Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2009-05-31

2009_05_31 - Pünkösd ünnepe.doc — Microsoft Word Document, 353Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ „Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Pünkösd ünnepének konfirmációs istentiszteletén 2009. május 31.-én, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

0x08 graphic

Kezdő ének: 254 (46. zsoltár. Luther Márton 1483-1546 - Luther Márton 1483-1546)

1. Erős vár a mi Istenünk, Jó fegyverünk és pajzsunk. Ha ő velünk, ki ellenünk? Az Úr a mi oltalmunk. Az ős ellenség Most is üldöz még. Nagy a serege, Csalárdság fegyvere, Nincs ilyen több a földön. - 2. Erőnk magában mit sem ér, Mi csakhamar elesnénk; De küzd értünk a hős vezér, Kit Isten rendelt mellénk. Kérdezed: ki az? Jézus Krisztus az, Isten szent Fia, Az ég és föld Ura, ő a mi diadalmunk. - 3. E világ minden ördöge Ha elnyelni akarna, Minket meg nem rémítene, Mirajtunk nincs hatalma. E világ ura Gyúljon bosszúra: Nincs ereje már, Reá ítélet vár, Az ige porba dönti. - 4. Az ige kőszálként megáll, Megszégyenül ki bántja. Velünk az Úr táborba száll, Szentlelkét ránk bocsátja. Kincset, életet, Hitvest, gyermeket: Mind elvehetik, Mit ér az őnekik! Mienk a menny örökre!

Az Atya, F és Szentlélek nevében. - Ámen.

Az Úr Lelke betölti a földkerekséget. Igéjével megvilágosít minket, semmi sincs rejtve előtte. Ezt a napot az Úr maga szerezte, hogy vigadozzunk és örvendezzünk. Ó, Uram, kérünk, segíts meg! Add, Uram, hogy áldásoddal járjunk. Az Úr az Isten, aki megvilágosít minket! Magasztallak téged, én Istenem. Adjatok hálát az Úrnak, mert irgalmas, és szeretete örökkévaló! Ámen.

Jöjjetek, Testvéreim, imádkozzunk:

Mindenható Isten! Add Lelkedet, hogy felismerjük, ami helyes és jó, és örömmel tegyük akaratodat. Az Úr Jézus Krisztus által kérünk, aki veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Konfirmáció

Kedves Gyülekezet, kedves Testvéreim! Egyházunk hitvallása és szokása szerint az bocsátható az Úr szentvacsorájához, aki ismeri, hiszi és vallja az evangélium tanítását Isten üdvözítő kegyelméről a Krisztus Jézusban. - Most némi emberi felkészülés, igyekezet után eljött az ideje annak, három fiatal testvérünk életében, életútjában, hogy ők számot adjanak az evangélium igazságának az ismeretéről, vallást tegyenek hitükről, Krisztusban szerzett örömről, és így gyülekezetünk Úrvacsorával élő tagjai közé bocsáttassanak. A gyülekezet szeretetébe ajánlom fiatal testvéreinket.

Most szólítom őket egyenként: Hargitai Kitti, Kossela Lili, Pátkai Andrea. - Adja Isten, hogy ezek a nevek az ítélet napján felolvasásra kerüljenek az élet-könyvéből.

Megkérem konfirmandus testvéreimet, hogy nyitott szívvel, hitük teljes bátorságával feleljenek és szóljanak most a gyülekezet színe előtt. És megkérem a gyülekezetet, testvéreimet a Krisztusban, hogy nyitott szívvel és jó akarattal figyeljék és hallgassák most ezt a számadást.

Elöljáróban szeretném elmondani, hogy az, amiről most számot adunk, hitünk igazságainak néhány alapvető mozzanatáról szól, tíz témakörbe sorolva. A tíz témakör nyomon követését segíti a testvérek, a kedves gyülekezet számára egy-egy szimbólum. - Közel sem kerül sor most minden ismeretanyag átadására, közlésére vagy bemutatására, amelyekről testvéreimmel a felkészülés során vagy az elmúlt évek hittanórái során szó volt, és ami az ő hitüket és ismeretüket képezi. Csak a lényegre szorítkozunk a vallástétel céljából. Még azt szeretném elmondani, hogy - különösen a családtagok részére - nagy élmény ez a számadás, mégis kérem a gyülekezetet, hogy ne elsősorban a lányok - úgy mond - szereplésére figyeljenek.

Meg fog szólalni Isten igéje a számadás során mindannyiunk számára. Erre, Isten igéjére, figyeljenek, akkor is, ha történetesen Kitti, Lili vagy Andi szájából szólal meg. Ez ugyanis, az Isten igéje, hosszú távon jelent örömet és épülést mindannyiunk számára. Tehát legyen ez a lényege ennek a vizsgának. Nézzük a tíz témakört egymás után.

0x08 graphic
Kérem, hogy keressétek meg a Bibliátokban Jelenések könyve 1. fejezetének a 8. versét.

„Én vagyok az Alfa és az Ómega így szól az Úr Isten, aki van, és aki volt, és aki eljövendő: a Mindenható”.

A képen a Mindenható Isten szavának a jele látható. Honnan ismerjük őt, honnan lehet róla tudni valamit? Mi az a forrás, ahonnan őt ismerhetjük? Felelet: A Bibliából. - Milyen részei, kisebb-nagyobb részei vannak a Bibliának? Hogyan lehet benne eligazodni? Felelet: Két nagyobb része van: az Ó- és az Újszövetség. - Ezeken belül mit találunk? Felelet: Történeti, tanító részeket.

0x08 graphic
Nézzük akkor részleteiben Isten igéjét a Bibliában. Először is kerüljön elénk az első nagy része az Ószövetségnek. Most ezt az igét Mózes 4. könyve 24. fejezetének a 17. versét olvassuk fel:

„Látom őt, de nem most, szemlélem, de nem közel. Csillag jön fel Jákóbból, királyi pálca támad Izraelből. Bezúzza Moáb halántékát és Sét összes fiainak a koponyáját”.

Mi az a csillag és király vajon, akiről az egész Ószövetség beszél? Kit jövendöl meg az Ószövetség? Felelet: Jézust. - Bár ez a kép szószerint újszövetségi történetre utal, a Napkeleti bölcsek történetére, azt mondjátok el, miről szól az Ószövetség? Felelet: a zsidó nép és Isten kapcsolatáról. - Miben nyilvánult meg ez a szövetség, a zsidó nép és Isten között? Mi volt ennek az alapja? Felelet: a Tízparancsolat. - Ki lehet az az egyetlen ember az Ószövetségből, aki a legfontosabb, középponti szereplője az Ószövetségnek? Felelet: Mózes. - Miért? Felelet: Ő vezette ki a zsidókat Egyiptomból.

0x08 graphic

János evangéliuma 20. fejezet 31. vers:

„Ezek pedig azért írattattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében”.

Így foglalja össze az Evangélium tartalmát János. Miről szól az Újszövetség? Mi a középponti tartalma? Egyetlen tartalma? Felelet: Jézus Krisztus élet, tanítása, és hogy értünk meghalt. - Minket megváltott. Kiderül a felolvasott versről, hogy mi mindennek a célja? Miért beszél az Újszövetség Jézusról? Mit jelent, hogy ő az Isten Fia? Felelet: Hogy higgyünk benne, és örök életünk legyen. - A képen mit jelent a bárány? Ki az Isten báránya? Felelet: Jézus. - Mi mindent tudunk meg róla, Jézusról az Újszövetségből? Felelet: Jézus tanításait tartalmazza. Tanítványairól ír. A Megváltó szeretetét.

0x08 graphic
1 Korinthusi levél 2. fejezet 2. verse:

„Úgy határoztam, hogy nem tudok közöttetek másról, csak Jézus Krisztusról, róla is mint megfeszítettről”.

Ezt írja Pál a gyülekezetnek. Ezzel kapcsolatban, tehát Jézus keresztre feszítésével, szenvedésével kapcsolatban, ír a legtöbbet az Evangélium. Kik ítélték Jézust halálra? Felelet: A Nagytanács. - Milyen emberekből állt ez? Felelet: Zsidó vezető emberekből. - Ők ítélték halálra Jézust. Ki végeztette ki? Felelet: Poncius Pilátus római helytartó. - Kinek az akarata volt mindez, ami történt? Felelet: Isten akarata. - Mi volt a célja Istennek ezzel? Felelet: A megváltásunk.

0x08 graphic
Hallgassuk meg Mózes 3. könyvéből a 18 fejezet 5. versét:

„Őrizzétek meg rendelkezéseimet, döntéseimet, mert aki megcselekszi azokat, él általuk. Én vagyok az ÚR!”

Ezt mondja Isten: Aki megcselekszi az Isten parancsolatát, az él általa. Mi a parancsolatok alapja? Mi a legfontosabb parancsolat, amitől a többi függ? Felelet: Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! - Ez az alapparancsolat, amit nem lehet megtartani. Mi számunkra a Tízparancsolat célja? Mi lehet a célja a Tízparancsolatnak? Mi derül ki a parancsolatokból, mit tudunk meg magunkról? Felelet: Hogy bűnösök vagyunk. - És ezért megtudjuk, hogy kire van szükségünk, aki megment? Felelet: Jézus Krisztusra.

0x08 graphic
A lutheri Kiskáté következő részével menjünk tovább, az Apostoli Hitvallásra. Miről szól az Apostoli Hitvallás? Felelet: Atya, Fiú és Szentlélek. - Mit mond el róluk? Atyáról, Jézusról, és a Szentlélekről? Felelet: Az Atya szeret. A Fiú megvált. A Szentlélek segít hinni. Nézzük meg a 136. zsoltár 25.-26. versét:

„Ő ad eledelt minden élőlénynek, mert örökké tart szeretete. Adjatok hálát a menny Istenének, mert örökké tart szeretete!”

Mit jelent, hogy Isten szeret? Mit tudunk meg róla a Teremtést látva? Nézzük a következőt, a 118. zsoltár 14. versét:

„Erőm és énekem az ÚR, megszabadított engem”. Ez a megváltásról szól. Telve van a Zsoltáros hálaadással, mert az ÚR szabadít.

A következő zsoltár-részletet. A 119. zsoltár 25. verse:

„Életem a porhoz tapad: eleveníts meg igéddel!” Ez melyik részéről szól a Hitvallásnak? Felelet: A Szentlélekről, aki hitet ad, megelevenít.

0x08 graphic
Mit látunk a képen? Felelet: hárfát. - A zenélés a Bibliában mire vonatkozik az énekléssel együtt? Felelet: Isten dicsérete, imádság.

Máté evangéliuma 6. fejezet 5. verse:

„Amikor imádkoztok, ne legyetek olyanok, mint a képmutatók, akik szeretnek a zsinagógákban és az utcasarkokon állva imádkozni, hogy mutogassák magukat az embereknek. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat”.

Mi az az imádság, amit Jézus tanít? Felelet: A Miatyánk imádsága. - Hogyan szólítja meg Jézus - nem csak itt, hanem máshol is - Istent? Felelet: Atyának. - Mit jelent az, hogy Isten Atya? Kicsoda az Atya? Felelet: Akihez fordulunk. - Miből áll a Miatyánk? Felelet: Megszólítás, kérés és Isten dicsőítése. - Mit jelent az imádságunkban az ámen? Felelet: Úgy legyen.

0x08 graphic

Továbblépünk a Kiskátéban. Római levél 6. fejezet 4. vers:

„A keresztség által eltemettettünk vele a halálba, hogy amiképpen Krisztus feltámadt a halálból az Atya dicsősége által, úgy mi is új életben járjunk”.

Mi a keresztelésünknek, a keresztségünknek a bibliai alapja? Hol rendeli el Jézus a keresztelést? Felelet: Máté evangéliumának a legvégén az úgy nevezett missziói- parancsban küldi el a tanítványait. - Mit jelent a keresztelés? Mit jelent a víz a keresztségben? Felelet: Tisztulást és meghalást Jézussal együtt.

0x08 graphic

Tovább megyünk a következő részére a Káténak. A korinthusi 1. levél 11. fejezet 16. verse:

„Valamennyiszer eszitek e kenyeret, és isszátok e poharat, az Úrnak halálát hirdessétek, amíg eljön”.

Mondja ezt Pál apostol a gyülekezetnek. Mi a bibliai alapja az Úrvacsorának? Milyen eseménnyel szerepel együtt? Felelet: Nagycsütörtökkel, mielőtt elárulták.

0x08 graphic

A következő témakörhöz lépve olvassuk el a Jelenések könyve 7. fejezetéből a 13. verstől a 17. versig terjedő szakaszt:

Megszólalt egy a vének közül, és megkérdezte tőlem: „Kik ezek a fehér ruhába öltözöttek, és honnan jöttek?” Ezt mondtam neki: „Uram, te tudod”. Mire ő így válaszolt: „Ezek azok, akik a nagy nyomorúságból jöttek, és megmosták ruhájukat, és megfehérítették a Bárány vérében. Ezért vannak az Isten trónusa előtt, és szolgálják őt éjjel és nappal az ő templomában, és a trónuson ülő lakik velük. Nem éheznek, és nem szomjaznak többé, sem a nap nem tűz rájuk, és semmi más hőség, mert a Bárány, aki középen a trónusnál áll, legelteti őket, elvezeti őket az élet vizének forrásaihoz, és az Isten letöröl szemükről minden könnyet”.

Mi ez a látomás az Egyházról, aminek a jelképe látható? Mi az Egyház? Felelet: Akik Istenéi, azoknak az embereknek a közössége. - Kik az Istenéi, akikkel mit csinál az Isten? Felelet: A megváltottak. - Mit jelent az a kifejezés, ami Krisztus Egyházának a neve, hogy keresztény? Felelet: Jézushoz tartozó, Krisztus-követő. - Hogy hívják a keresztények nagy családjának az egyes ágait, csoportjait, akik az egész világban a keresztényekhez tartoznak, de különböző csoportok? Felelet: Felekezetek.

Ez volt tehát tíz témakör, tíz hét alapján. Ez az ismeretanyag, ez a tíz témakör egy picike vázlata annak, amit az elmúlt jó néhány év alatt, meg most az utóbbi hónapokban, a konformációi felkészülés keretében a konfirmandusok megismertek, elsajátítottak.

Most szóljanak a lányok - a konfirmandusok - néhány szót:

Kedves Szüleink, Keresztszüleink és Gyülekezet! Örömmel beszéltünk hitünkről, Istenünk szeretetéről, amelyet megismertünk az evangélium alapján. Köszönjük irántunk tanúsított szeretetüket, imádságaikat. Köszönjük azt, hogy ezideig mellettünk álltak, vezettek bennünket, hogy most itt állhassunk. Kérjük, bocsássák meg gyakori figyelmetlenségünket, felelőtlenségünket, és kérjük, hogy ezután is vegyenek körül szeretetükkel. Álljanak mellettünk jó szóval, imádsággal, hittestvéri bátorítással. Legyenek segítségünkre az előttünk álló úton, hogy Evangélikus Egyházunknak igaz tagjai lehessünk.

Majorné Juli néni, a gyülekezet felügyelője, szól még néhány szót:

Kedves konfirmandus Testvéreim! Szeretettel köszöntelek benneteket a gyülekezet és a magam nevében. Pál apostol a Timóteushoz írt levelében írta ezt: Harcold meg a hit harcát, amelyre elhívattál, amelyről vallást tettél szép hitvallással sok tanú előtt.

Mindannyiunknak az életében vannak állomások, megállók. Ti szintén ilyen megállóhoz érkeztetek, immár a másodikhoz. Az első megállónál szüleitek és a keresztszüleitek tettek vallást a keresztelésetek alkalmából. Most ti a saját nevetekben tettétek ugyanezt. Vallást tettetek a Jézus Krisztusba vetett hitetekről, számot adtatatok Isten igéjének és az egyház tanításának ismeretéről. Ezáltal most már ti is a gyülekezetnek Úrvacsorával élők körébe léptetek. Vallástételetekkel azonban egy bizonyos fokú kötelezettséget is vállaltatok, még pedig azt, hogy Urunk szeretetéről ne csak szájjal, hanem tiszta életetekkel, jó cselekedeteitekkel és bizonyságtételeitekkel is tanúskodjatok.

Kívánjuk, hogy tovább növekedjetek a hitben. Kérjük, ne fordítsatok hátat a gyülekezetünknek, hanem vegyetek részt az életében. Istenünk szeretete kísérjen benneteket, hogy mindig hűségesek maradjatok a mai napon tett fogadalmatokhoz, és Evangélikus Egyházunk hű tagjai legyetek.

Igehirdetés

Ének: 299 (Gerhardt Pál 1607-1676, német)

1. Jöjj, térj be, kapum tárva! Légy drága vendégem, Ki újjá szültél engem Már keresztségemben! Jöjj, áldott Szentlélek. Jöjj, Atya, Fiú Lelke! Hogy szüntelenül zengje Erődet új ének! - 2. Nagy kegyelmedet zengem: Holt vesszőt megszántál, S a nemes tőbe engem Immár beoltottál. De jöjj és segíts hát, Hogy növekedjem szépen, És gyümölcs bőven érjen! Végezd be jó munkád! --3. Jöjj, bölcsességnek Lelke, Te mutasd meg nekem, Az Úrnak hogyan kedves Most imám, énekem! Szent segítségeddel, Útmutatásod által A könyörgés felszárnyal, S meghallgatásra lel. -- 4. Jöjj, várva várlak téged! Te tölts meg erőddel! Mert szennyet, vádat, vétket Szent erőd söpör el. Tedd tisztává szívem, Hogy életem is áldjon, És szolgálatban járjon Mindhalálig híven!

Igeolvasások

Kedves Gyülekezet! Istennek a mai napra, Pünkösd vasárnapjára rendelt igéit hallgassuk meg nyitott szívvel, figyelemmel. Az Ószövetség lapjairól, Mózes 4. könyvének a 11. fejezetéből szól az ige a 11. verstől a 17. versig, és a 24.-25. versekben:

Mózes ezt mondta az ÚRnak: Miért tettél szolgáddal ilyen rosszat? Miért nem vagy jóindulattal hozzám, miért raktad rám ennek az egész népnek a gondját? Vajon bennem fogant-e meg ez az egész nép, és én szültem-e, hogy ezt mondod nekem: Ahogyan a dajka viszi a csecsemőt, úgy vidd az öledben arra a földre, amelyez esküvel ígértem atyáiknak? Honnan vegyek húst, hogy adjak ennek az egész népnek? Hiszen így siránkoznak előttem: Adj nekünk húst, hadd együnk! Nem tudom egyedül vinni ezt az egész népet, mert túl nehéz nekem. Ha így bánsz velem, inkább nyomban ölj meg, légy ennyi jóindulattal hozzám! Ne kelljen látnom nyomorúságomat!

Azután ezt mondta az ÚR Mózesnek: Gyűjts össze hetven férfit Izrael vénei közül, akikről tudod, hogy a nép vénei és elöljárói. Vidd oda őket a kijelentés sátrához, és álljanak föl ott veled. Akkor leszállok és beszélek ott veled. Elveszek abból a lélekből, amely benned van, és nekik is adok, hogy veled együtt hordozzák a nép terhét, és ne magad hordozd azt.

Mózes kiment és elbeszélte a népnek az ÚR szavait, majd összegyűjtött hetven férfit a nép vénei közül, és a sátor köré állította őket. Az ÚR pedig leszállt felhőben, és beszélt hozzá: Majd elvett abból a lélekből, amely Mózesben volt, és annak a hetven vénnek adta. Amikor a lélek rajtuk nyugodott, akkor prófétáltak, de máskor nem.

Ennek a történetnek az újszövetségbeli folytatása, kiteljesedése olvasható az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv 2. első 11 versében:

Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valami lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni úgy, ahogy a Lélek adta nekik, hogy szóljanak. Sok kegyes zsidó férfi tartózkodott akkor Jeruzsálemben azok közül, akik a föld minden nemzete között éltek. Amikor a zúgás támadt, összefutott ez a sokaság, és nagy zavar keletkezett, mert mindenki a maga nyelvén hallotta őket beszélni. Megdöbbentek, és csodálkozva mondták: „Íme, akik beszélnek, nem valamennyien Galileából valók-e? Akkor hogyan hallhatja őket mindegyikünk a maga anyanyelvén: pártusok, médek és elámiták, és akik Mezopotámiában laknak, vagy Júdeában és Kappadóciában, Potuszban és Ázsiában, Frígiában és Pamfiliában, Egyiptomban és Líbia vidékén, amely Ciréné mellett van, és a római jövevények is, zsidók és prozeliták, krétaiak és arabok: halljuk, amint a mi nyelvünkön beszélnek az Isten felséges dolgairól”. Álmélkodtak mindnyájan, és nagy zavarban kérdezgették egymástól: „Mi akar ez lenni?” Mások azonban gúnyolódva mondták: „Édes bortól részegedtek meg.”

És a mai ünnepnek az evangéliumbeli igéje Lukács evangéliumából szól a 11. fejezetből, a 9. verstől kezdve a 13. versig bezárólag:

„Én is azt mondom nektek: kérjetek és adatik, keressetek és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek. Mert mindaz, aki kér, kap, aki keres, talál; és aki zörget, annak megnyittatik. Melyik apa az közületek, aki fiának kígyót ad, amikor az halat kér tőle, vagy amikor tojást kér, skorpiót ad neki? Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok gyermekeiteknek jó ajándékokat adni, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle?”

Urunk, szentelj meg minket igéddel. A te igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Vannak itt szülők. Nemcsak Kittié, Lilié és Andié, nemcsak az ő szüleikre gondolok, hanem sokan mások is. Ki-ki a maga gyermekének a szülője. Most egy gyermeknapi találós-kérdésem lenne. Az jelentkezzen bátran, nyugodtan álljon ki, és tegye fel a kezét, aki - ellentétben Jézus szavaival - kígyót szokott adni hal helyett, skorpiót tojás helyett a gyermekének. Vagy álljon ki, jelentkezzen az, aki el szokott fordulni a lányától vagy a fiától, amikor az szenved; és nem hajlandó őt meghallgatni. - Nincs ilyen? - Akkor az jelentkezzen, aki képtelen megnyitni a szívét a gyermeke előtt. Vagy szóljon az, aki sose engedi meg a lányának vagy a fiának, hogy azt tegye éppen, amit szeretne csinálni. - Ilyen sincs? - Ha nincs, akkor dicsőség legyen az Istennek, hogy itt most ilyen sokan együtt vagyunk, és nincs közöttünk senki, aki ne tudna a tettei élvezőinek, védettjeinek valami jót juttatni. Dicsőség legyen Istennek, hogy ilyen sokan itt vagyunk, ilyen sokan, legtöbben szülők hosszabb-rövidebb ideje, mindenki képes a tetteiben valami pozitívat nyújtani az övéinek. Olyan jóságosan. Könyörületességet vagy közösségi szellemet, igyekezetet vagy összefogást képes nyújtani. Ezek jóság-morzsák.

Kérdés, hogy ez már - vajon - a cél-e, ami az életünknek a célja? - Tudunk jót adni a mieinknek. Van olyan ember, akinek ez már megy. Van ember, akinek a cél, ha született egy gyermeke, akkor felhizlalja 3 kilósról 83 kilósra. Vagyis adjon neki, amikor szükséges, elegendő halat és tojást. Meg amit tud. De lehet, hogy nem mindegyikünknek ez már a célunk!

A Mátrix című filmnek az alapkérdése az, hogy maradt-e az álvilágodban, ami nem igazi, vagy inkább hajlandó vagy felébredni, szembe nézni a valósággal, ami valóban a valóság; szembe nézni valódi életeddel, és azt tenni. - A film különben nem mindenben felel meg a valóságnak és a realitásnak, de alapkérdése ebből a szempontból számunkra most fontosabb.

Tudjátok-e, kedves Testvéreim, hogy mit tett a Szentlélek? Mit tett a pusztában Izrael vénei között? Mózes 4. könyvének a 11. fejezetében. Vagy mit tett Jeruzsálemben az apostolok idején, ott a sok-sok, sokféle nyelvű ember között? Vagy mit tesz, tehet bármelyikünkkel bármilyen életformában? - Semmi hókusz-pókuszra nem gondolok, amit a Szentlélek tenne.

Nagyon is világos és egyszerű: kettő dolgot tesz a Szentlélek. A logikai sorrendje a két dolognak fontos! Első: ráébreszt a valódi életedre. Nyomorúságodra, elveszett voltodra, ami a jóságod, ami jó benned, - az csak, hogy a gyermekedet 3 kilósról 83 kilósra hizlalod. Ezzel a jósággal fölkapaszkodunk. Hol van még a tett? - Ez az első, amit tesz a Szentlélek. Erre a valóságra ráébreszt. A második - fontos a sorrend - folytatja ezt. Hol van még innen a menny?

Jézusnál, aki szeret téged, és éltetni akar. Minden a tiéd. Jobban szeret, mint ahogy te a gyermekedet. Ezért megnyitotta neked az áldásának az egész kincses-tárát. Ez az igazi valóság. Ezt a két dolgot teszi velünk.

És most, a mi istentiszteletünkre visszatérve - a félreértések elkerülése végett gondoljunk arra, ne feledjük el, véletlenül sem -, ami most következik majd, az nem a Szentlélek felszolgálása és kiutalása lesz. Jézus szava ebben a dologban egyszerű és világos: Kérjetek … keressetek … zörgessetek. Ad mennyei Atyátok Szentlelket azoknak, akik kérik tőle.

A dolog tehát ezen múlik!

Imádkozzunk:

Köszönöm Uram, hogy életedet adtad Kittiért, Liliért, Andiért, - értem. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Kedves Testvéreim, kedves Konfirmandusok! Most a gyülekezet és Isten színe előtt tegyetek vallást hitetekről úgy, ahogyan keresztelésetekkor szüleitek, keresztszüleitek tették a nevetekben. Mondjátok el először is az egész kereszténység hitvallását: az Apostoli Hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atyaisten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örökéletet. Ámen.

Kérdem tőletek:

Akartok-e ebben a hitben megmaradni, evangélikus keresztény hitetekből kitartó hűséggel és szolgáló szeretettel bizonyságot tenni? Akartok-e? - Akarok.

Isten az, aki ébreszti bennetek az akarást és a cselekvést az ő tetszése szerint. Most mondjátok el a konfirmációi vallástételt:

Én … hálát adok Istennek, az én Teremtőmnek, hogy engem a keresztség által gyermekévé fogadott. Hiszem, hogy Jézus Krisztus az én Uram és Megváltóm, aki nekem is bűnbocsánatot szerzett a kereszten. Vallom az Evangélikus Keresztény Egyház tiszta és igaz tanítását, és hozzá hűséggel ragaszkodom. Kérem a Szentlélek világosságát és erejét, hogy a bűn ellen harcoljak, a szeretetben növekedjek, és a hitben megálljak mindhalálig. Ámen.

Kedves Testvérek, Konfirmandusok! Kedves Gyülekezet! Most hívjuk segítségül Isten Lelkét, hogy ő maga világosítsa meg, erősítse meg, tartsa meg a hitben három testvérünket és az egész gyülekezetet. Énekeljük el a 229. énekünk: „Jövel Szentlélek Úristen” kezdetű énekünk 1. versszakát orgona kíséret nélkül:

Jövel Szentlélek Úristen, Töltsd be szíveinket bőven Mennyei ajándékoddal, Szívbéli szent buzgósággal, Melynek isteni ereje Sok népet egy hitre vive, Légy velünk is, te népeddel, Hogy teljünk meg dicséreteddel! Halleluja, halleluja!

Jövel, Teremtő Szentlélek, mert gyenge a mi erőnk, gyarló a mi szívünk. Magunktól nem tudunk Krisztusban hinni, sem nála megmaradni. De benned reménykedünk, te minket is újjáteremthetsz. Szánj meg minket és testvéreinket, akik most vallást tettek sok tanú előtt. Világosítsd meg őket, hogy Krisztushoz térjenek. Győzd meg őket, hogy Krisztusban higgyenek. Bátorítsd őket, hogy Krisztust kövessék. Erősítsd őket, hogy Krisztushoz ragaszkodjanak. Szenteld meg őket és minket, mindnyájunkat. Jövel, Szentlélek, szállj le ránk. Ámen.

Konfirmandus Testvérek! Térdeljetek le most az oltár elé, és vegyétek az Úr áldását:

Hargitai Kitti: „Ne mondd, hogy fiatal vagy, hanem menj, ahova csak küldelek, és hirdesd, amit csak parancsolok! - így szólt az ÚR.” (Jeremiás 1,7) - Ámen.

Kossela Lili: „Boldogok a tiszta szívûek, mert õk meglátják az Istent.” (Máté 5,8) - Ámen.

tkai Andrea: „Ne irigyelje szíved a vétkeseket, inkább az URat féld, mert van még jövendõ, és reménységed nem semmisül meg.” (Példabeszédek 23,17-18) - Ámen

Az Atya, Fiú, Szentlélekisten áldjon és erősítsen meg benneteket, hogy megálljatok a hitben! Ámen.

Testvéreim az Úrban! Lili, Kitti, Andrea! Egyházunk rendje szerint mostantól fogva részesülhettek Urunk testének és vérének közösségében, az Úrvacsorában. Bátorítalak, biztatlak hát benneteket, hogy az Úr asztalához örömmel jöjjetek, Isten szavát hallgassátok és keressétek, a gyülekezet életében testvéri szívvel vegyetek részt. Ne feledkezzetek meg az Úr szaváról: „Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját!” Ámen.

Ének: 237 (Gerhardt Pál 1607-1676, német)

5. Te vagy az én erős váram. Tőled várom a vigaszt. Bőségesen megtaláltam Mindent, ha velem maradsz. Szállj szívembe, adj erőt, Soha el nem csüggedőt! Ajkam, éltem hadd dicsérjen Itt a földön s majd az égben!

Az Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket és a gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Úrvacsora

Ének: 239 (Altenburg 1651, német - Köln 1623) - Liturgia: 12

1. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld hozzánk, Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 2. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Igédet éltesd szívünkben! Hogy lelkünk teljék meg veled, Mert akkor lángol és szeret: Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 3. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Növelj a hitben szüntelen, Mert nálad nélkül nincsen itt A Krisztust Úrnak valló hit. Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 4. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Tarts mindhalálig hűségben, Hogy éltünk téged hirdessen, S megálljunk végig győztesen! Jöjj, Vigasztaló, Szentlélek Isten! - 5. Jöjj, Égi szent láng, Szentlélek Isten, Ne hagyj a végső órán sem! S mi áldva mondunk éneket Most és a mennyben is neked. Ó, Vigasztaló, Szentlélek Isten!

Szeretett Testvéreim! Most az Úrvacsorához készülve nézzünk önmagunkba, vizsgáljuk meg az életünket, és a szívünket Isten parancsolatának a tükrében:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola pedig ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincs bennünk bűn, megcsaljuk önmagunkat, és nincs bennünk igazság. Ha pedig megvalljuk bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja, és megtisztít gonoszságunktól.

Ezek alapján kérem, Testvéreim, hogy feleljetek tiszta szívből a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek, ezért kárhozatra méltónak? Vallod-e? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? Bánod-e? - Bánom.

Megbocsátottál-e azoknak, akik vétkeztek ellened? Megbocsátottál-e? - Megbocsátottam.

Igyekezel-e Isten akarata szerint élni? Igyekezel-e? - Igyekezem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? Hiszed-e? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint! Ezzel a hittel forduljunk most imádságban Istenhez irgalomért:

Hozzád menekülök, Uram, hogy ne szégyenüljek meg. Ments meg irgalmasan! Légy erős kősziklám, segíts rajtam. Vezess nevedért, és szabadíts ki a hálóból, mert te vagy az erősségem. Kezedre bízom lelkemet. Te váltasz meg engem, igaz Isten, az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Istenünk szeretetében megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken Jézus Krisztus által, akiben a vigasztalás és irgalom Istene megvigasztal és megerősít minket nyomorúságunkban és bűnünkben. Az ő szeretetében bízva hirdetem nektek, Testvéreim, bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek azok a földön és a mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok, örüljetek Krisztusban reménykedő Testvéreim. Mert ő megbocsátotta minden bűnünket Járjunk az ő Lelke által új életben. Ámen.

Adjunk hálát az Úrnak, magasztaljuk nevét:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor, mindenhol hálát adjunk neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki elküldte a Szentlelket, hogy gyermekeidet az egyház közösségébe gyűjtse. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével, és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.

Liturgia:

Itt az Isten köztünk, Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld, magasztal. Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei boldog lelkek. Ó, Urunk, Halld szavunk, Ha mi, kicsiny néped, Hódolunk tenéked!

Szent vagy, Urunk! Nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre e kenyérben és borban. Általa testvéri közösséggé legyünk.

A mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta, és ezt mondta: „Vegyétek és egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, az Úr halálát hirdetjük, amíg eljön. Mert méltó a megöletett Bárány, Jézus, hogy övé legyen az áldás, tisztesség, dicsőség és hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk

Jó Istenünk! Emlékezz meg Fiad értünk viselt szenvedéséről és haláláról. Add Lelkedet mindnyájunknak, hogy keresztje titkát ünnepelve részesüljünk feltámadása erejében. Emlékezz meg népedről, egyházadról, amelyet Krisztus vérén megváltottál. Teremts hitet közöttünk, tarts meg bennünket békességedben, és add meg Krisztusban való egységünket. Emlékezz meg, Urunk, szeretteinkről és minden emberről szerte a világon. Tedd békévé a háborgó szívek zaját. Te őrizz meg bennünket minden kísértésünkben, keserűségünkben, nyomorúságunkban. Emlékezz meg, Urunk, Kittiről, Liliről, Andreáról és szeretteikről. Életükben és a velük találkozó emberek útján adj áldást. Emlékezz meg, Urunk, azokról, akik már elmentek ebből az életből. Te teremts ragaszkodást a szívünkben szavadhoz, Fiad keresztjéhez, hogy mindenen keresztül ő legyen a reménységünk. Az ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia:

Ó, áldott Krisztus. Isten szent Báránya, Ki világ bűnét vitted keresztfára, Irgalmazz nékünk, ó, kegyelmezz, kérünk! Adj békét nékünk!

Urunk békessége legyen mindannyiunkkal. Íme, minden kész. Jöjjetek hát Isten szeretetének asztalához!

Énekek:

1. ének: 233 (Boszák Kelemen 1535, cseh, Rimay János 1569-1631 - Boszák K. 1535)

1. Mi Urunk, édes Atyánk, Add nekünk Szentlelkedet, Szent Fiadért áraszd ránk Gazdagon kegyelmedet, Hogy tisztán megismerjük Te igaz törvényedet, És hamis tudománytól Megőrizzük igédet! - 2. Krisztus, ki híveidnek Küldtél mennyből Szentlelket, Kiket Atyád tebenned Választott és eljegyzett, Öntsd ki Lelked reánk is, Buzgón könyörgünk néked, Hogy általa igédben Ismerhessünk meg téged! - 3. Vigasztaló Szentlélek, Légy mi kedves vendégünk, Ki sok kinccsel gazdag vagy, Lakozzál együtt vélünk! Szólásra készíts nyelvet, Adj tanulásra kedvet; Fülünk nyisd meg hallásra, Szívünket megtartásra.

2.ének: 240 (Schmolck Benjamin 1672-1737, német)

1. Szálljon hálaének, Mert itt a Szentlélek! Tárj ajtót, kaput! Légyen száz virággal, Zsendülő faággal Ékes most az út! Fogadd be, úgy lesz tele, Szíved-lelked fényözönnel, Ujjongó örömmel! - 2. Gyújtsd meg bennünk lángod, Drága égi zálog! Adj erőt nekünk! Isten győztes ujja, Vezess el az útra, Hol békét lelünk! Jöjj, szívünk és életünk Tölts el tűzzel, bízó hittel, Égi kincseiddel! - 3. Záporodra várunk. Öntözd meg egyházunk Mezejét, ne késs! Hull a mag, az ige, De szent cseppjeidre Szomjas a vetés. Bőségben csak úgy terem, És úgy érik majd kalásza Gazdag aratásra.

3. ének: 244 (1. v.: Iverson Dániel sz. 1924, angol. 2-4.v.: R. Váró Margit 1891-1972 - Iverson D. sz. 1924)

1. Isten élő Lelke jöjj, áldva szállj le rám, Égi lángod járja át szívem és a szám! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke jöjj, áldva szállj le rám! - 2. Isten élő Lelke jöjj, légy vezérem itt, Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke jöjj, légy vezérem itt! - 3. Isten élő Lelke jöjj, hadd lehessek szent, Jézusommal légyek egy már e földön lenn. Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke jöjj, hadd lehessek szent! - 4. Isten élő Lelke jöjj, győzedelmet adj, S majd a végső harcon át mennybe fölragadj! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke jöjj, győzedelmet adj!

4. ének: 76 (42. zsoltár. Béza Tivadar 1519-1605, francia, Szenczi Molnár Albert 1574-1633)

1. Mint a szép hűvös patakra A szarvas kívánkozik, Lelkem Istent úgy óhajtja És hozzá fohászkodik. Tehozzád, én Istenem, Szomjúhozik én szívem. Színed elé, ó, nagy Isten, Vajon mikor jutok innen? - 2. Éjjel-nappal hulló könnyem Énnekem a kenyerem, Amidőn azt kérdik tőlem, Hol van az én Istenem? Ezen mélyen bánkódom, És házadat óhajtom, Hol a hívek seregében Örvendek szép éneklésben. - 3. Mért csüggedsz hát, ó, én lelkem, Mért keseregsz oly nagyon? Bízzál, nem hagy el az Isten, megvigasztal egy napon! Szent arca ha rád tekint, Bízzál, megsegít megint. Ó, kegyelmes, jó Istenem, Mért kesereg az én szívem? - 4. Sebessége árvizeknek És a zúgó, nagy habok Fejem felett megütköznek, S már-már összeroskadok. Uram, hozzád esdeklek, Mert gyógyulást szívemnek Bármilyen nyomorúságban Csak te adhatsz, én kőszálam!

Jöjjetek! Mondjunk köszönetet Istennek. Imádkozzunk:

Urunk, magasztalásodat hallotta fülünk, - add, hogy süket legyen veszekedés, békétlenség hangjára. Nagy szeretetedet látta szemünk, - add, hogy meglássa a megígért örök életet. Dicséretedet énekelte nyelvünk, - add, hogy az igazat vallja ezután. Templomodban járt a lábunk, - add, hogy a világosság útján járjon ezután. Testedből részesült a testünk, - add, hogy új életet éljen ezután. Hála néked kimondhatatlan jóságodért. Ámen.

Majd innen elmenve, Testvéreim, tanúskodjatok Krisztus haláláról és feltámadásáról. Tegyetek bizonyságot az ő szeretetéről. Akik megtapasztaltátok, átéltétek a vele való közösséget, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és önfeláldozó szeretettel!

Most vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia:

Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága. Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

9

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek