Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2009-11-01

2009_11_01.doc — Microsoft Word Document, 168Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 21. vasárnap istentiszteletén, 2009. november 1.-én, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 327 (Hiller Fülöp Frigyes 1699-1769, német)

1. Átölelt Isten nagy kegyelme, Méltatlanul, érdemtelen. Csodák csodáját látom benne, És hála tölti el szívem. Boldogan ujjong énekem, Ha kegyelmét dicsérhetem. - 2. Haragot, átkot érdemeltem, És Isten megkegyelmezett. Szent Fia vérzett énhelyettem, Hogy eltörölje vétkemet. Mért történt, fel nem foghatom! Csak kegyelem, csak irgalom! - 3. Jóvoltod hálás szívvel vallom, Örömmel áldom, hirdetem. Kegyelmed el nem hallgathatom, Épüljön rá az életem. Boldogság térdre hullani, Irgalmasságod áldani. - 4. Míg egykor véget ér itt az út, Kegyelmed védjen, Istenem! Szent Fiad vére tárjon kaput, Ha én, szegény megérkezem. Befogad ott az irgalom, S örök örömmel áldhatom.0x08 graphic

Az Atya, Fiú, Szentléleknek nevében. - Ámen.

Uram, kegyelmed betölti a földet, taníts engem rendelkezéseidre. Parancsolataid énekké váltak ajkamon, azon a földön, ahol jövevény vagyok. Uram! Éjjel is gondolok nevedre, megtartom törvényedet. Teljes szívből esedezem hozzád: légy kegyelmes, miként megígérted. Megfontolom minden utamat, lépteimet igéd ösvényére terelem.

Dicsőség az Atyának, Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy legyen most és mindörökkön-örökké. Ámen.

Uram, kegyelmed betölti a földet, taníts engem rendelkezéseidre.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Szeretett Testvéreim! Most Isten színe előtt gondoljunk méltatlan voltunkra, vizsgáljuk meg magunkat parancsolatainak a tükrében:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincs bennünk bűn, akkor megcsaljuk önmagunkat, és igazság nincs bennünk . Ha pedig megvalljuk bűnünket, hű és igaz az Isten, és megbocsátja, és megtisztít bennünket gonoszságunktól.

Ez alapján kérem Testvéreim, hogy most szívetek szerint feleljetek a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekezel-e Isten akarata szerint élni? Igyekezel-e? - Igyekezem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint! Forduljunk most Istenhez imádságban, tiszta szívünkből kérjük az ő irgalmát :

Istenem, te tudod, milyen balga voltam. Vétkeim nincsenek elrejtve előtted. Ne szégyenkezzenek miattam azok, akik benned reménykednek, Uram. Hallgass meg jóságos szeretettel, és fordulj hozzám nagy irgalmaddal. Ne rejtsd el orcádat szolgád elől, mert bajban vagyok. Siess, hallgass meg az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Isten megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken Jézus Krisztus által, aki azért jött a világba, hogy megmentse a bűnösöket. Ebben, az ő szeretetében bízva hirdetem nektek bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek a földön és a mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok, és örüljetek Krisztusban reménykedő testvéreim. Isten az ő véréért megbocsátotta bűnünket. Az ő Lelke legyen velünk, hogy általa új életben járjunk. Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:

Istenünk, te vagy a tökéletes szeretet. Felhozod napodat jókra-gonoszokra egyaránt, és azt akarod, hogy ellenségeinket is szeressük. Add Lelkedet, hogy jóval győzzük le a gonoszt, és minden küzdelmünkben megmaradjunk a te békességedben Jézus Krisztus Urunk által. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek, kedves Gyülekezet! Most Isten igéjét hallgassuk meg figyelemmel, nyitott szívvel. A mai vasárnapnak a levélbeli igéje Pál apostolnak az efezusi leveléből szól hozzánk a 6. fejezet 10. versétől a 18.-ig:

Erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. Öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben. Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak. Éppen ezért vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok. Álljatok meg tehát, felövezve derekatokat igazságszeretettel, és magatokra öltve a megigazulás páncélját. Felsarúzva lábatokat a békesség evangéliuma hirdetésérnek készségével. Vegyétek fel mindenképpen a hit pajzsát, amellyel kiolthatjátok a gonosznak minden tüzes nyilát. Vegyétek fel az üdvösség sisakját is,, és a Lélek kardját, amely az Isten beszéde. Minden imádságotokban és könyörgésetekben imádkozzatok mindenkor a Lélek által. Éppen azért legyetek éberek, teljes kitartással könyörögve az összes szentekért.

És így szól hozzánk az evangéliumbeli ige János evangéliumából, a 4. fejezet végéről:

Kapernaumban volt egy királyi tisztviselő, akinek betegen feküdt a fia. Amikor meghallotta, hogy Jézus megérkezett Júdeából Galileába, elment hozzá, és kérte, hogy jöjjön, és gyógyítsa meg a fiát, mert halálán van. Erre Jézus ezt mondta neki: „Ha nem láttok jeleket és csodákat, nem hisztek.” A királyi tisztviselő újra kérte őt: „Uram, jöjj, mielőtt meghal a gyermekem.” Jézus erre így válaszolt: „Menj el, a te fiad él.” Hitt az ember a szónak, amelyet Jézus mondott neki, és elindult. Még útban volt hazafelé, amikor szembejöttek vele a szolgái a hírrel, hogy a gyermeke él. Ekkor megkérdezte tőlük, hány órakor lett jobban. Azt mondták neki, hogy tegnap délután egy órakor hagyta el a láz. Megállapította tehát az apa, hogy éppen abban az órában, amelyben azt mondta neki Jézus: „A te fiad él.” És hitt ő, valamint az egész háza népe. Ezt pedig második jelként tette Jézus, miután megérkezett Júdeából Galileába.

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét! Ámen.

Ének: 357 (Franck János 1618-1677, német - Crüger J. 1598-1662)

1. Jézus, boldogságom, Közeledbe vágyom, Te vagy örömöm. Lelkem üdvösségét, Az életet, békét Neked köszönöm. Megváltó, jó pásztorom, Nálad nagyobb, drágább kincsem Égen-földön nincsen. - 2. Száz vihar ha támad, Menedék vár nálad, Biztos oltalom. Bár megrendül minden, Mellettem állsz híven Drága Jézusom. Légy velem, s nincs félelem. Bűn, pokol hatalma ellen Karod megvéd engem. - 3. Jézus, rád tekintek, S múló földi kincset Nem keresek én. Hírnevet, nagyságot, Sikert itt nem várok, Csak te légy enyém. Utamon ha fájdalom És kereszt vár, hordom hittel: Tőled nem szakít el. - 4. Jézus, üdvösségem, Örömöm, napfényem Te vagy halálig. Kik szeretik Istent, Azoknak itt minden Javára válik. Borúban visz bár utam, Te vagy fénylő napvilágom, Jézus, boldogságom!

Szószéki szolgálat:

Kegyelem legyen nekünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

0x08 graphic

Kedves Testvérek! A hatalmasságok üléseznek. Az ülésüknek, gyűlésüknek a tárgypontja a biztonságunk. A Biztonsági Tanács. Azok, akik arról tanácskoznak, hogyan lehetünk biztonságban, mert nagyon sokféle veszélytől félünk. Sokféle veszély fenyeget minket. Ott vannak mindjárt a terroristák, mint legközvetlenebb veszély, amelyet tetten érünk. Aztán az arabok, szélsőjobboldaliak, az antiszemiták és más hasonló veszedelmes elemek, amelyek mind-mind a biztonságunkra törnek. „Kedves Elvtársak, védekezzünk! És mert legjobb védekezés a támadás, ezért a legcélszerűbb, ha mindjárt semlegesítjük is magunk körül ezeket a veszedelmeket. Öltsünk magunkra tehát megfelelő ruhát, amely kioltja a veszély biológiai erejét. Vegyük kézbe a rakéták, tankok, vadászrepülőgépek irányítását és tüzeljünk. Semmisítsük meg az ellenség életterét, tartsuk ellenőrzésünk alatt a gondolatait, adjunk neki kábító-hatású dolgokat, hogy a kezük remegjen, és tüzes nyilaik ne találjanak célba. Tanácskozásunkat ezennel berekesztjük.”

Pál apostol szintén tanácskozást ír. Amit Áron fölolvasott az efezusi levélből, szintén a biztonsággal kapcsolatos ülésről szól. A Biztonsági Tanácshoz hasonlóan a fegyverek adta biztonságról. Mintha ugyanaz lenne, mégis vajon miben más? Miben különbözik a körülöttünk vélt vagy lévő veszedelmek elleni biztonságkeresésünk, a Pál apostol általírt efezusi biztonságtól?

Miben különbözik? Egyrészt az ellenség hollétében különbözik. Mert azt mondja, hogy nem test és vér ellen van a harcunk, hanem az ellenségünk mennyei magasságban van. Ez az egyik fontos különbség. A másik fontos különbség - nem kevésbé fontos - a fegyverek természetében illetve eredetében van. Mert azt mondja Pál apostol a biztonsági-tanácskozásán, „öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét”. És ettől kezdve csak ilyen fegyvereket sorol föl.

És most menjünk tovább. Hallgassuk meg még egy csodálatos prófécia szavaiban a biztonsággal és a fegyverekkel kapcsolatos ószövetségi evangéliumot. Hóseás próféta könyvéből olvasom a mai vasárnap igéjét a 2. fejezet 20., 21., és 22. versében:

Így szól az ÚR:

Azon a napon szövetséget kötök javukra a mezei vadakkal, az égi madarakkal és a földön csúszó-mászó állatokkal. Kiirtom az íjat, a kardot és a háborút az országból, és biztonságban élhetnek. Eljegyezlek magamnak örökre, eljegyezlek magamnak az igazság és a törvény, a szeretet és az irgalom ajándékával. Eljegyezlek magamnak a hit ajándékával, és megismered az Urat.

Urunk, szentelj meg igéddel. Igéd igazság!

Igehirdetés:

Különös az, hogy az Úristen az ígéretében a biztonságot szavatolja, a mi biztonságunkat, és ennek érdekében mit csinál? Kiírtja a fegyvereket. A mieinket, amelyekről a Biztonsági Tanács szokott beszélgetni. A mi biztonságunk érdekében kiírtja a mi fegyvereinket! Ezt teszi az Isten. És mit ad helyettük? Mi az ő fegyvere, amely biztonságot ad? Így mondja: eljegyezlek. Eljegyezlek magamnak, ami által megismered az eget. - Különös szó ez. Az az igazság, hogy így, ebben a formában: „Eljegyezlek magamnak”, evvel a kategorikus egyesszám első személyű alakkal, igazából csak Istent mondhatja hitelesnek.

Eljegyezlek magamnak” - és ezt Hóseás próféta által mondja, akinek azt a küldetést adja, hogy vegyen feleségül egy parázna nőt, és maradjon hűséges hozzá, amikor az másé lesz. Ez Hóseás élet-próféciája, az ő küldetése. És mellette azért hangzik a szó is, immár Istentől és immár nekünk. Arról szól, hogy az Isten szeret és a miénk. Függetlenül attól, hogy mit teszel, hová süllyedsz, hogy élsz és hova szánod el az életedet.

Kedves Gyülekezet, kell-e ennél nagyobb biztonság? Kell-e ennél nagyobb biztonság, mint amit az Isten adott nekünk evangéliumában a kereszt jelenségével? Azzal a szeretettel, hogy eljegyez magának és az övéi vagyunk.

Imádkozzunk:

Istenem, köszönöm neked a hűségedet. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Kedves Testvéreim! Most valljuk meg hitünket azzal a hitvallással, az Apostoli Hitvallással, amely Isten hűségét összefoglalja a számunkra:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Az Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket és a gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Úrvacsora.

Ének: 353 (Sántha Károly 1840-1928) - Liturgia: 13

1. Csak te vagy, Isten, minden bizodalmam, Benned van békém, benned nyugodalmam; Bár minden elhagy ezen a világon, Te vagy világom. - 2. Bárha az élet oly sötét gyakorta, Fényét örömnek zivatar kioltja; Te gyújtasz akkor világot az éjben, Ó, én Reményem! - 3. Kétség, sötétség nincs erőd felettem, Mert híven harcol az Isten érettem. Áthatja szívem csuda erejével, S megtart kezével. - 4. Béketűréssel ő ruház föl s hittel, Élő reménnyel ő áld, ékesít fel; Őbenne bízom, őt el nem veszítem, Vélem az Isten!

Emeljük fel szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor és mindenhol hálát adjunk neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki örök élettel koronázza meg az állhatatosakat. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével, és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.

Liturgia: Az Urat áldom én. Áldjuk dicséretekkel! Szent, szent, szent! - zengje szánk Angyali seregekkel! Kit ég és föld imád És dicsér szüntelen: Áldalak örökké Én is jó Istenem!

Szent vagy, Urunk, nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre ebben a kenyérben és borban, és általa testvéri közösséggé legyünk.

A mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta, és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, az Úr halálát hirdetjük, amíg eljön. Mert méltó a megöletett Bárány, Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Irgalmas Istenünk! Emlékezzél meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Add Lelkedet mindnyájunknak, hogy az ő keresztjének a titkát ünnepelve részesüljünk feltámadása erejében. Emlékezz meg egyházadról, népedről, amelyet Krisztus vérén váltottál meg. Teremts hitet bennünk, tarts meg bennünket a te békességedben, és add meg Krisztusban való egységünket. Őrizd meg népedet, megváltottjaidat országod számára. Őrizd meg azokat, akik már elmentek ebből az életből: szeretteinket, híres embereket, nevezetes szolgáidat, a névtelen hőseidet és azokat, akik nem ismertek téged. Őrizz meg bennünket, hogy a te szeretetedből éljünk, amíg élünk, és megálljunk minden kísértésünkben a te szeretetedből élve, a te ölelésedbe kapaszkodva. Urunk, téged imádunk, téged dicsérünk Jézus Krisztus által, akinek a nevében így fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia: Krisztus, Istennek Báránya, Értünk jöttél e világba. Szánj meg, szánj meg! Ó, irgalmazz nékünk! Áldj meg, áldj meg, Add békédet, kérünk!

Az Úr békessége legyen mindenkor tiveletek! Íme, minden kész. Jöjjetek, Testvéreim, Isten szeretetének oltárához!

Ének:

1. ének: 245 (Cselekedetek könyve 2. Scholtz László sz. 1911) - Liturgia:11.

1. Szentlélek, Lelke Atyának s Fiúnak, Jöjj sebes zendülő szélszárnyakon! Gyúljon ki lángod bennünk, mint kigyúltak Kettős tüzes nyelveid egykoron! Egy akarattal együtt vagyunk híven, Egy, csak egy óhajtás mindenik szívben, Jer, töltsd be népedet, Szentlélek Isten! - 2. Megfeszítettük Jézust gonosz kézzel, Isten azonban Úrrá tette őt. Isten jobbjáról, Krisztus ha lenézel, Szánd meg a bűntől megkeseredőt. Küldd el Szentlelkedet megtérésünkre, Pünkösd legyen vétkeink igaz tükre - Tisztítsd meg népedet, Szentlélek Isten! - 3. Nékünk lett az ígéret s fiainknak, Mindenkinek, kit még elhív az Úr. Újjászült gyermekek bölcsői ringnak, Az anyaszentegyház így gyarapul. Ó, de hány lélek bolyong messze szórva, Mennyi pogány vár még a hívó szóra - Gyűjtsd össze népedet, Szentlélek Isten! - 4. Szent keresztségünk a váltság pecsétje, Üdvösségünknek első záloga. Bűnbocsánatnak oltári szentsége A Krisztustól szerzett szent vacsora. Mindkettőt használd föl minden hívek közt Igéddel együtt, mint drága szent eszközt - Építsd meg népedet, Szentlélek Isten!

2. ének: 246 (Scholz László sz. 1911)

1. Csüggedt, alélt vagyok, Fáraszt a szó, Bénultan ér napom, Ha rossz, ha jó. Űzd el homályomat, Hozd fel világodat Szentlélek, drága hű Vigasztaló! - 2. Új élet Lelke vagy, Gazdag, csodás, Hittel kínálsz, s a hit - Feltámadás! Erőd kit felkarolt, Nem nyughat, mint a holt. Lendíti éltető Terv s alkotás. - 3. Édes fuvallatod Áraszd ki rám, S menten fogy bú, keserv, Szűnik hiány. Látván jóvoltodat Szívemben dal fakad. S ha már dicsérni tud, Mást nem kíván!

3. ének: 248 (Huszár Gál énekeskönyv 1574)

1. Ó, Teremtő Atya Isten, Ki Úr vagy földön és mennyben, Bűneinkben tekints reánk, Légy könyörülő jó Atyánk! - 2. Úr Jézus, áldott Megváltónk, Egyetlenegy Közbenjárónk, Ki értünk áldoztad magad: Jó pásztor, tartsd meg nyájadat! - 3. Szentlélek Isten, vezérünk, Lakozzál mibennünk, kérünk, Növelj minket igaz hitben, Szeretetben, reménységben! - 4. Egy Úristen, Szentháromság, Egy imádandó valóság, Ne hagyj tőled eltévednünk, Maradj mindhalálig velünk! - 5. A tied minden dicsőség Földön, mennyen, te szent Fölség, Tőled ered minden áldás, Téged illet az imádás.

4. ének: 249 (Behm Márton 1557-1622, német)

1. Ó, te dicső Szentháromság, Egy megfoghatatlan jóság, Atya, Fiú és Szentlélek, Légy velem ma és míg élek. - 2. Őrizd, Uram, testem, lelkem, Semmi kár ne érjen engem, És ne örüljön a sátán Gyarló szívem megromlásán. - 3. Örök kegyelme Atyámnak, Szeretete szent Fiának, Szentlelkének közössége Legyen szívem erőssége! - 4. Őrködj, Teremtőm, felettem, Megváltóm, légy énmellettem; Áldott, vezérlő Szentlélek, Bölcsességet tőled kérek. - 5. Te áldj meg és őrizz engem, Te világosítsd meg lelkem, Szent arcodat te fordítsd rám, Békességet te adj, Atyám!

Oltári előtti befejező szolgálat.

Mondjunk köszönetet Istennek. Imádkozzunk:

Urunk! Magasztalásodat hallotta fülünk, - add, hogy süket legyen veszekedés és békétlenség hangjára. Nagy szeretetedet látta szemünk, - add, hogy meglássa a megígért örök életet. Dicséretedet énekelte nyelvünk, - add, hogy az igazat vallja ezután. Templomodban járt a lábunk, - add, hogy a világosság útján járja ezután. Testedből részesült a testünk, - add, hogy új életet éljen ezután. Hála néked kimondhatatlan jóságodért. Ámen.

Testvéreim! Elmenvén hirdessétek az Úr halálát és feltámadását. Tanúskodjatok az ő szeretetéről. Akik átéltétek a vele való közösséget, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel!

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia:

Az Úristen nagy nevének A mennyen-földön zengjen ének! Nagy az Úr neve, felséges. Te is ember, Isten képe, Te keresztfán megváltott népe, Áldd őt, ki nagy és szentséges! Bár por vagy is, szeret, Megvédi ügyedet. Áldd őt szívből! Gyermeke vagy, Ő el nem hagy, Jóvolta hozzád igen nagy.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

6

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek