Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-11-11

2012_11_11 - Szentháromság ünnepe utáni utolsó előttit megelőző (ÍTÉLET) vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 102Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2012. november 11.-én, Szentháromság ünnepe után utolsó előttit megelőző (ÍTÉLET) vasárnap istentiszteletén Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 495. Jóel 2,10-11. Celanoi Tamás (?) 1190?-1255? énekének (Dies irae, dies illa) - Liturgia: 9

1. Ama nap a harag napja, A világot megolvasztja: Ez a próféták szózatja. - 2. Mint remeg majd holt és élő, Hogyha eljön az Ítélő, Minden tettet számonkérő. - 3. Immár a könyv tárva-nyitva, Ahol nyilván föl van írva Minden ember szíve titka. - 4. Ami itt volt elrejtetten, Kiviláglik akkor rendben, Nem marad bűn büntetetlen. - 5. Én szegény, ott szót hogy ejtek? Kárhozattól ott ki ment meg, Ahol mindenek reszketnek? - 6. Mennynek, földnek szent Fölsége, Népek örök üdvössége, Rejts irgalmad tengerébe! - 7. Édes Jézus, szánj meg engem, Aki jöttél énérettem, Tartsd meg ama napon lelkem! - 8. Töredelmes szívvel kérlek, Kegyelmeddel, ó, segélj meg, El ne vesszek, hanem éljek! - 9. Örök Isten! Tégy irgalmat! Uram Jézus, nyújts oltalmat, És adj örök nyugodalmat!0x08 graphic

Isten hozott mindenkit a mai istentiszteletre. Furcsa volt látnom, hogy 5 perccel az istentiszteletünk kezdete előtt tízen se voltunk. Mostanra - Jézus példázatbeli kifejezésével élve - „megtelik az Isten lakodalmas-háza vendégekkel”. Minden elhamarkodott vélemény az Isten országáról, irgalmáról és ítéletének természetéről, kimeneteléről hiábavaló lenne. Erről szólnak a mai vasárnap és az előttünk álló két vasárnap Igéi.

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Uram, taníts úgy számlálni napjainkat,

hogy bölcs szívhez jussunk! Zsolt 90,12

Add tudtomra, Uram, életem végét,

hadd értsem meg, milyen mulandó vagyok.

Íme, arasznyira szabtad napjaimat,

életem ideje semmiség előtted.

Csak egy fuvallat az ember élete,

tovatűnik nyomtalanul, mint az árnyék.

Mit is várhatnék még, Uram? -

egyedül benned reménykedem! Zsolt 39,5-8

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Uram, taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!

Liturgia: Dicsőség az Atyának, Dicsőség egy Fiának S a drága Szentléleknek: Az egy örök Istennek!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim, Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük Elé a bűnünket, és kérjük az Ő irgalmát:

Urunk! Miért siránkoznánk, ha vétkeztünk? Kérünk, vezess igaz bűnbánatra, hogy kutassuk és vizsgáljuk meg útjainkat, emeljük fel Hozzád a szívünket, és lássuk meg, mi voltunk vétkesek és engedetlenek, ez nehezedett ránk. Te pedig jó vagy a Benned reménykedőhöz, ahhoz, aki Hozzád fordul. Jó szabadításodra várni, mert még ha megszomorítasz is, nagyon szeretsz. Az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Ó, töröld el én vétkem, Irgalmas jó Úristen; Szent Fiad véréért könyörülj énrajtam! Tebenned van bizalmam.

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken az Isten Jézus Krisztus által, aki az Alfa és az Omega, a Kezdet és a Vég, aki ingyen ad az élet vízének a forrásából minden szomjazónak. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jó akarat.

Liturgia: Dicsőség a magasságban A hatalmas Istennek! Béke legyen e világban Mindenhol az embernek. Hála néked, menny Királya! Irgalmazz, Isten Báránya! Szentháromság dicsérünk!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Jó Istenünk, felébreszted bennünk sóvárgásunkat világod megújulása után. Hadd ismerjük fel, hogy országod már most közöttünk van. Adj erőt és bátorságot, hogy a békességre igyekezzünk, és megtaláljuk üdvösségedet Jézus Krisztus Urunk által. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvérek! Isten Igéje szól most hozzánk. A mai vasárnap, Ítélet vasárnapjának az Ószövetségben megírt Igéje Jób könyve 14. fejezetének az első hat versében így van megírva:

Az asszonytól született ember rövid életű, tele nyugtalansággal. Kihajt, mint a virág, majd elfonnyad, árnyékként tűnik el, nem marad meg. Még az ilyen embert is rossz szemmel nézed, engem is törvénybe idézel?! Van-e tiszta ember, tisztátalanság nélküli? Nincs egyetlenegy sem. Ha meg vannak határozva napjai, ha számon tartod hónapjait, ha határt szabtál neki, amit nem léphet át, akkor légy hozzá elnéző, hogy békén lehessen, és legyen annyi öröme, mint egy napszámosnak!

Így szól hozzánk a levélbeli Ige Pál apostol 1. Thesszalonikai levelének a 4. fejezetéből. A 13. verstől kezdve olvasom:

Így ír az apostol:

Nem szeretnénk, testvéreink, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és szomorkodnátok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük. Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadt, az is bizonyos, hogy Isten az elhunytakat is előhozza Jézus által, vele együtt. Azt pedig az Úr igéjével mondjuk nektek, hogy mi, akik élünk, és megmaradunk az Úr eljöveteléig, nem fogjuk megelőzni az elhunytakat. Mert amint felhangzik a riadó hangja, a főangyal szava és az Isten harsonája, maga az Úr fog alászállni a mennyből, és először feltámadnak a Krisztusban elhunytak, azután mi, akik élünk, és megmaradunk, velük együtt elragadtatunk felhőkön az Úr fogadására a levegőbe, és így mindenkor az Úrral leszünk. Vigasztaljátok tehát egymást ezekkel az igékkel.

Boldogok, akik hallgatják, megtartják és szívükbe zárják Isten Igéjét. Ámen.

Ének: 524 (Sántha Károly 1840-1928)

1. Örök Felség, szent Istenünk,Könyörgünk, irgalmazz nékünk! Ha vár minket az ítélet, Légy kegyelmes, Kérünk téged. - 2. Mérlegeden, örök Urunk, Mind könnyűnek találtatunk. Igazságod mérlegére Hulljon Jézus drága vére! - 3. Ó, add nekünk kegyelmedet, Megsegítő Szentlelkedet! Éltünk rögös ösvényére Hulljon a hit tiszta fénye! - 4. Szegény szolgádon könyörülj, Azért, ki szent jobbodon ül, Ki érette is ontott vért: Mi Urunkért, Krisztusunkért!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim! Az istentisztelet elején a 495. ének egyik sora, imádsága, fohásza így hangzott: Rejts irgalmad tengerébe! Pontosan ezt a fohászt fojtatja a mai vasárnapunknak az evangéliumbeli Igéje Jézus rövidke példázatában, hasonlatában. Isten irgalmában élünk. Akár elismerjük, akár nem. Akár észleljük ennek a jeleit, akár nem. Isten irgalma tart, övez körül és tölti ki az életünket minden rossz és jó oldalával együtt. Ez az irgalomtenger az, amiben élünk. Ebből az irgalomtengerből emel bennünket az Isten ígérete, Igéje szerint az eljövendő ítélet során.

Így figyeljék, Testvéreim, Jézus Urunk szavát, amely a mai vasárnap evangéliumbeli Igéjében áll, Máté evangéliuma 13. fejezetében, a 47. verstől az 50. versig:

Ezt mondja Jézus:

Hasonló a mennyek országa a tengerbe kivetett kerítőhálóhoz is, amely mindenféle halfajtát összegyűjt. Amikor megtelik, kivonják a partra, és leülve a jókat edényekbe gyűjtik, a hitványakat pedig kidobják. Így lesz a világ végén is: eljönnek az angyalok, és kiválogatják a gonoszokat az igazak közül, és a tüzes kemencébe dobják őket, ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás."

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Az az igazság, hogy maga, Jézus és az Újszövetség sokkal árnyaltabb, finomabb, szelídebb, a mi hétköznapi életünkhöz, mai valóságunkhoz közelebb álló illusztrációkkal, képekkel jeleníti meg, vetíti elénk az ítéletet, Isten ítéletét, mint a középkornak a sötét, nagyon-nagyon nagy lángokkal égő elképzelései. Talán ezek az elképzelések a gyökerei annak a közgondolkodásnak, hogy a világvége, az nem jelent mást, mint a történelem addigi, legnagyobb méretű természeti katasztrófáját. Erre utal például „világvége hangulat” kifejezés. Ha valakinek világvége hangulata van, azalatt azt értjük, hogy borzasztóan elkeseredett, és semmiféle kilátása, motivációja nincs jelenleg az életében.

Lehetséges, hogy ezekből a gondolatokból erednek azok a számítgatások, jóslatok, elképzelések, fantáziálások a világvégéről, amelyek mind azt variálják, hogy milyen jellegű az, az addigi legnagyobb méretű természeti katasztrófa, amelyiket világvégének nevezhetünk? Mikor lesz ez, és mi lesz a pontos jellege? Milyen módon pusztul el az összes élet a Földön? - Gyakorlatilag ennyibe kerül a közgondolkodás világvégével kapcsolatban.

A Biblia ilyenkor, amikor világvégéről beszél, nem tudom feltűnt-e a Testvéreknek Jézus szavaiban, ebben a rövid példázatban , hogy milyen különös, egészen másfajta megközelítéssel lát? Jézus szavaiban a világvége az, amikor eljönnek az angyalok. Fantasztikusan gyönyörű jellemzés. Amikor eljönnek az angyalok.

0x08 graphic
A tengeren kivetett kerítőháló, azt hiszem, Jézus Urunk egyik legzseniálisabb hasonlata. Egy egyszemélyes hálóvalhalászó vagy egy horgászbottal horgászó ember, kifogja azt, amit akar, azt a halat. Ha más valamit fog ki, akkor, megfogja és visszadobja a vízbe. És az vidáman lubickolva tovaúszik. - A mesében esetleg, amennyiben aranyhalról van szó, még a halász kívánságát is hajlandó teljesíteni.

A valóságban azonban nem vagyunk halak. Az Úr-halásznak nem tudjuk teljesíteni egyetlen kívánságát sem. Akit pedig nem tart meg, azt nem visszadobja a vízbe további lubickolás céljából, hanem a szemétbe dobja. Erről szól a kerítőhálóval illusztrált tanítás Isten ítéletéről.

Sok-sok statisztikával és számadattal megtűzdelt természetvédelmi cikken olvastam arról, hogy a kerítőhálót, annak a használatát mind az Európai Unió, mind az ENSZ megtiltotta az országoknak, halászhajóiknak. Ennek az az oka, hogy ezek a hajók, ezek a kerítőhálók, miközben tonhalat halásznak, - amiből a konzervek készülnek aztán -, és évente sok ezer tonna tonhalat fognak ki ezek a hálók, aközben, ahogy Jézus mondja, mindenféle fajtát, úgy mellékesen, véletlenül összegyűjtenek. Ezt járulékos fogásnak hívják. A hálónak azt a tartalmát, amelyik nem tonhal, hanem bármi más. Másféle halak, delfinek, teknősök és sok egyéb. Szóval ez a járulékos fogás, ez a kerítőhálós halászhajónak hulladék. Ugyanis a hajó rakodótere az évi sok ezer tonna tonhal számára kell. Azt miután kihúzták, szétválogatták és mindegyik hálóba került, ami nem kell, azt döglötten visszadobálják az Óceánba. Évente sok ezer tonna járulékos fogás is sikeredik véletlenül, kerítőhálós halászatok során.

Jézus mondja: Így vagyunk mi az Isten kezében. Ahogy az irgalom-tengerében úszkáló állatok a kerítőhálóban, együtt, válogatás nélkül.

Mi ebből a tanulság? - Gondolják sokan: Én szerencsés ember vagyok, én ügyes vagyok, nekem megvannak a lehetőségeim és én elkerülöm a bajokat. Ahogy az énekes mondja: „minden csaláshoz van elég ész, és a bilincsből mindig kitér a kéz”. Nekik is szól Jézus szava: Nyugodt lehetsz ember, a hálódat te sem kerülöd el. - Gondolják azt is sokan: Rólam az Isten is elfeledkezett, annyi baj és csapás ért. Nekem már megváltás a halál. Nekik is szól Jézus példázata: Nyugodt lehetsz, ember, a hálóban te is benne vagy. A halál nem megváltás, hanem ítélet. - Gondolják sokan azt is: Nem vagyok vallásos, tehát rám nem vonatkozik, ami a Bibliában van. Nekik is szól Jézus szava: Nyugodt lehetsz, ember. A háló akkor is itt van körülötted, ha nem veszel róla tudomást.

Ebben a hálóban mindannyian együtt vagyunk. Élők és holtak, jók és hitványak, gonoszok és igazak. Az ítéletben, - ahogy Pál apostol írja a gyülekezetnek -, senki sem előzi meg az Istent. A hálóból mindenki számára kétféle út vezet ki, - persze ezek közül nem mi választunk. Az egyik út Istenhez vezet, a másik nem vissza a vízben, mint a mesében az aranyhalnak, hanem a szemetesbe.

A halak Jézus példázatában, hasonlatában, kerítőhálóba fogott halak, azok lehetnek jók vagy hitványak. A jók, azaz olyanok, akikért kifutott a halászhajó a tengerre. Finomak, nagyok, amiknek jó ára van. Eleve helyük van a hajón. Ezt már akár tudhatták volna, a tengerfenekén úszkálva is. - És amelyik hitvány, az nem értékítélet arról a szerencsétlen állatról, csupán arról van szó, hogy most nem azért futott ki a hajó a tengerre, hogy őt fogja meg. Ő hiába kerül be a hálóba. Hulladék.

Jézus azonban, a példázatban kifogta. Azt mondja, hogy: Így lesz a világ végén is, amikor eljönnek az angyalok. Az angyalok nem jókat és hitványakat válogatnak szét. Az angyalok, Jézus szava szerint: gonoszokat és igazakat válogatnak szét. És ez nem pontosan ugyanazt jelenti! „Aki hisz az Emberfiában, - mondja Jézus -, az nem megy ítéletre”. Azaz: már eleve, már a tenger óta, ott megvan a helye a hajón. „Aki nem hisz az Emberfiában, az már ítélet alatt van” - mondja Jézus. Hiába került a hálóba, nem kérdés, hogy végül a szemétben végzi.

Ezzel az egyszerű, talán ijesztően egyszerű, illusztrációval szemlélteti nekünk most Jézus Urunk Isten ítéletének a módját, és azt, hogy miben különbözik az attól, ami most van, az irgalom-tengerétől.

Imádkozzunk:

Köszönöm Istenem, hogy irgalmad árja végtelen folyam. Hogy nem kell számot vetnem magamban arról, ki is vagyok, és mit érdemlek, hanem tudhatom, ismerhetem, hihetem és vágyódhatom a Te szeretetedre, kegyelmedre, amellyel életedet adtad értem a kereszten. Ebben a hitben tarts meg engem országod számára. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vigyük Isten elé az életünket, imádkozzunk:

Szerető mennyei Atyánk! Jó Istenünk! Áldunk Téged, hogy életet teremtettél itt a Földön. Nagy hűséggel, pazarló szeretettel, ötletességgel gyönyörű világot hoztál létre, és szeretett gyermekedet, az embert, elhelyezted benne. Áldunk Téged, hogy világodnak a szépségét, kincseit, áldásait fenntartod számunkra, és körülveszel bennünket irgalmad tengerével. Olyan áldásokkal, amelyet értékelünk és hálát adunk értük napról-napra. Olyan kincsekkel, amelyekről csak néha veszünk tudomást, vagy nagy ritkán döbbenünk rá arra, hogy milyen sokat jelentenek. Olyan áldásokkal és kincsekkel is, melyeket soha nem vesszünk észre, mert olyan rejtett áldásaid, vagy annyira természetesnek vesszük őket. Áldunk téged, hogy mindezeket egyaránt atyai szeretettel, türelemmel, végtelen irgalommal tárod elénk, bocsátod rendelkezésünkre. Áldunk Téged Igédért, amellyel nem teszel különbséget közöttünk.

Irgalmad szerint szólsz mindannyiunkhoz napról-napra, évezredről-évezredre. Irgalmad szerint adtad Krisztusunkat mindannyiunkért válogatás nélkül, igazakért és gonoszokért, jókért és hitványakért. Irgalmad szerint törődsz mindannyiunkkal, hozod fel napodat ránk, és látsz el minket. Őrizz minket szerető, édes Istenünk, tarts meg bennünket kísértéseink között, hogy a Te gyermekeidként, a Benned való bizalommal járjuk utunkat. Ha már irgalmadban ezt az egy feltételt szabtad az üdvösséghez, Krisztusunkban való hitet, őrizz meg minket, hogy ebben megmaradjunk.

Jézusért kérünk Téged az Ő irgalmára. Az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 385 (Steinbäck Lőrinc 1811-1870, finn - Nyberg H. 1873-1957)

1. Szelíd szemed, Úr Jézus, Jól látja minden vétkemet; Személyemet ne vesse meg Szelíd szemed, Úr Jézus! - 2. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tekintsen rám, ha roskadok; Adjon békét, bocsánatot Szelíd szemed, Úr Jézus! - 3. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tudom, hogy vádat is emel, Vétkeztem én, ítéljen el Szelíd szemed, Úr Jézus! - 4. Szelíd szemed, Úr Jézus, Elítél, bár, lásd én megint Csak várom, hogy majd rám tekint Szelíd szemed, Úr Jézus!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.





5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek