Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-09-09

2012_09_09 - Szentháromság ünnepe utáni 14. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 170Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2012. szeptember 9.-én, Szentháromság ünnepe után 14. vasárnap istentiszteletén Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 51 (Comenius Ámos János 1592-1671, cseh) - Liturgia: 10

1. Én lelkem dicsérd Uradat, Adj hálát szent nevének! Vesd őrá minden gondodat, Bízd rá minden reményed! Ő mindent lát, egész világ Mutatja bölcsességét Mit ő akar, meglesz hamar, Megtartja ígéretét. - 2. Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága, Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága. - 3. Ki ítélhet el engemet? Hisz megváltottad lettem, És tied maradok, tied: Krisztus meghalt érettem. Ebben bízom, és 0x08 graphic
jól tudom, Hogyan járjak kedvedben. Szent törvényed, mely fenyeget, Nem kell többé rettegnem. - 4. Én lelkem, dicsérd Uradat, Adj hálát szent nevének! Vesd őrá minden gondodat, Bízd rá minden reményed! Bármit kezdett, minden meglett Neve dicsőségére. Ő nyújt kezet, és elvezet A mennybe, üdvösségre.

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Nap és pajzs az Úr, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten.

Seregeknek Ura! Boldog az az ember, aki benned bízik! Zsolt 84,12a.13

Mily kedvesek a te hajlékaid, Seregek Ura,

lelkem sóvárog az Úr háza után.

Boldogok, akik házadban laknak,

dicsérhetnek téged szüntelen.

Boldog az az ember, akinek te vagy ereje,

aki a te utadra gondol szüntelen.

Bizony, jobb az Isten házának küszöbén várakozni,

mint vigadni a bűnösök sátraiban. Zsolt 84,2.5.6.11

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Nap és pajzs az Úr, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten. Seregeknek Ura! Boldog az az ember, aki benned bízik!

Liturgia: Dicsőség az Istennek a magas mennyekben, Fiúnak, Szentléleknek Mindörökké! Ámen.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Most Isten színe előtt gondoljunk méltatlan voltunkra és vigyük Őelé a bűnünket kérve az Ő irgalmát:

Uram, enyhítsd szívem szorongását, szorult helyzetemből szabadíts meg. Nézd nyomorúságomat, és bocsásd meg minden vétkemet. Tartsd meg életemet, ments meg, ne szégyenüljek meg, amikor Hozzád menekülök. Feddhetetlen becsület őrizzen engem, mert Benned reménykedem az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Mert tebenned bízik, Uram, az én lelkem, És tebenned nyugszik, Uram, az én szívem!

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, az Isten Jézus Krisztus által, akinek a vére megtisztít bennünket minden bűntől. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jó akarat.

Liturgia: Dicsőség a magasságban Istennek! Békesség és jóakarat embernek! Világ bűnét Bárány Jézus elvetted. Téged áldunk Atya, Fiú, Szentlélek!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Teremtő Istenünk! Te gondot viselsz testünkre, és lelkünket is táplálod. Kérünk, növeld napról-napra a hitünket, hogy reménységben és szeretetben éljünk az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim! Isten Igéjét olvasom most, figyeljétek nyitott szívvel. A mai vasárnapnak a levélbeli Igéje Pál apostol Galatákhoz irt levelének az 5. fejezetéből szól, a fejezet 16. versétől kezdve:

Így ír az apostol:

Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek. Mert a test kívánsága a Lélek ellen tör, a Léleké pedig a test ellen, ezek viaskodnak egymással, hogy ne azt tegyétek, amit szeretnétek. Ha pedig a Lélek vezet titeket, nem vagytok a törvény uralma alatt. A test cselekedetei azonban nyilvánvalók, mégpedig ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás, irigység, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát. A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény. Akik pedig Krisztus Jézuséi, a testet megfeszítették szenvedélyeivel és kívánságaival együtt.

Így szól erről a mai vasárnap evangéliumbeli Igéje Lukács evangéliuma 17. fejezetének a 11. versétől:

Amikor Jézus útban volt Jeruzsálem felé, Samária és Galilea között haladt át. Amint beért egy faluba, szembejött vele tíz leprás férfi, akik távol megálltak, és kiáltozva kérték: „Jézus, Mester, könyörülj rajtunk!” Amikor meglátta őket, így szólt hozzájuk: „Menjetek el, mutassátok meg magatokat a papoknak.” És amíg odaértek, megtisztultak. Egyikük pedig, amikor látta, hogy meggyógyult, visszatért, és fennhangon dicsőítette Istent. Arcra borult Jézus lábánál, és hálát adott neki. Ez pedig samáriai volt. Jézus ekkor így szólt: „Vajon, nem tízen tisztultak-e meg? Hol van a többi kilenc? Nem akadt más, aki visszatért volna, hogy dicsőítse Istent, csak ez az idegen?” És ezt mondta az Úr: „Kelj fel, menj el, hited megtartott téged.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 396 (Scholz László sz. 1911)

1. Hová forduljon, merre térjen a föld tébolygó vándora, Ha csillag nem gyúl fönn az égen, Nyomát befödte út pora, S a lelke görnyed bú alatt - Uram, mutasd meg utadat! - 2. Én is csak egy tébolygó vándor, Utas vagyok, tanácstalan. Hányszor megindultam, ó, hányszor! S hittem, utamnak célja van. Lábam futott, de nem haladt - Uram, mutasd meg utadat! - 3. Van út, amely helyesnek látszik A tervező ember előtt, Mégsem visz végső állomásig: Megállítod a vakmerőt, S leomlik terv és akarat - Uram, mutasd meg utadat! - 4. Tanácsolj hát őrző szemeddel, Taníts járnom ösvényeden! Bűnömet szélnek szárnyán vidd el! Az vonta éjbe életem. Gyújts csillagot, vess sugarat - Uram, mutasd meg utadat! - 5. Add Lelkedet belém, a lángot, Mit földi szélvész meg nem olt! Vezéreljen csak igazságod, Mely próféták ösvénye volt! Jézus, te vagy az út magad. Siess, add nékem - magadat!

Szószéki szolgálat

0x08 graphic

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Remélem, hogy sikerült mindannyiunknak elcsendesedni. Nekem hajszolt napjaim voltak, és ez a szép muzsika nagyon-nagyon jó volt arra, alkalmas volt arra, hogy jobban legyek. Alkalmas arra, hogy aki bánatos, az jobban legyen; akinek a hite igen sajog, a szíve facsarodott, a lelke üres - jobban legyen; hogy nyitottabbá tegyen bennünket a szépre, az Ige keresésére és elfogadására. - De van egy hiányossága. Ez a muzsika nem alkalmas arra, hogy bárkit is egy életre boldoggá és kiegyensúlyozottá tegyen. És nem alkalmas arra, hogy az örök életre megtartson.

Igeolvasás:

Ezért halljátok most az Úr Igéjét. Sámuel 1. könyvének a 16. fejezetéből a 13. verstől így szól hozzánk:

Sámuel fogta az olajos szarut, és felkente Dávidot testvérei jelenlétében. Akkor az ÚR Lelke szállt Dávidra, és attól kezdve vele is maradt. Sámuel pedig elindult és elment Rámába.

Saultól viszont eltávozott az ÚR Lelke, és rossz szellem kezdte gyötörni, amelyet az ÚR küldött. Akkor ezt mondták a szolgái Saulnak: Látod, Istennek egy rossz szelleme gyötör téged. De a mi urunknak csak szólnia kell, és szolgáid készek keresni egy embert, aki ért a lantpengetéshez. És ha majd Istennek a rossz szelleme megszáll, akkor pengetni fogja a lantot, és jobban leszel. Saul így felelt a szolgáknak: Keressetek hát egy olyan embert, aki jól tud lantot pengetni, és hozzátok hozzám! Ekkor megszólalt az egyik legény, és ezt mondta: Én láttam a betlehemi Isai egyik fiát, aki tud lantot pengetni, derék férfi, harcra termett, okos beszédű, daliás ember, és vele van az ÚR. Ezért követeket küldött Saul Isaihoz ezzel a üzenettel: Küldd hozzám fiadat, Dávidot, aki a juhok mellett van! Isai pedig fogott egy szamarat, arra kenyeret, egy tömlő bort meg egy kecskegidát rakott, és elküldte fiával, Dáviddal Saulnak. Dávid megérkezett Saulhoz, és megáll előtte. Ő pedig igen megszerette, és a fegyverhordozója lett. Akkor ezt az üzenetet küldte Saul Isaihoz: Hagyd mellettem Dávidot, mert igen megkedveltem! És valahányszor megszállta Sault Istennek az a rossz szelleme, fogta Dávid a lantot, és pengette a kezével. Saul ilyenkor megkönnyebbült, jobban lett, és a rossz szellem eltávozott tőle.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Nemrégiben olvastuk itt, az istentiszteleten Dávidnak egy másik történetét. Akkor ő volt már a király. Akkor ő volt a hatalom csúcsán. Akkor őhozzá Isten szava szólt, és ő így szólt: Vétkeztem az ÚR ellen. - Ez nem azt jelenti, hogy tévedne Sámuel könyve, amikor itt azt írja, hogy soha többé Dávidtól nem távozott el az ÚR Lelke. Pontosan ezt igazolja az a múltkori történet is Dávid bűnbánatáról. - Nagy-nagy hasonlóság és mégis ellentét van a két király története között. Figyeljünk erre most!

Jövök-megyek, nézem az embereket. Mindenki más egy kicsit, mégis a legtöbben hasonlítunk egymásra. A legtöbb mindenbe, tízből kilenc, tíz járókelőből kilenc, hasonlóan viselkedik. Tíz munkásból kilenc hasonlóan dolgozik. Tíz leprásból kilenc hasonlóan él. Tíz királyból kilenc hasonlóan viselkedik.

Sorban áll a pénztárnál, sietne. Nem feltétlenül azért, mert sürgős dolga van csak úgy megszokásból. Ezért aztán belül, valahol mélyen szúrja, nyomasztja, idegesíti, bosszantja az, hogy vannak előtte mások is. Így hát minden törekvése valamilyen ürüggyel, módon, kiskapuval, előrébb jutni a sorban. A többiek? - ó, az nem számít. A sorban nem emberek állnak, csak tárgyak, amelyeket meg kell kerülni, hogy előrébb jussunk. - És ha van mód, ürügy a kiskapuban előrébb jutni, attól jobban leszünk. Attól eltávozik az a szúrás, nyomasztó érzés ott, mélyen - és egy kicsit megkönnyebbülünk.

Munkát keres. Mert kevés a pénz; kell több, még több és még több. Ha elé tolnak egy fizetési papírt, amin az előbbinél magasabb számjegyként szerepel, odébb áll. Mert a nagyobb szám megnyugtatóbbá tesz. Jobban lesz tőle. Egy kicsit, a nagyobb szám láttán, egy rövid időre eltávozik a keserűség, a mélyen nyomasztó tüske, mert ez mégiscsak nagyobb szám. Hogy mit kell dolgozni? - az nem számít. Az végül is csak időtöltés, napi 8 órában. Gyorsan elrepül napról-napra ez az idő, a pénz meg jön hónapról-hónapra.

Fáj a gyomra, de nincs idő orvoshoz menni. Vagy bátorság nincs? Ki tudja! Igazából mindegy. A lényeg, hogy egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb bevenni egy tablettát. Egyet reggel, egyet délben, egyet este, egyet délután, egyet éjjel, egyet közben, kettőt azután, és a fájdalom így is elmúlik - legalábbis úgy tűnik, jobban lesz.

Engedetlen volt, hitetlen. Jobban tudta - úgy is mondhatjuk - Istennél a dolgokat. Ez mindenkivel megesik. Kudarcot vallott, mint király; mint Isten kiválasztott, elküldött, felkent szolgája. Ezért elhagyta a Lélek, és jött a rossz szellem. Ezt a dolgot is kezelni kell. Menjen az ÚR elé? - Nem. Akkor meg kell nyílni, és akkor az történik, amit az ÚR mond, és nem az, amit ő. Inkább kéznél a segítség, ott a lantpengető. Csak szól a zene, és mindjárt, egy kicsit jobban lesz. - És Dávid jött is, és mindig, ha jött, egy kicsit jobban lett.

Dávid Fia is jön, az a késői. „Segíts, Mester segíts!” - hangzik az ember kiáltása. És a Mester, Dávid Fia segít és jobban lesz az ember. - Segít, hogy jobban légy. Ennél többet tízből egy, ha kap. Azaz egy visszatér, leborul, megvallja: „Vétkeztem az Úr ellen!”. - A többiek távol maradnak. De Dávid Fia Úr akar lenni! Hogy jobban legyünk - ahhoz elég az ár.

Tele van ezzel a szép zenével a számítógépes animáció lelke, és segít jobban lenni. Ahhoz, hogy jobban legyünk, a Dávid Fiának elénk kellett jönnie. Figyeljünk a különbségre! Hogy jobban legyünk, Neki elénk kellett jönnie! De Ő nemcsak jött, hanem ment is. A keresztre! Hogy örök életünk legyen!

Kilenc leprás plusz egy király - jobbulást kért. Egy leprás meg egy másik Királytól később azt kérte: Ments meg! Még ha tüsszent valaki, akkor is szebb: Egészségére!, - mint jobbulást.

Hát még mennyire így van ez az örök élettel!

Imádkozzunk:

Hálát adunk Neked, szerető Urunk, hogy szeretetedben a keresztre mentél értünk, bűnünket elvetted, hogy nekünk életünk legyen. Hogy semmi sem szakíthasson el Tetőled. Hogy amit teszünk, ami történik velünk, amit átélünk, az elejétől a végéig a Te kegyelmedben teljen. Hálát adunk Neked ezért, hogy így megmentesz minket. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Hitünk erősítésére mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vigyük imádságban Isten elé az életünket. Csöndesedjünk el:

Jó Atyánk, szerető Istenünk! Hálaadással köszönjük Neked a földet, amelyet minden kincsével áldásával nekünk adtál. Hálát adunk Neked az életért, amelyet teremtettél, beletettél az anyagba, Lelkedet adtad nekünk, Igédet adod nekünk, és messze többre hívsz a földi útnál: Veled való közösségre. Hálát adunk Neked azért, hogy ehhez közösséget teremtesz. Ebben a közösségben, Egyházad közösségében, nekünk mindent megadsz, ami üdvösségünkhöz kell. Hálát adunk Neked szavadért, amellyel bátorítasz és intesz minket. Hálát adunk azért, hogy szólsz hozzánk örömben és bánatban, egészségben és betegségben, szerencsében és rossz sorsban. Hálát adunk Neked, hogy szólsz hozzánk fiatalon és idősen, társaságban és magányban. Hálát adunk, hogy semmi, ami körülményeink kőrébe tartozik, ami rajtuk áll, semmi nem választhat el a Te szeretetedtől. Hálát adunk végtelen leleményességedért, jóságodért, üdvözítő tervedért, amellyel megszólítasz és megmentesz bennünket, még akkor is, amikor minden ez ellen szól.

Őrizz bennünket, Urunk, ahogyan őriztél minden időben. Erősíts meg Lelked által a hitre, szeretetre és reménységre, ahogyan eddig is tetted mindenben. Adj nekünk bölcsességet, derűt, testvéri szeretetet és jóakaratot, Lelked megannyi gyümölcsét, hogy megálljuk és Hozzád érkezzünk Jézus Krisztus által. Ő a mi reménységünk és váltságunk. Az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 391 (Kovács Sándor 1869-1942)

1. Jézus, éltem hű vezére, A bűn ellen oltalom, Szent neved magasztalom. Légy te lelkem menedéke, Ha bú sebzi lelkemet, Ha vétkeztem ellened! - 2. Érdemed lett boldogságom, És halálod életem, Áldlak érte szüntelen. Hová mennék e világon, Mint tehozzád, Jézusom, Nélküled elkárhozom. - 3. Szent igédnek fáklyafénye Hint utamra sugarat, Mely örök kincsem marad. Harcolok, benned remélve, Míg kegyelmed erőt ad, Míg elérem célomat.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek