Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-11-20

2011_11_20 - Szentháromság ünnepe után utolsó (Örök élet) vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 209Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe után utolsó (ÖRÖK ÉLET) vasárnap istentiszteletén, 2011. november 20.-án Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 502 (Celanoi Tamás (?) 1190?-1255? énekéből [Dies irae, dies illa]. Ringwaldt Bertalan 1530-1599, német - Wittenberg 1529) - Liturgia: 10

1. Bizony, betelik az idő, És Isten Fia eljő, A világbíró, a dicső, Az ítélő s megmentő. Elnémul gúnyos nevetés, Tűz után jön új teremtés, Mint szent könyvünk megírta. - 2. Angyal harsonahangja szól E földön minden népnek, A halottak hamvaikból Mind nyomban előlépnek. Parancsszavára az Úrnak Átváltoznak, megújulnak, Kik élnek még a földön. - 3. Megnyílik a könyv, amiből Tett, szándék kiviláglik, Mentségek vára romba dől, Bűn vak mélysége ásít. Akkor mindenki tisztán lát, Megérti vétkes önmagát, Hogy mit tett életében. - 4. De jaj, ki ügyet sem vetett Az Úr szent igéjére, Szerezni, kapni szeretett, Más nem is járt eszébe', Annak fejére omlik ott, Mit rosszul tett vagy mulasztott, Rázúdul minden vétke. - 5. Ó, Jézus, ama nagy napon Te védj meg szent kezeddel, Ítéletem reád hagyom, A büntetést engedd el! Igédben nem kételkedem, Írd élet könyvébe nevem, Vígy teljességre, ámen.0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Íme, új eget és új földet teremt az Úr, és népe örvendez benne örökké. Uram, szereteted az égig ér, embert és állatot te tartasz meg. Életre kelnek halottaid, holttestük föltámad! Ébredjetek és ujjongjatok, akik a porban laktok! Mert harmatod az új világ harmata, és a föld visszaadja az árnyakat.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Íme, új eget és új földet teremt az Úr, és népe örvendez benne örökké.

Liturgia: Dicsőség az Istennek a magas mennyekben, Fiúnak, Szentléleknek Mindörökké! Ámen.

Szeretett Testvéreim! Minthogy Örök élet hetének Igéje így szól hozzánk: Legyen derekatok felövezve, és lámpásotok meggyújtva (Lukács evangéliuma 12,35), vizsgáljuk meg azért magunkat, életünket, hogy Isten tervének a teljesülésére, az Ő szeretetének a kiáradására és teljessé léteére mit találunk hitben és az Őrá való figyelemben. Vizsgáljuk meg magunkat, múlandóságunkat és Istennek a tervét.

0x08 graphic
Ennek megkönnyítésére álljanak előttünk most az előttünk járók. Figyeljünk a nevükre és az életükre tanulságul. Azok, akik a Gyülekezetünk közösségében eltemettünk, elmentek közülünk az elmúlt egyházi esztendőben:

Horváth József László élt ezen a földön 53 esztendőt

0x08 graphic

Bánkúti Tibor 81 éves korában ment el közülünk

0x08 graphic

Császi Gáborné sz. Hirsch Éva, aki 63 évet járt a földön:

0x08 graphic

Nagy Jánosné sz. Valkó Erzsébet 88 évesen ment el innen:

0x08 graphic

Tölli Józseftől 81 éves korában búcsúztunk el:

0x08 graphic

Zaharánszky József 79 évesen ment el ebből az életből:

0x08 graphic
0x08 graphic

Ott vannak azok, akiket nem ismerünk, akikre külön-külön gondolunk, akik ismeretlen helyen nyugszanak. Őrajtuk is szól és teljesedik Isten Igéje:

Forduljunk most Istenhez, vigyük elé a múlandóságunkat, bűnünket és kérjük az Ő irgalmát:

Uram, ne feddj meg haragodban, ne ostorozz engem indulatodból. Kegyelmezz, Uram, szereteted szerint, hiszen elcsüggedtem. Gyógyíts meg, hiszen reszketnek tagjaim, és reszket a lelkem. Fordulj hozzám, Uram, mentsd meg életemet! Szabadíts meg az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia:

Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Mert tebenned bízik, Uram, az én lelkem, És tebenned nyugszik, Uram, az én szívem!

Kegyelemhirdetés:

Ahogyan az előttünk járókat, úgy bennünket is tart és vezet Isten szeretete Jézus Krisztus által, aki az Alfa és az Omega, a Kezdet és a Vég. Aki ingyen ad az élet vizének a forrásából minden szomjazónak. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Dicsőség a magasságban Istennek! Békesség és jóakarat embernek! Világ bűnét Bárány Jézus elvetted. Téged áldunk Atya, Fiú, Szentlélek!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozunk:

Örökkévaló Istenünk! Az életünk ideje a kezedben van, a Te ajándékod minden nap, amit itt töltünk. Segíts, hogy minden napért, amit itt töltünk hálát adjunk Neked. Segíts arra is, hogy tudatosan éljünk át minden szépet és minden nehezet. Az utunk itt a földön véges, de Te örök élettel ajándékozod meg a tieidet Jézus Krisztus által. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Isten szava szól most hozzánk, ahogyan Egyházunk felolvasásul rendelte a mai vasárnapon. Péter apostol 2. levelének a 3. fejezetéből szól a mai vasárnap levélbeli Igéje, a fejezet 3. versétől kezdve:

Így ír az apostol a gyülekezetnek:

Tudjátok meg elsősorban azt, hogy az utolsó napokban csúfolódók támadnak, akik mindenből gúnyt űznek, akik saját kívánságaik szerint élnek, és ezt kérdezgetik: „Hol van az ő eljövetelének ígérete? Mert mióta az atyák elhunytak, minden úgy maradt, mint a teremtés kezdetétől fogva van.” Mert rejtve marad előttük, szándékosan meg is feledkeznek róla, hogy egek régóta voltak, és a föld is, amely vízből és víz által állt elő az Isten szavára. Ez által az isteni szó által az akkori világ özönvízzel elárasztva elpusztult, a mostani egek és a föld pedig ugyanezen szó által megkímélve megmaradtak, hogy tűznek tartassanak fenn az ítéletnek és az istentelen emberek pusztulásának napjára

Az az egy azonban ne legyen rejtve előttetek, szeretteim, hogy az Úr előtt egy nap annyi, mint ezer esztendő, és ezer esztendő annyi, mint egy nap. Nem késlekedik az Úr az ígérettel, amint egyesek gondolják, hanem türelmes hozzátok, mert nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen. De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint a tolvaj, amikor az egek recsegve-ropogva elmúlnak, az elemek égve felbomlanak, a föld és a rajta levő alkotások is megégnek. Mivel pedig mindezek így felbomlanak, milyen szentül és kegyesen kell nektek élnetek, akik várjátok és siettetitek az Isten napjának eljövetelét, amikor majd az egek lángolva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak! De új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, amelyben igazság lakik.

Ezért tehát, szeretteim, minthogy ezeket várjátok, igyekezzetek, hogy ő tisztának és feddhetetlennek találjon benneteket békességben.

Jézus Krisztus Urunk így szól erről hozzánk Máté evangéliuma 24. fejezetében a mai vasárnap evangéliumi igéjében:

„Mert amiképpen azokban a napokban az özönvíz előtt ettek, ittak, házasodtak és férjhez mentek egészen addig a napig, amelyen Nóé bement a bárkába, semmit sem sejtettek, míg el nem jött az özönvíz, és mindnyájukat el nem sodorta, úgy lesz az Emberfiának eljövetele is. Akkor ketten lesznek a mezőn: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik, két asszony őröl a kézimalommal: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik. Vigyázzatok tehát, mert nem tudjátok, hogy melyik órában jön el a ti Uratok”.

„Azt pedig jegyezzétek meg: ha tudná a ház ura, hogy melyik őrváltáskor jön a tolvaj, virrasztana, és nem hagyná, betörni a házába. Ezért legyetek ti is készen, mert abban az órában jön el az Emberfia, amelyikben nem is gondoljátok!”

„Ki tehát a hű és okos szolga, akit azért rendelt szolgái fölé az úr, hogy kiadja nekik az eledelt idejében? Boldog az a szolga, akit ilyen munkában talál az ura, amikor megjön! Bizony, mondom néktek, hogy egész vagyona fölé fölé rendeli őt. Ha pedig a gonosz szolga így szólna szívében: Késik az én Uram, és szolgatársait verni kezdené, együtt enne és inna a részegekkel: megjön annak a szolgának ura azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyikben nem is gondolja, akkor kettévágatja, és a képmutatók sorsára juttatja: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 449 (Achrenius Antal 1745-1810, finn - Finn népi dallam XIX. sz.)

1. Fel, mert az irgalom percei múlnak, Életünk, mint folyam árja siet. Még ma, míg hívása hangzik az Úrnak, Elfogad összetört, árva szívet. Jézus ma még vár, De úgy alkonyul már, Nőnek az árnyak, ím, későre jár. - 2. Lankadni nincs idő életnek útján, Vészben is járni és vállalni kell. Könny pereg porba hullt perceink múltán. Restek a pálmát nem érhetik el. Éj lesz. Ha leszáll, Minden munka megáll. Drága a pillanat, jő a halál. - 3. Vessük el mind, ami még köt és gátol, Mint akit távoli otthona hív. Fel haza! Zord úton hű útitársról, Jézusról zengjen az élet, a szív. Annyi itt a vész, De ha fölfelé néz, Várja a vándort a mennyei rész. - 4. Irgalmas Jézusunk, járj velünk, kérünk, Áldj, vezess, oltalmazz, győzelmet adj! Támad az ellenség, nélküled végünk, Ám a te hű kezed el sose hagy. Így szívünk se fél, Távol fénylik a cél, S ránk örök országod hajnala kél.

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek, kedves Gyülekezet! A mai vasárnapnak az Ószövetségben megírt Igéjét olvasom most Malakiás próféta könyvéből, az Ószövetségnek a végéről. A 3. fejezet 22., 23. és 24. versében így van megírva:

Gondoljatok szolgámnak, Mózesnek a tanítására, azokra a rendelkezésekre és a törvényekre, amelyeket általa parancsoltam az egész Izráelnek a Hóreben! Én pedig elküldöm hozzátok Illés prófétát, mielőtt eljön az ÚRnak nagy és félelmetes napja. Az atyák szívét a gyermekekhez téríti, a gyermekek szívét az atyákhoz; hogy pusztulással ne sújtsam a földet, amikor eljövök - így szól az ÚR.

Urunk, szentelj meg Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Isten sohasem foglakozik túl sokat az Igéjében időtartamokkal, nevekkel, adatokkal és egyéb, a legtöbb ember számára unalmas és fárasztó kérdésekkel. Hanem mindig kezet nyújt, és kapcsolatot igyekszik teremteni velünk. Ez az Ő szavának az egyetlen és lényeges célja.

Például a tudósok - mert ugye az ember ilyen, még ha tudós is, hogy ilyenekkel foglalkozik - a tudósok megállapították, hogy Malakiás próféta, akinek a könyve itt áll a Bibliában és olvastam belőle a könyv végét, - ő nem létezett, hanem az ő könyve valamilyen álnév vagy egyéb kalandos történet révén keletkezett írás. Malakiás próféta állítólag nem létezett. Ez lehetséges - persze az ellenkezője is -, mert a tudósoknak a forrásai is korlátozottak. Minden esetre akármint is volt, - ebben szerintem az a csodálatos, hogy Isten egy nemlétező emberen keresztül is tud nagyon is valóságosan szólni hozzánk. Ez fantasztikus.

Mit akar szólni hozzánk az Isten? Elsősorban is azt, hogy nem akar pusztulást. Ezzel, az utolsó, ószövetségbeli szavával is ezt mondja: nem akarok pusztulást! - Hát hogy is akarhatna pusztulást az életnek a forrása?

Igéje, Isten szava ma, ezen a vasárnapon a világ végéről szól. Mégis, hogy ez mennyire nem pusztulást jelent, azért gondoljuk meg, mit jelent ez a világvége? Az ember a világvégéről beszél, és gyakran szokták az emberek ezt kiszámolni, megjósolni vagy megtervezni, megálmodni, hogy milyen lehet az? Évről-évre gyakorlatilag, tehát néhány évente legalábbis nagyon fontos és hiteles számítások és információk kelnek szárnyra arról, hogy pontosan mikor és milyen formában lesz a világnak vége?

És ez most nem gúnyolódás a részemről, mert nem azt akarom ezzel mondani, hogy a világnak nem lesz vége. Sőt még csak azt sem, hogy nem 2012-ben. Fogalmam sincs. Csupán azt akarom mondani ezzel, hogy Isten Igéjében a világ vége korántsem pusztulást jelent. Ezt nem felejtsük el! Az emberi világvége más vonatkozásban mindig pusztulást jelent, de ennek - egyszerűen úgy gondolom - az az egyszerű magyarázata, hogy az ember fél a haláltól, az elmúlástól, és ezért mindenben az ettől való félelme jelenik meg. Tehát ha történetesen a világ végére gondolunk, akkor ez azért tűnik az embernek félelmetesnek, merthogy akkor lehet, hogy meghalunk. És akármi módon, de ez egy félelmetes dolog.

Persze a halálhoz - tudjuk jól - nem kell világkatasztrófa. Egy csendes őszi este is elég, amikor megáll az élet. Mindenki más él tovább, csak az az egy nem. Ehhez nem kellenek nagy apokaliptikus jelenetek, ez egy csöndes és mindennapos dolog. Ha pedig valami félelmetes dologtól félünk a halál kapcsán, ahhoz sem kell világkatasztrófa. Ahhoz, mondjuk, elég egy csöndes nyári reggel, mikor beül a család az autóba és kirándulni indul, de - mit ad Isten! - szembejön egy másik autó, és eltapossa őket! Ez már nagyon félelmetes dolog, mégsem világkatasztrófa, - és számtalan embernek dobog utána tovább a szíve.

A pusztulástól félünk tehát, a haláltól félünk tehát, Isten Igéje azonban egyre-másra arról szól, arról biztosít bennünket: nem akar Ő pusztulást! Óv bennünket. Azt mondja: Gondoljatok Igémre. Szíveteket, nemzedékek szívét megnyitom egymás számára. Úgy, ahogyan Jézus mondja a tanítványainak ugyanerről a dologról szólva: azért, hogy megmaradjatok énbennem és én tibennetek. Ez az Ő célja: hogy megmaradjatok! A világvége tehát nem pusztulás! Isten Igéje újjáteremtést mond.

Van pusztulás is! A pusztulás azonban megint csak nem emberi életek véget érésében ölt testet Isten szava szerint. Azt mondják, jelen pillanatban a Földön az eddig valaha élt emberiség fele, tehát nagyjából hatmilliárd ember halt meg eddig. - Akkor, azt gondolom, ez azt jelenti.

Nekünk most ez a hat is, akiknek a nevét felidéztük, ez a hat is sok. Mégsem egyszerűen pusztulásról van szó! Mennyi mindent mesél, tanít, jelent az eddig elment hatmilliárd ember élete, hogyha ennek a hatnak az élete is sokat jelent a számunkra! Csak nagyon villanásszerűen, gondoljuk végig őket mégegyszer hatukat: Mi mindent mesélnek ők nekünk?

Horváth József: Igaz ugyan, hogy elrejtette az arcát az Úr, de Benne reménykedem, mert tudom, hogy csak az él, akit Ő éltet.

Bánkúti Tibor: Mi marad meg? Csak az marad meg, ami Isten kezében van.

Császi Gáborné: Az Úr Lelke nyugszik elsősorban is Jézus Krisztuson, a mi Megváltónkon. És Ővele mindenki, aki mint szőlővessző a tövön, Nála marad.

Nagy Jánosné: Az élet, benne a töredékességünk és a korlátaink, sokszor teher. Mégis így jó, mert a boldog élet nem a szenvedés nélküli élet, hanem a Jézussal végigjárt élet.

Tölli József: Miért történt meg vele az a 81 év? Lehetett ennek célja? Mindegyikünk minden éve azért történik meg, hogy amikor az ajtó bezárul, akkor az ajtón belül legyünk.

Zaharánszky József: Jézus Krisztus közrefogja az életünket. Közben lehet minden, de egyedül Ő a valóságos.

Imádkozzunk:

Szereteted körülölel bennünket, Urunk, mégsem látunk messzire. Tégy bölccsé minket Igéddel, hogy az, amit tudunk Tetőled, Terólad, elég legyen mindenre. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Most vigyük Isten elé az életünket, imádkozzunk:

Jó Atyánk, szerető Istenünk! A Te kezedben van az életünk. Te adtál kezdetet nekünk, és Te ígérted meg, hogy velünk maradsz a világ végezetéig. Te mondtad azt, hogy életünk van Tenálad, és Te mutattad ezt meg Jézus Krisztus feltámadásában. Hozzád fordulunk hát életünk küzdelmeiből, megválaszolhatatlan kérdéseink közül. Hozzád fordulunk félelmeinkkel, szomorúságunkkal. Hozzád fordulunk a hiábavalóság érzésével is. Te tegyél rendet a szívünkben, ahogyan megígérted, hogy rendet teszel a Teremtésben, szétválasztod azt, ami Tőled van és azt, ami nem, megtartod azt, ami Tőled van, és Te leszel minden mindenekben, úgy kérünk, tegyél rendet a hitünkben, gondolatainkban, mindennapjainkban, hogy az életünk eseményeivel, éveink számával, kilátásainkkal, emlékeinkkel a Te Igéd szerint tudjunk bánni, azokat Eléd vinni és Rád bízni. Te áldd meg életünket, hogy Nálad teljen, és Te áldd meg életünket, hogy tanulsággá legyen mások számára is. Te tedd Igéd eszközévé szeretteinket, hittestvéreinket, életünket, sorsunkat, hogy akaratodat, szerető kezedet, tervedet el ne felejtsük semmikép, és megtaláljunk Téged sorsunk útvesztői között. Eléd visszük szeretteinket, akik itt vannak velünk és azokat, akik már elmentek. Neked adunk hálát az életükért, mindazért, amit rajtuk keresztül adtál. A Te szeretetedre és kegyelmedre bízzuk az ő életüket, azt az utat, amit végigjártak, és azt, ami még vár rájuk és miránk. Te adj bölcsességet a hitünknek, és Te adj nekünk bölcs szívet, hogy úgy számláljuk napjainkat, hogy Rád nézzünk. Jézusért kérünk Téged, Aki a mi reménységünk és váltságunk. Az Ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 461 (1.v.: Riedel Ottó német, 2.-5.v.: Túrmezei Erzsébet sz. 1912)

1. Ó, Jézus, amikor sokan Nem járnak többé teveled, Adj erőt, hogy keresztedet Felvegyük hittel, boldogan. - 2. Ó, Jézus, tövises az út. Nézd, elveszünk a cél előtt! De új elszánást, új erőt Ád a te töviskoszorúd. - 3. Ó, Jézus, oly sötét az éj. Mindhalálig hűségesen, Nem lankadva egy percre sem, Őrt állni, kérünk, te segélj! - 4. Ó, Jézus, terhed nem nehéz, És gyönyörű a te igád, Míg boldog szemünk téged lát, És csak a te nyomodra néz. - 5. Ó, Jézus, húsvét fénye kel Túl síron, gyászon, éjjelen, És aki győzött idelenn, Fenn örök himnuszt énekel.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek