Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-07-29

2012_07_29 - Szentháromság ünnepe utáni 8. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 90Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 8. vasárnap istentiszteletén, 2012. július 29.-én Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 444 (Tersteegen Gellért 1697-1769, német) - Liturgia: 8

1. Jöjjetek, testvérek, Közeleg az este. Veszteglés, megállás A vándorok veszte. Hogy örök hazánkban Célunkat elérjük, Induljunk el bátran! - 2. Keskeny, rögös ösvény Kedvünket ne szegje! Az Úr hívott minket, Megsegít kegyelme. Senki meg ne álljon! Van vezérünk, győzünk Minden akadályon. - 3. Rögös vándorúton Bízó szívvel járjunk! A múlandók terhe Ne roskassza vállunk! Jó Atyánk velünk van. Megsegít ő mindig Nehéz próbáinkban. - 4. Menjünk kéz a kézben, Mint édes testvérek! Legyen köztünk béke, Egy szív és egy lélek! Nem árva senki sem. Hazafelé tartunk Egy úton, egy hitben. - 5. Egyikünk ha roskad, Emelje a másik, Tegyen érte mindent, Mi üdvére válik! Más terhét véve fel, Az erős a gyengét Szolgálja készséggel! - 6. Hamar hazaérünk. Csak előre bátran! Örök öröm vár ránk Az atyai házban. Megváltó vezérünk Jár előttünk, Jézus. Szüntelen rá nézzünk!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Nagy az Úr szeretete irántunk,

és hűsége örökké tart. Zsolt 117,2

Adjatok hálát az Úrnak, mert jó,

mert örökké tart szeretete!

Adjatok hálát az istenek Istenének,

mert örökké tart szeretete!

Nagy csodákat művelt egymaga,

mert örökké tart szeretete!

Õ ad eledelt minden élőlénynek,

mert örökké tart szeretete! Zsolt 136,1.2.4.25

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Nagy az Úr szeretete irántunk, és hűsége örökké tart.

Liturgia: Dicsőség legyen Atyának, És szent Fiának, Krisztusnak, A Szentlélekkel egységben Örökkön örökké! Ámen.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Most Isten színe előtt gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük elé bűnünket:

A mélységből kiáltok Hozzád, Uram, halld meg szavamat. Füled legyen figyelmes könyörgő szavamra. Ha a bűnöket számon tartod, Uram, ki marad meg akkor? De Nálad van a bocsánat, ezért félnek Téged. Lelkem vár Téged, Uram, jobban, mint az őrök a reggelt. Benned bízom, mert Nálad van a kegyelem. Gazdag vagy, meg tudsz váltani az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Mélységes mélyből kiáltunk Hozzád irgalmas Isten. Ó, hallgass meg, kérünk, ne hagyj Elveszni bűneinkben! Ha te mindazt számba veszed, Amit vétettünk ellened, Ki állhat meg előtted?

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, az Isten Jézus Krisztus által, aki szeretett bennünket, és önmagát adta értünk áldozatul. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: A magasságban dicsőség Az irgalmas Istennek! És jóakarat, békesség E földön az embernek! Úristenünk, áldunk téged, Isten Báránya, hallgass meg! Szentháromság, dicsérünk!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Örök Isten, Akinek gondviselő bölcsessége sohasem téved, távolítsd el tőlünk azt, ami árt nekünk. Add meg azt, ami javunkra van. Az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Isten Igéje a mai vasárnapon az Ószövetségből Ézsaiás próféta könyvéből szól, a 2. fejezet elején:

Ezt az igét kapta látomásban Ézsaiás, Ámós fia Júdáról és Jeruzsálemről:

Az utolsó napokban

szilárdan fog állni

az ÚR házának hegye

a hegyek tetején.

Kimagaslik a halmok közül,

és özönlik hozzá valamennyi nép.

Eljön a sok nép, és ezt mondják:

Jöjjetek, menjünk föl az ÚR hegyére,

Jákób Istenének házához!

Tanítson minket utaira,

hogy az ő ösvényein járjunk.

Mert a Sionról jön a tanítás,

és az ÚR igéje Jeruzsálemből.

Ítéletet tart a nemzetek fölött,

megfenyíti a sok népet.

Kardjaikból kapákat kovácsolnak,

lándzsáikból metszőkéseket.

Nép a népre kardot nem emel,

hadakozást többé nem tanul.

Jákób háza, jöjjetek,

járjunk az ÚR világosságában!

Így szól erről Jézus Urunk Máté evangéliumában 7. fejezetében 15. versétől:

„Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik juhok ruhájában jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket, Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét? Tehát minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, a rossz fa sem hozhat jó gyümölcsöt. Amelyik fa nem terem jó gyümölcsöt, azt kivágják, és tűzre vetik. Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket.”

„Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem ama napon: Uram, Uram, nem a te nevedben prófétáltunk-e, nem a te nevedben űztünk-e ki ördögöket, és nem a te nevedben tettünk-e sok csodát? És akkor kijelentem nekik: Sohasem ismertelek titeket, távozzatok tőlem, ti gonosztevők.”

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 375 (Neander Joakim 1650-1680, német. Sántha Károly 1840-1928)

1. Krisztusom, hív egy szegény szív, És esdve kér imája, Hogy övé légy, lakozást végy, ég-föld Királya! - 2. Jöjj, tekints rám! Térj be hozzám! Adj erőt utad járnom, Hogy azt tegyem hűségesen, Amit kívánsz, Megváltóm! - 3. Nem kérek mást. csak egy áldást, Mindhalálig csak egyet, Hogy szüntelen legyen velem A te nagy kegyelmed. - 4. Örök napfény, légy az enyém, S ha bűn gyötör, vagy bánat, Te ragyogj rám, siess hozzám Elűzni éjszakámat! - 5. Sok földi jó hervadandó, Mint a mező virága. Te örök vagy, Jézus maradj Életem napvilága!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim! A mai vasárnap levélbeli Igéje János apostol 1. leveléből szól hozzánk a 4. fejezet első nyolc versében:

Így ír nekünk az apostol:

Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy azok az Istentől valók-e, mert sok hamis próféta jött el a világba. Az Isten Lelkét erről ismeritek meg: amelyik lélek vallja, hogy Jézus Krisztus testben jött el, az Istentől van. Amelyik lélek pedig nem vallja Jézust, az nem az Istentől van. Ez az antikrisztus lelke, amelyről hallottátok, hogy eljön, most pedig már a világban van. Ti Istentől valók vagytok, gyermekeim, és legyőztétek őket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van. Ők a világból valók, ezért a világ szerint beszélnek, és a világ rájuk hallgat. Mi Istentől valók vagyunk: aki ismeri Istent, az hallgat ránk, aki nem Istentől van, az nem hallgat ránk. Erről ismerjük meg az igazság lelkét és a tévelygés lelkét.

Szeretteim, szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent; aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg az Istent; mert Isten szeretet.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Jézus azt mondja nekünk, kedves Gyülekezet, hogy a világosság gyermekei és a sötétség gyermekei között úgy lehet különbséget tenni, hogy nézzünk a gyümölcsökre, - magyarul a termésre, eredményre. És arról meg lehet ismerni.

János, az öreg apostol, szinte ugyanezt mondja, csak talán kicsit konkrétabban, és az őáltala címzett olvasó-gyülekezeteknek szólóan az ő helyzetükre, életükre, kísértéseikre igazítva, aktualizálva ezt az általános érvényű igazságot, amit Jézus mond a gyümölcsről. Mi a gyümölcs? - kérdezhetné Krisztus tanítványa, és erre János apostol válaszol: Az a gyümölcs, hogy Krisztust vallja vagy sem. Így folytatja János Jézusnak az igehirdetését korábbi evangéliumában.

Azt mondják, hogy János apostol olyan keresztyén gyülekezeteknek írta a levelét, akik nagyon vallásos, hívő környezetben éltek. Gondolhatnánk, hogy milyen könnyű volt ez, hiszen körülöttük az emberek hittek, vallásosak voltak. Mégis nagyon keményen ír. Mégis arról ír, hogy: Ti Isten országának a gyermekei vagytok, ők pedig - mármint akik szintén ott, körülöttük élnek és vallásosak - ők az ördög gyermekei. - Miért? Miért írja ilyen keményen olyan környezetben, ahol a hit általános és erős?

Az a kérdés, vajon jó autó-e az, amelyik gyorsan megy, kényelmes és keveset fogyaszt? Elvben azt mondanánk, hogy ez egy jó autó. Ha azonban meglátjuk ezt a jó autót összetörve az árokban, akkor nem ez az első, ami eszünkbe jut vele kapcsolatban, hogy ó, de szép jó autó ez. Hanem azt érezzük, hogy valami nincs rendben. Ugyanis jó autó elsősorban az, amelyik rendeltetése szerint jól célba ér azzal, aki ül benne. És végül is ez az egy számít.

Szeged utcáit járva, jó volt néha-néha egy kis víz. Jól esett. Nem az eső. Nekünk esett jól. De ez is csak egy adott helyzetben igaz.1879-ben senki nem mondta volna Szegeden, hogy jól esik ez a kis víz, hiszen elpusztította a várost. Jó víz tehát az, amelyik táplál és éltet. És ez az egy számít végül is. - Láttunk a kiránduláson szép városokat. Olyanokat, amelyeket Tatabánya is méltán irigyelhet. Sokféle van. - Most kalandozzunk egy kicsit képzeletben, különféle városokban.

Volt egy város, csendes város volt. Az utcákon nem járt senki, a klubokban nem ült, és nem beszélgetett senki; nem voltak benn fagyizók, cukrászdák, éttermek, sörözők, színházak és egyéb közösségi helyek, mert senki nem ment volna oda úgysem. A városban nem születtek gyerekek, mert jól megvoltak a város lakói önmagukban, és ilyen fölösleges és csak pénzt emésztő elfoglaltságot nem műveltek. A városban minden rendben működött, és senki nem kérdezte meg, kérdőjelezte meg azt, ami van, hiszen bármi új ötletre azonnal, lehengerlően jött az egyszerű és mindent megmagyarázó válasz: minek?

Volt egy másik város: egy pezsgő, gazdag, szórakoztató és szép életet élő város. Az emberek jöttek-mentek az utcán, vagy ültek az éttermek, cukrászdák, sörözők teraszain, vagy ültek a színháztermekben, beszélgettek egymással, és mindenki nagyon lelkesen, serényen állt elő az ötletekkel, azokat megbeszélték, azok megbeszélése élményt és jót jelentett a számukra; az emberek megfontolták egymás ötleteit, és ezáltal tovább és egyre tökéletesebben végezték nagy közös munkájukat. Ez a közös munka egy nagy torony építése volt, amelyben mindenki szívesen részt vett, mindenki nagyon élvezte, és nagyon pezsgő életet eredményezett a közös munka. A torony már igen magasra ért, föl a felhők fölé, egészen, majdnem Isten trónusáig. - Így ír erről a régi városról az Írás.

Az első város, - amit talán nevezhetnénk Tatabányának is, de máshogy is -, azt a tanulságot adja, hogy bizony lélek nélkül nem megy. A pezsgő, nagy torony-építő város tanulsága az lehetne a számunkra, hogy nem mindegy: milyen torony épül. Ezért írja János apostol nekünk: vizsgáljátok meg a lelketeket. Ezért mondja Jézus nekünk azt, hogy: cselekedni a mennyei Atya akaratát, - nem mindent jelent, ami Jézus nevében, a mi ötletünkből fakad. Hiszen akikre Ő azt mondja: Nem ismerlek benneteket, azok pezsgő hit-életet éltek. Jézus nevében nagy dolgokat tettek. János azonban megmagyarázza: a Lélek, az igazság Lelke azt jelenti, hogy Jézusban vagyunk és maradunk. És az Ő Lelke, és az Ő akarata, és az Ő Igéje és az Ő szeretete alapoz meg minket. Hiszen szeretet is csak Őtőle lehetséges.

Ez az egy számít!

Imádkozzunk:

Édes Atyánk! Te szereteteddel megszólítottál, elhívtál, összegyűjtöttél és felépítettél bennünket. Népeddé tetted Egyházadat, azt a közösséget, amely Krisztus nevét vallja. Őrizz meg bennünket szeretetedben, a Veled való közösségben, hogy amikor szólunk, cselekszünk, élünk és egyáltalában hiszünk, - az a Te akaratod, Lelked és áldásod erejével történjék. Hogy a Te gyermekeidként és a Teveled való közösségben Tehozzád érkezzünk meg a jó célhoz. Utunkat így áldd meg. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Hitünk erősítésére mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Vigyük most Isten elé az életünket. Csendesedjünk el imádságban:

Jó Istenünk, szerető mennyei Atyánk! Hozzád fordulunk bizalommal, hiszen az életet Tőled kaptuk, és mindazt, ami az életünkhöz kell, áldásaidat Tőled fogadjuk el hálával. Hozzád fordulunk, kérve hitet, Krisztus-hitet, amely célra visz bennünket utunkon. Teveled nem tévedünk el, nem bukunk el, nem vesszünk el útközben. Szereteted erejét, áldását és közösségét kérjük, hogy azt átélhessük napról-napra, minden öröm és minden megpróbáltatás között, hogy mindaz, ami velünk történik az úton, az a Te szereteted fényében mutatkozzon meg. Hozzád fordulunk a mindennapi kenyérért, szeretetért szeretteinktől, jó szóért embertársainktól, lelki-erőért az életünk útjain, jó szóért az ajkunkra és jó gondolatokért a lelkünkbe. Hozzád fordulunk, hogy a szívünk tiszta legyen, őszintén tudjunk szólni egymáshoz és őszintén tudjunk megállni Teelőtted.

Bűnbocsátó irgalmadért és szeretetedért könyörgünk, hogy mindazt, ami nyomja a szívünket, azt Veled megosztva, a Te kezedbe letéve leküzdhessük. Hozzád fordulunk azokért, a szeretteinkért, akik nincsenek itt, akik máshol vannak, akik nyomorúságokkal küszködnek, aki nem keresnek Téged. Hozzád fordulunk a táborozókért, utazókért, veszélyes hívatásban dolgozókért. Hozzád fordulunk a felsőbbségekért, hatóságokért, kormányokért, azokért az emberekért, akik mások élete, sorsa fölött

rendelkeznek. Adj mindnyájuknak bölcsességet, jó akaratot és tiszta szívet, hogy dolgukat a Te szeretetedre tekintve végezzék. Könyörgünk Hozzád sportolókért, az Olimpián résztvevőkért és szurkolókért. Te adj erőt, jó lelket, derűt, Te adj mindannyiuknak igaz szívet, hogy a testvéri közösségnek a munkálója legyenek a sport az emberek között. Hozzád fordulunk az éhezőkért, üldözöttekért, betegségekkel, járványokkal küzdőkért. Te adj hitet azoknak, akik bajban vannak, és Te adj hitet azoknak, akik segíteni próbálnak rajtuk. Őrizz minket csüggedéstől, kétségbeeséstől, borúlátástól, bármilyen útra vezéreljen is az élet.

Hálát adunk Neked minden áldásodért, szeretetedért, amelyet Krisztusban nekünk adtál, amelyről bizonyságot tettél és amelyről tudhatjuk: soha nem vész el. Jézusért kérünk Téged, az Ő nevében, Őbenne bízva fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 453 (Székács József 1809-1876)

1. Mind célját, mind napjait Te mérted ki életemnek. Szent Atyám, ó, bárcsak itt, amíg éveim sietnek, Célom felé úgy futnék, Mint rendelte szent igéd. - 2. Akiben szilárd hit él, Kiben munkás a szeretet, Aki bízik és remél, Áhítva egy jobb életet: Az fut Jézus nyomdokán A valódi cél után. - 3. Adj erőt hát, Istenem, Hogy hitben végig megálljak, S úgy, mint égi Mesterem, Jót művelve szertejárjak, Hűséggel keresve itt Az új élet útjait!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek