Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2009-01-11

20090111_kicsi.doc — Microsoft Word Document, 184Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ „Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Vízkereszt ünnepe utáni 1. vasárnap istentiszteletén, 2009. január 11.-én, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

0x08 graphic
Kezdő ének: 47 (92. zsoltár. Sztáray Mihály †1575 - Históriás ének XVI. sz.) - Liturgia: 1.

1. Mely igen jó az Úristent dicsérni, Felségednek, ó, Uram, énekelni, Szent nevedet hálával emlegetni, És mindenütt e világon hirdetni. - 2. Korán reggel irgalmadat éneklem, Jóvoltodról éjjel is elmélkedem; Felségedhez lelkemet felemelem, És eltölti szívemet szent félelem. - 3. Nagy hatalmad amikor meggondolom, Bölcsességed elmémmel megfontolom: Dolgaidat oly nagyoknak találom, Hogy imádva leborulok, csodálom. - 4. Megtartóm vagy, én lelkemet éltetvén, Nem örülsz te a bűnösnek elvesztén, De örvendesz inkább a megtérésén És örökkévaló boldog életén. - 5. Azért benned vetem reménységemet, Csak tetőled várom segítségemet, Mert te látod minden én szükségemet, Meg is adod, tudom, üdvösségemet. - 6. Tarts meg minket, Uram, ez igaz hitben, Nevelj végig te szent ismeretedben, Hogy lehessünk mindenkor jó kedvedben, Végre nálad örvendezhessünk mennyekben!

Bevezetés:

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

Fogadd kedvesen ajkam beszédét és szívem gondolatait én Uram, kősziklám és Megváltóm! A hegyek hirdetik Isten dicsőségét, keze munkájáéról tanúskodik a menny. Nappal a nappalnak adja tudtul, éjszaka az éjszakának tesz jelentést. Nem beszéd ez, ez nem emberi szó, hangot sem hallani, szózatuk mégis betölti a földet. Elhat a világ határáig. Dicsőség legyen az Úrnak örökké! Gyönyörködjék az Úr alkotásaiban!

Liturgia:

Ó, Atya, Fiú, Szentlélek! Téged áldjon szív és lélek, Téged, dicső Szentháromság, Dicsérjen az egész világ!

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Bűnvallás:

Testvéreim! Isten színe előtt most, méltatlanságunkra gondolva forduljunk őhozzá irgalomért és valljuk meg neki bűnünket:

Könyörülj rajtam kegyelmeddel, Istenem! Töröld el hűtlenségemet, Istenem, nagy irgalmaddal. Teljesen mosd le rólam bűnömet, és vétkemtől tisztíts meg engem, mert tudom, hogy hűtlen voltam, látom vétkemet. Ellened vétettem, mert azt tettem, amit rossznak látsz. Ezért igazad van, ha szólsz, jogos az ítéleted. Én bűnben születtem, te pedig a szív igazságát kedveled. Tisztíts hát meg, és tiszta leszek. Moss meg, és hófehér leszek. Rejtsd el arcodat vétkeim elől. Töröld el minden bűnömet az Úr Jézus Krisztusért! Ámen.

Liturgia:

Én Istenem, én bűnös ember, Itt állok szent színed előtt. Bűneim árja, mint a tenger, Hullámaival elfödött. Én Istenem, én Istenem, Könyörülj árva lelkemen!

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlanokon az Isten Jézus Krisztus által, akiben az Ige testté lett. Itt közöttünk lakott, és akinek láttuk dicsőségét, mint az Atya Egyszülöttjének a dicsőségét. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség, és az emberekben jóakarat. Ámen.

Liturgia:

Áldjad én lelkem a dicsőség örök Királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! Zúgó harang, Ének és orgonahang Mind az ő szent nevét áldják!

Jöjjetek, Testvéreim! Imádkozzunk:

Világosság Istene! Köszönjük, hogy Jézus Krisztus eljött, és a világ Világossága, aki a keresztút célja, a tévelygők útmutatója lett. Vízzel megkeresztelve, Lélekkel megáldva, magaddal elhívtad. Add, hogy lássuk őt, hallgassunk rá, kövessük őt, és mindenkor téged dicsőítsünk egész életünkkel. Erre segíts bennünket. Ámen.

Igeolvasás:

Testvéreim! Isten szavát olvasom most Pál apostol Rómába írt leveléből. A 12. fejezet első 5 versében így szól hozzánk Isten igéje:

Az Isten irgalmára kérlek titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek; és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek: mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.

A nekem adatott kegyelem által mondom tehát közöttetek mindenkinek: ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint. Mert ahogyan egy testnek sok tagja van, de nem minden tagnak ugyanaz a feladata, úgy sokan egy test vagyunk a Krisztusban, egyenként pedig egymásnak tagjai.

És így szól hozzánk a mai vasárnapnak az evangéliumi igéje Lukács evangéliumából, a 2. fejezet végéről:

Jézus szülei évenként elmentek Jeruzsálembe a húsvét ünnepére. Amikor tizenkét éves lett, szintén felmentek Jeruzsálembe az ünnep szokása szerint. Miután pedig elteltek az ünnepnapok, és hazafelé indultak, a gyermek Jézus ott maradt Jeruzsálemben. Szülei azonban ezt nem vették észre. Mivel azt hitték, hogy az útitársaik körében van, elmentek egy napi járóföldre, és csak akkor kezdték keresni a rokonok, és az ismerősök között. De mivel nem találták, visszatértek Jeruzsálembe, és ott keresték tovább. Három nap múlva találták meg a templomban, amint a tanítómesterek körében ült, hallgatta és kérdezte őket, és mindenki, aki hallotta, csodálkozott értelmén és feleletein. Amikor szülei meglátták, megdöbbentek, anyja pedig így szólt hozzá: „Gyermekem, miért tetted ezt velünk? Íme, apád és én nagy bánattal kerestünk téged.” Mire ő így válaszolt: „Miért kerestetek engem? Nem tudtátok, hogy az én Atyám házában kell lennem?” Ők azonban a nekik adott választ nem értették. Jézus ezután elindult velük, elment Názáretbe, és engedelmeskedett nekik. Anyja mindezeket a szavakat megőrizte szívében, Jézus pedig gyarapodott bölcsességben, testben, Isten és emberek előtt való kedvességben.

Boldogok, aki hallgatják, szívükbe zárják, megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 261 (Szkhárosi Horváth András 1549? - Székely Balázs1546)

1. Semmit ne bánkódjál, Krisztus szent serege, Mert nem árthat néked senki gyűlölsége; Noha e világnak rajtad dühössége, De nem hagy szégyenben Krisztus őfelsége. - 2. Királyi nemzet vagy, noha te kicsiny vagy, Az Atya Istennél bizony te kedves vagy: Ő szent Fia által már te is fia vagy, Minden dicsőségben, higgyed, hogy részes vagy. - 3. Hogyha te igazán a Krisztusban bízol, Higgyed, hogy lélekben Istennél gyarapszol. Ha Krisztus véréből igaz hittel iszol: Higgyed, hogy örökké meg nem szomjúhozol. - 4. Oltalmazza Krisztus az ő szent egyházát, Miként a jó pásztor az ő juhocskáját. Valaki hallgatja a Krisztus mondását, Viseli mindenkor szorgalmatos gondját. -5. Siess most is hozzánk, Krisztus segélj minket, A te szent igéddel növeljed hitünket. És te Szentlelkeddel tartsd meg életünket, Hogy minden dolgunkban dicsérhessünk téged.

Szószéki szolgálat:

Kegyelem legyen nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Jézus Krisztus Urunktól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, kedves Testvérek! A mai vasárnapnak az Ószövetségben szóló igéje a 97. zsoltárban adatott.

Így szól hozzánk a Zsoltáros:

Uralkodik az ÚR! Vigadjon a föld, örüljön a sok sziget! Felhő és sűrű köd van körülötte, igazság és jog trónjának támasza. Tűz jár előtte, és megégeti ellenségeit mindenütt. Villámai bevilágítják a földkerekséget, látja ezt a föld, és megremeg. Viaszként olvadnak meg a hegyek az ÚR előtt, az egész föld Ura előtt. Az egek hirdetik igazságát, minden nép látja dicsőségét.

Megszégyenülnek a bálványimádók mind, akik a bálványokkal dicsekszenek. Az ÚR előtt borul le minden isten. Hallja ezt Sion, és örül, Júda leányai vígadnak ítéleteiden, ó URam! Mert te vagy Uram, a legfenségesebb az egész földön, magasan fölötte vagy minden istennek.

Ti, akik szeretitek az Urat, gyűlöljétek a gonoszságot! Megőrzi ő híveinek életét, kimenti őket a bűnösök kezéből. Fényözön árad az igazra, és öröm a tiszta szívűekre. Örüljetek, ti igazak, az ÚRban, magasztaljátok szent nevét!

Urunk, szentelj meg igéddel. Igéd igazság! Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Testvéreim! Keskeny útra térünk valahányszor zsoltárt olvasunk, vagy prédikálunk. Nem a Jézus szavai értelmében vett keskeny-útra feltétlenül, a bizonytalanság keskeny-útjára. Mert a zsoltárok története a homályba vész. Amikor azt olvassuk a zsoltárban például: „Hallja ezt Sion és örül”, akkor ne gondoljunk rakétákra, mint az Úr fegyvereire. Ne gondoljunk a bicskánkra a zsebünkben, mint Isten eszközére. És ne gondoljunk szavunk tőreire, mint Isten igazságának fegyvereire. - Keskeny-útra térünk, ha zsoltárt olvasunk.

Ki tudja: ezt a zsoltárt is ki írta? Ki tudja, hol élt, és miket élt már meg, mire leírta ezeket a szavakat a szívében? Ki tudja, kiket temetett már el? Kikben csalódott? Milyen áron vett búcsút, milyen kálváriákat járt már meg? Ki tudja: kik, hol és hányszor, milyen csillagzat alatt énekelték már ezt a zsoltárt? Hányszor írták át, értelmezték át? Tűzték ki templomi énekként? Ki tudja: hányszor énekelték már diadallal ezt a zsoltárt az ellenség vert seregének a maradványai felett? Ki tudja: hányszor suttogták már ezt a zsoltárt ökölbe szorított, bilincstől csörgő kézzel cellájuk mélyén? Ki tudja, hányszor tanították már és kik a gyermekeiknek? Hányszor nyertek erőt és kik? Hányszor látták meg hitükkel a holnapot az ősök bizalmas hitéből ennek a zsoltárnak az alapján?

Bizony, lehajthatjuk a fejünket, testvéreim. Elcsendesedhetünk, ha megsejtjük a zsoltár diadalmas szavai mögött rejtőző régiek hitét, Istentől kapott erejét. - Pedig milyen kevés van ezekben a szavakban. Milyen egyszerűen és keveset mondóan beszél az Úr megjelenéséről, uralmáról. Áttűnik rajta, a szavakon, a régieknek a hite, és ennek a hitnek a mindent elhordozó ereje. - Mégis milyen kevés, amit elmond. Milyen kevés annyit tudni az Úristen uralmáról, hogy reng a föld, hogy villámok cikáznak, hogy dörög a világ, hogy félnek a bűnösök. - Ősi, természeti vallások képeivel él csupán. Helyi isteneknek a kifejezéseit használja, régi istenek világában szólnak a szavai. Annyit mond el az Úrról, hogy a pogány, régi népek hitvilágában söpör végig az Isten. Ilyen kevés van ezekben a szavakban jogot és rendet teremtő seregek Uráról.

Bizony, a régiek felhő és sűrű köd mögött látták az Isten hatalmát. Akárcsak néhány tanítvány egy hegyen, Mózes és Illés kimagasló egyénisége között látták az Úristen hatalmát. Mégis micsoda erő árad ezeknek, a régieknek az énekében!

Nektek, testvéreim, nektek kilépett az Úr a felhő és a köd mögül. Megjelent. Uralkodik. Nem mitikus természeti erőkkel, annál sokkal-sokkal valóságosabban. Nem kellenek a hatalma leírásához csodálatos jelek, hasonlatok, természeti szimbólumok. „Az Úr, halljátok nemzetek, kereszten trónol köztetek”.

Egy gyermek született nekünk, aki az életénél is jobban szeret minket. - Igazságos? Igen! Érvényt szerez az Isten igazságosságának, azaz átölelve minket, eltörli a tökéletlenségünk. - Győzelem? Igen! Elfújja az ellenségeinket, azaz átment a halálon, itt van velünk. - Megszégyenülnek a bűnösök? Igen! Megszégyeníti a bálványimádókat, azaz tenyerébe veszi, és nekünk ajándékozza Isten országának minden kincsét, szeretetét, fényét.

Szeretném, ha erőt kapnánk mindannyian. Az élet minden próbájához őrévén. Mert uralkodik az Isten! Megjelent! Megszületett! Meghalt! Feltámadt!

Jézus Krisztus óta erről szól a zsoltár! Ámen.

Imádkozzunk:

Boruljon le előtted, Uram, minden nép, nemzet, minden testvérem és minden ellenségem! Főleg én! Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el szívünk erősítésére az Apostoli hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atyaisten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örökéletet. Ámen.

Az Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket és gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Most vigyük Isten elé imádságban mindazt, amire szükségünk van. Könyörögjünk:

Urunk, szerető Atyánk! Áldunk téged szavadért, amellyel szólsz, és megmentesz bennünket. Áldunk téged Krisztusunkért, az ő áldozatáért, az őbenne megmutatkozott kegyelemért. Áldunk téged, hogy hozzánk jössz, és minket gyermekeidnek neveztél. Áldunk téged, hogy fölemelsz és megtartasz, országot készítettél nekünk. Áldunk téged, hogy itt, földi életünk vándorútján elhalmozol kegyelmeddel és jóságoddal. Szent angyalod vesz körül bennünket, és óv meg minden veszedelemtől. Urunk! Kérünk, óvj meg minket hátralévő napjainkban minden kísértéstől, tőled elválasztó kártól. Te őrizz meg bennünket, hogy bármi ér és bármerre visz az utunk, megálljunk a benned való hitben. Hozzád forduljunk napról-napra hálaadással, kéréseinkkel, reménységünkkel. Urunk, adj nekünk tiszta szívet, testvéri lelket, barátságot, közösséget, hogy Krisztusban testvérnek lássunk mindenkit. Aki körülöttünk van, akivel találkozunk, akivel összehoz az utunk, - azokkal tudjunk testvéri szívvel bánni, hozzájuk tiszta szívvel, nyitottan fordulni. Urunk! Adj jó közösséget közöttünk, őrizd meg a barátságokat. Teremts tiszta szívet, amikor beszélünk, cselekszünk, egymásra gondolunk. Urunk, őrizz meg minket, hogy a te Lelked hassa át életünket, kapcsolatainkat, útjainkat. Adj döntéseinkben igaz szívet, hogy a te ismereted, a benned való bölcsesség vezessen. Urunk! Adj tiszta szívet minden örömben és bajban, hogy megpróbáltatásaink között is, bűneink és a világ nyomorúságai között is, lássuk a te fényedet. Tudjuk velünk tartó, el nem múló, megtörhetetlen szeretetedet rajtunk. Urunk! Őrizz meg minket, hogy amikor elmegyünk innen, akkor a benned való hitben távozzunk. Hogy amikor gyászolunk, a benned való hitben gondoljunk szeretteinkre. Hogy amikor tervezünk, akkor a te országodra legyenek terveink, és a te személyiséged őrizzen meg minden csalódástól. Urunk! Krisztusért kérünk, dicsőítünk és áldunk téged. Az ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 363 (Batizi András †1546 - Kolozsvár 1744)

1. Jer, dicsérjük az Istennek Fiát, A szép Szűznek drága szent magzatját, E világnak áldott Megváltóját, Bűnösöknek örök szószólóját! - 2. Jézus Krisztus, érettünk meghaltál, Harmadnapon íme feltámadtál; Mennyországban felmagasztaltattál, Tisztességgel megkoronáztattál. - 3. Te vagy nékünk minden igazságunk, Jámborságunk és ártatlanságunk: Te vagy nékünk szentségünk, váltságunk, Isten előtt örök boldogságunk. - 4. Te vagy nékünk minden reménységünk, E világon a mi tisztességünk, Isten előtt mi nagy dicsőségünk, Mennyországban örök üdvösségünk. - 5. Add minékünk a te Szentlelkedet, Mind e földön hirdettesd igédet, Ismerjünk meg mindannyian téged, Dicsérhessük örökké szent neved!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek