Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-03-02 - Világimanap

20120302_Vilagimanap.doc — Microsoft Word Document, 492Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

GYŐZEDELMESKEDJEN AZ IGAZSÁG!
Világimanap - Malajzia

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben a Világimanap alkalmával 2012. március 2.-án Schermann Gábor lelkész és a gyülekezet tagjainak szolgálatával.

0x08 graphic
Kezdő ének: 97

0x08 graphic

Köszöntés:

Kiterjesztjük köszöntésünket a békesség és a szeretetteljes üdvözlés jegyében testvéreinkre szerte a nagyvilágban az Úr Jézus Krisztus, a mi Megváltónk nevében.

Malajziában így köszönünk: egymáshoz illesztjük a két tenyerünket, és kissé meghajolunk a másik felé tiszteletünk jeléül. „Selamant Datang”, azaz békesség és üdvözlet - mondjuk közben. - Kérünk Benneteket, köszöntsétek egymást hasonlóképp. Tegyük össze kezünket, ahogy az imádkozó kezek egymáshoz simulnak, forduljunk egymás felé és mondjuk: Selamant Datang.

Malajzia bemutatása és istentiszteletre hívás:

Malajziában nagy becsben tartjuk a békességet. Sok nemzetiségű ország vagyunk: malájok, kínaiak, indiaiak, és az őslakosok leszármazottai élünk együtt.

A befogadás és vendéglátás szintén fontos számunkra. Történelmünk során a bevándorló népek Ázsiából és azon túlról érkeztek, jelenlétük inkább az egymással keveredést és az integrációt teremtette meg, mintsem a kisebbségben-többségben élést. Ázsiában a vendégmunkások legnagyobb befogadó országa Malajzia, valamint ideiglenes otthona a háború sújtotta országok menekültjeinek.

A békesség és befogadás van jelen a családokban, a helyi kis közösségekben, ahol együtt élnek vegyesen muszlimok, buddhisták, hinduk, keresztének vagy más vallási tradíciók követői. Éppen ezért szüntelenül tanuljuk, hogyan toleráljuk, értsük meg és fogadjuk el egymást. Vezetőinkkel közösen azon fáradozunk, hogy az egyszerű egymást eltűrés a teljes elfogadássá válhasson sokszínű társadalmunkban. Küzdünk a mindenkit megillető egyenlő bánásmódért és egyenlő jogokért. Nemzeti identitásunk sokgyökerű - ennek elfogadását is tanulnunk kell még.

A maláj országunk hivatalos nyelve; az iszlám a hivatalos vallása. Míg a többség muszlim vallású, nagy számban élnek nálunk nem-muzulmánok is. Alkotmányunk mindenki számára biztosítja a szabad vallásgyakorlást.

Ilyen sokszínűség, változatosság közepette a tolerancia, a harmónia, az egyenlő és igazságos kormányzás mindenki számára életbevágóan fontos. Imádkozunk azért, hogy minden nép, népcsoport és vallási közösség a vallások közötti harmonikus együttélésért, valamint az igazságos és a mindenkit egyaránt segítő fejlődésért munkálkodjon.

Ezen a mai Világnapon együtt jövünk, hogy elmondjuk nehézségeinket és kifejezzük Istenhez tartozásunkat. Így együtt kiáltjuk és hívunk imádságra mindenkit a 33. Zsoltár szavaival: „Győzedelmeskedjék az igazság”.

0x08 graphic
A kép festője Hanna Cheriyan Varghese (1938-2009)

Ő a 2012-es Világnap címoldalára készített festmény ajándékozója. Hanna maláj hölgy, aki indiai származású. Már hat éves korában azzal kísérletezett, hogy festése fejezze ki a világképet. Az idők során többféle művészi, kreatív módon próbálta kifejezni önmagát. Végül a batik művészetre szakosodott. Hanna vallásos családban nevelkedett, amelyben mindenki a szír-ortodox egyházhoz tartozott, és ahol az istentisztelet, a bibliaolvasás és az imádkozás fontos szerepet töltött be. Nem csoda, hogy főként a keresztény művészet felé fordult.

Képünket megrendelésre készítette. Egy amerikai ügyész, akinek a tulajdonában van a kép, arra kérte Hannát, hogy Mikeás 6,8-ról készítsen képet, s azon fejeződjék ki az igazságosság, a kegyelem és az alázat fogalma.

A képen látható négy női alak ezeket az értékeket próbálja kifejezni. A környezet színes, ez Malajzia. Jobb- és baloldalon felismerhetjük a zöld mezőben látható félsziget és a másik földrész körvonalait. A női alakot felemeli a három egymással összekapaszkodó nő együttes, akiket felülről, az égből segíti egy másik dimenzióból, a galamb formájú erő. Minden oldalról fény övezi őket. A kép alsó része zárt világot jelöl, felfelé viszont nyitott. Sok ázsiai keresztény testvérünk vallásosságát, önértelmezését tükrözi ez a kép.

Hanna Varghese további képei, festmények és batikképek, valamint ázsiai keresztény művészetről szóló beszámolók megtalálhatók a www.ornsc.org című honlapon.

Igazságosság és imádság.

A legtöbb maláj keresztény egyházban sokat és hosszasan imádkoznak. Istent részletesen és hosszasan magasztalják minden jótéteményéért, jóságáért, amit irántunk, emberek iránt kijelentett. Van minden istentiszteletnek egy hosszabb énekrésze, amelyik kizárólag ilyen magasztalás. A keresztény emberek Malajziában érezni szeretnék Isten jelenlétét, közelségét. Számukra a nehézségek is indítékok arra, hogy magasztalják és dicsőítsék Istent. A hamis bíró példázata számukra nemcsak az igazságról szól, hanem az imádkozásról, az imádság erejéről. Arra tanít bennünket Jézus a példázattal, hogy szükség van jó imádságokra és az abban való kitartásra, hűségre, imakészségre. Többféleképpen imádkozhatunk és egymástól tanulhatunk. Álljunk Isten elé a világért szóló imáinkkal is, az igazságosságért könyörgő imákkal.

„Lelkünk az Urat várja, Ő a mi segítségünk és pajzsunk. Benne van szívünk öröme, mert szent nevében bízunk. Maradjon velünk, Uram, szereteted, mert mi is Benned reménykedünk. Ámen.”

Ének: 47 (92. zsoltár. Sztáray Mihály †1575 - Históriás ének XVI. sz.)

1. Mely igen jó az Úristent dicsérni, Felségednek, ó, Uram, énekelni, Szent nevedet hálával emlegetni, És mindenütt e világon hirdetni. - 2. Korán reggel irgalmadat éneklem, Jóvoltodról éjjel is elmélkedem; Felségedhez lelkemet felemelem, És eltölti szívemet szent félelem. - 3. Nagy hatalmad amikor meggondolom, Bölcsességed elmémmel megfontolom: Dolgaidat oly nagyoknak találom, Hogy imádva leborulok, csodálom.

Mindenható és fenséges Istenünk, hirdetjük nagy és csodálatos tetteidet az emberek között. Köszönjük, Urunk, hogy nevedben és szeretetedben összegyülekezhettünk imádásodra, egymással közösségre és támogatásra. Legyen neved áldott és dicsőséges.

Köszönetet mondunk Neked a Malajziába érkező első kereskedőkért és bevándorlókért, akik magukkal hozták keresztény hitüket. Hálát adunk az első misszionáriusokért, hűségükért és elkötelezettségükért a missziói parancs iránt. Hálát adunk azokért az egyházi vezetőkért, akik Isten hívásának engedelmeskedve új missziói ágakat és főként vidéki gyülekezeteket alapítottak. Hálát adunk a hit ajándékáért.

Hálát adunk Neked a ránk bízott trópusi élővilág sokféleségéért. Hálát adunk a pazar színek, viseletek, énekek és táncok kavalkádjáért, amit őseinktől örököltünk, a kulináris élvezetek, az ízek és illatok összeolvadásáért, mindenért, ami társadalmunkat színessé teszi.

Hálát adunk, hogy Malajziában Ázsia egésze tükröződik. Bőségesen megáldottál bennünket. Krisztus nevében kérünk, hallgass meg minket. Ámen.

Ének: 47 (92. zsoltár. Sztáray Mihály †1575 - Históriás ének XVI. sz.)

4. Megtartóm vagy, én lelkemet éltetvén, Nem örülsz te a bűnösnek elvesztén, De örvendesz inkább a megtérésén És örökkévaló boldog életén. - 5. Azért benned vetem reménységemet, Csak tetőled várom segítségemet, Mert te látod minden én szükségemet, Meg is adod, tudom, üdvösségemet. - 6. Tarts meg minket, Uram, ez igaz hitben, Nevelj végig te szent ismeretedben, Hogy lehessünk mindenkor jó kedvedben, Végre nálad örvendezhessünk mennyekben!

Malajziaiként elkötelezettek vagyunk országunk jövője iránt, és mint keresztyének azt kérdezzük magunktól: Semlegesek legyünk vagy véleményt nyilvánítsunk? Megértettük, hogy Isten arra hív bennünket: országunknak törvénytisztelő állampolgárai legyünk. Így fel kell vállalnunk a szerepet, hogy az igazságtalanság minden formája ellen szót emelünk. Éppen ezért a politikai események a keresztyének számára morális felelősséget hordoznak.

Isten arra hívott bennünket, hogy lelkiismeretünkre hallgatva szóljunk a korrupció, valamint a közszolgálatok egyenlőtlen elosztása ellen. Sokvallású társadalmunkban próbára tesz bennünket az, ha megszorításokat írnak elő nekünk: a közös nyelvünkön keresztyénekként hogyan nevezhetjük meg Istent. Bátorság kell ezeket az előírásokat megkérdőjelezni, mert a hatóságok haragját vonhatjuk magunkra.

Próbára tesz bennünket, ha a polgári és vallási törvények családokat szakítanak szét. Hát nézzük ezt némán? Mint országunk polgárai, hisszük, hogy életbevágóan fontos feladatunk felemelni szavunkat. Hisszük, hogy a világos, becsületes és együtt érző magatartás az egész társadalmat érintő kérdésekben része bizonyságunknak. Ezzel egymásnak is tartozunk.

Most pedig hallgassunk meg verseket Habakuk próféta könyvéből, aki hevesen ostromolta Istent kérdéseivel az igazságtalanságról, amit maga körül látott:

„Meddig kell még kiáltanom, Uram, miért nem hallgatsz meg? Kiáltok Hozzád az erőszak miatt, de nem segítesz! Miért kell látnom a romlottságot, és néznem a nyomorúságot? Erőszak és önkény van szemem előtt. Folyik a per és viszály támad. Azért nem érvényesül a törvény, nem hoznak soha igaz ítéletet, mert a bűnös kijátssza az igazat: ezért hoznak igazságtalan ítéletet.” (Habakuk 1,2-4)

Mi, malajziai nők, kérünk benneteket, hogy az elhangzott igék alapján gondolkozzunk el azokon az eseteken, amelyeket mi magunk is ismerünk. Habakuk imádsága:

„Uram, hallottam, amit hirdettél, félelem fog el attól, amit teszel, Uram. A közeli években valósítsd meg, a közeli években tedd ismertté! De haragodban is gondolj az irgalomra!” (Habakuk 3,2)

Gyertek és imádkozzunk most a mi időnkben és a mi helyzetünkben!

Igazságos és kegyelmes Isten, eléd jövünk, hogy kegyelmedért és gyógyításodért könyörögjünk. Megterheltettünk a bennünket körülvevő igazságtalan és jogtalan cselekedetektől. Láttuk az erőszak felemelkedését, hogy elfojtsa a különbségeket mind politikai, mind vallási téren: a választott kormányt a jog megillette helyétől fosztották meg jogtalan cselekedetekkel. Az igazság és a törvényesség hangját elhallgattatják. A korrupció és az irigység fenyegetik az igazság útját. Megvalljuk éberségünk és elkötelezettségünk hiányát az igazságtalanságokkal szemben. Bocsásd meg vonakodásunkat társadalmuk ilyen helyzeteiben. Tudjuk, ez ahhoz vezet, hogy közömbösökké válunk:

az igazságtalan rendszerek áldozataival szemben,

emberekkel szemben, akiket erőszakkal elnyomtak,

emberekkel szemben, akiket a jogaiktól és méltóságuktól fosztottak meg,

emberekkel szemben, akik megtörtek testben, elmében és lélekben.

Istenünk, Benned lakozik az igazságosság teljessége. Jóságos szereteteddel könyörülj rajtunk. Légy irgalmas hozzánk, és hallgasd meg imánkat. Köszönjük Neked, hogy azt ígérted, Te könyörületes, hűséges és igazságos Isten vagy, aki megbocsátod bűneinket, ha azokat megvalljuk Neked. Jézus Krisztus, a mi Urunk által. Ámen.

Visszatérünk Habakukhoz és megbizonyosodásához: Isten velünk van.

„Mert a fügefák nem fognak virágozni, a szőlőtőkén nem lesz gyümölcs. Hiányozni fog az olajfák ter- mése, a kertek sem teremnek ennivalót. Kivész a juh az akolból, és nem lesz marha az istállókban. De én virágozni fogok az Úr előtt, örvendezek szabadító Istenem előtt. Az Úr, az én Uram ad nekem erőt, olyanná teszi lábamat, mint a szarvasokét, és magaslatokon enged járni engem.” (Habakuk 3,19-19)

Ének: 189 (Venantius Fortunatus 530-609 [Vexilia regis prodeunt]. - Nagyszombat 1651)

1. Királyi zászló jár elöl, Keresztfa titka tündököl, Melyen az élet halni szállt, S megtörte holta a halált. - 2. Kegyetlen lándzsa verte át Gonosz vasával oldalát. S mely szennyet, vétket eltörölt: Belőle víz és vér ömölt. - 3. Az ősi jóslat, ím, betelt, Mit a hű Dávid énekelt: „Az Úr, halljátok, nemzetek, Kereszten trónol köztetek.” - 4. Rajtad tündöklik, drága fa, Királyi vérnek bíbora. Ó, választott jeles faág, Ki szent testét karoltad át! - 5. Világ bűnének zálogát Te hordoztad, te boldog ág. Az ellenség gonosz fejét Megváltónk rajtad zúzta szét. - 6. Szentháromság, dicsérjenek, Üdvösség kútja, mindenek! Legyen győzelmünk, add meg ezt, A diadalmas szent kereszt!

Isten igazsága, igazságossága és kegyelme elválaszthatatlan egymástól. Az Újszövetségben Jézus maga biztat bennünket ezekkel a szavakkal, hogy keressük és tapasztaljuk meg Isten igazságát:

„Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek”. (Máté 5,6)

Lukács evangéliumában Jézus példázatát olvashatjuk az igazság fáradhatatlan elkötelezettjéről a kitartó özvegyasszony és a hamis bíró történetében:

Arról is mondott Jézus példázatot, hogy mindenkor imádkozniuk kell, és nem szabad belefáradniuk. Ezt mondta: „Az egyik városban volt egy bíró, aki az Istent nem félte, az embereket pedig nem be- csülte. Élt abban a városban egy özvegyasszony is, aki gyakran elment hozzá, és azt kérte tőle: 'Szol- gáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben'. Az egy ideig nem volt rá hajlandó, de azután azt mondta magában: 'Ha nem is félem az Istent, és az embereket nem becsülöm, mégis, mivel terhemre van ez az özvegyasszony, igazságot szolgáltatok neki, hogy ne járjon ide, és ne zaklasson engem vég nélkül'.

Azután így szólt az Úr: „Halljátok, mit mond a hamis bíró! Vajon az Isten nem szolgáltat-e igazságot választottainak, akik éjjel-nappal kiáltanak hozzá? És várakoztatja-e őket? Mondom nektek, hogy igazságot szolgáltat nekik hamarosan. De amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?” (Lukács 18,1-8)

Ének: 386 (Amerikai népének - Amerikai énekgyűjtemény 1835)

1. Mily csodás szeretet! Róla zeng szívem, szám. Új élet, hajnalfény ragyog rám. Felérni nem tudom, hogy az én Jézusom Érettem hullatott keresztfán drága vért, Énértem, elveszett bűnösért. - 2. Már-már elnyelt a mély, halál várt éjsetét, Hadd áldjam Megváltóm hű kezét! Ő jött, hogy megmentsen, ő nyúlt le érettem, Elhagyott égi trónt. Úr volt ég, föld felett, És érettem ő, az Úr szolga lett. - 3. Őt, Isten Bárányát zengi új énekem, Őt áldja megváltott életem. Nagy kincset nyertem én, nem vagyok már szegény. Fényét, szeretetét, hintette szüntelen. Hadd áldják milliók énvelem!

Igehirdetés:

Hallottuk Isten szavát, kedves Testvérek, Jézustól, erről a fura bíróról és fura özvegyasszonyól. És valamiért így fejezi be Jézus a példázatát: De vajon talál-e az Emberfia hitet a földön? - Mit jelent ez? Mit jelent Jézusnak ez a kérdése? Az imádsággal kapcsolatban mit jelent? Az imádság meghallgatásában, az abban való kitartással kapcsolatban mit jelent?

Délelőtt a projektmenedzserek kiszálltak az Audiból, körbejárták az épületet, és rutinnal, jókedvvel, hozzáértéssel és nagy alapossággal végezték a munkájukat. És közben megtudtam tőlük azt is, hogy miért jobb gyülekezetben dolgozni, mint - mondjuk - egy önkormányzatnál vagy más állami hivatalban.

Azért, mert ezeken a helyeken leírják a munkát, hogy mi legyen, és amikor készen van, akkor „Viszontlátásra! Alászolgálja!”, kézfogás, átutalás és mehetnek. - Szemmel láthatólag, mindeközben a kutyát sem érdekli az, amit ők szívvel-lélekkel, ők csináltak. „Valósuljanak meg számok, teljesüljenek meg az előírások, mert ez a munkánk, munkaidőben”.

De egy gyülekezetben, - ott más. Ott olyan emberek között dolgozhatnak a „projektmenedzserek”, akik izgulnak azért a beruházásért. Nem munkaidőben, hanem a szabad idejükben. Akik örülnek, amikor elkezdhetik, és örülnek, amikor befejeződik a munka. Akik ünnepet rendeznek, együtt örvendeznek, beszédeket mondanak és nevetgélnek, amikor elkészült a munka. Akik várják, hogy mi lesz az eredménye. Akik közben sok butaságot kérdeznek és sok butaságot tervezgetnek, de azért, mert benne élnek abban, ami történik.

„Tisztelt Ügyfelünk! A címünkre eljuttatott … keltezésű és számú beadványával kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az adózás rendjéről szóló … jogszabály alapján bevallását önellenőrzésre … határidőre módosíthatja. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a Hatóság a … bevallását … nappal tekinti benyújtottnak” .

Ezt valószínűleg egy gép írta. A baj ott van, amikor élő, hús-vér emberek is így tudnak beszélni és írni. Persze azok az élő, hús-vér emberek, akik így beszélnek és írnak, és máshogy nem lehet velük szóba elegyedni, csak ezen a nyelven, - ők is ezt többnyire csak munkaidőben teszik. Ügyfélfogadási időben. Máskor az ilyen ember is csak olyan valaki, mint bárki más. Merthogy olyan, hogy ehhez semmi köze.

Ezért mondja Jézus: „Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégittetnek”. Mert ők várják és hiszik a meghallgatást. Mert őnekik ügyük, szívük, munkaidőben és szabadidőben életükön át. Várják és hiszik a meghallgatást, a választ, a folytatást, a kegyelmet, a gyógyulást, a szabadulást, az igazságot.

És az ilyen emberek meglátják a szabadulást.

Mindenható Istenünk! Köszönjük Neked, hogy Jézus Krisztus által Te új és élő utat nyitottál nekünk, melyen imádságainkban bizalommal Hozzád járulhatunk.

Uram, imádkozunk országunk vezetőiért. Áldd meg őket bölcsességgel, hogy tudják és tegyék, ami helyes és igazságos. Áldd meg őket együttérzéssel és akaraterővel, hogy a Te akaratodat kövessék. Töltsd meg őket istenfélelemmel, hogy minden ember igazságáért munkálkodjanak.

Istenünk, aki minden igazság forrása vagy, halld meg imánkat!

Uram, köszönjük, hogy képedre és hasonlatosságodra teremtettél bennünket. Különlegesen megajándékoztál bennünket, képesek vagyunk arra, hogy otthonunk, társadalmuk és egyházunk jólétéhez hozzájáruljunk. Sokan közülünk elégedettek a körülményeikkel. Vannak közöttünk olyanok, akik elnyomottak, bántalmazottak, magányosak és elnémítottak. Imádkozunk azokért, akik néma áldozatai az elnyomásnak és az erőszaknak, áldozatai az egyenlőtlenségeknek és visszaéléseknek, áldozatai az igazságtalan és előítéletes kulturális, vallási és jogi gyakorlatnak.

Jézusunk, aki igazságtalanságot szenvedtél el értünk, halld meg imánk!

Kegyelmes Isten, imádkozunk a vendégmunkásokért, a gyengékért, a szegényekért és a társadalom peremére szorultakért. Add, hogy segélykiáltásuk meghallgatásra találjon, és a hatalmon lévők segítsék ügyüket. Add, hogy kitörhessenek a diszkriminációból, és méltóságukat visszanyerhessék.

Szentlélek Isten, erősíts meg bennünket, hogy az igazságért és a békéért fáradozzunk!

Istenünk! Könyörgünk, hogy erősítsd meg egyházadat erővel és kijelentéseddel, hogy Krisztus szívünkben lakozzék a hit által. Hadd gyökerezzünk és épüljünk szeretetedben. Ajándékozz meg bennünket merészséggel és bölcsességgel, hogy a közösségeinkhez holisztikus módon tudjunk viszonyulni.

Istenünk, aki minden igazság forrása vagy, halld meg imánk!

Istenünk, könyörgünk igazságod látásáért és a kitartó özvegyasszony erejéért. Add, hogy igazságodért munkálkodhassunk. Arra hívtál el bennünket, hogy az igazság eszközei legyünk a hamis igazság és versengés világában Imádkozunk, hogy tedd erőssé kezeinket és tisztává hangunkat. Adj nekünk határozottsággal párosult alázatosságot és szenvedélyességgel párosult éleslátást, hogy ne a legyőzésért harcoljunk, hanem a megszabadításért.

Jézusunk, aki igazságtalanságot szenvedtél el értünk, halld meg imánk!

Istenünk! Könyörgünk városunk keresztyén közösségeiért. Áldj meg minket türelmes szeretettel és figyelmes jóindulattal, hogy bölcsen és szimpatikusan tudjunk segíteni egymásnak, nyitott szívvel és figyelmes lélekkel fogadjuk egymástól Igédet!

Szentlélek Isten, erősíts meg bennünket, hogy az igazságért és a békéért dolgozzunk!

A mi Urunk és Szabadítónk, Jézus Krisztus nevében könyörgünk. Ámen.

0x08 graphic

Mi Atyánk - malájul:

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Ének: 118. (Tersteegen Gellért 1697-1769, német)

1. Az est leszáll, a táj ím elsötétül, A világ csendes és nyugodni készül. Én lelkem, mondd, te vajon hol nyugszol? Az Úrhoz térj, nincs jobb helyed sehol. - 2. A fáradt vándor szállást kér az éjre, Minden madárnak nyugtot ád a fészke; A nyáj aklába vonul csendesen, Hadd térjek én is hozzád, Istenem! - 3. Köröttem itt mély csend van és sötétség, És gyermeked meghajtja most a térdét: Mint templomodban, itt vagy e helyen, Beszélj, Uram, mert szavad szent nekem. - 4. Mint jó Atyám, úgy vezettél ma engem, Te vittél át sok bajon, veszedelmen. Nem érdemlem én ily nagy irgalmad, De fogadd érte igaz hálámat. - 5. Sok a bűnöm, s rám nehezül szüntelen. Te bocsásd meg, mit e nap elkövettem! Mindet megbántam már szívem szerint, Bűnös lelkem hittel feléd tekint. - 6. Add, hogy nyugalmát testem megtalálja, Szívemet most már földi baj ne bántsa. Jer, vonj magadhoz örök pásztorom, Tőled én el nem kívánkozom.

Istenünk áldása legyen velünk mindenkor, akitől ered minden igazság; a Fiú áldása legyen velünk mindenkor, aki igazságtalanságot szenvedett el értünk, és a Szentlélek áldása legyen velünk mindenkor, aki megerősít bennünket, hogy az igazságért és a békességért éljünk. Ámen.

0x08 graphic

*A szóban elhangzottak felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek