Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-10-14

2012_10_14 - Szentháromság ünnepe utáni 19. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 88Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2012. október 14.-én, Szentháromság ünnepe után 19. vasárnap istentiszteletén Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 43 (Lukács evang. 2,14. Ősi liturgikus ének [Glorai in excelsis]. Decius Miklós 1485?-1546?, német - Decius M. 1485?-1546?) - Liturgia: 10

1. A menny Urának tisztelet, Dicsőség, hála zengjen, Mert nagy kegyelme véd, vezet, Óv ártó vészek ellen! Ő minket irgalmába vett, Elnémul harc és gyűlölet: Ő ád minékünk békét. - 2. Tenéked zengjen énekünk, Ó, légy örökre áldott! Te jól kormányzod, Istenünk, E szép csodás világot, És nagy hatalmad végtelen, Hogy bármit rendelsz, meglegyen. Mi benned bízunk bátran. - 3. Megváltónk, Isten szent Fia, Úr Jézus, hála néked, Hogy értünk, elveszettekért, Hullattad drága véred. Isten Báránya, hű Urunk, Fogadd el kérő sóhajunk: Te légy irgalmas hozzánk! - 4. Szentlélek, légy Vigasztalónk, Ha sátán kísért, támad! Te őrizd, védelmezd, te óvd A drágán szerzett nyájat! Megváltónk értünk szenvedett. Legyőzni bajt, ínségeket Te adj erőt minékünk!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Néped üdvözítője te vagy, Istenünk,

meghallgatod azokat, akik hozzád kiáltanak!

Megemlékezem az Úr tetteiről,

visszagondolok hajdani csodáira.

Felidézem egyenként minden tettedet,

elmélkedem műveiden.

Szent a te utad, Istenem,

nincs más isten, aki az Úrhoz fogható!

Megváltottad hatalmaddal népedet,

úgy vezetted őket, mint nyájadat. Zsolt 77,12-14.16

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Néped üdvözítője te vagy, Istenünk, meghallgatod azokat, akik hozzád kiáltanak!

Liturgia: Dicsőség az Istennek a magas mennyekben, Fiúnak, Szentléleknek Mindörökké! Ámen.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim, Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük Elé a bűnünket, és kérjük az Ő irgalmát:

Uram, add tudtomra életem végét, hadd ébredjek rá múlandó voltomra. Hiszem arasznyivá tetted napjaimat, az életem ideje Előtted semmiség. Mint egy lehelet, annyit ér minden ember, aki él. Így hát mit várhatok, Uram? Egyedül Benned reménykedem. Hallgasd meg imádságomat, figyelj segélykiáltásomra az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Mert tebenned bízik, Uram, az én lelkem, És tebenned nyugszik, Uram, az én szívem!

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken az Isten Jézus Krisztus által, aki azért jött el a világba, hogy megmentse a bűnösöket. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jó akarat.

Liturgia: Dicsőség a magasságban Istennek! Békesség és jóakarat embernek! Világ bűnét Bárány Jézus elvetted. Téged áldunk Atya, Fiú, Szentlélek!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Mindenható Isten, aki a világot teremtetted, és szüntelenül munkálkodsz benne. Add, hogy naponta Rád tekintve, Neved dicsőségére töltsük be rendeltetésünket az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim, kedves Gyülekezet! Isten Igéjét olvasom, figyeljétek nyitott szívvel. A mai vasárnapnak a levélbeli Igéje Pál apostol Efezusi levelének a 4. fejezetéből szól hozzánk, a 17. verstől a 28. versig terjedően:

Ezt írja az apostol:

Mondom tehát, és tanúsítom az Úr nevében, hogy többé nem élhettek úgy, ahogyan a pogányok élnek hiábavaló gondolkodásuk szerint. ... Ti nem így tanultátok a Krisztust, ha valóban úgy hallottatok róla, és kaptatok felőle tanítást, ahogyan az megvalósult Jézusban. Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.

Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. „Ha haragusztok is, ne vétkezzetek”; a nap ne menjen le a ti haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek. Aki lopni szokott, többé ne lopjon, hanem inkább dolgozzék, és saját keze munkájával szerezze meg a javakat, hogy legyen mit adnia a szűkölködőknek. … Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.

Így szól hozzánk az evangélium Igéje Máté evangéliuma 9. fejezetének az elejéről:

Jézus hajóra szállva átkelt, és elment a maga városába. És íme, vittek hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: „Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid.” Ekkor néhány írástudó így szólt magában: „Ez Istent káromolja.” Jézus pedig, mivel ismerte gondolataikat, ezt mondta: „Miért gondoltok gonoszt szívetekben? Ugyan mi könnyebb, ezt mondani: Megbocsáttattak bűneid! - vagy ezt mondani: Kelj fel, és járj!? Hogy pedig megtudjátok, hogy van hatalma az Emberfiának megbocsátani a bűnöket a földön: Kelj fel - így szól ekkor a bénához -, vedd fel az ágyadat, és menj haza!” Az pedig felkelt, és hazament. Amikor a sokaság ezt meglátta, félelem fogta el őket, és dicsőítették az Istent, aki ilyen hatalmat adott az embereknek.

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 409 (Rimay János 1569-1613)

1. Reménységem te légy nékem, Nagy hatalmú, bölcs Istenem! Tőled legyen segítségem, Mikor terhel én sok vétkem! - 2. Teljes éltem csupa bűnfolt, Álnok szívem szinte megholt. Még se hagyj el, Uram, engem, Ne verj, Atyám, mint érdemlem. - 3. Föld porából én eredtem, Gyarlósággal rakva lelkem, Senki sincs előtted igaz, Jóvoltod mégis irgalmaz. - 4. Perbe ne szállj, Uram, velem, Mert sok tanú áll ellenem! Ne vedd számba sok vétkemet, Emeld föl én bús fejemet! - 5. Irgalmadban bőséges vagy, Megtérőhöz kegyelmed nagy. Minden jóval híved ellásd, Harmatoztass rám bő áldást!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, a mai vasárnapon az Ószövetségben megírt Ige Mózes 1. könyvének az 1. fejezetéből szól a 26. verstől kezdve:

Akkor ezt mondta Isten: Alkossunk embert a képmásunkra, hozzánk hasonlóvá: uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, az állatokon, az egész földön és mindenen, ami a földön csúszik-mászik.

Megteremtette Isten

az embert a maga képmására,

Isten képmására teremtette,

férfivá és nővé teremtette őket.

Isten megáldotta őket

és ezt mondta nekik Isten:

Szaporodjatok, sokasodjatok,

töltsétek be és hódítsátok meg

a földet.

Uralkodjatok a tengerek halain,

az ég madarain,

és a földön mozgó minden élőlényen!

. . . . . . . . .

És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó. Így lett este, és lett reggel: hatodik nap.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Az őstörténet, a Biblia legeleje, amelyik a Teremtésről és a kezdetekről szól, elmondja, hogy kik vagyunk - ezt szokták mondani. Ezért íratott meg a Bibliának ez a legelső néhány fejezete, hogy elmondja: kik vagyunk.

De hogyan teszi ezt? - Ahogyan rólunk egy kórházi papír, egy orvosi zárójelentés szokott írni: anamnézis, diagnózis, terápia. Tehát leírja, hogy mi volt, mi van és mit kell csinálni.

Emberünk hazamegy a kórházból, kezében a zárójelentést lobogtatva, leül és elolvassa. Végigolvassa az anamnézist. Megtudja belőle, amit amúgy is tudhat, hogy jó fizikumú, erős, egészséges. Nem volt műtétje, betegsége, meg a szüleinek és a családtagjainak se, - és a többi, és a többi ehhez hasonló -, és leülhet elégedetten az emberünk, hogy minden rendben van. Talán ha nem olvassa tovább, nem szólt neki senki, akkor úgy hal meg pár nap múlva, hogy nem tudja: őt azért bocsátották haza, hogy békében, szerettei körében, otthon fejezze be földi útját. - Ha továbbolvassa, vagy ha szól neki erről valaki, megtudhatja a diagnózist is: most már nem erős, egészséges, jó fizikumú, nincs rendben, hanem bizony súlyos beteg, akin - és itt jön a terápia - nem tudunk segíteni.

Így nyugszunk meg néha, elolvasva Isten Igéjéből az anamnézist: a Teremtés történetét. Isten megteremtett bennünket a maga képmására, parancsot adott, hogy uralkodjunk-sokasodjunk, meg ilyesmi - és így nyugszunk meg, helyet foglalva, mint a Teremtés koronái, hogy: igen, ezek vagyunk. - Pedig ez csak az anamnézis. Ezután következik a diagnózis, majd a terápia.

A diagnózis, amit Isten adott, egészen hasonló a példabeli emberünk diagnózisához. A terápia gyökeresen más. Arról szól, hogy az Isten kegyelméből és szeretetéből van megváltásunk. A példabeli emberünk, ha félreteszi a papírost, és elégedetten dől hátra a székében, akkor is, ha tovább olvassa a papírost, és megtudja, hogy nem lehet rajta segíteni, - akkor is elmegy.

Nekünk Isten kegyelméből és szeretetéből van megváltásunk. Erről és így szól Isten Igéje. Az, amit most elolvastam, az 1. fejezet vége felé - ez az anamnézis. Az első ember teremtése a második ember előtt. Tudjuk Isten szavából, hogy menekülésünk, megváltásunk, gyógyulásunk, segítségünk Isten kegyelméből a második Ádám által történt.

Ha tovább gondoljuk a történetet, - ami így kezdődött -, akkor azt találjuk: az ősi Ige így szólt Isten szájából: alkossunk embert. Aztán az történt - és ez is szólt Isten szájából -, elromlott az ember, akit alkottunk. - Az ősi Ige így szólt: szaporodjatok és sokasodjatok. De végül azt történt, mint a sáskákkal, hogy elleptük a földet. - Az ősi Ige így szólt: hódítsátok meg - ehelyett azt történt: kisajátították a földet. - És ez egészen más. Birtokba venni azt, amit kapunk, ahová születtünk, vagy elvenni azt. - Az ősi Ige így szólt: uralkodjatok - de végül is leigáztuk.

Persze mindjárt, itt az elején tudatában van a szentíró, hogy ez csak anamnézis. Talán nemcsak azért kezdi így a mondatot: akkor ezt mondta Isten, mert előzőekben elmondta az első öt napnak a történetét, akkor most jöhet a hatodik, az is benne van ebben - úgy gondolom - akkor ezt mondta Isten. - Most, ma mit mond?

Akkor ezt mondta: „alkossunk embert”. Most azt mondja: „az Ige Emberré lett”. - Akkor azt mondta: „szaporodjatok és sokasodjatok”. Most azt mondja: „tegyetek tanítvánnyá minden népet”. Akit megváltottam, azokat. - Akkor azt mondta: „töltsétek be és hódítsátok meg a Földet”. Most azt mondja: „aki énbennem marad, az terem sok gyümölcsöt”. - Akkor azt mondta Isten szava: „uralkodjatok a teremtményeken”. Most ellenben azt mondja: „szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket”.

Mi így tanultuk a Krisztust: nem élhetünk úgy, Krisztus nélkül. Úgy nincs sok időnk hátra. Egyikünknek sem. Mi így tanultuk a Krisztust.

Imádkozzunk:

Urunk! Segíts rajtunk, nyisd meg a szívünket, tedd valóvá a hitünket, őrizz minket, hogy a Te kegyelmedből éljünk, a Te Lelked által éljünk, a Te szavad alapján éljünk. Nyisd meg a szívünket, és legyél jelen közöttünk az életünkben, hogy a Te szereteted töltsön be és erősítsen meg minket minden dologban. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Most vigyük Isten elé életünket, dolgainkat, imádkozzunk:

Szerető Atyánk, jó Istenünk! Hálaadással köszönjük Neked azt, hogy világot teremtettél gyermekeidnek az embernek; bennünket szereteteddel veszel körül napról-napra, áldásaiddal halmozol el; és megőrzöl bennünket a bűn rontása, a halál fenyegetése között eljövendő országod számra. Hálát adunk Neked minden ajándékodért, a termésért, a vízért, az életért, a levegőért. A Földért, amely számtalan csodájával a mi életünk színtere. Mindazokért, akik körülvesznek bennünket, akiket egymás számára teremtettél, az emberekért, a teremtményeidért. Hálát adunk Neked Igédért, amellyel mindezt tudtunkra adod, felnyitod szívünket, szemünket a csodáid meglátására, és megsejteted velünk, hogy milyen végtelen, milyen mély a szereteted. Hálát adunk Neked Igédért, amellyel megőrzöl, megigazítasz, megtartasz bennünket. Hálát adunk Neked Igédért, hogy Emberré lett, közöttünk uralkodott, értünk kínhalált szenvedett. Hálát adunk szeretetedért, amellyel elhordozod napról-napra bűneinket és bűnünk minden következményét. Hálát adunk Neked, hogy országot szereztél, építesz, gyűjtesz és őrzöl a számunkra. Hálát adunk Neked bölcsességedért, amellyel nem hagyod, hogy elrontsuk azt, amit teremtettél. Hálát adunk Neked szeretetedért, amely nagyobb és erősebb minden rossznál. Jézusért kérünk: őrizz bennünket, irgalmazz nekünk és tarts meg országod számára, hogy helyünk legyen a Te szereteted közösségében.

Jézusért kérünk, az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 291 (1. v.: Luther Márton 1483-1546; 2., 3. v.: Túrmezei Erzsébet sz.1912 - Wittenberg 1529)

1. Adj békét a mi időnkben, Úristen téged kérünk. Hisz rajtad kívül más nincsen, Ki síkra szállna értünk, Egyedül te, örök Isten. - 2. Adj békét a mi időnkben, Úristen téged várunk. Te segíts dolgos békében Hűségesen szolgálnunk. Áldd meg hazánk, áldd meg népünk! - 3. Adj békét a mi időnkben! Adj békességet nékünk, Mindenütt: házban és szívben! Jézus nevében kérünk. Így hallgass meg minket, ámen.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

4

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek