Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-09-04

2011_09_04 - Szentháromság ünnepe utáni 11. vasárnap.doc — Microsoft Word Document, 188Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 11. vasárnap istentiszteletén, 2011. szeptember 4.-én Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 52 (Gerhardt Pál 1607-1676, német - Crüger J. 1598-1662)

1. Dicsérjük Istent! Mind, ki féli itt lent, Nagy nevét vígan, énekszóval áldja, És buzgó hálát vigyen oltárára, Dicsérjük Istent! - 2. Hű őrizőnk te, minden jó kútfője! Míg itt a földön vándorolunk, élünk, Légy éjjel-nappal ezután is vélünk! Dicsérjük Istent! - 3. Kísérj el minket, Őrizd lépteinket, Hogy ma az úton békességgel járjunk! Mindenütt mindig kegyelmedben álljunk! Dicsérjük Istent! - 4. Készséget ébressz követni igédet, Szent ügyért éljünk, Szolgálatban égjünk, És erő híján erőt tőled kérjünk! Dicsérjük Istent! - 5. Szívünk készítsd el, hogy feddéseiddel Könnyen ne játsszunk, idején megtérjünk, És mikor eljössz, ne kelljen majd félnünk! Dicsérjük Istent! - 6. Eljössz! Ígérted! S akkor a te néped Felviszed, Jézus, oda, ahol téged Angyalok, szentek karában dicsérhet! Dicsérjük Istent!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Nagy a mi Urunk és igen hatalmas, bölcsessége felfoghatatlan. Fölemeli az Úr az alázatosakat, de porig alázza a bűnösöket. Meggyógyítja a megtört szívűeket, minden sebüket bekötözi. Az Úr megnyitja a vakok szemét, és fölegyenesíti a görnyedezőket. Az istenfélőkben gyönyörködik az Úr, azokban, akik kegyelmében bíznak.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Nagy a mi Urunk és igen hatalmas, bölcsessége felfoghatatlan.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Isten színe előtt most vizsgáljuk meg magunkat, életünket, szívünket Isten törvényének a tükrében. Hallgassuk meg az Ő parancsolatait:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincsen bennünk bűn, megcsaljuk önmagunkat, és igazság nincs bennünk. Ha pedig megvalljuk a bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja és megtisztít minket gonoszságunktól.

Ez alapján kérem, Testvéreim, hogy most feleljetek szívetek szerint a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől, személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljunk Istenhez hittel, és kérjük az ő irgalmát:

Uram, légy kegyelmes hozzám, mert bajban vagyok. Bűnöm miatt megrokkant az erőm. Olyan lettem, mint egy kallódó tárgy. De én bízom Benned, Uram, vallom, Te vagy Istenem. Kezedben van sorsom, ments meg ellenségem kezéből az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Isten megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, Jézus Krisztus által, akinek a vére megtisztít bennünket minden bűnünktől. Az ő szeretetében bízva hirdetem nektek bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok a földön és a mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok és örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Isten az ő véréért eltörölte bűnünket. Az ő Lelke legyen velünk, hogy új életben járjunk Általa. Ámen.

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Mindenható örök Isten, aki abban mutatod meg hatalmadat, hogy irgalmas vagy. Kérjük, taníts minket alázatra, hogy el ne bizakodjunk, ne ítélkezzünk vakon mások fölött, hanem meglássuk bűneinket, és Tőled reméljük a bűnbocsánatot az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel Isten, él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim, kedves Gyülekezet! Isten Igéjét olvasom. A mai vasárnapnak, Szentháromság ünnepe utáni 11. vasárnapnak a levélbeli igéje Pál apostol 1. Korithusi leveléből, a 15. fejezet első tíz verséből szól.

Így ír Pál apostol a gyülekezetnek:

Eszetekbe juttatom, testvéreim, az evangéliumot, amelyet hirdettem nektek, amelyet be is fogadtatok, amelyben meg is maradtatok. Általa üdvözültök is, ha megtartjátok úgy, ahogy én hirdettem is nektek, hacsak nem elhamarkodottan lettetek hívőkké. Mert én elsősorban azt adtam át nektek, amit én magam is kaptam: hogy tudniillik Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint. Eltemették és - ugyancsak az Írások szerint - feltámadt a harmadik napon, és megjelent Kéfásnak, majd a tizenkettőnek. Azután megjelent több, mint ötszáz testvérnek egyszerre, akik közül a legtöbben még mindig élnek, néhányan azonban elhunytak. Azután megjelent Jakabnak, majd valamennyi apostolnak. Legutoljára pedig, mint egy torzszülöttnek, megjelent nekem is. Mert én a legkisebb vagyok az apostolok közül, aki arra sem vagyok méltó, hogy apostolnak neveztessem, mert üldöztem Isten egyházát. De Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok, és hozzám való kegyelme nem lett hiábavaló, sőt többet fáradoztam, mint azok mindnyájan; de nem én, hanem az Istennek velem való kegyelme.

Így szól hozzánk az evangélium Igéje. Lukács evangéliuma 18. fejezetéből a 9. verstől kezdve így van megírva:

Némely elbizakodott embernek, aki igaznak tartotta magát, a többieket pedig lenézte, ezt a példázatot mondta Jézus: „Két ember ment fel a templomba imádkozni: az egyik farizeus, a másik vámszedő. A farizeus megállt, és így imádkozott magában: Isten, hálát adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint a többi ember: rabló, gonosz, parázna, vagy mint ez a vámszedő is. Böjtölök kétszer egy héten, tizedet adok mindenből, amit szerzek. A vámszedő pedig távol állva, még szemét sem akarta az égre emelni, hanem a mellét verve így szólt: Isten, légy irgalmas nekem, bűnösnek. Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát, megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 77 (57. zsoltár Várad 1566 - Kolozsvár 1744)

1. Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem. Mert tebenned bízik, Uram, az én lelkem, És tebenned nyugszik, Uram, az én szívem! - 2. Szent Atyám, énvelem nagy sok jókat tettél, Mert mennyből énnékem őrízőt küldöttél. Én ellenségimtől engem megmentettél, És az én szívemben örömet szerzettél. - 3. Azért, Uram, téged én felmagasztallak, Te dicsőségedben hatalmasnak mondlak, Mind e világ előtt irgalmasnak vallak, És jóakarómnak én tégedet hívlak. - 4. Kész most az én szívem néked énekelni, Kész most jóvoltodért nagy hálákat adni, És mindenek előtt tégedet vallani, A te szent nevedet örökké dicsérni. - 5. Én felmagasztalom irgalmasságodat, És mindenkor vallom te igazságodat, Mind az egész földön hatalmasságodat, Mindenkor hirdetem a te jóvoltodat.

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, Isten szavát, amely az Ószövetség lapjairól most szól hozzánk, Jeremiás próféta könyvéből olvasom. A 9. fejezet 22. és 23. versében így szól hozzánk:

Ezt mondja az ÚR:

Ne dicsekedjék bölcsességével a bölcs,

ne dicsekedjék erejével az erős,

ne dicsekedjék gazdaságával a gazdag!

Aki dicsekedni akar, azzal dicsekedjék,

hogy érti és tudja rólam,

hogy én vagyok az ÚR,

aki szeretetet, jogot és igazságot

teremtek a földön,

mert ezekben telik kedvem - így szól az ÚR!

Urunk, szentelj minket meg igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

0x08 graphic
Itt van a tudós, az élet titkát kutató Nobel-díjas tudósunk: Szentgyörgyi Albert. Számos Nobel-dijasa van nemzetünknek, de állítólag ő az egyetlen, aki Magyarországon végzett munkájáért kapott Nobel-díjat. Tehát itthon érdemelte ki. Mivel kiérdemelte valóban, ezért méltán vagyunk rá büszkék. És méltán lehetne ő is büszke magára - de ő már elment innen.

0x08 graphic

Íme az erős, legendás olimpiai bajnokunk: Papp László. Méltán vagyunk rá büszkék, méltán nevezték el róla a Sportarénát, és méltán lehetne ő is büszke magára - de ő már elment.

0x08 graphic

Íme a gazdag, aki minden valószínűség szerint szerepel a világ, a földkerekség, az emberiség ötven leggazdagabb embere között: Soros György. Ha ez büszkeséget érdemel, akkor, mint nemzetünk fiára, rá is büszkék lehetünk. És talán munkásságából ítélve megvan benne az egészséges öntudat, ezért méltán lehet büszke ő is önmagára - de ő is elment.

Ne dicsekedjék bölcsességével a bölcs, pedig bölcsessége méltán dicséret. Ne dicsekedjék erejével az erős, pedig ereje méltán tiszteletet parancsoló. Ne dicsekedjék gazdaságával a gazdag, pedig gazdagsága valóban hatalmas.

0x08 graphic
Itt van a a képen előtérben, bal oldalt álló valaki: ő a farizeus, Jézus példázatában. Ő is bölcs, bár nem szükségszerűen azért, mert tudományos munkásságát kellene elismernünk vagy erre büszkének lennünk. De bölcs, mert ismeri az Isten Igéjét, ismeri Jeremiást, amit Jeremiás a dicsekedésről mond, és ismeri az Isten szeretetét, irgalmát, áldásait, ajándékait. Ő erős, nem azért, mert verekszik. Nem. Azért mert irgalmas személyiség, mert egészséges lélekhez jutott az Isten Igéjének tanulmányozásáért. Ő gazdag. A példázatban nincs szó vagyoni helyzetéről, tehát erről nem mondhatunk semmit. Mivel ez egy példázat, ezért ez nem is jelentős és nem is létező kérdés. De ő is gazdag, hiszen nincs nagyobb gazdagság annál, mint ha valaki tele van az Isten ismeretével, és élvezi tudatosan és hálát adva az Isten áldásait.

Íme a hívő, Jeremiás próféciájának negyedik szereplője. Nem, ő nem dicsekszik. Sem a bölcsességével, sem az erejével, sem a gazdagságával. Ő eggyel dicsekszik: azzal, amit az Isten vele tett.

Ahogyan igaza lenne Szentgyörgyi Albertnek, ha bölcsességével dicsekedne, igaza lenne; ahogyan igaza lenne Papp Lászlónak, ha erejével dicsekedne; ahogyan igaza lenne Soros Györgynek, ha gazdagságával dicsekedne - úgy van igaza a farizeusnak is, amíg az ÚRral dicsekedik: „Engem az Isten ide juttatott, erre és arra méltatott, így és így ajándékozott meg engem hittel, példaadó élettel, áldozatkészséggel és effélékkel”.

Jézus azonban követi Jeremiást - időben értem ezt, hogy követi Jeremiást. És Jézus Urunk világosabban, határozottabban, radikálisabban beszél és továbbmegy, mint Jeremiás próféta. Továbbmegy, mert azt mondja: Ne dicsekedj az Úrral, hanem éld, értsd és tudd, hogy Ő az Úr. Mert mindened, amid van, az elmegy veled. Egyedül az Isten kegyelme, amely nekünk igazságot ad és megment, - ez marad meg!

Hátul áll a vámszedő. Azt mondja róla Jézus: ő igaz. Nem azért, mert bölcs lenne a vámszedő. Nem bölcs. Abban az értelemben, ahogy Szentgyörgyi Albert bölcs vagy ahogyan a farizeus bölcs, - a vámszedő nem az. Nem azért igaz, mert erős, abban az értelemben, ahogyan Papp László erős, vagy ahogyan a farizeus erős, - a vámszedő nem az. Nem azért igaz, mert gazdag lenne. Ahogyan Soros György gazdag, úgy ő nem az. És ahogyan a farizeus gazdag, úgy sem gazdag a vámszedő.

Egyedül azért igaz a vámszedő, mert amikor róla olvasunk a példázatban, amikor róla beszél Jézus, amikor a vámszedő megszólal imádságában és beszél, akkor ebben a helyzetben, ebben a pillanatban egyedül az Úristenről van szó. Ez az egy pozitívum, amit egyértelműen, ebben a példázatban, amit Jézus vele kapcsolatban elmond.

És ez az egyetlen pozitívum, amit velünk kapcsolatban a szívünkre helyez. Az életünkben, az imádságainkban, a hitünkben, minden dolgunkban akkor történik valami, - igaz és maradandó, ha abban a helyzetben az Úristenről van szó. Nem a bölcsességünkről, nem az erőnkről, nem a gazdagságunkról, nem a hitünkről és nem az ajándékainkról. Ezek elmennek velünk. Ami megmarad, az mindaz, amit Istenről mondhatunk el. Ezért olyan fontos az evangéliumok tanúsága szerint, hogy mindenkor az életünk Őróla szóljon és Őt hirdesse. Ez nem elsősorban erkölcsi kérdés, ez alázat kérdése. Az Isten előtti alázat kérdése.

Legnagyobb részt ezt teszi Pál apostol. És erre biztat Jézus Urunk.

Imádkozzunk:

Urunk! Te vagy az Úr. Legyen velünk, közöttünk, általunk úgy, ahogyan Te akarod és Te cselekszed. Hogy akik látnak minket - Téged lássanak. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Ha helyesen értjük Jeremiás igéjét, szavát, akkor a dicsekedés nem más, mint amit az Újszövetség, a Biblia egyebütt az Ige hirdetésének, bizonyságtételnek nevez. Ezért - ha úgy tetszik dicsekvésképpen - mondjuk el most együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Istenünk békessége, amely minden értelmet meghalad,őrizze meg szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Úrvacsora

Ének: 78 (Huszár Gál énekeskönyve (1574) - Liturgia: 11

1. Látod, Isten, életünket, Tudod erőtlenségünket, Bűnünket számba ne vegyed! Várjuk a te kegyelmedet. - 2. Mindannyian leborulunk, És csak tehozzád fordulunk, Vétkeinket felejtsed el, Maradj velünk kegyelmeddel! - 3. Világosítsd meg elménket, És gerjeszd fel mi szívünket, Hogy dicsérhessünk tégedet, És áldhassuk szent nevedet! - 4. Végy szállást a mi szívünkben, És szenteld meg, örök Isten, Hogy csak tenéked szolgáljunk, És nyugalmat tőled várjunk! - 5. Cselekedjél így mivélünk, Szent Fiadért, ki minékünk Bizodalmunk és reményünk, Hozzád mennybe hű vezérünk!

Emeljük fel szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor, mindenhol hálát adjunk Neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki elnémítja a dicsekvőt, és az alázatost felmagasztalja. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk Téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét. Ámen

Liturgia: Szent, szent, szent mennyekben az Isten, Szolgálnak néki angyalseregek. Nagy dicsőségét zengi minden, Hozsánnát visszhangoznak az egek. Áldott, aki az Úr nevében jön! Hozsánna a mennyben és a földön!

Szent vagy, Urunk, nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre ebben a kenyérben és borban, általa testvéri közösséggé legyünk.

Mert a mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárultatott, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta és ezt mondta: „Vegyétek és egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, az Úr halálát hirdetjük, míg el nem jön. Mert méltó a megöletett Bárány Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezzél meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Add Lelkedet mindnyájunknak, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadása erejében részesüljünk. Emlékezz meg népedről, Egyházadról, amelyet Krisztus vérén megváltottál. Őrizd meg bennünk a hitet, tarts meg minket békességedben és add meg Krisztusban való egységünket. Őrizd meg tieidet a szentek közösségében. Emlékezz meg azokról, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből, minden elhunytról, akiknek a hitét egyedül Te ismered. Emlékezz meg Domonkos bácsiról és családjáról, akit öt éve temettünk el. Emlékezz meg azokról, akik erőszaknak lettek áldozatai, akiket katasztrófa vitt el ebből az életből, akiknek háborúságot, éhínséget, nyomorúságot, üldöztetést kellett elszenvedni. Te adj bölcsességet, a Te bölcsességedet mindannyiunknak, hogy életünk, sorsunk, megmaradásunk vagy halálunk Rólad tanúskodjék, a Te dicsőségedet hirdesse, és Nálad megtartson bennünket. Téged imádunk és dicsérünk Jézus Krisztus által. Az Ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Krisztus, ártatlan Bárány, Ki miértünk megholtál, A keresztfa oltárán nagy engedelmes voltál. Viselvén bűneinket, Megváltottál minket, Irgalmazz nékünk, ó, Jézus, ó, Jézus!

Urunk békessége legyen mindenkor velünk. Íme, minden kész. Jöjjetek, Testvéreim, Isten szeretetének oltárához!

Énekek:

1. ének: 306 (Franck János 1618-1677, német. Kovács Sándor 1869-1942)

1. Készülj, lelkem, Jézusodhoz, Bánatodra balzsamot hoz. Jer, hódolj a nagy Királynak, Vesd le bűnös óruhádat, Az új embert öltözzed fel, Jöjj Uradhoz sietséggel! Ki megváltotta e földet. Ajtód előtt áll és zörget. - 2. Nyílj meg szívem, Krisztusod jő, A vesszőhöz a szőlőtő, Jön, hogy megújítsa élted, Adjon örök üdvösséget. Jézus, lelkem fényes napja, Lábaidhoz leborulva Illetem köntösöd szélét: Gyógyítsd lelkem betegségét! - 3. Jézus, drága üdvösségem, Mennyből földre jöttél értem, És magad halálra adtad, Hogy nyerj rajta diadalmat. Add, e lelki eledelben, Élet kenyerét vehessem! Add, hű legyek holtig hozzád, Ki megtörted bűn hatalmát!

2. ének: 63 (Mentzer János 1658-1734, német - König J. B. énekeskönyve 1738)

1. Ó, bárcsak ezer nyelvem volna, S angyalokéval érne föl Mindegyik versenyezve szólna Teljes szívemnek mélyiből Dicséretedre, Istenem, Ki annyi jót művelsz velem! - 2. Ezer áldást ki harmatoz rám? Te egyedül, jó Istenem. Ki vezérel e földi pályán? Atyám, ki más, hogyha te nem? Sok botlásom ki tűri el Végtelen sok kegyelmével. - 3. Hadd áldjam vessződet, ha dorgál! Meghajlok szent kezed előtt. A próba csak javamra szolgál. Kitartásra ez ad erőt. Ez tisztíja meg szívemet, Hogy lássam nagy kegyelmedet. - 4. Bár szavam elhatna odáig, Hol a nap ragyog fényesen, Szívem amíg ver, mindhalálig Szeretné Istenét híven! Bár mindegyik szívdobbanás Lenne egy-egy hálaadás!

3. ének: 325 (Gerhardt Pál 1607-1676, német)

1. Ha Istenem velem van, Ki lehet ellenem? Ha ő az én oltalmam, Nem ér veszedelem. Ha Krisztust adta értem, Ha Isten így szeret, Nem árthat semmi nékem, Megvéd ő engemet. - 2. Nincs másban reménységem, Csak Krisztus vérében, Mert örök üdvösségem Csak benne lelhetem. Én gyarló életemben Jót nem találhatok, De Krisztus érdemével Én is megállhatok. - 3. Mert Jézus napvilágom, Jézus reménységem, Csak benne lelek üdvöt, Másban semmibe' sem. A boldogság, az áldás Csak őbenne van itt, Ítélettől, haláltól Jézus megszabadít. - 4. Ő az, aki elvette A bűnnek erejét, Eloltotta vérével A pokolnak tűzét. Nem bántja többé szívem Immár aggodalom; Az ő szent árnyékában Békén megnyughatom. - 5. Már szívem, csupa hála, Leveti bánatát, Mert teljes fényben látja Feltűnni szép napját. Ő az én napom: Jézus! Ő világol nekem, S a menny örömét zengi Ujjongó énekem.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Jöjjetek, Testvéreim, áldjuk az Urat, és adjunk hálát neki:

Áldunk Téged, szerető Istenünk azért, mert Igédben, jelenlétedben, szentségeidben örömöt, békességet, életet ajándékoztál nekünk. Kérünk, teremts bennünk Veled való közösséget, őrizd meg bennünk ennek a közösségnek minden áldását, hogy Hozzád ragaszkodjunk erős hittel, hogy őszintén szeressük embertársainkat az Úr Jézus Krisztus által. Ámen.

Testvéreim! Elmenvén hirdessétek az Úr halálát és feltámadását. Tanúskodjatok az Ő szeretetéről. Akik megtapasztaltátok a bűnbocsánat örömét, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel!

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Mily nagy az Úr kegyelmessége, Van-e ember, kit meg nem hat? Van-e szív, mely mindent feledve, Az Istennek hálát nem ad? Ó jer, őt áldja minden lélek, Ki minket mindig szeretett! Én őt imádom, míg csak élek, Néki mondok dicséretet.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

6

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek