Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-08-05

2012_08_05 - Szentháromság ünnepe utáni 9. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 102Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2012. augusztus 5.-én, Szentháromság ünnepe után 9. vasárnap istentiszteletén Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 285 (Pozsonyi német énekeskönyv 1788. Perlaky Dávid 1745-1802)

1. Ó, szent Isten, vonj engemet E szent napon magadhoz. Gyújtsd lángra és hajtsd szívemet A mennyei javakhoz, Hogy tegyem szent akaratod, És úgy töltsem ezt a napot, Amint igéd kívánja. - 2. Add, szívem mindig örüljön, Hogy házadba mehetek. Lelkem igédből épüljön, S okuljon, ha tévedek. Hogy lássam, mily szent törvényed, És megismerjem ösvényed, Boldog, ki azt követi. - 3. Szent igédnek hirdetését, Add, örömmel hallgassam, A mennyország keresését Buzgósággal folytassam, És kövessem törvényedet, A jóban leljem kedvemet, Miként te azt kívánod! - 4. Atyám, így e napod nekem Áldások napja lészen, S már e világi életem Dicséretedre végzem, Míg e földi idő után, Tehozzád mennybe eljutván, Teljes lesz boldogságom.0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Isten az, aki megsegít engem,

az Úr az, aki megváltja lelkemet. Zsolt 54,6

Istenem, hallgasd meg imádságomat,

figyelj esedezésemre!

Ne zárkózz el könyörgésem elől,

tekints rám, és hallgass meg!

Segíts meg engem nevedért,

ments meg igazságoddal!

Magasztalom nevedet, Uram, mert jó vagy,

mert minden nyomorúságból kimentettél. Zsolt 54,4; 55,2; 54,3.8.9

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Isten az, aki megsegít engem, az Úr az, aki megváltja lelkemet.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Isten színe előtt most vizsgáljuk meg magunkat. Nézzünk bele parancsolatainak tükrébe, hallgassuk meg, mit mond az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen másik istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincsen bennünk bűn, becsapjuk önmagunkat, és igazság nincs bennünk. Ha megvalljuk a bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja azt, és megtisztít minket minden gonoszságunktól.

Ezért kérem, Testvéreim, hogy most feleljetek szívetek szerint a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljunk hittel Istenhez, Testvéreim, kérjük az Ő irgalmát:

Urunk! Miért siránkoznánk, ha vétkeztünk? Kérünk, vezess igaz bűnbánatra, hogy kutassuk és vizsgáljuk meg útjainkat. A szívünket emeljük föl Hozzád, és lássuk meg, mi voltunk vétkesek és engedetlenek, és ez nehezedett ránk. Te pedig jó vagy a Benned reménykedőkhöz, akik Hozzád fordulnak. Jó szabadításodra várni, mert még ha megszomorítasz is, nagyon szeretsz az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Isten megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken Jézus Krisztus által, aki szeretett bennünket, és önmagát adta áldozatul értünk. Ebben az Ő szeretetében bízva hirdetem nektek bűnei­tek bocsánatát, hogy oldozva legyenek földön és mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok és örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Isten az Ő véréért eltörölte bűnünket. Az Ő Lelke legyen velünk, hogy Általa új életben járjunk. Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:

Örökkévaló Isten, aki bennünket is életre hívtál, tedd a szívünket bölccsé, hogy helyesen gondolkodjunk, és tetszésed szerint éljünk, az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Isten Igéjét olvasom most, figyeljétek nyitott szívvel. A mai vasárnap ószövetségben megírt Igéje Jeremiás próféta könyvéből az 1. fejezet 4. versétől így szól hozzánk:

Így szólt hozzám az ÚR igéje:

Mielőtt megformáltalak

az anyaméhben, már ismertelek,

és mielőtt a világra jöttél,

megszenteltelek,

népek prófétájává tettelek.

De én ezt válaszoltam: Ó, Uram, URam! Hiszen nem értek a beszédhez, mert fiatal vagyok! Az ÚR azonban ezt mondta nekem:

Ne mondd, hogy fiatal vagy,

hanem menj, ahova csak küldelek,

és hirdesd, amit parancsolok!

Ne félj tőlük, mert én veled leszek,

és megmentelek - így szólt az ÚR,

Azután kinyújtotta kezét az ÚR, megérintette a számat, és ezt mondta nekem az ÚR:

Én most a szádba adom igéimet!

Lásd, én a mai napon

népek és országok fölé rendellek,

hogy gyomlálj és irts,

pusztíts és rombolj,

építs és plántálj!

Így szól hozzánk a mai vasárnap evangéliumbeli Igéje Lukács evangéliuma 16. fejezetének az elejéről:

Szólt Jézus a tanítványaihoz: „Volt egy gazdag ember, akinek volt egy sáfára. Ezt bevádolták nála, hogy eltékozolja a vagyonát. Ezért előhívatta, és így szólt hozzá: Mit hallok rólad? Adj számot a sáfárságodról, mert nem lehetsz többé sáfár. Erre a sáfár így gondolkozott magában: Mit tegyek, ha Uram elveszi tőlem a sáfárságot? Kapálni nem bírok, koldulni szégyellek. Tudom, már mit tegyek, hogy amikor elmozdítanak a sáfárságból, legyen, aki befogadjon a házába. Azután egyenként magához hívatta urának minden adósát, és megkérdezte az elsőtől: Mennyivel tartozol az én uramnak? Az így felelt: Száz korsó olajjal. Erre azt mondta neki: Vedd az írásodat, ülj le gyorsan, és írj ötvenet. Azután a másiktól is megkérdezte: Te mennyivel tartozol? Az így válaszolt: Száz kórus búzával. Erre így szólt hozzá: Vedd az írásodat, és írj nyolcvanat. Az ura pedig megdicsérte a hamis sáfárt, hogy okosan cselekedett, mert e világ fiai a maguk nemében okosabbak, mint a világosság fiai. Én is mondom nektek: szerezzetek magatoknak barátokat a hamis mammonnal., hogy amikor elfogy, befogadjanak titeket az örök hajlékokba.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 439 (Praetorius Benjamin 1636-1674. Schade János Gáspár 1666-1698, német)

1. Légy hű, állj meg szent hitedben, Istenedet ne feledd! Ő kötött keresztségedben Szövetséget teveled. Tőle nyersz üdvöt, erőt, Térj meg, s ne bocsásd el őt! Ki kezdettől így vezetett, Istennek szenteld szívedet! - 2. Légy hű hozzá szeretetben, Ő már előbb szeretett! Mások iránt is szívedben Égjen igaz szeretet! Nézd Jézusod példáját, Kínzóinak megbocsát. Hogy Isten gyermeke lehess, Te is bocsáss meg és szeress! - 3. Légy hű élő reménységben, Ne szabj Istennek rendet! El ne csüggedj az ínségben, Vess reá minden terhet! Bánatodra fény derül, Rajtad ő megkönyörül. Aki bízik az Istenben, Sohasem marad szégyenben. - 4. Mindhalálig bízom, hiszek, Szeretek és remélek. Terhet is könnyebben viszek: Jézus velem, nem félek. Őrá bízom életem, Míg a célt elérhetem. Én Jézusom, adj hű szívet, Hogy legyek mindvégig híved!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, a mai vasárnap levélbeli Igéjét olvasom Pál apostol Timóteushoz írt 2. leveléből, a fejezet 19., 20. és 21. versében így szól hozzánk:

Ezt írja Pál apostol fiatal munkatársának:

Az Isten által vetett szilárd alap azonban megáll, amelynek a pecsétje ez: „Ismeri az Úr az övéit, és hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja!” Egy nagy házban pedig nemcsak arany- és ezüst edények vannak, hanem fa- és cserépedények is; amazokat megbecsülik, emezek pedig közönséges használatra valók. Ha tehát valaki megtisztítja magát ezektől, megbecsült, megszentelt edény lesz, az Úrnak is hasznos, és minden jó cselekedetre alkalmas.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Gyülekezet! Fiatal koromban kedves Igém volt Jeremiás próféta küldetése, merthogy ő fiatal, nem ért a beszédhez, és mégis vele van az Úr. - Aztán szaladnak fölöttünk az évek, és azon kapom magamat, hogy Fóton, a Kántorképzőben, olyanok tanítanak harmóniumot, orgonaismeretet, összhangzattant, karvezetést, hymnológiát, akik fele annyi idősek, mint én. És nem úgy tanítják, mint akik fele annyi idősek, mint én - hanem úgy, hogy - bizony - napról-napra gondolatban fejet hajtok előttük, leveszem a kalapomat képzeletben, és belátom, hogy bizony, Isten újra újakat küld a szolgálatba, akik ifjan is nagyobbak nálam. Zenében is, lélekben is, tudásban is, Isten ismeretében is - igaz. Vagy ha messziről belekukkantok a Szélrózsa Találkozó életébe, mozgalmas napjaiba, programjaiba, akkor legtöbbször ugyanezt látom. Nagyvelegen szintén így van, hogy onnan a hazatérőket látva, az ottani napoknak az eseményeiről a foszlányokat hallva, olvasgatva, az ott szolgálóknak a lelkesedését látva azt veszem észre, hogy bizony az Úr újra újakat küld szolgálatába. Az olimpiáról nem is beszélve, ahol bizony a gyermekek által mutatja meg az Isten a dicsőségét.

Sokat kapaszkodhatnék én Jeremiásnak a példájába. Bizony akkor úgy érzem, hogy ők a nemes-edények Isten nagy háztartásában, - ha nem is ezüst edények -, én pedig ott, a nagy Gazdánál a közönséges kategóriába tartozom. Azonban olvasva a Bibliában a küldetéseknek a sorát, Jeremiáson túl is a többiekét, és ott önmagam és mások példáját látva, rá kell jönnöm: Jeremiásnak a küldetése, szava, igéje nem a fiatalságról szól. Csöppet sem. Az csak az ürügy.

Igaz, hogy Jeremiás, amikor megszólítja őt az Úr, és elküldi, hogy: menjen és ne féljen - akkor fiatal. Az is bizonyára igaz, hogy nem ért a beszédhez. Legalábbis ő így gondolja, érzi magáról. De ugyanígy mondhatná azt is, - és Isten Igéjének a tartalma egy jottányit sem változna attól, ha - mondjuk - azt mondaná válaszul az Istennek, - hogy a sok ember nem örülne neki, ha prófétálna. - Ez is biztos igaz lenne. És a dolgokon nem változtatna semmit.

Mert nem Jeremiás szava áll előttünk,hanem az Isten Igéje: Menj, ahova küldelek. Hirdesd, amit parancsolok. - Ez a lényeg. - Kifogásunk pedig, ellenállásuk pedig mindig van. Szavunk arra, hogy mi, hogyan lenne jó; mit hogyan lehet megoldani jobban, ésszerűbben, takarékosabban, - az mindig van. - De nem ezek a ránk hagyott Igék. Ezek a mi szavaink.

Ez a mostani tanulsága számomra Isten Igéjének Jeremiás próféta példáján és Pál apostol intelme fényében. Kifogásaink és ellenállásunk az Isten rendjével, a szilárd alappal szemben mindig vannak. Hol ez, hol az, de ezeknek nincs jelentősége. Mert az Isten által vetett szilárd alap megáll az Ő szaván. Nem dől meg, nem érdekli, hogy mi mit mondunk bele. Erre két dolgot mond az apostol.

Ismeri az Úr az övéit” - ez a szilárd alap egyik oszlopa. Ismeri az Úr az övéit, mint Jeremiás prófétát kezdettől fogva, születése elöttől. Mert minden, minden korban, életkorban, helyzetben az Istené. Ez biztos. Minden élethelyzetünkben az Istené vagyunk. Mint tulajdonos ismer bennünket. Azért mondja Jézus a pásztornak a hasonlatát, szemben a béres vagy a tolvaj példájával. Mert az Isten úgy ismer minket, és úgy vezet és tart meg minket, mint tulajdonos a sajátjait. Kezdettől fogva. Azért mondja az Isten Igéje újra és újra, hogy: Ne félj! - Nem azért énekeljük azt, hogy: „Állj meg a szent hitedben, bocsáss meg és szeress”, - és ezekhez hasonlóakat, mert ezek a szabályok lennének, amiket Isten elvár tőlünk, - hanem egyszerűen azért, mert az Isten alapot fektetett le: az Ő rendjét és szeretetét. Erre épül ez a világ. És erre épül a jövőnk. - És ettől nem kell, és nem lehet eltérni. Erősítésül és vigasztalásul írja ezt.

Tamási Áron regényében - Ábel - töpreng, amikor meghallja édesanyja betegségének a hírét. Töpreng, hogy: igen, a betegség kapcsán mi emberek, Istenhez fordulunk, Hozzá menekülünk, pedig mi mástól lenne a betegség, mint a szegénységtől. Hiszen azért esett ágynak az édesanyja, mert nincs semmije. A szegénység pedig mi más, ha nem az emberi bűnök összessége, következménye. Tehát emberek okozzák a betegséget, de Istenhez menekülünk miatta. - Mi is Istenhez menekülünk. És ebben nagy igazság van.

És a másik pillére, szilárd alapnak, amit ír az apostol, hogy: Hagyja el a gonoszt mindenki”. Ugyanis az Úristen a Gazda. Nincs szükség másra, fortélyra, kifogásra, ügyeskedésre, igére. Minden szabály és minden erkölcs alapja megvan. - A gólt a bíró ítéli meg, és nem illik vele vitatkozni. Pedig előfordul, hogy rosszul lát. A találatot a gép jelzi. Ha kigyullad a piros, vagy kigyullad a kék lámpa, azt senki nem vitathatja, hogy azt jelzi: bizony, a találat megvolt. Ez egy biztosnak tűnő dolog. A jót és a rosszat azonban az Isten rendje és Igéje határozza meg. Az Ő szava választja szét. Ez teszi az életet, az erkölcsöt, a döntéseinket alapjában véve borzasztó egyszerűvé. Egyszerűvé akkor, ha ott maradunk.

Messziről nézve nem tűnik egyszerűnek az Isten Igéje szerinti döntésünk, életvezetésünk. Úgy tűnik, mint egy kesze-kusza őserdő, sok-sok útvesztővel, szabállyal, átláthatatlan és betarthatatlan követelményekkel.

Belülről azonban szilárd az, ami egyedül megvan. Az életünket az Isten szeretete hordozza. Más reménységnek nincsen helye.

Imádkozzunk:

Édes Atyánk! Szemed, mely velünk van, őrizzen minket. Kezed, mely tart bennünket, vezessen bennünket. Szavad, mely szól hozzánk, maradjon úgy, érthető, hangos, tiszta a szívünkben. Így áldj meg bennünket, népedet jó Istenünk. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Hitünk, szívünk erősítésére mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek a Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Úrvacsora

Ének: 363 (Batizi András †1546 - Kolozsvár 1744) - Liturgia: 11

1. Jer, dicsérjük az Istennek Fiát, A szép Szűznek drága szent magzatját, E világnak áldott Megváltóját, Bűnösöknek örök szószólóját! - 2. Jézus Krisztus, érettünk meghaltál, Harmadnapon íme feltámadtál; Mennyországban felmagasztaltattál, Tisztességgel megkoronáztattál. - 3. Te vagy nékünk minden igazságunk, Jámborságunk és ártatlanságunk: Te vagy nékünk szentségünk, váltságunk, Isten előtt örök boldogságunk. - 4. Te vagy nékünk minden reménységünk, E világon a mi tisztességünk, Isten előtt mi nagy dicsőségünk, Mennyországban örök üdvösségünk. - 5. Add minékünk a te Szentlelkedet, Mind e földön hirdettesd igédet, Ismerjünk meg mindannyian téged, Dicsérhessük örökké szent neved!

Emeljük fel a szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor és mindenhol hálát adjunk Neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, akinek mindenek iránti szeretete tanúja a világnak. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével, és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsősé­gét.

Liturgia: Szent, szent, szent mennyekben az Isten, Szolgálnak néki angyalseregek. Nagy dicsőségét zengi minden, Hozsánnát visszhangoznak az egek. Áldott, aki az Úr nevében jön! Hozsánna a mennyben és a földön!

Szent vagy, Urunk, és nagy a Te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvös­ségünkre ebben a kenyérben és borban, és általa testvéri közösséggé legyünk.

Mert a mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, nekik adta, és ezt mondta: „Vegyétek és egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlé­kezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, mely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, Urunk halálát hirdetjük, míg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány, Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezz meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Áraszd ki Lelkedet mindnyájunkra, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadása erejében részesüljünk. Emlékezz meg népedről, melyet Krisztus vérén megváltottál. Őrizd hitét, tartsd meg békességedben, add meg Krisztusban való egységét. Emlékezz meg rólunk, mindannyiunkról, és őrizz meg bennünket szentjeid közösségében. Emlékezz meg azokról, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből. És minden elhunytról, kiknek hitét egyedül Te ismered.

Téged imádunk, és dicsérünk Jézus Krisztus által. Az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Krisztus, ártatlan Bárány, Ki miértünk megholtál, A keresztfa oltárán nagy engedelmes voltál. Viselvén bűneinket, Megváltottál minket, Irgalmazz nékünk, ó, Jézus, ó, Jézus!

Urunk békessége legyen mindenkor velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek, Testvéreim, Isten szeretetének oltárához!

Énekek:

1. ének: 306 (Franck János 1618-1677, német. Kovács Sándor 1869-1942)

1. Készülj, lelkem, Jézusodhoz, Bánatodra balzsamot hoz. Jer, hódolj a nagy Királynak, Vesd le bűnös óruhádat, Az új embert öltözzed fel, Jöjj Uradhoz sietséggel! Ki megváltotta e földet. Ajtód előtt áll és zörget. - 2. Nyílj meg szívem, Krisztusod jő, A vesszőhöz a szőlőtő, Jön, hogy megújítsa élted, Adjon örök üdvösséget. Jézus, lelkem fényes napja, Lábaidhoz leborulva Illetem köntösöd szélét: Gyógyítsd lelkem betegségét! - 3. Jézus, drága üdvösségem, Mennyből földre jöttél értem, És magad halálra adtad, Hogy nyerj rajta diadalmat. Add, e lelki eledelben, Élet kenyerét vehessem! Add, hű legyek holtig hozzád, Ki megtörted bűn hatalmát!

2. ének: 369 (Berlin 1653, német - Crüger J. 1598-1662)

1. Jézus én bizodalmam, Örök életre vezérem, Őbenne van nyugalmam, Mert vele azt mind elérem. Ami itt vigasztalhat, S holtomban boldogíthat. - 2. Jézus, Üdvözítőm, él, Vele együtt én is élek. Szebb hazám van Istennél. Mért csüggednél, bágyadt lélek? Híveit ő nem hagyja. Sőt, mind magához vonja. - 3. Hozzákötött engemet Szent reményem minden szála; Hozzáfűzte lelkemet Sírig a hit és a hála. Nem szakít el tőle már Sem élet, sem a halál! - 4. Föld porából vett porom Végórámmal porba tér meg; De föltámaszt egykoron Üdvözítőm, s nála élek, Hol látássá lesz a hit, Mely örökké üdvözít. - 5. Ami itt fáj és epeszt, Ott meggyógyul és megenyhül; Megkönnyebbül a kereszt; Nem hull könnyzápor szememből. Itt a sírba hervadok, Ott többé meg nem halok. - 6. Hívek, ama szép hazát Már e földön keressétek, Az üdv Hajnalcsillagát* Már e testben kövessétek! Ahol a ti kincsetek, Ott legyen a szívetek!

* Jelenések 22,16

3. ének: 261 (Szkhárosi Horváth András 1549? - Székely Balázs1546)

1. Semmit ne bánkódjál, Krisztus szent serege, Mert nem árthat néked senki gyűlölsége; Noha e világnak rajtad dühössége, De nem hagy szégyenben Krisztus őfelsége. - 2. Királyi nemzet vagy, noha te kicsiny vagy, Az Atya Istennél bizony te kedves vagy: Ő szent Fia által már te is fia vagy, Minden dicsőségben, higgyed, hogy részes vagy. - 3. Hogyha te igazán a Krisztusban bízol, Higgyed, hogy lélekben Istennél gyarapszol. Ha Krisztus véréből igaz hittel iszol: Higgyed, hogy örökké meg nem szomjúhozol. - 4. Oltalmazza Krisztus az ő szent egyházát, Miként a jó pásztor az ő juhocskáját. Valaki hallgatja a Krisztus mondását, Viseli mindenkor szorgalmatos gondját. - 5. Siess most is hozzánk, Krisztus segélj minket, A te szent igéddel növeljed hitünket. És te Szentlelkeddel tartsd meg életünket, Hogy minden dolgunkban dicsérhessünk téged.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Jöjjetek! Adjunk hálát az Úrnak, és dicsérjük nevét:

Urunk, magasztalásodat hallotta fülünk - add, hogy süket legyen a veszekedés, a békétlenség hangjára. Nagy szeretetedet látta szemünk - add, hogy meglássa az örök életet. Dicséretedet énekelte nyelvünk - add, hogy az igazat vallja ezután. Templomodban járt a lábunk - add, hogy a világosság útját járja ezután. Testedből részesült a testünk - add, hogy új életet éljen ezután. Hála Néked kimondhatatlan jóságodért. Ámen.

Testvéreim! Menjetek és hirdessétek Urunk halálát és feltámadását. Tanúskodjatok az Ő szeretetéről. Akik megismertétek bűnbocsátó irgalmát, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel.

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Mily nagy az Úr kegyelmessége, Van-e ember, kit meg nem hat? Van-e szív, mely mindent feledve, Az Istennek hálát nem ad? Ó, jer, őt áldja minden lélek, Ki minket mindig szeretett! Én őt imádom, míg csak élek, Néki mondok dicséretet.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

6

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek