Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-12-31

2011_12_31 - Óév este.doc — Microsoft Word Document, 85Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Óév este istentiszteletén, 2011. december 31.-én Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 355 (Bonhoeffer Dietrich 1906-1945, német - Gelineau J. 1971) - Liturgia: 11

1. Áldó hatalmak oltalmába rejtve Csak várjuk békén mindazt, ami jő. Mert Isten őriz híven reggel, este, Ő hű lesz, bármit hozzon a jövő. - 2. Ha gyötri, bántja szívünket a régi, És múlt napoknak terhe ránk szakad, Megrettent lelkünk vigaszodat kéri, Mit nékünk szerzett, Atyánk, szent Fiad. - 3. S ha szenvedések kelyhét adod inni, Mely színig töltött, keserű s nehéz, Te segíts békén, hálával elvenni, Hisz áldva nyújtja hű atyai kéz! - 4. És ha az úton örömöt adsz nékünk, Ha szép napod ragyogva ránk nevet, Biztasson, intsen sok nehéz emlékünk, Hogy életünket szenteljük neked! - 5. A csend köröttünk mélyen szerte árad, Hadd halljuk ezt a tiszta éneket, Amely betölti rejtett, szép világod, Hol téged dicsér minden gyermeked! 0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Mindörökké uralkodik az Úr! Nemzedékről nemzedékre dicsérjétek az Urat! Magasztallak téged, Istenem, Királyom,

áldom nevedet mindörökké. Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem, gondod van minden utamra. Még nyelvemen sincs a szó, te már érted; karoddal átölelsz, kezedet rajtam tartod. Az én segítségem az Úrtól jön, aki teremtette a mennyet és a földet.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Mindörökké uralkodik az Úr! Nemzedékről nemzedékre dicsérjétek az Urat!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Édes Atyánk! A Te kezedben van az életünk, Te tudod, amilyen örömök, terhek, kérdések jönnek elénk az életünkben. Te erősíts meg bennünket. Erősítsd meg Igéddel, Lelkeddel szereteteddel a szívünket, a hitünket, a gondolkodásunkat. Tisztíts meg bennünket félelmeinktől, hogy örömmel, hálaadással, az előttünk álló akadályoktól Lélektől szabadon tudjunk dicsérni Téged és szolgálni Neked. Ámen.

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Közösségünk néhány alapvető számadatát mondom, olvasom az elmúlt, 2011. esztendőből:

megkereszteltünk itt, a templomunkban egy fiúgyermeket;

konfirmációban részesült egy felnőtt és két gyermek testvér;

egy párnak az esküvője volt itt, templomunkban;

eltemettünk gyülekezetünkben egy nő és két férfitestvérünket;

gyermek- és konfirmandus hittanóra volt gyülekezetünkben 135 alkalommal;

biblia-óra 73 alkalommal beszélgetőkörökben, bibliaórákon;

gyülekezeti istentisztelet vasárnapi és ünnepi alkalommal 64-szer;

lelkészi látogatás volt 132 alkalommal - közösségünk tagjainak a látogatását, szolgálatát nem számítva.

E számok mögé ki-ki tegye oda bátran a számok által elrejtett, eltakart kincseket, örömöket, feszültségeket és fájdalmakat. És ki-ki odateheti a számok által egyáltalán említett eseményeket is, a terveket, gondolatokat, eredményeket és kudarcokat. És akkor egy picit, - ha nem is tudjuk teljes valójában soha végigélni gondolatban újra az elmúlt dolgokat, nem tudjuk felmérni és felidézni mindazt, ami mögöttünk van, de - megsejtjük, hogy miért van szükség ilyenkor, az év fordulóján „szív-erősítő”-re.

Most, még e percben, Isten kegyelméből van erőnk számba venni, hogy körül-belül mennyit öregedünk? Még van erőnk számba venni, hogy mennyivel bírok kevesebbet, mennyivel felejtek többet, mennyit mulasztottam és mennyi minden lehet az, ami egyáltalán el sem jutott a tudatomig? És még bizonyára tudatában vagyok, hogy sok számadat, emlék, feledés és apró-cseprő vagy jelentős mű áll előttünk az elkövetkező időben. És még, Isten kegyelméből tudatában vagyok annak is, hogy bizonyára kevésbé leszek erőben és egészségben egy év múlva. Ezért kell a szív-erősítő. A szíverősítőt pedig nem elsősorban a boltban vásároljunk.

Igeolvasás:

Szíverősítő receptként hadd olvassam el a mai estének a levélbeli Igéjét. A Zsidókhoz írt levél 13. fejezetében szól hozzánk a 8. verstől kezdve a 14.-ig:

Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Különféle idegen tanításoktól ne hagyjátok magatokat félrevezettetni. Mert az a jó, ha kegyelemmel erősödik meg a szív, nem pedig ételektől, mert azoknak semmi hasznát nem veszik azok, akik velük élnek. Van oltárunk, amelyről nincs joguk enni azoknak, akik a sátorban szolgálnak. Mert amely állatok vérét a főpap a szentélybe beviszi a bűnért, azoknak testét megégetik a táboron kívül.

Ezért Jézus is, hogy megszentelje a népet, tulajdon vére által a kapun kívül szenvedett. Menjünk ki tehát Őhozzá a táboron kívülre, az Ő gyalázatát hordozva. Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

A hit, az Istennel való kapcsolat, a gyülekezeti közösség, közösségi életünk - erről ír a levél írója ezekben a mondatokban - nem testi javakban áll és nem testi javakért van.

Mózes Istene, aki az Izráel népének az áldozati rendjét, szertartásait a parancsolataival elrendelte, nagyon bölcs. Tudta, hogy ha bűnbánat, az Isten elé járulás a népe számára élvezetet jelent, például egy lakoma formájában, áldozati lakoma formájában, akkor az nem lesz teljes értékű a szív megerősítése szempontjából. Isten népe, ha a bűnéért, Isten irgalmát keresve kérte, akkor kiválasztotta, a valójában hibátlan állatot, olyant, aminek értéke volt, amelyről le kellett mondania azért, hogy Istennek áldozhassa, és ezt az állatot, amelyről lemondott Isten népe odaszánva, odaáldozta Istennek a magáéból, - akkor ezt az állatot utána, mint szemetet a táboron kívül elégették. Ott nem megsütötték, elégették. Nem ették meg áldozati lakoma formájában. Nem lehetett kárpótlást érezni az áldozatért, a lemondásért cserébe egy jóízű, vidám, közösségi alkalom keretében, amikor ki-ki jóllakhatott a finom falatjaival. - Ez volt Isten terve, hogy hogyan segítsen megérteni népének: mit jelent a bűnbánat?

Sokat ettem az elmúlt napokban. Ez nem baj, mert az is erőt ad. Van, akinek takarékoskodni kell vele, mert vigyáznia kell, nehogy túl sok erőt adjon valamilyen szempontból az étel, és van, akinek kifejezetten jól jön néha a kiadós evés, mert szüksége van az erőre, amit kap belőle. - Erőt ad az is, de csak ahhoz ad erőt, amihez van szívem. És a szív - nem a dobogós, hanem a belső, ami beljebb van a gondolatainknál, a kultúránknál, a mindennapi életünk dolgainál, ami lett belőlünk, - a szívünk, amire azt mondja a mi Urunk, hogy örök élete van - a szív mitől erősödik meg? Mi az, ami akkor is megerősíti a szívünket, a bensőnket, amikor kívül már nincs erő? Mi az, ami akkor is megerősít, kegyelmet ad, ha már nem tudunk bizonyos fizikai dolgokat megtenni, vagy nem vagyunk képesek bizonyos szellemi dolgokra? Mitől erősödik meg a szív? Mi a szív erőssége?

- írja a szentíró -, ha kegyelemtől erősödik meg a szív. Attól a kegyelemtől, amit az Isten adott nekünk. Ami az Ő munkája, ami egyedül Rajta áll. Amit Ő ad a maga szeretetéből. Nem azért, mert mi kértük, - nem azért, mert mi hisszük, - nem azért, mert mi elfogadtuk, - nem azért, mert mi tudunk róla - hanem mert Ő szereti a szívünket, és szeretné megerősíteni a kegyelmet. Őtőle erősödik meg a szív!

A Jézus áldozati-lakomáján mi más történhet? Semmi egyéb nem történik, minthogy Isten kegyelme jön hozzánk. Ő maga jön, és megerősít az örök életre - íz, élvezet, tudás nélkül. Pusztán szeretetéből. Az örök életre. Nem a következő napra, nem a következő hétre - az örök életre.

Szerettem volna választani ma estére az Énekes Könyvből szilveszteri éneket, de nem találtam. Csak olyant, amely Isten megerősítését kéri a következő évre. És a szív, eszerint az Ige szerint, a szív nemcsak a következő évre erősödik meg.

Ez az Isten szeretete, amely nekünk, gyermekeinek megjelent Jézus Krisztusban, hogy megerősítsen. Vigyük oda Elé az életünket, tegyük le Elé, és kérjük az Ő megerősítő kegyelmét, hogy megtartson bennünket.

Vizsgáljuk meg magunkat most azért az Ő Igéjének, parancsolatainak a tükrében:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincsen bennünk bűn, becsapjuk önmagunkat, és igazság nincs bennünk. Ha pedig megvalljuk a bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja és megtisztít minket gonoszságunktól.

Ez alapján kérem, Testvéreim, hogy feleljetek szívetek szerint a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik ellened vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljunk hittel Istenhez, és kérjük most az Ő irgalmát:

Istenem, tiszta szívet teremts bennem. Az erős lelket újítsd meg bennem. Ne vess el orcád elől. Szentlelkedet ne vedd el tőlem. Vidámíts meg újra szabadításoddal. Támogass, hogy lelkem készséges legyen, hogy taníthassa utaidra a hűtleneket, és mi, vétkesek megtérjünk Hozzád. Az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk Isten Jézus Krisztus által, Akiben megjelent az Isten szeretete, hogy semmi el ne válasszon Tőle. Ebben az Ő szeretetében bízva hirdetem nektek bűnei­tek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok földön és mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok, örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Isten az Ő véréért minden bűnünket megbocsátotta. Az ő Lelke legyen velünk, hogy új életben járjunk Általa. Ámen.

Úrvacsora

Jöjjetek, adjunk hálát az Úrnak, és magasztaljuk nevét: :

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenhol és mindenkor hálát adjunk Neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, akiben a láthatatlan Isten látható emberré lett, és békességet hozott a világnak. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével, a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsősé­gét.

Liturgia: Szent, szent, szent mennyekben az Isten, Szolgálnak néki angyalseregek. Nagy dicsőségét zengi minden, Hozsánnát visszhangoznak az egek. Áldott, aki az Úr nevében jön! Hozsánna a mennyben és a földön!

Szent vagy, Urunk, és nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, küldd el Lelkedet, szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvös­ségünkre ebben a kenyérben és borban, általa testvéri közösséggé legyünk.

Mert a mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta, és ezt mondta: „Vegyétek és egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlé­kezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, mely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, az Úr halálát hirdetjük, míg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány Jézus, hogy Övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezzél meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Add Lelkedet mindnyájunknak, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadása erejében részesüljünk. Emlékezz meg népedről, Egyházadról, melyet Krisztus vérén megváltottál. Őrizd hitét, tartsd meg békességedben, add meg Krisztusban való egységét. Bennünket, mindannyiunkat őrizz meg a szentek közösségében. Emlékezz meg azokról, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből, minden elhunytról, akiknek hitét egyedül Te ismered. Téged imádunk és dicsérünk Jézus Krisztus által. Az Ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Krisztus, ártatlan Bárány, Ki miértünk megholtál, A keresztfa oltárán nagy engedelmes voltál. Viselvén bűneinket, Megváltottál minket, Irgalmazz nékünk, ó, Jézus, ó, Jézus!

Urunk békessége legyen mindenkor velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek, Testvéreim, Isten szeretetének oltárához!

Énekek:

1. ének: 174 (Nürnberg 1680. Neander Frigyes Kristóf 1724-1802,német)

1. Nap és év elröpül, Száll sebes nyíl módjára És vissza nem kerül Soha senki számára; Ím ez az év is már Gyorsan végére jár. - 2. Most jertek, hálával Dicsérjük Istenünket, Ki annyi áldással Szerette életünket, S naponként mint Atyánk, Híven vigyázott ránk. - 3. Ha munkánk híven folyt, Ha valami jót tettünk, Megsegítőnk ki volt? Erőt rá kitől vettünk? Szívünk dicsérete Nem őt illeti-e? - 4. Megvalljuk, szívünket Gyakran bűnnel szennyeztük, Ne büntess bennünket, Ahogy meg érdemeljük, Nagy irgalmú Atyánk, Szánó szemmel nézz ránk! - 5.Nagy kegyelmed nékünk Sok hetet, esztendőt ád, Eltűröd sok vétkünk, Hogy megtérjünk tehozzád; De majd üt az óra, Mely hív számadóra. - 6. Ha majd, örök bíránk, Székednél megjelenünk, Nézz irgalommal ránk, Hogy ott örvendezhessünk, Hol örök koronát A te kegyelmed ád!

2. ének: 387 (Hansen Kristen Dorottya 1850-1902, norvég - Finn dallam)

1. Életem, Jézus, egyedül te töltsd be, És mindent, mindent adj meg énnekem, Mi lelkem hozzád vonja, hozzád kösse! Tekinteted kísérjen szüntelen! - 2. Ha nem, mint győztes járulhatok hozzád, A vereségem mégis elviszem. S lehajol szánva a megsebzett szívhez A te irgalmad, Jézus, szelíden. - 3. Örömöm hálás, ujjongó dalával, Ha eléd, Jézus, nem siethetek, Elsírhatom a bánatomat néked, Koldulva biztató tekinteted. - 4. Bűnnel borított arcom fölemelni Hozzád, te tiszta, szent, ha nem tudom: Szabad szent lábad előtt leborulnom Vétkesen és szegényen, Jézusom.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Jöjjetek, mondjunk köszönetet Istennek. Imádkozzunk:

Urunk! Magasztalásodat hallotta fülünk, - add, hogy süket legyen veszekedés, békétlenség hangjára. Nagy szeretetedet látta szemünk, - add, hogy meglássa az örök életet. Dicséretedet énekelte nyelvünk, - add, hogy az igazat vallja ezután. Templomodban járt a lábunk, - add, hogy a világosság útját járja ezután. Testedből részesült a testünk, - add, hogy új életet éljen ezután. Hála Néked kimondhatatlan jóságodért. Ámen.

Elmenvén, Testvéreim, hirdessétek Urunk halálát és feltámadását. Tanúskodjatok az Ő szeretetéről. Akik átéltétek a bűnbocsánatot, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel!

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Mily nagy az Úr kegyelmessége, Van-e ember, kit meg nem hat? Van-e szív, mely mindent feledve, Az Istennek hálát nem ad? Ó jer, őt áldja minden lélek, Ki minket mindig szeretett! Én őt imádom, míg csak élek, Néki mondok dicséretet.

Himnusz

Isten, áldd meg a magyart jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védő kart, ha küzd ellenséggel! Balsors, akit régen tép, hozz reá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt.

Isten tartsa meg a Gyülekezetet, Testvéreimet, szeretetben és hitben az eljövendő időben. Erős vár a mi Istenünk!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

4

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek