Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2011-01-16

2011_01_16.doc — Microsoft Word Document, 84Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben 2011. január 16.-án, Vízkereszt ünnepe utáni 2. vasárnap istentiszteletén, Sche0x08 graphic
rmann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 427 (Bonár Horáciusz 1808-1889, skót. Roy Mária 1858-1924 cseh, - Roy Krisztina 1860-1936) - Liturgia: 2

1. Az Úr szent Bárányára Teszem le bűnömet, S ott a kereszt aljába' Békességet lelek. A szívem mindenestül Az Úr elé viszem, Megtisztul minden szennytül A Jézus vériben, A Jézus vériben. - 2. Megtörve és üresen Adom magam neki, Hogy újjá ő teremtsen, Az űrt ő töltse ki. Minden gondom, keservem Az Úrnak átadom, Ő hordja minden terhem, Eltörli bánatom, Eltörli bánatom. - 3. Örök kőszálra állva A lelkem megpihen, Nyugszom Atyám házába' Jézus kegyelmiben, Az ő nevét imádom Most mindenek felett, Jézus az én királyom, Imámra felelet, Imámra felelet. - 4. Szeretnék lenni, mint ő, Alázatos, szelíd, Követni híven, mint ő, Atyám parancsait. Szeretnék lakni nála, Hol mennyei sereg Dicső harmóniába' Örök imát rebeg, Örök imát rebeg.

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Az egész föld leborul előtted, Uram, és zengő énekkel áldja nevedet. Örvendezzetek Istennek szerte a földön,

magasztaljátok, és járuljatok elé hódolattal! Jertek, lássátok Isten tetteit, csodadolgokat cselekszik az emberek között!Téged illet a dicséret, Istenünk, neked teljesítik a fogadalmakat. Te meghallgatod az imádságot, ezért hozzád fordul minden halandó.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké. Az egész föld leborul előtted, Uram, és zengő énekkel áldja nevedet.

Liturgia: Dicsérünk téged, mint jó Atyánkat, A te szent Fiaddal És Szentlélekkel, mi Vigasztalónkkal

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Bűnvallás:

Testvéreim! Most Isten színe előtt gondoljunk méltatlan voltunkra, vigyük elé bűnünket és kérjük irgalmát: Miért siránkoznánk, Urunk, ha vétkeztünk? Vezess igaz bűnbánatra, hogy kutassuk, vizsgáljuk meg útjainkat, emeljük föl szívünket hozzád, és lássuk meg: mi voltunk a vétkesek és engedetlenek, ez nehezedett ránk. Te pedig jó vagy a benned reménykedőhöz, aki hozzád fordul. Jó szabadításodra várni, mert még ha megszomorítasz is, nagyon szeretsz, az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Uram Jézus, én imádságomra, Hajolj hozzám én kiáltásomra; Kérésemet kegyelmesen fogadd, Ne tekintsed méltatlan voltomat.

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Isten megkönyörült rajtunk Jézus Krisztus által, akiben az Ige testté lett, itt élt közöttünk, és akinek láttuk a dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét. Dicsőség a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Ó, felséges Úr, mi kegyes Istenünk, Mily csodálatos a te neved nekünk! Nagy dicsőséged felhat az égre, Teljes vele a föld kereksége.

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Mindenható, örök Isten! Te irányítasz mindent a mennyen és a földön. Hallgasd meg kegyelmesen néped könyörgését, és add nekünk békességedet, az Úr Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Szeretett Testvéreim, kedves Gyülekezet! A mai vasárnapnak, Vízkereszt utáni 2. vasárnapnak az igéit olvasom. Figyeljétek nyitott szívvel. Az Ószövetségben megírt ige Mózes 2. könyvének 33. fejezetéből szól a 17. verstől a 23. versig terjedően:

Az ÚR szólt Mózeshez: Megteszem ezt is, amiről beszéltél, mert megnyerted jóindulatomat, és név szerint ismerlek. Mózes pedig ezt mondta: Mutasd meg nekem dicsőségedet! Az ÚR így felelt: Elvonultatom előtted egész fenségemet, és kimondom előtted az ÚR nevét. Kegyelmezek, akinek kegyelmezek, és irgalmazok, akinek irgalmazok. Orcámat azonban nem láthatod - mondta -, mert nem láthat engem ember úgy, hogy életben maradjon. És ezt mondta az ÚR: Van itt hely nálam, állj a kősziklára! És amikor elvonul dicsőségem, a kőszikla hasadékába állítalak, és kezemmel betakarlak, amíg elvonulok. Azután elveszem a kezemet, és megláthatsz hátulról, mert orcámat senki sem láthatja meg.

És így szól az evangélium igéje hozzánk János evangéliuma 2. fejezetének az elején:

A harmadik napon menyegző volt a galileai Kánában. Ott volt Jézus anyja. Meghívták Jézust és tanítványait is a menyegzőre. Amikor elfogyott a bor, Jézus anyja így szólt hozzá: „Nincs boruk.” Mire Jézus azt mondta: „Vajon énrám tartozik ez, vagy terád, asszony? Nem jött még el az én órám.” Anyja így szólt szolgákhoz: „Bármit mond nektek, tegyétek meg.” Volt ott hat kőveder a zsidók tisztálkodási rendje szerint, amelyekbe egyenként két vagy három métréta fért. Jézus így szólt hozzájuk: „Töltsétek meg a vedreket vízzel.” És megtöltötték színültig. Aztán így szólt hozzájuk: „Most merítsetek, és vigyetek a násznagynak.” Azok vittek. Amikor a násznagy megízlelte a vizet, amely borrá lett, mivel nem tudta, honnan van, csak a szolgák tudták, akik a vizet merítették, odahívta a vőlegényt, és így szólt hozzá: „Minden ember a jó bort adja fel először, és amikor megittasodtak, akkor adja a silányabbat: te pedig ekkorra tartogattad a jó bort.”

Ezt tette Jézus első jelként a galileai Kánában, így jelentette ki dicsőségét, és tanítványai hittek benne.

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét. Ámen

Ének: 267 (Semper Ernő1722-1758. Ulber Keresztély Sámuel 1714-1776, német)

1. Terjeszd e földön, Jézus, országodat, Mindenek lássák a te jóságodat. A földön élők mind megismerjenek, És tiszteljenek! - 2. Méltass mindenkit szent segítségedre, Hogy mind eljussunk te ismeretedre, S híven kövessük, mint megparancsoltad, Akaratodat! - 3. Te segíts minket neved félelmére És szent igédnek hű ismeretére. És add, hogy benne mindenek fölleljék Élet beszédét! - 4. Légy a sötétben mi világosságunk, Küzdelmeinkben teljes bátorságunk! Légy orvosunk a kínos szenvedésben Minden időben! - 5. Minden veszélyben védelmezz meg minket, Míg bevégezzük egykor életünket, S eljutunk innen dicsőség honába, A mennyországba!

Igehirdetési szolgálat: **

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! Hogyan viszi előre világunk sorsát, életünket Isten? Ideáll-e és teszi-e, mint jó miniszterelnök, vállalatigazgató, a megfelelő dolgokat, mondja-e, hogy mit kell csinálni?

Mózes kérése Istenhez: Mutasd meg dicsőségedet! Járj velünk! Tedd ezt! Légy nyilvánvaló! Isten megteszi ugyan, de azért a kezével eltakarja Mózes szemét: hátulról láthatsz meg! Azaz: hittel! - Mária kérése Jézushoz: Nincs boruk! Segíts! Lépj elő, és adj megoldást! Mondjad, hogy ki mit tegyen, töltsön, kínáljon, diktáld a tennivalókat! Jézus megteszi ugyan, de nem lép előtérbe, nem tart sajtótájékoztatót az esetről, nem hirdeti ki a tennivalókat, csak a szolgák tudják, hogy mi történt.

A mai vasárnap levélbeli igéje: a Zsidókhoz írt levél 13. fejezetének 20. és 21. versében segít megérteni Istennek ezt a módszerét, célját:

A békesség Istene pedig, aki az örök szövetség vére által kihozta a halálból a juhok nagy pásztorát, a mi Urunkat, Jézust, tegyen készségessé minden jóra, akaratának teljesítésére; és munkálja bennünk azt, ami kedves őelőtte Jézus Krisztus által, akinek dicsőség örökkőn-örökké. Ámen.

Urunk, szentelj meg minket igéddel. A Te igéd igazság! Ámen.

Igehirdetés:

A levélíró imádsága: töltse be rajtatok jóságos akaratát! Munkálja bennünk Jézus Krisztus által!

Izrael soha nem ért volna célba a kőtáblákkal, rajtuk a tennivalók listájával, melyeket Mózes kétszer is megkapott. Így is 40 évig tartott útjuk, pedig néhány hét vagy hónap alatt a kapuban álltak már... Egyetlen reménységük az lett: hinni az Úrban, aki célhoz vezet...

A bor útja a kancsókban, kővedrekben és kupákban rejtve maradt mindenki előtt, a szolgák kivételével. De őróluk sem esik szó többé: az egész történet abban érte el célját: tanítványai hittek benne.

Megjelent a Jó, az Igaz, a Világosság. De meglátni hittel - „hátulról” - lehet. Számba vehetjük, mint lajstromban, hogy mit tett Isten, hiszen tulajdonképpen le van írva a lista ebben a rövid fohászban: Ő békés Isten; örök szövetséges; kihoz a halálból; munkálja bennünk a jót...

De mindez hittel látszik meg a számunkra.

Imádkozzunk:

Békesség Istene, aki kihoztad a halottak közül a mi Urunkat, Jézust! Tégy készségessé minket minden jóra, akaratod teljesítésére; és munkáld bennünk azt, ami kedves előtted Jézus Krisztus által, akinek dicsőség örökkön-örökké. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Mondjuk el az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Most vigyük Isten elé dolgainkat. Csendesedjünk el előtte imádságban: **

Jó Istenünk, szerető Atyánk! Neked aduk hálát igédért, amellyel megszólítasz minket, Igédért, aki áldozatul adatott értünk, Igédért, aki vezet és megtart bennünket országod számára, hogy terved, akaratod teljesüljön rajtunk, és részesei legyünk üdvösségednek, amelyet elkészítettél a számunkra. Áldunk Téged mindazért a szeretetért, amellyel körülveszel, amellyel megszólítasz, megóvsz, tanítasz minket életünkön át. Hozzád visszük dolgainkat. Te világosítsd meg, szenteld meg, áldd meg, tedd áldássá tetteinket, szavainkat, terveinket, gondolatainkat. Te tedd áldássá mindazt, ami történik velünk. Te adj hálás szívet nekünk, hogy meg tudjuk köszönni mindazt a jót, amink van, és Te adj szívbeli bizalmat, hogy rád tudjuk bízni azokat a dolgokat, amelyekkel nem tudunk mit kezdeni, amelyek nehezek, amelyek meggátolnak az életben, megállítanak, amelyek szenvedést okoznak. Hozzád visszük a szeretteinket, azokat, akik itt vannak velünk, meg akik távol vannak; azokat, akikkel szoktunk találkozni, azokat, akikkel haragban vagyunk. Hozzád visszük dolgainkat, jövőnket, alkalmainkat, gyülekezetünket, és mindazokat a napokat, amelyek még előttünk állnak. Rád bízzuk az embervilágot, népünket, városunkat, egyházadat. Rád bízzuk azokat, akik távol élnek Tőled, nem ismernek Téged. Rád bízzuk azokat, akik szenvedések között, megpróbáltatásokkal küzdenek, akik betegek, akik a halállal, gyásszal vívódnak. Hozzád visszük minden dolgunkat, Te őrizz meg minket Jézus Krisztusunk számára, országod számára. Őáltala, az Ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 250 (Olearius János 1611-1684, német - Braunschweig 1648)

1. Az Urat áldom én, Ő világom és éltem. Ő adta testemet És lelkemet énnékem. Már kisded koromtól Ápolt, oltalmazott; Áldása számtalan, Mellyel elhalmozott. - 2. Az Urat áldom én, Ő üdvösségem, éltem. Jó Atyánk szent Fia, Ki magát adta értem, És drága vérével Megváltott engemet, Kínos halálra ment, Oly nagyon szeretett. - 3. Az Urat áldom én, Ő vigasztalóm, éltem. Kit elküldött Atyánk Szent Fiának nevében. Ő biztat, bátorít A bánat éjjelén. És ha elcsüggedek, Új erőt önt belém. - 5. Az Urat áldom én. Áldjuk dicséretekkel! Szent, szent, szent! - zengje szánk Angyali seregekkel. Kit ég és föld imád És dicsér szüntelen: Áldalak örökké Én is, jó Istenem!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

** Egészségi probléma miatt nem készülhetett felvétel, ezért csak rövidített, módosult szöveg.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

4

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek