Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2010-04-25

2010_04_25.doc — Microsoft Word Document, 88Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

0x08 graphic
Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Húsvét ünnepe utáni 3. vasárnap (Jubilate) istentiszteletén, 2010. április 25.-én, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 48 (Debrecen 1590 - Boroszlói kézirat XVI. sz..) - Liturgia: 5

1. Nagy hálát adjunk az Atyaistennek, Mennynek és földnek szent Teremtőjének, Oltalmazónknak, kegyes éltetőnknek, Gondviselőnknek! - 2. Add meg, hogy lássuk a világosságot, Te szent igédet, az egy igazságot, A Krisztus Jézust: örök vigasságot És boldogságot! - 3. Adj igaz hitet a te szent Fiadban, És jó életet minden utainkban, Szentlelked által vígy be hajlékodba, A boldogságba! - 4. Dicsőség néked mennyben, Örök Isten, Ki közénk jöttél a te szent igédben, Krisztus Jézusban, mi Üdvözítőnkben És Szentlélekben.

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Az Úr életben tartott bennünket és nem engedte, hogy meginogjunk. Istenünk, te megpróbáltál minket, megtisztítottál, mint tűz az ezüstöt. Csapdába ejtettél, hol tűzbe, hol vízbe jutottunk, de kivezettél és felüdültünk. Áldjátok, népek, a mi Istenünket, fennen hirdessétek dicsőségét.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy legyen most és mindörökkön-örökké.

Ujjongj Istennek egész föld! Zengjétek dicső nevét! Magasztaljátok nagy dicsőségét!

Liturgia: Atyának, Fiúnak És Szentlélek Istennek. A Szentháromságnak, Hűséges éltetőnknek Dicséret, dicsőség, Legyen magasztalás, Most és mindenkoron Örök hálaadás!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Bűnvallás:

Testvéreim! Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, valljuk meg neki bűnünket, kérjük az ő irgalmát: Urunk, miért siránkoznánk, hogyha vétkeztünk? Vezess bennünket igaz bűnbánatra, hogy kutassuk és vizsgáljuk meg útjainkat, hogy emeljük föl a szívünket hozzád és hogy lássuk meg, mi voltunk a vétkesek és engedetlenek és ez nehezedett ránk. Te pedig jó vagy a benned reménykedőhöz, aki hozzád fordul. Jó szabadításodra várni, mert még ha megszomorítasz is, nagyon szeretsz az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia: Előtted állok, drága Jézusom, Reád szorult és kétséges sorsom. Én Uram, királyom és bírám, Légy szószólóm bűnösnek, tekints rám!

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! A mi Atyánk, Istenünk megkönyörült rajtunk, bűnös embereken Jézus Krisztus által, akit halálra adott bűneinkért és akit feltámasztott üdvösségünkért. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia: Hogyne dicsérném az Istent Zengedező énekkel, Ki dolgában oly bölcs, oly szent, És jót tesz mindenekkel! Ő minden áldások Atyja, Csupa jóság, szeretet, Ki engem bölcsen vezet, És hű szívét hozzám hajtja. Minden elhagy, elfeled, Isten vég nélkül szeret.

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Mindenség Teremtője! Ahogyan a természetet felébreszted, bennünket is megvirradsz. És új eget és új földet teremtesz, amelyen igazság lakik. Eleveníts meg bennünket. Ébressz fel fásultságunkból, hogy hitre bátorodjunk és feltámadjuk a veled való életre. Jézus Krisztus Urunk által kérünk. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! A mai vasárnapnak, Húsvét ünnepe utáni 3. vasárnapnak a levélbeli igéje Péter apostol 1. leveléből szól hozzánk, a múlt heti ige előzményeként, a 2. fejezet 11. versétől:

Így ír nekünk az apostol:

Szeretteim, kérlek titeket, mint jövevényeket és idegeneket: tartózkodjatok a testi vágyaktól, amelyek e lélek ellen harcolnak. Tisztességesen éljetek a pogányok között, hogy ha valamivel rágalmaznak titeket, mint gonosztevőket, a ti jó cselekedeteiteket látva, dicsőítsék Istent a meglátogatás napján.

Engedelmeskedjetek minden emberi rendnek az Úrért, akár a királynak, mint legfőbb hatalomnak, akár a helytartóknak, mint akiket ő küld a gonosztevők megbüntetésére és a jót cselekvők megdicsérésére. Mert Isten akarata az, hogy jót cselekedve némítsátok el az értelmetlen emberek tudatlanságát, mint szabadok: nem úgy, mint akik a szabadságot a gonoszság takarójául használják, hanem mint Isten szolgái. Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet, a testvéreket szeressétek, az Isten féljétek, a királyt tiszteljétek.

Ti szolgák pedig teljes félelemmel engedelmeskedjetek uraitoknak, ne csak a jóknak és méltányosaknak, hanem a kíméletleneknek is. Mert kegyelem az, ha valaki Istenre néző lelkiismerettel tűr el sérelmeket, amikor igazságtalanul szenved. De milyen dicsőség az, ha kitartóan tűritek a hibátok miatt kapott verést? Ellenben ha kitartóan cselekszitek a jót, és tűritek érte a szenvedést, az kedves az Isten szemében.

És így szól hozzánk Jézus Urunk János evangéliuma 16. fejezetében a 16. verstől kezdve:

Ezt mondja tanítványainak a mi Urunk:

„Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.” A tanítványai közül egyesek ezt kérdezték egymástól: „Mi az, amit mond nekünk: Egy kis idő, és nem láttok engem, és ismét egy kis idő, és megláttok engem, és ez: Mert én elmegyek az Atyához?” Így szóltak tehát: „Mi az a kis idő, amiről szól? Nem tudjuk, mit beszél.” Jézus észrevette, hogy meg akarják kérdezni, és ezt mondta nekik: „Arról kérdezősködtök egymás között, hogy ezt mondtam: Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem? Bizony, bizony, mondom néktek, hogy ti sírni és jajgatni fogtok, a világ pedig örül; ti szomorkodtok, de szomorúságotok örömre fordul. Amikor az asszony szül, fájdalma van, mert eljött az ő órája, de amikor megszülte gyermekét, nem emlékszik többé a gyötrelemre az öröm miatt, hogy ember született a világra. Így most titeket is szomorúság fog el, de ismét meglátlak majd titeket, és örülni fog a szívetek, és örömötöket senki sem veheti el tőletek; és azon a napon nem kérdeztek éntőlem semmit.”

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják és megtartják az Isten beszédét. Ámen.

Ének: 381 (Tranoscius énekeskönyv 1743, szlovák - Kéziratos szlovák korálkönyv 1750 körül)

1. Jézusom, Krisztusom, Én szerelmesem! Lelkem téged vajon Hol keressen? Szép napom, vesd reám a te fényed, Nélküled a földön nincsen élet! - 2. Éjjel is, nappal is Óhajtva várlak, Folyton kereslek, míg Meg nem talállak; Jelenj meg nekem nagy bánatomban: Bűnömre tebenned gyógyítóm van! - 3. Eggyé lenni kíván A szívem veled, Élnie különben Tovább nem lehet. Nélküled mit sem ér egész éltem, Veled halálom is nyereségem. - 4. Ahova te vezetsz, Csak oda megyek, Hogy így mindörökké Teveled legyek. Ha téged hívtalak, drága vendég, Szegényen is gazdag vagyok mindég.

Igehirdetési szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! Az fontos kérdés, hogy mennyire jól passzol ez az ének a hitünkhöz és az Urunkkal való kapcsolatunkhoz? Nagyon fontos kérdés, hogy hitből vagy csak színből tudjuk énekelni, hogy „Jézusom, én szerelmesem”. Ki-ki, mielőtt a mai ószövetségi igét meghallgatjuk, ki-ki próbáljon meg választ adni magának.

Az ige, amely az Ószövetség lapjairól szól ma hozzánk, Ézsaiás prófétánál van megírva a 65. fejezetben, a 17. verstől kezdve:

Így szól az Úr:

Mert én új eget és új földet teremtek, a régire nem is emlékeznek, senkinek sem jut eszébe. Ezért örvendjetek és vigadjatok mindörökké annak, amit teremtek. Mert Jeruzsálemet vigasságra teremtem, népét pedig örömre. Vigadozni fogok Jeruzsálemmel, és örvendezni népemmel. Nem hallatszik ott többé sírás és jajgatás hangja.

Mielőtt kiáltanak, én már válaszolok, még beszélnek, én már meghallgatom. A farkas a báránnyal együtt legel, az oroszlán szalmát eszik, mint a marha, és a kígyónak por lesz a kenyere. Nem árt és nem pusztít szent hegyemen senki - mondja az ÚR.

Urunk, szentelj meg minket igéddel. Igéd igazság! Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Testvérek! Vajon megpróbáljuk beteljesíteni Ézsaiás próféciáját, amelyet ő elmondott Krisztus előtt talán ötszáz-valahány évvel? Megpróbáljuk teljesíteni, megpróbáljuk útmutatásként, parancsolatként, ajánlásként vagy álomként, vágyálomként olvasni, hallani a szavait az Istennek és valóra váltani őket?

Meg lehet próbálni, sőt már nagyon-nagyon sokszor megpróbálták. Az emberi történelem tulajdonképpen semmi másból nem áll, mint abból a szándékból, hogy Istennek ezt a tervét, szavait valóra váltsák. Fölkel az ember, és azt mondja: most már elég abból, hogy farkasok vagyunk, meg oroszlánok, és felfaljuk egymást, bántjuk, megverjük, kizsákmányoljuk és leöljük egymást. Elég ebből és most már változzunk meg és kezdjük el felnőni bárányra.

Ezt a célt tűzi ki minden társadalmi fejlődés, minden forradalom, minden háború, minden emberi reform és minden rendszerváltás. Ezt a célt tűzte ki a francia forradalom is és aztán az egyetlen tartalma végül is az lett, hogy ki-ki lefejezte a másikat. Ezt a célt tűzte ki a kapitalizmus is, és aztán végül csak a pénz maradt. Ezt a célt tűzte ki a szocializmus is, végül csak a hatalmasok jutottak hozzá a prófécia gyümölcseihez.

Úgy, hogy a beteljesítés helyett javaslom megfontolásra inkább egy filozófusnőnek a szavait. Néhány mondatot felolvasok tőle. Edith Steinnek hívják. Ő a 19. század végén született ortodox-zsidó család leányaként, tehát hithű zsidó, izraelita család gyermekeként. Amikor először találkozott Jézus keresztjével igazából, személyesen, akkor 23 éves volt. És úgy találkozott Jézus keresztjével 23 évesen, hogy egy munkatársa halála után meglátogatta annak özvegyét. És erről a találkozásról így ír, így írja le az özvegyet, akivel találkozott: „Bár a fájdalom érzékeny lelkét mélyen átjárta, a kereszt üdvszerző titokzatos áldozata, a megdicsőülés fénye sugárzott az asszony arcán. Ez volt az első találkozásom a kereszttel és azzal az isteni erővel, amelyben a hordozói részesülnek. Ekkor láttam először magam előtt a Krisztus megváltói szenvedéséből született egyházat, ami győzedelmeskedik a halál fullánkja fölött. És ebben a pillanatban összetört eddigi hitetlenségem, elhalványult zsidóságom és felragyogott bennem Krisztus a kereszt titkával.”

Tehát a Jézus Krisztussal való találkozásának az alkalmát a gyásszal való találkozás hozta meg ennek a filozófusnőnek. Az ő szava nyomán most szeretném egymás mellé tenni a testvérek segítségével, együttműködésével azt a három igét, amelyet felolvastam. A mai istentiszteletünk három igéjét tehát: Péter apostoltól a levélrészletet, János evangéliumából Jézus szavait, illetve Ézsaiás próféciáját, és próbáljuk meg együtt nézni őket, mint három szempontot, ugyanannak a dolognak három szempontját.

Az első szempontot állítsa elénk Ézsaiás könyve. Elmondja nekünk, hogy aki valójában kezében tartja a világot, bennünket, a sorsunkat és mindent, ami körülöttünk van, aki valójában befolyással rendelkezik és tesz, tehet valamit, - az Isten. Ezt mondja el a próféciában: Ő a maga elgondolása szerint tehet ilyent. Ő valamit eltervez és azt végrehajtja. És ez a valami, amit ő eltervez és megcsinál, az új teremtés. Újat teremt számunkra és újat teremt belőlünk. De legfőképpen újat teremt a vele való kapcsolatban. Újat teremt az élet alapjait illetően. Ezt fejezi ki az a a szó, amit használ: új eget és új földet teremtek. Tehát az Istennel való kapcsolatot teremti újjá: az eget és az élet, a létezés alapjait teremti újjá, a földet.

Péter apostol arról ír nekünk, hogy: Kedves ember! Ne próbáld meg ezt, a körülötted levő világot, emberi társadalmat, többieknek a viselkedését megjobbítani, hanem te, magad légy az Istennek tetsző és neki kedves a magad kis körében, ahol te vagy a gazda. Mert minden, amit teszel, az Isten országa szempontjából válik igazzá.

Jézus Urunk pedig - János evangéliumában - elmondja, hogy nem a dolgok változnak meg, ha valami változik, ha az Isten újat teremt, - nem a dolgok változnak meg, hanem a dolgok közepette Krisztushoz kötődik az életünk.

Szoktuk mondani joggal, hogy remény nélkül nem lehet élni. Ez egy régi katolikus kijelentés, és ez többféleképpen is érthető. Krisztus nélkül is lehet érteni. Krisztus nélkül - azt jelenti, hogy remény nélkül nem lehet élni, hogy valami rosszat azért bírunk ki, mert van esélyünk, kilátásunk arra, hogy valami jobb lesz helyette, jön valami jobb. Ennek a reményével, ennek az esélyével át tudjuk verekedni magunkat a rossz időszakon, a megpróbáltatásokon, hogy azt reméljük, ebből kilábalunk egyszer és utána következik egy jobb. Ezt jelenti ez a kijelentés: Krisztus nélkül. Krisztussal - pedig azt jelenti, hogy valami rosszon, megpróbáltatáson nem átverekedjük magunkat és túljutunk rajta, hanem benne megőriz bennünket az Isten szeretete számára és az által.

Ez a három szempont legyen előttünk minden örömben, meg minden problémában és az Isten segedelmével akkor megvalósulhat az, amit a mai istentisztelet zsoltára mond, hogy ujjong az egész föld. Még akkor is, ha bizonyos dolgokon nem mindig tudunk változtatni.

Imádkozzunk:

Urunk, te szeretsz minket. Segíts bennünket, hogy viszonozzuk, viszonozd bennünk önmagad felé a te szeretetedet. Ragyogj fel az életünkben, örömeinkben és megpróbáltatásainkban. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Oltári előtti befejező szolgálat.

Mondjuk el együtt hitünk erősítésére az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Az Ő békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Most vigyük imádságban Isten elé életünket:

Szerető Istenünk! Te őrizd meg közösségedet, népedet minden jó- és balsorsban. Te vezesd és tartsd meg néped hajóját azon a nagy tengeren, amelyet készítettél és amely néha terveddel szemben is hullámzik, de tudjuk, hogy te a kezedben tartod a hullámokat, a hajót és az életünket. Tudjuk, hogy tenálad van a helyünk, a te birodalmad részét képezi a hullám is, a tenger feneke is, meg a part is, ahová tartunk. Vigyél minket tetszésed szerint és a te csodálatos terved valósuljon meg a mi számunkra, a mi életünkben, a mi hitünkben is. Erre segítsd ezt a közösséget is minden istentiszteletünkön, minden imádságunkban, minden találkozásunk alkalmával. A te szeretetedbe ajánljuk népünket, hazánkat, embervilágunkat, szeretteinket. Te őrizz és vezess minket bölcsességedben. Jézus Krisztusért kérünk téged, az ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 267 (Semper Ernő1722-1758. Ulber Keresztély Sámuel 1714-1776, német)

1. Terjeszd e földön, Jézus, országodat, Mindenek lássák a te jóságodat. A földön élők mind megismerjenek, És tiszteljenek! - 2. Méltass mindenkit szent segítségedre, Hogy mind eljussunk te ismeretedre, S híven kövessük, mint megparancsoltad, Akaratodat! - 3. Te segíts minket neved félelmére És szent igédnek hű ismeretére. És add, hogy benne mindenek fölleljék Élet beszédét! - 4. Légy a sötétben mi világosságunk, Küzdelmeinkben teljes bátorságunk! Légy orvosunk a kínos szenvedésben Minden időben! - 5. Minden veszélyben védelmezz meg minket, Míg bevégezzük egykor életünket, S eljutunk innen dicsőség honába, A mennyországba!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek