Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2010-05-09

2010_05_09.doc — Microsoft Word Document, 240Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Húsvét ünnepe utáni 5. vasárnap (Rogate) istentiszteletén, 2010. május 9.-én, Schermann0x08 graphic
Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 88 (Victor János 1860-1937 - Tinódi Sebestyén 1510?-1556) - Liturgia: 6

1. „Imádkozzatok és buzgón kérjetek!” Bűnös voltunkért, Uram, ó, ne vess meg! Tiszta szívet és Szentlelket adj nékünk! Hallgass meg, Fiad nevében ha kérünk! - 2. „Keressetek buzgón, és megtaláltok!” Téged keresünk, Uram, hogy bűn, átok Erőt ne vegyen mirajtunk, légy nékünk Égi utunk, igazságunk, életünk! - 3. „Zörgessetek buzgón Isten ajtaján!” Elfáradtunk, Uram, e világ zaján. Ó, nyisd meg az égi béke szép honát, Add, hogy zenghessünk örök halleluját!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Örömmel mondjátok és hirdessétek: az ÚR megváltotta népét! Dicsőítsétek és mondjátok neki: félelmetesek tetteid! Halljátok mindnyájan, ti istenfélők, hadd mondjam el, mit tett velem! Hozzá kiáltottam és ő meghallgatott, meghallgatta imádságomat. Az ÚR nem tagadta megkérésemet, kegyelmét nem vonta meg tőlem

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy legyen most és mindörökkön-örökké.

Örömmel mondjátok és hirdessétek: az ÚR megváltotta népét!

Liturgia: Dicséret örök Atyánknak És ő egyetlen Fiának, A vigasztaló Léleknek, Szentháromság egy Istennek!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Bűnvallás:

Testvéreim! Isten színe előtt most nézzünk méltatlan voltunkra és valljuk meg neki bűnünket: Uram, ne feddj meg haragodban! Ne ostorozz indulatodban, hanem kegyelmezz, mert elcsüggedtem és gyógyíts meg, mert reszketnek tagjaim, reszket a lelkem. Uram, fordulj hozzám, mentsd meg életemet! Szabadíts meg az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Szent, örök Isten, nincsen hova lennem, Bárhova futnék, te utolérsz engem. Egy menekvés van: hozzád térni, Szívem kitárni, irgalmat kérni.

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken az Isten Jézus Krisztus által, akit halálra adott bűneinkért és akit feltámasztott üdvösségünkért. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Dicsérjük Istent! Mind, ki féli itt lent, Nagy nevét vígan, Énekszóval áldja, És buzgó hálát vigyen oltárára! Dicsérjük Istent!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Mindenható Isten! Te jóságos vagy és abban telik kedved, hogy gyermekeid kérését teljesíted. Kérünk, fordulj hozzánk és taníts bennünket hozzád fordulni, hogy tiszta szívvel tudjuk eléd vinni minden dolgunkat, az Úr Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, kedves Testvérim! Isten igéjét olvasom most, figyeljünk rá nyitott szívvel. A mai vasárnapnak, Húsvét utáni 5. vasárnapnak a levélbeli igéje Jakab apostol leveléből, az 1. fejezet 22. versétől szól hozzánk:

Ezt írja az apostol:

Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat. Mert ha valaki csak hallgatója az igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. Megnézi magát ugyan, de elmegy és nyomban el is felejti, hogy milyen volt. De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mellette, úgyhogy nem feledékeny hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója: azt boldoggá teszi cselekedete. Ha valaki azt hiszi, hogy kegyes, de nem fékezi meg a nyelvét, hanem még önmagát is becsapja, annak a kegyessége hiábavaló. Tiszta és szeplőtlen kegyesség az Isten és Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és az özvegyeket nyomorúságukban, és tisztán megőrizni az embernek önmagát a világtól.

És a mai nap evangéliumi igéjében Jézus Urunk szól hozzánk János evangéliumából a 16. fejezet a 23. verstől:

„Bizony, bizony, mondom néktek, hogy amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. Eddig nem kértetek semmit az én nevemben: kérjetek és megkapjátok, hogy örömötök teljes legyen. Ezeket példázatokban mondom nektek, de eljön az az óra, amikor többé nem példázatokban szólok hozzátok, hanem nyíltan beszélek nektek az Atyáról. Azon a napon az én nevemben kértek, és nem mondom nektek, hogy én kérem majd az Atyát értetek, hanem maga az Atya szeret titeket, mivel ti szerettek engem, és hiszitek, hogy én az Istentől jöttem.”

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják és megtartják az Isten beszédét. Ámen.

Ének: 402 (130. zsoltár. Luther Márton 1483-1546 - Luther M. 1483-1546)

1. Mélységes mélyből kiáltunk Hozzád, irgalmas Isten. Ó, hallgass meg, kérünk, ne hagyj Elveszni bűneinkben! Ha te mindazt számba veszed, Amit vétettünk ellened, Ki állhat meg előtted? - 2. Nálad nincs is másnak helye, Mint csak az irgalomnak. Az emberek jótettei Kevésnek bizonyulnak. Előtted nem kérkedhetünk, Nékünk nincs semmi érdemünk, Csak kegyelmedből élünk. - 3. Én csak az Úrra építek, Nem saját érdememre. Szívem erős bizodalma Az Istennek kegyelme. Igéjében hirdetteti, Hogy a bűnöst el nem veti: Én csak őbenne bízom. - 4. Ha késik is segítsége, Ha várat is magára, Nincs kétségem, szava igaz, Ígéretét beváltja. Bízzál, hű népe Istennek, Ti szülötti Szentlelkének, Csak várjátok az Urat! - 5. Bármily sok is a mi bűnünk, Még több az Úr kegyelme; Kész ő mindig, hogy a bűnöst Karjával fölemelje. Ő Izráel hű pásztora, A nyáj az ő tulajdona, Ő a mi szabadítónk.

Igehirdetési szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet! Az Isten igéje, amely ma az Ószövetség lapjairól hozzánk szól a 130. zsoltárban van megírva a következőképpen:

Zarándok ének

A mélységből kiáltok hozzád, URam!

Uram, halld meg szavamat,

füled legyen figyelmes könyörgő szavamra!

Ha a bűnöket számon tartod, URam,

Uram, ki marad meg akkor?

De nálad van a bocsánat.

Ezért félnek téged.

Várom az URat, várja a lelkem,

és bízom ígéretében.

Lelkem várja az URat,

jobban, mint az őrök a reggelt,

mint az őrök a reggelt.

Bízzál Izráel az ÚRban,

mert az ÚRnál van a kegyelem,

és gazdag ő, meg tud váltani.

Meg is váltja Izráelt minden bűnéből.

Urunk, szentelj meg igéddel. Igéd igazság! Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Gyülekezet! Jézustól a tanítványai azt kérik: Taníts minket imádkozni, - merthogy úgy érzik, hogy nem tudnak eléggé imádkozni. Nincsenek birtokában az imádság mesterségének. Jézus tanít egy imádságot, a tanítványok pedig jó tanítványoknak bizonyulnak és szépen megtanulják ezt az imádságot. És mondják. És mondjuk, tudjuk. Mégis hiába tudjuk fejből a Jézustól tanult imádságot és hiába tudjuk elmondani, mégis sokszor érezzük azt, néha mondjuk is, néha át is éljük, hogy „nem tudok imádkozni”. Mert nem a szavak csupán, amik nem mennek, hanem az imádságnak a célja: az Istennel való kapcsolat.

Nos, ha megmaradunk a tanítványok kérésénél, akkor tulajdonképpen imádkozni nagyon egyszerűen megtanulhatunk. Mindjárt elmondom, hogy hogyan kell. Nem kell egyéb, mint kellő fogalmazási készség, lényeglátás és határozott elképzelés. - Ugye, kell fogalmazási készség: elmondhatjuk, hogy el tudjuk mondani Istennek, amit akarunk. Kell lényeglátás, hogy felesleges részletekbe ne bonyolódjunk bele, hanem minden igazán fontosat el tudjunk mondani neki. És természetesen kellenek világos, céltudatos elképzelések, hogy tisztában legyünk azzal, mit akarunk Istentől. - Különben szegény honnan tudná.

Ezeknek a bibliai története nagyon világos, egyszerű és jól érthető, meg követhető is: ez a bábeli-torony története. Ott, azoknak az embereknek a régi Bábelben - még az ősi Bábelben mindenki egy nép volt és egy nyelvet beszélt - megvolt az elképzelésük, hogy mit akarnak. Ugye, azt mondták, hogy érjünk föl az égig és szerezzünk nevet magunknak. Ez volt tehát a világos elképzelés, amit kitűztek maguk elé. Ez volt a cél. Erre meg tudtak alkotni egy megfelelő projektet. Azt mondták: építsünk tornyot. Ehhez igazították a lépéseket és megszerkesztették a hozzá vezető utat, a hozzá vezető eszközöket: vessünk téglát. Minden egyben volt tehát. Világos, hogy a cél elérését immár semmi sem gátolhatja. - Valami ilyesmit mondott Isten is magában ekkor, - a cél azonban végül mégiscsak meghiúsult.

0x08 graphic
Ezen a képen nem a bábeli-torony látható, hanem egy híres grafika ez, amely a térbeli dolgokat a síkban megrajzolva sajátos paradoxra jut. A mű: Maurits Cornelis Escher - (Hollandia), 1960 Ascending and Descending, litográfia - grafikája ez, akinek az egész életműve tele van lépcsőkkel. Ezen a lépcsőn körbe-körbe mennek az emberek. Egy sorban fölfelé mennek a lépcsőn, egy sorban lefelé mennek a lépcsőn.

0x08 graphic
Hogy jobban lássuk, közelebbről is megmutatom. Az a különös ebben a lépcsőben, hogy amikor körbeérnek az emberek a lépcsőn, kiderül: ugyanott vannak, ahonnan elindultak, és újból kezdődik ugyanaz a kör, holott mindvégig fölfelé vagy mindvégig lefelé mentek a lépcsőn egész körben.

Ez a tér síkban való ábrázolásának a tréfája, most azonban legyen ez nekünk a bábeli-toronynak a példája mégis: Bábelben félbemaradt a dolog. Ahogyan ezen a trükkös lépcsőn nem jutnak feljebb az emberek, úgy ott sem jutottak feljebb: egyszer csak úgy maradt minden. Miért?

Erről az igéről Luther Márton - válaszul a kérdésünkre - valahogy így ír: „Némelyek parancsolni szeretnének az Istennek. Kikötik az időt, megszabják a módot, hogy mikor, mit s hogyan cselekedjék az Isten. Sőt tanácsokat osztogatnak néki arra nézve, hogy miként óhajtják segedelmét igénybe venni. Ha aztán nem úgy történik, akkor oda vannak, vagy ha tehetik, más segítség után néznek. Az ilyenek nem várják Istent, hanem azt akarják, hogy Isten várja őket.”

Zarándok ének - így kezdődik a 130. zsoltár. Vagyis azoknak a dala ez, akik Isten felé törekszenek, felfelé a lépcsőn, a templom lépcsőjén. - Úgy is mondják ezt a kifejezést, hogy grádicsok-éneke, vagyis lépcső dal. - Akik mennek fölfelé a lépcsőn, a templom lépcsőjén Isten felé, hogy vele találkozzanak, hozzá felérkezzenek - azoknak a dala. Járjuk végig az útjukat a lépcsőn, a templom lépcsőjén. Hátha megtanuljuk tőlük, ezektől a zarándokoktól, hogy mit jelent imádkozni? A bábeliek ugyanis igazán tudták, mit jelent, - mégsem sikerült.

A mélységből kiáltok hozzád, URam! Uram, halld meg szavamat, füled legyen figyelmes könyörgő szavamra! - És később sem beszél a zsoltár arról, hogy ő most mit fog csinálni azért, hogy Istenhez mehet fel a lépcső tetejére. Bárhol is tart a lépcsőfokokon, az ő szava abból állt: a mélységből kiáltok Istenhez. Bárhol tart a lépcsőn.

Ha a bűnöket számon tartod, URam, Uram, ki marad meg akkor? De nálad van a bocsánat. Ezért félnek téged. - A bűnök, azaz ami elválaszt az Istentől, nem jóvátehetők. Még ha megpróbáljuk, végső soron akkor sem jóvátehetők! Erről szól a tízezer talentumos adósság példázata is. Nem jóvátehetők. A dolog megoldása abban állhat, hogy az Úr elengedi, mert ő az Úr! Ezért félünk tőle. Mert ő el tudja engedni. El tudja felejteni. Semmivé tudja tenni azt, amit mi nem tudtunk jóvátenni. Vinni magunkkal tudjuk, hősiesen cipelni, roskadozni alatta, gerincbeteggé válni alatta, a súlya alatt görnyedve, - jóvátenni nem tudjuk azt. Másra átrakni, azt is tudjuk, - de jóvátenni nem tudjuk. Megállni vele és lemondani a továbbindulásról, a többi lépésről, a megérkezésről, azt is tudjuk, - de jóvátenni nem tudjuk.

Várom az URat, várja a lelkem, és bízom ígéretében. Lelkem várja az URat, jobban, mint az őrök a reggelt, mint az őrök a reggelt. Bízzál Izráel az ÚRban, mert az ÚRnál van a kegyelem, és gazdag ő, meg tud váltani. Meg is váltja Izráelt minden bűnéből. - Túróczy Zoltán utolsó, befejező szavai így szóltak Reményik Sándor, költő koporsója felett: „Az éjszakai őrszem a hajnalt várja. Ha megvirradt, pihenni térhet.” Tehát az éjszakai őrszemet a hajnal elérkeztével felváltják. Más szóval: leváltják, de így csúnyábban hangzik. Megint más szóval: megváltják, de így nagyon szépen hangzik. Nyugalmat kap, ez a lényeg. Ez a lényeg nekünk is: nyugalmat kapjunk. Pihenhetünk.

A dolgok további sorsa Isten kezében van. Minden, ami még nekünk hátravan a megérkezésig. Már az imádság nem tudás, hanem bizalom kérdése. Igaz, hogy egymás felé még próbálunk mesterkedni és megfogalmazásokat kitalálni, de Isten felé csak kinyílni és várni kell.

Imádkozzunk: Áldott vagy Istenünk, mert te vagy mellettünk, körülöttünk és bennünk. Te vagy a forrása minden kívánságunknak és minden igaz tevékenységünknek. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Mondjuk el hitünk erősítésére az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Most vigyük Isten elé imádságban mindazt, amire szükségünk van:

Jó Atyánk! Te nyisd meg a szívünket, hogy terveink, céljaink a te ígéreteiden nyugodjanak. Hogy Te adjál nekünk reménységet, jövőt és vágyakat. Hogy a te szereteted élessze, építse és tartsa meg mindazt, amit szeretnénk, amire törekszünk, amit megpróbálunk. A te áldásod kísérje és tegye valósággá mindazt, amit megálmodunk. Szeretetedbe ajánljuk mindazokat a lehetőségeket, eseményeket, programokat, amelyek előttünk állnak. Szeretetedbe ajánljuk gyülekezetünk összejöveteleit, kis- és nagy-közösségeinket, családjainkat, városunkat, munkatársainkat. Szeretetedbe ajánljuk országunkat, hogy a te szereteteden és a te terveiden épüljön mindaz, ami történik körülöttünk. Hogy mindaz, ami velünk történik, amit átélünk, ami a sorsunk, azt a te kezedből fogadjuk el és a te útkészítő szeretetedet lássuk meg benne. Urunk! Irgalmadba ajánljuk azokat, akik bajban vannak. Te őrizd meg a betegséggel küszködőket. Te áldd meg igéddel azokat, akik nem tudnak itt lenni közöttünk. Te őrizd meg szeretetedben a bajban levőket, a halállal, gyásszal gyötrődőket, az életüknek célt nem találókat. Te őrizd meg egész népedet szerte a világon, hogy megérkezzünk tehozzád. Jézusért kérünk tégedet, aki reménységünk és áldásunk egész életünkben. Az ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 338 (Prágai graduál 1567, cseh - Prágai graduál 1567)

1. Isten nékem erőm, bizodalmam, Nyugodalmam, Sújtson bár sok fájdalmam. Én hatalmában Bízom s oltalmában Éltem folytában. - 2. Benne élek, haláltól sem félek, Jót remélek, Tőle csak el ne térjek. El nem enyészem A sírban végképpen: Mennyben lesz részem. - 3. Semmi engem tőle el nem választ, Látom már azt, Hogy rám jót csak ő áraszt. Támogat engem Erőtlenségemben És ínségemben. - 4. Mindenkoron azért csak őt áldom, Őt imádom, Míg élek e világon. Szívemet intem: Erős vár az Isten, Más üdvöm nincsen. - 5. Te légy, Uram, őrzője a nyájnak, Egyházadnak, Mely Krisztus vallja Úrnak. Mert bűneinkért Ontott megváltó vért, Mindannyiunkért. - 6. Itt e földön magasztaljon téged, Míg csak élhet, Nagy buzgón a te néped. Míg szemtől szemben Éneklünk a mennyben Mind nagy örömben.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek