Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2009-08-02

2009_08_02.doc — Microsoft Word Document, 97Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ

Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Szentháromság ünnepe utáni 8. vasárnap istentiszteletén, 2009. augusztus 2.-án, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 282 (Új Zengedező Mennyei Kar 1743)

1. Jézus, mi üdvösségünk, Isten testté lett Igéje, Elhordoztad sok vétkünk, Jóságod jött segítségre, Hogy minket dicsőségedbe, Vígy szentjeid seregébe. - 2. Ó, te kívánatos kincs, Tedd gazdaggá életünket! Nálad drágább javunk nincs, Szentlelked vezessen minket, Hogy igédet hallgathassuk, És hűséggel megtarthassuk. - 3. Bátorító Szentlélek, Gyújts bennünk világosságot, És te adj híveidnek Szívébe szent buzgóságot! Hogy tőled áldást nyerhessünk, Kérünk, kegyelmes Istenünk.

Bevezetés

Az Atya, Fiú, Szentléleknek nevében. - Ámen.

Nagy az ÚR szeretete irántunk, és hűsége örökké tart. Adjatok hálát az Útnak, mert jó, mert örökké tart szeretete. Adjatok hálát az istenek Istenének, mert örökké tart szeretete. Nagy csodákat művelt népével, mert örökké tart szeretete. Gondolt ránk megaláztatásunkban, mert örökké tart szeretete. Megszabadított ellenségeinktől, mert örökké tart szeretete. Ő ad eledelt minden élőlénynek, mert örökké tart szeretete. Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek. Miképpen volt kezdetben, úgy legyen most és mindörökké. Hűsége örökké tart.

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Jó Istenünk, akit Jézus jóvoltából Atyánknak hívunk, csodálatos a te mindent átfogó, személyválogatást nem ismerő szereteted. Késztess minket arra, hogy szívesen tegyük akaratodat, és úgy szeressük embertársainkat, ahogy te látod őket. Atyánk, dicsérjük jóságodat. Krisztusunk áldjuk irgalmadat. Szentlélek, kérjük szeretetedet. Ámen.

Keresztelő

Ének: 297 (F. Varga Lajos 1856-1939)

1. Ó, örök Isten, ki Atyánk vagy nékünk, Ím, leborulva, esedezve kérünk: E kicsiny gyermek egész földi éltét Karjaid védjék! - 2. Megváltó Jézus, gyermekek barátja, Vedd őt öledbe, kezed óvja, áldja, Légy te őnéki út, igazság, élet, És híveddé tedd! - 3. Szentlélek Isten, te örök fényesség, Általad teljes az igaz keresztség. Bűnt és kísértést kicsinyedtől űzd el Mennyei tűzzel!

Békesség néktek! Feltámadott Jézus Urunknak e szavával köszöntelek benneteket gyülekezetünkben. Hallgassátok meg mindenek előtt a gyermekek evangéliumát:

Kisgyermekeket vittek Jézushoz, hogy kezét rájuk tegye. A tanítványok azonban rájuk szóltak. Amikor ezt Jézus látta, így szólt: Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket. Ne tiltsátok el őket, mert ilyeneké az Isten országa. És átölelte, és kezét rájuk téve, megáldotta őket.

Az Úr áldja meg Blanka életét is, és őrizze meg életét mostantól mindörökké. Ámen.

Testvéreim, kedves Család! Jézus mennybemenetele előtt azt mondta tanítványainak: Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Azért menjetek el és tegyetek tanítvánnyá minden népet megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak, a Szentléleknek a nevében, és tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit parancsoltam nekik. És íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Aki hisz és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik.

Ez alapján, Jézus Urunknak e szava alapján, csendesedjünk el imádságban:

Édes Urunk! Te légy velünk, te tedd ünneppé, a te ünnepeddé ezt az órát, és te vedd szereteted ölébe Blankát és az egész családot. Urunk, légy velünk kegyelmeddel. Ámen.

Kedves Testvérek! Kérdem tőletek, feleljetek szívetek szerint:

Akarjátok-e, hogy Blanka a keresztség szentségében részesüljön, és ezzel Krisztus egyházának a tagja, Isten gyermeke legyen? Akarjátok-e? - Akarjuk.

Vállaljátok-e, hogy gondoskodtok az Evangélikus Egyház segítségével az ő hitben való növekedéséről? Vállaljátok-e? - Vállaljuk.

Akkor szívetek szándéka és szátok vallástétele bizonyságául most kérem, hogy a gyülekezettel együtt mondjátok el a keresztyénség hitvallását, az Apostoli hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Mi legyen a gyermek neve? - Blanka! Megkeresztellek téged az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek a nevében. A mindenható Isten, aki téged vízzel és Lelkével újonnan szült, bűnödet megbocsátja, áldjon meg, és őrizzen meg téged az örök életre Jézus Urunk által. Ámen.

Kedves Testvéreim! A Zsoltáros így szólt Isten szeretetéről, arról a szeretetről, amellyel gyermeket bízott rátok: Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök. Bizony az Úr ajándéka a gyermek, és az anyaméh gyümölcse jutalom. Boldog mindenki, aki az Urat féli, és az ő útjain jár. Bizony élvezed kezeid munkáját, és jól lesz dolgod. Ámen.

Most csendesedjünk el Isten színe előtt, és mondjuk el együtt az Úrtól tanult imádságot: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved. Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Testvéreim! Az Úristen áldjon meg, és őrizzen meg benneteket gyermeketekkel együtt. Áldja meg életeteket, és adja nektek Lelkét napról-napra, hogy megálljatok minden kísértésben, megtérjetek útjaitokról, és együtt, boldogan kísérjétek minden napját. Ámen.

És most Isten szavaként hallgassátok meg Testvéreim azokat az igéket, amelyek a mai vasárnapra szólnak nekünk. Az Ószövetség lapjairól, Ézsaiás próféta könyvének 2. fejezetéből, az első 5 verset olvasom:

Ezt az igét kapta látomásból Ézsaiás, Ámóc fia Júdáról és Jeruzsálemről:

Az utolsó napokban szilárdan fog állni az ÚR házának hegye a hegyek tetején. Kimagaslik a halmok közül, és özönlik hozzá valamennyi nép. Eljön a sok nép, és ezt mondják: Jöjjetek, menjünk föl az ÚR hegyére, Jákób Istenének házához! Tanítson minket utaira, hogy az ő ösvényein járjunk. Mert a Sionról jön a tanítás, és az ÚR igéje Jeruzsálemből. Ítéletet tart a nemzetek fölött, megfenyíti a sok népet. Kardjaikból kapákat kovácsolnak, lándzsáikból metszőkéseket. Nép a népre kardot nem emel, hadakozást többé nem tanul. Jákób háza, jöjjetek, járjunk az ÚR világosságában!

És így szólt erről Jézus Urunk Máté evangéliuma 7. fejezetében. A 15. verstől a 23. versig terjedő szakaszt olvasom:

Ezt mondja az Úr:

„Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik juhok ruhájában jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét? Tehát minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, a rossz fa sem hozhat jó gyümölcsöt. Amelyik fa nem terem jó gyümölcsöt, azt kivágják, és tűzre vetik. Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket.”

„Nem mindenki megy be a mennyek országába, aki ezt mondja nekem: Uram, Uram, hanem csak az, aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem ama napon: Uram, Uram, nem a te nevedben prófétáltunk-e, nem a te nevedben űztünk-e ki ördögöket, és nem a te nevedben tettünk-e sok csodát? És akkor kijelentem nekik: Sohasem ismertelek titeket, távozzatok tőlem, ti gonosztevők!”

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják és megtartják az Isten beszédét! Ámen.

Ének: 43 (Lukács evang. 2,14. Ősi liturgikus ének [Glorai in excelsis]. Decius Miklós 1485?-1546?, német - Decius M. 1485?-1546?)

1. A menny Urának tisztelet, Dicsőség, hála zengjen, Mert nagy kegyelme véd, vezet, Óv ártó vészek ellen! Ő minket irgalmába vett, Elnémul harc és gyűlölet: Ő ád minékünk békét. - 2. Tenéked zengjen énekünk, Ó, légy örökre áldott! Te jól kormányzod, Istenünk, E szép csodás világot, És nagy hatalmad végtelen, Hogy bármit rendelsz, meglegyen. Mi benned bízunk bátran. - 3. Megváltónk, Isten szent Fia, Úr Jézus, hála néked, Hogy értünk, elveszettekért, Hullattad drága véred. Isten Báránya, hű Urunk, Fogadd el kérő sóhajunk: Te légy irgalmas hozzánk! - 4. Szentlélek, légy Vigasztalónk, Ha sátán kísért, támad! Te őrizd, védelmezd, te óvd A drágán szerzett nyájat! Megváltónk értünk szenvedett. Legyőzni bajt, ínségeket Te adj erőt minékünk!

Szószéki szolgálat

Kegyelem nekünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Urunktól, Jézus Krisztustól!

Kedves Gyülekezet! Vajon jó dolog-e születni? Emlékszik rá valaki a jelenlevők közül, hogy mennyire jó születni? Szerintem néhány éves kortól, ahogy növünk fel, már elfelejtjük azt, hogy milyen dolog? Mert valószínűnek tartom, hogy nem tűnik valami csábító lehetőségnek, ahogy növekszünk, arra gondolni, amit Isten szava elég sokszor emleget, sokféleképpen, hogy: Istentől születni.

Azt, amit az istentisztelet előtt lehetett látni a muzsika kíséretében kivetítve, hogy az Úr áldjon meg bennünket és őrizzen meg - azt szeretnénk. Értjük ezalatt azt, hogy áldja meg, és őrizze meg mindazt, amink van, akik vagyunk a környezetünk számára, amit elértünk, létrehoztunk, akár alkotásokban, akár életszínvonalban, akár kapcsolatok dolgában - azt szeretnénk. De a születés egy teljesen új kezdet! Olyan, mint amikor a számítógépet nem elindítani, hanem újratelepíteni kell. Azért Jézus azt mondja, hogy ez a két rendszer, hogy a számítógépnél maradjunk: a föltelepítendő új meg a régi - nem egyezik, nem kompatibilis egymással. Isten akarata a mi rendszerünkön „nem futtatható”.

Erről szól nagyjából a mai levélbeli ige János apostol 1. leveléből az 5. fejezet első három versében:

Ezt írja az apostol nekünk:

Aki hiszi, hogy Jézus a Krisztus, az Istentől született, és aki szereti azt, aki szülte, az azt is szereti, aki attól született. Abból tudjuk meg, hogy szeretjük Isten gyermekeit, ha szeretjük Istent, és megtartjuk az ő parancsolatait. Mert az az Isten iránti szeretet, hogy parancsolatait megtartjuk, az ő parancsolatai pedig nem nehezek.

Urunk, szentelj meg minket igéddel! Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés

Kedves Gyülekezet! Tehát Isten mindenkori szavának egy egyszerű alappillére, axiómája az, amit János apostol leírt ebben a rövid, néhány sorban. És van benne két, roppant frappáns hasonlat. Érdemes rájuk odafigyelni, és az épülésünkre felhasználni őket.

Mi ez a két hasonlat? Az egyik az, amit már az előbb megbeszéltünk: a születés dolga. A másik pedig: a nehézség. Az Isten akaratának, parancsolatainak a nehézsége és könnyűsége.

Ezzel, a nehézség dolgával, ugyanazt mondja el tulajdonképpen János apostol, mint a születéssel. Csak másik oldalról nézve, hogy még jobban megértsük. Tehát mit jelent az, hogy parancsolatainak nehézsége? Mit válaszolnánk arra - mondjuk -, hogy nehéz dolog-e Domonkos testvérünk dédunokájának lenni 2100-ban? Nehéz vagy könnyű?

Ha azt mondjuk, hogy nehéz - ez nem jó kifejezés, mert a nehéz azt jelenti, hogy egy bizonyos erőfeszítés határán belül teljesíthető. Ez pedig nem az. - Ám, ha megszületik Domonkos dédunokája, és a naptárat 2100-ra fordítják, akkor szintén nem jó kérdés az, hogy nehéz-e, mert az illetőnek semmiféle erőfeszítésébe nem kerül. Sőt, nem is tud másképp csinálni. Mi ebből a tanulság? Az, hogyha kíváncsi vagyok az Isten háza szerinti életre, ki szeretném próbálni azt, vagy erősödni szeretnék benne, akkor nem érdemes az energiáimat dolgoknak a teljesítésére fordítani, mert akkor nem marad azokra hasznos dolgokra, inkább érdemes az energiáimat akkor az Isten előtti megújulásra fordítani, iránta való készségre, nyitottságra, a rá való figyelésre.

Ezek nem bizonyos dolgoknak az elmélyülését jelentik, hanem pontosan azt, hogy nem csinálok igazából semmit, hanem megvárom, hogy mit csinál az Isten? És kész vagyok azt tudomásul venni. Úgy, ahogy Ő csinálja. A többi pedig már, ami még kell ezenkívül az Istennel való élethez, az már választható, és nem megváltoztatható körülményeken múlik. Isten elhatározásán múlik, hogy a teljesíthető dolgoktól függetlenül. Aki Jézussal jár, a keresztjében bízik, azt az Isten megfogja, és leülteti ahhoz a nagy kerekasztalhoz, ahol az övéi vannak.

Imádkozzunk:

Jó Urunk! Áldott légy azért, hogy te mindent elvégeztél, és a születésünk, életünk és megmaradásunk a te számodra, már ajándék, adottság, mint egy gyermek, mint az élet, mint a Földünk. Őrizz meg minket a veled való örömben, hogy ne feledjük el ezt. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Istenünk békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket és a gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Úrvacsora.

Ének: 44 (8. zsoltár. Marot Kelemen 1496?-1544, francia. Szenczi Molnár Albert 1574-1633 - Bourgeois L. 1510-1569) - Liturgia: 12

1. Ó, felséges Úr, mi kegyes Istenünk, Mily csodálatos a te neved nekünk! Nagy dicsőséged felhat az égre, Teljes vele a föld kereksége. - 2. Dicsérnek téged még a csecsemők is, Ajkukon hordják nagy nevedet ők is, Kikkel legyőzöd az ellenséget, S a bosszúállót megszégyeníted. - 3. Amikor látom a te műveidet, A napot, a holdat, a csillagos eget, Csodálva kérdem: mi itt az ember, Hogy rágondolsz, s megáldod ezerszer. - 4. Kisebbé tettél bár az angyaloknál, De bennünket is te felmagasztaltál; Mi ég alatt és a föld felett él, Minden teremtést alánk rendeltél. - 5. Felséges Isten, mi kegyelmes Urunk, Szent színed előtt, íme leborulunk, Mely igen nagy a te dicsőséged, Örök hálával áldunk mi téged.

Szeretett Testvéreim! Vizsgáljuk meg most az életünket, szívünket, gondolatainkat Isten parancsolatainak, a tükrében:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincsen bennünk bűn, becsapjuk önmagunkat, és nincsen bennünk igazság. Ha pedig megvalljuk bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja azt, és megtisztít minket gonoszságunktól.

Ezek alapján kérem, Testvéreim, hogy most szívből feleljetek a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekezel-e Isten akarata szerint élni? Igyekezel-e? - Igyekezem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk, szívünk szerint! Forduljunk most Istenhez ezzel a hittel imádságban kérve az ő irgalmát: Uram, te voltál hajlékunk nemzedékről-nemzedékre. Mielőtt hegyek születtek, a föld, - te öröktől fogva mindörökké vagy. A halandót visszatéríted a porba, és ezt mondod: térjetek vissza. Bizony elmúlunk, ha bűneinket magad elé állítod. Taníts hát úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk. Fordulj hozzánk, Uram, könyörülj szolgáidon az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Istenünk megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken, Jézus Krisztus által, aki önmagát adta áldozatul bűneinkért. Az ő szeretetében bízva hirdetem nektek bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok a földön és a mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok, és örüljetek Krisztusban reménykedő testvérek. Isten az ő véréért megbocsátotta minden bűnünket. Az ő Lelke legyen velünk, hogy vele új életben járjunk. Ámen.

Emeljük fel szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenhol, mindenkor hálát adjunk neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki újjáteremtő szereteted tanúja a világnak. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével, és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.

Liturgia:

Itt az Isten köztünk, Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld, magasztal. Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei boldog lelkek. Ó, Urunk, Halld szavunk, Ha mi, kicsiny néped, Hódolunk tenéked!

Szent vagy, Urunk, nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre e kenyérben és borban, és általa testvéri közösséggé legyünk.

A mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta, és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, az Úr halálát hirdetjük, amíg eljön. Mert méltó a megöletett Bárány, Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Kérünk, emlékezzél meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Add Lelkedet mindnyájunknak, hogy amikor az ő keresztje titkát ünnepeljük, részesei lehessünk feltámadása erejének. Emlékezz meg népedről, egyházadról szerte a világban, amelyet Krisztus vérén váltottál meg. Őrizz meg bennünket a hitben, bárhol vagyunk is, bármely közösségben. Őrizz meg a békességben, amelyet te adtál, és tarts meg bennünket a Krisztus-hit egységében. Urunk, te emlékezz meg szeretteinkről, akik közel állnak szívünkhöz, hogy megismerjenek téged ők is; hogy eljussanak a te szeretetedre ők is; hogy akik körülöttünk élnek, megláthassák a benned való örömnek a fényét, az útját, és gyermekeidként élhessünk mindannyian, amíg itt tart az utunk. Legyél ilyen szeretettel Blankához és családjához. Te őrizd meg őt az új úton, hogy feléd tartson. Szeretettel vegyed körül Ildikót, Tibort és családjukat, hogy az életük közös maradjon teveled és egymással. Őrizd meg őket, Uram, szerelemben és a te szerelmedben. Urunk! Szeretetedbe ajánljuk mindazokat, akik messze vannak még tőled: a népeket, országunk vezetőit, a hatalmasokat, akik hatalmukat őrzik. Te adj mindannyiunknak világosságot, nevednek a tiszteletét és nyitott szívet. Urunk, szeretetedbe ajánljuk mindazokat, akik már elmentek. Te légy velük kegyelmed szerint és tartsd meg őket emlékezetedben, kezedben, országodban. Urunk, téged imádunk és félünk. Krisztusért kérünk téged, akinek a nevében így fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia:

Ó, áldott Krisztus. Isten szent Báránya, Ki világ bűnét vitted keresztfára, Irgalmazz nékünk, ó, kegyelmezz, kérünk! Adj békét nékünk!

Az Úr békessége legyen mindenkor velünk! Íme, minden kész. Jöjjetek, Testvéreim, Isten szeretetének asztalához!

Ének:

1. ének: 269 (Fangen Ronald 1895-1946, norvég)

1. Krisztus népe Isten nagy csodája, Védi, áldja, És nem hagyja magára. Nem győzhet rajta A gonosz hatalma, Isten megtartja. - 2. Krisztus népe, bátran nézz előre: Eljön végre Istennek teljessége! Véget ér már ott Nehéz bajvívásod. Jézust meglátod. - 3. Krisztus népe, állj hát rendületlen Reménységben, Mert Isten győzhetetlen! Szent az ígéret: Mennyekben vár téged Új, örök élet.

2. ének: 272 (Marschalkó Gyula sz. 1921)

1. Jöjj, Jézus népe! Menjünk mind elébe! Egy szívvel, szájjal áldjuk Megváltónkat! Ha egy a szívünk, szánk is együtt szólhat. Jöjj, Jézus népe! - 2. Ő mindnyájukért ontott ártatlan vért: Egybeköt minket Jézusunk keresztje. Dicséretét hát ajkunk együtt zengje! Jöjj, Jézus népe! - 3. Ha ketten, hárman igében, imában Itt vagyunk együtt Jézusunk nevében, Ő velünk van, hogy Lelke bennünk éljen. Jöjj, Jézus népe! - 4. Mind hulljunk térdre Jézus nagy nevére! Minden nyelv vallja: Úr ő mennyen-földön, Az Atya Isten benne dicsőüljön! Jöjj, Jézus népe!

3. ének: 273 (Bodrog Miklós sz. 1929)

1. Új fény támad, kel a hajnal, Jöjj Isten népe háladallal, Nem vagy önmagad rabja már: Jézus Krisztus tartja kézben Elhívatásod földön-égen. Jöjj, küldetésed Ura vár! Nem kényelmet ad ő, De nála az erő. Örömöt ad Bűnbocsánat S jó szolgá­lat A jelen s jövő világnak. - 2. Élő víz az ige árja, Bízd rá magad áldott sodrára! Ne reszkess soha magadért! Vállald bátran mások terhét, És kísértések közt is megvéd, Ki mindenkinél jobban ért. Nem más - ő a jövő, A hű Üdvözítő, A bölcsesség, A kezdet, vég. Lesz új föld s ég. Őt zengi majd a mindenség!

4. ének: 277 (Stegmann Józsua 1588-1632, német)

1. Légy velünk kegyelmeddel, Jóságos Jézusunk, Hogy a bűnös világnak Tőrébe ne jussunk! - 2. Légy velünk szent igéddel, Jézus, mi Megváltónk, E földi vándor úton Te légy vigasztalónk! - 3. Légy velünk, Világosság, Tündöklő fényeddel, Te vezess a sötétben, Hogy ne tévedjünk el! - 4. Légy velünk áldásoddal, Hatalmas Úristen, Kegyelmedet áraszd ránk Minden ínségünkben! - 5. Légy velünk oltalmaddal, Mi vértünk és pajzsunk, Hogy győzelmet a sátán Ne vehessen rajtunk! - 6. Légy velünk hűségeddel, Megtartó Úristen, Adj erőt, hogy megálljunk Mindvégig a hitben!

Oltári befejező szolgálat.

Mondjunk köszönetet Istennek. Imádkozzunk:

Urunk! Magasztalásodat hallotta fülünk, - add, hogy süket legyen veszekedés, békétlenség hangjára. Nagy szeretetedet látta szemünk, - add, hogy meglássa az örök életet. Dicséretedet énekelte nyelvünk, - add, hogy az igazat vallja ezután. Templomodban járt a lábunk, - add, hogy a világosság útját járja ezután. Testedből részesült a testünk, - add, hogy új életet éljen ezután. Hála néked kimondhatatlan jóságodért. Ámen.

Testvéreim, elmenve innen hirdessétek az Úr halálát és feltámadását. Tanúskodjatok az ő szeretetéről. Akik vele voltatok, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és áldozatos szeretettel.

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia:

Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága. Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága!

Testvéreim! Egyik testvérünk kérésére és megemlékezésére, az ő imádságaként és a mi imádságunkként is énekeljük el a 325. éneket:

1. Ha Istenem velem van, Ki lehet ellenem? Ha ő az én oltalmam, Nem ér veszedelem. Ha Krisztust adta értem, Ha Isten így szeret, Nem árthat semmi nékem, Megvéd ő engemet. - 2. Nincs másban reménységem, Csak Krisztus vérében, Mert örök üdvösségem Csak benne lelhetem. Én gyarló életemben Jót nem találhatok, De Krisztus érdemével Én is megállhatok. - 3. Mert Jézus napvilágom, Jézus reménységem, Csak benne lelek üdvöt, Másban semmibe' sem. A boldogság, az áldás Csak őbenne van itt, Ítélettől, haláltól Jézus megszabadít. - 4. Ő az, aki elvette A bűnnek erejét, Eloltotta vérével A pokolnak tűzét. Nem bántja többé szívem Immár aggodalom; Az ő szent árnyékában Békén megnyughatom. - 5. Már szívem, csupa hála, Leveti bánatát, Mert teljes fényben látja Feltűnni szép napját. Ő az én napom: Jézus! Ő világol nekem, S a menny örömét zengi Ujjongó énekem.

0x08 graphic
0x08 graphic
*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

7

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek