Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-10-09

2011_10_09 - Szentháromság ünnepe utáni 16. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 83Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 16. vasárnap istentiszteletén, 2011. október 9.-én Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 47 (92. zsoltár. Sztáray Mihály †1575 - Históriás ének XVI. sz.) - Liturgia: 9

1. Mely igen jó az Úristent dicsérni, Felségednek, ó, Uram, énekelni, Szent nevedet hálával emlegetni, És mindenütt e világon hirdetni. - 2. Korán reggel irgalmadat éneklem, Jóvoltodról éjjel is elmélkedem; Felségedhez lelkemet felemelem, És eltölti szívemet szent félelem. - 3. Nagy hatalmad amikor meggondolom, Bölcsességed elmémmel megfontolom: Dolgaidat oly nagyoknak találom, Hogy imádva leborulok, csodálom. - 4. Megtartóm vagy, én lelkemet éltetvén, Nem örülsz te a bűnösnek elvesztén, De örvendesz inkább a megtérésén És örökkévaló boldog életén. - 5. Azért benned vetem reménységemet, Csak tetőled várom segítségemet, Mert te látod minden én szükségemet, Meg is adod, tudom, üdvösségemet. - 6. Tarts meg minket, Uram, ez igaz hitben, Nevelj végig te szent ismeretedben, Hogy lehessünk mindenkor jó kedvedben, Végre nálad örvendezhessünk mennyekben!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Mint a szarvas vágyódik a folyóvízre, úgy vágyakozik utánad a lelkem, Istenem! Istent szomjazza lelkem, sóvárog az élő Isten után, vajon mikor állhatok az élő Isten elé? Küldd el világosságodat és igazságodat, azok vezessenek szent hegyedre és hajlékodba! Bár eljutnék Isten oltárához, Istenhez, akinek ujjongva örülök! Nappal szeretete övez, éjjelente éneket ad számba; imádságot életem Istenéhez.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Mint a szarvas vágyódik a folyóvízre, úgy vágyakozik utánad a lelkem, Istenem!

Liturgia: Dicsőség az Atyának, Dicsőség egy Fiának S a drága Szentléleknek: Az egy örök Istennek!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal.

Bűnvallás:

Testvéreim! Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük Elé bűnünket, és kérjük irgalmát:

Istenem, tiszta szívet teremts bennem. Az erős lelket újítsd meg bennem. Ne vess el orcád elől, Szentlelkedet ne vedd el tőlem. Vidámíts meg újra szabadításoddal, támogass, hogy lelkem készséges legyen, hogy taníthassam utaidra a hűtleneket, és mi, vétkesek, megtérjünk Hozzád az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Ó, töröld el én vétkem, Irgalmas jó Úristen; Szent Fiad véréért könyörülj énrajtam! Tebenned van bizalmam.

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, az Isten Jézus Krisztus által. Őbenne van bűneink bocsánata az Ő vére által, kegyelme gazdagsága szerint. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Dicsőség a magasságban A hatalmas Istennek! Béke legyen e világban Mindenhol az embernek. Hála néked, menny Királya! Irgalmazz, Isten Báránya! Szentháromság dicsérünk!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozunk:

Jó Istenünk, aki feltámasztottad Krisztust a halottak közül, és Általa örök életet ajándékoztál, kérünk, erősítsd meg a hitünket. Akard, hogy senki és semmi nem szakíthat el Tőled, és kezed megőriz bennünket mindenkor. Hallgass meg minket Krisztusért. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Isten Igéjét olvasom most. A mai vasárnapnak az Ószövetségben megírt igéje Jeremiás siralmainak könyvében, a 3. fejezetben a 22. verstől kezdve így szól hozzánk:

Szeret az ÚR, azért nincs még végünk,

mert nem fogyott el irgalma:

minden reggel megújul.

Nagy a te hűséged!

Az ÚR az én osztályrészem

- mondom magamban -, ezért benne bízom.

Jó az ÚR a benne reménykedőkhöz,

a hozzá folyamodókhoz.

Jó csendben várni

az ÚR szabadítására.

Jó, ha a férfi

már ifjúkorában igát hordoz.

Üljön hát magányosan, és maradjon néma

amikor ráteszik.

Hajtsa porba a fejét:

talán van reménysége.

Tartsa oda arcát, ha ütik,

tűrje el, ha gyalázzák.

Mert nem vet el

örökre az ÚR.

Még ha megszomorít is, irgalmaz

mert nagyon szeret.

És így szól hozzánk erről a mai vasárnap levélbeli igéje. Pál apostol Efezusi levelének a 3. fejezetéből szól a 13. verstől kezdve:

Így ír az apostol a gyülekezetnek:

Kérlek tehát titeket, ne csüggedjetek el az értetek szenvedett megpróbáltatásaim miatt, hiszen számotokra dicsőség ez.

Ezért meghajtom térdemet az Atya előtt, akiről nevét kapja minden nemzetség mennyen és földön: adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy hatalmasan megerősödjék bennetek a belső ember az ő Lelke által; hogy a Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt: mi az igazi szélessége és hosszúsága, magassága és mélysége; és így megismerjétek Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy teljességre jussatok, az Isten mindent átfogó teljességéig.

Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség az egyházban Jézus Krisztus által nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké.

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 326 (Schröder János Henrik 1667-1699, német)

1. Egy az Uram, mi szükséges! Erre taníts engemet! Világ kincse bármily fényes, Nem ad igaz életet. Szívemet üresen hagyja, Békességét meg nem adja, Csak egy, ami szükséges, Egy, ami üdvösséges. - 2. Jézus, egy a kívánságom, Nyomdokodon üdv fakad, Benned van én boldogságom, Szent és bölcs minden szavad. Mert igéd lélek és élet, Mindent megnyerek tevéled, Csak szívből szeresselek, És híven kövesselek. - 3. Ha Isten elé kell mennem, Én semmit nem vihetek, De Jézusom, szent véredben Minden jót elnyerhetek. Mert nekem az igazságot Megszerezte szent váltságod. Azt vihetem Istennek: Elég a te kegyelmed. - 4. Jézusom, te légy egyedül Békességem, mindenem! Vizsgálj engem kívül-belül, Ne tűrj foltot lelkemen! Ha járok hamis ösvényen, Segíts a jó útra térnem! Légy enyém, s ez egy elég, Mint legnagyobb nyereség!

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Kedves Testvérek, kedves művésznők és művészurak! Nagyon köszönöm a szép alakítást, teljesítményt, a nagyszerű testvéri közösséget és a buzgó részvételt. Köszönöm a mai istentiszteleten nyújtott viselkedésüket. Magával ragadó volt az ének, és sodró erejű az imádság. Biztos vagyok benne, és - ahogy ez egy gyülekezethez méltó - hatékonyan szólítottunk meg másokat, példát mutattunk megnyerő testvériségből, buzgóságból. Az istentisztelet végeztével a kijáratnál mindenki - kérem - vegye át bátran a neki járó, megérdemelt oklevelet, amely a jövőben hivatalosan is igazolja, hogy Önök evangélikusok, és maximálisan megfelelnek Egyházunk elvárásainak.

Ugye, rosszul esne egy ilyen befejezése az istentiszteletnek. Ugye, nem lenne jó, ha így jönnénk ide, és mennénk el innen. Ugye, nem lenne jó így mutatni, mérni és magunkkal vinni a közösséget az istentiszteleten.

Igeolvasás:

Akkor hát hallgassuk meg Isten Igéjét. Máté evangéliuma 6. fejezetének az elejéről szól most hozzánk:

Ezt mondja Jézus:

„Vigyázzatok: a kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.”

„Amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és az utcasarkokon megállva imádkozni, hogy lássák őket az emberek. Bizony, mondom néktek, megkapták jutalmukat. Te pedig, amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked.”

Urunk, szentelj meg minket igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Valamelyik lelki gondozóhoz egyszer a városban becsöngetett egy idegen. Elmondta, hogy magányos, szomorú, fáradt az élettől. Bánatos és depressziós. Számára minden sötét és kilátástalan. Megvan mindenem - mondta a lelki gondozónak - még sincs örömöm semmiben. A családommal durva és unalmas vagyok. Mit tegyek?

A lelki gondozó megpróbált először is valami egyszerű, praktikus tanácsot adni. Így szólt az idegenhez: Itt vendégszerepel most a napokban a városban egy világhírű cirkusz. Menjen el oda. Üljön be egy előadásra. Szenzációs egy bohócuk van. Ez a bohóc mindenkit megnevettet. Mindenkinek mosolyt csal az arcára és jókedvet a szívébe. Menjen el, próbálja meg, hátha segít!

Én vagyok az a bohóc - válaszolt az idegen.

Így szól hozzánk a Példabeszédek Könyvének egyik mondata, bölcsessége: „Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül”. - Mondhatnánk ezt a bohócnak, ugye? Sokat segítene. De nem mondhatjuk, mert ez nem olyan bölcsesség, amiből erőt lehet meríteni, hanem olyan bölcsesség, ami a maga helyén igaz. Másról van szó: a bohóc üdítő hatása ugyanis, példánkban, történetünkben szereplő bohóc üdítő hatása legalábbis nem a maga szívéből, személyéből, hanem a szerepéből fakad. És erre a változatra nem vonatkozik a Példabeszédek bölcsessége.

Hogy honnan sejtem, hogy szerepéből fakad az üdítő hatása ennek a bohócnak? Egyszerűen onnan, hogy a szerepén kívül nincsen üdítő hatása. Így erőt sem tud meríteni a saját üdítő hatásából. A Példabeszédek bölcsessége nagyobbra szól mindenkor, amikor az áldás. az belőlünk jön úgy, hogy azt mi is megkaptuk.

Egyházunk Testületeihez és Elnökségéhez csatlakozva biztatnék mindenkit szeretettel, hogy a népszámlálás során vallja meg evangélikusságát. Ezáltal ugyanis várhatóan reménység szerint jobb lesz Magyarországon Egyházunknak a presztízse. De nem ez a lényeg! Inkább az a lényeg, hogy jobb lesz annak, aki ezt megteszi. Mert a hitvallás a szívéből fog fakadni. Ezért inkább bíztatok mindenkit szeretettel, hogy otthon szakítson időt a csendre, és vizsgálja meg a szívét: van-e benne harag, önzés, keserűség, kapzsiság, gyűlölet, bosszúvágy, képmutatás? És amikor talált ilyesmit a csöndben, akkor kérje a mi Urunkat: Vedd el ezt, Uram, és add helyette a Benned levő szeretetet!

Erre biztatnék szeretettel mindenkit Egyházunk Elnöksége és a magam nevében. És akkor anélkül, hogy erről bármelyikünk is tudna, üdvössége lesz annak az embernek. Ilyen nagyot mernék állítani: üdvössége lesz. Ezt ugyanis megígérte a mi Urunk. Ugyanis határtalan öröm költözik akkor abba az emberbe, és nem fogja többé aggasztani az élet, benne Egyházunk presztízse, hiszen tudni fogja Jeremiáshoz hasonlóan, hogy a mi Urunk porba hajtotta a fejét, odatartotta az arcát, tűrte, amikor gyalázták - értünk a kereszten.

Semmi sincs tehát, ami ezt eltörölhetné ezen a világon. Semmi.

Imádkozzunk:

Urunk! Áldj meg minket azzal, hogy Téged keressünk minden tettünkkel. Védj meg bennünket emberi tükrök keresésének a vágyától, késztetésétől, és add nekünk a Te tiszta tükrödet: Igédet. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt szívünk erősítésére az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Urunk békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vigyük most Isten elé imádságban az életünket:

Édes Atyánk, szerető Istenünk! Hálát adunk Neked Igédért, szeretetedért, amellyel megteremtetted ezt a világot. Életet terveztél és alkottál benne nekünk, a bűn ellenére helyet készítettél országodban mindannyiunknak, és mindent odaadtál értünk. Kérünk, őrizz meg minket a Te közösségedben. Szólíts meg minket Igéddel, adj nekünk testvéri szót, adj nekünk hitet, Benned való bizalmat, Igédnek az értését a szívünkben, hogy keressünk egyre-másra Téged és a Te útmutatásodat követve, Hozzád ragaszkodva tegyük a dolgunkat itt, a világon a Te neved dicsőségére; hogy áldássá lehessünk egymás számára is; hogy a Te szeretetedet ismerjék meg mások is rajtunk keresztül; hogy amikor közénk jön valaki, akkor Veled és a Te szavaddal találkozzék. Kérünk Téged, hogy így áldd meg gyülekezetünket, Egyházunkat, népedet szerte a világon. Tedd áldásod teljévé a templomainkat, gyülekezeteinket, kisebb-nagyobb közösségeinket, itt a gyülekezetünkben és mindenhol, ahol a Te nevedben gyűlnek össze. Használd fel a mi tetteinket, jó szándékunkat, imádságainkat, javainkat, alkalmainkat, országod építésére. Bennünket pedig ments meg, ahogyan gyermekeidnek ígérted. Ments meg országod számára Jézus Krisztus vére által, hogy örök életünk legyen Tebenned. Jézusért kérünk Téged, Ő a mi reménységünk és váltságunk. Az Ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 332 (Brandenburgi Albert 1490-1560. 4. v.: Nürnberg 1555 körül, német - Sermisy Cl. 1490-1562)

1. Mit Isten akar énvelem, Az lesz a legjobb nékem. Kész ő, hogy áldjon, segítsen, Ha bízom nagy nevében. Bajból kiment a hű, a szent. Nem fenyít, csak mértékkel. Ki benne hitt, soha senkit Isten nem hagyott még el. - 2. Ő vigaszom és életem, Reményem, bátorságom. Amint akarja, úgy legyen. Fenyítését is áldom. Mint ígérte, számba vette Fejemen a hajszálat. Mint jó Atyám, úgy vigyáz rám, Jóságára nem várat. - 3. Így örömest útra kelek, Amikor ő kívánja. Ha hazahív, békén megyek A halandók útjára. Árva lelkem, én Istenem, Hű kezedbe ajánlom. Te megadtad a győzelmet Már poklon és halálon! - 4. Még egyet kérek, Istenem, Hogy tarts meg mindig nálad, És ne engedj elcsüggednem, Ha gonosz lélek támad. Biztass: „Ne félj!” Védj és segélj! Kelj híved oltalmára! Így is teszel, Velem leszel, S én áment mondok áldva.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

4

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek