Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-09-16

2012_09_16 - Szentháromság ünnepe utáni 15. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 95Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2012. szeptember 16.-án, Szentháromság ünnepe után 15. vasárnap istentiszteletén Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 364 (Lindemann János (?) 1549-1613, német - Gastoldi G. G. 1556?-1622) - Liturgia: 9

1. Öröm van nálad, még ha búbánat Ér is minket, Jézusunk. Benned és véled miénk az élet, Nagy Megváltónk, hű Urunk. Te széjjeltéped a köteléket. Ki benned bízik, sziklára épít, Örökké élhet, halleluja! Kegyelmet leltünk, átölel lelkünk, Átfogunk hittel, és nem szakít el Semmi tetőled, halleluja! - 2. Ha Lelked áthat, többé nem árthat Nékünk sátán, bűn, halál. Legyőzted régen, s te tartod kézben, Bár még támad, ellenáll. Dicsérő ének zeng, Jézus, néked. Áldjuk mindnyájan neved vidáman, Hirdetjük fennen: halleluja! Ujjong a l0x08 graphic
elkünk, győzelmet nyertünk. Nevedben járunk, szeretünk, áldunk Itt és a mennyben. Halleluja!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Figyelj rám, és hallgass meg, Uram,

mert hozzád kiáltok mindennap! Zsolt 86,1a.3b

Légy kegyelmes, és örvendeztesd meg lelkemet,

hiszen te jó vagy és megbocsátó.

Eljön minden nép, amelyet alkottál,

és csak előtted borul le!

Uram, ismertesd meg velem utadat,

és öltöztess igazságodba!

Magasztallak, Uram, Istenem, teljes szívemből,

és tisztelem nevedet örökké. Zsolt 86,3a.5a.9.11.12

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Figyelj rám, és hallgass meg, Uram, mert hozzád kiáltok mindennap!

Liturgia: Dicsőség az Atyának, Dicsőség egy Fiának S a drága Szentléleknek: Az egy örök Istennek!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim, Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük Elé a bűnünket, és kérjük az Ő irgalmát:

Hozzád megyek, Uram, ments meg irgalmaddal. Légy erős kősziklám, segíts rajtam . Vezess nevedért, és szabadíts ki a hálóból, mert Te vagy az erősségem. Kezedre bízom lelkemet, Te tartasz meg engem az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Ó, töröld el én vétkem, Irgalmas jó Úristen; Szent Fiad véréért könyörülj énrajtam! Tebenned van bizalmam.

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk az Isten Jézus Krisztus által, akiben van a mi váltságunk, bűneink bocsánata kegyelme gazdagsága szerint. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jó akarat.

Liturgia: Dicsőség a magasságban A hatalmas Istennek! Béke legyen e világban Mindenhol az embernek. Hála néked, menny Királya! Irgalmazz, Isten Báránya! Szentháromság dicsérünk!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Hűséges Istenünk, Te gondoskodsz minden teremtményedről. Rád bízzuk magunkat, és kérünk, szakíts el mindattól, ami kárt okoz nekünk. Vezess vissza az üdvösség forrásához Jézus Krisztus Urunk által. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim! Isten Igéje szól most hozzánk. A mai vasárnap levélbeli Igéje Pál apostol Galatákhoz írt leveléből, az 5. fejezet végétől kezdve a 6. fejezet 10. verséig így szól:

Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint. Ne legyünk becsvágyók, egymást ingerlők, egymásra irigykedők.

Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsák helyre az ilyet szelíd lélekkel. De azért vigyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél. Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be a Krisztus törvényét. Mert ha valaki azt gondolja, hogy ő valami, jóllehet semmi, megcsalja önmagát. Mindenki a saját tetteit vizsgálja meg, és akkor csakis a maga tetteivel dicsekedhet, és nem a máséval. Mert mindenki a maga terhét hordozza.

Akit pedig az igére tanítanak, az minden javából részesítse tanítóját. Ne tévelyegjetek: Istent nem lehet megcsúfolni. Hiszen amit vet az ember, azt fogja aratni is, mert aki a testének vet, az a testből arat majd pusztulást; aki pedig a Léleknek vet, a Lélekből fog aratni örök életet. A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk. Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben.

Így szól hozzánk Jézus Urunk Máté evangéliumában a 6. fejezet 24. versétől kezdve:

„Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.”

„Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk? Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is? Mit aggódok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?”

„Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 331 (55. zsoltár 23. v. Neumark György 1621-1681, német - Neumark Gy. 1621-1681

1. Ki dolgát mind az Úrra hagyja, És benne bízik szüntelen, Azt ő megőrzi és megtartja Sok földi bajban, ínségben. Aki az Úrban bízva jár, Homokra az nem épít már. - 2. Segít-e, mondd, ha gondba veszve Feltör a sóhaj és a jaj, És úgy talál minket reggel, este? Elmúlik tőle tán a baj? Míg panaszt ejt a szenvedő, Bánata, terhe egyre nő. - 3. Jobb nekünk bízva csendben lenni, Hogy szívünk békén várja meg, Mit a bölcs Isten készül tenni, Míg üdvös terve végbemegy. Aki megváltott bűn alól, Mi áldás nékünk, tudja jól. - 4. Szent keze int, ha itt az óra, Hogy öröm váltson bánatot, Mert véget érhet már a próba, Ha benne hűnek láthatott. Hozzánk hajol, nem késik el, Atyai karja átölel. - 5. Járj Isten útján hű munkában, Mondj imádságot, éneket! Egyedül benne bízzál bátran, Megújul akkor életed. Ki benne bízik boldogan, Arra az Úrnak gondja van.

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Ezen a mai vasárnapon Istennek az Ószövetségben megírt Igéje a Példabeszédek Könyvének a 16. fejezetéből szol hozzánk. Az első 9 verset olvasom:

Az ember értelme tervezget, de az ÚR adja meg,

hogy mit mondjon a nyelv.

Minden útját helyesnek tartja az ember,

de az ÚR megvizsgálja a lelkeket.

Bízd az ÚRra dolgaidat,

akkor teljesülnek szándékaid.

Mindent rendeltetésének megfelelően készített az ÚR,

még a bűnöst is: a veszedelem napjára.

Utál az ÚR minden fölfuvalkodott szívűt,

kezet rá, hogy nem marad büntetlen!

Szeretettel és hűséggel jóvá lehet tenni a bűnt;

az ÚRnak félelme távol tart a rossztól.

Akinek életútját kedveli az ÚR,

azt még ellenségeivel is összebékíti.

Jobb az igaz úton szerzett kevés,

mint a törvénytelenül szerzett nagy jövedelem.

Az embernek az értelme terveli ki útját,

de az ÚR irányítja járását.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Erőt kértem az Úrtól, és Ő nehézségeket adott, melyeken megedződtem. Bölcsességért imádkoztam, és Ő problémákat adott, melyeket megtanultam megoldani. Előmenetelt óhajtottam, gondolkodó agyat és testi erőt kaptam, hogy dolgozzak. Bátorságot kértem, és Isten veszélyeket adott, melyeket legyőztem. Szeretetre vágytam, és kaptam az Úrtól bajba jutott embereket, hogy segítsek rajtuk. Kegyes jóindulata helyett alkalmakat kaptam a jóra. Semmit nem kaptam, amit kértem, és mindent megkaptam, amire szükségem volt. Meghallgatta imádságomat” - mondja egy bölcs ember.

Persze a bölcsességet is lehet többféleképpen érteni. És többféle bölcsességre juthatunk el. Azok a mondások, amelyeket fölolvastam a Példabeszédek Könyvéből, ezek a mondások: bölcs mondások, életbölcsességek; úgy is hívják ezt a könyvet: bölcsesség könyv, bölcsesség irodalom. - Fenntartással kezelhetjük őket, mert ha azt mondom, hogy az a bölcs ember, aki sokat tapasztalt az életben, - és megtanulta, hogy mi, hogyan van. De ha azt mondom, hogy az a bölcs ember, akihez az Isten Igéje szólt, és ő hitt ennek az Igének, elindult azon az úton, amelyiken az Ige mutatta, - ez is egyfajta bölcsesség. A kettő sokszor mást mond az élet dolgairól.

Ezeket a dolgokat például itt, ebben a kilenc bölcsességben fölolvastam, nem biztos, hogy a nem minden nagy élettapasztalattal rendelkező ember jó szívvel igaznak tartja. „Kezet rá, hogy nem marad büntetlen a bűnös”. Kezet rá! - de sok-sok életet végig élhetünk úgy, hogy nem látjuk meg a bűnösök büntetését. Most akkor ki nyerte a fogadást?

Bizony, aki az Úrra bízza a dolgát, az nem csalódik, - attól függ, mit vár.

Van-e jelentősége annak, amit Isten Igéje mond? Vagy annak, amit jónak látunk, annak, ahogy döntünk az életben, annak, hogy mit, hogyan teszünk - van-e jelentősége, vagy pedig minden mindegy? - Úgy gondolom, hogy az emberek többsége számára „minden mindegy”. - Statisztikailag értem a többséget egyszerűen, ugyanis megpróbáltam összeszedni néhány életirányt, életbölcsességet, amelyek szerint „minden mindegy”.

A fatalizmus azt mondja, hogy minden mindegy, mert úgy is minden a véletlenen múlik. Kiszámítani úgyse tudjuk a dolgokat, úgy hogy „minden mindegy”. - A determinizmus szintén azt mondja, hogy minden mindegy, mert az Úristen úgyis eldöntötte, hogy mi, hogy legyen, - úgy hogy mi kapálózhatunk, ahogy akarunk, úgyis az lesz, amit Ő akar. - A humanizmus szerint szintén mindegy, mert úgyis az lesz, amit mi akarunk, emberek. Az ember úgyis ki fogja találni a legjobbat, fel fogja találni a legnagyszerűbbet, és azzal minden egyre jobb lesz.

Amit itt a Példabeszédek Könyve mond: Bízd az ÚRra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid. Vagyis vannak szándékai az embernek. Vannak dolgok, amiket szeretnénk. Vannak terveink, álmaink. Van, amit jobbnak tartunk, mint másvalamit. És azt szeretnénk, hogyha a szándékaink teljesülnének, hiszen ugye ez tartjuk jónak, amit mi szeretnénk, - és azt mondja: Bízd az ÚRra dolgaidat, akkor teljesülnek.

Majd amit az Úristen tesz, azzal fog megvalósulni az, amit szeretnénk. Ezt egyik sem mondja, csak a hittapasztalat. Az életbölcsesség, - amit idővel megszerzünk, mert látjuk, hogy hogyan történnek a dolgok az életben, megtanuljuk, hogy mi, hogy van - az életbölcsesség az azt tudja, amit maga körül lát. A hittapasztalat pedig azt tudja, amit az Isten Szava kijelent és teljesít. Amit az Isten Szava kijelent és teljesít - ebben a sorrendben.

Persze terveink, azok vannak, és nagyszerű dolog, ha vannak. És mi van, ha a dolgok másképp történnek? Meg tudjuk-e tervezni, hogy holnap, hétfőn, mit csinál az emberiség? Mondjuk: a hét milliárd ember. Le tudnánk-e írni, ha lenne rá időnk ma délután, hogy a hét milliárd ember mindegyike mit fog tenni holnap? És kiszámíthatnánk-e ebből egy optimális holnap-napot, hogy hogy lenne a legjobb? Mindenkinek? - Erre azt mondjuk: ostobaság, mert úgyis lesz a hét milliárdból - hacsak egy, az is elég, de sokkal több is -, aki, úgysem azt fogja csinálni. Úgyhogy ez bolondság. De nagyjából ezt tesszük. Nap mint nap. Mégis ezt tesszük, nap mint nap.

Ha én leülök a számítógép elé, mert valamit nagyon gyorsan meg kell csinálnom, akkor abban bízom, hogy a számítógép meg fogja oldani nekem. Segít, azt teszi, amit várok tőle. - Ha a lámpánknak két zsinórja túl közel kerül egymáshoz, akkor csattan egy nagyot és kialszik. Vagyis nem azt teszi, ami a dolga. Pedig ez két zsinór, majdnem ujjnyi vastagok. Csak kettő! - És én nap mint nap elvárom a számítógéptől, hogy azt tegye, ami a dolga. Pedig a körmöm hegyénél kisebb helyen van összezsúfolva az a hét milliárd vagy még több drót. Annyira közel egymáshoz. Csoda, ha néha nem úgy működik? Csoda, ha néha máshogy alakulnak a bitek? Nem pont úgy lesz 0 és 1, mind a hét milliárd, ahogy én akarom? És ha a hét milliárdból csak egy más lesz, akkor lehet, hogy nem csinálja meg, amit szeretnék. Csoda, ha hiba csúszik be? - Nem, nem csoda. A hét milliárd áramkör nagyon könnyen hibázik. - Legalább olyan könnyen, mintha a hét milliárd emberről tervezzük el, hogy mit csinál. - Ez bizony nem csoda. - És ha megtörténik a hiba, mérgesen csapkodunk. És a csudába kívánom a számítógépet, meg talán azokat, akik kitalálták és fölépítették. - Ez is így van. Hisz annyi minden reményt fűztem ahhoz, hogy ez a hét milliárd áramkör úgy - pontosan úgy -, fog dolgozni, ahogy én akarom. És annyi minden úszik el, hogyha csak az egyik mást csinál.

Számítunk. Szépen, jól, hittel, mosolyogva tudjuk elmondani az Isten Igéjébe vetett reménységünket, azt, hogy Ő szeret, velünk van, megőriz, Benne bízunk, stb. És ha másképp alakul valami, akkor tudunk-e rá mosolyogni, az Istenre? Tudunk-e Benne bízni? Továbbmenni, kitartani?

Számítunk, a számításunkban Jézus Krisztus soha nincs benne. Isten Igéjével, Isten akaratával és útjával nem lehet számítani, - mert Ő nincs ott a hét milliárd között. Számítani nem lehet Vele!

Csak egy a fontos, hogy: ne csapkodjunk - mérgesen; ne forduljunk el Tőle - mérgesen; és ne hagyjuk el - mérgesen, ha mégis másképp alakul, mint ahogy Jézus Krisztus nélkül, - de számítottuk.

Imádkozzunk:

Urunk! Köszönjük Neked, hogy minden lehetőség fölött állsz. Köszönjük, hogy nekünk adod a lehetőségek sokaságát, és megáldod azt, aki Veled járva használja ki őket. Mutasd meg irgalmadat, és szólj hozzánk Igéddel, hogy a reménységünket mindig abba vessük, amit nekünk mondtál. Mert az életben ez a legbiztosabb. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Most vigyük Isten elé dolgainkat, imádkozzunk:

Jó Atyánk, szerető Istenünk! Köszönjük Neked áldásaidat, szeretetedet, amellyel meglátogattál bennünket, Igédet, amellyel megtartasz, örök életre viszel minket. Köszönjük Neked a közösséget, Egyházad népét, hogy emberek között és emberek által szólsz hozzánk, és tartasz meg, erősítesz meg, figyelmeztetsz, bátorítasz minket Igéddel. Hálát adunk mindennapi kenyerünkért, az ételért asztalunkon, a vízért világunkban, az esőért, a napért, szeretteinkért, szeretetért, amelyet kapunk és adhatunk. Hálát adunk áldásodért, amellyel a Benned bízók számára jónak tehetsz mindent, ami történik. Hálát adunk szavadért, amellyel óvsz minket csüggedéstől, kétségbeeséstől, hitetlenségtől, rövidlátástól.

Őrizz meg minket kétségeinken belül, és tarts meg Igéd által eljövendő országod számára. Könyörgünk Hozzád szeretteinkért, hogy tudjunk szeretetet adni nekik. Könyörgünk Hozzád gyülekezetünkért, népedért szerte a világon, hogy szeretetedet megismerje, szeretetedben megmaradjon és azt hirdetni tudja valóságban. Könyörgünk Hozzád betegeinkért, gyászolóinkért, magányos testvéreinkért. Őrizz bennünket életünk minden fordulópontján, minden állomáshelyén, minden lépésében, hogy el ne szakadjunk Tőled. Könyörgünk Hozzád azokért, akik most nincsenek itt. Könyörgünk az Oroszlányi Gyülekezetért, és az ott ünneplőkért, hogy Te adj hitet, reménységet, bizodalmat, örömet és megújulást ott is a gyülekezetnek. Könyörgünk Hozzád azokért, akik Igédet hirdetik szerte világon. Te adj jó szívet, nyitott lelket, őszinte hitet szószólóidnak. Vedd el a csüggedést, a szürkeséget minden igehirdető szívéből. Őrizd meg őket a kiégéstől, a felszínességtől vagy a gőgtől. Őrizz meg bennünket, mindannyiunkat szavad szeretetében, hogy mindenkor, jóban és rosszban, a Te szereteted legyen életünk útmutatója.

Jézusért kérünk, mert Ő a mi reménységünk, Őáltala dicsérünk és áldunk Téged. Az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 340 (Gerhardt Pál 1607-1676, német - Hintze J. 1622-1702)

1. Légy csendes szívvel, légy békével, Bízzál ember az Istenben! Nála van öröm nagy bőséggel, Vele célhoz érsz mindenben. Ő minden boldogságnak Atyja, A bút örömre fordíthatja: Légy csendes szívvel! - 2. Ő bővelkedik kegyelemmel, És mint Atya, hajol hozzád. Féld őt gyermeki félelemmel, Kegyelemmel tekint reád. Bár kereszttel látogat néha, Segítségét mindig megadja: Légy csendes szívvel! - 3. Ha minden elhagy e világban, Mivel magad biztathatnád, Atyád minden nyomorúságban Vigasztalást és erőt ád. Könnycseppjeidet megszámlálja, Még fájdalmadat is megáldja: Légy csendes szívvel! - 4. Bár késik néha a segítség, De biztosan eljön végre. Ne zúgolódj, ha nyom az ínség, Utóbb válik üdvösségre. Ami lassan jön, jobban várod, Ami késik, jobban kívánod: Légy csendes szívvel! - 5. Lesz ünnepe Isten népének, Ha vége a hétköznapnak, Levethet minden köteléket, Örvendezhet és vigadhat. Ott az ég és föld Istenének Boldogan zeng a hálaének, Légy csendes szívvel!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek