Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2010-01-10

2010_01_10.doc — Microsoft Word Document, 139Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Vízkereszt ünnepe utáni 1. vasárnapi istentiszteletén, 2010. január 10.-án, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

0x08 graphic

Kezdő ének: 65 (Klopstock Frigyes Gottlieb 1724-1803, német. Kis János 1770-1846) - Liturgia: 2

1. Imádjátok Istenünket, Aki adta mindenünket! Atyánk ő, benne vigadunk, Néki élünk, néki halunk. - 2. A Krisztust magasztaljátok, Akit küldött jó Atyátok! Ő az, kit fejünknek vallunk. Néki élünk, néki halunk. - 3. Szentléleknek áldást zengjünk, Aki nékünk bölcs vezérünk! Az Úr Lelke hű támaszunk. Néki élünk, néki halunk. - 4. Örvendj, lelkem, harsogjatok Vigadozó szent szózatok! Szent, szent, szent a mi Istenünk, Tőle van éltünk s mindenünk.

Bevezetés:

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Fogadd kedvesen ajkam beszédét és szívem gondolatait, én Uram, kősziklám és Megváltóm! Az egek hirdetik Isten dicsőségét, keze munkájáról tanúskodik a menny. Nappal a nappalnak adja tudtul, éjszaka az éjszakának tesz jelentést! Nem beszéd ez, nem emberi szó, hangot sem hallani, szózatuk mégis betölti a földet, elhat a világ határáig! Dicsőség legyen az Úrnak örökké, gyönyörködjék az Úr alkotásaiban. Ámen.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy legyen most és mindörökkön-örökké.

Fogadd kedvesen ajkam beszédét és szívem gondolatait, én Uram, kősziklám és Megváltóm!

Liturgia:

Dicsérünk téged, mint jó Atyánkat, A te szent Fiaddal És Szentlélekkel, mi Vigasztalónkkal.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Bűnvallás:

Testvéreim, az Isten színe előtt gondoljunk méltatlan voltunkra. Valljuk meg neki bűnünket, és kérjük az ő irgalmát: Istenem, tiszta szívet teremts bennem, az erős lelket újítsd meg bennem. Ne vess el orcád elől, Szentlelkedet ne vedd el tőlem. Vidámíts meg szabadításoddal. Támogass, hogy lelkem készséges legyen, hogy taníthassam utaidra a hűtleneket. Mi vétkesek megtérjünk hozzád, az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia:

Uram Jézus, én imádságomra, Hajolj hozzám én kiáltásomra; Kérésemet kegyelmesen fogadd, Ne tekintsed méltatlan voltomat.

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Istenünk szeretetében megkönyörült rajtunk Jézus Krisztus által, akiben az Ige testté lett, itt élt közöttünk és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya Egyszülöttjének dicsőségét. Dicsőség legyen a magasságban Istennek, a földön békesség, és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia:

Ó, felséges Úr, mi kegyes Istenünk, Mily csodálatos a te neved nekünk! Nagy dicsőséged felhat az égre, Teljes vele a föld kereksége.

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Világosság Istene! Köszönjük, hogy Jézus Krisztus eljött, hogy a világ világossága, a keresők célja, a tévelygők útmutatója legyen, vízzel megkeresztelve, Lélekkel megáldva, szavaddal elhívva. Add, hogy hallgassunk rá, kövessük őt és mindenkor téged dicsőítsünk. Erre segíts bennünket Lelkeddel. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! A mai vasárnapnak, Vízkereszt ünnepe utáni 1. vasárnapnak az Ószövetségben megírt igéje Ézsaiás prófétától szól a 42. fejezet első 9 versében:

Így szól az ÚR:

Ez az én szolgám, akit támogatok, az én választottam, akiben gyönyörködöm. Lelkemmel ajándékoztam meg, törvényt hirdet a népeknek. Nem kiált, nem lármáz, és nem hallatja szavát az utcán. A megrepedt nádszálat nem töri össze, a füstölgő mécsest nem oltja el, igazán hirdeti a törvényt. Nem alszik ki, és nem törik össze, míg a törvénynek érvényt nem szerez a földön; tanítására várnak a szigetek.

Ezt mondja az ÚR Isten, aki az eget teremtette és kiterítette, szilárddá tette a földet, és növényt sarjasztott, leheletet ad a rajta lakó népnek, és lelket a rajta járóknak: Én, az ÚR, elhívtalak az igazságért, én fogom a kezedet. Megőrizlek, és benned ajándékozom meg szövetségemmel népemet, világosságommal a nemzeteket. Nyisd meg a vakok szemeit, hozd ki a börtönből a foglyokat, a fogházból a sötétben ülőket! Én vagyok az ÚR, ez a nevem, nem adom dicsőségemet másnak, sem dicséretemet a bálványoknak. A régebbiek már beteljesedtek, most újakat mondok. Még mielőtt kibontakoznak, tudatom veletek.

Így szól hozzánk erről Isten Igéje Pál apostol Rómába írt leveléből a 12. fejezet első 5 versében:

Ezt írja az apostol a gyülekezetnek:

Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.

A nekem adatott kegyelem által mondom tehát közöttetek mindenkinek: ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint. Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai.

Boldogok, aki hallgatják, a szívükbe zárják, és megtartják az Isten beszédét. Ámen.

Ének: 452 (Hodzsa Miloszláv Mihály 1811-1870)

1. Rád tekintek, mindenható Isten, Forró hálával áldoz most szívem. Mint mondod, templomod, úgy vagyok, Lelked által, ha néked szolgálok. - 2. Sokszor érzem, testem mily esendő, Elködlik-szürkül a szép jövendő - Jó Lelked éleszthet engemet: Erőre váltja gyöngeségemet. - 3. Kísértésben is te vagy reményem, Hadd járjak nyomdokodban serényen! Javamra szolgálhat a próba: Tégy áldássá, és indíts a jóra! - 4. Küldetésem napja míg világít, Gyarló szolgád többet nem kíván itt: Szeretet, hadd legyek követed; Így érjem el majd teljességedet!

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! Jézus szavát olvasom most. Így szól hozzánk a mai vasárnap evangéliumában a Máté írása szerinti evangélium 5. fejezetének a 13. versétől a 16. verséig:

Jézus szava így szól hozzánk:

Ti vagytok föld sója. Ha pedig a só megízetlenül, mivel lehetne ízét visszaadni: Semmire sem való már, csak arra, hogy kidobják, és eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város. A lámpást sem azért gyújtják meg, hogy a véka alá, hanem hogy a lámpatatóra tegyék, és akkor világít mindenkinek a házban. Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.”

Urunk, szentelj meg minket igéddel. A te igéd igazság! Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Testvérek! Aki esetleg nem volt itt szerdán, Vízkereszt napján, az istentiszteleten, az is bizonyára jól ismeri Jézusnak egy másik szavát, amelyet szintén ő mondott - különös dolog, de ugyanaz a Jézus mondta - János evangéliuma jegyezte fel a számunkra, amikor azt mondta Jézus: én vagyok a világ világossága. Most pedig azt mondja nekünk, a tanítványainak, hogy: ti vagytok a világ világossága.

Most akkor hogy van ez? Tulajdonképpen most ki a világ világossága? El kellene eldöntenünk ezen, a mai istentiszteleten. Nézzük meg, hogy miről beszél Jézus: világosságról, sóról. Azt mondja: ti vagytok a föld sója, meg a világ világossága.

Van itt nálam egy kis só. Nézzük meg, gondoljuk végig, hogy ennek a kis üvegcse sónak mit kellett tennie, mi mindent kellett elkövetnie, véghez vinnie ahhoz, hogy ő végre valahára só lehessen. Nos, hát semmit. Ő só. - Van itt nálam még egy csavarhúzó is. Mindegy, más is lehetne tulajdonképpen, az a lényeg, hogy ez nem só. Mit tehetne ez a csavarhúzó azért, hogy ő végre-valahára sóvá lehessen? Erre is egyszerű a válasz. Ugyanaz, mint az előbb, csak most mást jelent: semmit. Ő ugyanis nem só. Ezzel az egyszerű ténnyel, amit most tisztáztunk, talán elejét is vehetjük minden olyan félreértésnek, ami bizony elég gyakran becsúszik Jézus ezen szavai alapján és így aztán félreértést és kavarodást okozhat, hogy most akkor tulajdonképpen ki a világ világossága, sója - és hogyan, miképp és miért és miből?

A sót senki nem teszi sóvá, az Isten teremtette úgy, hogy só legyen. Nem tett érte semmit, ahogyan a csavarhúzó sem tehet semmit azért, hogy só lehessen. Nem fog sikerülni. Ennek ellenére sokszor úgy érezzük, hogy Jézus feladatokat bíz ránk.

Kiírja a hűtőszekrényre, hogy miket kell elvégezni, megcsinálni, és ott vagyunk magunkra hagyva a konyhában; olvassuk a tennivalók listáját, próbáljuk teljesíteni őket lélekszakadva. Szeretnénk felrázni magunkat Jézus szavaival, utasításaival, parancsaival. Szeretnénk fontos küldetést magunkra bízni és úgy érezzük, hogy van értelme az életünknek és fontosak vagyunk Isten számára és a világunk számára. Biztatjuk magunkat, hogy testvérei vagyunk, a „keresztyénség utolsó bástyája”, még most itt vagyunk a templomban, mi, akik még hiszünk az Istenben - mutassuk meg tehát, hogy van bennünk kurázsi, nekünk kell helyt állni, nekünk kell megmenteni az Istent. Írországban történik ez, ott az istenkáromlás ellen - írja a lapszemle. Nagyon érdekes dolog ez. Más európai országokban, itt Magyarországon is sokszor felvetődik bennünk az az igény, hogy szeretnénk az Isten javára irányítani a környezetünket, egymást, különösen a többieket. Szabályokkal, törvényekkel, rendeletekkel az életünk kereteit úgy irányítani, hogy lehetőleg az Isten szerint járjon a világunk. Tegyük meg mindazt, ami tőlünk telik.

Pedig a dolog nagyon egyszerű: semmi más nem történik a világunkban - az emberi bűnökön, sötétségen, gonoszságon kívül - mint az, amit az Isten kíván. Mindaz, ami az ő világossága. ami világosságot tőle jön. Mindent ő teremt meg. Mindent! Ő jelenti ki a tanítványairól, rólunk, hogy ti vagytok! Ezzel nem rak ránk terhet. Ahogy mi sem bízunk kőkemény missziót az üvegcse sóra, ha rászólunk, hogy: „figyelj só! - te mostantól só vagy”. - Nem teszünk semmit és nem mondunk ezzel semmit. Kimondjuk azt, ami már így van, mert az Isten megteremtette, mert ő így alkotta. Képes mindent az Isten megtenni, nem kötelez, hanem felhívja a figyelmünket arra, amit ő tesz, és amit tenni fog. Ezt mondja el nekünk az evangélium. Erről szól: mit tesz Isten! Halljuk meg, értsük meg és örüljünk neki és járjunk az ő világosságában.

A világunk ízetlen és sötét, fényre szorul. A cél tehát az Isten dicsőségének, világosságának a meglátása. Ízetlen és sötét világunkban egy egyszerű tényt közöl Jézus: ti vagytok a só és a fény! Úgy, ahogyan a hegyen épült város ott áll a hegyen. Nincs az az ember, aki olyan lepedőt készítsen a hegy tetejére, amelyik eltakarja. Nekünk sem fog menni, ha akarjuk sem. Odatett minket Isten az ő teremtett világába és nekünk adta az ő világosságát.

„Én vagyok a világ világossága - mondja Jézus -, „aki engem követ, az nem jár sötétségben, hanem övé az élet világossága”. Ez a második fele Jézus szerdai szavának, már jobban rendet tesz: övé az élet világossága, és azé, aki Jézust követi, vele él.

Isten dolgozik, rajtunk keresztül is. Ha nem ütünk a szavunkkal, hanem igazat szólunk szeretetben, - akkor működünk úgy, ahogyan ő elkészített minket. Ha nem átkozzuk azokat, akik minket átkoznak, hanem imádkozunk értük, akkor úgy teszünk, ahogy ő. Ha nem kapcsolódunk bele erőszaknak a sodrásába, akkor azáltal, hogy azt csináltuk, amit a mi Urunk, felhívjuk rá a figyelmet, őrá, aki dolgozik bennünk.

Még valamit. Nyugodtan figyeljük meg, most olvassuk hozzá Jézus szavaihoz még az előtte levő két verset is. Ezt mondja Jézus,mielőtt az előbb felolvasott szakaszt mondja: „Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a,prófétákat is, akik előttetek éltek”.

Mit mond Jézus? Boldogok vagytok, mert nem kell megvédenetek magatokat. Megvéd a mi Urunk azzal, hogy hozzá hasonlítunk. Nem emel ki semmi bajból, hanem dolgozik, végzi a maga munkáját, a maga teremtő munkáját. Teljesíti a célt, hogy meglátszódjon rajtunk, az életünkön, a hitünkben az Isten dicsősége.

Imádkozzunk:

Uram, köszönöm, hogy kiválasztottál. Ne engedj sötétben járni, jellegtelennek maradni. Őrizz meg a te dicsőséged számára. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Oltári befejező szolgálat.

Mondjuk el testvéreim reménységünk hitvallását, az Apostoli hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atyaisten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Az ő békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket és a gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Most vigyük Isten elé imádságban életünk dolgait:

Jó Atyánk, szerető Istenünk! Te légy világossága utunknak, tetteinknek és gondolatainknak. Te légy világossága közösségünknek, hogy örömünket találjuk igédben, a veled való találkozásban. Örömünket találjuk abban, hogyha igéddel megszólítasz, bátorítasz minket, figyelmeztetsz, hogyha sorsunkban kanyarokat és útjelző táblákat raksz ki, amelyek valamilyen módon feléd terelnek bennünket, mutatják az utunkat, segítenek. Add, hogy a te dicsőségedre szolgáljon életünk minden napja, minden dolgunk, amelyet csinálunk. Add világosságodat szeretteinknek, munkatársainknak, ismerőseinknek, barátainknak. Add világosságodat a családoknak, a közösségeknek, a nemzeteknek, az országoknak. Azoknak, akik vezetnek másokat a munkahelyeken; akik parancsokat adnak alárendeltjeiknek; akik kormányozzák az országokat, a világot. Add világosságodat mindnyájunknak, hogy különbséget tudjunk tenni a neked tetsző, te utad és a másféle út között. Hogy tudjuk jó szívvel és rád figyelve alázatosan dönteni az életünk kérdéseiben, válaszútjain. Őrizd meg világosságoddal az életünket, a hitünket minden kísértésben, betegségben, nyomorúságban, félelemben, halálban. Őrizd meg a tőled kapott életünket, hogy a te országodban kiteljesedjék és meglássunk téged. Jézusért kérünk, aki a mi világosságunk, utunk és életünk. Az ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 368 (Rist János 1607-1667, német)

1. Jézus, szent világosságom, Aki szerettél engem, S lettél a bűnből váltságom, Fogadd el dicséretem! Bár a te nagy kegyelmed Arra bírna, hogy téged Teljes szívvel szeretnélek Én, drágán megváltott lélek! - 2. Valami van ellenedre, Irtsd ki mindazt belőlem, Hogy tehessem tetszésedre, Amit kívánsz éntőlem; Add, hogy ami ártana, Tőled elszakítana, Bármily kedves is, kerüljem, Örömöm a jóban leljem! - 3. A te szent igéd vezessen Életemnek útjain, Tanítson élni helyesen, Bárhogy folynak napjaim; Oktasson bölcsességre, Keresztyén kegyességre, Elmémben az világítson, Hogy a bűn el ne csábítson! - 4. Még legkisebb jót sem tettem, Már te akkor szerettél; Életedet adtad értem, Magadhoz úgy öleltél. Ó, én édes Jézusom, Én megváltó Krisztusom, Add, hogy én is szeresselek, S mindvégig a tied legyek!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek