Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-09-18

2011_09_18 - Szentháromság ünnepe utáni 13. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 149Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 13. vasárnap istentiszteletén, 2011. szeptember 18.-án Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 455 (Sántha Károly 1840-1928) - Liturgia: 9

1. Testvéreim javáért Fáradnom, küzdenem Adj erőt, örök Isten, Én édes Istenem, Hogy tövises pályámon Ragyogjon szeretet, Mert aki boldogít mást, Boldog csak az lehet! - 2. Ne legyen életemben Soha egy pillanat, Amelyben elhagy engem E nemes indulat! Ajándékozz meg engem Jó szívvel, jó Atyám, Hogy boldogítva boldog Lehessek igazán! - 3. E földön annyi a könny És annyi itt a seb, Mi volna boldogítóbb, Mi volna édesebb: Mint a könnyet szárítni, Habár egy cseppet is, Mint a sebet kötözni, Habár csak egyet is. - 4. Te mint samaritánus Szolgáltál, Jézusom, Hogy példádat kövessem, Szívből imádkozom. Hadd legyek tanítványod A te Lelked szerint, Akit a jótevésre A szíve kényszerít!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Oly igen jó nekem Isten közelsége, Istenemet, az Urat tartom oltalmamnak. Mindenkor veled vagyok, Istenem, te fogod jobb kezemet. Tanácsoddal vezetsz engem, és végül befogadsz dicsőségedbe. Nincs senkim kívüled a mennyben, a földön sem telik kedvem senki másban. Ha testem és szívem elenyészik is, szívem kősziklája Te maradsz, Istenem.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Oly igen jó nekem Isten közelsége, Istenemet, az Urat tartom oltalmamnak.

Liturgia: Dicsőség az Atyának, Dicsőség egy Fiának S a drága Szentléleknek: Az egy örök Istennek!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal.

Bűnvallás:

Testvéreim! Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, valljuk meg Neki bűnünket, kérjük az Ő irgalmát:

Uram! A bűneim összecsapnak a fejem fölött, és súlyos teherként rám nehezednek. Előtted van minden kívánságom, sóhajtásom nincs rejtve Előtted. Bizony megvallom bűnömet, bánkódom vétkeim miatt. Ne hagyj el engem, Istenem. Istenem, ne légy távol tőlem. Siess segítségemre az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Ó, töröld el én vétkem, Irgalmas jó Úristen; Szent Fiad véréért könyörülj énrajtam! Tebenned van bizalmam.

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, az Isten Jézus Krisztus által. Az Ő vére megtisztít bennünket minden bűntől. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Dicsőség a magasságban A hatalmas Istennek! Béke legyen e világban Mindenhol az embernek. Hála néked, menny Királya! Irgalmazz, Isten Báránya! Szentháromság dicsérünk!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozunk:

Istenem, kereslek Téged minden reggel. Kereslek a pirkadat fényénél, szeretlek míg a nap delelőre ér. Hadd találjak Rád azokban, akik között élek. Akár fényben, akár árnyékban vezet utunk. Dicsőség Néked örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Szeretett Testvéreim, kedves Gyülekezet! Isten Igéjét olvasom most, figyeljétek nyitott szívvel. A mai vasárnapnak a levélbeli igéje Pál apostol Galatákhoz írt leveléből szól, a 3. fejezetéből, a 15. verstől kezdve:

Testvéreim, emberi módon szólok: a megerősített végrendeletet, még ha emberé is, senki sem teheti érvénytelenné, vagy nem toldhatja meg. Az ígéretek pedig Ábrahámnak adattak, és az ő utódának. Nem így mondja az Írás: „és az ő utódainak”, mintha sokakról szólna, hanem csak egyről: „és a te utódodnak”, aki a Krisztus. Ezt pedig így értem: azt a szövetséget, amelyet korábban megerősített az Isten, a négyszázharminc esztendő múlva keletkezett törvény nem teszi érvénytelenné, vagyis ez nem törli el az ígéretet. Mert ha a törvény alapján van az örökség, akkor már nem az ígéret alapján volna; Ábrahámnak viszont ígéret által ajándékozta azt az Isten.

Mi tehát a törvény? A bűnök miatt adatott, amíg eljön a utód, akinek az ígéret szól. A törvényt angyalok közölték, közbenjáró által. A közbenjáróra nincs szükség, ahol nincs két fél, az Isten pedig egy. A törvény tehát az ígéretek ellen van? Semmiképpen sem! Mert ha olyan törvény adatott volna, amely képes életet adni, valóban a törvény alapján volna a megigazulás. De az Írás mindenkit a bűn alá rekesztett, hogy az ígéret a Jézus Krisztusban vetett hit alapján adassék azoknak, akik hisznek.

Így szól hozzánk az evangéliumi igéje. Lukács evangéliuma 10. fejezetében van megírva a 23. verstől kezdve:

Jézus a tanítványaihoz fordult, nekik külön ezt mondta: „Boldog az a szem, amely látja, amit ti láttok. Mert mondom nektek: sok próféta és király szerette volna meglátni azt, amit ti láttok, de nem látták meg, és hallani azt, amit ti hallotok, de nem hallották meg.”

Ekkor előállt egy törvénytudó, hogy megkísértse őt, és ezt kérdezte: „Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” Ő pedig ezt mondta neki: „Mi van megírva a törvényben? Hogyan olvasod?” Ő pedig így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből, és felebarátodat, mint magadat.” Jézus ezt mondta neki: „Helyesen feleltél: tedd ezt, és élni fogsz.” Ő viszont igazolna akarta magát, és megkérdezte Jézustól: „De ki a felebarátom?” Válaszul Jézus ezt mondta neki: „Egy ember ment le Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, akik kifosztották, meg is verték, azután félholtan otthagyva elmentek. Történetesen egy pap ment azon az úton, de amikor meglátta, elkerülte. Hasonlóképpen egy lévita is odaért ahhoz a helyhez, és amikor meglátta, ő is elkerülte. Egy úton lévő samaritánus pedig, amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta; odament, olajat és bort öntött sebeire, és bekötözte azokat. Aztán feltette őt a saját állatára, elvitte egy fogadóba, és ápolta. Másnap elővett két dénárt, odaadta a fogadósnak, és azt mondta neki: Viselj rá gondot, és ha valamit még ráköltesz, amikor visszatérek, megadom neked. Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek?” Ő így felelt: „Az, aki irgalmas volt hozzá.” Jézus erre ezt mondta neki: „Menj el, te is hasonlóképpen cselekedj.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 419 (Franck János 1618-1677, német - Crüger J. 1598-1662)

1. Uram, rosszul cselekedtem, Földre sújt a bűntudat, A jó útról eltévedtem, Nem lelem nyugalmamat. Méltó haragodtól félek, Elkerülni szeretnélek. - 2. Ó, de hová meneküljek? Mindenütt jelen vagy te, Bár tengeren túl repüljek, vagy a sírba szálljak le. Bár hordozna szélnek szárnya, Kezed mégis megtalálna. - 3. Mint a tengerpart fövényét Én meg nem számlálhatom. Szédülök, ha mély örvényét Bűneimnek kutatom. Szívem minden dobbanása Int a súlyos számadásra. - 4. Könny patakja hogyha volna Egyre síró két szemem, S könnyem árja folyton folyna, Hogy sírassa szégyenem: Mindez nem ment meg a kíntól, Nem oldoz fel láncaimból.- 5. De egy csepp véred, Jézusom, És mélységes öt sebed Megszerzi én gyógyulásom: Lelkem te megmentheted. Nem bízom, Uram, csak benned, Takarjon be nagy kegyelmed!

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! A mai vasárnap ószövetségi igéjét olvasom most. Ezékiel próféta könyvének a 18. fejezetéből szól hozzánk:

Így szólt hozzám az ÚR igéje: Hogy mondhattok ilyen közmondást Izráel földjéről:

Az apák ettek egrest,

és a fiak foga vásott el tőle?!

Életemre mondom - így szólt az én Uram, az ÚR - , hogy nem fogjátok többé ezt a közmondást mondogatni Izráelben! Mert minden lélek az enyém: az apák lelke is, meg a fiak lelke is az enyém. Annak a léleknek kell meghalnia, aki vétkezik.

Ha valaki igaz, ha törvény és igazság szerint él: nem eszik a hegyeken bemutatott áldozatból, nem tekint föl Izráel házának bálványaira, nem teszi tisztátalanná felebarátja feleségét, és nem közeledik asszonyhoz tisztulása idején, senkivel sem kegyetlenkedik, visszaadja adósának a zálogot, nem rabol el semmit, kenyeréből ad az éhezőnek, és a mezítelent felruházza, uzsorát nem szed, kamatot nem vesz, tartózkodik az álnokságtól, igazságosan ítélkezik a peres felek között, rendelkezéseim szerint él, törvényeimet megtartja, és hűségesen teljesíti: az ilyen ember igaz, ő élni fog! - így szól az én Uram, az ÚR.

...

Az igaz azt kapja, amit igazságáért érdemel, a bűnös pedig azt kapja, amit bűnéért érdemel.

De ha a bűnös megtér, és nem követi el többé vétkeit, hanem megtartja minden rendelkezésemet, törvény és igazság szerint él: akkor élni fog, nem hal meg. Azok a vétkek, amelyeket elkövetett, nem maradnak emlékezetben. Azokért az igaz tettekért, amelyeket véghezvitt, élni fog!. Hiszen nem kívánom én a bűnös ember halálát - így szól az én Uram, az ÚR -, hanem azt, hogy megtérjen az útjáról, és éljen.

Ha pedig az igaz, eltér az igazságtól, és álnokul él, elköveti azokat az utálatos dolgokat, amelyeket a bűnös ember szokott, az ilyen éljen-e? Igaz tettei, amelyeket azelőtt véghezvitt, nem maradnak emlékezetesek. Hűtlenségéért, amelyre vetemedett, és vétkéért,amelyet elkövetett, meg fog halni.

Urunk, szentelj meg minket igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Íme, Testvéreim, Isten hangjának és prófétájának világos, logikus és könyörtelen szavai. Így szól az Ige: minden lélek az enyém, annak a léleknek kell meghalnia, aki vétkezik. Az igaz azt kapja, amit igazságáért érdemel. A bűnös meg azt kapja, amit a bűnéért érdemel. Ha a bűnös megtér, vétkei nem maradnak emlékezetben, igaz tetteiért élni fog. Ha az igaz eltér az igazságtól, igaz tettei nem maradnak emlékezetben, vétkéért meg fog halni. Íme, a törvény következetes, tiszta Igéje!

0x08 graphic
Arról szól, hogy az élet egy kártyaparti. Itt ülünk az asztal körül. Kezükben vannak a lét hátralévő lapjai. Az asztalon a tét, és ott van, körül a már leadott kártyák paklija. Repülnek a lapok, magasodik a pakli. Ami alul van, a pakli alján, - az már nem játszik. Amire ráraktak már egy következőt, amire lépett már egy másik, - kiesett. Végül a parti végén, az utolsó lap számít. Az visz mindent. Ez így van. Az élet egy kártyaparti, ahol az utolsó lap számít.

Mi tehát a törvény? - kérdezi Pál apostol. Jó kérdés, a felelet: az utolsó lap számít! Így hívják a törvényt a kártyaasztalnál. Ki-ki azt kapja, amit érdemel - Ezékiel próféciájában.

Nos, fontos kérdésnek tűnik ebben a helyzetben itt, a parti közepénél, - elejénél-végénél, ki tudja hol? -, milyen lapjaink vannak? Mi van még a kezünkben? Mi van még hátra, ami még jöhet? Mi lehet a következő ütés? Van-e még jó lapom, ami majd a végén „csattan”? Mert tudjuk, ebben a partiban az utolsó lap számít!

De kár a kérdésért. Mégse jó kérdés ez: milyen lapjaim vannak még? Az a probléma, hogy ebben a játékban színre színt kell tenni, és számra számot. Úgyhogy hiába van a kezemben, ha úgy adódik a játék, bizony le kell dobni. Egyes-dolgozattal a kezemben, hiába emlékezem arra a szép napra, amelyiken két ötössel szaladtam haza a tarsolyomban! Most kell helyt állni! Ez a parti ilyen: csak az utolsó lap számít! Ez egy ilyen parti! Az elhamvadt szerelmet nem lobbantja lángra a porosodó fénykép, mely az egykori boldogságot idézi. Szeretni most kell. Gyülekezetünket sem tartja meg rég porladó testvéreink egykori imádsága. Ilyen parti. Hitben élni, menni, igét hirdetni, Istennel járni most kell. Mert az utolsó lap számít: akkor most én hol vagyok?

0x08 graphic
Ott megy a képen, messze, már továbbérve, a pap meg a lévita. Úgy gondolom, ez a két ember sok jó lapot dobott be már életében. Vajon Jézus példázatában miért pont ez az utolsó gyenge lapjuk kerül elénk? Mért pont ez az egy, amikor továbbmentek? Nem lesz még több napjuk, amikor nagy dobásaik lehetnek? Ahogyan ennek a derék samáriainak is lesznek még napjai, és bizonyára lesznek még jobb és rosszabb lapjai.

Ki látja át ezt a káoszt? Vajon átérezzük ennek a helyzetnek a lehetetlen voltát? Egyik nap így állok, a másikon úgy? Meg lehet érteni és rendbe lehet rakni ezt a képtelen helyzetet? Vajon mivel oldja meg Isten ezt az esetleges igazságot?

Hiába töprengtem, nem tudok jobbat, mint amit Pál apostol mond: Igaz ember csak egy van: az igaz Jézus Krisztus. Egyetlen utolsó lap volt, van és lesz: a kereszt. Aki erre a lapra tesz fel mindent, az él. Akinek az életében ez az utolsó lap a végső, erre a Jézus keresztjére tesz fel mindent, arra mondja az Isten törvénye: az igaz élni fog.

Imádkozzunk:

Urunk! Vezess minket Isten-félelemre, kegyeleméhségre, Jézus-hitre. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt a keresztyénség hitvallását, az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Urunk békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vigyük most Isten elé életünket, dolgainkat. Forduljunk Hozzá imádságban:

Jó Istenünk! Édes Atyánk! Tetőled van minden ezen a földön, ebben az életben és odaát. Tetőled van mindaz, ami számunkra öröm, ami számunkra dicsőség, erőt adó boldogság. Tetőled van az is, ami számunkra megpróbáltatás, ami számunkra próbatétel, büntetés, tanulság vagy szenvedés. Kegyelmeddel, Urunk, szenteld meg mindet, hogy az örök életünk nagy játszmájára Hozzád küldjenek, a Te irántad való hálát erősítsék a szívünkben és a Benned való bizalmat. Neked köszönjük meg szeretteinket, hittestvéreinket, közösségünket, barátainkat és családtagjainkat. Neked köszönjük meg embervilágunkat, annak minden áldását. Neked köszönjük meg minden dolgunkat örömeinkkel és múlandóságunkkal együtt. Neked köszönjük meg azokat, akik már elmentek tőlünk és életünk részei, életünk gazdagítói voltak. Szeretetedbe ajánljuk azokat, akik gyászolnak, félnek a haláltól, betegséggel küzdenek vagy készülnek az útra. Te szeretetedbe ajánljuk a ….családot, akik elhúnytukra emlékeznek. Te adj őszinte hitet, hogy úgy tudjuk az életünket élni, kezedbe tenni, hogy Hozzád kerüljünk közelebb általa. Kérünk Téged imádságainkat, énekeinket, fohászainkat, könnyeinket és örömeinket fordítsd áldássá a mi megmentésünkre. Jézusért kérünk Téged, Ő a mi reménységünk és váltságunk. Az Ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 453 (Székács József 1809-1876)

1. Mind célját, mind napjait Te mérted ki életemnek. Szent Atyám, ó, bárcsak itt, amíg éveim sietnek, Célom felé úgy futnék, Mint rendelte szent igéd. - 2. Akiben szilárd hit él, Kiben munkás a szeretet, Aki bízik és remél, Áhítva egy jobb életet: Az fut Jézus nyomdokán A valódi cél után. - 3. Adj erőt hát, Istenem, Hogy hitben végig megálljak, S úgy, mint égi Mesterem, Jót művelve szertejárjak, Hűséggel keresve itt Az új élet útjait!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

4

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek