Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-12-31

2012_12_31.doc — Microsoft Word Document, 93Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2012. december 31-én, Óév este istentiszteletén Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 174 (Nürnberg 1680. Neander Frigyes Kristóf 1724-1802, német) - Liturgia: 12

1. Nap és év elröpül, Száll sebes nyíl módjára És vissza nem kerül Soha senki számára; Ím ez az év is már Gyorsan végére jár. - 2. Most jertek, hálával Dicsérjük Istenünket, Ki annyi áldással Szerette életünket, S naponként mint Atyánk, Híven vigyázott ránk. - 3. Ha munkánk híven folyt, Ha valami jót tettünk, Megsegítőnk ki volt? Erőt rá kitől vettünk? Szívünk dicsérete Nem őt illeti-e? - 4. Megvalljuk, szívünket Gyakran bűnnel szennyeztük, Ne büntess bennünket, Ahogy megérdemeljük, Nagy irgalmú Atyánk, Szánó szemmel nézz ránk! - 5.Nagy kegyelmed nékünk Sok hetet, esztendőt ád, Eltűröd sok vétkünk, Hogy megtérjünk tehozzád; De majd üt az óra, Mely hív számadóra. - 6. Ha majd, örök bíránk, Székednél megjelenünk, Nézz irgalommal ránk, Hogy ott örvendezhessünk, Hol örök koronát A te kegyelmed ád!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Mindörökké uralkodik az Úr!

Nemzedékről nemzedékre dicsérjétek az Urat! Zsolt 146,10

Magasztallak téged, Istenem, Királyom,

áldom nevedet mindörökké.

Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem,

gondod van minden utamra.

Még nyelvemen sincs a szó, te már érted;

karoddal átölelsz, kezedet rajtam tartod.

Az én segítségem az Úrtól jön,

aki teremtette a mennyet és a földet. Zsolt 145,1; 139,1.4; 121,2

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Mindörökké uralkodik az Úr! Nemzedékről nemzedékre dicsérjétek az Urat!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Mindenható örök Isten! Vezesd a szívünket, irányítsd a gondolatainkat a Te jó-tetszésed szerint, hogy bőven teremje életünk a jó cselekedetek gyümölcseit szeretett Fiad nevéért, aki Veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim kedves Gyülekezet! A mai estének, Óév estéjének az Ószövetségben megírt Igéjét olvasom, figyeljétek nyitott szívvel. Zofóniás próféta könyvéből szól hozzánk a 2. fejezet első 3 versében:

Szedd össze magad, szállj magadba te szemérmetlen nép, mielőtt bekövetkezik az ítélet, mielőtt rátok tör az ÚR izzó haragja, mielőtt rátok tör az ÚR haragjának napja! Mert oly gyorsan jön az a nap, ahogyan a polyva száll! Keressétek az URat mind, akik alázatosan éltek a földön, és teljesítitek a törvényt! Törekedjetek az igazságra, törekedjetek az alázatra, talán oltalmat találtok az ÚR haragjának napján!

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Testvérek! Azt mondjuk: boldog újévet, boldogabbat, mint ez volt. - Miért boldogabbat? Nyilván azért boldogabbat, mert többet szeretnénk, mint ami eddig van. Szeretnénk többet kapni, jobban élni, egészségesebbek lenni, és szeretnénk többet teljesíteni, mint eddig; szeretnénk, ha jobbak lennének a körülményeink és az eredményeink. Erről vetünk számot ilyenkor, és ezért és ebben a dologban várjuk Isten kegyelmes segítségét a magunk számára.

Hogy mi az, aminél többet és jobbat szeretnénk, ha szeretnénk, azt szeretném nagyon röviden ismertetni a Testvérekkel. Gyülekezetünk 2012. évi élete a számok tükrében: volt 7 keresztelő, 4 konfirmáció, 11 temetés, 77 istentisztelet és áhítat, 63 bibliaóra és közösségi vagy ünnepi alkalom, 167 hittanóra, 106 látogatás, családi istentisztelet, egyéni elcsendesedés, 83 megbeszélés, gyűlés és tárgyalás. Ez eddig összesen 518 darab esemény az év folyamán. Ezen kívül még föl van nálam írva 149 egyéb, de azok olyanok, amikkel nem nagyon lehet számolni, mert olyan „rétestészta” dolgok.

Szóval ez a statisztikánk. Mi köze van ennek, a mi statisztikánknak egy kacsacsaládhoz? Büszkék vagyunk a számainkra, mint kacsa a kis kacsáira. És a lehetőségeink, körülményeink és eredményeink élén menetelünk. Úgy gondoljuk, hogy ők majd jönnek utánunk, és ez így marad. Isten Igéje azonban figyelmeztet bennünket: „Szedd össze magadat!” Nem mindig áldott, és nem mindig életet termő az, amire mi büszkék vagyunk. És nem mindig kárhozatos dolog az, amit szégyellünk vagy sajnálunk.

„Szedd össze magadat, te szemérmetlen népség!” - kiabál rám a próféta. Nem sértődök meg rajta, mert tudom Isten Igéjéből, hogy amikor az Isten szava csúnyán beszél velem, akkor azt nem a sértegetés szándékával teszi, hanem azért, hogy a figyelmemet erőnek erejével fontos irányba fordítsa, és észre vegyem a valóban fontos dolgokat.

Megpróbálok tehát az Istennek való viszont-csapás helyett magamba szállni - ahogy Zofóniás tanácsolja -, megfogadva az intését, - és mit csinálok? Miben kellene összeszedni magamat? Mi javítanivaló van a statisztikán? Melyik dologban kellene többet elérni? - kérdezi az ember önmagától vagy az eredményeit értékelő társától.

Zofóniás intelmeiből azonban kiderül, hogy egyikre sem sikerül. Nem a számainkról van szó. „Keressétek az URat …., akik alázatosan és igazul éltek. Törekedjetek az igazságra, törekedjetek az alázatra.

Az a bökkenő, hogy miért kell igazságra és alázatra törekednie annak, aki igazul és alázatosan él? - Ez egy nehéz kérdés, de nem véletlenül mond ilyen furcsát ez a próféta. Pontosan tudja, hogy az igazság és az alázat nem a miénk. Az igazság nem nálunk és nem odaát van, hanem Jézus Krisztusnál. A Föld legalázatosabb embere pedig, a Biblia tanúsága szerint, Mózes volt, aki számunkra mint félelmetes ember él a gondolatainkban és az Ige emlékezetében. Tudniillik az alázat sem egyszerűen szemlesütés kérdése, hanem azt jelent, hogy az ember tisztában van azzal, hogy kicsoda, és tisztában van azzal, hogy ki az, aki mögötte áll? - Ezért a kettőért nevezi a Biblia legalázatosabb embernek Mózest.

Tehát tudom, hogy ki dolgozik értem, velem, ki áldja meg az életemet és azokat a dolgokat, amik velem történnek, és tudom azt is, hogy ki neveti ki, teszi félre a próbálkozásaimat, meg ki az, aki fölkarol, és eredményt, áldást, gyümölcsöt ad a fáradozásaimra.

És még egy meg nem számolható tétel abból a statisztikából, amit Zofóniás próféta rólunk és nekünk felelt. Ez a meg nem számolható tétel és számokkal ki nem fejezhető gondolat: talán. Azt mondja: Talán oltalmat találtok az ÚR haragjának napján”.

Talán. - A mondás szerint az úrinőnél a „talán” igent jelent. - És az Úrnál mit jelent? Nála azt jelenti, hogy Jézus Krisztus szavaival, hogy: Boldog az, aki ajtót nyit neki, amikor érkezik. És boldog, akit az Úr, amikor érkezik, élete dolgai felől hitben és reménységben talál. És boldog, akit az Úr, amikor ítéletre hív, akkor a Krisztusban való hitben lát. - Ezt jelenti az Úrnál ez a talán. - Nem a bizonytalanság talán-ja, hanem a hitnek a talán-ja.

Ez a záloga - úgy gondolom - valamennyiünk reménységének. Az Isten ígérete úgy szól: talán megmaradunk az Ő országa számára. - És kitől függ? Kin múlik?

Imádkozzunk:

Jó Istenünk! Tudjuk, hogy az életünk ideje, tartalma, eredménye, áldása, célja a Te kezedben van. Engedd hát meg, hogy jó szívvel és tiszta szívvel tegyük a kezedbe a múltunkat és a jövőnket. Hiszen egyedül Te adhatsz értelmet az utunknak, amit itt végigjárunk. Krisztusunkban megmutatkozott szeretetedre, irgalmadra bízzuk rá magunkat. Ámen.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Úrvacsora.

Testvéreim az Úrban! Vizsgáljuk meg most magunkat Isten szavának a tükrében. Hallgassuk meg az Ő parancsolatait:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen másik istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűn bennünk, becsapjuk önmagunkat, és igazság nincs bennünk. Ha pedig megvalljuk a bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja azt és megtisztít minden gonoszságunktól.

Ezért kérem, Testvéreim, most szívetek szerint feleljetek a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekezel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljunk hittel Istenhez, és kérjük az Ő irgalmát életünkre:

Istenem, tiszta szívet teremts bennem, az erős lelket újítsd meg bennem. Ne vess el orcád elől, Szentlelkedet ne vedd el tőlem. Vidámíts meg szabadításoddal. Támogass, hogy lelkem készséges legyen; hogy taníthassam utaidra a hűtleneket, és mi, vétkesek megtérjünk Tehozzád, az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Isten megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, Jézus Krisztus által, akiben megjelent Isten szeretete, hogy semmi el ne választhasson Tőle. Ebben az Ő szeretetében bízva hirdetem nektek, Testvéreim, bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok földön és mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok és örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Isten az Ő véréért eltörölte a bűnünket. Az Ő Lelke legyen velünk, hogy új életben járjunk Általa. Ámen.

Jöjjetek, adjunk hálát az Úrnak, magasztaljuk nevét:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenhol és mindenkor hálát adjunk Neked, mindenható Atyánk és örök Istenünk a Jézus Krisztus által, akiben a láthatatlan Isten látható emberré lett és békességet hozott a világnak. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével, a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.

Liturgia: Itt az Isten köztünk, Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld, magasztal. Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei boldog lelkek. Ó, Urunk, Halld szavunk, Ha mi, kicsiny néped, Hódolunk tenéked!

Szent vagy, Urunk, és nagy a Te irgalmad, hiszen elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre ebben a kenyérben és borban, általa testvéri közösséggé legyünk.

Mert a mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, mely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, Urunk halálát hirdetjük, míg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány, Jézus, hogy Övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezz meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Áraszd ki Lelkedet mindnyájunkra, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadása erejében részesüljünk. Emlékezz meg Egyházadról, amelyet megváltottál Krisztus vérén. Őrizd a hitét, tartsd meg a békességedben, add meg Krisztusban való egységét. Bennünket, mindannyiunkat őrizz meg a szentjeid közösségében. Emlékezz meg azokról, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből, és minden elhunytról, akiknek hitét egyedül Te ismered.

Téged imádunk és dicsérünk Jézus Krisztus által. Az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Ó, áldott Krisztus. Isten szent Báránya, Ki világ bűnét vitted keresztfára, Irgalmazz nékünk, ó, kegyelmezz, kérünk! Adj békét nékünk!

Az Úr békessége legyen mindenkor velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek, Testvéreim, Isten szeretetének oltárához!

Énekek:

1. ének: 365 (Pécseli Király Imre 1590?-1641? - Kolozsvár 1744)

1. Paradicsomnak te szép élő fája, Ó, drága Jézus, Istennek Báránya, Te vagy lelkünknek igaz Megváltója, Szabadítója. - 2. Értünk egyedül szörnyű kínt szenvedtél, Megfeszíttetvén töviset viseltél, Mi bűneinkért véreddel fizettél, Megöletettél. - 3. Jézusunk, kérünk, szenteld meg lelkünket, Hogy megbocsássuk mi is a bűnöket Mindeneknek, kik ellenünk vétettek, És elestenek! - 4. Adjad, hogy mi is értük könyörögjünk, Téged követvén szívből esedezzünk, Hogy sok szentekkel tehozzád mehessünk, Üdvözülhessünk! - 5. Hála legyen a mennybéli Istennek, Ki megváltója a bűnös embernek, És megszerzője szent békességünknek, Üdvösségünknek!

2. ének: 41 (IV. századi himnusz [Te Deum laudamus] nyomán Benczédi Székely István †1558 - Kolozsvár 1751)

1. Téged, Úristen, mi keresztyének Dicsérünk és áldunk, És Atya, Fiú, Szentléleknek vallunk. - 2. Néked a tiszta, ártatlan és szent Angyalok szolgálnak, Szüntelen zengő fennszóval kiáltnak: - 3. Szent, szent, szent Isten, te seregeknek Vagy Ura, Istene! Menny és föld szolgál nagy dicsőségedre. - 4. Téged a földön szent egyházadban Minden keresztyének, Szent Atyaisten, áldanak, dicsérnek. - 5. Te imádandó szent Fiad, Jézust, Magasztaljuk hitben, S Vigasztalónkat, Szentlélek Úristen! - 6. Oltalmazd, kérünk, minden veszélyben Benned bízó néped, Oltalmazz bűntől s lelki kártól minket! - 7. Dicsérünk téged, mint jó Atyánkat, A te szent Fiaddal És Szentlélekkel, mi Vigasztalónkkal.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Adjunk hálát Istennek, és magasztaljuk nevét:

Urunk! Magasztalásodat hallotta fülünk - add, hogy süket legyen veszekedés, békétlenség hangjára. Nagy szeretetedet látta szemünk - add, hogy meglássa az örök életet. Dicséretedet énekelte nyelvünk - add, hogy az igazat vallja ezután. Templomodban járt a lábunk - add, hogy az igazság útját járja ezután. Testedből részesült a testünk - add, hogy új életet éljen ezután. Hála Néked kimondhatatlan jóságodért. Ámen.

Testvéreim! Hirdessétek az örömhírt mindenkinek, hogy megszületett a Megváltó, Jézus Krisztus. Tanúskodjatok az Ő szeretetéről. Akik megismertétek a bűnbocsánatot, építsétek a közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel.

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága. Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága!

Himnusz: Isten, áldd meg a magyart jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, ha küzd ellenséggel! Balsors, akit régen tép, hozz reá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek