Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-05-28

20120528.doc — Microsoft Word Document, 98Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2012. május 28.-án, Pünkösd 2. napjának istentiszteletén Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Isten hozott mindenkit a mai istentiszteletünkön!

Kezdő ének: 245 (Cselekedetek könyve 2. Scholtz László sz. 1911)

1. Szentlélek, Lelke Atyának s Fiúnak, Jöjj sebes zendülő szélszárnyakon! Gyúljon ki lángod bennünk, mint kigyúltak Kettős tüzes nyelveid egykoron! Egy akarattal együtt vagyunk híven, Egy, csak egy óhajtás mindenik szívben, Jer, töltsd be népedet, Szentlélek Isten! - 2. Megfeszítettük Jézust gonosz kézzel, Isten azonban Úrrá tette őt. Isten jobbjáról, Krisztus ha lenézel, Szánd meg a bűntől megkeseredőt. Küldd el Szentlelkedet megtérésünkre, Pünkösd legyen vétkeik igaz tükre - Tisztítsd meg népedet, Szentlélek Isten! - 3. Nékünk lett az ígéret s fiainknak, Mindenkinek, kit még elhív az Úr. Újjászült gyermekek bölcsői ringnak, Az anyaszentegyház így gyarapul. Ó, de hány lélek bolyong messze szórva, Mennyi pogány vár még a hívó szóra - Gyűjtsd össze népedet, Szentlélek Isten! - 4.Szent keresztségünk a váltság pecsétje, Üdvösségünknek első záloga. Bűnbocsánatnak oltári szentsége A Krisztustól szerzett szent vacsora. Mindkettőt használd föl minden hívek közt Igéddel együtt, mint drága szent eszközt - Építsd meg népedet, Szentlélek Isten!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Istenünk, ha kiárasztod Lelkedet, élet támad! Új teremtés jön létre, megújul a földkerekség! (Zsolt 104,30)

Mert nálad van az élet forrása,

és a te világosságodban látjuk a világosságot

Mily drága a te szereteted, Istenem,

oltalmadba menekülnek az emberek.

Én, az Úr vagyok a te Istened:

nyisd ki szádat, és én megelégítelek.

Neked adom a búza legjavát,

szikla odvából vett mézzel táplállak. (Zsolt 36,10.8; 81,11.17)

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Istenünk, ha kiárasztod Lelkedet, élet támad! Új teremtés jön létre, megújul a földkerekség!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Isten színe előtt most vizsgáljuk meg magunkat, életünket Isten parancsolatainak tükrében. Hallgassuk meg az Ő törvényét:

Ezt mondja az Úr :

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen másik istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, nincs bennünk bűn, becsapjuk önmagunkat, és igazság nincs bennünk. Ha pedig megvalljuk a bűnünket, hű és igaz, megbocsátja bűnünket, és megtisztít bennünket minden gonoszságtól.

Ez alapján kérem, Testvéreim, hogy feleljetek szívetek szerint a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljunk most hittel Istenhez, és kérjük az Ő irgalmát:

Uram, Hozzád menekülök, hogy ne szégyenüljek meg. Ments meg irgalmasan. Légy erős kősziklám, segíts rajtam, vezess nevedért, és szabadíts ki a csapdából. Hiszen Te vagy erősségem. Kezedre bízom lelkemet, Te váltasz meg engem az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Isten megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken Jézus Krisztus Urunk által, akiben az Ő jósága bőséggel kiáradt ránk. Ebben az Ő szeretetében bízva hirdetem nektek, bűnei­tek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok földön és mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok és örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Isten az Ő véréért eltörölte a bűnünket. Az Ő Lelke legyen velünk, hogy Általa új életben járjunk. Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:

Igazság Lelke, akit a világ sosem tud megragadni, ébreszd fel a szívünket, hogy belerendüljön az érkezésedbe. Tölts el bennünket békességeddel, és gyújtsd lángra bennünk a vágyat, hogy kimondjuk a kimondhatatlant, és megszólaltassuk a Te szavadat. Hallgass meg minket Krisztusért. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim! Isten szavát olvasom most. Figyeljétek nyitott szívvel. Pünkösd hétfőjének a levélbeli Igéje most az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv 10. fejezetéből szól. A 34. verstől kezdve olvasom:

Péter apostol beszélni kezdett, és ezt mondta: „Most kezdem igazán megérteni, hogy nem személyválogató az Isten, hanem minden nép között kedves előtte, aki féli őt, és igazságot cselekszik. Ezt az igét küldte Izráel fiainak, amikor békességet hirdetett Jézus Krisztus által. Ő a mindenség Ura! Ti tudjátok, mi történt, kezdve Galileától egész Júdeában, az után a keresztség után, amelyet János hirdetett. A názáreti Jézust felkente az Isten Szentlélekkel és hatalommal, és ő szertejárt, jót tett, és meggyógyított mindenkit, akik az ördög igájában vergődtek, mert az Isten volt vele. Mi pedig tanúi vagyunk mindannak, amit ő tett a zsidók tartományában és Jeruzsálemben. Őt azonban fára feszítve megölték; de az Isten harmadnapon feltámasztotta őt, és megadta neki, hogy láthatóan megjelenjék; de nem az egész népnek, hanem csak azoknak a tanúknak, akiket előre kiválasztott erre az Isten: minekünk, akik együtt ettünk és ittunk vele, miután feltámadt a halálból. És ő megparancsolta nekünk, hogy hirdessük a népnek, és tegyünk bizonyságot arról, hogy ő Istentől rendelt bírája élőknek és holtaknak. Róla tesznek bizonyságot a próféták mind, hogy aki hisz őbenne, az ő neve által bűnbocsánatot nyer.

Míg ezeket a szavakat mondta Péter, leszállt a Szentlélek mindazokra, akik hallgatták az igét. És elámultak a zsidó származású hívők, akik Péterrel együtt jöttek, hogy a pogányokra is kitöltetett a Szentlélek ajándéka. Hallották ugyanis, amint nyelveken szóltak, és magasztalták az Istent. Akkor megszólalt Péter: „Vajon megtagadhatja-e a vizet ezektől, hogy megkeresztelkedjenek, akik ugyanúgy megkapták a Szentlelket, mint mi?” És úgy rendelkezett, hogy keresztelkedjenek meg a Jézus Krisztus nevében. Ők pedig megkérték, hogy maradjon náluk néhány napig.

Jézus Urunk szava pedig János evangéliuma 3. fejezetében így szól hozzánk:

„Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa. Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, az már ítélet alatt van, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében. Az ítélet pedig azt jelenti, hogy a világosság eljött a világba, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak. Mert aki rosszat cselekszik, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, hogy le ne lepleződjenek a cselekedetei. Aki pedig az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hogy kitűnjék cselekedeteiről, hogy Isten szerint cselekedte azokat.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 238 (Gerhardt Pál 1607-1676, német)

1. Szentlélek, öröm Lelke, Te vigaszul jöttél, Hogy a bút úgy űzd szerte, Mint felleget a szél. Megvigasztal szavad, Letörli könnyeinket, Új örömre hív minket, Új reménységet ad. - 2. Hős erő tőled árad Megállni győztesen, Ős ellenségünk támad És kísért szüntelen. Védd Krisztus harcosát, És add, hogy bátran küzdve, Rabszolgaságra, bűnre Ne adja meg magát. - 3. Az egész kerek földet Te tartod kezedben. Te formálsz át kőszívet, Hogy hússzívvé legyen. Add, hogy a szeretet És béke összekössön, S mind e világon győzzön A gyűlölet felett. - 4. Jöjj, tölts be szívet-házat Hit tiszta fényével! Teveled áldás árad, Új élet sarjad fel. Jöjj áldott Szentlélek! Jöjj, Atya, Fiú Lelke, Hogy szüntelenül zengje Erődet új ének!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek. A mai ünnepnek az Ószövetségben megírt Igéje Ezékiel próféta könyvéből, a 36. fejezetből a 25. verstől így szól hozzánk:

Ezt mondja az Úr népének:

Tiszta vizet hintek rátok, hogy megtisztuljatok. Minden tisztátalanságotoktól és minden bálványotoktól megtisztítlak benneteket. Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek, eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. Az én lelkemet adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezéseim szerint éljetek, törvényeimet megtartsátok és teljesítsétek. Abban az országban fogtok lakni, amelyet őseiteknek adtam. Az én népem lesztek, én pedig Istenetek leszek.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Testvérek! Jókai Mór regénye: A kőszívű ember fiai romantikus regény. Nem realista. A kőszívű apa gyermekei hússzívűek, és bemutatja a történet, hogy ezért mennyire más az ő világuk. - A realitás azonban nem olyan, mint a romantikus regényekben. Nincsenek kőszívű és hússzívű emberek. Emberek vannak, akik a maguk esze, igyekezete és személyisége szerint igyekeznek a lehető legoptimálisabbak lenni. A realitás más. A romantikus regényben a kőszív a gonoszságnak, a keménységnek, a mozdíthatatlanságnak a jelképe.

Vajon ha Isten azt mondja az övéinek, hogy kőszívetek van, akkor azt érti ezalatt, hogy gonoszok vagyunk? Kemények, ridegek, szeretetlenek, érzés nélküliek? - Nem tudom. A realitás nem olyan, mint a romantikus regényekben. A valóságban reálisan nem hiszek a változásokban. Abban, hogy jobbá lehetünk, és mássá lehetünk. Abban, hogy elviselhetőbbé, szociálisabbá, érzékenyebbé, előzékenyebbé lehetünk.

Abban hiszek, hogy Isten pont annyira teremtett meg bennünket, amennyire csak kellett. Nem rontotta el a dolgát. Nem vétett hibát, és a bűn, ami a bajt okozza, nem a tulajdonságainkban rejlik. Jézus óta jól tudjuk, hogy a bűn a hitben rejlik. Ezért tartom nagyon-nagyon sokféleképpen érthetőnek és félreérthetőnek Isten ígéretét a szívünk cseréjéről. Merthogy az egy vágyott dolognak tűnik.

Vágyik a szívcserére az is, akinek beteg a szíve, és ott van a listán, és várja, hogy valaki meghaljon, akinek a szívét ő megkaphatja. Mert akkor az ő rosszul működő szíve helyett talán kap egy jót, amely dobogni tud, verni tud, küldeni tudja az életet és megtartja őt még egy darabig. - De vágyott dolognak tűnik annak a számára is, akinek átvitt értelemben rossz a szíve. Mert vágyott dolognak tűnik, hogy a magunk személyisége helyett egy érzőbb lelket, egy szeretőbb életet és más efféléket kaphatunk. És azt reméljük, hogy ezeket elnyerhetjük Istentől. - Pedig nem ezt kell elsősorban remélnünk. Nem ez a főbajunk, és nem ezt ígéri elsősorban Isten.

Hála Istennek a világban számtalan jószívű ember szaladgál, akikben van érzés, van szeretet, és van előzékenység. Isten Igéje azonban a szívcseréjéről egész népéhez szól. Amikor Ő határidőt hirdet, bírává teszi fölöttünk az Úr Jézust, amikor megtérésre és világosságra hív, amikor újjá teremt, - akkor a hitre formál át. A Vele való kapcsolatra formál át. Az örök életre formál át, amit osztályrészül készít nekünk. Beletesz ebbe az életbe bennünket. Amit Ő készített el, abba beletesz bennünket.

Mit mondhatnék ismert példaként a szívcseréről? - Itt van Péter apostol, aki a pogány gyülekezet előtt beszél az Apostolok Cselekedetei 10. fejezetében. És megtapasztalja azt, hogy hogyan adja az Isten a Lelkét a pogányoknak. Meg ott van a legismertebb szívcserélt ember a Bibliában: Pál.

Az Újszövetség róluk szóló elbeszélése, amennyire őket megismerhetjük, - úgy gondolom - nem enged arra következtetni, hogy Péter vagy Saul-Pál különösebben megváltoztak volna, amikor Isten Lelkét kapták. Nem lettek mások a tulajdonságaik. Saul Pálként ugyanazzal az indulattal, elszántsággal, fanatizmussal és önfeláldozó készséggel vitte az evangéliumot Jézus nevében, mint addig az antievangéliumot. Péter, akit az Isten Lelke arra indított, hogy Krisztusnak vallja Jézust, mégis volt annyira önfejű és forrófejű, hogy kardot rántson, - aztán letagadja Urát.

Nem változtak meg, hanem Jézus meghódította őket. A meglévő Pétert, a meglévő Pált meghódította, magáévá tette, maga emberévé tette. És ezekkel a tulajdonságokkal, amelyek nekik, bennük voltak, ezekkel a tulajdonságokkal vitte a maga jó hírét az emberekhez. Ez történt ezekkel az emberekkel. Ahogyan mindenki mással is, aki az Isten Lelkét kapja.

Egyáltalán nem biztos, hogy Péter, Pál és a többiek, nagyon szimpatikus, rokonszenves emberek voltak. Akadt is ellenségük bőven, és nemcsak az evangélium ellenségei között. Éppen ezért legyenek nekünk egyszerű, magunkat sokszor, a tulajdonságainkra nézve, azok alapján szürkének és értéktelennek érző mai tanítványok számára, legyenek biztatásul arról, hogy Isten a szeretetébe vont mindenkit. És amikor Ő a Lelkét adja, akkor ott és annak, akinek adja, élet támad.

Ez az Ő ígérete, melyet beteljesít napról-napra, amikor valakit az Isten Igéje megérint.

Imádkozzunk most:

Urunk, amikor elhívtad a tanítványaidat, Te ismerted őket. Tudtad, milyenek, kik ők, milyen lélek lakik bennük. Te mégis a szívükbe írtad Igédet, és rájuk bíztad országodat. Amikor elhívtál bennünket, megszólítottál és valahányszor Igédet adod nekünk, ismersz minket. Tudod, kik vagyunk és milyen lélek lakik bennünk. Szereteted alapján mégis Lelkedet adod nekünk. Áldott légy szeretetedért, bizalmadért, amelyet irántunk tanúsítasz, hatalmadért, amellyel meg tudsz hódítani bennünket. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt szívünk erősítésére az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Úrvacsora

Ének: 269 (Fangen Ronald 1895-1946, norvég) - Liturgia: 12

1. Krisztus népe Isten nagy csodája, Védi, áldja, És nem hagyja magára. Nem győzhet rajta A gonosz hatalma, Isten megtartja. - 2. Krisztus népe, bátran nézz előre: Eljön végre Istennek teljessége! Véget ér már ott Nehéz bajvívásod. Jézust meglátod. - 3. Krisztus népe, állj hát rendületlen Reménységben, Mert Isten győzhetetlen! Szent az ígéret: Mennyekben vár téged Új, örök élet.

Emeljük fel a szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor és mindenhol hálát adjunk Neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki elküldte a Szentlelket, hogy gyermekeidet az Egyház közösségébe gyűjtse. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével, és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsősé­gét.

Liturgia: Itt az Isten köztünk, Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld, magasztal. Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei boldog lelkek. Ó, Urunk, Halld szavunk, Ha mi, kicsiny néped, Hódolunk tenéked!

Szent vagy, Urunk, és nagy a Te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvös­ségünkre ebben a kenyérben és borban, és általa testvéri közösséggé legyünk.

Mert a mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta, és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlé­kezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, mely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, Urunk halálát hirdetjük, míg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezzél meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Áraszd ki Szentlelkedet mindnyájunkra, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadása erejében részesüljünk. Emlékezz meg Egyházadról, melyet megváltottál Krisztus vérén. Őrizd hitét, tartsd meg békességedben, add meg Krisztusban való egységét. Bennünket, mindannyiunkat, gyermekeidet őrizz meg szentjeid közösségében. Emlékezz meg azokról, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből. És minden elhunytról, akiknek hitét egyedül Te ismered.

Téged imádunk, és dicsérünk Jézus Krisztus által. Az Ő nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Ó, áldott Krisztus. Isten szent Báránya, Ki világ bűnét vitted keresztfára, Irgalmazz nékünk, ó, kegyelmezz, kérünk! Adj békét nékünk!

Urunk békéje legyen mindenkor velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek, Testvéreim, Isten szeretetének oltárához!

Ének: 310 (Dóka Zoltán sz. 1929)

1. Vegyétek, egyétek, Ez a Krisztus teste, Tiértetek adta a Golgotán. Megtöretett, hogy nyerjetek kegyelmet. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 2. Igyátok mindnyájan, Ez a Krisztus vére, Tiértetek adta a Golgotán. Ott hullt a porba, bűnünket oldozva. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 3. Jelen van közöttünk, Kik sok bűnbe estünk. Vigasztal: nem érhet már kárhozat. Új szövetséget szerzett, üdvösséget. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 4. Ahányszor csak élünk Ezzel a szentséggel, Halálát hirdessük, míg eljövend, Hogy minden ember velünk örvendezzen: Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 5. Ne légyen hiába Szeretete rajtunk! Kövessük, kövessük őt szüntelen! Mint minket Jézus, mindenkit szeressünk! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 6. Eljő, mint ígérte Örök menyegzője, Hol mindenkit készen vár az asztala. Ott nagy örömben csendül majd az ének: Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan!

Oltári előtti befejező szolgálat.

Mondjunk köszönetet Istennek, és áldjuk az Ő nevét:

Urunk, magasztalásodat hallotta fülünk -, add, hogy süket legyen veszekedés, békétlenség hangjára. Nagy szeretetedet látta szemünk -, add, hogy meglássa az örök életet. Dicséretedet énekelte nyelvünk -, add, hogy az igazat vallja ezután. Templomodban járt a lábunk -, add, hogy a világosság útját járja ezután. Testedből részesült a testünk -, add, hogy új életet éljen ezután. Hála Néked kimondhatatlan jóságodért. Ámen.

Testvéreim! Hirdessétek Urunk halálát és feltámadását. Tanúskodjatok szeretetéről. Akik megismertétek a bűnbocsánatot, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel!

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága. Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek