Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-10-30

2011_10_30 - Szentháromság ünnepe utáni 19. (BIBLIA) vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 129Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 19. (Biblia) vasárnap istentiszteletén, 2011. október 30.-án Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 290 (Túrmezei Erzsébet sz. 1912) - Liturgia: 10

1. Hű Urunk, Jézus, hajlékodba jöttünk. Mint megígérted, légy jelen közöttünk! Töltsön be békéd, szomjú szívvel kérünk. Jöjj, szolgálj nékünk! - 2. Úr vagy te, és e földön szolga lettél. Életed árán váltságot szereztél. Add, hogy a hívást mind meghalljuk csendben: Jer, kövess engem! - 3. Tégy minket késszé igéd hallására! Indítsd el lábunk szolgálat útjára! Szolgálni testvért, akit ínség éget! Szolgálni téged! - 4. Szentlelked kérjük, Áldásodat várjuk. Koldus szívünket bízva eléd tárjuk. Te töltsd be hittel, szeretettel, fénnyel: Hadd osszuk széjjel!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére! Nem halok meg, hanem élek,

és hirdetem az Úr tetteit! Hirdetem nevedet testvéreimnek, dicsérlek a gyülekezetben. Az utódok szolgálják őt, beszélnek az Úrról a jövő nemzedéknek. Jönnek, és a születendő népnek hirdetik, hogy igaz, amit ő tesz.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére!

Liturgia: Dicsőség az Istennek a magas mennyekben, Fiúnak, Szentléleknek Mindörökké! Ámen.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal.

Bűnvallás:

Testvéreim! Isten színe előtt gondoljunk most méltatlan voltunkra, vigyük Elé bűnünket és kérjük az Ő irgalmát:

A mélységből kiáltok Hozzád, Uram, halld meg szavamat. Ha a bűnöket számon tartod, Uram, ki marad meg akkor. De Nálad van a bocsánat, ezért félnek Téged. Lelkem vár Téged, Uram, jobban, mint az őrök a reggelt. Benned bízom, mert Nálad van a kegyelem. Gazdag vagy, meg tudsz váltani az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia:

Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Mert tebenned bízik, Uram, az én lelkem, És tebenned nyugszik, Uram, az én szívem!

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk az Isten Jézus Krisztus által, aki meghalt bűneinkért az Írások szerint, és ugyanúgy az Írások szerint feltámadt üdvösségünkre. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Dicsőség a magasságban Istennek! Békesség és jóakarat embernek! Világ bűnét Bárány Jézus elvetted. Téged áldunk Atya, Fiú, Szentlélek!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozunk:

Irgalmas Istenünk! Kérünk, hogy tedd Lelkeddel élővé és hatóvá, Hozzád szóló szavaddá mindazt, amit apostolaiddal és prófétáiddal megírattál a Szentírásban üdvösségünkre. Világosítsd meg a szívünket, tisztítsd meg ajkunkat, újítsd meg életünket, hogy Igédnek figyelmes olvasói, engedelmes megtartói, hűséges bizonyságtevői legyünk Jézus Krisztus, a mi Urunk által, Aki Veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim, kedves Gyülekezet! Isten szavát figyeljük most nyitott szívvel A mai vasárnap, Biblia vasárnap, Ószövetségben megírt Igéje Ámósz próféta könyvéből szól hozzánk, a könyv 8. fejezetének a 11. és 12. versében:

Jön majd olyan idő

- így szól az én Uram, az ÚR -,

amikor éhséget bocsátok a földre.

Nem kenyérre fognak éhezni,

és nem vízre fognak szomjazni,

hanem az ÚR igéjének hallgatására.

Támolyognak majd tengertől tengerig

és északtól keletig.

Bolyonganak, és keresik az ÚR igéjét,

de nem találják.

Így szól erről evangéliumi Ige János apostol evangéliumából. A 20. fejezet végén ez áll:

Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 287 (Szász Károly 1829-1905)

1. Te örök evangéliom, Te magas égi hatalom, Kire erőd fuvalma száll, A vészben rendületlen áll. - 2. Te örök evangéliom! Kit szenvedések terhe nyom, Te azt megint fölemeled, És diadalra vezeted. - 3. Te örök evangéliom, Te tiszta fehér liliom, Te hirdetsz bűnbocsánatot, Szívemet te vigasztalod. - 4. Te örök evangéliom, Te légy vezérem utamon! Én ismerem hatalmadat, Áldott legyen minden szavad!

Szószéki szolgálat:

Kegyelem legyen nekünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim! A mai vasárnapon Istennek a levélben megírt Igéje Pál apostol Timóteushoz írt 2. levelében áll. A 3. fejezet 14. versétől a 17. verséig olvasom:

Így ír Pál apostol:

De te maradj meg abban, amit tanultál, és amiről megbizonyosodtál, tudván, kiktől tanultad, mivel gyermekségedtől ismered a szent írásokat, amelyek bölccsé tehetnek téged az üdvösségre a Krisztus Jézusba vetett hit által. A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Gyülekezet! Azt írja Pál apostol, hogy a Biblia hasznos. Vajon ez mit jelent?

0x08 graphic
Ezek itt a képeken állatok, növények. Ezekre is azt mondják, hogy hasznosak. Valahogy mégsem erről van egészen szó, amikor Pál apostol ezt a jelzőt a Bibliára, Isten Igéjére használja. Ezeknek az állatoknak meg növényeknek a haszna azt jelenti, hogy valakinek valamihez jól jönnek. Tehát segítenek valakinek a munkájában, élelemül szolgálnak valaki számára, javítják a munkások az eredményességét és más effélék, tehát valakinek valamihez jók. Ezt értjük az alatt, hogy hasznosak.Vannak olyan állatok meg növények is, amelyekre azt szoktuk mondani, hogy károsak. De ez is csak olyan viszonylagos dolog, arra értjük, hogy éppen egy adott helyzetben valakinek valamiben kárt okoznak. Persze van már sokféle olyan állatfaj, amelyiknek a hasznosságának a mibenlétére akkor jöttek rá, miután kipusztult, mert akkor derült ki, hogy mi az a hasznos - úgy mond hasznos - faj, amelyik követte őt a pusztulásban, mert hogy annak az életfeltételeit segítették elő. Szóval ez egy viszonylagos dolog, és a legtöbb hasznos növénynek és állatnak is, vagy éppen hasznos eszköznek, amit készítünk vagy használunk, megvan a hátránya is. Más valakinek, más helyzetben, más célra nem hasznos.

De miért és hogyan hasznos a Biblia? Mi a hasznossága ennek a könyvnek? Ehhez gondoljunk egy kicsit a másik két Igére, amelyet olvastam. Vajon az Ámósz próféta által jelzett időben, amiről ő prófétált, miért támolyognak össze-vissza az emberek? Talán azért, mert elfogy a Biblia, és nem tudják honnan beszerezni?

Ámósztól kezdve mindmáig sokszor és sokfelé volt és van olyan hely, helyzet, idő, körülmény, amikor a Bibliát nem kívánatosnak nyilvánították, vagy nyilvánítják. Volt olyan idő, amikor láncon őrizték. Volt olyan idő, amikor halálbüntetés járt érte. Volt olyan idő, hogy elégették. Volt olyan idő, hogy összeszedték és elkobozták. Még a rendszerváltásunk évében nekünk, teológiai elő-felvett sorkatonáknak külön miniszteri engedélyünk volt arra, hogy mi kivételesen tarthattunk magunknál Bibliát. De ez a mi kivételes protekciónk volt. Másoknak fogda járt érte. A rendszerváltás évében.

Szóval sok minden történt már a Bibliával, de vajon sikerült-e valaha, Ámósz próféta ideje óta, bármikor letaszítani a Biblia könyvet a toplista élérről? Sikerült-e valaha eltüntetni az emberiség történelméből azt, amit Pál apostol Igéje Istentől ihletettnek mond? Szóval nem azért úgy van ám ez, hogy nem találják Isten Igéjét az emberek, mintha nem lenne ez a könyvben, hanem azért, mert nem találják benne azt a Jézus Krisztust, a hozzánk beszélő Személyt. Mert ez a lényeg az egészben. Ezért, ebből a célból van ez a könyv.

Az egész ugyanis azért íratott meg, János apostol szavaival: „hogy higgyétek: őnála van az életetek...” Mint Ámósz, Pál is azzal kezdi a felolvasott levélrészlet előtt néhány sorral: „nehéz idők jönnek”. Az emberek Isten nélküliek, Isten-telenek lesznek. És hogy ez az Isten nélküliség mit jelent, meglepően arról ír, hogy mindig tanulnak, de az igazságot soha nem ismerik meg. Vagyis, egész hasonlóan Ámoszhoz, arról ír, hogy a nehéz idők abban állnak, hogy itt van a Bibliánk, és nem találjuk benne azt, Aki szól. Nem találjuk meg benne a beszédet, a hozzánk szóló Igét.

Akkor mire való? Arra, amire a hasznos állatok és hasznos növények. Kinek mire. Kinek melyik, mihez kell, miben segít. A Bibliában ugyanis - viszonylag vastag könyvről van szó - ezért sok minden benne van. Tehát elég sok mindenre lehet használni. Felhasználni. Ám a Biblia, mivel Istentől van, Ő nem arra adta, hogy valamire, amire szeretnénk, felhasználjuk. Vagyis mikor hiányzik a Biblia? Akkor hiányzik az Ige, amikor számunkra hasznos., - ahogy a növények és az állatok. A magunk igazolására használjuk fel teljesen azt, amire szükségünk van.

Elég evidens, sokat emlegetett példa, - kisgyerek koromban már tudtam, amikor még nem értettem sem a Bibliához, sem a politikához -, hogy Kádár János és Rákosi Mátyás elvtársak Jézus szavát idézték egymással szemben. Úgy, amint Rákosi Mátyás idézte az osztályharc stratégiájának kijelölésképpen Jézus szavát: „aki nincs velünk az ellenünk van”. Ő ellene lépett fel Kádár János, idézve Jézus szavát az új osztályharc stratégia megvilágítására: „aki nincs ellenünk, velünk van”. Ettől ezek a szavak, - bár Jézus szavai voltak egy adott időpontban, aztán belekerültek a Bibliába, mint könyvbe -, mégsem voltak igék.

De folytatja a levelét Pál apostol -: Te - mármint az Isten embere -, maradj meg abban, amit tanultál. Maradj meg abban, hogy a Biblia, az Isten Igéje, bölccsé tesz. Attól, az Isten Igéjétől, hogy az szól hozzánk, arra figyelünk, az szól ebből a könyvből: attól bölcs emberré leszel. Méghozzá az üdvösségre lépő, az üdvösségre szóló bölcsességet kapod. A Jézus Krisztus hit révén - mondja Pál apostol -, az Isten Igéje megtart. De te maradj meg abban, amit tanultál, mert az megtart.

0x08 graphic
Nem tudom, hogy kik vannak ezen a képen, de nagyon hasonlít Tamáskára a középső kisfiú. Tamás figyelmes fiú és jó tanuló. Ám hogyha a szülei, testvérei, unokatestvérei, valaki nagyobb, azt mondja neki: Fogd a kezem, átmegyünk az úton, az - úgy gondolom, hogy - Tamásban nem olyan formán marad meg, mint az, - mondjuk -, ha felfedezi, hogyan tudja a szekrényt bepakolni vagy átrendezni. Mert nem úgy marad meg ez a szó benne, ez a tapasztalat a kézen-fogott átkelésről, mint amikor megtanulja a nevét, és vissza tudja mondani, ha kérdezik. Itt valami másról van szó. Nem egy információt tanul meg, szerez meg azzal, hogy: fogd meg a kezem, és átmegyünk, hanem - ahogy Pál apostol ilyen szót mond - megbizonyosodik valamiről. Vagyis neki a tapasztalata lesz, ezt átéli. Inkább az marad meg Tamásban, hogy szereti azt, aki mondta neki ezt. Jó volt fogni a kezét; máskor is szívesen megy vele át az úton. Mondjuk például, mert mókásan lépkedtek vagy röpültek útközben, vagy egyáltalában érezte az átjutásnak a biztonságát.

A Biblia - mint az apostol írja - Istentől van. Azaz ennek a könyvnek a szavaiban Ő jön hozzánk, Ő ölel át, Ő beszél hozzánk. És ezzel nem az a célja, hogy a szavai úgy maradjanak meg bennünk, mint amit vissza tudunk mondani, vagy akár egyszerűen mint amit tovább tudunk mondani másoknak. Nem információkat mond el Isten nekünk az Igében, hanem építkezik. Kapcsolatot építkezik benne. Ahogyan Tamás az átkeléssel. Egy készülő, épülőfélben levő szeretetkapcsolat készül, épül itt éppen, amikor Isten Igéje hozzánk szól. Ez a célja vele Istennek. Hogy még jobban szeresük Őt, hogy ragaszkodjunk Hozzá, hogy szívesen menjünk át Vele kézen fogva az életútján. Ezért olvassák annyian a Bibliát Ámósz ideje óta mindmáig. Ezért küzdenek érte annyian, és halnak meg érte annyian.

Egy tudás nem ér meg ennyit, de az az élet, az a kézfogás - igen. És ezért is pusztítják annyian. Mert belőle, a könyvből, Isten szól, és ebben, a Vele való, szavaiban rejlő kapcsolatban mi tökéletesek vagyunk.

Mit jelent ez? Vele járunk kézen fogva, és egy Isten által teremtett ember, mi többet várhat ennél az életben? Mi lehet ennél nagyobb, tökéletesebb?

Imádkozzunk:

Nevelj minket, Atyánk, szavad által, veled való örömre, bizalomra, engedelmességre és Benned való békére. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt a keresztyénség hitvallását, az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Urunk békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vigyük most Isten elé imádságban az életünket. Csendesedjünk el:

Jó Atyánk! Hálaadással köszönjük Neked közösségünket, népedet és Igédet, amellyel azt létrehívtad. Köszönjük Neked a testvéreket, akik között Rád figyelhetünk, akikkel egymást tudjuk biztatni, segíteni, vigasztalni, erősíteni az úton, melyen Veled járhatunk. Hálaadással köszönjük Neked a családunkat, azokat, akik hozzánk tartoznak régtől fogva, akikkel időről-időre együtt tudunk lenni, hogy a közösséget átérezzük. Hálaadással köszönjük Neked azokat az alkalmakat, eseményeket, napokat, órákat, amikor gyülekezeti, testvéri közösségben tudunk együtt lenni a találkozás és a Rád figyelés örömére. Te erősítsd meg ma és napról-napra a hitünket, igehallgatásunkat, igeértésünket. Te őrizz meg minket, hogy legyen alkalmunk, időnk megnyílni Előtted, és átvenni meghallani, befogadni szavadat, teremni annak gyümölcseit. Tégy minket a Benned való bizalomban és örömben tökéletesebbé. Formálj minket szavaddal, hogy Általad éljük, járjuk az utunkat. Adj nekünk figyelmes szívet, hogy egymást segítve, egymás iránti tisztelettel és megbecsüléssel fordulhassunk mások felé, és szóljunk egymáshoz. Tisztítsd meg a tetteinket, a gondolatainkat, az egymáshoz szóló szavainkat, melyeket elmondunk, leírunk, üzenünk, gondolunk. Tisztíts meg bennünket, hogy a Benned és Tőled való békesség szavai szóljanak mindenkor. Őrizz meg minket bajainkban és örömeinkben, kudarcainkban és sikereinkben, akkor, amikor nem úgy történnek a dolgok, ahogy mi számítottuk, és akkor, amikor mindennap terveink, elképzeléseink szerint vannak. Ne engedd, hogy elcsüggedjünk, kétségbeessünk. Ne engedd, hogy elbizakodjunk, gőgösek legyünk és felületessé váljon a Veled való kapcsolatunk. Tarts meg minket az utunkon, hogy Hozzád tartsunk, Veled járjunk és Hozzád érkezzünk meg. Őrizz meg minket betegségben, gyászban, halálfélelemben éltünk végéig. Vezess át bennünket ott is, ahol már senki, se testvér, se rokon, se barát nem tud elkísérni. Adj erőt és reménységet, hogy szeretteinket a Veled való közösségben és a Te kezedet fogva engedjük el. Hálát adunk Neked Jóska Bácsiért, az ő életéért, mosolyáért, szeretetéért, munkájáért. Hálát adunk Neked azért, hogy általa megajándékoztad áldásoddal övéit. Urunk, Te ismered mindnyájunk szívét, Te vigasztald meg a gyászolókat szereteteddel. Te ismered napjaink számát, taníts úgy számlálni őket, hogy bölcs szívhez jussunk, akaratod szerint éljünk, egykor pedig együtt örvendezzünk el nem múló örömmel a Te országodban. Jézus Krisztusért kérünk Téged, az Ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 259 (Lukács evangéliuma 24, 29: „Maradj velünk, mert esteledik, a nap is lehanyatlott már!” 1. v.:Melanchton Fülöp 1497-1560 után Herman Miklós 1480?-1561; 2-6. v.: Selnecker Miklós 1530-1592, német)

1. Ó, maradj velünk, Krisztusunk, Mert már este felé vagyunk! Szent igéd tiszta fényt hintsen, És munkálkodjék szívünkben! - 2. Szentegyházadat segítsd meg, Mert restek vagyunk, hidegek. Te áldd meg az ige útját, Hogy minden szívet hasson át! - 3. Rád tekint küzdő egyházad, Te adj neki hű fiakat, Kik szent igédet szeretik, És megtermik gyümölcseit! - 4. Mert tied az ügy, Mesterünk, Nem a miénk, te légy velünk. Légy oltalmunk és gyámolunk! Mi benned bízva harcolunk. - 5. Szent igéd békét, erőt ad, Megóvja, védi egyházad. Tartsd meg ez egy kincset nekünk, És akkor mást nem keresünk. - 6. Mi igédben élünk-halunk, Míg hozzád mennybe juthatunk, Hol panasz, sírás nem lesz már, És ránk örök boldogság vár.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

4

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek