - mint Ézsaiás. Mint Keresztelő János. Mint a többiek mindvégig Őelőtte.

Amikor Jánost becsukták, Jézus ott hagyta a Betlehemet, Jeruzsálemet, pusztát, a Jordán-folyót, azokat a helyeket, ahol az Ő népének a hagyományos, szent, várakozással teli helyei vannak. Sőt ott hagyta azt a helyet is, ahol felnőtt, ahol a szerettei, hozzátartozói laktak, és választott magának egy olyan lakóhelyet, amelyiknek az egyetlen értelme az volt, hogy sokat szállhasson hajóba, és onnan taníthassa az embereket. Nem az volt, hogy ott sokan járnak és fordulnak meg, nem ezt mondja indokképpen Máté. Nem, hanem azért, hogy az ígéret ezzel is teljesüljön. Hiszen megmondta az Isten, hogy a Galileai-tenger partján fog megjelenni a Világ Világossága. Ott, ahol pogányok vannak. Ahol nincs hit, nincs gyülekezet, nincs közösségi szellem.

A pogányok közé ment, mert teljesítette az ígéretet. És azt, ami eddig ígéretként hangzott: „Térjetek meg, mert közel Isten országa”, - az most egész másképp szól már Jézus igehirdetéséből. „Térjetek meg, vegyétek észre, hogy az Isten szeret.” - Hogy Isten szeret, ez nagyobb minden mulandóságnál, bűnnél, sérelemnél.

Az Isten szeretete megmutatta, hogy hol van a megmaradásnak az útja. Isten kegyelme, ősidők óta hirdeti az Ige, a bűn közepében van. Isten kegyelme azoké, akik nem tudnak jók lenni; akik bántják az igazságot, akik a halál foglyai, mert nem tudnak szabadulni tőle, és nem tudják legyőzni. Ősidők óta hirdeti Isten Igéje, hogy a kegyelem, az irgalom, a megmaradás, - az a bűn kellős közepében van. „Elég neked az én kegyelmem, mert az Isten ereje az erőtlenségben nyugszik.”

Jézus odament. Isten ígéreteit így teljesítette. Odament, ahol nincs hit, nincs bölcsesség, nincs közösség. Mert teremtő szeretete ott jelent meg és teremtett Egyházat.

Imádkozzunk:

Édes Urunk! Nyisd meg a szívünket, hogy befogadjunk Téged, és nyisd meg Igédet előttünk, hogy meglássuk benne szereteted, irgalmad nagyságát, mélységét. Nyisd meg a szívünket, hogy meglássuk, amit elhoztál, és amiből megszabadítasz minket. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket és gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Úrvacsora

Ének: 187 (Pozsonyi német énekeskönyv 1788) - Liturgia: 11

1. Jézus, hűséges tanítónk, Szólj, hogy megismerhessünk, Téged, igaz boldogítónk, Tiszta szívből szeressünk; Mert kik sötétségben jártunk, Benned örök fényt találtunk! - 2. Népek rád régóta vártak, Óhajtották napodat, Ők sűrű homályban jártak, Mi látjuk világodat; Nekünk lettél boldogságunk, Üdvösségünk és váltságunk. - 3. Ne engedd, hogy szeretetünk Irántad meglankadjon, Sem hogy hitünk és életünk Valaha megtagadjon! Szent igédet hadd szeressük! Lábad nyomát hadd kövessük! - 4. Az örökkévalóságban, Add, hogy dicső részt vegyünk, S ama mennyei hazában Mindenkor veled legyünk! Itt hozzád való hűséggel, S amott áldj meg üdvösséggel!

Emeljük fel a szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor és mindenhol hálát adjunk Neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki világosságul jött el a világba, és életet hozott az embernek. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.

Liturgia: Szent, szent, szent mennyekben az Isten, Szolgálnak néki angyalseregek. Nagy dicsőségét zengi minden, Hozsánnát visszhangoznak az egek. Áldott, aki az Úr nevében jön! Hozsánna a mennyben és a földön!

Szent vagy, Urunk, nagy a Te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre ebben a kenyérben és borban, általa testvéri közösséggé legyünk.

Mert a mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta és ezt mondta: „Vegyétek és egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, Urunk halálát hirdetjük, amíg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány Jézus, hogy Övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezz meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Áraszd ki Lelkedet mindnyájunkra, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadása erejében részesüljünk. Emlékezz meg Egyházadról, amelyet Krisztus vérén megváltottál. Őrizd hitét, tartsd meg békességedben, add meg Krisztusban való egységét. Őrizz meg bennünket szentjeid közösségében. Emlékezz meg azokról, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből, és minden elhunytról, akiknek hitét egyedül Te ismered.

Téged imádunk és dicsérünk Jézus Krisztus által. Az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Krisztus, ártatlan Bárány, Ki miértünk megholtál, A keresztfa oltárán nagy engedelmes voltál. Viselvén bűneinket, Megváltottál minket, Irgalmazz nékünk, ó, Jézus, ó, Jézus!

Urunk békessége legyen velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek, Testvéreim, Isten szeretetének oltárához!

Énekek: - Gitáros Énekcsoport:

1.: Kenyered és borod táplál engem, te gyógyítod szívem, hogyha fáj.
Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk, tied leszek, neked élek már!

Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk, tied leszek, neked élek már!

Amíg veled járok én az úton, minden gondom messze-messze száll.

Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk, tied leszek, neked élek már!

Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk, tied leszek, neked élek már!

Hétköznapok terhe ami fáraszt, adj erőt, ha nem bírom tovább.

Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk, tied leszek, neked élek már!

Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk, tied leszek, neked élek már!

A te tested éltessen bennünket, s adjon nekünk lelki kenyeret.
Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk, tied leszek, neked élek már!

Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk, tied leszek, neked élek már!

A te véred által menekült meg földünk népe minden bűn alól.

Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk, tied leszek, neked élek már!

Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk, tied leszek, neked élek már!

2.: Atyám, két kezedben, csak ott lakhatom, biztonságot csak tőled kapok.
Újjá így teremtesz, sebem ápolod, biztonságot csak tőled kapok.
Tarts meg két kezedben, őrizz meg, Uram, oltalmadban rejtsd el sorsomat!
Tarts meg két kezedben, őrizz meg, Uram, oltalmadban rejtsd el sorsomat!

Atyám, két kezedben teljes az öröm, ajándékodban gyönyörködöm.
Tékozlóként éltem, tárva most karod, Hűtlenségem nem hánytorgatod.

Tarts meg két kezedben, őrizz meg, Uram, oltalmadban rejtsd el sorsomat!
Tarts meg két kezedben, őrizz meg, Uram, oltalmadban rejtsd el sorsomat!

Atyám, két kezedben bátran sírhatok, fájdalmaim hordozod, tudom.
Ott fönn a kereszten, áldó két kezed bűneimmel én szegeztem fel.

Tarts meg két kezedben, őrizz meg, Uram, oltalmadban rejtsd el sorsomat!
Tarts meg két kezedben, őrizz meg, Uram, oltalmadban rejtsd el sorsomat!

- - - - - - - -

450 (Soproni német énekeskönyv 1785. Kis János 1770-1846)

1. Gyorsan folyó időmet Az Úr nem adta hiába, De azért, hogy erőmet Szánjam oda jó munkára; Hogy mint drága vagyonnal Éljek vele haszonnal. - 2. Ne engedd könnyelműen Elhenyélnem életemet, Add, Uram, hogy serényen Tegyem kötelességemet, Végezzem jól dolgomat, Reád bízva utamat! - 3. Hivatásom ösvényén Adj erőt tovább haladnom, S minden este őszintén Tetteimről számot adnom! Ha igaz és hű leszek, Lelki nyugtot úgy lelek. - 4. Bár te hosszú tűrő vagy, Bűnbánatra int kegyelmed. Erőt, Szentlelket te adj, Ne másban bízzam, csak benned. Áldás, béke forrása, Te serkents kitartásra!

Oltári előtti befejező szolgálat.

Adjunk hálát Istennek, és dicsérjük nevét:

Jó Istenünk! Áldunk Téged Jézus Krisztus, a mi Urunk által azért a kegyelemért, békességért, amelyet Igédben, Krisztus Urunk testének-vérének közösségében adsz nekünk. Tudjuk, meghallgatod kérésünket amikor azért könyörgünk, hogy tarts meg bennünket a Veled való közösség minden áldásában. Hogy erős hittel Hozzád ragaszkodjunk, hogy szereteted meglássuk, átéljük és tovább tudjuk adni embertársainknak. Ámen.

Testvéreim! Hirdessétek az örömhírt, hogy megszületett a Megtartó, Jézus Krisztus. Tanúskodjatok az Ő szeretetéről. Akik megismertétek a bűnbocsánatot, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel.

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Mily nagy az Úr kegyelmessége, Van-e ember, kit meg nem hat? Van-e szív, mely mindent feledve, Az Istennek hálát nem ad? Ó jer, őt áldja minden lélek, Ki minket mindig szeretett! Én őt imádom, míg csak élek, Néki mondok dicséretet.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek