Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-01-15

2012_01_15 - Vízkereszt után 2. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 88Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Vízkereszt ünnepe után 2. vasárnap istentiszteletén, 2012. január 15.-én Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 44 (8. zsoltár. Marot Kelemen 1496?-1544, francia. Szenczi Molnár Albert 1574-1633 - Bourgeois L. 1510-1569) - Liturgia: 1

1. Ó, felséges Úr, mi kegyes Istenünk, Mily csodálatos a te neved nekünk! Nagy dicsőséged felhat az égre, Teljes vele a föld kereksége. - 2. Dicsérnek téged még a csecsemők is, Ajkukon hordják nagy nevedet ők is, Kikkel legyőzöd az ellenséget, S a bosszúállót megszégyeníted. - 3. Amikor látom a te műveidet, A napot, a holdat, a csillagos eget, Csodálva kérdem: mi itt az ember, Hogy rágondolsz, s megáldod ezerszer. - 4. Kisebbé tettél bár az angyaloknál, De bennünket is te felmagasztaltál; Mi ég alatt és a föld felett él, Minden teremtést alánk rendeltél. - 5. Felséges Isten, mi kegyelmes Urunk, Szent színed előtt, íme leborulunk, Mely igen nagy a te dicsőséged, Örök hálával áldunk mi téged.0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Az egész föld leborul előtted, Uram, és zengő énekkel áldja nevedet. Örvendezzetek Istennek szerte a földön, magasztaljátok, és járuljatok elé hódolattal! Jertek, lássátok Isten tetteit, csodadolgokat cselekszik az emberek között! Téged illet a dicséret, Istenünk, neked teljesítik a fogadalmakat. Te meghallgatod az imádságot, ezért hozzád fordul minden halandó.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Az egész föld leborul előtted, Uram, és zengő énekkel áldja nevedet.

Liturgia: Ó, Atya, Fiú, Szentlélek! Téged áldjon szív és lélek, Téged, dicső Szentháromság, Dicsérjen az egész világ!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük elé a bűnünket, és kérjük az Ő irgalmát:

Urunk! Ugyan miért siránkoznánk, ha vétkeztünk? Vezess bennünket igaz bűnbánatra, hogy kutassuk, vizsgáljuk meg útjainkat. A szívünket emeljük fel Hozzád, és lássuk meg, mi voltunk a vétkesek, engedetlenek, és ez nehezedett ránk. Te pedig jó vagy a Benned reménykedőhöz, ahhoz, aki Hozzád fordul. Jó szabadításodra várni, mert még ha megszomorítasz is, nagyon szeretsz az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Én Istenem, én bűnös ember, Itt állok szent színed előtt. Bűneim árja, mint a tenger, Hullámaival elfödött. Én Istenem, én Istenem, Könyörülj árva lelkemen!

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken Isten Jézus Krisztus által. Őbenne testté lett az Ige, közöttünk lakott, láttuk az Ő dicsőségét, mint az Atya Egyszülöttjének dicsőségét. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat.

Liturgia: Áldjad én lelkem a dicsőség örök Királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! Zúgó harang, Ének és orgonahang Mind az ő szent nevét áldják!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Irgalmas Istenünk! A Te szereteted olyan erős, hogy megváltoztathat mindent. Áldj meg minket azzal, hogy szereteted által a gyászból új öröm, a veszekedésből békesség legyen. A vétkekből bocsánatot, a reménytelenségből bizalmat támasztasz. Ajándékozz meg bizakodással, hogy az életünknek értelme legyen. Mindezt Jézus Krisztusért kérjük. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek, kedves Gyülekezet! Isten Igéjét olvasom most. A mai vasárnap, Vízkereszt ünnepe utáni 2. vasárnap levélbeli Igéje Pál apostol Római leveléből a 12. fejezet 6. versétől kezdve így szól hozzánk:

Így ír az apostol:

A nekünk adatott kegyelem szerint különböző ajándékaink vannak, eszerint szolgálunk is: ha prófétálás adatott, akkor a hit szabályai szerint prófétáljunk, ha valamilyen más szolgálat adatott, akkor abban a szolgálatban munkálkodjunk: a tanító a tanításban, a buzdító a buzdításban, az adakozó szerénységben, az elöljáró igyekezettel, a könyörülő pedig jókedvvel.

A szeretet ne legyen képmutató. Iszonyodjatok a gonosztól, ragaszkodjatok a jóhoz, a testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők, a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok. A reménységben örvendezzetek, a nyomorúságban legyetek kitartók, az imádkozásban állhatatosak. A szentekkel vállaljatok közösséget szükségeikben, gyakoroljátok a vendégszeretetet. Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket; áldjátok, és ne átkozzátok. Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyra-törők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint

Így szól hozzánk a mai vasárnap evangélium Igéje János evangéliuma 2. fejezetéből:

A harmadik napon - írja az evangélium - menyegző volt a galileai Kánában. Ott volt Jézus anyja. Meghívták Jézust és tanítványait is a menyegzőre. Amikor elfogyott a bor, Jézus anyja így szólt hozzá: „Nincs boruk.” Mire Jézus azt mondta: „Vajon énrám tartozik ez, vagy terád, asszony? Nem jött még el az én órám.” Anyja így szólt a szolgákhoz: „Bármit mond nektek, tegyétek meg.” Volt ott hat kőveder a zsidók tisztálkodási rendje szerint, amelyekbe egyenként két vagy három métréta fért. Jézus így szólt hozzájuk: „Töltsétek meg a vedreket vízzel”. És megtöltötték színültig. Azután így szólt hozzájuk: „Most merítsetek, és vigyetek a násznagynak.” Ők vittek. Amikor a násznagy megízlelte a vizet, amely borrá lett, mivel nem tudta, honnan van, csak a szolgák tudták, akik a vizet merítették, odahívta a vőlegényt, és így szólt hozzá: „Minden ember a jó bort adja fel először, és amikor megittasodtak, akkor adja a silányabbat: te pedig ekkorra tartogattad a jó bort.”

Ezt tette Jézus első jelként a galileai Kánában, így jelentette ki dicsőségét, és tanítványai hittek benne.

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 331 (55. zsoltár 23. v. Neumark György 1621-1681, német - Neumark Gy. 1621-1681

1. Ki dolgát mind az Úrra hagyja, És benne bízik szüntelen, Azt ő megőrzi és megtartja Sok földi bajban, ínségben. Aki az Úrban bízva jár, Homokra az nem épít már. - 2. Segít-e, mondd, ha gondba veszve Feltör a sóhaj és a jaj, És úgy talál minket reggel, este? Elmúlik tőle tán a baj? Míg panaszt ejt a szenvedő, Bánata, terhe egyre nő. - 3. Jobb nekünk bízva csendben lenni, Hogy szívünk békén várja meg, Mit a bölcs Isten készül tenni, Míg üdvös terve végbemegy. Aki megváltott bűn alól, Mi áldás nékünk, tudja jól. - 4. Szent keze int, ha itt az óra, Hogy öröm váltson bánatot, Mert véget érhet már a próba, Ha benne hűnek láthatott. Hozzánk hajol, nem késik el, Atyai karja átölel. - 5. Járj Isten útján hű munkában, Mondj imádságot, éneket! Egyedül benne bízzál bátran, Megújul akkor életed. Ki benne bízik boldogan, Arra az Úrnak gondja van.

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Kedves Gyülekezet! Ha találnék egy nagy roncstelepet, ahol rengeteg autóroncs van, akkor biztos jó dolog lenne összekeresgélni ott egy nagy csomó alkatrészt. Mindenből lehetne ott bőven találni, és összerakhatnék biztosan jó néhány működőképes autót. Tényleg, miért nem csinálják ezt sokan? Miért nem építenek föl alkatrészenként autót az emberek maguknak? Van is erre egy mérőszám az autókereskedelemben illetve az autók értékelési rendjében: ez a bizonyos alkatrészenkénti árszorzó. Azt mérik ezzel, hogy mennyivel kerül többe egy adott autónak az összes alkatrésze együttvéve, mint egy kész autó? - Mert többe kerül.

Például - nagyon egyszerűsítve - vegyünk egy adott autót, amelyik 1 millió Forint az autószalonban. Ha annak az összes alkatrészét megvesszük, - nagyon egyszerűsítsük most le - van, mondjuk 4 kereke meg egy karosszériája. Ez 5 alkatrész. A kerekek - mondjuk - 200-200 ezer forintba kerülnek, a karosszéria meg fél millióba. Ez összesen 1,3 millió, az alkatrészei együttvéve. Tehát 1,3-szer annyiba kerül, mint az autó egyben. Akkor erre azt mondják, hogy ez egy jó alkatrész-ellátású autó, mert olcsók az alkatrészek hozzá, alacsony ez a szorzó. Nem kétszer-háromszor annyiba kerülnek az alkatrészei együttvéve, hanem csak 1,3-szer annyiba. Ráadásul, ha így vesszük meg őket, nem jutunk velük messzire. Még össze kéne rakni. - Tanulság: darabokban drágább, és kevesebbet ér, mint együtt. Mégis csábítónak tűnik, hiszen egy-egy alkatrészhez akkor is hozzájuthatok, ha az autóra álmaimban sincs pénzem. Az az egy baj marad, nem jutok vele messzire. Még össze kéne rakni.

Az autó hasonlít a bölcsességhez. Kit tartunk bölcsnek? Ki okos? Egy quiz-játékban az az okos, aki több, szedett-vedett kérdésre tudja a választ. Úgy jönnek a kérdések egymás után, mint a roncstelepről összeszedett alkatrészek. Semmi közük egymáshoz, de elvileg összeszedhetnénk belőle a világ összes tudását. Egy kupacba. Aki többre tudja választ a véletlenszerűen feltett kérdésekről, az okosabb. - Az életrevalóságban egy picit másként fogalmazunk. Az életrevalóságban az az okosabb, aki több, véletlenszerűen adódó helyzetben találja föl magát, és tud nyertes lenni tovább. Élethelyzetek jönnek egymás után, mint alkatrészek a roncstelepről, és mindegyikből valaki kikerül nyertesként. Aki többől tud nyerni, az számít bölcsebbnek. „Alkatrész-bölcsesség” ez. - Minden lehetséges quiz-kérdést képtelenség megválaszolni. Minden lehetséges élethelyzetből képtelenség nyertesnek kikerülni.

A bölcsesség olyan, mint az autó. Darabokban drágább, és kevesebbet ér, mint együtt. De csábít az„alkatrész-bölcsesség”, mert alkatrész-bölcsességünk mindegyikünknek van. Mindenkinek van olyan quiz-kérdés, amire tud felelni, - és mindenkinek volt már olyan élethelyzete, amiből jól kikerült.

De messzire ezekkel nem jutunk. Össze kéne rakni valamennyit, hiánytalanul.

Igeolvasás:

Erről a dologról tudósít a mai, Ószövetségben megírt Ige. A Példabeszédek Könyvének a 3. fejezetéből szól hozzánk:

Az ÚR bölcsességgel vetette meg a föld alapját,

értelemmel erősítette meg az eget.

Az ő tudása által váltak ketté a mélységes vizek,

és harmatoznak a magas fellegek.

Fiam, ne téveszd ezt szem elől,

vigyázz arra, hogy okos és megfontolt légy!

. . . . .

Ne késs jót tenni a rászorulóval,

ha módodban van, hogy megtedd!

Ha van mit adnod, ne mondd embertársadnak:

Menj el, jöjj holnap, majd akkor adok!

Ne koholj rosszat embertársad ellen,

aki gyanútlanul lakik melletted!

Ne pörölj ok nélkül olyan emberrel,

aki nem bánt rosszul veled!

Ne irigykedj az erőszakos emberre,

és egyik útját se válaszd!

Mert a rossz úton járókat utálja az ÚR,

de a becsületesekkel közösségben van.

Az ÚR átka van a bűnösök házán,

de az igazak lakóhelyét megáldja.

A csúfolódókat ő megcsúfolja,

az alázatosaknak pedig kegyelmet ad.

Dicsőséget örökölnek a bölcsek,

az ostobáknak pedig nő a gyalázatuk.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. A Te Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Miért ne tennénk jót késedelem nélkül? Miért? Például, mert abban a konkrét helyzetben önmagunkkal is tudunk jót tenni, mért tegyünk mással? - Miért ne koholnánk rosszat gyanútlan embertársunk ellen? Miért? Például, mert abban a helyzetben nyereségre tehetünk szert. Erkölcsileg, hatalmilag vagy hatalmi pozíciónkban. - Miért ne pörölnénk ok nélkül? Például azért, mert azt a pört megnyerjük. - Miért ne irigykednénk az erőszakos emberre? Például azért, mert az irigykedés által ránk ragad az ő erőszakossága, és mi is megnyerhetjük azokat a dolgokat, amik szóban forognak. - Megannyi „alkatrész-bölcsesség”. Jó és olcsó alkatrészek, megszerezhetők. Külön-külön.

Az egészről, a mindent átfogó kozmikus bölcsességről mi álmodni sem merünk. Ezért sokszor fel sem merül, hogy foglalkozzunk vele. Elég nekünk mindig egy-egy alkatrész, mindig egy-egy helyzet, egy-egy megnyert csata. Igyekszünk tehetségünk szerint ezeket gyűjtögetni.

Azonban valamiért az Isten Igéje most ezt mondja: Mégsem kell ezt tenned. Mégsem kell, hogy ezeket gyűjtögesd. Nem kellenek neked az „alkatrészek”. Nem jutsz velük messzire. Célba érni ész, teljes bölcsesség kell. Miért keresnéd az „alkatrészeket”? - hiszen tiéd az egész. A teljesség. Megjelent a világosság. Nekünk adta azt az Isten.

A bölcsesség egészben ér valamit. Alkatrészeiben drágább, és kevesebbet ér. Az alkatrészekért, ha külön-külön akarod gyűjteni, nagy árat fizetsz - mondja Isten Igéje. Hiszen utálja a rossz úton járókat az Úr. Átrohan a bűnösök házán, megcsúfolja a csúfolódókat, nő a gyalázata az ostobáknak. - Nagy árat fizetsz az alkatrészekért.

Ám készen van, nekünk elkészítve a teljes és mozgásképes bölcsesség. A teljes Teremtés ezen épül, ezen alapul a Világunk, annak az oszlopa ezt tartja. Minden ezen fordul meg, a teljes bölcsességen. Hogy juthatnánk messzire akkor enélkül?

„Ne válaszd az alkatrészeket!” Ide készítette, és megfizette az Úr. A teljes bölcsességet. Így, fiam - zárja intelmeit az Ige -, ne téveszd ezt szem elől.

Imádkozzunk:

Őrizz minket, Urunk, szemed fényével, Krisztusunkkal, Aki által célhoz érünk. Hiszen Általa és Rajta alapoztad ezt az egész Mindenséget. Adj bizalmat nekünk Tebenned. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Most vigyük Isten elé imádságban az életünket. Csendesedjünk el:

Jó Atyánk! Hálát adunk Neked azért, hogy az életet fenntartod közöttünk. Hálát adunk azért, hogy nem engedsz át minket a bűn vonzásának, a kísértéseink nyomorúságain, bűneink következményein. Hálát adunk azért, hogy szólsz hozzánk Igédben, és kezedet tartod fölénk, hogy megóvjál bennünket a pusztulástól. Ezért ebben a Te szeretetedben reménykedve fordulunk Hozzád kérésünkkel: kísérj minket Igéddel, hogy útmutatónk, reménységünk, erőnk legyen az előttünk még hátralévő földi úton. Könyörgünk Hozzád Igédért, legyen reménységünk és erőnk, amikor nyomorúságainkkal kerülünk szembe. Szólj hozzánk betegségeinkben, gyászunkban, halálfélelmünkben, elmúlásunkban. Szólj hozzánk keserűségünkben, kétségbeesésünkben, kilátástalanságainkban. Szólj hozzánk tanácstalanságunkban, és formálj bennünket Igéddel, hogy a Te akaratodat szentnek és örvendetesnek lássuk, hogy a Te rendedben bízzunk, és azt keressük. Őrizd meg népünket, országunkat. Adj félelemtől mentes, Rád figyelő szívet, hogy tudjuk és értsük: nem függünk emberektől, hatalmasságoktól, körülményektől, hanem egyedül a Te szereteted éltet és tart meg mindannyiunkat. Őrizz meg ezért minket képmutatástól, az ideiglenes okoskodásoktól, attól, hogy pillanatnyi érdekeikben keressük az előrejutást, az üdvösséget, az életet. Irányítsd a szívünket világméretű és egyéni gondjaink, szorongattatásaink közepette a Te szereteteddel. Hiszen Te megtartottál és megtartasz bennünket. Őrizz meg minket így Fiad által, aki a mi reménységünk és váltságunk. Az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 427 (Bonár Horáciusz 1808-1889, skót. Roy Mária 1858-1924 cseh, - Roy Krisztina 1860-1936)

1. Az Úr szent Bárányára Teszem le bűnömet, S ott a kereszt aljába' Békességet lelek. A szívem mindenestül Az Úr elé viszem, Megtisztul minden szennytül A Jézus vériben, A Jézus vériben. - 2. Megtörve és üresen Adom magam neki, Hogy újjá ő teremtsen, Az űrt ő töltse ki. Minden gondom, keservem Az Úrnak átadom, Ő hordja minden terhem, Eltörli bánatom, Eltörli bánatom. - 3. Örök kőszálra állva A lelkem megpihen, Nyugszom Atyám házába' Jézus kegyelmiben, Az ő nevét imádom Most mindenek felett, Jézus az én királyom, Imámra felelet, Imámra felelet. - 4. Szeretnék lenni, mint ő, Alázatos, szelíd, Követni híven, mint ő, Atyám parancsait. Szeretnék lakni nála, Hol mennyei sereg Dicső harmóniába' Örök imát rebeg, Örök imát rebeg.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek