Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2010-11-21

2010_11_21.doc — Microsoft Word Document, 371Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni utolsó (ÖRÖKÉLET) vasárnap istentiszteletén, 2010. november 21.-én, Schermann0x08 graphic
Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 51 (Comenius Ámos János 1592-1671, cseh) - Liturgia: 10

1. Én lelkem dicsérd Uradat, Adj hálát szent nevének! Vesd őrá minden gondodat, Bízd rá minden reményed! Ő mindent lát, egész világ Mutatja bölcsességét Mit ő akar, meglesz hamar, Megtartja ígéretét. - 2. Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága, Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága. - 3. Ki ítélhet el engemet? Hisz megváltottad lettem, És tied maradok, tied: Krisztus meghalt érettem. Ebben bízom, és jól tudom, Hogyan járjak kedvedben. Szent törvényed, mely fenyeget, Nem kell többé rettegnem. - 4. Én lelkem, dicsérd Uradat, Adj hálát szent nevének! Vesd őrá minden gondodat, Bízd rá minden reményed! Bármit kezdett, minden meglett Neve dicsőségére. Ő nyújt kezet, és elvezet A mennybe, üdvösségre.

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Íme, új eget és új földet teremt az Úr, és népe örvendez benne örökké. Uram, szereteted az égig ér, embert és állatot te tartasz meg. Életre kelnek halottaid, holttestük föltámad! Ébredjetek és ujjongjatok, akik a porban laktok!Mert harmatod az új világ harmata, és a föld visszaadja az árnyakat.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy most és mindörökkön örökké. Íme, új eget és új földet teremt az Úr, és népe örvendez benne örökké.

Liturgia: Dicsőség az Istennek a magas mennyekben, Fúnak, Szentléleknek Mindörökké! Ámen.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! ÖRÖKÉLET vasárnapjának igéje így szól hozzánk: Legyen derekatok felövezve és lámpásotok meggyújtva - mondja ezt a mi Urunk azért, mert Ő világít, Ő a Világossága ennek a világnak. Világosság, amely utat mutat az Élet felé. Ezért most az Ő fényében vizsgáljuk meg magunkat.

Hallgassuk meg - példaként - azok nevét, akiket az elmúlt egyházi-esztendőben, Advent óta temettünk el gyülekezetünkben. Vizsgáljuk meg magunkat, múlandóságunkat és Isten tervét, hogy jó szívvel tudjuk a bűnünket, mely a halál gyökere, letenni az Ő kezébe.

0x08 graphic
Troll János testvérünk 71 évesen ment el tőlünk.

0x08 graphic

Märcz István élt ezen a Földön 79 esztendőt.

0x08 graphic

Hautzinger Györgyi 76 éves korában ment el tőlünk.

0x08 graphic

Szemethy Violettát 54 évesen kísértük utolsó földi útjára.

0x08 graphic

Baumgartner Pálné sz. Dobránszki Julianna 74 évesen ment el.

0x08 graphic

Dankó Csilla 50 évet élt ezen a Földön, mielőtt elment.

0x08 graphic

Lepesi Kálmánné sz. Mészáros Anna testvérünktől 87 éves korában vettünk búcsút.

0x08 graphic

Tálos Istvánné sz. Makai Mária testvérünk 87. évesen ment el tőlünk

Ők ott vannak egy számukra még ismeretlen helyen mindazokkal együtt, akiknek a nevét nem ismerik, akiket már elfelejtettek, akiknek a nyughelyét nem tudhatjuk.

0x08 graphic
0x08 graphic

Most vigyük Isten elé múlandóságunkat, hogy Őtőle tudjuk várni a tanácsot, és a Világosságot, a mi Urunkat:

Urunk! Miért siránkoznánk, ha vétkeztünk? Vezess igaz bűnbánatra, hogy vizsgáljuk meg útjainkat. Emeljük föl a szívünket Hozzád, és lássuk meg, vétkesek és engedetlenek voltunk, és ez nehezedett ránk. Te pedig jó vagy a Benned reménykedőhöz, aki Hozzád fordul. Jó szabadításodra várni, mert még ha megszomorítasz is, nagyon szeretsz az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Mert tebenned bízik, Uram, az én lelkem, És tebenned nyugszik, Uram, az én szívem!

Kegyelemhirdetés:

Nekünk, Krisztus népének, Testvéreim, - jó, ha tudjuk - nincsenek halottaink, mert ahogyan őket, úgy bennünket is vezet a mi Urunk, Jézus Krisztus, aki az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég, aki ingyen ad az élet-vize forrásából minden szomjazónak. Jöjjetek tehát Őhozzá, akik megfáradtatok és terheitek vannak. Ő megnyugvást ad nekünk. Dicsőség a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Dicsőség a magasságban A hatalmas Istennek! Békesség és jóakarat embernek! Világ bűnét Bárány Jézus elvetted. Téged áldunk Atya, Fiú, Szentlélek!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Örök Isten! Tedd meg kegyelmed szerint, amit ígértél népednek. Teremts újjá mindent a Te jótetszésed szerint az Úr Jézus Krisztus által, aki Veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Isten igéjére figyeljetek nyitott szívvel. Az Ószövetségben megírt igéje Istennek a vasárnapon Ézsaiás próféta könyvének a 65. fejezetéből szól. A 17. verstől kezdve olvasom:

Így szól az ÚR:

Mert új eget és új földet teremtek. A régiekre nem is emlékeznek, senkinek sem jut eszébe. Ezért örvendjetek és vigadjatok mindörökké annak, amit teremtek. Mert Jeruzsálemet vigasságra teremtem, népét pedig örömre. Vigadozni fogok Jeruzsálemmel, és örvendezni népemmel. Nem hallatszik ott többé sírás és jajgatás hangja. Nem lesz ott olyan csecsemő, aki csak néhány napig él, sem öreg ember, aki magas kort nem ér. Mert a legfiatalabb is százéves korában hal meg, és aki nem ér meg száz évet, átkozottnak számít.

Házakat építenek, és laknak bennük, szőlőket ültetnek, és élvezik gyümölcsüket. Nem úgy építenek, hogy más lakjék benne, nem úgy ültetnek, hogy más élvezze. Mert népem élete oly hosszú lesz, mint a fáké. Választottaim maguk élnek munkájuk eredményéből. Nem hiába fáradoznak, nem veszedelemre szülnek, mert az ÚR áldott népe ez, ivadékaival együtt. Mielőtt kiáltanak, én már válaszolok, még beszélnek, én már meghallgatom. A farkas a báránnyal együtt legel, az oroszlán szalmát eszik, mint a marha, és a kígyónak por lesz a kenyere. Nem árt és nem pusztít szent hegyemen senki - mondja az ÚR.

Jézus Urunk pedig ezt mondja a Máté evangéliuma 24. fejezetében a 37. verstől kezdve:

„Ahogyan Nóé napjaiban történt, úgy lesz az Emberfia eljövetele is. Mert amiképpen azokban a napokban, az özönvíz előtt, ettek, ittak, házasodtak és férjhez mentek egészen addig a napig, amelyen Nóé bement a bárkába, és semmit sem sejtettek, míg el nem jött az özönvíz, és mindnyájukat el nem sodorta, úgy lesz az Emberfiának az eljövetele is. Akkor ketten lesznek a mezőn: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik, két asszony őröl a kézimalommal: az egyik felvétetik, a másik otthagyatik. Vigyázzatok tehát, mert nem tudjátok, hogy melyik órában jön el a ti Uratok.”

„Azt pedig jegyezzétek meg: ha tudná a ház ura, hogy melyik őrváltáskor jön a tolvaj, virrasztana és nem hagyná betörni a házába. Ezért legyetek ti is készen, mert abban az órában jön el az Emberfia, amelyikben nem is gondoljátok!”

„Ki tehát a hű és okos szolga, akit azért rendelt szolgái fölé az úr, hogy kiadja nekik az eledelt idejében? Boldog az a szolga, akit ilyen munkában talál ura, amikor megjön! Bizony, mondom néktek, hogy egész vagyona fölé rendelni őt. De pedig a szolga gonoszul így szólna szívében: Késik az én uram, és szolgatársait verni kezdené, és együtt enne és inna a részegekkel: megjön annak a szolgának ura azon a napon, amelyen nem várja, és abban az órában, amelyben nem is gondolja, akkor kettévágatja, és a képmutatók sorsára juttatja: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás.”

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják, megtartják Isten beszédét. Ámen

Ének: 388 (Budry Ödön 1854-1932, francia - Händel G. F. 1685-1759)

1. Győzelmet vettél, ó, Feltámadott! Dicsőséggel fényes a diadalod! Magas égből szállt le angyali követ, Hogy elhengerítse a nehéz követ. Győzelmet vettél, ó, Feltámadott! Dicsőséggel fényes a diadalod! - 2. Lásd, ott az Jézus, az Üdvözítő! Ne kételkedj többé! Ő jelent meg, ő! Ujjongj, Isten népe, Hirdesd szüntelen, Jézusé a végső, döntő győzelem! Győzelmet vettél, ó, Feltámadott! Dicsőséggel fényes a diadalod! - 3. Mért félne szívem? Él az én Uram, Békesség Királya, Benne nyugta van. Ő a diadalmam, pajzsom, életem, Szívemben már nincsen semmi félelem. Győzelmet vettél, ó, Feltámadott! Dicsőséggel fényes a diadalod!

Igehirdetési szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! A mai vasárnapnak, ÖRÖKÉLET vasárnapjának a levélbeli igéjét olvasom. A Jelenések Könyve 21. fejezetéből szól hozzánk a 6., 7. és 8. versben:

Ezt mondta az Úr Jánosnak: „Megtörtént! Én vagyok az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég. Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen. Aki győz, örökölni fogja mindezt, és Istene leszek annak, az pedig fiam. De a gyáváknak és hitetleneknek, az utálatosaknak, gyilkosoknak és paráznáknak, a varázslóknak és a bálványimádóknak, és minden hazugnak meglesz az osztályrésze a tűzzel és kénnel égő tóban: ez a második halál”.

Urunk, szentelj meg minket igéddel. Igéd igazság! Ámen.

Igehirdetés:

Szenvedtem. Tegnap. Nem tudtam felállni a padlásgerendára,és végigmenni rajta. Kiesett két cserép a kis-templom tetején - gondoltam, megpróbálom. De csak a mennyezeten végigfutó padlásgerendára vezető létra tetejéig jutottam. Ott a lábaim és a kezeim felmondták a szolgálatot. Szenvedtem. Az egyetlen reménységem az lehet, hogy ez nem gyávaság, mert nem az eszem félt, hanem az izmaim makacsolták meg magukat. Az egyetlen reménységem, hogy ez nem a sorsdöntő kérdés, hanem pusztán fizikai gyakorlottság kérdése.

Ám, ha ilyen dologban veszítek, akkor mi lesz a nagyobb „csatákban”? Mert az ígéret kifejezetten így szól, magának, a mi Urunknak a szájából: „Aki győz”. Márpedig akik győznek, azok - tudjuk - a szuperhősök. Azok, akiknek van elég erejük, bátorságuk, kitartásuk és fondorlatuk ahhoz, hogy a csatát megnyerjék. Igen, akik mindig győznek, azok ők.

Azonban az örökös, akinek ez az ígéret szól, - ezt mondja az Úr: aki győz, az lesz az örökös - örökös az, aki egyetlen dologban győz. Egyetlen dologban: az ördög ellen! Erről mondja már az Isten szava, már a kezdet-kezdetén Józsuénak, meg abban a régi időben a többieknek, és azóta sokaknak, hogy: Légy erős és bátor!, mert aki gyáva - nem örököl. De elolvasom még egyszer, csak a 2. és 3. mondatot, az a lényeg ebben: Azt mondja az Úr: Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen. És aztán, mondja, folytatja: Aki győz - örökös lesz.

És ez hogy van? Mit jelent győzni? Hogy lehet győzni, miközben az Úr az, aki ad - ingyen - a szomjazónak? Ezek közül melyik jellemző a győztesre? Akinek adnak, ingyen és szomjazik? Nem. - A győztes az, aki elvesz, aki megadja az árát, mert meg tudja adni, és aki jóllakik. Azok: ingyen, a szomjazók - egyik sem a szuperhősökre utal.

Különös győzelemről van itt szó. Azzal kezdi a mi Urunk ezt a néhány mondatot: Megtörtént. Mindaz, amiről szó lehet még, ami számít, ami még kérdéses - az megtörtént. Van értelme ezek után bátorságról és győzelemről beszélni?

A vetélkedőben megmutatták a játékosoknak a helyet, ahol át kell menniük. Öt emelet magasságban, az egyik ház tetejéről a másik ház tetejére, öt emelet mélység fölött, egy szál deszkán, bekötött szemmel, egy zsinórba kapaszkodva. Átvezet egy szál deszka, és fölötte a zsinór a két ház között. Bekötötték a szemüket, odavitték őket, és átmentek - egy másik deszkán, egy másik zsinórba kapaszkodva. Alattuk öt centiméterrel, végig a talaj. De ők ezt nem látták, mert be volt kötve a szemük. A végén, amikor vért izzadva átkeltek a „mélység” fölött, öt centiméteres mélység fölött, akkor vették le a szemükről a kötést, és látták meg, hogy a probléma - amiért harcoltak - meg van oldva. Nem volt kérdés, hogy leesnek és agyonütik magukat vagy sem.

Megtörtént, a csata eldőlt. Valamiért az Istennek az tetszett mégis, hogy azt mondja nekünk, az embernek: Légy bátor és erős! - mert úgy leszel örökös. Légy bátor, merj élni bálvány és gyilkosság nélkül. Merj élni a saját kezed munkájához és a saját szemed előtt levő dolgokhoz való kötődés nélkül! Merj élni az évszámok bűvölete nélkül! Merj élni a sírok és a felirataik bűvölete nélkül! Merj élni a gyászjelentéseink sajátos szövegeinek bűvölete nélkül! Merj élni úgy, hogy tudod: a halál nem más, mint a bűnünk következménye. Semmi több! És merj élni tudva, hogy a halál erősebb nálunk!

De nem erősebb Őnála, aki győzelmet vett!!!


Imádkozzunk:


Átélted, Urunk, az igazi mélységet. Hála Neked, hogy megtetted. Hála Neked, hogy szeretetedben megtartasz minket. Megtartasz a hitben, az örök életben, a kegyelemben, amelyet megígértél. Erősítsd meg a szívünket, hogy ebben tudjunk megmaradni Nálad. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Hitünk erősítésére mondjuk el az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban.

Most átadom a szót Oravecz András testvéremnek. Hallgassuk őt bizalommal, nyitott szívvel , mert egy fontos dologról, Isten igéjéről szeretne beszélni:

0x08 graphic

„Ne olvasd ezt a könyvet! Ne olvasd a Bibliádat!” - Ez Kolumbiában hangzott el. Marynek, egy kislánynak az édesapja mondta. Mary az iskolában kapott gedeonitáktól egy ilyen kisméretű Újszövetséget. Édesapja pedig arra biztatta immár harmadszor-negyedszer: tegye le ezt a könyvet, mert ez csupa hazugság, ebben semmi igaz dolog nincsen! Mivel a kislánya nem engedelmeskedett neki, csökönyös maradt ebben, és olvasgatta ezt a könyvet, édesapja úgy döntött, hogy elveszi tőle. Ez az édesapa bányász volt. Aznap, amikor elvette a kislányától ezt a könyvet, szokása szerint lement a bányába dolgozni, bányaomlás következett. Az ő életükben nem úgy történt, - mint ahogy ezt nem régen hallottuk, hogy minden bányász kiszabadult, hanem - hosszú hetek után a holttestüket találták meg lent a bányában. És amikor közelebb jutottak a bányászokhoz, akkor találtak ott egy bányászt, akinek a kezében megtalálták ezt a könyvet. És ahogy kézbe vette az ember, aki megtalálta őket, kinyitotta ezt a könyvet, és az első oldalon egy rövid bejegyzés volt olvasható: „Drága lányom, igazad volt”! Aztán ahogy lapozgatták ezt a könyvet, az utolsó oldalra értek, ahol megtalálták az édesapának az aláírását. Itt van egy olyan kis szakasz, ahova - aki elfogadja Jézus Krisztust, mint személyes Megváltóját - beírhatja a nevét. És nemcsak az ő nevét találták meg, hanem mind a 33 bányászét, aki ott halt meg. Ezek az emberek életet nyertek, Jézus Krisztusba vetett életet nyertek.

Kik ezek a gedeoniták, akik ezeket a könyveket ajándékozzák iskolákban, szállodákban, kórházakban, börtönökben, fegyveres testületeknél? És miért teszik ezt? - Ez a Társaság egy nemzetközi társaság, keresztyén üzletembereknek és szakembereknek a társasága, akik világszerte, mindenhol az Isten igéjére hagyatkozva, embereket szeretnének Krisztushoz vezetni csendes módon úgy, hogy ezeket a példányokat átadják ajándékba azokon a helyeken, azoknak a személyeknek. Azért tesszük mindezt, mert Isten igéje biztat rá bennünket.

Azt olvassuk Ézsaiás könyvében: Isten azt ígéri, hogy az én igém nem tér vissza hozzám üresen, hanem megtermi gyümölcsét. Erre az igére alapozva a Gedeon Társaságunk, a gyülekezeteknek kinyújtott karjai munkálkodnak ezeken a helyeken. Azért, hogy talán emberek, akikhez a gyülekezetek nem juthatnak el közvetlenül, az Ige olvasása által Jézus Krisztus gyermekei, megmentettjei lehessenek.

Anna Finnországban él. Ápolónő. Egy idős asszonyt ápol, aki súlyos beteg. Közel van a halálhoz, a betegsége nagyon elterjedt rajta. „Vajon hogyan tudok rajta segíteni? Vajon elég-e az, hogy minden alkalommal az injekció-adagot beadom?” Eszébe jut, hogy valamikor kapott egy kis fehér Újszövetséget, ami ott volt az ő ruhájában, a zsebében. Előveszi és elkezdi olvasni. Hogy hallja ez a haldokló asszony - hangosan olvassa. És mivel nem ismeri, nem volt tájékozott ebben a könyvben, csak valahol felnyitotta, és elkezdi olvasni a számunkra olyan jól ismert, drága igéket János evangéliuma 3. fejezetében: Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. És az asszony, aki igazából ezt a Bibliát soha nem forgatta, fölteszi a másik asszonynak, aki az élete végén jár, a kérdést: Hiszed-e? Rövid csend után a válasz: Hiszem. És az asszony, Anna szívét is megfogta ez az ige, és azt mondja, hogy ő is hiszi. És ott, ebben a kórházi szobában, a kórházi ágynál, mind a ketten leborulnak és Istennek adnak hálát azért a kegyelemért, hogy az Isten lehajolt őhozzájuk, hogy megérthették ezt az igét.

Egy szállodában egy asszony élete végére vágyik, öngyilkos akar lenni. Elmenekült otthonról, és habár jó élete lehetne, ötödik gyermekét várja, - de az ötödik gyermek nem a férjétől van. Nincs más kiút, - azt gondolja - egyedül az öngyilkosság. Ott a szállodában, a szobában megtalál egy ilyen, Gedeon Újszövetséget, amelynek a hátulján a Zsoltárok Könyve és a Példabeszédek Könyve is benne van, és lapozgatja. Megakad a szeme egy igén. A Példabeszédek Könyve 14. fejezetének az 1. versét olvassa: A bölcs asszony építi a maga házát, a bolond pedig önkezével rontja le azt. - Isten szava megállítja ezt az asszonyt az ő útján, hazatér a családjához. Rendeződik az élete, és ez a könyv az ő számára az életnek a könyvévé lesz.

Menjünk az arab világba. Mohamed Szilámon egy dzsihád harcos. Sok minden bűnt elkövetett. Egyszer felrobbantott egy buszt, amin keresztyének utaztak. Aztán elfogják, be kerül a börtönbe. Ott találkozik egy másik elítélttel, Paullal, aki szerencsejátékos volt és így került a börtönbe. Ez a Paul kap egy börtöni osztás során egy Újszövetséget, amely az ő életében változást jelent. Új életet nyer belőle. És amikor jön az új cellatársa, akkor örömmel újságolja ezt neki. - De az a Mohamed nem szíveli Bibliát. Ez a Mohamed nagyon sokszor megveri azért, és nagyon sokszor kínozza azért, mert ez a Paul olvassa az Igét. Egyszer, - miután kapott ő is egy Újszövetséget és általában arra használja, hogy cigarettát sodor belőle, neki is van egy példánya, - egyszer megbetegszik. És ez a Paul pedig imádkozik érte, és ez az imádság annyira meghatja Mohamedet, hogy azt mondja: mégis csak lehet ebben, a könyvben valami, hogyha valaki, akivel ilyen gonoszul bánnak, - így viszonyul hozzám. Mégiscsak van ebben a könyvben valami, és elkezdi olvasni. Márk evangéliumából az 1. fejezetben olvassa a következőket: Betelt az idő és elközelített az Isten országa. Térjetek meg, és higgyetek az evangéliumnak. - Miután a börtönből kikerül, egy biblia-iskolának lesz az igazgatója, vezetője. Persze nem azonnal, évek múltán. - Amikor utoljára hallottam róla, és láttam a fényképét, akkor tudtuk azt, hogy veszélyben van ez az ember. Lehet, hogy ma már nem él. Lehet, hogy ma már megölték az ő hitéért, mert Jézus Krisztusban életet nyert és hitet kapott.

Magyarországon már több mint húsz éve működik a Nemzetközi Gedeon Társaság. Több, mint két és fél millió Bibliát ajándékozhattunk el, ajándékozhattunk oda az előbb felsorolt területeken. Talán a Testvérekben felmerül ez a kérdés, hogy vajon hogyan elehet ebben a munkában segíteni?

Három dolgot szeretnék evvel kapcsolatban elmondani:

Az első dolog, ami a legfontosabb, amiről tudjuk, hogy enélkül nem működik a mi munkánk: az imádság. Szeretnénk kérni a Testvéreket, hogy hordozzák imádságban a munkánkat. Hogy nyíljanak az ajtók, nyíljanak a kapuk, és bejussunk ezekbe az intézményekbe. Hogy elfogadják az emberek ezeket az Újszövetségeket, és elvégezhesse az életükben azt, hogy Hozzá forduljanak.

Aztán van két mód, ahogyan ebben a munkában a Testvérek részt vehetnek: a Társaságnak lehet tagja valaki a gyülekezetből. A Társaságnak vannak bizonyos feltételei, és egészen röviden két pontban szeretném elmondani. Olyan férfiakat keresünk tagoknak, akik a gyülekezetnek aktív tagjai, gyülekezetbe járó, hitben járó emberek. És olyan embereket keresünk, akik - a kívül valók iránt fontos, hogy így legyen, akikhez megyünk - vagy diplomás emberek, diplomás szakemberek, vagy pedig olyan üzletemberek, akiknek legalább két alkalmazottjuk van. Különösen is fontos ez a mai nap a számunkra, ugyanis Tatabányán ez a munka jelenleg még nem működhet. Nincs működő Társaság. Budapest, Győr, Székesfehérvár - ezek a távolságokban levő táborok, és hogyha itt, az Önök városában elindulhatna egy ilyen munka, akkor az jelentené azt, hogy évek során sok tízezer ember kezébe kerülhetne oda ajándékként az Újszövetség.

A harmadik lehetőség a munkánk támogatására pedig az, hogy a Bibliák nyomtatására, előállítására lehet adományt adni.

0x08 graphic

Vigyük most Isten elé imádságunkat. Csendesedjünk el:

Édes Atyánk! Te vagy minden életnek a forrása és éltetője. Te adsz bölcsességet, hitet, bátorságot, te adsz igét nekünk napról-napra ahhoz, hogy élni tudjunk, az utunkat a Te tetszésed szerint tudjuk járni, és úgy lássuk egymást, önmagunkat, a lehetőségeinket, az életünket, mint ajándékot Tőled, és úgy, mint ahogy azt Te látod. Te adj igét a keresőknek, a Tőled távol élőknek, a bizalmatlanoknak és a félelmek között tengődőknek. Te adj igét, Te áld meg igéd minden szolgálatát, a közösségeket, a gyülekezeteket, munkatársakat, embereidet szerte a világon. Őrizz meg minket a Te szavadnak az erejében, a tebeléd vetett bizalomban, Krisztus Urunk keresztjének oltalmában. Az Ő nevében fordulunk most hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 269 (Fangen Ronald 1895-1946, norvég)

1. Krisztus népe Isten nagy csodája, Védi, áldja, És nem hagyja magára. Nem győzhet rajta A gonosz hatalma, Isten megtartja. - 2. Krisztus népe, bátran nézz előre: Eljön végre Istennek teljessége! Véget ér már ott Nehéz bajvívásod. Jézust meglátod. - 3. Krisztus népe, állj hát rendületlen Reménységben, Mert Isten győzhetetlen! Szent az ígéret: Mennyekben vár téged Új, örök élet.

Köszönöm az Isten igéjét, amelyet szólt ma hozzánk. Köszönöm András testvéremnek a tanúságtételében is az igét, és köszönöm a Testvérek szeretetét és imádságát. Isten kísérjen bennünket áldásával.

Erős vár a mi Istenünk!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.


7

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek