Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-08-14

2011_08_14 - Szentháromság ünnepe utáni 8. vasárnap - Keresztelő.doc — Microsoft Word Document, 92Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 8. vasárnap istentiszteletén, 2011. augusztus 14.-én Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 238 (Gerhardt Pál 1607-1676, német) - Liturgia: 7

1. Szentlélek, öröm Lelke, Te vigaszul jöttél, Hogy a bút úgy űzd szerte, Mint felleget a szél. Megvigasztal szavad, Letörli könnyeinket, Új örömre hív minket, Új reménységet ad. - 2. Hős erő tőled árad Megállni győztesen, Ős ellenségünk támad És kísért szüntelen. Védd Krisztus harcosát, És add, hogy bátran küzdve, Rabszolgaságra, bűnre Ne adja meg magát. - 3. Az egész kerek földet Te tartod kezedben. Te formálsz át kőszívet, Hogy hússzívvé legyen. Add, hogy a szeretet És béke összekössön, S mind e világon győzzön A gyűlölet felett. - 4. Jöjj, tölts be szívet-házat Hit tiszta fényével! Teveled áldás árad, Új élet sarjad fel. Jöjj áldott Szentlélek! Jöjj, Atya, Fiú Lelke, Hogy szüntelenül zengje Erődet új ének!0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Nagy az Úr szeretete irántunk, és hűsége örökké tart. Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete! Adjatok hálát az istenek Istenének, mert örökké tart szeretete! Nagy csodákat művelt egymaga, mert örökké tart szeretete! Õ ad eledelt minden élőlénynek, mert örökké tart szeretete!

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké.

Nagy az Úr szeretete irántunk, és hűsége örökké tart.

Liturgia: Hála, dicsőség, Atya Isten néked, Szent Fiú Isten, Vigasztaló Lélek, Most és örökké magasztaljon téged Zengő dicséret.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal.

Bűnvallás:

Testvéreim! Isten színe előtt gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük elé bűnünket, és kérjük irgalmát:

Uram! Hozzád emelkedem lélekben. Utaidat, Uram, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg. Vezess hűségesen, mert Te vagy szabadító Istenem, mindig Benned reménykedem. Gondolj nagy irgalmadra és kegyelmedre, melyek örök idők óta léteznek. Ifjúkorom vétkeire és bűneimre ne emlékezzél. Kegyelmesen gondolj rám, mert Te jóságos vagy. Megmutatod a vétkeseknek a jó utat, az alázatosakat igazságosan vezeted, útjaidra tanítod az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Örök Felség, szent Istenünk, Könyörgünk, irgalmazz nékünk! Ha vár minket az ítélet, Légy kegyelmes, kérünk téged.

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken az Isten Jézus Krisztus által, aki szeretett minket, és önmagát adta áldozatul értünk. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Ó, bárcsak ezer nyelvem volna, S angyalokéval érne föl, Mindegyik versenyezve szólna Teljes szívemnek mélyiből. Dicséretedre, Istenem, Ki annyi jót művelsz velem!

Keresztelő

Ének: 297 (F. Varga Lajos 1856-1939)

1. Ó, örök Isten, ki Atyánk vagy nékünk, Ím, leborulva, esedezve kérünk: E kicsiny gyermek egész földi éltét Karjaid védjék! - 2. Megváltó Jézus, gyermekek barátja, Vedd őt öledbe, kezed óvja, áldja, Légy te őnéki út, igazság, élet, És híveddé tedd! - 3. Szentlélek Isten, te örök fényesség, Általad teljes az igaz keresztség. Bűnt és kísértést kicsinyedtől űzd el Mennyei tűzzel!

Békesség néktek! Feltámadott Krisztus Urunk e szavával köszöntelek benneteket, Testvéreim, amikor eljöttetek Bencével gyülekezetébe, hogy most a Keresztség szentségében részesüljön. Hallgassátok meg mindenekelőtt a gyermekek evangéliumát. Kisgyermekeket vittek Jézushoz, hogy kezét rájuk tegye. A tanítványok azonban rájuk szóltak. Amikor ezt Jézus látta, így szólt: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket. Ne tiltsátok el őket, mert ilyeneké az Isten országa. És átölelte, és kezét rájuk téve megáldotta őket”. (Máté evangéliuma 19, 13-15) Az Úr áldja meg szeretetével Bencét is. Áldja meg életét Jézus Krisztus Urunk által. Ámen.

Testvéreim az Úrban, kedves Szülők, Keresztszülők! Jézus Urunk mennybemenetele előtt azt mondta a tanítványainak: „Nekem adatott minden hatalom, mennyen és földön. Azért menjetek el, és tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek a nevében, és tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek. És íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik”. E szavakkal indította Jézus Urunk a tanítványait, és e szavak alapján jöttetek most ide, az Ő gyülekezetébe Bencével.

Csendesedjünk most el Isten színe előtt, imádkozzunk:

Drága Urunk, jó Atyánk! Őrizz meg bennünket Igéddel, nyisd meg a szívünket, tégy gyermekeiddé, tanítványaiddá, Veled járókká. Vedd most és életünk minden napján az életünket kezedbe. Tartsd meg ott, hogy Nálad legyünk. Ámen.

Testvéreim az Úrban! Kedves Szülők, Keresztszülők! Kérdem tőletek most, mielőtt Bencét megkereszteljük, feleljetek szívteke szerint:

- Akarjátok-e, hogy ő most a keresztség szentségében részesüljön és ezzel Isten gyermeke és Krisztus egyházának a tagja legyen? Akarjátok-e? - Akarjuk.

- Vállaljátok-e , hogy az evangélikus Egyház segítségével gondoskodtok az ő hitben való növekedéséről? Vállaljátok-e? - Vállaljuk.

Vállalásotok, szándékotok, elhatározásotok és ide jöttötök tanúságául, hitünk megerősítésére mondjuk el most együtt az Apostoli Hitvallást, a keresztyénség hitvallását:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Mi a gyermek neve? - Bence.

Bence! Megkeresztellek téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek a nevében. A mindenható Isten, aki téged minden bűntől megváltott Jézus Krisztusért, és téged újonnan szült, áldjon meg és őrizzen meg az örök életre. Ámen.

Testvérek! Rátok bízta az Isten Bencét, az ő életét, testi és hitbeli növekedését. Azért adjatok hálát az Úrnak ezért az ajándékáért. Arról, hogy ez ajándék, az Ige így tanúskodik: Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az ÚR nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök. Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse, jutalom.... Boldog mindenki, aki az URat féli, és az ő útjain jár. Bizony, élvezed kezeid munkáját, és jól lesz dolgod. (127. Zsoltár) Hajtsuk meg most fejünket Isten előtt, és mondjuk el együtt az Úr imádságát, amely reménységünk szerint Bencének is imádsága lesz: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Az Úr Isten, aki Rátok bízta Bencét, és mindannyiunknak adta Jézus Urunkat váltságul, áldjon meg és őrizzen meg Benneteket szeretetben, békességben, bölcsességben és a jóra való igyekezetben Bencével együtt, hogy elnyerjétek egykor az örök élet koronáját, Krisztus Urunkat. Ámen.

Legyen ez a gyertya, Bence keresztelési gyertyája. Emlékeztesse őt és mindnyájatokat arra, hogy Jézus Krisztus Urunk a világ Világossága, ami reménységünk.

Csöndesedjük el, és imádkozzunk:

Mindenható Istenünk! Csodálatos a Te mindent átfogó, személyválogatást nem ismerő szereteted. Késztess bennünket arra, hogy szívesen tegyük akaratodat, és Hozzád hasonlóan szeressük embertársainkat. Atyánk, dicsérjük jóságodat! Jézusunk, áldjuk irgalmadat! Szentlélek, kérjük szereteted tüzét. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet! Szeretett Testvéreim! Isten szavát olvasom most, figyeljetek rá nyitott szívvel. A mai vasárnapnak az Ószövetségben megírt igéje Ézsaiás prófétától szól az ő könyve 2. fejezetének az első öt versében:

Ezt az igét kapta látomásban Ézsaiás, Ámóc fia Júdáról és Jeruzsálemről:

Az utolsó napokban szilárdan fog állni az ÚR házának hegye a hegyek tetején. Kimagaslik a halmok közül, és özönlik hozzá valamennyi nép. Eljön a sok nép, és ezt mondják: Jöjjetek, menjünk föl az ÚR hegyére, Jákób Istenének házához! Tanítson minket utaira, hogy az ő ösvényén járjunk. Mert Sionról jön a tanítás, és az ÚR igéje Jeruzsálemből. Ítéletet tart a nemzetek fölött, megfenyíti a sok népet. Kardjaikból kapákat kovácsolnak, lándzsáikból metszőkéseket. Nép a népre kardot nem emel, hadakozást többé nem tanul. Jákób háza, jöjjetek, járjunk az ÚR világosságában!

És így szól erről Pál apostol igéje. A Római levél 8. fejezetében, a 12. verstől kezdve olvasom. Így van megírva:

Ezért testvéreim adósok vagyunk, de nem a testnek, hogy test szerint éljünk. Mert ha test szerint éltek, meg kell halnotok, de ha a Lélek által megölitek a test cselekedeteit, élni fogtok. Akiket pedig Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Mert nem a szolgaság lelkét kaptátok, hogy ismét féljetek, hanem a fiúság lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: „Abbá, Atya!” Maga a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt arról, hogy valóban Isten gyermekei vagyunk. Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 418 (Rist János 1607-1667, német - Majnafrankfurt 1662)

1. Jézusom, ki bűnös lelkem Megváltottad véreddel, Kárhozattól óvtál engem, Szegény szívem fogadd el! Értem győztél a halálon, Jóságodat sírig áldom. Tetszésedre hadd éljek. Csak tebenned reméljek! - 2. Megkerested kinn a pusztán Az eltévedett juhot, Aki tőled eltávozván Veszedelembe jutott. Jézus, lelkem hű pásztora, Bűnösöknek Megváltója, Munkáld megtérésemet, Éleszd, növeld hitemet! - 3. E világ hogy el ne vesszen, Jézus véredet ontod. Add, hogy üdvömre lehessen Végtelen áldozatod! Keresztfádhoz lépek hittel: Gyógyíts meg szent sebeiddel, Vedd le rólam az átkot, Hogy lehessek sajátod! - 4. Hiszek, Uram, de erősíts, Kételkednem, ó, ne hagyj; Bűn, halál ellen bátoríts, Üdvöm, gyámolom maradj! Egyedül tebenned bízom, S egykor téged, én Jézusom, Ott, hol bánat nincs többé, Láthatlak mindörökké.

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet! Nyilvánvalóan azt szeretnénk az élettől, hogy igazságos legyen. Hogy a dolgok úgy történjenek, ahogy igazságos. Hogy a dolgoknak úgy legyenek a következményei, ahogy azt jónak és helyesnek érezzük. Tehát szeretnénk, ha nem mindig az ártatlanok robbannának fel. Vagy nem a jók termését verné el a vihar. Szeretnénk, ha nem a tisztességesek adósodnának el néhányak ügyeskedése miatt. Szeretnénk, ha nem a szeretteinket fenyegetné a rák meg a magas vérnyomás. - És amikor valami esetleg az életben nem úgy történik, nem úgy, ahogy igazságosnak érezzük, akkor mindjárt szúrni kezd bennünk a tüske. Mert az a tüske mindjárt akkor robban. Ott terem és szól, kiabál, hogy: de hát nem ezt érdemeljük! Nem, nem ezt érdemeljük. Sokkal jobb lenne, ha inkább azok robbannának fel, akik gyűlölködnek. Inkább azok szegényednének el, akik csalók. Sokkal jobb lenne, ha inkább mindig azok törnék össze magukat, akik ész nélkül száguldoznak. Sokkal jobb lenne, ha az ár mindig csak a kevélyek házát mosná el.

Mivel ezt így tartjuk jónak, hallgassuk nyitott szívvel most Isten Igéjét, a mai vasárnap evangéliumi igéjét. Máté evangéliumából, az 5. fejezetből Jézus szava szól hozzánk, a fejezet végéről:

Azt mondja Jézus:

„Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza a napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak. Mert ha azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, mi a jutalmatok? Nem ugyanezt teszik-e a vámszedők is? És ha csak atyátokfiat köszöntitek, mennyivel tesztek többet másoknál? Nem ugyanezt teszik-e a pogányok is? Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes.”

Urunk, szentelj meg minket igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Gyülekezet! Jézus megteheti, hogy egy mondaton belül beszél Istenről: Ő kicsoda és milyen? - és ugyanabban a mondatban és ugyanolyan tekintéllyel, ugyanolyan joggal beszél rólunk, hogy mi milyenek vagyunk, illetve milyenek legyünk. Tehát mivel ezt Jézus megteheti és meg is teszi, figyeljünk rá.

Én pedig csak az Ő szava nyomán tudok Istenről beszélni. Egyfelől azt látom, hogy: ahogy Isten lát minket, embereket, az nagyon-nagyon idegenszerűnek tűnik. Az, amit Jézus itt úgymond, hogy esőt ad nekik, napot mindenkinek. Hogy vihart is ad mindenkinek. Hogy termést is ad mindenkinek. Hogy ugyanúgy bánik becsületesekkel és terroristákkal. Isten ugyanúgy bánik. Hogy ugyanazt adja nekünk és a haragosainknak. Isten ugyanazt adja.

És ez nagyon idegenszerűnek tűnik, mert nem látjuk benne az igazságot. Mert nekünk másik igazságunk van, amelyik mindig aszerint ad vagy nem ad, hogy ki mit érdemel! Ez biztos, hogy jól van, mert mi egymás között, emberek elsősorban a teljesítmény és a viszonzás légkörében élünk. Mi azt tudjuk mindig adni, ami jár. De érdemes körülnézni egy kicsit azért az életünk más terében is.

Ott van például az emberi igazságszolgáltatás. Nagyon szép neve van, az a rendje a társadalomnak, amelyik igazságot szolgáltat, vagyis végre megadja azt az igazságot, amit mi annyira szeretnénk és hiányolunk az életből. Szóval ez az emberi igazságszolgáltatás nyilvánvalóan nem tökéletes a maga természeténél fogva, de van egy nagyon érdekes tulajdonsága. Ugye mindenkinek, aki a bűnöst pártolja, az emberi igazságszolgáltatás elvileg büntetést ígér. Mindenkinek, aki letagadja, amit tud, látott, aki bújtatja a bűnöst és a többi. - Azaz hogy még sem mindenkinek,mert hogy van ez alól kivétel. Az emberi igazságszolgáltatásban - legjobb tudomásom szerint, amennyire én értek hozzá - például a szülőktől nem szokták, gondolom, megkövetelni - legalábbis láttam már ilyen szülőt, akitől nem követelte meg a rendőrség -, hogy telefonáljon azonnal a segélyhívóba, ha meglátja otthon a fiát, aki napok óta bujkálva betyár-életet él: lop, rabol, csal. Mindenki másnak a faluban, ha meglátta a „barátunkat”, akkor szólnia kellett. A szüleinek nem. Ugye?

Ezért talán mégsem idegen, amit Jézus az Istenről mond. Mert tudjuk, hogy mi az Isten gyermekei vagyunk. Úgy hogy nem az az igazságosság az Isten szemében, mint minálunk. És ami nagyon nagyszerű dolog ebben az, hogy Ő ezt megtudja tenni. Az a nagyszerű benne, hogy Őt nem furdalja ott belül a tüske, hogy nem ezt érdemeljük. Ha egy picit is furdalta volna a tüske Jézust belül a kereszten, akkor biztos, hogy nem úgy tudósítanak az evangéliumok az Ő kereszten mondott szavairól, mint ahogy tudósítanak. És ha Istent egy picit is furdalná a tüske belül, hogy nem ezt érdemeli, akkor legalább úgy félig-meddig egyetértett volna Jónással ott, Ninive mellett, a tűző napon, amikor Jónás már az életével is számot vetett, és szembe fordult az Istennel, amiért nem adja meg ezeknek a gazembereknek azt, amit érdemelnek.

De Istent nem furdalta a lelkiismeret, ahogy a szülőket sem furdalja, mert az Ő vére vagyunk. És ezért megszólít bennünket, ezért mer és tud Jézus megszólítani bennünket. A kegyelem, amit az Isten készített, mindenkié. Mindenkié! Tehát az enyém is, a tiéd is és az övé is.

Ha gyermekek vagyunk, akkor örökösök is. Örökösei Isten szeretetének. Örököstársai Jézus Krisztus szeretetének, amit irántunk tanúsított. Ezt azért csak úgy tudom mondani, ahogy itt, az Isten Igéjében áll, mert ezt nem tudom megindokolni. Nem tudom logikussá tenni, és nem is tehetjük meg, hogy megtanítsuk egymásnak. Bencének a hitben nevelése sem azt jelenti, hogy őtőle el kellene várni, hogy az Isten szíve szerint szeressen. Hanem azt jelenti, hogy megtanítjuk neki, egymásnak, hogy minket az Isten hogyan szeret. Mert ez nagyon fontos. Az is, hogy hogyan látjuk a velünk történteket, hogyan látjuk a szeretteinket, az ellenségeinket, meg bármit, ami történik. Hogyan látjuk az igazságtalanságokat.

A kegyelem mindenkié úgy, ahogyan az Isten a gyermekeink iránti szeretetében gondolja.

Imádkozzunk: Teremts bennem tiszta szívet, Istenem, az erős lelket újítsd meg bennem. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test fel­támadását és az örök életet. Ámen.

Urunk békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Vigyük most Isten elé dolgainkat, életünket. Csendesedjünk el imádságban:

Édes Atyánk! Köszönjük Neked azt, hogy Te gondot viselsz ránk. Akkor is, ha elfeledkezünk Rólad, akkor is ha mi, a magunk szemével nézve, nem vagyunk a gyermekeid. De Te hű maradsz mindenkor, minden körülmények között. Kérünk, őrizz meg minket, hogy napról-napra ráébredjünk szeretetedre, Rád szorultságunkra. Ráébredjünk arra a kegyelemre, amelyet adtál és adsz nekünk, és megbecsüljük az életet, amiben megszülettünk, amin végigjárunk, és amire elhívtál bennünket. Téged kérünk, taníts minket bölcsen élni a javakkal, amelyekkel körülveszel, elhalmozol; taníts bölcsen élni az életünkkel, amely nem tudjuk, hogy mit hoz, de biztos, hogy a Te kezedben van. A Benned való reménységgel, Jézus Krisztus Urunk iránti bizalommal tesszük le kezedbe azokat a Testvéreinket, családokat, akik az elhunyt szeretteikre gondolnak. A Vertényi családot, akik öt éve veszítették el szerettüket; a Dankó családot, akik egy éve vettek búcsút Csillától. A Te kezedbe tesszük le Szilviát, Attilát, Bencét és az egész családot. Te őrizd meg őket kegyelmedben. Szeretetedre bízzuk a közösségünket, ezt a gyülekezetet, az egész népedet bárhol a világon. A Te kegyelmedre bízzuk, hogy teremts bennünk napról-napra hitet, és hogy valamit napról-napra átéljünk és megtanuljunk a Te szeretetedből, amely a miénk. Jézus Krisztusért kérünk Téged, az Ő nevében, Őbenne való reménységgel fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást Testvéreim: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 293 (Svedberg Jesper 1653-1735, svéd)

Örök Isten áldj meg minket, Legyen őrző gondod ránk! Te vezessed lépteinket: Te vagy áldó, jó Atyánk. Tereád vár minden nép: Te vagy út és békesség. Szeretettel nézz a földre! Neved áldjuk mindörökre.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos informá­ciók is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek