Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2009-12-31

2009_12_31.doc — Microsoft Word Document, 417Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Márk evangéliuma 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Márk evangéliuma 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Óév este istentiszteletén, 2009. december 31.-én, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 340 (Gerhardt Pál 1607-1676, német - Hintze J. 1622-1702) - Liturgia: 12

1. Légy csendes szívvel, légy békével, Bízzál ember az Istenben! Nála van öröm nagy bőséggel, Vele célhoz érsz mindenben. Ő minden boldogságnak Atyja, A bút örömre fordíthatja: Légy csendes szívvel! - 2. Ő bővelkedik kegyelemmel, És mint Atya, hajol hozzád. Féld őt gyermeki félelemmel, Kegyelemmel tekint reád. Bár kereszttel látogat néha, Segítségét mindig megadja: Légy csendes szívvel! - 3. Ha minden elhagy e világban, Mivel magad biztathatnád, Atyád minden nyomorúságban Vigasztalást és erőt ád. Könnycseppjeidet megszámlálja, Még fájdalmadat is megáldja: Légy csendes szívvel! - 4. Bár késik néha a segítség, De biztosan eljön végre. Ne zúgolódj, ha nyom az ínség, Utóbb válik üdvösségre. Ami lassan jön, jobban várod, Ami késik, jobban kívánod: Légy csendes szívvel! - 5. Lesz ünnepe Isten népének, Ha vége a hétköznapnak, Levethet minden köteléket, Örvendezhet és vigadhat. Ott az ég és föld Istenének Boldogan zeng a hálaének, Légy csendes szívvel!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Mindörökké uralkodik az ÚR! Nemzedékről-nemzedékre dicsérjétek az URat! Magasztallak téged, Istenem, áldom nevedet mindörökké. URam, te megvizsgálsz és ismersz engem, gondod van minden utamra, még nyelvemen sincs a szó, te már érted. Karoddal átölelsz, kezedet rajtam tartod. Az én segítségem az ÚRtól jön, aki teremtette a mennyet és a földet.

Dicsőség az Atyának, Fiúnak és Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy legyen most és mindörökkön örökké.

Mindörökké uralkodik az ÚR! Nemzedékről-nemzedékre dicsérjétek az URat!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Igéd legyen velünk most és életünk minden napján. Ámen

Kegyelem legyen nekünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Kedves Testvéreim! Azt énekeltük: Légy csendes szívvel!

Ez egy tipikusan sok ellenszenvet kiváltó, vallásos ízű mondat. - Így önmagában. - Hogyan csendesíthetném el magamat? Dobog a szívem, meg nem állhat! Dobog együtt mindnyájatokéval és mindenkiével. Hol a megoldás?

Nézzük meg erre az énekre, amit énekeltünk, Dávid zsoltárát. A 62. zsoltár 6. versétől olvasom:

Csak Istennél csendesül el lelkem, tőle kapok reménységet. Csak ő az én kőszálam és szabadítóm, erős váram, nem ingadozom. Istennél van segítségem és dicsőségem, erős sziklám és oltalmam az Isten. Bízzatok benne mindenkor, ti népek, öntsétek ki előtte szíveteket, Isten a mi oltalmunk!

Csak pára az emberek élete, hazug látszat a halandóké. Ha mérlegre kerülnek, a páránál is könnyebb mindegyik. Ne bízzatok zsarolt javakban, rablott holmival ne kérkedjetek! Ha gyarapszik is vagyonotok, ne bizakodjatok el! Szólott egyszer az Isten, és ezt a két dolgot értettem meg: Istennél van az erő; nálad van, URam, a szeretet. Te megfizetsz mindenkinek tettei szerint.

Urunk, szentelj meg minket Igéddel. A te Igéd igazság. Ámen.

0x08 graphic
Csendesedjünk el egy kicsit most, kedves Gyülekezet. Próbáljunk meg a közösségünk elmúlt évi eseményei előtt kicsit elcsendesedni. Nagyon rövid, pillanat-képeket szeretnék mutatni azért, hogy megpróbáljuk a segítségükkel csendre jutni:

0x08 graphic
0x08 graphic
0x08 graphic

0x08 graphic
0x08 graphic
0x08 graphic
0x08 graphic

0x08 graphic
0x08 graphic
0x08 graphic
0x08 graphic

0x08 graphic
0x08 graphic

0x08 graphic
0x08 graphic

Nagyon jó az, hogy az Isten népe ilyenkor, egy aránylag zajosnak mondható estén az Isten szava körül csendben ülhet. Persze ez a csend nem azon múlik, hogy mi magunkat csendben tudjuk. Megpróbálunk bebújni a párna és a paplan szigetelése alá, megpróbáljuk hangszigetelővé tenni a templomunk falait, ajtaját és ablakait, és csendben vagyunk. Minden mástól csendben. Nem azon múlik, mert a csend nem a miénk, és nem bennünk születik meg.

Ezt írja erről Reményik Sándor Békesség Istentől című versében; arról, hogy mi a békesség?

Nincs nyugalom, nincs nyugalom, - a szív,
Amíg ver, mindörökre nyugtalan.
De mindörökké nyughatatlanul,
Istentől mégis Békessége van.
Nyugalma nincs, de Békessége van.
Békesség Istentől.

Nincs nyugalom, nincs nyugalom, - vihar,
Örök hullámzás a víz felszíne.
De lent a mélyben háborítlanul
Pihen a tenger s az ember szíve,
Hadd hullámozzék a víz felszíne.
Békesség Istentől.

Nincs nyugalom, nincs nyugalom, - s ez a
Nyugtalanság, mint a járvány, ragad.
Te sugarazd szét békességedet
És szóval, kézfogással másnak add.
Az Isten Békessége is ragad.
Békesség Istentől.

Reggel mondd, délben mondd és este mondd
A Feltámadott első, szép szavát.
És ragyogóbbá lesz a reggeled
És csillaghímesebb az éjszakád.
És békességesebb az éjszakád.
Békesség Istentől.

Békesség Istentől: mi így köszönjünk,
Hogy köszöntésünkben lélek legyen -
Vihartépett fák - ágainkon mégis
Vadgalamb búg és Békesség terem.
Békesség: köszöntésünk ez legyen.
Békesség Istentől.

Az elmúlt év eseményei, kavargása, vidám, mozgalmas percei-napjai, vagy éppen fülsiketítő megpróbáltatásai között, hol kapok csendet? Hol lehet megpihenni, azaz reménységre lelni ezek között? Ez a kérdés.

Vagy épp a másik oldalról: a jövőképben „reménység”, hogy valamit remélünk-e a jövőtől, hogy van-e ígéretünk, vagy tervünk, vagy elképzelésünk egy szebb jövőre vonatkozólag? Hogy sikerekben gazdag évet remélünk magunknak és kívánunk egymásnak?

Tulajdonképpen minden ígéret, terv, koncepciók emberhez kötődők és emberi eredmények. Arról meg azt mondja Dávid a Zsoltárban, hogy könnyebb, mint a pára. Szerintem azonban terveink elpárolgó pocsolyájához képest a mi terveinknek, nagyon jól meg tudjuk látni az Isten tetteinek az óceánját.

Én, ha végignézem, végiggondolom, vagy számba veszem az elmúlt napomnak, vagy hetemnek, vagy évemnek az eseményeit, akkor nem tudom, de én nem találok ettől magam számára békességet. Nem tudok levonni egy tanulságot, hogy mindent jó felé teszek úgy, hogy megnyugodhatok. Sem elégedett nem lehetek, hogy többnyire jó dolgok történtek és ezért a jövőre is bizalommal tekinthetek.

Viszont hozzám is - Dávid szavaival a zsoltárban - egyet szólott az Isten. Nem véletlenül, mert olvassuk az Újszövetség lapjain, hogy sokszor, sokaktól, sokféleképpen szólt már az Isten, de végső soron Fia által szólt hozzám: egyszer és kettőt értettem meg belőle: Isten ereje a Krisztus evangéliuma, mert nagyobb és erősebb. Szeretetének én is részese vagyok.

Nagyon finoman fogalmaz Dávid zsoltárában. Azt mondja: Istennél van az erő. Azt mondja a testvéreinek, rámutatva Istenre. Utána azt mondja: nálad van, URam, a szeretet. Ezt már nemcsak nekik mondja, a testvéreinek. Ennek a szeretetnek már ő is részese. Ezt úgy mondja, mint aki Istenhez tartozik.

Így vigyük most, Isten szeretetébe vetett reménységgel, őelé minden napunkat, életünket. Így bízzuk kezére minden tervünket. Isten szeretetére való odafigyeléssel hallgassuk meg az ő parancsolatait, és hallgassuk meg, ahogyan ő Krisztus segítségével válaszol, Krisztust teszi mérlegre mi mellénk:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincsen bennünk bűn, becsapjuk önmagunkat, és nincs bennünk igazság . Ha pedig megvalljuk bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja, és megtisztít minket gonoszságunktól.

Ezek alapján kérem, szívetek szerint feleljetek a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekszel-e Isten akarata szerint élni? Igyekszel-e? - Igyekszem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint! Forduljunk most imádságban Istenhez és kérjük az ő irgalmát :

Uram, míg hallgattam, kiszáradtak csontjaim és kezed rám nehezedett. Ezért megvallom neked vétkemet, bűnömet nem takargatom, mert te megbocsátod bűnömet, amit vétettem. Ezért hozzád imádkozzék minden hívő amíg megtalálhat, mert még ha nagy vizek áradnak is, nem érik el, mert te vagy az oltalmam, megóvsz a bajtól és körülveszel a szabadulás örömével az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Isten szeretetében megbocsátott nekünk és eltörölte bűnünket Jézus Krisztus által, akiben megjelent az Isten szeretete, hogy senki el ne válasszon minket tőle. Ebben az ő szeretetében bízva hirdetem nektek, testvéreim, bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok a földön és a mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok és örüljetek Krisztusban reménykedő testvéreim. Isten az ő véréért minden bűnünket eltörölte. Az ő Lelke legyen velünk, hogy általa új életben járjunk. Ámen.

Jöjjetek, adjunk hálát az Úrnak és magasztaljuk nevét:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenhol, mindenkor hálát adjunk neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, akiben a láthatatlan Isten látható emberré lett és békességet hozott a világnak Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével, és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.

Liturgia: Itt az Isten köztünk, Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld, magasztal. Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei boldog lelkek. Ó, Urunk, Halld szavunk, Ha mi, kicsiny néped, Hódolunk tenéked!

Szent vagy, Urunk, nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre ebben a kenyérben és borban, általa testvéri közösséggé legyünk.

A mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én véremben, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, az Úr halálát hirdetjük, amíg eljön. Mert méltó a megöletett Bárány, Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezz meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Add Lelkedet mindnyájunknak, hogy Megváltónk keresztjének a titkát ünnepelve feltámadása erejében részesüljünk. Emlékezz meg egyházadról, amelyet Krisztus vérén megváltottál. Tégy benne egymás testvéreivé bennünket. Őrizz meg bennünket a Krisztusba vetett hitben. Tarts meg bennünket a tőled kapott békességben. Őrizd meg életünket minden viharunk, kísértésünk és bűnünk közepette. Emlékezz meg, Urunk, azokról, akik nélküled járják az útjukat. Szólítsd meg, fogd meg őket szereteteddel. Emlékezz meg, Urunk, azokról, akik hozzád vágyódnak, szenvedések közül kiáltanak hozzád, nélkülözést szenvedve keresnek és kérnek téged. Őrizd meg, tartsd meg szeretetedben, gyarapítsd őket hitben, szeretetben, beléd vetett bizalomban, neved dicséretében. Őrizz meg minket, mindnyájunkat, hogy hálaadással éljünk mindazzal, amit nekünk adsz, hogy tőled kérjük és fogadjuk el mindazt a jót és rosszat, ami az életünk, és a te neved legyen a mi segítségünk minden bűnünkben és megpróbáltatásunkban. Emlékezz meg azokról, Urunk, akik Krisztus békességében mentek el ebből az életből. És emlékezz meg minden elhunytról, akiknek a hitét egyedül te ismered. Téged imádunk és dicsérünk Jézus Krisztus által, mert ő a mi menedékünk, ő a mi csendességünk. Az ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Ó, áldott Krisztus, Isten szent Báránya, Ki világ bűnét vitted keresztfára, Irgalmazz nékünk, ó, kegyelmezz, kérünk! Adj békét nékünk!

Urunk békéje legyen mindenkor velünk! Íme, minden kész. Testvéreim jöjjetek Isten szeretetének oltárához!

Énekek:

1. ének: 174 (Nürnberg 1680. Neander Frigyes Kristóf 1724-1802,német)

1. Nap és év elröpül, Száll sebes nyíl módjára És vissza nem kerül Soha senki számára; Ím ez az év is már Gyorsan végére jár. - 2. Most jertek, hálával Dicsérjük Istenünket, Ki annyi áldással Szerette életünket, S naponként mint Atyánk, Híven vigyázott ránk. - 3. Ha munkánk híven folyt, Ha valami jót tettünk, Megsegítőnk ki volt? Erőt rá kitől vettünk? Szívünk dicsérete Nem őt illeti-e? - 4. Megvalljuk, szívünket Gyakran bűnnel szennyeztük, Ne büntess bennünket, Ahogy meg érdemeljük, Nagy irgalmú Atyánk, Szánó szemmel nézz ránk! - 5.Nagy kegyelmed nékünk Sok hetet, esztendőt ád, Eltűröd sok vétkünk, Hogy megtérjünk tehozzád; De majd üt az óra, Mely hív számadóra. - 6. Ha majd, örök bíránk, Székednél megjelenünk, Nézz irgalommal ránk, Hogy ott örvendezhessünk, Hol örök koronát A te kegyelmed ád!

2. ének: 177 (Bodrog Miklós sz. 1929)

1. Tehozzád száll fel énekünk Év alkonyán, jó Istenünk! Hálát adunk ma mindenért, Mit tettél gyermekeidért. Békét, erőt, egészséget, Áldást, minden jót és szépet Adtál nekünk hű Teremtő, Bűn hatalmából is megmentő - Téged zengünk, örök Isten! - 2. Száll az idő s az alkalom, Légy velünk égi irgalom, Mert sok jót elmulasztottunk, Míg csak magunkra gondoltunk. Testvér baját meg se láttuk, Mindig magunkat sajnáltuk, Bűnt bánni rest volt szívünk, Ám más hibáján törvényt ültünk - Szánj meg minket Örök Isten! - 3. Kőszívünket megtörheted: Hús-szívként szolgáljon neked. Add sziklazúzó igédet: Új évben legyen új élet. Szétszórt lelkünk tedd egésszé, Téríts minden jóra késszé, Hogy általunk a jövendőt Formáld: a boldog újesztendőt - Áldj meg minket, örök Isten!

Jöjjetek, mondjunk köszönetet Istennek

Áldunk és magasztalunk téged, mindenható szerető Istenünk, hogy napot napra hozol ránk, hogy időt adsz nekünk a szavad meghallására, a benned való megújulásra. Áldunk téged, hogy utánunk jössz, életünk minden viharában utánunk hajózol és megragadsz bennünket. Áldunk téged, hogy életük minden örömével és megpróbáltatásával a te szereteted felé hívsz és mutatod az utunkat. Áldunk téged, hogy te teszed az életünk minden fordulatát, minden ajándékát, minden hívását. Áldunk téged, hogy tetteiddel, szereteteddel körülölelsz minket. Őrizz meg bennünket igéddel, szólj hozzánk napról-napra, amíg itt járjuk utunkat. Őrizz meg, hogy el ne tévedjünk, hogy minden felszíni vihar között is, veled a mélyben csend legyen, hogy csak a te szavad szóljon és azt halljuk. Ámen.

Testvéreim! Menjetek el, hirdetve az Úr halálát és feltámadását. Tanúskodjatok az ő szeretetéről. Akik átéltétek a vele való közösséget, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel.

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia: Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága. Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága!

Himnusz:

Isten, áldd meg a magyart, jó kedvvel, bőséggel, Nyújts feléje védőkart, ha küzd ellenséggel, Balsors, akit régen tép, Hozz reá víg esztendőt, Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek