Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2008-12-25

20081225_kicsi.odt — OpenDocument Text, 160Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )
TATABÁNYAI   MAGVETŐ „Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)
„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben Karácsony ünnepe istentiszteletén, 2008. december 25.-én, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*


















Kezdő ének: 158 (Pécseli Király Imre 1590?-1641? – Kolozsvár 1744.)
1. Krisztus Urunknak áldott születésén, Mondjunk angyali dalt megjelenésén, Mely Betlehemnek mezején nagy régen Zengett ekképpen. – 2. A magasságban dicsőség Istennek, Békesség légyen földön embereknek, És jó akarat mindenféle népnek És nemzetségnek! – 3. Eljött már, akit az atyák rég vártak, Sok királyok is kit látni kívántak, Kiről próféták jövendőt mondottak, Nyilván szólottak. – 4. Ez az Úr Jézus, igaz Messiásunk, Általa lett sok bűnünkből váltságunk, A mennyországban örökös lakásunk, Boldogulásunk. – 5. Háladás légyen az Atya Istennek, Ő szent Fiának, a ma születettnek, A Szentléleknek, mi bölcs oktatónknak, Vigasztalóknak. – 6. Ó, örök Isten, dicső Szentháromság, Szálljon mireánk tőled világosság. Távozzék tőlünk bűn és szomorúság, Légyen vidámság!

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. – Ámen.

Gyermek született nekünk, Fiú adatott nekünk. Az uralom az ő vállán nyugszik. És így nevezik: Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Békesség Fejedelme. Énekeljetek az Úrnak új éneket, mert csoda dolgokat cselekedett. Kinyújtotta szent karját, jobbjával szabadulást szerzett. Az Úr megmutatta váltságát, feltárta igazságát a népek előtt. Szolgáljatok az Úrnak örömmel, vigadozva járuljatok színe elé. Ámen.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal!

Testvéreim! Isten színe előtt, most gondoljuk méltatlan voltunkra, vizsgáljuk meg életünket, önmagunkat parancsolatainak tükrében:
Ezt mondja az Úr:
Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! – Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincs bennünk bűn, megcsaljuk önmagunkat, és nincs bennünk igazság. Ha pedig megvalljuk bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja, és megtisztít bennünket gonoszságunktól.

Ez alapján kérem, Testvéreim, hogy feleljetek szívetek szerint a gyónási kérdésekre:
Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől személy szerint:
Testvérem az Úrban!
Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak? – Vallom.
Bánod-e igazán bűneidet? – Bánom.
Megbocsátottál-e mindazoknak, akik vétkeztek ellened? - Megbocsátottam.
Igyekezel-e Isten akarata szerint élni? – Igyekezem.
Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? – Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljunk Istenhez, irgalmát kérve, igaz hittel. Imádkozzunk:
Uram, Istenem! Fordulj felém, és könyörülj rajtam, mert bajomban, bűnömben magamra maradtam. Enyhítsd szívem szorongását, szabadíts ki szorult helyzetemből. Nézd nyomorúságomat, és bocsásd meg minden vétkemet. Tartsd meg életemet, ments meg, hogy feddhetetlen becsület őrizzen engem. Szabadítsd ki, ó, Isten, népedet minden nyomorúságából az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim, Isten, a mi szerető Atyánk, megkönyörült rajtunk Jézus Krisztus által, aki gazdag létére szegénnyé lett értünk, hogy mi az ő szegénységéből meggazdagodjunk. Az ő szeretetében bízva hirdetem nektek, Testvéreim, bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek a földön és a mennyben, Atya, Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok, és örvendezzetek Krisztusban reménykedő testvéreim. Isten az ő véréért megbocsátotta bűnünket. Az ő Lelke legyen és járjon velünk, hogy új életben járjunk általa! Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:
Drága Istenünk! Áldunk téged, hogy testté lett igéd új világosságát ránk árasztod. Add, hogy a te világosságod, Krisztus világossága ragyogjon a szívünkben, tükröződjék életünkben, megvilágítsa utunkat, az Úr Jézus Krisztus által, aki veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:
Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Isten szavát olvasom most, hallgassátok nyitott szívvel. A mai napra, Karácsony ünnepére rendelt ószövetségbeli ige Mikeás próféta könyvének 5. fejezetéből, a fejezet elejéről szól a következőképpen:
Így szól a próféta:
Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izraelen. Származása visszanyúlik a hajdankorba, a távoli múltba. Csak annyi időre szolgáltatja ki őket, amíg a szülő asszony szül, de megmaradó honfitársai hazatérnek Izrael fiaival együtt. A nyáj elé áll, és legelteti az ÚR hatalmával, az ÚRisten fenséges nevével. Akkor nyugodtan élnek, mert hatalma kiterjed a föld határáig. Ez lesz a békesség!

És a prófécia beteljesüléséről ezt írja János evangéliuma az 1. fejezet 14. versétől:
Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. János bizonyságot tett róla, és azt hirdette: „Ő volt az, akiről megmondtam: Aki utánam jött, megelőz engem, mert előbb volt, mint én.” Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jelent meg. Istent soha senki sem látta: az egyszülött Isten, aki az Atya kebelén van, az jelentette ki őt.
Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják és megtartják Isten beszédét! Ámen.
Ének: 327 (Hiller Fülöp Frigyes 1699-1769, német)
1. Átölelt Isten nagy kegyelme, Méltatlanul, érdemtelen. Csodák csodáját látom benne, És hála tölti el szívem. Boldogan ujjong énekem, Ha kegyelmét dicsérhetem. – 2. Haragot, átkot érdemeltem, És Isten megkegyelmezett. Szent Fia vérzett énhelyettem, Hogy eltörölje vétkemet. Mért történt, fel nem foghatom! Csak kegyelem, csak irgalom! – 3. Jóvoltod hálás szívvel vallom, Örömmel áldom, hirdetem. Kegyelmed el nem hallgathatom, Épüljön rá az életem. Boldogság térdre hullani, Irgalmasságod áldani. - 4. Míg egykor véget ér itt az út, Kegyelmed védjen, Istenem! Szent Fiad vére tárjon kaput, Ha én, szegény megérkezem. Befogad ott az irgalom, S örök örömmel áldhatom.

Szószéki szolgálat:
Kegyelem legyen nekünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Jézus Krisztus Urunktól. Ámen.

Igeolvasás:
Szeretett Testvéreim! A mai ünnepnek a levélbeli igéjét olvasom. Pál apostol Rómába írt leveléből az 5. fejezet 18. versétől a 21. versig szól hozzánk:
Ezt írja az apostol:
Mármost, ahogyan egynek, Ádámnak, a vétke lett minden ember számára kárhozattá, úgy lett egynek, Krisztusnak, az igazsága minden ember számára az élet megigazulásává. Mert ahogyan az egy ember engedetlensége által sokan lettek bűnösökké, úgy az egynek engedelmessége által is sokan lettek igazakká. A törvény pedig közbejött, hogy megnövekedjék a vétek. De ahol megnövekedett a bűn, ott még bőségesebben kiáradt a kegyelem; hogy amiképpen úrrá lett a bűn a halál által, úgy uralkodjék a kegyelem is az igazsággal az örök életre Jézus Krisztus, a mi Urunk által.
Urunk! Szentelj meg minket igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:
Kedves Testvérek! Ő az emberiség történelmének legnagyobb hatású személyisége. Isten küldötte. Nem élt nála nagyobb ember. A történelem legnagyobbja is ő. Tulajdonképpen csak egy nép, egy szűk embercsoport körében élt, és abban a körben dolgozott, szólt a küldetése, mégis egyetemes és örökérvényű volt. Az egész teremtett világ az őáltala mondottakon épült fel. Életünk a halálon innen és halálon túl az ő rendszerén alapszik. Egyikőnk sem vonhatja ki magát az ő hatása alól. Mi mindannyian, az egész valaha élt emberiség rajta keresztül érthetjük meg önmagunkat és sorsunkat. Ki ő? – Nos, ez a fantasztikus személy, akinek a szava az Isten egész teremtés rendjét meghatározza, ez a személy: Mózes. Mózes, övé nemcsak a Biblia első öt könyve, de igazából az egész Szentírás ott kezdődik, és azon alapul: az ő rendszerén, Mózesén. Ő az, aki feltárta a Teremtés egész rendjét.
Ha megfogok egy poharat, ide kitartom és elengedem, akkor a pohár le fog esni, és ott a kövön össze fog törni. - Ez micsoda? Tán prófécia, hogy én ezt meg tudom mondani? Nem. Vagy talán ez Istennek egy különleges büntetése, vagy csapása, hogyha a pohár, amikor elejtem, és összetörik? Nem. Egyiksem. Az, hogy a pohár leesik és összetörik, következmény. Az azt megelőző dolgoknak, tehát hogy megfogom a poharat és elengedem, annak szükségszerű következménye.
Így foghatunk fel az életünkben szinte mindent. Egészen a halálig. Egészen a halálig bezárólag így foghatunk fel mindent az életünkben, mert a halálról is azt mondja az Ige, hogy a bűnnek, vagyis az emberi-nem kezdeteitől meglévő sajátosságunknak a következménye. Tehát ez sem valami különleges csapás, vagy rendkívüli varázslat, hanem bele tartozik életünk, sorsunk és világunk következmény-rendszerébe. Ez Mózes rendszere. A Biblia így mondja: a Törvény.
A világ folyását és benne minket, életünket alapvetően a következmények határozzák meg. Annak, amit teszünk, ami történik velünk, amit mi vagy más emberek tesznek, annak megvannak a következményei. És ezeknek a következményeknek, ennek a következményláncolatnak a végső eredte: az Istentől való elszakadottságunk. Az, hogy nem élünk Istennel, nem úgy járunk vele, mint egy férj a feleségével vagy fordítva, szülő a gyermekével, - hanem el vagyunk tőle szakadva. Idegen a számunkra. Ez a mi legmélyebb közös tulajdonságunk.
Mózes rendszere zárt és befejezett. A lényeges kérdéseket illetően nem hagy kérdőjeleket. Mi a részleteinkben, a sajátosságainkban, az egyéniségünkben szeretjük magunkat megkülönböztetni egymástól, egyéni vonásainkat szeretjük hangsúlyozni, de Mózes rendszere, amelyet a Biblia röviden Törvénynek mond, egybefog mindannyiunkat. Egy csoportba sorol be, egy közös, mindannyiunkra egyaránt jellemző vonásunk, tulajdonságunk alapján. Sok különböző vallás van az emberiség körében, de valamennyi jelentős vallás eljut arra, ahol Mózes áll. Erre az ismeretre, a Törvény ismeretére, hogy életünk következmények láncolata.
Nos, kedves Testvéreim, kedves sorstársaim a bűnben és minden következményében! Kedves Testvéreim a földi vándorlásban és a földön való meghalásban! Most Karácsony van. Karácsony van, annak az ünnepe, hogy az Isten bennünket szeret. Annak az ünnepe, hogy bennünket ebben a rendszerben nem hagy vég-nélkül menetelni. Annak az ünnepe, hogy az Isten nem hagy bennünket haladni ebben, a mózesi rendszerben, a Törvény rendszerében a végéig az útnak: a semmiig.
Karácsony van, annak az ünnepe, hogy egyetlenegy dolog történt a világtörténelemben, ami nem tartozik bele a következmények láncolatába, mert nincsen előzménye. Nincs semmi, aminek ez lenne a következménye. Egyetlen esemény történt a világtörténelemben, amelyik nem következménye semminek. Nem volt oka, csak célja: az Isten részéről: a szeretet. A következmény az, hogy az Isten belenyúlt ebbe a futószalagba, amin megyünk, amihez oda vagyunk láncolva. Belenyúlt, kinyújtotta a kezét és megragadott. És kiemelt! Odanyújtja felénk a kezét: Ember, testvérem, fogd meg a kezem! – És fölemelt.
Van valami, ami a következmények rendszerébe nem illik bele: az Istenünk szeretete. Az, hogy ő idejött, megalázta magát, fölvette az emberségünket, és fölvette a halálunk fájdalmait. Fölvette a bűnünket. És mind annak az ellenére, amik-akik vagyunk, helyet készített nekünk, nem a futószalagunk végén levő semmiben, hanem Isten szeretetében.
A pohár összetörik. A vér vért szül. A bűn halált nemz. – Zárt futószalag. A legnagyobb ember írta ezt le, aki valaha élt: Mózes. – És azért vagyok még itt, és tudok az Istenről szólni, mert felém nyújtotta a kezét. És kivett ebből a rendszerből.

Imádkozzunk:
Atyánk! Áldott vagy, hogy többet tettél, mint a teremtés, hogy többet tettél, mint amit el lehet gondolni mindabból, ami körülvesz minket. És engedelmessé lettél, fölvéve bűnünket, elhordozva halálunkat. Áldott legyen a neved minden ember szívében, Uram, hogy meglássuk, megértsük, ahogyan szeretsz minket. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el együtt, Testvéreim, az élet hitvallását, az Apostoli Hitvallást
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.
Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket, gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Úrvacsora.

Ének: 154 (1. v.: Német ének a XIV. századból. 2-6. v.: Luther Márton 1483-1546) – Liturgia: 12.
1. Jézus Krisztus dicsértessél, Hogy érettünk megszülettél, Az ember és angyalsereg Ma ennek mind örvendenek. – 2. A szent Isten egyetlenét Íme, jászolba fektették. Az ember gyarló testébe Öltözött az örök ige. – 3. Kit be nem foghat a világ, Most Mária öleli át. Az Isten, ki alkot, teremt, Mint gyermek, köztünk megjelent. – 4. Örök világosság jött el, Betölti földünk fényével, Hogy legyünk megváltottai, A világosság fiai. – 5. Úgy jött a földre szegényen, Hogy minket gazdaggá tegyen, Hogy mint mennyben az angyalok, Már itt lehessünk boldogok. – 6. Isten tette mindezeket, Hogy lássuk, mennyire szeret. Jer, keresztyének, zengjetek Az Úrnak öröméneket!

Emeljük fel szívünket az Úrhoz. Imádkozzunk:
Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenhol, mindenkor hálát adjunk neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, akiben a láthatatlan Isten látható emberré lett, és békességet hozott a világnak. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével, és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.
Liturgia:
Itt az Isten köztünk, Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld, magasztal. Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei boldog lelkek. Ó, Urunk, Halld szavunk, Ha mi, kicsiny néped, Hódolunk tenéked!

Szent vagy, Urunk, és nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre ebben a kenyérben és borban, és általa testvéri közösséggé legyünk.
A mi Urunk, Jézus Krisztus, azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta, és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, ezt mondva: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, az Úr halálát hirdetjük, amíg eljön. Mert méltó a megöletett Bárány, Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk
Jó Istenünk! Emlékezzél meg Fiad értünk viselt szenvedéséről, haláláról. És add mindnyájunknak Lelkedet, hogy Megváltónk szeretetét ünnepelve részesüljünk feltámadása erejében. Legyen gondod, Atyánk, egyházadra, amelyet szereztél, teremtettél, amelyet Krisztus vérén megváltottál. Legyen gondod népedre. Őrizd meg hitét, tartsd meg békességedben, add meg egységét Krisztus Urunkban. Urunk, legyen gondod szeretteinkre, embervilágunkra, gyülekezetünkre. Add Lelkedet, igédet, a benned való igaz bizodalmat mindannyiunknak. Örömben és bánatban, ünnepben és gyászban, életben és halálban emelj föl bennünket, szerető Istenünk, szereteted magasságába, hogy túl minden bűnön, nyomorúságon, kárhozaton, amelyek a részünk, örvendezni tudjunk szeretetednek, amelyet nekünk ajándékoztál. Drága Urunk! Legyen gondod azokra, akik nem találnak téged, mutatkozz meg mindannyiunknak életünk minden pontján, hogy el ne feledkezzünk rád szorultságukról. Jézusért kérünk téged, aki reménységünk, szabadulásunk, örömünk. Az ő nevében így fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Ének:
1. ének: 427 (Bonár Horáciusz 1808-1889, skót. Roy Mária 1858-1924 cseh, - Roy Krisztina 1860-1936)
1. Az Úr szent Bárányára Teszem le bűnömet, S ott a kereszt aljába’ Békességet lelek. A szívem mindenestül Az Úr elé viszem, Megtisztul minden szennytül A Jézus vériben, A Jézus vériben. – 2. Megtörve és üresen Adom magam neki, Hogy újjá ő teremtsen, Az űrt ő töltse ki. Minden gondom, keservem Az Úrnak átadom, Ő hordja minden terhem, Eltörli bánatom, Eltörli bánatom. – 3. Örök kőszálra állva A lelkem megpihen, Nyugszom Atyám házába’ Jézus kegyelmiben, Az ő nevét imádom Most mindenek felett, Jézus az én királyom, Imámra felelet, Imámra felelet. – 4. Szeretnék lenni, mint ő, Alázatos, szelíd, Követni híven, mint ő, Atyám parancsait. Szeretnék lakni nála, Hol mennyei sereg Dicső harmóniába' Örök imát rebeg, Örök imát rebeg.

2. ének: 430 (Szász Béla 1840-1898 – Kálmán Farkas 1836-1906)
1. Ím, nagy Isten, most előtted szívem kitárom. Menedékem nincs sehol a földi határon. Ha te nem jössz bánatomhoz biztató szóval, Italom könny, a kenyerem keserű sóhaj. – 2. Ha a világ nem tudná is számos bűnömet, Teelőtted elrejtenem semmit sem lehet; Látja lelked minden bűnöm, melynek átka sújt: Vedd le rólam, ó, Úristen, vedd le ezt a sújt! – 3. Jézusomra föltekintek a kereszt alatt, Nincs szívemnek nyugodalma vétkeim miatt. Ó, ne büntesd, Uram, azt, kit megtört a bánat: Szálljon reám irgalmadból béke, bocsánat. – 4. Szent Fiadért, ki engemet vérén megváltott, Hallgass meg, ha bűnbánattal hozzád kiáltok! Vigaszoddal térj kegyesen beteg szívemhez, Hozzád térő gyermekednek, Atyám, kegyelmezz!
3. ének: 431 (Túrmezei Erzsébet sz. 1912 – Kolozsvár 1744)
1. Szent örök Isten, nincsen hova lennem. Bárhova futnék, te utolérsz engem. Egy menekvés van: hozzád térni, Szívem kitárni, irgalmat kérni. – 2. Mélységes mélyből kiáltok tehozzád. Forduljon ismét felém fényes orcád! Nálad bocsánat vár és élet. Lázadó szívem újra cseréled. – 3. Elmúlt a régi. Kezdhetem az újat. Adj erőt nékem, hogy bátran induljak Új úton, mindig te utánad. Véled új élet hajnala támad. – 4. Szálljon szívemből hálaadó ének! Irgalmasságod áldom, amíg élek, Mert nem nézhetted örök vesztem: Szent Fiad értem halt a kereszten.

Mondjunk köszönetet Istennek, imádkozzunk:
Uram, hálát adok neked azért, hogy bár életem vezetni, életben megtartani nem tudom, te mégis többet és jobbat teszel velem. Életre rendelsz, igédet, szeretetedet adod nekem, értem, utánam jössz, és fölemelsz magadhoz. Hála néked jóságodért. Ámen.

Testvéreim! Elmenve innen tanúskodjatok az Úr haláláról és feltámadásáról. Tegyetek bizonyságot az ő szeretetéről. Átélve a vele való közösséget, építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással, önfeláldozó szeretettel!

Vegyétek most az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.
Liturgia:
Hadd zengjen hálaénekem, Ó, Istenem, tenéked, Amelyben megköszönhetem Legfőbb jótéteményed, Mert szerettél, s amit tettél, Kegyelmed bizonysága. Hadd zengjen hát víg éneket Lelkemnek buzgósága!



*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

A bevezető kép Bartolomé Esteban Murillo: Pásztorok imádása c. műve.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.
A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak
Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek