Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2009-08-16

2009_08_16.doc — Microsoft Word Document, 199Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 10. vasárnap istentiszteletén, 2009. augusztus 16.-án, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

0x08 graphic

Kezdő ének: 460 (Scholz László sz. 1911) - Liturgia: 10

1. Tisztítsd meg szíved, Jeruzsálem népe. Hogy megtartassál, mosódj hófehérre, Karmazsin színű bűneidből tisztulj, Hogy ki ne pusztulj! - 2. Szeplőtelen légy a Krisztus napjára, Mert igen nagy volt váltságodnak ára, Ártatlan omlott Királyodnak vére. - Térj meg kedvére! - 3. Nem járhatsz folyvást annyi undokságban, Részed így nem lesz mennyek országában. Vedd fel a harcot, Vedd fel a keresztet - Vagy üdvöd veszted! - 4. Élj botlás nélkül, szentül, feddhetetlen, Vizsgáld a törvényt lelkiismeretben. Inkább fonj gyarló tested ellen ostort, Semhogy bemocskold! - 5. Tisztítsd meg ajkad oltárról vett szénnel, Rútat ne illess, mit a lelked szégyell! Jót cselekedjél mindenekkel bőven, Minden idődben! - 6. Új teremtés vagy: vetkezd le a régit! Ördög ha üldöz, e világ ha rémít, Csak meg ne hátrálj, maradj meg az újban, Véled az Úr van!

Bevezetés:

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Szeret az Úr, azért nincs még végünk. Irgalma nem fogyott el, megújul reggelre kelve. Emlékezzél, Uram, mi történt velünk. Tekints ránk, és lásd meg gyalázatunkat. Az Úr akarta, hogy lerombolják Sion várfalát. Feldúlta hajlékát, lerombolta ünneplése helyét. Elvetette országát az Úr, elhagyta szentélyét, odalett Sion leányának minden ékessége. Véghezvitte az Úr, amit eltervezett, valóra váltotta, amit megmondott.

Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek, miképpen volt kezdetben, úgy legyen most és mindörökkön-örökké.

Szeret az Úr, azért nincs még végünk. Irgalma nem fogyott el, megújul reggelre kelve. Ámen.

Liturgia:

Dicsőség az Istennek a magas mennyekben, Fúnak, Szentléleknek Mindörökké! Ámen.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Bűnvallás:

Testvéreim, Isten színe előtt most gondoljunk méltatlan voltunkra, valljuk meg neki bűnünket, és kérjük az ő irgalmát: Urunk! Miért kiáltoznánk, ha vétkeztünk? Vezess igaz bűnbánatra, hogy kutassuk és vizsgáljuk meg útjainkat. Emeljük föl a szívünket hozzád, és lássuk meg, mi voltunk a vétkesek és engedetlenek. Ez nehezedett ránk. Te pedig jó vagy a benned reménykedőhöz, aki hozzád fordul. Jó szabadításodra várni, mert még ha megszomorítasz is, nagyon szeretsz az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia:

Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Irgalmazz, Úristen, immáron énnékem, Mert tebenned bízik, Uram, az én lelkem, És tebenned nyugszik, Uram, az én szívem!

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlanokon, az Isten Jézus Krisztusért, aki szeretett minket, és önmagát adta értünk áldozatul. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség, és az emberekhez jóakarat. Ámen.

Liturgia:

Dicsőség a magasságban Istennek! Békesség és jóakarat embernek! Világ bűnét Bárány Jézus elvetted. Téged áldunk Atya, Fiú, Szentlélek!

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Mindenható örök Isten, aki ma is adod nekünk kegyelmedet, és megengeded, hogy házadban összegyűljünk, adj hitet nekünk, hogy megbecsüljük a helyet és az alkalmat, amikor és ahol találkozol velünk az Úr Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek, kedves Gyülekezet! Istenünk szavát hallgassuk most figyelemmel, nyitott szívvel. Pál apostol 1. Korinthusi levelének a 12. fejezetéből szól a mai vasárnap levélbeli igéje, a fejezet első 11 versében:

Így ír az apostol a gyülekezetnek:

A lelki ajándékokra nézve pedig, testvéreim, nem szeretném, ha tudatlanok lennétek. Tudjátok, hogy amikor pogányok voltatok, ellenállhatatlanul vitt és sodort valami benneteket a néma bálványokhoz. Ezért tudtotokra adom, hogy senki sem mondja: „JÉZUST ÁTKOZOTT”-nak, aki Isten Lelke által szól; és senki sem mondhatja: „JÉZUS ÚR”, csakis a Szentlélek által.

A kegyelmi ajándékok között ugyan különbségek vannak, de a Lélek ugyanaz. Különbségek vannak a szolgálatokban is, de az Úr ugyanaz. És különbségek vannak az isteni erő megnyilvánulásaiban is, de az Isten, aki mindezt véghezviszi mindenkiben, ugyanaz. A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele. Mert némelyik a Lélek által a bölcsesség igéjét kapta, a másik az ismeret igéjét, ugyanazon Lélek által. Egyik ugyanattól a Lélektől a hitet, a másik ugyanazon Lélek által a gyógyítások kegyelmi ajándékait. Van, aki az isteni erők munkáit vagy a prófétálást kapta; van, aki a lelkek megkülönböztetését, a nyelveken való szólást, vagy pedig a nyelveken való szólás magyarázását kapta. De mindezt egy és ugyanaz a Lélek munkálja, aki úgy osztja kinek-kinek ajándékát, amint akarja.

És így szól hozzánk Lukács evangéliumából a mai napnak az evangéliumi igéje a 19. fejezetben, a 41. verstől kezdve a fejezet végéig:

Amikor Jézus közel ért Jeruzsálemhez, és meglátta a várost, megsiratta azt, és így szólt: „Bár felismerted volna ezen a napon te is a békességre vezető utat! De most már el van rejtve a szemeid elől. Mert jönnek majd reád napok, amikor ellenségeid sáncot húznak körülötted, körülzárnak, és mindenfelől szorongatnak, földre tipornak téged és fiaidat, akik benned laknak, és nem hagynak belőled követ kövön, mert nem ismerted fel meglátogatásod idejét.”

Azután bement a templomba, és kezdte kiűzni az árusokat, ezt mondva nekik: „Meg van írva: És az én házam imádság háza legyen, ti pedig rablók, barlangjává tettétek.”

Ezután naponként tanított a templomban. A főpapok, az írástudók a nép vezetőivel azon voltak hogy elveszítsék, de még nem találták meg a módját, hogy mit tegyenek vele, mert az egész nép - hallgatva őt - rajongott érte.

Boldogok, aki hallgatják, szívükbe zárják, és megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 245 (Cselekedetek könyve 2. - Scholtz László sz. 1911)

1. Szentlélek, Lelke Atyának s Fiúnak, Jöjj sebes zendülő szélszárnyakon! Gyúljon ki lángod bennünk, mint kigyúltak Kettős tüzes nyelveid egykoron! Egy akarattal együtt vagyunk híven, Egy, csak egy óhajtás mindenik szívben, Jer, töltsd be népedet, Szentlélek Isten! - 2. Megfeszítettük Jézust gonosz kézzel, Isten azonban Úrrá tette őt. Isten jobbjáról, Krisztus ha lenézel, Szánd meg a bűntől megkeseredőt. Küldd el Szentlelkedet megtérésünkre, Pünkösd legyen vétkeik igaz tükre - Tisztítsd meg népedet, Szentlélek Isten! - 3. Nékünk lett az ígéret s fiainknak, Mindenkinek, kit még elhív az Úr. Újjászült gyermekek bölcsői ringnak, Az anyaszentegyház így gyarapul. Ó, de hány lélek bolyong messze szórva, Mennyi pogány vár még a hívó szóra - Gyűjtsd össze népedet, Szentlélek Isten! - 4. Szent keresztségünk a váltság pecsétje, Üdvösségünknek első záloga. Bűnbocsánatnak oltári szentsége A Krisztustól szerzett szent vacsora. Mindkettőt használd föl minden hívek közt Igéddel együtt, mint drága szent eszközt - Építsd meg népedet, Szentlélek Isten!

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet! Kérem hallgassátok meg nyitott szívvel és együtt érző lélekkel azt a panaszt, amit fölolvasok:

Miért kell látnom a romlottságot és néznem a nyomorúságot? Erőszak és önkény van szemem előtt. Folyik a per, és viszály támad. Azért nem érvényesül a törvény, nem hoznak soha igaz ítéletet, mert a bűnös kijátssza az igazat: ezért hoznak igazságtalan ítéletet. …

Rettenetes, félelmetes ez a nép, önmaga szabja meg törvényét és méltóságát. … Csúfot űz a királyokból, kineveti a hatalmasokat. Nevet az erődítményeken, sáncot emel a földből, és elfoglalja őket. Azután mást gondol, és tovább megy. Vétkes ő, mert a saját erejét isteníti.

URam, ősidőktől fogva te vagy az én szent Istenem! Nem fogunk meghalni! URam, te az ítélet eszközévé tetted őt! Kősziklám, te arra szántad, hogy büntessen!

Szemed tiszta, nem nézheted a rosszat, nem tudod elnézni az elnyomást. Miért nézed el hát a hűtlenséget, miért hallgatsz, amikor a bűnös tönkreteszi a nála igazabbat? …

Vajon örökké tart az, hogy kiveti hálóját, és gyilkolja a népeket kíméletlenül?

Szent Habakuk! Micsoda panaszok! Nem a mai Magyarország panasza, hanem a régi Izraelé, - persze lehet köztük hasonlóság. Most, a mai vasárnapot Jeruzsálem pusztulásának az emléknapjaként emlegetik, és erről a pusztulásról és a miatta való keserűségről szólt eredendően ez a panasz. De alapjában véve örök panasza az embernek.

Nos, mi lett ezekkel a kérdésekkel? Nyilván valamiféle válasz reményében fogalmazták meg őket. Nyilván azért tették föl őket, hogy valamiféle megoldás vagy válasz akadjon rájuk.

A kérdések után közvetlenül Habakuk próféta könyvének a 2. fejezetében, az első négy versben ezeket olvassuk a mai vasárnapnak az ószövetségi igéjeként:

Így szól a próféta:

Őrhelyemre állok, odaállok a bástyára, figyelek, várva, hogy mit szól hozzám és mit felel panaszomra.

Az ÚR szólt is, és ezt mondta: Írd le ezt a kijelentést, vésd táblákra, hogy könnyen el lehessen olvasni! Mert ez a kijelentés meghatározott időre vonatkozik, hamarosan célhoz ér, és nem csal meg; ha késik is, várd türelemmel, mert biztosan bekövetkezik, nem marad el. Az elbizakodott ember nem őszinte lelkű, de az igaz ember a hite által él.

Urunk, szentelj meg igéddel. Igéd igazság! Ámen.

Igehirdetés:

Mit felelt Isten Habakuk panaszára? - Nem tudom. Van még itt szó a könyvének a hátralevő részében a romboló ellenség elleni próféciákról, de Habakuk könyvében nem azok az érdekes részek, hanem ez a négy mondat, amit fölolvastam. Úgy, hogy a válasz igazából nem ismert, meg az, hogy konkrétan arra mit mondott, azt lehet sejteni, de számunkra nem az a fontos. Inkább figyeljünk ezekre a mondatokra. Amit Habakuk tesz, ahogyan viselkedik a panaszai közepette.

Nézzük meg, mit mond az utolsó mondatban: Az elbizakodott ember nem őszinte lelkű. - Mi az, hogy elbizakodott ember? Az az elbizakodott ember, aki nem kérdez, vagy ha kérdez, akkor is olyan célzott kérdéssel kérdez, hogy tulajdonképpen ő már tudja a választ, illetve tudja, hogy mit akar hallani válaszul, - tehát igazából olyan kérdésre, amire ő várna, válasz nincsen, hanem ő mondja a választ.

Az ilyen, nem-elbizakodott - mondja Habakuk - az él, vagyis az Isten terveiben az az ember marad meg, aki várja a választ. Aki Istennel szeretne kommunikálni, annak először is nagyon fontos, hogy ne tudja előre Isten válaszait.

Úgy kérdezni, hogy előre tudjuk, vagy nem várjuk meg a választ, még emberek között is mulatságos helyzeteket tud teremteni, mikor valaki találkozik valaki barátjával az utcán és akkor: Szervusz! Hogy vagy? Ugye jól? Én meg ilyen vagy olyan rosszul vagyok... Ez nem valami nyitott beszélgetés, hát még Istennel szemben!

0x08 graphic

Az italautomatánál előre tudjuk a választ. Azért csinálták. Persze van olyan, hogy meglepő válaszokat ad az italautomata, de olyankor azt mondjuk rá, hogy elromlott. Ha jól működik, akkor előre tudjuk, hogy mit fog csinálni. Tudjuk, hova kell nyúlni a pohárért, tudjuk, melyik gombot szeretnénk megnyomni, és melyik gomb megnyomása után, az ismert helyről elővett pohárból milyen ízt fogunk érezni.

Az Istennel való kommunikáció ennél összetettebb.

Nem jön haza a cicánk, péntek este óta nagyjából. Amennyire nem lehet kész választ mondani arra, hogy hol van, merre jár, mi van vele, mikor jön meg, megjön-e? - úgy nem lehet Isten szájába adni a válaszokat, az eseményeket, a sorsunkat, a kéréseink teljesítését - egyáltalában azt, amit tőle várunk.

0x08 graphic
Jeruzsálem pusztulásának az emlékhelye az a siratófal, ami - állítólag - a templomból áll még, Krisztus után 70 óta is, sok imának, könyörgésnek, várakozásnak, hajlongásnak a tanújele ez a fal. Tömegek zarándokolnak hozzá folyamatosan. Van olyan, hogy alig lehet látni a falat, mert elborítják az előtte álló emberek.

0x08 graphic

Nekem ez volt a legszimpatikusabb kép a siratófalról. - Nem biztos, hogy tényleg az van rajta, amit én belemagyarázok persze, csak most kérem a testvéreket, hogy úgy figyeljék ezt a képet, ahogy én gondoltam vagy láttam.

Egy katona van a falnál, nála van a fegyvere, hogyha kell, ha majd szükséges, akkor tudjon indulni és használni azt, - de most leengedve van a háta mögött. Nincs kibiztosítva. Most nem a kezében van, hanem most az emberünk áll a falnál, áll Isten előtt, és nézi, várja, olvassa, hogy mit szól az Isten?

Ábrahám jutott eszembe róla, - már csak azért is, mert ma Ábrahám névnap van -, akinek megvoltak az emberi eszközei, megvoltak az emberei, a vagyona, a tehetsége, az agyafúrtsága; - ezeket hogy használta. Ábrahám a Bibliában feljegyzett történetekben ritkán szól Istenhez. Amikor szólt is, abból sem sült ki mindig jó, vagy nem volt feltétlenül rajta áldás, inkább az a lényeges benne, ahogy Isten szól hozzá. És ő pedig - anélkül, hogy a Biblia szót is idézne esetleges válaszából, hogy volt-e egyáltalán neki - megy és hallgat az Istenre. Csak a néma elindulásain volt áldás Ábrahámnak.

Isten szavát nem jó előre tudni - pontosabban azt vélni, hogy tudjuk előre -, mert Isten szava az előtte való nyitottságban érkezik meg, - de Isten szava van! Reális, valóságos. Hangzik és cselekszik!

Így mondja a próféta, pontosabban neki az Úristen: a kijelentést, ami érkezik, vésd táblákra, hogy könnyen el lehessen olvasni; meghatározott időre vonatkozik, célhoz ér, nem marad el, biztosan bekövetkezik. Tehát az Isten szava nem időtlen homály, hanem realitás.

Amióta tudom, hogy Isten Jézust képes volt meghalni hagyni miattam, azóta tudom, hogy a kollektív vagy egyéni, személyes panaszainkra szóló válasza Istennek - nem a tanítása, hanem a panaszainkra szóló válaszlépései -, azok megtörténnek. Ma vagy holnap, jövőre vagy sokára, itt vagy odaát, de sokkal valóságosabbak, mint én tudnék mondani. Szeretete számunkra is érthető és elfogadható választ ad. Ebben a szeretetben tájékozódva, ennek a szempontjából figyelve az Isten mozdulatait, nagyon-nagyon fontos az, amit a próféta csinál, és tudtul ad nekünk: Figyelek, várva, hogy mit szól hozzám.

Imádkozzunk:

Uram, te mindenkihez szólsz, mindenkihez. Kérlek, nyisd meg a lelkemet, gondolataimat, személyiségemet, hogy figyeljek rád. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Oltári befejező szolgálat.

Mondjuk el együtt az Apostoli hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atyaisten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Az Isten békessége, amely meghalad minden emberi értelmet, meg fogja őrizni a szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Most vigyük Isten színe elé imádságban mindazt, amire szükségünk van:

Atyánk! Jézus Krisztusért kérünk téged, hogy maradj velünk áldásaiddal. Könyörgünk gyülekezetünkért, szeretteinkért és embervilágunkért. Könyörgünk a nyomorúságban levőkért és a hatalmasokért. Könyörgünk azokért, akik felelősséget hordoznak mások élete, sorsa fölött, hogy a te bölcsességeddel tegyék dolgukat. Könyörgünk azokért, akik küszködnek gyásszal, halálfélelemmel, betegséggel, hogy a te kegyelmedből tudjanak tovább élni. Urunk! Könyörgünk Piroska néniért és Pali bácsiért, hogy őrizd meg őket a te erőddel, a te Lelkeddel a szeretetben, a hűségben és az erőben. Könyörgünk hozzád választott népedért, Jeruzsálem népéért, hogy keresésükben és várakozásukban találjanak meg téged, aki itt vagy velünk, közöttünk Krisztusban. Könyörgünk hozzád a nemzetekért és a nemzetiségekért, a haragvókért és a haragot szítókért, hogy add nekünk békességedet. Adj bölcsességet, hogy céljainkat a te szavad mérlegére tegyük, és aszerint erősödjünk meg bennük, vagy vessük el őket. Könyörgünk hozzád, hogy te adj erőt megvalósítani azt, amit szeretnél, és te adj erőt lemondani arról, amit nem akarsz. Könyörgünk hozzád, hogy legyen szívünk és türelmünk kiállni a tőled kapott fegyverekkel életünk bástyáira és várni szavad, hogy aztán az történjen, ami te szavaddal mondasz. Könyörgünk hozzád, így mozgass bennünket, áldj meg, tégy bölccsé és őrizz meg a te országod számára, hogy végül majd megérkezzünk hozzád. Jézusért kérünk, akinek a nevében így fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 380 (Tranoscius énekeskönyv, szlovák - Skultéty A. korálkönyve 1798)

1. Uram, Jézus, drága kincsem, Más üdvösségem itt nincsen; Nagy vágyódva várlak téged, Hozd idején segítséged, Ó, Jézusom, ó, Jézusom! - 2. Ezerszer is kér a lelkem: Nézz rám Uram, szánj meg engem, Óvj meg minden csüggedéstől, Ments meg bűntől, szenvedéstől, Ó, Jézusom, ó, Jézusom! - 3. Mi édesebb szent nevednél? Mi jobb a te kegyelmednél? Ha azt tőled megnyerhetem, Világ kincse nem kell nekem, Ó, Jézusom, ó, Jézusom! - 4. Mikor terád emlékezem, És nevedről elmélkedem: Betöltesz új reménységgel, Túláradó örvendéssel, Ó, Jézusom, ó, Jézusom! - 5. Szívem lángját élesztgetve, Szíts föl még több szeretetre, S add, ha itt nem dobog többé, Ott éljek veled örökké, Ó, Jézusom, ó, Jézusom!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

6

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek