Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2012-02-19

20120219.doc — Microsoft Word Document, 91Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Ötvened vasárnap istentiszteletén, 2012. február 19.-én Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

0x08 graphic

Kezdő ének: 442 (1. Korinthusi levél 13. Backmeister Lukács 1570-1638, német, Sántha Károly 1840-1928) - Titurgia: 4

1. Emberek s angyalok Szavával szólhat nyelvem, De ha a szeretet Lángja nem lobog bennem, Olyanná leszek én És ékes szózatom, Mint zengő érc csupán És pengő cimbalom. - 2. Tudnék titkot s jövőt És minden bölcsességet, Hogy felfognám vele A kezdetet és véget, Bár volna hegyeket Mozdító nagy hitem: A szeretet nélkül Nem volnék semmi sem. - 3. Ha minden vagyonom A szegényeknek adnám, Testem áldozatul Ha tűzhalálra szánnám, Hogy lássa a világ Jócselekedetem, S nincs bennem szeretet, Mit használ az nekem! - 4. A teljes szeretet Jósággal, türelemmel, Nem álnok, nem irigy, És nem fuvalkodik fel, Nem bánt meg másokat, Önhasznát nem lesi, Feledve önmagát: Más javát keresi. - 5. Nem gondol gonoszat, Nem gyúl hamar haragra, Hamisságot ha lát, Nem örvend soha rajta. Örül, ha emeli Az igazság fejét, És mindent elfedez, Jobbját nyújtva feléd. - 6. Mindent hisz és remél, Nem csügged el bizalma; Él benne a remény Bátorító hatalma. Élet tusáiban Eltűr mindeneket, És el nem fogy soha Az igaz szeretet. - 7. Mikor gyermek voltam, Mint gyermek szóltam s tettem; De mindezt elhagytam, Mikor felnövekedtem. Most csak tükör által Homályban láthatunk; De szemtől szembe majd, Ha már célhoz jutunk. - 8. Míg mennybe érkezem, És véget ér futásom, Szeretet, hit, remény, Megmarad ez a három; Örökké megmarad, Bár mindent sír temet, S ezek közt legnagyobb Te vagy, ó, szeretet!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Légy pártfogóm és menedékem, siess, válts meg engem, Istenem! Hozzád futok, Uram, ne valljak szégyent, ments meg engem irgalmasan! Kezedre bízom lelkemet, te váltasz meg, Uram, igaz Isten! Ragyogtasd rám arcod világosságát, legyen segítségemre a te igazságod! Áldott az Úr, akinek hűsége csodát tett a szorongatás napjaiban!

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Légy pártfogóm és menedékem, siess, válts meg engem, Istenem!

Liturgia: Dicsőség a mi Atyánknak S megdicsőült szent Fiának A Szentlélekkel egységben, A földön és a mennyekben!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük elé bűnünket, és kérjük az Ő irgalmát:

Uram, jó Istenem, fordulj felém. Könyörülj rajtam, hiszen nyomorult vagyok. Enyhítsd szívem szorongását, szabadíts ki szorult helyzetemből. Nézd nyomorúságomat, gyötrődésemet, bocsásd meg minden vétkemet. Tartsd meg életemet, ments meg. Ne szégyenüljek meg amiatt, hogy Hozzád menekültem. Feddhetetlen becsület őrizzen engem, mert Benned reménykedem. Ámen.

Liturgia: Látod, Isten, életünket. Tudod erőtlenségünket. Bűnünket számba ne vegyed! Várjuk a te kegyelmedet.

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, az Isten Jézus Krisztus által, aki azért jött a világba, hogy könyörüljön a bűnösökön és megmentse őket. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: A menny Urának tisztelet, Dicsőség, hála zengjen, Mert nagy kegyelme véd, vezet, Óv ártó vészek ellen! Ő minket irgalmába vett. Elnémul harc és gyűlölet: Ő ád minékünk békét.

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Mindenható örök Isten, aki Fiadban reménységet adtál minden bűnbánónak, hallgasd meg könyörgésünket, szabadíts ki bűnünk bilincséből. Tartsd távol tőlünk a gonosz minden cselvetését az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Isten Igéjét olvasom, figyeljétek nyitott szívvel. Ötvened vasárnapja van ma. A mai vasárnap Ószövetségben megírt Igéje Ámósz prófétától szól, a könyve 5. fejezetéből a 21. verstől kezdve:

Így szól az ÚR:

Gyűlölöm, megvetem ünnepeiteket,

ünnepségeiteket ki nem állhatom!

Ha égőáldozatot mutattok be nekem, vagy ételáldozatot, nem gyönyörködöm bennük.

Rá se tekintek a békeáldozatra,

melyet hizlalt állatokból mutattok be!

Távozzatok előlem hangos éneklésetekkel,

hallani sem akarom lantpengetésteket!

Áradjon a törvény, mint a víz,

és az igazság, mint bő vizű patak!

És így szól erről Pál apostol Igéje a korinthusiakhoz írt 1. levél 13. fejezetében:

Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cibalom. És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok. És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem, semmi hasznom abból. A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik. De legyen bár prófétálás: el fog töröltetni, legyen nyelveken való szólás: meg fog szűnni, legyen ismeret: el fog töröltetni. Mert töredékes az ismeretünk, és töredékes a prófétálásunk. Amikor pedig eljön a tökéletes, eltöröltetik a töredékes. Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy éreztem, mint gyermek, úgy gondolkoztam, mint gyermek; amikor pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermeki dolgokat. Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről színre; most töredékes az ismeretem, akkor pedig úgy fogok ismerni, ahogyan engem is megismert az Isten. Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet.

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 385 (Steinbäck Lőrinc 1811-1870, finn - Nyberg H. 1873-1957)

1. Szelíd szemed, Úr Jézus, Jól látja minden vétkemet; Személyemet ne vesse meg Szelíd szemed, Úr Jézus! - 2. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tekintsen rám, ha roskadok; Adjon békét, bocsánatot Szelíd szemed, Úr Jézus! - 3. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tudom, hogy vádat is emel, Vétkeztem én, ítéljen el Szelíd szemed, Úr Jézus! - 4. Szelíd szemed, Úr Jézus, Elítél bár, lásd én megint Csak várom, hogy majd rám tekint Szelíd szemed, Úr Jézus!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim! Ámósz ítélete és Pál apostol kijózanító Igéje nyomán, azokat megkoronázva így szól Jézus Urunk a mai vasárnap, Ötvened vasárnapjának evangéliumi Igéjében János evangéliuma 9. fejezetének a végén:

Ezt mondta Jézus: „Én ítéletre jöttem a világba, hogy akik nem látnak, lássanak, és akik látnak, vakká legyenek”. Meghallották ezt azok a farizeusok, akik a közelében voltak, és ezt kérdezték tőle: „Talán mi is vakok vagyunk?” Jézus ezt mondta nekik: „Ha vakok volnátok, nem lenne bűnötök, mivel azonban most azt mondjátok: látunk, megmarad a bűnötök”.

Urunk, szentelj meg Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Ugorjunk, kedves Gyülekezet, az időben: Időszámításunk kezdetéről, az 1. század elejéről ugorjunk ide. Ide, amikor itt ülünk, Krisztus mai népe az istentiszteleten, és keressük és várjuk az Igét, mert abból élünk. Ugorjunk ide, a mi mai napjainkba, amikor szorongva gondolunk vissza szeretteinkre, amikor szorongva nézünk előre a holnapra, amikor töprengünk, hogy hogyan lehetne jobb, - de igazából a szemünkben és a szívünkben félelem van, mert nem tudjuk a választ. Valóban nem tudjuk? - Vagy biztosak vagyunk önmagunkban?

Ugorjunk ide vissza, a mi mai napjainkba, mert a farizeusok túl sokat és túl fontos helyeken, összefüggésekben jelenek meg és szerepelnek az evangéliumi tudósításokban ahhoz, hogy az 1. század elején barangoljunk, amikor róluk volna szó. Ne csak Jézust rángassuk ide, a mi mai napjainkba, mint reménységünket, segítségünket, Urunkat és Mesterünket onnan, az 1. század elejéről, hanem rángassuk ide a farizeusokat is nyugodtan, mert azt hiszem az evangéliumi tudósításokban közel annyit szerepelnek ők is, mint Jézus. És ez nem lehet véletlen. Ez nem lehet egyszerűen az, hogy belehabarodtak az evangélisták a koruknak a történetébe, hanem ez azért kell, hogy legyen, mert számunkra fontos, amit ők jelentenek.

Áldott az Isten, hogy emléküket ennek a kis, 1. századi, Jézus-korabeli, rövid ideig élő és fennálló szűk csoportnak a dolgait, gondolatait, eseményeit és jellemrajzát ilyen hűségesen és szépen megőrizte a számunkra az evangéliumokban. Mert farizeusoknak akkor hívták őket. Ámósz idejében - 7-800 évvel korábban - nem hívták őket farizeusoknak. Akkor Izráel fiainak hívták őket, akik ünnepeket tartottak, és égőáldozatokat mutattak be az Istennek. -

Ma sem hívják őket farizeusoknak. Ma kegyes, hívő embereknek hívják őket Krisztus mai népe között. Mindenkor a mi példaképeink ők az erkölcsben és a vallásban, akik elöl járnak. Ők, a farizeusok. - Mégis Isten megdöbbentő Igéje, hogy ők azok, akik Jézus ellen szavukat fölemelik, akiket Jézus megítél, és akik miatt Jézus keresztre megy. Ámósz korában, az 1. században és ma is.

Ugorjunk ide, a mai napjainkba. Egy rövid videót próbálok meg bemutatni a Testvéreknek. A pergő, gyors és aránylag nehezen követhető videó miről szólt? A legfontosabbak:

      • Mi lenne, ha közölném veled, hogy Jézus eltörölni jött a vallást?

      • Mi lenne, ha azt mondanánk: a konzervatív nem jelent automatikusan keresztyént?

      • Mit jelent, ha egyeseket vaknak nevezel, az nem automatikusan látás?

      • Ha a vallás jó, akkor miért kezdett annyi háborút? Miért épít hatalmas templomokat, de nem eteti a szegényeket?

      • A vallás olyan, mintha azt mondod: a csapatban játszol, csak mert a csapat pólóját vetted magadra.

      • Egész életemet - mondja a szereplő - azzal töltöttem, hogy a rendezettség látszatát építsem. De most, hogy ismerem Jézust, bár gyenge vagyok, mégis dicsekszem.

      • Mert ha a kegyelem olyan, mint a víz, akkor a templomnak óceánnak kell lennie. Kórháznak az összetörtek számára. Ami azt jelenti, hogy nem eltakarnom kell a létemet, mert nem énrajtam múlik, hanem Őrajta múlik.

      • Krisztus és a vallás két külön szín. Krisztus az Isten munkája, a vallás az emberé. Krisztus a gyógyszer, a vallás a betegség. A vallás azt mondja: csináld!, Krisztus azt mondja: viszem. A vallás megkötöz, Krisztus megszabadít. A vallás elvakít, Jézus megadja, hogy láss. A vallás az, amikor az ember keresi Istent, Krisztus az, amikor az Isten keresi az embert.

      • A megmentés és a megbocsátás ingyen az enyém. Nem érdemeim alapján, hanem Krisztus engedelmességéből. Amikor Ő azt mondta: „Elvégeztetett”, hiszem, hogy komolyan is gondolta.

Így ír Pál apostol: Aki pedig nem fáradozik, hanem hisz abban, aki megigazítja az istentelent, annak a hite számít igazságul. Isten népe keresi Istent, ezért próbál Vele kapcsolatba lépni. Kérdezni Őt, kutatni Őt, értelmezni Őt, ábrázolni Őt. Isten pedig Krisztust adta nekünk és értünk. És Ő ment. Ez az Ő válasza.

Ezért szól így Ámósz próféta: mindaz, amit Isten népe tesz, - nem az üdvösség. Nem törli el a bűnt. Nem árasztja ki a kegyelmet, és nem oldja meg a baj okát. De egy csöpp csönd: Vezess, Uram! - Ez az Isten kezét hozza ide hozzánk. Ezért írja Pál apostol: Minden, amit mi tudunk, vagy tehetünk, eszünkkel, hitünkkel, vallásunkkal, bármivel, ami hozzánk tartozik, az azzal lesz csak értékké, ha bennünk a szeretet lakik. Nem mi tudunk szeretni, hanem bennünk a szeretet, Jézus Krisztus van.

A vak egy mindenestül bűnben született ember. Ő az, akinek Jézus ezeket, az imént felolvasott szavakat mondta. Egy ember, aki nem látott, de Jézus szelíd szeme vezette őt. És emberek, akik keresik Istent, és azt remélik: ismerik Őt, őhozzájuk szól szavai másik része: Ha vakok volnátok, nem lenne bűnötök, - hiszen aki vak, azt vezetik. Aki vak, azt vezeti Krisztus. - De mivel most azt mondjátok: látunk, - ti magatok egyedül mentek tovább, Jézus, a vezető nélkül.

Ezt mondja az Istent kereső, Őt ismerni vélő embertársainknak. Minden dolgunkat így bízzuk rá Krisztusra. Ahogyan a vak ember, nem egyes ügyeit, nem bizonyos tennivalókat, - hanem saját magát.

Imádkozzunk:

Édes Atyánk! Áldunk téged, hogy Világosságot adtál nekünk. Világosságot, Aki tudja: mit tegyen. Megtette azt, és általa megmentett minket. Áldunk téged, szerető Atyánk, hogy Krisztusban elvégeztetett minden terved, munkád, amit velünk kapcsolatban ígértél. Engedd meg, hogy azt, amink van: érték a kezünkben, terv a szívünkben és mi magunk, Rád bízzuk. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Szívünk erősítésére mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében.

És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halot­tak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Csendesedjünk el imádságban:

Édes Atyán! Hálaadással köszönjük meg Neked szeretetedet, amellyel megőrzöl bennünket a bűn kísértése, a halál fenyegetése között eljövendő országod számára. Áldunk Téged Krisztusunkért, Igédért, amellyel hozzánk jöttél, és amellyel teremtő szeretettel tartasz meg és adsz életet mindannyiunknak.

A Te kezedbe tesszük le dolgainkat: szeretteinket, közösségünket, városunkat, országunkat, ember-világunkat. A Te kegyelmed vezessen és tegyen bölccsé minden dolgunkban. A Te szereteted tanítson igazság-szeretetre, józanságra, előrelátásra és testvéri közösségre. A Te Igéd őrizzen meg kísértéseinkben, adjon reménységet bűneink között, és adjon erőt a Benned való hitre minden körülmények között.

A Te kezedbe tesszük le betegeinket. Te őrizd meg őket Igéddel, azokat is, akik nem tudnak közöttünk lenni, velünk együtt hallgatni az Igét, Te szólj. Te őrizd meg azokat, akik gyászolnak. Te tartsd meg kezedben azokat, akik elmentek. Szeretetedbe ajánljuk Zoltánt Csapdin. Ő elment, de Te vele vagy. Add meg családjának Igéd gazdagságát, hogy megmaradjanak a hitben, az egymás iránti szeretetben, és a Te szeretetedbe vetett szilárd reménységben. Kegyelmedbe ajánljuk a Kende-családot. Te őrizd meg mindnyájukat betegségben, szomorúságban, segítségre szorultságukban. Adj testvéri szót, támaszt és bizalmat mindazoknak, akik elvesztették a talajt lábuk alól, akik úgy érzik, egyedül maradtak. Te adj bölcsességet, hogy meglássuk ajándékaidat napról-napra. Hogy hálát adjunk napjainkért, mint kincsekért. Hálát adjunk napról-napra szeretetedért, mint megtartatásunk forrásáért. Hálát adjunk napról-napra Igédért.

Te őrizz meg Jézus Krisztusért minket, aki a mi reménységünk és váltságunk, akinek nevében fordulunk Hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 503 (1610-ben megjelent ének nyomán, Behm Márton 1557-1622, német - Lipcse 1625)

1. Ó, Jézus, kincsem, vigaszom, Fényesség életutamon. Zarándok én a föld színén, Sok terhet, vétket hordok én. - 2. Hozzád megyek, nehéz az út; Örök hazámba nyiss kaput! Véren megváltott gyermeked, Majd otthonomra ott lelek. - 3. Testem ugyan erőtelen, Szívem bágyasztja félelem, De lelkemnek kél sóhaja: Uram, magadhoz vígy haza! - 4. Ha nyelvem némán elakad, Szívemben halljam hangodat! Szememre hogyha száll homály, Mennyben elém ragyogva állj! - 5. Legyen nekem végső szavad Lámpásként éj ha rám szakad, Keresztfád botként támaszom, Szent sírod hely, hol nyughatom! - 6. Ébressz föl majd a nagy napon, S ítéld, hogy álljak jobbodon. Uram, ne sújtson engemet Kárhoztató ítéleted! - 7. Választottakkal boldogan, S az angyalokkal nagy vígan Éneklek ottan éneket, S örökre látom színedet!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek