Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-02-20

2011_02_20.doc — Microsoft Word Document, 92Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2011. február 20.-án, Hetvened vasárnap istentiszteletén, Schermann Gábor lelkész szo0x08 graphic
lgálatával.*

Kezdő ének: 439 (Praetorius Benjamin 1636-1674. Schade János Gáspár 1666-1698, német) - Liturgia: 3

1. Légy hű, állj meg szent hitedben, Istenedet ne feledd! Ő kötött keresztségedben Szövetséget teveled. Tőle nyersz üdvöt, erőt, Térj meg, s ne bocsásd el őt! Ki kezdettől így vezetett, Istennek szenteld szívedet! - 2. Légy hű hozzá szeretetben, Ő már előbb szeretett! Mások iránt is szívedben Égjen igaz szeretet! Nézd Jézusod példáját, Kínzóinak megbocsát. Hogy Isten gyermeke lehess, Te is bocsáss meg és szeress! - 3. Légy hű élő reménységben, Ne szabj Istennek rendet! El ne csüggedj az ínségben, Vess reá minden terhet! Bánatodra fény derül, Rajtad ő megkönyörül. Aki bízik az Istenben, Sohasem marad szégyenben. - 4. Mindhalálig bízom, hiszek, Szeretek és remélek. Terhet is könnyebben viszek: Jézus velem, nem félek. Őrá bízom életem, Míg a célt elérhetem. Én Jézusom, adj hű szívet, Hogy legyek mindvégig híved!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Az Úrhoz kiáltok, aki dicséretre méltó, és megszabadulok ellenségeimtől. Körülfontak a halál kötelei, a pusztító áradat rettent engem. A sír mélye fenyeget, halálos csapdába kerültem. Nyomorúságomban az Úrhoz kiáltottam, és ő meghallotta hangomat. Ezért magasztallak, Uram, a népek között, zsoltárt éneklek nevednek.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké. Az Úrhoz kiáltok, aki dicséretre méltó, és megszabadulok ellenségeimtől.

Liturgia: Dicsőség az Úristennek, Fiúnak és Szentléleknek, A teljes Szentháromságnak, Egyetlen hatalmasságnak.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Bűnvallás:

Testvéreim! Most Isten színe előtt gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük elé bűneinket, és kérjük az ő irgalmát: Uram, Hozzád menekülök, hogy ne szégyenüljek meg. Ments meg irgalmasan. Légy erős kősziklám, segíts rajtam. Vezess nevedért, és szabadíts ki a hálóból, mert Te vagy az erősségem. Kezedre bízom lelkemet. Te váltasz meg engem az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Kérlek téged, Istenemet, Bocsásd meg minden vétkemet, Teremts bennem tiszta szívet, Hálás szívet, hozzád hívet!

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, az Isten Jézus Krisztus által, aki meghalt bűneinkért, hogy minket Istenhez vezessen. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Dicséret, dicsőség A menny és föld Istenének, Örökkön örökké zengjen néki hálaének; Ki egyedül Úr a világon, Felül van minden változáson, Fejünkre áldás tőle szálljon!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Istenünk! Te jóságodban többet adsz, mint amennyit érdemlünk. Segíts bennünket, hogy mi is jóságosak legyünk, és ne irigyeljük másoktól azt, amit nekünk ajándékozol. Jézus Krisztus, a mi Testvérünk által kérjük ezt. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvéreim, kedves Gyülekezet! Isten szavát olvasom most, figyeljétek nyitott szívvel. A mai vasárnapnak, Hetvened vasárnapjának a levélbeli igéje Pál apostolnak Korinthusba írt 1. leveléből szól, a 9. fejezet végén:

Így ír az apostol:

Nem tudjátok-e, hogy akik versenypályán futnak, mindnyájan futnak ugyan, de csak egy nyeri el a versenydíjat? Úgy fussatok, hogy elnyerjétek. Aki pedig versenyben vesz részt, mindenben önmagtartóztató: azok azért, hogy elhervadó koszorút nyerjenek, mi pedig azért, hogy hervadhatatlant. Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél, úgy öklözök, mint aki nem a levegőbe vág, hanem megsanyargatom és szolgává teszem a testemet, hogy amíg másoknak prédikálok, magam ne legyek alkalmatlanná a küzdelemre.

Így szól hozzánk az evangélium igéje Máté evangéliuma 20. fejezetének elején:

Jézus ezt a példázatot mondta:

Hasonló a mennyek országa a gazdához, aki korán reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon a szőlőjébe. Miután megegyezett a munkásokkal napi egy dénárban, elküldte őket a szőlőjébe. Amikor kiment kilenc óra tájban, látta, hogy mások is állnak a piacon tétlenül, és ezt mondta nekik: Menjetek ti is a szőlőbe, és ami jogos, megadom nektek. Azok pedig elmentek. Ismét kiment tizenkét óra körül, és délután három óra tájban, és ugyanígy tett. Amikor pedig késő délután öt óra tájban is kiment, még mindig talált ott álldogálókat, és megkérdezte tőlük: Miért álltok itt egész nap tétlenül? Azok pedig így válaszoltak: Mert senki sem fogadott meg bennünket. Erre ezt mondta nekik: Menjetek ti is a szőlőbe! Miután pedig beesteledett, ezt mondta a szőlő gazdája a vincellérjének: Hívd elő a munkásokat, és fizesd ki a bért, az utolsókon kezdve az elsőkig. Ekkor jöttek azok, akik öt óra tájban álltak munkába, és kaptak egy-egy dénárt. Amikor azután az elsők jöttek, azt gondolták, hogy többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen, és ezt mondták: Ezek az utolsók egy órát dolgoztak, és egyenlővé tetted őket velünk, akik az egész nap terhét hordoztuk, és szenvedtünk a hőségtől. Ő pedig így felelt egyiküknek: Barátom, nem bánok veled igazságtalanul: Nem egy dénárban egyeztél-e meg velem? Vedd, ami a tied, és menj el. Én pedig az utolsónak is annyit akarok adni, mint neked. Hát nem szabad-e nekem azt tennem a javaimmal, amit akarok? Vagy a te szemed azért gonosz, mert én jó vagyok? Így lesznek az utolsókból elsők, és az elsőkből utolsók.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják és megtartják az Isten beszédét. Ámen

Ének: 319 (Schade János Gáspár 1666-1698, német)

1. Isten, szívem néked adom Kedves ajándékul, Ezt kívánod tőlem, tudom, Fogadd sajátodul! - 2. Ez teljes ugyan, ó, Isten, Bűnnel, gonoszsággal, És fölékesítve nincsen Hittel és jósággal. - 3. De ím, lábad elé borul Töredelmességgel, És édes bizalomra gyúl, Hogy kegyelmes leszel. - 4. Fogadj magadhoz, Jézusom, Moss meg szent véreddel, Meghaltál értem, Krisztusom, Bűneimet vedd el! - 5. Erősítsd gyönge hitemet, S biztass, hogy megadod, Megtisztítván én szívemet A bűnbocsánatot.- 6. A megtérésre, Jézusom, Kérlek, te adj erőt, Hogy megállhassak egykoron, Uram, színed előtt! - 7. Végy szállást az én szívemben, Amíg itten élek, És a hitben tarts meg engem, Vezérlő Szentlélek!

Igehirdetési szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! Ézsaiás próféta könyvének az elejéről szól most hozzánk a mai vasárnapnak az Ószövetségben megírt igéje az 1. fejezet 11. versétől a 17. versig:

Mit kezdjek a sok véres áldozattal? - mondja az ÚR. Elegem van az égőáldozati kosokból, a hízott marhák kövérjéből! A bikák, bárányok és bakok vérében nem telik kedvem. Ki kívánja tőletek, hogy eljöjjetek, hogy megjelenjetek előttem, és tapossátok udvaromat? Ne hozzatok többé hazug áldozatot, még a füstjét is utálom! Újhold, szombat, ünnepi összejövetel? Nem tűröm együtt a bűnt és ünneplést! Újholdjaitokat és ünnepeiteket gyűlölöm én, terhemre vannak, fáraszt elviselni. Ha felém nyújtjátok kezeteket, eltakarom szemem előletek: bármennyit is imádkoztok, én nem hallgatom meg: vér tapad a kezetekhez! Mossátok tisztára magatokat! Vigyétek el szemem elől gonosz tetteiteket! Ne tegyetek többé rosszat! Tanuljatok jót tenni, törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! Védjétek meg az árvák jogát és az özvegyek peres ügyét.

Urunk, szentelj meg igéddel. Igéd igazság! Ámen.

Igehirdetés:

Százmillió millpengő! Mire jó? Ennyire, - ledobom. Ha bedobom a perselybe, akkor adakoztam? Nem - mert nem jelent értéket. Ha bedobom a perselybe, akkor sem válik értékké. Attól nem válik értékké. - Elloptam 100 Forintot. Esetleg ha ezt a százmillió millpengőt odaadom helyette cserébe, jóvátettem? Megtérítettem a lopásomat? Nem - mert ahelyett a 100 Forint helyett sem válik értékké ez a nagyszámokat tartalmazó papír. - Pofon vágtam valakit. Kézzel, szóval, tekintettel. - Rendben. Ez a százmillió millpengő nem ér semmit. Hátha azt a 100 Forintot odaadom cserébe a pofonért, jóvátettem? Nem - mert abban a helyzetben az a 100 Forint sem válik értékké. Miért? - mert üzletet kötök; mert a szívemben közben az van, hogy valamit veszek. Veszek egy pofont 100 Forintért. És ezt azért teszem, mert ez egy „üzlet”, és ez nekem egy jó „üzlet”. Különben nem tenném. Tehát a pofonért cserébe nem adok 100 Forintot. - Ember vagyok, tele önzéssel, bűnnel, indulattal - templomba megyek. Megszentelem ezzel az ünnepet, hogy templomba megyek? Tudniillik megszentelődöm azáltal, hogy templomba megyek? Nem - mert ez nem válik értékké ebben az összefüggésben. Önmagában nem érték.

Ha belül akarok valamit valamiért, az mindig, mindig azt jelenti, hogy nekem jó-e. Így meglelhettem, de csak így. Mindig. Egyenlő értékké, jóvátétellé nem válik. Ezt az egész életünkre nézve, Istennel való kapcsolatunkban, szívünkben érdemes napról-napra jól szívünkbe, eszünkbe vésni.

Dzsida Jenőnek olvasom egy versét. Az a címe: Tekintet nélkül.

Be kell látnunk:
Ha kérdeznek, becsületesen
felelni kell.
A harcot becsületesen
fel kell venni,
az úton becsületesen
végig kell menni,
a szerepet becsületesen
el kell játszani,
keményen és tekintet nélkül.

A kapuk mögül ebek vicsorognak,
az ablakokból kiköpdösnek
és röhögnek.
Száz közbiztonsági gócpont
adja ki az elfogatási parancsot.
Kemény tárgyak zuhognak a fejünkhöz,
súlyos, vérező kövek,
de néha röppen sóhaj is,
szeretet is, rózsa is.

És este a tűzhely mellett,
vagy szuronyos zsandárok között
hátrakötött kézzel,
mégis mondogatni kell
a fellebbezhetetlen,
sziklakemény,
erősítő,
vigasztaló
igét:

Krisztusnak és Pilátusnak,
farizeusoknak és vámosoknak,
zsidóknak és rómaiaknak
egyformán szolgálni
nem lehet.

Eddig a vers. - Hogy miért nem lehet? "Csonka gondolkodás az ördöghöz vezet, a végiggondolás Istenhez." (FRIEDRICH WEBER). Mert többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a „kosok kövérjénél”. Mert az Isten nem köt velünk „üzletet”, az ő kegyelme nem eladó. Az kegyelme nem vehető meg jó üzlet keretében, amely nekünk kedves. Az ő kegyelmét Ő adja. Kinek-kinek ahogy Ő jónak látja. Ez tény.

100 Forint vagy százmillió millpengő, hát mire is jó akkor? - Nem tudom, őszintén. - De mire jó? Hát például gyönyörködni lehet benne, ugyanis ajándékba kaptam. Emlékül. És hozzátapad ehhez a millpengőhöz sok emlék. Hozzátapad sok öröm, küzdelem, fájdalom. Lehet benne tehát gyönyörködni, mert ezeket magán hordozza.

És akkor mire jó a templom? Istentisztelet, gyülekezet? Például lehet benne gyönyörködni, mert ajándékba kaptuk. És hozzá kötődik, hozzá tapad Jézusunk szeretetének az igéje. Az értünk, miattunk keresztre ment Jézusunk szeretete. És ez nem semmi, ezért lehet benne gyönyörködni.

Hát csak ez a különbség az „üzlet” és a kegyelem között.

Imádkozzunk:

Uram!
Szeretni tudó és szeretetre szomjúhozó
szívet,
Szabadon gondolkodó és alkotni tudó
szellemet adtál,
De szívem retteg és gyűlölködik,
Megrontja szellememet, s halált hozó
iszonyú fegyverrel tör
Országodra, reám és embertársaim ellen,
Hogy szétroncsolja az élet szent szövetét.
Uram! Tisztítsd meg szívemet, emeld
magadhoz szellememet.
Hogy testvéreimnek testvére lehessek.
- Ámen.

(SZENT-GYÖRGYI ALBERT: PSALMUS HUMANUS
Harmadik zsoltár: A SZÍV ÉS A SZELLEM)

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Mondjuk el, Testvéreim, az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, a gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Vigyük most Isten elé dolgainkat. Csendesedjünk el imádságban:

Jó Atyánk! A te kezedben van az életünk, a sorsunk. A te kezedben van az üdvösségünk és a kárhozatunk, az életünk és a halálunk. Mégis nekünk adtad a járásnak, a döntésnek, a munkának és a hitnek a szabadságát. Mégis nekünk adtad a lelkiismeretet, hogy előtted elszámoljunk vele, hogy a te kezedbe letegyük és Te általad, a te kegyelmeddel megszenteljük. Kérünk, add nekünk kegyelmedet napról-napra, hogy az életünkkel úgy tudjunk élni mint kinccsel, amelyet Te ajándékká, áldássá, örök életté, drága kinccsé teremtettél. Áldj meg minket, Istenünk, hogy az életünkkel úgy tudjunk élni, abban járni, hogy a te kezedben tudjuk azt; hogy napról-napra keressük a te áldásodat, szeretetedet, kegyelmedet, hogy megszenteljen. Áldj meg minket, hogy az életünkkel úgy tudjunk élni mint kinccsel, amely megmarad, ha Rád bízzuk magunkat; amely értékké válik, ha Veled megosztjuk; amely Tőled van, és ezért el nem múlik soha. Adj igaz hitet áldásoddal nekünk, hogy Eléd vigyük szeretteinket napról-napra; Eléd vigyük embertársainkat, barátainkat, ellenfeleinket, ellenségeinket és saját magunkat. Őszintén, utunkat végiggondolva, a te igéd fényében látva. Adj kegyelmet, erőt, lelket, hogy a dolgainkat, saját életünket, szeretteink dolgát kezedbe tegyük. Téged áldunk, és Rád bízzuk Éva nénit és családját. Neked adunk hálát mindazért, amit rajta keresztül adtál. Te szenteld meg kegyelmeddel, csodáddal az ő életét, Te adj nekünk, mindannyiunknak tanulságot, biztatást és erőt a hitünk számára. Taníts mindannyiunkat, hogy napjainkat úgy számláljuk, hogy bölcs szívhez jussunk. Eléd visszük Mária nénit. Te fogd meg a kezét úgy, ahogy már senki más nem foghatja meg. Te zárd le a szemét úgy, hogy örök életre nyíljon. Te őrizd meg szeretteit, ismerőseit, barátait, családját úgy, ahogy senki és semmi nem őrizhet meg. Eléd visszük életünk dolgait, baklövéseinket, igyekezetünket, minden tervünket és álmainkat. Te taníts úgy járni velük, úgy élni közöttük, hogy akaratod szerint teljen az utunk, egykor pedig együtt örvendezzünk el nem múló örömmel a Te országodban. Jézusért kérünk Téged, mert Ő a mi reménységünk és váltságunk. Az Ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az ÚR, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az ÚR az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az ÚR az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 363 (Batizi András †1546 - Kolozsvár 1744)

1. Jer, dicsérjük az Istennek Fiát, A szép Szűznek drága szent magzatját, E világnak áldott Megváltóját, Bűnösöknek örök szószólóját! - 2. Jézus Krisztus, érettünk meghaltál, Harmadnapon íme feltámadtál; Mennyországban felmagasztaltattál, Tisztesség megkoronáztattál. - 3. Te vagy nékünk minden igazságunk, Jámborságunk és ártatlanságunk: Te vagy nékünk szentségünk, váltságunk, Isten előtt örök boldogságunk. - 4. Te vagy nékünk minden reménységünk, E világon a mi tisztességünk, Isten előtt mi nagy dicsőségünk, Mennyországban örök üdvösségünk. - 5. Add minékünk a te Szentlelkedet, Mind e földön hirdettesd igédet, Ismerjünk meg mindannyian téged, Dicsérhessük örökké szent neved!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek