Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2010-07-11

2010_07_11 - Keresztelő.doc — Microsoft Word Document, 184Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 6. vasárnap istentiszteletén, 2010. július 11.-én, Schermann0x08 graphic
Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 47 (92. zsoltár. Sztáray Mihály †1575 - Históriás ének XVI. sz.) - Liturgia: 7

1. Mely igen jó az Úristent dicsérni, Felségednek, ó, Uram, énekelni, Szent nevedet hálával emlegetni, És mindenütt e világon hirdetni. - 2. Korán reggel irgalmadat éneklem, Jóvoltodról éjjel is elmélkedem; Felségedhez lelkemet felemelem, És eltölti szívemet szent félelem. - 3. Nagy hatalmad amikor meggondolom, Bölcsességed elmémmel megfontolom: Dolgaidat oly nagyoknak találom, Hogy imádva leborulok, csodálom. - 4. Megtartóm vagy, én lelkemet éltetvén, Nem örülsz te a bűnösnek elvesztén, De örvendesz inkább a megtérésén És örökkévaló boldog életén. - 5. Azért benned vetem reménységemet, Csak tetőled várom segítségemet, Mert te látod minden én szükségemet, Meg is adod, tudom, üdvösségemet. - 6. Tarts meg minket, Uram, ez igaz hitben, Nevelj végig te szent ismeretedben, Hogy lehessünk mindenkor jó kedvedben, Végre nálad örvendezhessünk mennyekben!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Üdvözítsd népedet, Uram, és áldd meg örökségedet, légy pásztora, és gondozd örökké! Zengjetek az Úrnak, ti hívei, magasztaljátok szent nevét! Mert egy pillanatig tart haragja, de egész életen át kegyelme. Erőm és pajzsom az Úr, benne bízik szívem. Õ megsegített, ezért vidám a lelkem, és énekszóval adok hálát.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, most és mindörökkön-örökké.

Üdvözítsd népedet, Uram, és áldd meg örökségedet, légy pásztora, és gondozd örökké!

Liturgia: Hála, dicsőség, Atya Isten néked, Szent Fiú Isten, Vigasztaló Lélek, Most és örökké magasztaljon téged Zengő dicséret.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Bűnvallás:

Testvéreim! Az Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra. Nézzünk az életünkbe, szívünkbe, valljuk meg Istennek a bűnünket: Istenem, tiszta szívet teremts bennem, az erős lelket újítsd meg bennem. Ne vess el orcád elől, Szentlelkedet ne vedd el tőlem. Vidámíts meg szabadításoddal. Támogass, hogy lelkem készséges legyen, hogy taníthassam utaidra a hűtleneket, és mi, vétkesek, megtérjünk hozzád az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Örök Felség, szent Istenünk, Könyörgünk, irgalmazz nékünk! Ha vár minket az ítélet, Légy kegyelmes, kérünk téged.

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken az Isten Jézus Krisztus által, aki szeretett minket és önmagát adta értünk áldozatul. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Ó, bárcsak ezer nyelvem volna, S angyalokéval érne föl, Mindegyik versenyezve szólna Teljes szívemnek mélyiből. Dicséretedre, Istenem, Ki annyi jót művelsz velem!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Te a keresztségben magadévá tettél minket. Fiadban, Krisztus Jézusban megjelent szeretetedtől többé semmi el nem szakíthat minket. Engedd, hogy boldogan és jó reménységgel járjuk az utunkat, hogy ne uralkodjék rajtunk a bűn, a gonoszság, hanem boldogan érkezhessünk meg tehozzád. Áldott légy újjá teremtő Istenünk! Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! A mai vasárnapnak az igéit olvasom most, figyeljünk rá nyitott szívvel. Pál apostolnak a Rómába írt leveléből szól hozzánk a mai vasárnap levélbeli igéje, a levél 6. fejezetének a 3. versétől kezdve:

Így ír az apostol:

Nem tudjátok, hogy mi, akik a Krisztus Jézusba kereszteltettünk, az ő halálába kereszteltettünk? A keresztség által ugyanis eltemettettünk vele a halálba, hogy amiképpen Krisztus feltámadt a halálból az Atya dicsősége által, úgy mi is új életben járjunk. Ha ugyanis eggyé lettünk vele halálának hasonlóságában, még inkább eggyé leszünk vele a feltámadásának hasonlóságában is. Hiszen tudjuk, hogy a mi óemberünk megfeszíttetett vele, hogy megsemmisüljön a bűn hatalmában álló test, hogy többé ne szolgáljunk a bűnnek. Mert aki meghalt, az megszabadult a bűntől. Ha pedig meghaltunk Krisztussal, hisszük, hogy vele együtt élni is fogunk. Hiszen tudjuk, hogy Krisztus, aki feltámadt a halottak közül, többé nem hal meg, a halál többé nem uralkodik rajta. Mert aki meghalt, az meghalt a bűnnek egyszer s mindenkorra, aki pedig él, az az Istennek él. Ezért tehát ti is azt tartsátok magatokról, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek az Istennek Krisztus Jézusban.

És ezt mondja nekünk Jézus Urunk a mai vasárnap evangéliumi igéjében. Máté evangéliumában van ez megírva az 5. fejezetben a 20. verstől kezdődően:

Mondom nektek - mondja Jézus -, ha a ti igazságotok felül nem múlja az írástudókét és farizeusokét, akkor semmiképpen sem mentek be a mennyek országába. „

Hallottátok, hogy megmondatott a régieknek: Ne ölj! Mert aki öl, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki haragszik atyjafiára, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette, aki pedig azt mondja atyjafiának: Ostoba! - méltó a főtörvényszéki eljárásra; aki pedig azt mondja: Bolond! - méltó a gyehenna tűzére. Ha tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott jut eszedbe, hogy atyádfiának valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb atyádfiával, és csak azután térj vissza, és vidd fel ajándékodat. Békülj meg ellenfeleddel hamar, amíg az úton együtt van veled, hogy át ne adjon ellenfeled a bírónak, a bíró pedig a szolgának, és így börtönbe ne kerülj. Bizony mondom néktek, ki nem jössz onnan, amíg meg nem adod az utolsó fillért is.”

Boldogok, akik hallgatják, a szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Keresztelő

Ének: 297 (F. Varga Lajos 1856-1939)

1. Ó, örök Isten, ki Atyánk vagy nékünk, Ím, leborulva, esedezve kérünk: E kicsiny gyermek egész földi éltét Karjaid védjék! - 2. Megváltó Jézus, gyermekek barátja, Vedd őt öledbe, kezed óvja, áldja, Légy te őnéki út, igazság, élet, És híveddé tedd! - 3. Szentlélek Isten, te örök fényesség, Általad teljes az igaz keresztség. Bűnt és kísértést kicsinyedtől űzd el Mennyei tűzzel!

Békesség néktek! Feltámadott Urunknak, Krisztusnak ezzel a szavával köszöntelek Benneteket, amikor gyülekezetébe jöttetek Dáviddal, hogy a keresztség szentségében részesüljön. Hallgassátok meg mindenek előtt a gyermekek evangéliumát: Kisgyermekeket vittek Jézushoz, hogy kezét rájuk tegye. A tanítványok azonban rájuk szóltak. Amikor ezt Jézus látta, így szólt: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el őket, mert ilyeneké az Isten országa”. És átölelte, és kezét rájuk téve, megáldotta őket. - Az Úr áldja meg Dávidot is, és őrizze meg, tartsa meg az életét, mostantól örökké.

Testvéreim! Jézus Urunk ,mennybemenetele előtt ezt mondta a tanítványainak: „Nekem adatott minden hatalom, mennyen és földön. Menjetek el azért, és tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek a nevében. Tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nektek. És íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik”.

Ezt mondta Krisztus Urunk a tanítványainak. Én ez alapján kérdezem most tőletek, kedves Szülők és Keresztszülők, hogy:

Akarjátok-e, hogy Dávid a keresztség szentségében részesüljön és ezzel Isten gyermeke és Krisztus egyházának a tagja legyen? Akarjátok-e? - Akarjuk.

És vállaljátok-e , hogy a gyülekezet segítségével gondoskodtok az ő hitben való növekedéséről? Vállaljátok-e? - Vállaljuk.

Akkor azt kérem most tőletek, hogy vállalásotokat, szándékotokat, készségeteket imádság- és hitvallásképpen erősítsétek meg az Apostoli Hitvallás elmondásával:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Mi a gyermek neve? - Dávid.

Dávid! Megkeresztellek téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek a nevében. A mindenható Isten, aki téged Szentlelkével újonnan szült, bűnödet megbocsátja, áldjon meg és őrizzen meg téged Krisztus Urunk által az örök életre. Ámen.

Testvéreim, kedves Család! Így szól a Zsoltáros az Isten szeretetéről, amelyet ő a gyermekekben ad: Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az ÚR nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök. Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse, jutalom. Boldog mindenki, aki az URat féli, és az ő útjain jár. Bizony, élvezed kezeid munkáját és jól lesz dolgod. - Testvéreim, Istenünk, aki egymásra bíz bennünket, nektek adta Dávidot, hogy gondoskodjatok az ő növekedéséről, áldjon meg és őrizzen meg benneteket, adja nektek Lelkét, hogy ővele való egységben, egymás iránti tiszteletben, szeretetben és boldogságban éljetek, és betöltsétek keresztszülői, szülői hívatásotokat. Ámen.

Csöndesedjük el és imádkozzunk:

Szerető Atyánk! Hálát adunk neked, hogy a kezedbe és szeretetedbe tehettük le Dávidot. Hálát adunk neked, hogy igédet és szereteted számtalan jelét adod nekünk; hogy megőrzöl bennünket életünk útján a te országod, a tőled kapott élet számára. Áldott légy ezért! Ámen.

Ének: 373 (Petrőczi Kata Szidónia 1662-1708)

1. Ó, hogy adhassak hálákat Néked, édes Jézusom, Én megváltó Krisztusom, Ki a halál kapujából Kihoztál, segítségem, Jézus, én reménységem! - 2. Nem nézted bűnös voltomat, Mert megszántál engemet. Kinyújtottad kezedet. Eljöttél segítségemre, Meghallgattad kérésem, Jézus, én reménységem! - 3. A te gyógyító szent kezed Orvosolta fájdalmam, Amikor elbágyadtam, Mikor kínok sokasága Földre sújtott már engem: Jézus, én reménységem! - 4. Nem adtál át a halálnak, Életben megtartottál. Erőddel megáldottál. Letörölted könnyeimet, Megvigasztaltál engem, Jézus, én reménységem! - 5. Támaszom, ne hagyj el, kérlek, Légy ezután is velem, Légy életem, mindenem! Szívem csak téged óhajtson, Én Uram, üdvösségem, Jézus, én reménységem!

Igehirdetési szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet! Az ószövetségi ige, amely szól ma hozzánk, a Zsoltárok könyvében van megírva az 51. zsoltár 9., 10. és 11. versében:

Így szól Dávid király a zsoltárban:

Tisztíts meg izsóppal, és tiszta leszek, moss meg engem, és fehérebb leszek, mint a hó. Engedd, hogy vidámságot és örömet halljak, és megújuljanak tagjaim, amelyeket összetörtél. Rejtsd el orcádat vétkeim elől, töröld el minden bűnömet!

Urunk, szentelj meg igéddel. Igéd igazság!

Igehirdetés:

0x08 graphic
Kedves Gyülekezet! A nyelvtanban a mellékneveknek van alapfoka, meg középfoka, meg felsőfoka. Ezeknek a viszonyát, használatát most egy kicsit segítsen nekünk szemléltetni a forrásvíz. A forrásvíz sokféle lehet. Lehet nagyon sokféle tartalma attól függően, hogy mi van benne, mit mos ki a víz a föld mélyéből, mit hoz föl magával. Ha feltesszük azt a kérdést, hogy ez a forrásvíz itt a képen tiszta avagy szennyezett, akkor erre nem lehet egyértelműen válaszolni. Ez viszonyítás, műszer és határérték kérdése. Van tisztább forrás, meg szennyezettebb forrás. Tehát egymáshoz viszonyítani lehet őket, összehasonlítani. Akár egy forrásra még azt is elmondhatjuk, hogy az ország legtisztább forrása. Nem tudom, hogy lehet-e ilyent találni vagy egyértelműen kijelenteni, de elvileg erre is van lehetőség a nyelvtanban.

Kérdés, hogy mi az abszolút tisztaság? Vagyis érdekes dolog, de ez az alapfok. Mikor tiszta a forrás? Nem tisztább egy másiknál, nem egy adott környezetnek vagy adott halmaznak a legtisztábbja, - mikor tiszta, úgy alapban? - Olyan forrás nincs.

Dávid barátunk keresztségénél a keresztvíz, amit a fejére öntöttem, - tessék elhinni, hogy - nem volt „szentelt”. Olyan nincs. A csapból engedtem. Bárki engedhet magának, a keresztségben ugyanis nem a víznek a tisztasági foka a mérce. A keresztség tisztító hatása pont ellentéte a forrásvíznek. Míg a forrásvízben nincs alapfokú tiszta, csak a tisztább lehet, a keresztségben nincs fokozás, csak alapfok.

A másik, a régi Dávidnak a zsoltára, amiből fölolvastam most, megtanít bennünket, hogy jobban tesszük, ha a tisztaságot nem mérjük és nem hasonlítjuk össze. Ugyanis, ha azt nézzük, hogy kicsoda az a régi Dávid, a király, akkor azt találhatjuk, hogy ő jobb mint én. Egy szuper-ember. - Másfelől, ha nézzük őt, mondjuk, hogy mihez kapcsolódik ez az imádsága neki, hogy elcsábította egy katonájának a feleségét, aztán, hogy ne tudódjon ki a dolog, úgy intézte a honvédelmi politikát, hogy a katonája lehetőleg meghaljon, - akkor arra jutunk, hogy Dávid, az a régi király rosszabb mint én. Mert én még ilyent nem csináltam. Tehát lehet hasonlítgatni.

Az életemet élhetem jobban vagy rosszabbul, Isten azonban nem méri ezt. Ezért mondom, hogy a keresztségnek nincs összehasonlíthatósága, annak a tisztaságában nincs fokozása. Csak alapfok van. Nincs az Istennek mérlege. Nála ez hiányzik. Nem hasonlít össze minket. Istennél tiszta lehet valaki vagy nem!

Ezért félreértés az, ahogyan szokták gondolni Krisztus Urunk közösségéről. Kétféle félreértés is van ezzel kapcsolatban. Az egyik az, hogy azt gondolják, az Egyház a tisztáknak való. Tudniillik értik ez alatt azt, hogy: akik jobbak mint én. A másik félreértés az ellentéte: az Egyház a bűnösöknek való. Értik ezalatt: akik rosszabbak mint én. Jézus viszont azt mondja - ezt is olvastam az előbb -, ha tisztaságotok mesze felül nem múlja a farizeusokét. - Farizeusok - egy idegen szó - az egyszerűség kedvéért jelentheti számunkra azt, hogy: a legtisztábbak köztünk, emberek között. Nagyjából ez az értelme, tehát a belseje. Ha a legtisztábbak tisztaságát messze felül nem múlja a tisztaságotok - azt mondja Jézus. Hát mi lehet az, ami a felsőfokot felülmúlja? Nyilván - az előbb már megállapítottuk -, az az alapfok, a tiszta. Hát ezt kéri Dávid, a másik, a király. Ezt az értelmet keresi az Istennél.

0x08 graphic
Kérdés, hogyan lehetséges ez a bizonyos abszolút tisztaság, ami ugye a forrásoknál nem lehetséges, viszont van egy szép növény. Itt látható. Nagyon sok előnyös tulajdonsága van ennek a növénynek. Az a neve, hogy izsóp. Ezt említi Dávid király az imádságában, azt kéri Istentől: tisztíts meg izsóppal.

Az izsóp fűszer is, gyógynövény is. Gyógynövényként van gyógyító hatása külsőleg is, belsőleg is. Tehát nagyon sokféleképpen szokták használni. Bibliai szerepe viszont nem köthető a melléknevek fokozásához, csak az alapfokhoz. A felhasználási területe melléknevek fokozásán alapul, mert egy étel egészségesebb lesz tőle, vagy egy seb jobban gyógyul tőle. A Bibliában viszont nem ez a szerepe. Nagyon érdekes: tisztává tesz a Bibliában. Nem tisztábbá, hanem tisztává tesz. De hogyan?

Érdekes módon Dávid ebben az imádságában csak a növényt, az izsópot említi. Azt kéri Istentől: tisztíts meg izsóppal. Itt azonban nem az izsópon van a hangsúly. Az izsóp önmagában nem szokott a Bibliában sem tisztítani, sem tisztává tenni. A tisztítást a Bibliában soha nem maga a növény végzi. Ez Isten igazsága.

Így szól az izsóp szerepe a Bibliában (jól figyeljünk, mert a szövegben el van nagyon rejtve). Ezt mondja Mózes: Fogjatok hozzá, vegyetek magatoknak juhokat nemzetségenként és vágjátok le a páskán. Vegyetek egy köteg izsópot és mártsátok a vérbe. Azután érintsétek meg a szemöldökfát és a két ajtófélfát. Amikor átvonul az ÚR, meglátja a vért, és kihagyja az ÚR azt az ajtót. Nem engedi, hogy bemenjen a pusztító a ti házatokba.

Ez az izsóp szerepe. Belemártják a vérbe, és a vér az, ami megszabadít és megtisztít. Ennek nyomán használják aztán az izsópot a Bibliában sokszor a vérbe-mártásra és a vérrel való meghintésre. A tiszta alapfokban azt jelenti: az Úr meglátja a vért, a Krisztus vérét, és „kihagyja azt az ajtót”. Ez a lényege a tisztaságnak.

Imádkozzunk:

Jézusunk, véred szereteted pecsétje. Halálos szereteted a Dávidok reménysége és mindannyiunké. Legyen véred az életünk pecsétje, hogy a pusztító kihagyja ajtóinkat. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Az ő békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket és gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Most vigyük imádságban Isten elé mindazt, amire szükségünk van:

Jó Istenünk, szerető Atyánk! A te kezedbe tesszük le az életünket, szeretteinket, útjainkat, terveinket és szükségleteinket. Te áldd meg mindazt, amit teszünk, hogy a te dicsőségedre legyen. Te áldd meg mindazt, amit mondunk, ami történik velünk, hogy hozzád vigyen minden közelebb. Te áldd meg Dávid barátunk életét és családját, hogy a te gyermeked legyen és a te tanítványodként nőjön föl. A te kegyelmedbe ajánljuk az elmúlt heti kirándulásunkat, testvéreinknek a mostani kirándulását, mindazokat, akik úton vannak, táborban vannak, munkában vannak, fáradoznak. A te szeretetedbe ajánljuk terveinket, munkáinkat és pihenésünket. A te kezedbe szeretnénk letenni egész életünket, minden örömével és bánatával, hogy te tedd áldássá a számunkra. Jézusért kérünk téged, az ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 273 (Bodrog Miklós sz. 1929)

1. Új fény támad, kel a hajnal, Jöjj Isten népe háladallal,Nem vagy önmagad rabja már: Jézus Krisztus tartja kézben Elhívatásod földön-égen. Jöjj, küldetésed Ura vár! Nem kényelmet ad ő, De nála az erő. Örömöt ad Bűnbocsánat S jó szolgá­lat A jelen s jövő világnak. - 2. Élő víz az ige árja, Bízd rá magad áldott sodrára! Ne reszkess soha magadért! Vállald bátran mások terhét, És kísértések közt is megvéd, Ki mindenkinél jobban ért. Nem más - ő a jövő, A hű Üdvözítő, A bölcsesség, A kezdet, vég. Lesz új föld s ég. Őt zengi majd a mindenség!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek