Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2009-08-30

2009_08_30.doc — Microsoft Word Document, 160Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 12. vasárnap istentiszteletén, 2009. augusztus 30.-án, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 61 (Diósgyőrben írt ének. Zöngedező Mennyei Kar 1692 - Tranoscius 1636) - Liturgia: 10

1. Dicsértessék, Uram, Örökké szent neved, Hogy ez ideiglen Gondomat viselted! Méltatlanságomat, Úristen nem nézted. Hogy így megtartottál, Hála legy0x08 graphic
en néked! - 2. Irgalmasságodnak Csodálatos volta, Az emberi elme Soha fel nem fogja; Te bőséges kezed Táplál szüntelenül, Sok jót adsz gyakorta Reménységen felül. - 3. Benned bízom, Uram, Ismerem hűséged. Csak tetőled várok Erőt, segítséget. Teljes életemben Tebenned remélek, Boldogulást, áldást Fölségedtől kérek. - 4. Tekints reám azért Kegyelmességedben, Viselj gondot rólam Én nagy szükségemben; Ne nézd bűneimet, Én édes Istenem, Mutasd meg, hogy te vagy Gondviselőm nekem! - 5. E földön míg élek, Adj jó egészséget, Alázatos szívet, Lelki csendességet; Áldj meg én munkámban Kívánt jó sikerrel, Végül koronázz meg Örök üdvösséggel!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Te vagy, Uram, bizodalmam, hozzád menekülök. Ne szégyenüljek meg soha. Ments meg, szabadíts meg irgalmaddal. Hallgass meg, és segíts meg engem. Légy erős kősziklám, ahová mindig mehetek, amelyet oltalmamra rendeltél. Istenem, te tanítottál ifjúkorom óta, mindmáig hirdetem csodáidat. Ne hagyj el késő vénségemre sem, hogy hatalmadat hirdessem a jövő nemzedéknek.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy legyen most és mindörökkön-örökké.

Te vagy, Uram, bizodalmam, hozzád menekülök. Ne szégyenüljek meg soha. Ámen.

Liturgia:

Dicsőség az Istennek a magas mennyekben, Fúnak, Szentléleknek Mindörökké! Ámen.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Bűnvallás:

Testvéreim, Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, valljuk meg neki bűnünket, és kérjük az ő irgalmát: Uram! Ne fedj meg haragodban, ne ostorozz indulattal, hanem kegyelmezz, mert elcsüggedtem. Gyógyíts meg, mert reszketnek tagjaim, reszket a lelkem. Fordulj hozzám, Uram, mentsd meg életemet bűneimtől az Úr Jézus Krisztusért. Ámen

Liturgia:

Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Mert tebenned bízik, Uram, az én lelkem, És tebenned nyugszik, Uram, az én szívem!

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk irgalmával a mi Istenünk Jézus Krisztus által, akinek a vére megtisztít minket minden bűntől. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség, és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia:

Dicsőség a magasságban Istennek! Békesség és jóakarat embernek! Világ bűnét Bárány Jézus elvetted. Téged áldunk Atya, Fiú, Szentlélek!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Jó Istenünk! Szereteted pazarlóan gazdag. Bőségesebben ajándékozol, mint várnánk. Nagyvonalúbban, mint érdemeljük. Szabadíts meg félelmeinktől, nyisd ki a szemünket csodáidra Jézus Krisztus által. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! Istennek az Ószövetségben megírt szava a mai vasárnapon Ézsaiás prófétától szól, a 29. fejezet végéről, a 17. verstől a 24. versig:

Így szól a prófécia:

Már csak kevés idő van hátra, és Libánon kertté válik, a kert pedig erdőnek látszik. Azon a napon a süketek is meghallják az írás beszédét, a vakok szemei pedig látni fognak a homály és sötétség után. Újra örömüket lelik az alázatosak az ÚRban, vigadnak a szegény emberek Izráel Szentje előtt, mert vége lesz a zsarnoknak, és elpusztul a csúfolódó! Kiírtják mindazokat, akiknek gonoszságon jár az eszük, akik vétkesnek nyilvánítják az embert a peres ügyekben, és tőrbe ejtik, akik feddeni merik őket a kapuban, semmit érő ürüggyel fosztják meg jogától az igazat.

Ezért így szól Jákób házához az ÚR, aki megváltotta Ábrahámot:

Nem szégyenül meg többé Jákób, nem sápad el többé az arca, mert ha gyermekei meglátják kezem munkáját, Szentnek vallják nevemet. Szentnek vallják Jákób Szentjét, és rettegnek Izráel Istenétől. A tévelygő lelkek észhez térnek, és a zúgolódok levonják a tanulságot.

És így szól erről Pál apostol a 2. Korinthusi levélben, a 3. fejezet 4. versétől a 9. versig bezárólag:

Ilyen bizodalmunk pedig a Krisztus által van Isten iránt. Nem mintha önmagunktól, mintegy a magunk erejéből volnánk alkalmasak, hogy bármit is megítéljünk; ellenkezőleg, a mi alkalmasságunk az Istentől van. Ő tett alkalmassá miket arra, hogy az új szövetség szolgái legyünk, nem betűé, hanem Léleké, mert a betű megöl, a Lélek pedig megelevenít.

Ha pedig a halálnak betűkkel kőbe vésett szolgálata dicsőséges volt, úgyhogy nem tudtak Izráel fiai Mózes arcára nézni arcának múló dicsősége miatt, hogyne volna még dicsőségesebb a Lélek szolgálata? Mert ha a kárhoztatás szolgálata dicsőséges, mennyivel dicsőségesebb az igazság szolgálata?

Boldogok, aki hallgatják, szívükbe zárják, és megtartják az Isten beszédét. Ámen.

Ének: 341 (Gerhardt Pál 1607-1676, német - Ebeling J. G. 1637-1676)

1. Ó, én lelkem, mért csüggedsz el? Van neked Istened, Őt nem vesztheted el; Ki venné el üdvösséged, A mennyet, amelyet Jézus szerzett néked? - 2. Földi kincsem, testem, lelkem Mindenem, Istenem Kegyelméből nyertem. Ha ő mindezt visszakéri, Nem bánom, Őt áldom, Ajkam őt dicséri. - 3. Ha ő súlyos terhet rak rám, Érjen bár Bú és kár, Ugyan mért aggódnám? Ha ő bölcsen azt rám mérte, Tudja jól, Mikor, hol Jöjjön segítségre. - 4. A haláltól én nem félek, Mert ha bár sírba zár, Szebb hazát remélek: Ott a szenvedésnek vége, Meggyógyít, ajtót nyit Örök üdvösségre. - 5. Enyém vagy, el nem eresztlek, Hitemmel, Lelkemmel Jézus átölellek. Ó, hagyj nálad hazát lelnem, Végtelen örömben Veled együtt lennem.

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békességünk Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

0x08 graphic
Kedves Testvérek! Képzeljük el ezt a helyzetet: bejön a Concorde-repülőgép a templomunkba, az ajtón, szépen békésen. Körözni kezd itt a csillárok körül. Beül a padba, elénekel egy éneket, aztán illedelmesen távozik. De mókás is lenne!

De hallgassák meg a Testvérek azt az esetet, amelynek az alkalmából Jézus ezt a képen látható, képzeletbeli helyzetet vagy legalábbis ehhez eléggé hasonlót felvetett. Ezt olvassuk a mai vasárnap evangéliumi igéjében Márk evangéliuma 10. fejezetében a 17. verstől kezdve a 27. versig:

Jézushoz odafutott egy ember, és térdre borulva előtte, azt kérdezte tőle: „Jó Mester, mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” Jézus így szólt hozzá: „Miért mondasz engem jónak? Senki sem jó az egy Istenen kívül. Tudod a parancsolatokat: Ne ölj, ne paráználkodj, ne lopj, ne tanúskodj hamisan, ne károsíts meg senkit, tiszteld atyádat és anyádat.” Az pedig ezt mondta neki: „ Mester, mindezeket megtartottam ifjúságomtól fogva.” Jézus miután rátekintett, megkedvelte, és ezt mondta neki: „Egy valami hiányzik még belőled: menj el, add el, amid van, és oszd szét a szegények között, akkor kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem.” A válasz miatt elborult az ember arca, és szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt. Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: „Milyen nehezen mennek be Isten országába a gazdagok!” A tanítványok megdöbbentek szavain, Jézus azonban ismét megszólalt, és ezt mondta nekik: „Gyermekeim, milyen nehéz Isten országába bejutni! Könnyebb a tevének a tű fokán átmenni, mint a gazdagnak az Isten országába bejutni!” Ők még jobban megrökönyödtek, és azt kérdezgették egymás közt: „Akkor ki üdvözülhet?” Jézus rájuk tekintett, és ezt mondta: „Az embereknek lehetetlen, de az Istennek nem, mert az Istennek minden lehetséges.”

Urunk, szentelj meg igéddel. Igéd igazság! Ámen.

Igehirdetés:

Könnyebb a Concorde-repülőnek ide, a templomba bejönni, mint a gazdag embernek Isten országába. De azért nézzük meg, miről is van szó? Mi az, hogy gazdag? És mi az a nagy vagyon, ami itt, ennek az embernek, ebben az esetben volt?

Mivel ajánlott olvasmány, elolvastuk most a „Kis herceg”-et a gyerekekkel. A Kis herceg sorra jár néhány bolygót, és meglátogatja az ott élőket. - Aki emlékszik rá, idézze emlékezetébe most ezt a utazást, és gondolja végig, kikkel találkozik a Kis herceg? - Találkozik a Királlyal, aki gazdag. Gazdag, mert mindent csak az uralkodás szemüvegén át tud nézni. Semmi más élethelyzet nem jut az eszébe, csak az, hogy ő uralkodik és parancsol. Gazdag a Fiú is, mert csak a dicséretet hallja meg, minden más elmegy a füle mellett. Gazdag a Részeges is, mert nincs más számára, nem létezik számára semmi más, a saját logikai törvénye szerint. Iszik, hogy felejtsen, - szégyelli magát, mert részeg. Gazdag a Földrajztudós is, mert soha nem indul el sehova. Gazdag a Csillagbirtokos is, mert minden percét leköti a birtoka. Gazdag a Lámpagyújtogató is, mert csak a parancs körül forog az élete.

Mi a közös bennük? Az, hogy gazdagok. Nem a vagyon értelmében, nem feltétlenül, hanem abban, hogy a kezük, az életük tele van valamivel, ami így aztán meghatározza, betölti az életüket, és ezzel együtt minden választás az életben, kizárja őket minden másból. Közülük senki sem indul útnak. Közülük senki sem megy, és tér haza - csak a Kis herceg. Mert lehetetlen, lehetetlen, hogy bármelyikük elinduljon, és aztán hazatérjen. Lehetetlen, hiszen odaköti őket a kincsük a bolygóikhoz.

A történet kapcsán tehát, amelyik Jézussal és ezzel az emberrel megesett, ne kezdjünk bankszámlákat méricskélni. Nagyon sok szegény özvegyasszony jár közöttünk, akinek nincs egyebe két fillérnél, és nem mondja rájuk Jézus, hogy boldogok. Mert „gazdagok”. Mert a reklámokban csillogó álom-gazdagság fogva tartja őket, és nem tudnak szabadulni a két fillérjüktől. Hátha egyszer több lesz belőle. - Van olyan is, hogy több lesz belőle, akkor a többtől nem tudnak szabadulni.

A tanítványok tehát, akik Jézussal utána beszélgetnek, miután ez az ember eltávozott szomorúan, - nagyon bölcsek voltak ebben az esetben. Figyelemre méltóan bölcsek, hiszen Jézus azt mondja: a gazdagok nehezen mennek be Isten országába, és ezek a szegény tanítványok, akiknek semmijük sincs, mert járják az utakat Jézussal, ezek a tanítványok mindjárt kapcsolnak és magukra gondolnak. És azt mondják: akkor ez nekünk lehetetlen. Nagyon bölcsek voltak ebben az esetben a tanítványok. Rögtön tudták az, hogy van még egy fogyatkozásod, az mindannyiuknak szól. Hogy mindannyiuk lehetetlenségéről van szó. Hogy hiába nagyon szimpatikus ez az ember, - még Jézusnak is szimpatikus, meg nekünk is szimpatikus, és bizony én elhiszem róla, hogy minden parancsolatot buzgón megtartott ifjúságától fogva, - Istennek semmi sem lehetetlen, még ez sem -, és mégis lehetetlen! Mégis a képtelenséghez hasonlítja Jézus ennek az embernek az üdvösségét - mindannyiunkéval együtt.

Ezért szól ez a kis eset nem a gazdag emberről, sem a szegényebbről. Miről szól? Hát talán leginkább a „repülő”-ről, ami bejön ide, köröz néhányat, leül, elénekel egy éneket és aztán távozik. Talán róla szól leginkább, Istenről, aki számára még ez is lehetséges, mert mindnyájan tudjuk, hogy ilyet csak Ő tehetne meg, ha akar.

És éppen erről szól az ézsaiás-i prófécia, amelyik virágzó kerteket lát maga előtt a kopár sziklákon, és istenfélő, boldog embereket lát maga körül, ha körülnéz a honfitársai között, és egyéb ilyen hasonló képtelenségekről beszél. - Erről szól Pál apostol szava, hogy az Isten megcsinálja azt, amit nem lehet. Amit nem tudunk megcsinálni, mert fogva tart a kincsünk. Ha Isten akarja.

Miért gondolom így, hogy akarja az Isten megtenni a lehetetlent? Azért, mert egy Concorde-repülőt - ugye tudjuk - magába fogadhat az ég és a föld. De azt halljuk az Istenről és az ő Fiáról, hogy őt nem fogadhatja magába az ég és a föld. Nem akkora. - És mégis velünk van: bejön ide, leül, körbejár közöttünk, elénekel velünk egy éneket és elmegy. És nekünk, „gazdagok”-nak, akinek tele van a kezünk, az életünk ,kinccsel, mozdulni sem bírunk, - asztalt terít a maga országában.

A történet belefullad egy beszélgetésbe Jézus és a tanítványai között, nem tudjuk meg a végét igazából. Mert ez, egy maximum balladába elegendő befejezés, hogy a gazdag szomorúan távozott. De hogy mi lett aztán, ki tudja?

Tehát a történetnek nincs vége, és mivel az evangélium arról szól, hogy Isten megteszi a dolgát, a lehetetlent, ezért meggyőződésem, hogy ez a történet erről az emberről, aki odajön Jézushoz, leborul előtte és megkérdezi az örök élet lehetőségeit, - ez az ember boldog lehet, mert a lehetetlent Isten megteszi érte.

És ugyanúgy üdvössége van, ahogyan nekünk. Persze, hogy mi lesz, azt nem tudom, de ezt, amit Isten megtett, ebben biztos vagyok.

Imádkozzunk:

Jó Urunk! Te értünk emberré lettél, és ez mindent megmagyaráz. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Oltár előtti befejező szolgálat.

Mondjuk el együtt az Apostoli hitvallást, amely Isten szeretetéről szól:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atyaisten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Az Isten békessége, amely meghalad minden emberi értelmet, meg fogja őrizni a szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Most vigyük Isten színe elé imádságban mindazt, amire szükségünk van:

Istenünk, szerető Atyánk. Kérünk téged mindazért, amire napról-napra szükségünk van. Kenyérért asztalunkra, szeretetért egymástól, azoktól, akiktől szeretetet tudunk kapni, és akiknek szeretetet tudunk adni. Könyörgünk jó akaratért a körülöttünk élők szívében. Könyörgünk bölcsességért mindannyiunk számára, hogy az életünket hordani és járni tudjuk a te akaratod szerint. Könyörgünk bölcsességért és jó akaratért minden ember számára, hogy megtalálják életük célját és kimenetelét. Könyörgünk jó akaratért és bölcsességért a felelősséget hordozó vezetők számára. Te adj tisztán látást nekik; hogy döntéseiket tetszésed szerint oldjuk meg, hogy az életünk útja a te Lelked vezetése alatt legyen; hogy tudjunk téged látni, hallani, ismerjünk téged annyira, hogy legyen bölcsességünk a magunk életét végigjárni, és egymás számára türelemmel, alázattal és szeretettel segítségül lenni. Kérünk téged mindazokért, akik bajban vannak. Te légy a gazdagokkal, hogy el ne bizakodjanak. Te légy a szegényekkel, hogy be ne szűküljön a szemük. Te légy a betegekkel, hogy el ne csüggedjenek, és le ne mondjanak a te szeretetedről. Te légy a halállal vívódókkal, hogy egyre erősebben készüljenek hozzád. Te légy a szomorkodókkal, hogy keressék az útmutatást és a holnapot tenálad. Te légy az iskolába menőkkel, hogy megmaradjon a lelkük és a testük országod számára. Te légy gyülekezetünk gyermekeivel és szüleikkel, hogy keressék a találkozást teveled. Te légy mindannyiunkkal, közösségünkkel, gyülekezetünk tagjaival és a közöttünk élő idegenekkel, hogy rád találjunk minden nap. Könyörgünk hozzád családtagjainkért, szeretteinkért, erőért, bölcsességért és üdvösségért. Könyörgünk Jenő bácsiért és családjáért, hogy erőt kapjanak tőled. Könyörgünk mindannyiunkért, hogy tudjunk úgy kérni tőled és úgy hálát adni neked, hogy közben a te színed előtt maradjunk, téged lássunk, és ne tévesztünk szem elől. Hallgass meg minket, és adj áldást a te szereteted szerint, a te szándékod szerint formálva utunkat Jézus Krisztusért, mert benne bízunk és ő mindent elrendezett már. Légy áldott, Istenünk, mindazért, amit közöttünk végeztél és végzel. Az ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 443 (Zinzendorf Miklós Lajos 1700-1760, német - Dreese A. 1620-1701)

1. Vezess, Jézusunk, S véled indulunk. Küzdelemre hív az élet, Hadd kövessünk benne téged! Fogjad hát kezünk, Míg megérkezünk! - 2. Adj erős szívet, Hogy legyünk hívek! És ha terhet kell viselnünk, Panaszt mégsem ejt a nyelvünk. Rögös bár utunk, Hozzád így jutunk. - 3. Sebzett szívünk majd Mikor felsóhajt, Vagy ha másért bánat éget, Adj türelmet, békességet, Reménnyel teli Rád tekinteni. - 4. Kísérd lépteink Éltünk végeig, És ha roskadozva járunk, Benned támaszt hadd találunk, Míg csak tart az út, S mennyben nyitsz kaput!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

5

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek