Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2010-05-24

2010_05_24 - Pünkösd 2. napja.doc — Microsoft Word Document, 228Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

0x08 graphic

Elhangzott a Nagyvelegi Evangélikus Egyházközségben 2010. május 24.-én, Pünkösd 2. napján, a Fejér-Komáromi Evangélikus Egyházmegye csendesnapjának befejező istentiszteletén Bajuszné Orodán Krisztina lelkészi, Sztruhár András igehirdetési és Szarka István esperes befejező szolgá0x08 graphic
latával.*

Kezdő ének: 232 (1. v.: XII, századi német ének, 2-4. v.: Luther Márton 1483-1546 - Wittenberg 1524) - Liturgia: 6

1. Jer, kérjük Isten áldott Szentlelkét Legfőképpen az igaz hitért! Hogyha jön a végóra, mellénk álljon, Hazatérésre készen találjon! Szánj meg Isten! - 2. Jer, Világosság, ragyogj fel nekünk, Hogy csak Krisztus légyen Mesterünk! El ne hagyjuk őt, mi hű Megváltónkat, Aki népének örökséget ad! Szánj meg Isten! - 3. Ó, Szeretet, áraszd ránk meleged, Hadd ízleljük édességedet. Tiszta szívből mindenkit hadd szeressünk, Egyességben és békében éljünk! Szánj meg Isten! - 4. Ínségeinkben légy vigasztalónk, Halál ellen megbátorítónk! Össze ne hagyj esnünk, ha ellenségünk Reánk jő, s romlást készít már nekünk! Szánj meg Isten!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Istenünk, ha kibocsátod Lelkedet, élet támad! Megújítod a földnek színét. Mert nálad van az élet forrása, és a te világosságodban látjuk a világosságot. Mily drága a te szereteted, Istenem, oltalmadba menekülnek az emberek. Én, az Úr vagyok a te Istened: nyisd ki szádat, és én megelégítelek. Neked adom a búza legjavát, szikla odvából vett mézzel táplállak.

Liturgia: Dicséret örök Atyánknak És ő egyetlen Fiának, A vigasztaló Léleknek, Szentháromság egy Istennek!

Ha a Lélek tesz bizonyságot a mi lelkünkkel együtt, Isten gyermekei vagyunk.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindnyájunkkal!

Bűnvallás:

Testvéreim! Isten színe előtt gondoljunk méltatlanságunkra és valljuk meg bűneinket:

Vétkeztem ellened Istenem. Elfogadtam kegyelmedet és sokféle ajándékodat, de nem terjesztem az igét, az engedelmesség, a szeretet és a szolgálat gyümölcseit. Ne vess el engem örökre, hanem add nekem új életet teremtő Szentlelkedet az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Szent, örök Isten, nincsen hova lennem, Bárhova futnék, te utolérsz engem. Egy menekvés van: hozzád térni, Szívem kitárni, irgalmat kérni.

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Isten megkönyörült rajtunk, és úgy szerette a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Dicsőség a magasságban Istennek és a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Dicsérjük Istent! Mind, ki féli itt lent, Nagy nevét vígan, Énekszóval áldja, És buzgó hálát vigyen oltárára! Dicsérjük Istent!

Imádkozzunk:

Istenünk, hallgasd meg néped könyörgését, hogy akikben hitet ébresztettél, azok a te békességedben is részesüljenek az Úr Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Hallgassa meg a Gyülekezet Pünkösd 2. napjának oltár előtti felolvasásra kijelölt alapigéjét, melyet megírva találunk János evangéliumának 3. fejezetében, a 16. verstől a 21. versig:

Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa. Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében. Az ítélet pedig azt jelenti, hogy a világosság eljött a világba, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert a cselekedeteik gonoszak. Mert aki rosszat cselekszik, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, hogy le ne lepleződjenek a cselekedetei. Aki pedig az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hogy kitűnjék cselekedeteiről, hogy Isten szerint cselekedte azokat.

Boldogok, akik hallgatják és megtartják Isten beszédét.

Magasztaljuk a Szentháromság egy igaz Istent, mondjuk el együtt az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Ének: 239 (Altenburg 1651, német - Köln 1623)

1. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld hozzánk, Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 2. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Igédet éltesd szívünkben! Hogy lelkünk teljék meg veled, Mert akkor lángol és szeret: Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 3. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Növelj a hitben szüntelen, Mert nálad nélkül nincsen itt A Krisztust Úrnak valló hit. Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 4. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Tarts mindhalálig hűségben, Hogy éltünk téged hirdessen, S megálljunk végig győztesen! Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 5. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Ne hagyj a végső órán sem! S mi áldva mondunk éneket Most és a mennyben is neked. Ó, Vigasztaló, Szentlélek Isten!

Igehirdetési szolgálat:

(Sztruhár András szolgálata)

Kegyelem nektek és békesség Istentől, a mennyei Atyánktól és a mi Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Hallgassák meg, Testvéreim, azt az újszövetségi igét, amelyet Egyházunk erre az ünnepre kijelölt igehirdetési alapigéül. Megírva találjuk az Apostolok cselekedeti könyv 2. fejezetében a 42. versszaktól a következőképpen:

A háromezer lélek pedig kitartóan részt vett az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádkozásban. Félelem támadt minden lélekben, és az apostolok által sok csoda és jel történt. Mindazok pedig, akik hittek, együtt voltak, és mindenük közös volt. Vagyonukat és javaikat eladták, szétosztották mindenkinek: ahogyan éppen szükség volt rá, Napról-napra állhatatosan, egy szívvel, egy lélekkel voltak a templomban, és amikor házanként megtörték a kenyeret, ujjongással és tiszta szívvel részesültek az ételben; dicsérték az Istent, és kedvelte őket az egész nép. Az Úr pedig napról-napra növelte a gyülekezetet az üdvözülőkkel.

Urunk, szentelj meg minket a te igéddel. A te igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Keresztyén Gyülekezet, szeretett Testvéreim az Úr Jézus Krisztusban! Ez a mai kijelölt igeszakasz folytatása a pünkösdi történetnek, amiről tegnap az igehirdetésben hallhattunk. A Szentlélek munkája nyomán Péter igehirdetése szíven találja az összegyűlt tömeget és háromezer ember megkeresztelkedik. Részesei lesznek a legnagyobb csodának: megszületik szívükben a személyes Krisztus-hit. Háromezer ember, háromezer férfiszív tele keménységgel, megkötözöttséggel, takargatni való titkokkal, rendezetlen múlttal, célnélküliséggel és mindezek ellenére megtörténik a csoda.

Ma sincs annál nagyobb csoda, Testvéreim, mint amikor egy cél nélküli fiatal Krisztusban megtalálja az élete biztos Királyát, vagy az alkoholista férj megszabadul a családot összetörő, megnyomorító megkötözöttségétől. Ma sincs annál nagyobb csoda, mint amikor egy keményszívű bűnöző a váci börtönben térdre hullva siratja addigi elrontott életét és örül a Krisztusban megtalált újnak.

Háromezer ember, különböző életkor, különböző családi háttér, mentalitás, tapasztalat, gondolkodási mód - a Szentlélek a különböző emberek között mégis közösséget teremt, egyházzá formálja őket. Testvéreim, ma mi is részesei lehetünk ennek csodának. Nemcsak ma, hanem reménység szerint a még előttünk lévő életünkben. Ez Pünkösd örömteli üzenete. Ahol Isten Szentlelke munkálkodik, ahol megtörténik a szíven-találás csodája, ott az Élet kerekedik felül. Ott az emberek életében, a gyülekezet közösségében radikális változás megy végbe. Nyilvánvalóvá, láthatóvá, érzékelhető lesznek az Élet jelei.

Ma egy lelkészválasztás kapcsán újra és újra felvetődik a kérdés: életképes-e az adott gyülekezet? Ezek mérlegelésekor általában a számok és anyagi szempontok, a gyülekezet bevételi forrásai és a várható kiadások kerülnek górcső alá. De miben látja a jeruzsálemi gyülekezet életképességét Lukács, a könyv írója? Mi a jellemzője a Pünkösd utáni, a Szentlélek ajándékában részesedett hívőknek? - Ebből a fölolvasott igeszakaszból én most öt ilyen életjelet szeretnék kiemelni.

Napról-napra állhatatosan, egy szívvel, egy lélekkel voltak jelen a templomban. A Szentlélek ma is ezt munkálja minden keresztyén közösség életében, hogy a különböző értékrendű, mentalitású emberek, férfiak és nők, idősek és fiatalok egy szívvel, egy lélekkel lehessenek együtt. Egy szívvel és egy lélekkel a templomban, mert vágyakoznak, mert vágyakozunk Isten szavát hallani. - Én magam is először fiatal koromban éltem át ezt az érzést, ezt a szomjúságot, amikor Isten Szentlelkének munkája nyomán az ige szava többünket szíven talált. Nagyszerű érzés volt átélni istentiszteleten, bibliaórákon, ifjúsági alkalmakon a Krisztushoz tartozás mindennél örömtelibb csodáját. Nagyszerű érzés ezt átélni azóta is minden alkalommal, Testvéreim, a testvéri közösség megtartó erejét. Voltak, hozzánk egészen közelállók közül is, akik beteges rajongásnak tartották a gyakran éjszakába nyúló együttléteinket, ahol a beszélgetésünk középpontjában Jézus és az ő követése állt.

Egy szívvel és egy lélekkel együtt lenni a gyülekezet közösségében. És mire értenénk az igét, ha emögött a kifejezés mögött egy tökéletes társaságot feltételeznénk? Ez a kifejezés sokkal inkább jelenti az őszinteséget, hogy gyarlóságaim, bűneim ellenére ehhez a közösséghez tartozom és engedem, hogy Isten Lelke az igén keresztül újítsa, formálja az életemet. A Szentlélek ma is ezt munkálja, hogy különbözőségeink, hibáink, nyomorúságaink ellenére olyanná váljunk, mint a jeruzsálemi közösség: egyszívűvé, egylelkűvé, akiknek az életében a föltámadott Jézus Krisztus a legnagyobb ajándék, a legfőbb érték.

Lukács aztán így folytatja a második életjellel: az új közösség tagjai együtt voltak a kenyér megtörésében., vagyis az Úrvacsorai közösségben. Az Úrvacsora ajándékában, amire most mi is készülünk, a falatnyi kenyérben és a korty borban az élő Krisztussal és az egymással való közösséget élhetjük át.

A jeruzsálemi gyülekezet tagjainak természetes igénye volt az abban való naponkénti részesedés. Ez a találkozás számunkra sem lehet csupán a nagy ünnepek ajándéka. Akit szívből szeretünk, annak vágyódunk a közelségére. Azzal szeretnénk minél többet együtt lenni. A találkozás igénye, gyakorisága szomjúsághoz vezet. Erről a Zsoltáros így vall: Ahogy a szarvas kívánkozik folyóvízhez, úgy kívánkozik hozzád lelkem, Istenem. Aki szomjazza ezt a közösséget, az vágyakozik utána. És ezért a gyakori Úrvacsoravétel nem csökkenti, sokkal inkább megsokszorozza az életünkben az Úrvacsora áldását, mert ez a közösség, az ebben való részesedés, az Úrvacsora ajándékában való részesedés is Krisztushoz kapcsol, Krisztushoz köt bennünket, az ő vonzásában tartja meg az életünket.

A jeruzsálemi közösség tagjai együtt voltak az imádságban is. A Szentlélek munkája a gyülekezet imaközössége. A közös térdre hullás annak a felismerése, hogy mi nem tudunk a másik emberben hitet ébreszteni és képtelenek vagyunk a közösséget megújítani, életképessé tenni, - ahogy ma szokták mondani - növekedési pályára állítani. Ez az ajándék csak kívülről és felülről érkezhet. Csak az tud imádkozni, aki felismeri saját korlátait és tudja, hogy enélkül, a felülről jövő segítség nélkül a vállalkozása reménytelen. - Gyermekkoromban ezt ismerték fel azok a Jézus-követő asszonyok az oroszlányi gyülekezetben, akik hosszú időn keresztül kitartóan imádkoztak a közösségért, elsősorban a fiatalokért, hogy Krisztus-hit ébredjen szívükben. Ma már tudom, hogy az ő imádságuk meghallgatásra került Isten előtt az én és több társam útjait láttán is. - Vajon hány gyülekezetünkben van rendszeres imaközösség, ahol néhányan vagy többen együtt tudnak könyörögni a hirdetett igéért, életújulásért, hitbeli és számbeli növekedésért? Jézus biztatása ma is érvényes: „Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek”.

Az élet további jeleként említi Lukács, hogy mindenük közös volt. Szoros testvéri szeret volt a közösség összetartó ereje. Ismerték egymást. Nem egyszerűen egymás mellett ültek a templomban és köszöntek is egymásnak, amikor találkoztak, egyébként nem sokat tudtak a másikról. - Életem egyik megrendítő eseménye volt, amikor egy nagyon szeretett gyülekezeti tagunk, akit én nagyon tiszteltem, meghalt és aztán, a temetés után, elmentem a családhoz, meglátogattam őket. Amikor beszélgettünk, a család tagjai elmondták, hogy ez az általam szeretett gyülekezeti tag otthon kibírhatatlan volt. - Mennyire ismerjük egymást? Mennyire tudunk egymás gondjairól és örömeiről? Mindenük közös volt és ez több, mint vagyonközösség.

Ma a családok többségében közösek az anyagi javak. Férj és feleség, szülő és gyermek között mégis gyakori a megosztottság, a széthúzás, az egymás iránti szeretetlenség vagy gyűlölet. A „mindenük közös volt” megállapítás a vagyonközösségen túl jelenti a másik örömében, gondjában, és bánatában való részesedést. - A közelmúlt egyik délutáni rádióadásában, a katolikus félórában beszámoló hangzott el a Dunakanyarban lévő néhány szomszédos egyházközség fiatal családjainak összefogásáról. A megkérdezett házaspárok elmondták, hogy rendszeresen találkoznak egymással. Elmondják egymásnak örömeiket és gondjaikat, közben Isten igéjére is figyelnek. Igyekeznek egymásnak segíteni. Ha valamelyik családban újszülött érkezik, ott a közelben lakók egy hónapig felváltva készítik és hordják az ebédet, az úgy nevezett „komatál”-at. Elmondta az egyik családtag: a pénzügyi válság idején a közösség tagjai közül néhányan elvesztették a munkahelyüket és emiatt nehéz helyzetbe kerültek. De a kilátástalan helyzetben nem maradtak egyedül, mert a többiek rövidebb-hosszabb ideig átvállalták a törlesztőrészlet kifizetését. Nem vetették ki az összeget. Nem mondták, hogy kinek mennyit kell fizetnie. Mindenki annyit adhatott, amennyit jónak látott. És az illető elmondta: mindig összejött annyi, amennyire szükség volt. Mindenük közös volt.

Végül az új élet ötödik jeleként Lukács a gyarapodást említi. Nem anyagiakban, nem épületekben, hanem Krisztus követőkben. Az Úr pedig napról-napra növelte a gyülekezetet az üdvözülőkkel. Az a közösség, amelyik Jézus Krisztusban megtalálta az élet legnagyobb kincsét, annak öröme az örömhír továbbadása. Családi közösségben, barátok között, munkatársak terén és minden szükségben levőnek. Ez mindannyiunk megbízatása, Testvéreim, a növekedést ez adja.

A jeruzsálemi közösség tagjai egy szívvel, egy lélekkel voltak együtt az imádságban, az Úrvacsora közösségében, egymás terheinek hordozásában, mert Krisztus vonzásában éltek. Ahol a Szentlélek munkálkodik, ott mindig Jézus Krisztus kerül a középpontba.

Kedves Testvéreim! Ezen a mai, pünkösdi ünneplésünkön Isten Szentlelke tegye mindannyiunk számára megtapasztalható bizonyossággá, átélhető valósággá a Krisztushoz tartozás örömét és közösségteremtő erejét. Ámen.

Imádkozzunk:

Szerető Urunk! Köszönjük Szentlelked ajándékát. Köszönjük, hogy velünk és bennünk élhet. Köszönjük, Urunk, hogy erődet kiárasztod ránk ma is és köszönjük, hogy ennek áldását tapasztalhattuk ezen a mai napon, és hiszem, Uram, hogy a hazafelé vezető úton is, és majd a mindennapi munkánkban is. Te teremts egyetértést közöttünk családokban és gyülekezetekben egyaránt. Te teremts közösséget egész magyarországi evangélikus Egyházunkban. A te erőd erősítsen bennünket és tartson meg az örök életre. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, őrizze meg szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Ének: 239 (Altenburg 1651, német - Köln 1623)

1. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld hozzánk, Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 2. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Igédet éltesd szívünkben! Hogy lelkünk teljék meg veled, Mert akkor lángol és szeret: Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 3. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Növelj a hitben szüntelen, Mert nálad nélkül nincsen itt A Krisztust Úrnak valló hit. Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 4. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Tarts mindhalálig hűségben, Hogy éltünk téged hirdessen, S megálljunk végig győztesen! Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 5. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Ne hagyj a végső órán sem! S mi áldva mondunk éneket Most és a mennyben is neked. Ó, Vigasztaló, Szentlélek Isten!

Imádkozzunk:

Mindenható örök Isten! Áldunk téged, hogy elküldted Szentlelkedet ígéreted szerint. Megteremtetted a hívők közösségét, amely Jézus Krisztusban Urát kapta meg. Áraszd ki Szentlelkedet reánk, hogy élő hittel valljuk Jézus Krisztust Urunknak és bizalommal ragaszkodjunk hozzá életünkben, halálunkban. Vezesd egész egyházadat az igazság Lelkével, hogy felismerje és bátran hirdesse az evangéliumod igazságát. Kérünk, igazítsd helyre tévedéseinket, és egyesíts bennünket Jézus Krisztus által az egy igaz hitben és a testvéri szeretetben. Ajándékozd meg a bölcsességgel mindazokat, akik felelősséget hordoznak népünk és az emberiség sorsáért. A békesség Lelkét add nekünk, hogy a béke eszközeivé lehessünk, tudjunk áldozatot vállalni. A te Lelked vigasztalását és erejét add mindazoknak, akik az élet gondjaival, a betegséggel és az egyedüllét reménytelenségével, a halál félelmével küzdenek. Add, Urunk, hogy egész életünk a te végtelen szeretetedet magasztalja. Az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Úrvacsora.

Ének: 312 (Hillestad Olaf 1923-1974, norvég - Hovland E. sz. 1924) - Liturgia: 12

1. Szent asztalod ma készen áll. Itt vagyunk, mert te meghívtál, És hálás szívvel borulunk Most eléd, Megváltó Urunk. - 2. Mint győztes Bárány*, vagy te itt, Hogy erőt nyerjünk benned mind. Égi kenyéren élhetünk, Hogy veled mi is győzhessünk. - 3. Most, Urunk, néped egyet kér: Vidd véghez, amit elkezdtél! Áldj meg új hittel hűséggel, Nyílt szívvel, segítő kézzel! - 4. Tégy minket késszé szolgálni, Még életünk sem sajnálni! Végezd be így jó munkádat! Újítsd meg, áldd meg egyházad! - 5. Hadd vigyük hálás szívvel szét Szent békességed jóhírét, Váltságod győztes erejét, Új fényt az útra, új reményt!

*Jelenések 5,12

Jézus Krisztus ezt mondja: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és megnyugvást adok lelketeknek. Vegyétek fel az én igámat és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű és megnyugvást találtok lelketeknek, mert az én igám kedves és az én terhem könnyű”.

Imádkozzunk:

Urunk, Megváltónk! Bűnökkel és gondokkal terhelten, külső és belső feszültségektől megfáradtan járulunk hozzád. Örömmel és hálával fogadjuk hívásodat. Megnyugvást keresünk nálad. Taníts minket szelídségre és alázatosságra, hogy felismerjük és elismerjük hibáinkat, és felvegyük a te igádat, a megbocsátó és a segítő szereteted szép igáját. Ámen.

Testvéreim az Úrban! Amikor most az Úr szent vacsorájára készülünk, vizsgáljuk meg magunkat Isten színe előtt és hallgassuk meg a Tízparancsolatot:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne paráználkodjál! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét vagy bármiféle tulajdonát!

Mert én, az Úr, a te Istened féltőn szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakon harmad- és negyedízig azokon, akik engem gyűlölnek. De kegyelmet gyakorlok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem és megtartják az én parancsolataimat.

Az Úr ezt mondja a parancsolatokról: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat. A második hasonlít ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. Nincs más parancsolat, amely nagyobb ezeknél.

Az Úr Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincsen bűn mibennünk, magunkat csaljuk meg és igazság nincsen bennünk. Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz az Isten, megbocsátja bűneinket és megtisztít minket gonoszságtól.

Ezek után mindazok, akik az Úrvacsorával élni kívánnak, feleljenek a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdezem mindenkitől személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? - Bánom.

Megbocsátottál-e mindazoknak, akik vétkeztek ellened? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten a Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Ezzel a hittel könyörögjünk Isten irgalmáért és mondjuk el a gyónó-imádságunkat: Vallom előtted szent és igaz Isten, hogy vétkeztem ellened és embertársaim ellen gondolattal, szóval és cselekedettel. Sok jót elmulasztottam, sok rosszat elkövettem. Nem vagyok méltó kegyelmedre, méltó vagyok ítéletedre. Hozzád fordulok mégis, nincs más reménységem. A te Fiadért, az Úr Jézus Krisztusért kérlek, légy hozzám irgalmas és bocsásd meg bűnömet. Ámen. - És csendben vigyük Isten elé mindazt, ami lelkünket terheli: Ámen.

Testvéreim! Isten megkönyörül mindenkin, aki a bűn mélységéből hozzá kiált. Ezért rendelte az Úr egyházában a bűnbocsánat és a békéltetés szolgálatát, amikor feltámadásakor ezt mondta tanítványainak: „Békesség néktek! Ahogyan engem küldött az Atya, én is úgy küldelek titeket. Akiknek bűneit megbocsátjátok, megbocsáttatnak azoknak, akikéit megtartjátok, megtartatnak. Ezért az Úr rendelése szerint hirdetem bűneink bocsánatát, hogy oldozva legyenek a földön és a mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzunk és örüljünk bűnbánó és Krisztusban reménykedő Testvérek. Isten megbocsátotta bűneinket. Az ő Szentlelke legyen velünk, hogy teremjük a megtérés gyümölcseit az Úr Jézus Krisztus által. Ámen.

Adjunk hálát az Úrnak: Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenhol és mindenkor hálát adjunk neked, mindenható Atyánk és örök Istenünk a Jézus Krisztus által, mert elküldted Szentlelkedet, hogy egyházat építs magadnak a világban. Ezért az üdvözültek mennyei seregével és a földön élő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.

Liturgia: Itt az Isten köztünk, Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld, magasztal. Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei boldog lelkek. Ó, Urunk, Halld szavunk, Ha mi, kicsiny néped, Hódolunk tenéked!

Szent vagy, Urunk, és nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Megörvendezteted jóságoddal minden teremtményedet. Ételt és italt adsz az embereknek, hogy életük legyen és boldogan adjanak hálát tenéked. Nekünk pedig lelki ételt és italt és örök életet is adtál Jézus Krisztus által. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, küldd el most Szentlelkedet, és szentelj meg minket, hogy a mi Urunk szent teste és vére által egyetlen testvéri közösséggé legyünk, amikor most rendelése szerint cselekszünk és tanítása szerint együtt imádkozunk: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Hallgasd meg imádságunkat a mi Urunk, Jézus Krisztusért, aki azon az éjszakán, amelyen elárultatott, kezébe vette a kenyeret, hálát adott és megtörte, tanítványainak adta és ezt mondta: „Vegyétek és egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a poharat is, hálát adott, nekik adta és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! E pohár az új szövetség az én véremmel, amely tiértetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből és iszunk e pohárból, az Úr halálát hirdetjük, amíg ő eljövend. Mert méltó a megöletett Bárány, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Liturgia: Ó, áldott Krisztus. Isten szent Báránya, Ki világ bűnét vitted keresztfára, Irgalmazz nékünk, ó, kegyelmezz, kérünk! Adj békét nékünk!

Uram! Nem vagyok méltó arra, hogy hajlékomba jöjj, de segítségedre szorulok és vágyódom kegyelmedre. Nem is bízom semmi másban, mint abban, a most hallott drága igédben, hogy bűneim bocsánatát kapom tested és véred által. Uram, nem kételkedem ígéretedben, cselekedjél velem irgalmad szerint. Ámen.

Énekek:

1. ének: 310 (Dóka Zoltán sz. 1929)

1. Vegyétek, egyétek, Ez a Krisztus teste, Tiértetek adta a Golgotán. Megtöretett, hogy nyerjetek kegyelmet. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 2. Igyátok mindnyájan, Ez a Krisztus vére, Tiértetek adta a Golgotán. Ott hullt a porba, bűnünket oldozva. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 3. Jelen van közöttünk, Kik sok bűnbe estünk. Vigasztal: nem érhet már kárhozat. Új szövetséget szerzett, üdvösséget. Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 4. Ahányszor csak élünk Ezzel a szentséggel, Halálát hirdessük, míg eljövend, Hogy minden ember velünk örvendezzen: Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 5. Ne légyen hiába Szeretete rajtunk! Kövessük, kövessük őt szüntelen! Mint minket Jézus, mindenkit szeressünk! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan! - 6. Eljő, mint ígérte Örök menyegzője, Hol mindenkit készen vár az asztala. Ott nagy örömben csendül majd az ének: Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki! Jer, adjunk hálát néki boldogan!

2. ének: 70 (Scholz László sz. 1911)

1. Szálljon az ének szárnyán a szélnek, Ég s föld zengjen boldog dalt. Kísérje hangos húrján a lantos Most az égi angyalkart! Zendüljön, zengjen, csendüljön csengjen Tisztán az ének, vallja szív s lélek Áldott az Isten! Halleluja! Hegedű, hárfa, kürt és dob áldja, Dicsérje népe, mert tőle s érte Áll fenn itt minden! Halleluja! - 2 Bízzál őbenne,kit véges elme Föl nem foghat, szem nem lát! Ujjongó szívvel, ámulva hidd el: Lát ő téged, s átfog, át! Magához láncol, küzdesz vagy játszol, Alva vagy ébren, derűben, vészben Irgalma őriz, Halleluja! Fojtogat bánat, kísértés támad, Marcangol kétség? Megváltód él még! Életre ő visz. Halleluja! - 3. Remény van nála! Sorsod zord vára Nem tart foglyul. Jő az Úr!! Terhed leoldja, kínod kioltja, Szép új hajnal pírja gyúl. Készülj fel már most: Építsd a várost! Házadat gondozd, a testvért hordozd! Krisztus ezt várja. Halleluja! Vidáman szolgálj, hogy végül ott állj, Hol önként vallja milliók ajka: Dicsőség, hála! Halleluja!

Szarka István esperes befejező szolgálata.

Áldjátok az Urat, mert jó!

Imádkozzunk:

Áldunk téged, mindenható Istenünk, hogy örömet és békességet ajándékoztál Krisztus Urunk testének és vérének közösségében. Kérünk, őrizd meg bennünk ennek a közösségnek az áldásait, hogy erős hittel ragaszkodjunk hozzád és őszintén szeressük embertársainkat az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Menjetek el és hirdessétek Urunk halálát és feltámadását. Tanúskodjatok szeretetéről. Akik megtapasztaltátok a békesség örömét, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel!

Mindezek után vegyétek az áldást: Isten népe! Az Úr áldjon meg téged és őrizzen meg téged. Az Úr világosítsa mag az ő arcát terajtad és könyörüljön rajtad. Az Úr fordítsa feléd az ő arcát tefeléd és adjon tenéked békességet. Ámen.

Liturgia: Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága. Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága!

Szeretett Testvérek! Nem maradt más hátra, mint a hála és a köszönet szava és az úti-áldás. Hadd mondjam el az apostol szavaival: Minden értetek van! Minden értetek van, hogy a kegyelem sokasodjék és egyre többen adjanak hálát az Isten üdvösségéért. Pál apostol így biztatta a korinthusi gyülekezetet.

Ha csak ezt szívlelnénk meg abból a gazdag tartalomból, amit mi itt kaptunk, hogy ezerféle formában, változatos formában lehet Krisztust dicsérni és dicsőíteni; ha el mernénk hinni, hogy minden értünk van és a hitben, a Krisztus-hitben valóban úgy gyökereznénk meg és úgy növekednénk naggyá, ahogy a természet minden egyes áldott teremtménye növekedni tud, - akkor hihetetlen nagy dolgokat élnénk át. Kiderülne, Testvérek, az, hogy amiről hallunk igehirdetést, az többé nem távolról szóló történet lesz, nem egy egyszerű egyháztörténeti esemény, hanem velünk megtörténő élő igazság. Mert minden értünk van, miénk az evangélium, miénk Krisztus, miénk és gyermekeinké!

Amikor hazatértek otthonaitokba, vigyétek el ennek a napnak az áldásait, örömét, tudását és próbáljátok átadni szeretteiteknek, hogy minden értük van! Értük halt meg és értük támadt fel Krisztus.

És ha ezt komolyan veszitek, ebben a hitben növekedtek, meglátjátok: a csodák hosszú sorozata kezdődik el életetekben. Érteni fogjátok a szomszédot, régi gyülekezeti tagok érteni fogják a gyülekezetbe újonnan betérőket, megtérőket, érteni fogják generációk egymást és érteni fogjuk azt az egy evangéliumot, amelyet számtalan formában el lehet mondani: Úrrá és Krisztussá tette őt az Isten! Érteni fogjátok ezt és ebből éltek, ezáltal éltek.

Hadd kérjük még áldásként ránk és az otthon maradottakra a Zsoltáros igéjét és gondolatait: Kezeink munkáját tedd maradandóvá, kezeink munkáját tedd maradandóvá!

Isten velünk! Viszontlátásra!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

8

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek