Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-08-26

2012_08_26 - Szentháromság ünnepe utáni 12. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 76Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2012. augusztus 25.-én, Szentháromság ünnepe után 12. vasárnap istentiszteletén Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 52 (Gerhardt Pál 1607-1676, német - Crüger J. 1598-1662) - Liturgia: 9

1. Dicsérjük Istent! Mind, ki féli itt lent, Nagy nevét vígan, énekszóval áldja, És buzgó hálát vigyen oltárára, Dicsérjük Istent! - 2. Hű őrizőnk te, minden jó kútfője! Míg itt a földön vándorolunk, élünk, Légy éjjel-nappal ezután is vélünk! Dicsérjük Istent! - 3. Kísérj el minket, Őrizd lépteinket, Hogy ma az úton békességgel járjunk! Mindenütt mindig kegyelmedben álljunk! Dicsérjük Istent! - 4. Készséget ébressz követni igédet, Szent ügyért éljünk, Szolgálatban égjünk, És erő híján erőt tőled kérjünk! Dicsérjük Istent! - 5. Szívünk készítsd el, hogy feddéseiddel Könnyen ne játsszunk, idején megtérjünk, És mikor eljössz, ne kelljen majd félnünk! Dicsérjük Istent! - 6. Eljössz! Ígérted! S akkor a te néped Felviszed, Jézus, oda, ahol téged Angyalok, szentek karában dicsérhet! Dicsérjük Istent!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Te vagy, Uram, bizodalmam

ne szégyenüljek meg soha! Zsolt 71,5b.1

Ments meg, szabadíts meg irgalmasan,

hallgass meg és segíts meg engem!

Légy erős kősziklám, ahová mindig mehetek,

amelyet oltalmamra rendeltél!

Istenem, te tanítottál ifjúkorom óta,

mindmáig hirdetem csodáidat.

Ne hagyj el késő vénségemben sem,

hogy hatalmadat hirdessem a jövő nemzedéknek! Zsolt 71,2.3.17.18

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Te vagy, Uram, bizodalmam, hozzád menekülök, ne szégyenüljek meg soha!

Liturgia: Dicsőség az Atyának, Dicsőség egy Fiának S a drága Szentléleknek: Az egy örök Istennek!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim, Isten színe előtt gondoljunk méltatlan voltunkra. Vigyük Elé a bűnünket, és kérjük az Ő irgalmát:

Uram, ne feddj meg haragodban, kegyelmezz, mert elcsüggedtem. Gyógyíts meg, mert reszketnek tagjaim, és reszket a lelkem. Uram, fordulj hozzám, mentsd meg életemet az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Ó, töröld el én vétkem, Irgalmas jó Úristen; Szent Fiad véréért könyörülj énrajtam! Tebenned van bizalmam.

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, az Isten Jézus Krisztus által, akinek a vére megtisztít bennünket minden bűntől. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jó akarat.

Liturgia: Dicsőség a magasságban A hatalmas Istennek! Béke legyen e világban Mindenhol az embernek. Hála néked, menny Királya! Irgalmazz, Isten Báránya! Szentháromság dicsérünk!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Örökkévaló Isten! A Te szereteted pazarlóan gazdag, bőségesebben ajándékozol, mint várnánk, és nagyvonalúbban, mintsem hirdetnénk. Szabadíts meg félelmeinktől, nyisd ki szemünket csodáid meglátására, Urunk és Testvérünk, Jézus Krisztus által. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Isten szava a mai vasárnapon Pál apostol 2. Korinthusi 1. levelének a 3. fejezetéből szól hozzánk. A 4. verstől olvasom:

Ilyen bizodalmunk pedig a Krisztus által van Isten iránt. Nem mintha önmagunktól, mintegy a magunk erejéből volnánk alkalmasak, hogy bármit is megítéljünk, ellenkezőleg, a mi alkalmasságunk az Istentől van. Ő tett alkalmassá minket arra, hogy az új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem Léleké, mert a betű megöl, a Lélek pedig megelevenít.

Ha pedig a halálnak betűkkel kőbe vésett szolgálata dicsőséges volt, úgy hogy nem tudtak Izráel fiai Mózes arcára nézni arcának múló dicsősége miatt, hogyne volna még dicsőségesebb a Lélek szolgálata? Mert ha a kárhoztatás szolgálata dicsőséges, mennyivel dicsőségesebb az igazság szolgálata.

Így szól erről az evangélium Márk evangéliuma 7. fejezetének a végét olvasom:

Jézus elhagyta Tirusz határát, és Szidonon át a Galileai-tenger mellé ment a Tízváros határain keresztül. Ekkor egy dadogó süketet vittek hozzá, és kérték, hogy tegye rá a kezét. Jézus félrevonta őt egymagában a sokaságból, ujját a süket fülébe dugta, majd ujjára köpve megérintette a nyelvét; azután az égre tekintve fohászkodott, és így szólt hozzá: „Effata, azaz nyílj meg!” És megnyílt a füle, nyelvének bilincse is azonnal megoldódott, úgyhogy hibátlanul beszélt. Jézus meghagyta nekik, hogy ezt senkinek se mondják el, de minél inkább tiltotta, annál inkább híresztelték és szerfölött álmélkodtak, és ezt mondták: „Mindent helyesen cselekedett: a süketeket is hallóvá teszi, a némákat is beszélővé.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 431 (Túrmezei Erzsébet sz. 1912 - Kolozsvár 1744)

1. Szent örök Isten, nincsen hova lennem. Bárhova futnék, te utolérsz engem. Egy menekvés van: hozzád térni, Szívem kitárni, irgalmat kérni. - 2. Mélységes mélyből kiáltok tehozzád. Forduljon ismét felém fényes orcád! Nálad bocsánat vár és élet. Lázadó szívem újra cseréled. - 3. Elmúlt a régi. Kezdhetem az újat. Adj erőt nékem, hogy bátran induljak Új úton, mindig teutánad. Véled új élet hajnala támad. - 4. Szálljon szívemből hálaadó ének! Irgalmasságod áldom, amíg élek, Mert nem nézhetted örök vesztem: Szent Fiad értem halt a kereszten.

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim! A mai vasárnap Ószövetségben megírt Igéjét olvasom. Mózes 2. könyve 34. fejezetében az 5. verstől a 10. versig így szól hozzánk:

Ekkor leszállt felhőben az ÚR, odaállt Mózes mellé, és kimondta az ÚR nevét. Elvonult előtte az ÚR, és így mondta azt ki: Az ÚR, az ÚR irgalmas és kegyelmes Isten! Türelme hosszú, szeretete és hűsége nagy! Megtartja szeretetét ezerízig, megbocsátja a bűnt, hitszegést és vétket. Bár nem hagyja egészen büntetés nélkül, hanem megbünteti az atyák bűnéért a fiakat és a fiak fiait harmad- és negyedízig.

Mózes sietve letérdelt a földre, leborult és ezt mondta: Ó, Uram, ha megnyertem jóindulatodat, járj közöttünk, Uram! Mert bár kemény nyakú nép ez, bocsásd meg mégis bűnünket és vétkeinket, és tégy tulajdonoddá bennünket!

Az ÚR pedig azt mondta: Én most szövetséget kötök. Olyan csodákat teszek egész néped előtt, amilyenek nem történtek sehol a földön, és egy nép között sem. Meglátja majd az ÚR cselekedeteit az egész nép, amely között vagy, mert félelmetes dolgokat fogok cselekedni veled.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Arról, kedves Testvérek, hogy kicsoda Isten, lehetne sokat beszélgetni. Ebben a történetben különös módon Isten elmondja, hogy Ő kicsoda. Amivel nagyon-nagyon sokan, sokszor, sokféleképpen próbálkoztak, próbálkoznak mindenkor, gondolkodó bölcsek, hívők, filozófusok, teológusok megfogalmazni, hogy kicsoda Isten? - itt Isten elmondta. Persze kár lenne, - Pál apostol is megmondta, hogy a betű megöl, a Lélek pedig megelevenít - kár lenne Istennek itt a hegyen elmondott szavait kőbe vésni és úgy tekinteni rá, mint Istennek a meghatározására. Istent ne határozzuk meg, mert Istennek nincs határa, amit meghatározhatunk.

Pontosan erről szól ez az Ige. Ezért most megpróbáltam - talán nem teljesen 100%-os sikerrel, de magam lehetőségei szerint megpróbáltam - összefoglalni, hogy: mit mond Isten magáról. És talán legtöbb, most a leghasznosabb meghallgatnunk és tovább gondolhatnunk Istennek ebből az önbemutatkozó Igéjéből azt, hogy kegyelmes és irgalmas az Isten. Mert tulajdonképpen ezt fejti ki ebben az Igében, hogy ez milyen.

A kegyelem értelmét pedig - hogy mit jelent az, hogy kegyelem, irgalom - legelőször, azt hiszem, Arany Jánostól tanultam. Nagyon jól tanítja, hogy mit jelent a kegyelem és az irgalom. Csak két példát hadd idézzek tőle:

0x08 graphic
Toldi 11. ének: ….„Leborult a nagy csend. Kegyelem, irgalom!

Eredj, kérd Istentől, utad megmutatom.”

- zajlik a rövid, végzetes párbeszéd a cseh lovag és Toldi Miklós között a Duna-szigetén. - És a következő mozdulattal Toldi Miklós levágja a cseh vitéz fejét.

12. ének ugyanitt: Toldi Miklós a partra érve, leborul Lajos királya előtt, és így szól:

…... „Én meg idejöttem feladni tettemet,

És várni vagy kegyelmet vagy büntetésemet.”

Lajos király válasza neki egyebek között - így hangzik, egészen hasonlóan az iméntiekhez, Toldi Miklós cseh vitézhez intézett utolsó szavaihoz, - így szól a király :

…....„Én neked a földön ím kegyelmet adok:

Kérd Istent, remélem Isten is adni fog.”

Majdnem hasonló a kettő, csak Lajos király nem vágta le Toldi Miklós fejét ezek után. .

Egy másik verséből is hadd idézzek Arany Jánosnak: Márton, az orosz pap, így szól, - követségben van Szondi várkapitányhoz:

…...„Add meg kegyelemre, jó Szondi, magad!

Meg nem marad itt anyaszülte.” - üzeni Ali Basa.

Szondi válasza Ali Basának:

…... „Mondjad neki, Márton, ím ezt felelem:

Kegyelmet uradtól nem vár soha Szondi,

Jézusa kezében kész a kegyelem,

Egyenest oda fog folyamodni.”

Eddig az idézetek a költőtől. - És különös dolgok derülnek ki számomra ezekből a verssorokból:

A kegyelem a cseh vitéznek nem jár. Vajon miért? Őneki ez a második próbálkozása volt, és mint második és egyben utolsó esély. Utolsó esélyként kérte az erősebbtől, Miklóstól a kegyelmet. Ő volt a gyenge, ellenfele az erős, és ilyen minőségben az utolsó esélyként kegyelmet kért és nem kapott.

Szondi várkapitánynak Ali Basától nem kell a kegyelem. Ugyanazért. Ali Basa a kegyelmet - mivelhogy ő ilyen, erre van lehetősége, ilyenek a lehetőségei - ő, mint gyengének, utolsó esélyként tudná adni a kegyelmet. És mint ilyen, - Szondi várkapitánynak nem kell.

Lajos király, bár alázattal - ahogy Toldi - ő is Istenhez utasítja tovább Toldi Miklóst. De közben mégis a kegyelmet a bűnre úgy adja, mint aki Isten nevében teszi ezt. Mint felkent király. És ez nagy különbség. Nem gyengébb ellenfelének utolsó esélyként, hanem egy Isten-elleni vétekért Isten nevében. Végül Szondi várkapitány nem a kegyelmet általánosságban utasítja vissza, azt mondja: Krisztustól ő elfogadja. És ha egy vitéznek is kijár a kegyelem, vagy - ha úgy tetszik - ha egy vitéznek is szüksége van kegyelemre Krisztustól, - akkor a kegyelem biztos, hogy több, mint a gyengék esélye.

Ezt kellett megtanulnia Isten népének Mózesnél is. Ő sem tudott adni, ezért kérte ezek után leborulva az ÚRistent arra: Tégy tulajdonoddá bennünket. Úgy gondolom, hogy ezt, mint a gyengék esélyét kérte Istentől. Az ítélet közepette, miközben a népe az aranyborjú miatt vétkessé vált az ÚRisten előtt, ezért fordult Istenhez. Tulajdonképpen azt kéri Mózes az Úristentől: Tedd azt velünk, hogy jók legyünk! Változtass minket jóvá!

Nagyon csúnya magyarsággal úgy szokták ezt a kérést ironikusan fogalmazni: nem-e lehetne-e? Nem-e lehetne-e, hogy ne vágd le a fejemet mégse? - kéri a cseh vitéz Toldi Miklóstól. Kéri Mózes az Istentől. - Mint a számítógépes-játék, ahol ha jól írják meg, ha ügyesek vagyunk, ha fel tudjuk törni a kódot, akkor akárhány életünk lehet. Ezért aztán nincs is semminek semmi következménye. Minden újból, és újból, és újból elölről kezdődhet. Bármi történik is.

Isten azonban azt mondja Mózesnek: Nem. Nem teszlek tulajdonommá benneteket - hanem szövetséget kötök, vagyis társammá teszlek benneteket. Társammá, akihez szólok, akiknek a szeme láttára, az életében hatalmas csodákat teszek, - akik aztán újra és újra, ha kedvük tartja, ha az élet úgy hozza, elfordulhatnak. Megtagadhatnak, hűtlenné válhatnak. Hogy egyre jobban, nemzedékről-nemzedékre egyre jobban megtanulják, hogy az ÚRisten hűsége és szeretete nagy. És ezt legjobban úgy tudjuk megtanulni, ha rácsodálkozunk: mennyire nagy hozzánk az Urunk.

Istennek ez a válasza, ígérete, amelyet mindenkori népének tesz. Így írja Pál apostol: Ilyen bizodalmunk pedig Krisztus által van Isten iránt. Krisztusban tudjuk meg, ismerjük meg és éljük át, kapjuk meg Istentől a kegyelmet, amely nem eszközölhető már. Nem utolsó esélyként adja, hanem Vele való kapcsolatnak az alapja.

Imádkozzunk:

Jó Urunk! Jóságod megőriz, megrettent és megtart minket. Jóságod láttán meglátjuk önmagunkat Benned, és igazi bizodalmunk támad Irántad. Jóságod kísérjen, amíg időnk van, amíg esélyünk van Téged megismerni, Benned megerősödni, Általad megtartatni. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Hitünk erősítésére mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vigyük Isten elé dolgainkat és csöndesedjünk el imádságban:

Édes Atyánk! Kérünk, szólj hozzánk napról-napra. Taníts és nevelj, ébressz, figyelmeztess, bátoríts bennünket Igéddel itt a gyülekezet közösségében, otthon családi körben, egyaránt. Őrizz minket félelmeinkben, betegségeinkben, kétségeinkben. Ments meg kilátástalanságtól, kevélységtől, önzéstől. Urunk, tarts meg minket, hogy gyülekezetedként, a Te népedként Rólad tanúskodjunk. Áldd meg szavainkat, tetteinket, közösségi alkalmainkat, munkánkat, hogy a Te országod épüljön általuk.

Könyörgünk családjainkért, városunkért, népünkért, embervilágunkért. Te adj bölcsességet vezetőinknek, a szülőknek, pedagógusoknak, mindazoknak, akikre mások életét, sorsát bíztad. Őrizz meg bennünket, hogy tanítványaidként a Te szereteted szerint döntsünk, amikor kell, és Rólad tegyünk bizonyságot, amikor ezt várják tőlünk vagy ez a helyzet adódik.

Add kegyelmedet nekünk, hogy bűneink Hozzád vezessenek. Őrizz meg a kétségbeeséstől, amikor bűneinket látjuk, és őrizz meg vakságtól, hogy ne vegyük észre őket. Teremts bennünk igaz hitet, hogy Veled közösségben, a Te szeretetedben, Benned való bizalomban járjunk. Hálaadással köszönjük Neked minden ajándékodat, szolgálatodat, amellyel megőrzöl és tanítasz bennünket.

Téged dicsérünk és áldunk Jézus Krisztus által. Ő a mi reménységünk és váltságunk, Őbenne bízva, az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 338 (Prágai graduál 1567, cseh - Prágai graduál 1567)

1. Isten nékem erőm, bizodalmam, Nyugodalmam, Sújtson bár sok fájdalmam. Én hatalmában Bízom s oltalmában Éltem folytában. - 2. Benne élek, haláltól sem félek, Jót remélek, Tőle csak el ne térjek. El nem enyészem A sírban végképpen: Mennyben lesz részem. - 3. Semmi engem tőle el nem választ, Látom már azt, Hogy rám jót csak ő áraszt. Támogat engem Erőtlenségemben És ínségemben. - 4. Mindenkoron azért csak őt áldom, Őt imádom, Míg élek e világon. Szívemet intem: Erős vár az Isten, Más üdvöm nincsen. - 5. Te légy, Uram, őrzője a nyájnak, Egyházadnak, Mely Krisztus vallja Úrnak. Mert bűneinkért Ontott megváltó vért, Mindannyiunkért. - 6. Itt e földön magasztaljon téged, Míg csak élhet, Nagy buzgón a te néped. Míg szemtől szemben Éneklünk a mennyben Mind nagy örömben.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

3

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek