Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-04-17

2011_04_17 - Virágvasárnap.doc — Microsoft Word Document, 207Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

0x08 graphic

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Böjt 6. (Palmarum) vasárnapja istentiszteletén, 2011. április 17.-én, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 209 (Klesel Ábrahám 1637-1702, német)

1. Én lelkem útra készülj, Kísérd el Uradat! A szent város felé tart, Kövesd, és el ne hagyd! Szent áhítattal kísérd, Úgy nézd nagy kínjait! Hordozni a keresztet Téged is megtanít. - 2. Az Istennek Báránya, Lelkünknek jegyese, Ím, elmegy, mintha várná Menyegző öröme. Ó, jertek, és nézzétek, Sion leányai,¹ Mint kell tövisből néki Koszorút hordani! - 3. Most mint király vonulsz be, Ujjong a népsereg, De kész, Uram, a tőr is, Hogy foglyul ejtsenek. Gúnyt és szidalmat hallasz A tisztelet helyett, Míg véres keresztfádon Lehunyod majd szemed. - 4. Te a halált, ó, Jézus, Csak azért szenveded, Hogy megszerezd minékünk Az örök életet; De távolból felénk már Szent koronád ragyog, Mint borús éjszakában A fénylő csillagok. - 5. A győzelem tiéd lesz, Veled van szent Atyád, Ő hozza fel sírodra Húsvétnak hajnalát. Ám menj a véres útra, Már a pálmalevél, Melyet elődbe hintnek, Győzelmedről beszél. - 6. Nagy kínjaidra, Jézus, Könnyezve gondolok. E szent napokban ébressz Bennem bűnbánatot! Öt sebed vigasztaljon, Ha én is szenvedek; S te boldogíts, ha majdan Nyugodni térhetek!

¹ Jeruzsálem lakói. Később az egyház népe.

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Hozsánna a Dávid Fiának! Áldott, aki jön az Úr nevében! Hozsánna a magasságban! Hallgass meg, Uram, jóságos szeretettel, nagy irgalmaddal fordulj hozzám! Ne rejtsd el arcodat szolgád elől, ments meg ellenségeimtől! Megalázott vagyok, és szenvedek, segíts és oltalmazz, Istenem! Látják ezt az alázatosak, és örülnek: ti Istent keresők, éledjen szívetek!

Dicsőség a magasságban Atyának, Fiúnak, Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Hozsánna a Dávid Fiának! Áldott, aki jön az Úr nevében! Hozsánna a magasságban!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindenkor velünk!

Testvéreim! Most az Isten halljuk Isten törvényét, nézzünk bele, mint tükörbe. Vizsgáljuk meg az életünket igéjének a tükrében:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincsen bennünk bűn, akkor becsapjuk önmagunkat, és nincs bennünk igazság. Ha pedig megvalljuk a bűnünket, hű és igaz az Isten, és megbocsátja azt, megtisztítva minden gonoszságunktól.

Ezért kérem, Testvéreim, hogy feleljetek szívetek szerint a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljuk most Istenhez hittel, kérjük az ő irgalmát:

Uram, Te voltál a hajlékunk nemzedékről nemzedékre. Mielőtt hegyek születtek, mielőtt a föld és a világ létrejött, öröktől fogva mindörökké vagy Te. A halandót visszatéríted a porba, és ezt mondod: térjetek vissza, emberek! Bizony, elhullunk bűnünk miatt, ha magad elé állítod az embert. Fordulj hát hozzánk, Uram, könyörülj szolgáidon az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Isten megbocsátott nekünk. Megszabadított minket Jézus Krisztus által, aki szeretett bennünket, és vére által megváltott bűneiktől. Ebben az ő szeretetében bízva hirdetem nektek bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok a földön és a mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok, örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Isten az ő véréért eltörölte a bűnünket. Az ő Lelke legyen velünk, hogy új életben járjunk Általa. Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:

Urunk, Jézus Krisztus! Ujjongtak körülötted az emberek, de azután magadra hagytak. Megkínoztak és megöltek. Megrettenünk attól a sötétségtől, amely bennünk rejtőzik. Ajándékozz meg azzal, hogy világosan lássuk magunkat, indulatainkat, érzéseinket, és szereteteddel, amellyel a Golgotáig mentél, segíts rajtunk. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! Virágvasárnap Ószövetségben megírt igéje Ézsaiás prófétától szól most hozzánk. Az ő könyve 50. fejezetéből az első 9 verset olvasom:

Ezt mondja az ÚR: Hol van anyátok válólevele, amellyel elküldtem őt? Van-e hitelezőm, akinek titeket eladtalak? Csak bűneitek miatt adtalak el, vétkeitek miatt küldtem el anyátokat! Miért nem volt ott senki, amikor hozzátok mentem? Miért nem válaszolt senki, amikor szólítottalak? Olyan rövid már a kezem, hogy nem tud megváltani? Nincs már annyi erőm, hogy megmentselek? Íme, dorgáló szavammal kiszárítom a tengert, pusztává teszem a folyókat! Bűzlenek a halak, mert nem lesz víz, és elpusztulnak a szomjúságtól. Feketébe öltöztetem az eget, és zsákruhát húzok rá.

Az én Uram, az ÚR, megtanított engem mint tanítványát beszélni, hogy tudjam szólni igéjét az elfáradtaknak. Minden reggel fölébreszt engem, hogy hallgassam tanítványként. Az én Uram, az ÚR, megnyitotta fülemet. Én pedig nem voltam engedetlen, nem hátráltam meg. Hagytam, hogy verjék a hátamat, és tépjék a szakállamat. Arcomat nem takartam el a gyalázkodás és köpködés elől. De az én Uram, az ÚR, megsegít engem, ezért nem maradok gyalázatban. Olyanná tettem arcomat, mint a kovakő, mert tudom, hogy nem vallok szégyent. Közel van, aki igazságot ad nekem, ki mer perbe szállni velem?! Álljunk elő együtt! Ki az én vádlóm? Lépjen ide! Íme, Az én Uram, az ÚR, megsegít engem, ki mer bűnösnek mondani?

Így szól hozzánk Virágvasárnap evangéliuma. Máté evangéliuma 21. fejezetéből olvasom az első 9 verset:

Amikor Jézus és tanítványai közeledtek Jeruzsálemhez, és elértek Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek fekvő faluba, és ott mindjárt találtok egy megkötött szamarat a csikójával együtt: oldjátok el, és vezessétek hozzám. Ha valaki szól nektek valamit, mondjátok meg, hogy az Úrnak van szüksége rájuk, és azonnal elengedi azokat”. Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék a próféta mondása:

„Mondjátok meg Sion leányának:

Íme, királyod jön hozzád,

szelíden és szamáron ülve,

igavonó állat csikóján.”

A tanítványok elmentek , és úgy cselekedtek, ahogy Jézus parancsolta nekik: odavezették a szamarat csikójával együtt, ráterítették felsőruhájukat, Jézus pedig ráült. A sokaság legnagyobb része az útra terítette felsőruháját, mások ágakat vagdaltak a fákról, és az útra szórták. Az előtte és utána menő sokaság pedig ezt kiáltotta:

„Hozsánna a Dávid Fiának!

Áldott, aki jön az Úr nevében!

Hozsánna a magasságban!

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 198 (Heermann János 1585-1647, német - Crüger J. 1598-1662)

1. Ó, drága Jézus, vajon mit vétettél, Ilyen keményen hogy megítéltettél? Mi bűnt találtak benned és mi vétket, Kik elítéltek? - 2. Megostoroznak, szent arcodba vágnak, Szúró tövissel gúnyból koronáznak. S te keresztfádon tűrsz, míg őket áldod, Kínt, szomjúságot. - 3. Én, én okoztam minden szenvedésed. Bűneim vittek keresztfára téged. Mindazt, mit Jézus, eltűrtél helyettem, Én érdemeltem. - 4. Ily büntetésre álmélkodva nézünk: Pásztorunk szenved juhaiért, értünk. És mert szolgái adósságba estek, Az Úr fizet meg. - 5. Ó, mérhetetlen szeretet csodája! Az vitt a kínok, fájdalmak útjára! Én múló földi örömökben éltem, S véred hullt értem. - 6. Ég, föld Királya, Kit Úrnak vall minden, Mint adjon hálát irgalmadért szívem? Nincs elég drága, mit neked adhatnék, Kincs és ajándék! - 7. Célomhoz érve, trónod elé lépek, Rám ragyog égi, örök békességed. Ott is irgalmad, szereteted áldom, Édes Megváltóm!

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! A mai vasárnapnak, Virágvasárnapnak a levélbeli igéjét olvasom. Pál apostol filippibeliekhez írt leveléből szól hozzánk a 2. fejezet első négy versében:

Így ír nekünk Pál apostol:

Ha tehát van vigasztalás Krisztusban, ha van szeretetből fakadó figyelmeztetés, ha van közösség a Lélekben, ha van irgalom és könyörület, akkor tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek. Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.

Urunk, szentelj minket meg igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Jézus Urunk jeruzsálemi bevonulása, Virágvasárnapnak a története, nagyon különös, mert kétféle. Különös módon, az ünnepnek a régi, hagyományos evangéliumi története - kétszer is az év folyamán, mindig olyankor, amikor az oltárterítő színe lila - Adventkor és Böjtkor: ilyenkor, Virágvasárnap, azért, mert kétféle Jézus Urunk jeruzsálemi bevonulása.

Az egyik a Zakariás próféta szerinti értelme, ahogyan idézi Máté evangélista, hogy: „Királyod jön hozzád”. Hozzánk jön a mi Királyunk. Ő jön, mi meg itt vagyunk, és várjuk és befogadjuk Őt, Jézust. - A másik értelme - ahogyan kezdi Máté evangélista ennek az elbeszélését: „közeledtek Jeruzsálemhez”. És ez annak a folyamatos elbeszélésnek a részeként szólal meg az ő tollából, hogy Jézus megy Jeruzsálem felé. A kereszthalál felé. Régtől fogva, kezdettől fogva. És most már közeledik

Tehát az egyik jelentése: „Királyod jön hozzád”. A másik jelentése ebből adódóan inkább egy olyan király érkezéséhez hasonlít, mint egy régi reklámban: az Orosházi libamáj konzervekben. - A királylány, vagy hercegnő, üdvözülten áll, kitárt karokkal várja az érkező herceget, hogy nyakába boruljon. Az érkező herceg jön is, de lehervad az üdvözült mosoly a hercegnő arcáról, mert a herceg elmegy mellette. És visszaszól: Ugyan már királylány, én csak az Orosházi libamáj konzervekért jöttem. - Igen, ehhez hasonlít Jézus bevonulásának a második, virágvasárnapi értelme, amikor Jézus nem hozzánk, Jeruzsálembe, a mi világunkba jön - hanem megy a Golgotára!

Két ének szól az Énekeskönyvünkben erről. Két ének, azonos a dallamuk, de a tartalmuk más és más. Az adventi ének: Fogadd be Jézust, Ő hozzád jön. És a böjti ének: Kövesd Jézust, Ő a cél felé megy.

0x08 graphic
0x08 graphic

0x08 graphic

Fogadd be Jézust! Király, várjuk Őt! Lehet Őt várni, fogadni és várni Tőle dolgokat. Mint egy kisgyerek, a felnőtt elé szaladva: Mit hoztál, mit hoztál? - Mit hozott nekünk Jézus? Mit hoz nekünk, mit hoz nekünk az ünnep? Mi jót kaphatunk belőle? Mi jót fogunk enni, tenni, kikkel fogunk találkozni, hová fogunk eljutni és milyen örömöket tartogat számunkra a kellemes Húsvét ünnepe? - Természetesen, mint Jézus tanítványai, mindezeket a jó, örömteli dolgokat Jézustól várjuk, aki jön hozzánk és hozza nekünk.

De elsősorban másról van szó. Jézus nem jön - hanem megy! Kövesd Őt! Viszi az álmaink gyümölcsét: a keresztet. Ez az igazi, virágvasárnapi evangélium.

0x08 graphic

Mit hoz Jézus a világunkba? Mit hoz nekünk? - Mi vagyunk itt: Jeruzsálem: a gyülekezet, a társadalom, az ország és embervilágunk. Ez a Jeruzsálem - ebben az értelemben, ennek a történetnek az értelmében. Mit hoz Jézus ebbe, a mi világunkba, jeruzsálemibe? - Semmit. Megy tovább.

„Én múló, földi örömökben éltem, s vére hullt értem”. Az ajándékot Jézus Urunk nem ide hozza. Pál apostol szava erről szól. Erre figyelmeztet, erre hívja fel a figyelmet nagyon szeretetteli, de aggodalmas mutatóujjával. Az ajándék ugyanis nem itt, Jeruzsálemben, nem a mi álmainkban, nem azoknak a teljesülésében vár ránk, amit Jézus hoz, hanem a Golgotán. „Oda megy” - azt mondja Pál apostol.

Van vigasztalás? - itt Jeruzsálemben nincs! Hiszen azt mondja Jézus Jeruzsálemre nézve: Jaj, neked Jeruzsálem! - és nincs vigasztalás. - Esetleg van szeretetből fakadó figyelmeztetés, amelyik azért szól, mert szeret, tehát megőrizni fog? - itt Jeruzsálemben nincs! Jeruzsálemben árulás, zaklatás, elfogás és koncepciós ítélet van. - Akkor tovább kérdez Pál: van közösség a Lélekben? - itt Jeruzsálemben nincs! Széthúzás van felekezetek és igények, személyes álmaink szerint. - Akkor továbbgondolkodik az apostol: van irgalom és könyörület? - itt Jeruzsálemben nincs! Nagyon kemény világ uralkodik. Irgalom Atyja ugyanis nem Jeruzsálemben lakik. És nem itt, a társadalomban.

Mindez, amit Pál apostol kérdez, amit keres, amit szívünkre kötöz, nem Jeruzsálemben van, nem a mi szívünkben, életünkben, közösségeinkben van, - hanem Krisztusban. Vagyis úgy és annyiban valósulnak meg ezek az álmok, amiket Pál apostol fölsorol: vigasztalás, szeretetből fakadó figyelmeztetés, közösség a Lélekben, irgalom és könyörület - úgy és akkor vannak ezek, amikor és amennyiben Jézus Krisztussal járunk. Ő pedig megy a Golgotára, felvéve a keresztet. És azt mondja nekünk, a tanítványainak: Kövess engem!

Kövess engem! Ugyanaz a szeretet legyen bennetek, mint Jézusban. Egyet akarva ugyanarra törekedjetek, mint Ő. Vagyis semmit ne tegyetek önzésből, dicsőségvágyból, egymást különbnek tartsátok magatoknál.

Különös matematika ez! Ha azt mondjuk, hogy egyikünk nagyobb a másiknál, különb a másiknál, - akkor a matematika elvei szerint a másikunk kisebb az egyikünknél. Ha A nagyobb B-nél, akkor B kisebb A-nál. - Jézus azt mondja: Közöttetek ez nem így van. Ki-ki maga legyen a kisebb. - Különös dolog ez, de Ő ezt kérte! Ezt hozta!

Indulj, kísérd Őt a Golgotára! Ez az Ő útja!

Imádkozzunk:

Szívünk megnyitva, életünk kezedbe véve, tégy minket tanítványaiddá, Urunk, hogy Veled célba érjünk. Hogy ott legyünk, ahol Te vagy, most is, amikor sokszor ez fájdalmas, és akkor is, amikor ez jelenti az életet számunkra. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Istenünk békessége, amely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Ének: 381 (Tranoscius énekeskönyv 1743, szlovák - Kéziratos szlovák korálkönyv 1750 körül) - Liturgia: 11

1. Jézusom, Krisztusom, Én szerelmesem! Lelkem téged vajon Hol keressen? Szép napom, vesd reám a te fényed, Nélküled a földön nincsen élet! - 2. Éjjel is, nappal is Óhajtva várlak, Folyton kereslek, míg Meg nem talállak; Jelenj meg nekem nagy bánatomban: Bűnömre tebenned gyógyítóm van! - 3. Eggyé lenni kíván A szívem veled, Élnie különben Tovább nem lehet. Nélküled mit sem ér egész éltem, Veled halálom is nyereségem. - 4. Ahova te vezetsz, Csak oda megyek, Hogy így mindörökké Teveled legyek. Ha téged hívtalak, drága vendég, Szegényen is gazdag vagyok mindég.

Úrvacsora

Emeljük fel szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor és mindenhol hálát adjunk neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki engedelmesen bevonult Jeruzsálembe, hogy vállalja a kereszthalált, és magára vegye a világ bűneit. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét. Ámen

Liturgia: Szent, szent, szent mennyekben az Isten, Szolgálnak néki angyalseregek. Nagy dicsőségét zengi minden, Hozsánnát visszhangoznak az egek. Áldott, aki az Úr nevében jön! Hozsánna a mennyben és a földön!

Szent vagy, Urunk, és nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre ebben a kenyérben és borban, és általa testvéri közösséggé legyünk.

Mert a mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, az Úr halálát hirdetjük, amíg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezz meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Add Lelkedet mindnyájunknak, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadása erejében részesüljünk. Emlékezz meg népedről, amelyet Krisztus vérén megváltottál. Tedd üdvösséged népévé gyülekezetünket, minden gyermekedet. Őrizd meg bennünk a Krisztus-hitet, tarts meg a Te békességedben. Add meg nekünk a Krisztusban való egységet. Őrizz meg minket szentjeid közösségében. Ne engedd, hogy kísértéseink, szenvedéseink, álmaink, küzdelmeink akadályává váljanak a Veled való közösségnek. Ne engedj elszakadni bennünket kereszted reménységétől, amelyet most megmutattál már a világnak, és ne engedj minket elszakítani semmi által üdvösséged reménységétől, amelyet megígértél. Tedd ezt az ünnepet, amely most előttünk áll, ezt a hetet kereszted győzelmének a hetévé. Mutasd meg nekünk, hogy szereteted nagyobb mindennél, hogy bizalmunk Benned legyen, hogy az utunkat ennek a tudatában és reménységével járjuk, hogy a célunk ez legyen, hogy az életünk örömei és bánatai, a halálunknak a félelme, a bajaink, bűneink és szenvedéseink ne elszakítsanak Tőled, hanem Krisztusunkhoz vigyenek oda, és Benne való reménységgel vegyük el kezedből mindazt, amit adsz. Emlékezz meg azokról, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből, minden elhunytról, akiknek hitét egyedül Te ismered. Vezess minket, mindannyiunkat úgy, hogy gyermekeidként menjünk, amíg itt megengeded, és gyermekeidként érkezzünk célba, ahová Te viszel minket. Téged imádunk és dicsérünk Jézus Krisztus által. Az ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Krisztus, ártatlan Bárány, Ki miértünk megholtál, A keresztfa oltárán nagy engedelmes voltál. Viselvén bűneinket, Megváltottál minket, Irgalmazz nékünk, ó, Jézus, ó, Jézus!

Urunk békessége legyen mindenkor velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek, Testvéreim, Isten szeretetének oltárához!

Énekek:

1. ének: 367 (Keimann Keresztély 1607-1662, német)

1. Nem hagyom el Jézusom, Mivel magát adta értem. Nagy hálával őt áldom, Legyen övé teljes éltem. Ő én világosságom, Nem hagyom el Jézusom. - 2. Nem hagyom el őt soha, Mindhalálig néki élek. Sorsom jó, vagy mostoha, Benne hiszek és remélek. Ő sem hagy el, jól tudom, Nem hagyom el Jézusom! - 3. Végórámon légy velem, Ha megszűnik szívverésem. Akkor is megtört szemem, Jézus, keresztfádra nézzen! Én csak irgalmad áldom. Nem hagylak el, Jézusom! - 4. Te vagy erőm, vigaszom, Reményem az ítéletben. Sorsomat reád hagyom, Áldlak majd megújult testben. Te vezetsz haza, tudom, Nem hagylak el, Jézusom!

2. ének: 202 (Zathureczky Sámuel 1760-1836)

1. Te, ki bűntelen szenvedtél, És úgy lettél, Jézus, az én váltságom, Ne hagyj utadról letérni! Bűnben élni Ne legyen bátorságom! - 2. Hogy érettünk kínt vallottál, Nem nyitottál Azzal utat bűnöknek. Nem jelent a te váltságod Mennyországot Meg nem tért bűnösöknek. - 3. Csak önmagamat áltatnám, Ha biztatnám Érdemeddel szívemet, S mégis bűnnel beszennyezni, Fertőztetni Meg nem szűnném lelkemet. - 4. Megdicsőült Üdvözítőm! Légy segítőm, Hogy a vétket letegyem. S ha meghalok, szent halálod, Szószolásod Üdvösségemre legyen!

3. ének: 48 (Debrecen 1590 - Boroszlói kézirat XVI. sz..)

1. Nagy hálát adjunk az Atyaistennek, Mennynek és földnek szent Teremtőjének, Oltalmazónknak, kegyes éltetőnknek, Gondviselőnknek! - 2. Add meg, hogy lássuk a világosságot, Te szent igédet, az egy igazságot, A Krisztus Jézust: örök vigasságot És boldogságot! - 3. Adj igaz hitet a te szent Fiadban, És jó életet minden utainkban, Szentlelked által vígy be hajlékodba, A boldogságba! - 4. Dicsőség néked mennyben, Örök Isten, Ki közénk jöttél a te szent igédben, Krisztus Jézusban, mi Üdvözítőnkben És Szentlélekben.

4. ének: 310 (Dóka Zoltán sz. 1929) - Liturgia: 12

1. Vegyétek, egyétek, Ez a Krisztus teste, Tiértetek adta a Golgotán. Megtöretett, hogy nyerjetek kegyelmet. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 2. Igyátok mindnyájan, Ez a Krisztus vére, Tiértetek adta a Golgotán. Ott hullt a porba, bűnünket oldozva. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 3. Jelen van közöttünk, Kik sok bűnbe estünk. Vigasztal: nem érhet már kárhozat. Új szövetséget szerzett, üdvösséget. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 4. Ahányszor csak élünk Ezzel a szentséggel, Halálát hirdessük, míg eljövend, Hogy minden ember velünk örvendezzen: Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 5. Ne légyen hiába Szeretete rajtunk! Kövessük, kövessük őt szüntelen! Mint minket Jézus, mindenkit szeressünk! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 6. Eljő, mint ígérte Örök menyegzője, Hol mindenkit készen vár az asztala. Ott nagy örömben csendül majd az ének: Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan!

Oltári előtti befejező szolgálat.

Jöjjetek, adjunk hálát Istennek:

Jó Istenünk! Áldunk Téged szeretetedért, a Krisztusban kapott örömért, vigasztalásért, útmutatásért, útért. Áldunk Téged a békességért, amelyet nekünk ajándékoztál Őáltala. Áldunk Téged a Veled való közösségért, amelyet helyreállítottál Ővele. Kérünk, őrizz meg bennünket Fiad, Krisztusunk által. Őrizz meg országod számára, hogy neved dicsőségére, egymás javára éljünk az Úr Jézus Krisztus által. Ámen.

Testvéreim! Elmenvén hirdessétek Urunk halálát és feltámadását. Tanúskodjatok az ő szeretetéről. Akik megtapasztaltátok a bűnbocsánat örömét, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással, és áldozatos szeretettel!

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Mily nagy az Úr kegyelmessége, Van-e ember, kit meg nem hat? Van-e szív, mely mindent feledve, Az Istennek hálát nem ad? Ó jer, őt áldja minden lélek, Ki minket mindig szeretett! Én őt imádom, míg csak élek, Néki mondok dicséretet.

* * * * * * * *

Evangélikus istentisztelet a Magyar Rádióban.

Április 22-én, nagypénteken10.04-től istentiszteletet hallhatunk az MR1 - Kossuth rádió hullámhosszán Bakonycsernyéről. Igét hirdet Ittzés János püspök. - (Forrás: Evangélikus Élet 2011. április 17. - 10. oldal)

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

6

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek