Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2008-12-24

20081224-kicsi.doc — Microsoft Word Document, 220Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ „Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközség Karácsony este istentiszteletén, 2008. december 24.-én, Schermann Gábor lelkész valamint a gyülekezet tagjainak énekkari és felolvasó szolgálatával.*

0x08 graphic

Énekkar: (Az égbolt megnyílik - Koczor Tamás, Solymár Eszter, Baranyay Csaba)

1. Az égbolt nyílik, angyalkórus énekel, Jézus jött ma el. Zeng az örömhír, hozzánk Jézus jött ma el. Gyere, énekelj most velünk, mert Fiút küldött az Úr nekünk. Énekelj velünk, énekelj velünk! - 2. A vén Föld most örül, ezer csillag felragyog, Leborul a napkorong, és térdet hajt a Hold. Gyere, énekelj most velünk, mert Fiút küldött az Úr nekünk. Énekelj velünk, énekelj velünk! - 3. A jászol fényei oszlassák sötét gondjaid! A világ népei hallják a béke hangjait. Gyere, énekelj most velünk, mert Fiút küldött az Úr nekünk. Énekelj velünk, énekelj velünk!

Bevezetés:

Szeretettel köszöntöm a Testvéreket, Gyülekezetet ezen a Karácsony estén.

0x08 graphic
Ének: 140 (Ézsaiás 40.3-4 - Thilo Bálint 1607-1662 - Hannoveri énekeskönyv 1657, német)

1. Várj, ember szíve készen, Várd Isten Harcosát, Ki üdvösséged lészen, És békességet ád. Fényt, éltet hozva jő, Megtört az ősi átok, Kit vágyakozva vártok, Betér hozzátok ő.

Az Atya, Fiú, és a Szentlélek nevében. - Ámen.

Kedves Gyülekezet, kedves Testvérek! Nagyon örül a szívünk, amikor eljön a Karácsony ünnepe, mert ilyenkor tudjuk szeretni egymást. Láthatjuk egymás szemében a fényt, az örömöt, a szeretetet, a becsületet, és tudunk örülni egymásnak, hogy a másik ember jó. Ez egy szép ünnep, mert szépen fel tudjuk díszíteni a gyerekekkel a karácsonyfát, szépen fognak itt most nekünk sokan szerepelni.

Felolvasás:

Amikor Jézus a templomban tanított, hangosan kiáltva szólt: „Ti ismertek engem, tudjátok is, honnan való vagyok; de én mégsem önmagamtól jöttem, hanem az, aki engem elküldött, igaz, ti őt nem ismeritek. Én ismerem őt, hiszen tőle származom, és ő küldött el engem.” Jn 7,28-29

Urunk! Szentelj meg minket igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Az előbbi felolvasónak igaza volt, ugyanis bennünket, embereket baleset ért: amnézia. Elfelejtettük magunkat. Elfelejtettük Istenünket, aki megáll velünk szemben, és valami mást keresünk élni és ünnepelni. Valakit baleset ért: amnézia. Megáll előtte a férje, a felesége, de nem ismeri fel. Baleset ért minket. Itt van Jézus a templomban, őrizzük a Bibliát. Leülünk a padokba, találkozunk a többiekkel, - Karácsony van. De nem ismerjük fel, aki jött. Ünnepeljük a szeretetünket, az ajándékokat, a Kisjézust, a jászolt, a pásztorokat, az állatokat. Ünnepeljük az érzéseinket, amelyek vágynak most egy békére. Ünnepeljük a Télapót, a Mikulást, a Hóembert, - de nem ismerjük fel Jézust, akit az Isten küldött az életünk megmentésére. Szeretetből.

Ezért most átadom a szót. Most szóljon ő, maga. Figyeljétek, Testvéreim, nyitott szívvel, mert egy hangos levelet kaptunk.

Felolvasás:

Gyermekem! Lehet, hogy te nem ismersz, de én mindent tudok rólad. Azt is tudom, hogy pontosan mikor ülsz le, és mikor állsz fel. Minden utadat jól ismerem. Még a hajad szálait is mind számon tartom. Mert képmásomra teremtettelek téged. Anélkül, hogy tudnád, bennem élsz, mozogsz és létezel. Az én nemzetségem vagy!

Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek. Kiválasztottalak magamnak a teremtés kezdetén. Nem véletlenül születtél, életed minden napja megíratott az én könyvemben. Csodálatosan teremtettelek meg, én formáltalak anyád méhében. Én hoztalak a világra születésed napján.

Hamisan képviseltek azok, akik nem ismernek engem. Nem zárkózom el tőled, és nem vagyok haragtartó, hanem teljes szeretettel tekintek rád. Vágyom arra, hogy szeretetemmel elhalmozzalak, csupán azért, mert a gyermekem vagy, és én Atyád vagyok. Minden jó ajándék számodra, amit elfogadsz, az én kezemből ered. Mert gondoskodom rólad, és megadok mindent, amire szükséged van. A jövődre vonatkozó terveim mindig reménnyel vannak telve. Mert örökkévaló szeretettel szeretlek téged. Annyiszor gondolok rád, mint ahány homokszem van a tengerparton. Örvendezek neked hangosan énekelve.

Sohasem unok bele abba, hogy jót tegyek veled. Mert az én kincsem vagy! Teljes szívemmel és lelkemmel vágyok arra, hogy örök életet adjak neked! Hatalmas és csodálatos dolgokat akarok mutatni neked! Megtalálsz, ha teljes szíveddel keresel engem. Gyönyörködj bennem, és megadom szíved kérését. Hiszen a jónak akarása is az én ajándékom benned.

Mindent megteszek érted, sokkal bőségesebben, mint ahogy azt el tudnád képzelni. Ha a szíved összetört, akkor közel vagyok hozzád. Mint ahogy a pásztor karjára veszi a bárányokat, aképpen hordozlak szívemen téged. Egy nap minden könnyet letörlök a szemeidről, és megszabadítalak minden fájdalmadtól.

Egy nap minden könnyet letörlök a szemeidről, és megszabadítalak minden fájdalmadtól. És elmondja, hogy nem rovom fel vétkeidet. Jézus azért halt meg, hogy egymással megbékélhessünk. Az ő halála volt a szeretetemnek legmélyebb kifejezése. Feladtam mindent, amit szerettem azért, hogy megnyerjem a te szeretetedet. Ha befogadod a Fiamat, Jézust, úgy engem fogadsz be. És soha semmi nem választ el téged az én szeretetemtől.

Gyere haza! És a legnagyobb ünnepséget rendezem a tiszteletedre, amelyet a mennyország valaha is látott. Én mindig Atyád voltam, és mindig Atyád leszek.

Azt kérdezem: Akarsz-e az én gyermekem lenni? Várok rád!

Ének: 131 (Ambrosius 334397 himnusza [Veni redemptor gentium]. Luther Márton 1483-1546 - Gregorián himnuszból Luther M. 1483-546)

  1. Jöjj, népek Megváltója! Így kér a föld lakója, Jöjj, lelkünk drága fénye, Szívünk édes reménye!

Szavalat:

Utassy József: Karácsonyfa

Kis szobámba varázsolva / Áll egy fényes karácsonyfa.

Tetejében ezüsttorony, / Hol maga az Isten honol.

A fa alatt három király: / Gáspár, Menyhért meg Boldizsár.

Lesik ámuldozva, hosszan, / Ki tündököl a jászolban?

És virraszt ama csillag fénye / Immáron kétezer éve.

Igeolvasás:

Próféciák a Megváltóról:

Isten ítélete az ember bűne felett egyszersmind első ígérete is a Megváltóról! Így szól a kísértőhöz: „Ellenségeskedést támasztok közted és az asszony közt, a te utódod és az ő utódja közt: ő a fejedet tapossa, te meg a sarkát mardosod.” 1Móz 3,15.

Ezt az ígéretét erősíti meg, amikor ezt mondja Ábrahámnak: „Gazdagon megáldalak, és a te utódod által nyer áldást a föld valamennyi népe.” 1Móz 22,17-18.

Erről a Megváltóról szóltak a próféták: „A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát. Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!” Ézs 9,1.5.

Ének: 131

2. Te érkezel Atyádtól Mennybéli palotádból, Hogy itt megvívj miértünk, És légy mi pajzsunk, vértünk.

Próféciák a Megváltóról:

Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izráelen. Származása visszanyúlik a hajdankorba, a távoli múltba.” Mik 5,1

Örvendj nagyon, Sion leánya, ujjongj, Jeruzsálem leánya! Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos, és szamáron ül, szamárcsikó hátán.” Zak 9,9-10

Ének: 131

3. Ím készen vár a jászol, A szív többé nem gyászol, Az éjszaka világos, Az ösvény barátságos.

Próféciák a Megváltóról:

Én majd elküldöm követemet, aki egyengeti előttem az utat. Hamar eljön templomába az Úr, aki után vágyódtok, a szövetség követe, akit kívántok. Jön már! - mondja a Seregek Ura.” Mal 3,1.

Azokban a napokban megjelent Keresztelő János, és prédikált Júdea pusztájában. Mert ő volt az, akiről Ézsaiás így prófétált: Kiáltó hangja szól a pusztában: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!” Mt 3,1.3.

Közöttetek van az, akit ti nem ismertek, aki utánam jön, és akinek a saruja szíját megoldani sem vagyok méltó.” Mt 3,2; Jn 1,26-27.

Ének: 131

4. Ó, szállj közénk, Királyunk! Íme, eléd kiállunk: A sötétség elmúljon, A hit fénye ragyogjon!

Próféciák beteljesülése:

Isten megtartotta szavát: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen”, és „valahány ígérete van Istennek, azokra őbenne van az igen, és ezért általa van az ámen is, az Isten dicsőségére általunk.” Jn 3,16; 2Kor 1,20.

Történt azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó. Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják.” Lk 2,1-3.

Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből való volt, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.” Lk 2,4-5.

És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely.” Lk 2,6-7.

Énekkar: Csöndes éj (Német karácsonyi ének - Harmat Artur)

1. Csöndes éj, tiszta, szent éj, A világ álma mély, csak egy szöghajú gyermek felett virraszt gondosan a szeretet. Álmod áldott legyen, álmod áldott legyen. - 2. Csöndes éj, holdas szent éj, pásztorok népe kél. Hírnök angyalok szózata száll, dal zeng Jézus kis jászolánál. Szent halleluja szól, szent halleluja szól. Hírnök angyalok szózata száll, dal zeng Jézus kis jászolánál. Szent halleluja szól, szent halleluja szól.

Angyali jelenés a pásztoroknál:

Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik: Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban.” Lk 2,8-12.

És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal, akik dicsérték az Istent, és ezt mondták: Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.” Lk 2,13-14.

Ének: 150 (Luther Márton 1483-1546 - Luther Márton 1483-1546)

1. Mennyből jövök most hozzátok. Jó hírt mondok, jer, halljátok, Mert nagy örömöt hirdetek, Méltán ujjong ma szívetek. - 2. A Megtartó ma született, Ég-föld örül ma veletek. Egy ártatlan kis csecsemő, Egész világ üdve lesz ő.

A pásztorok elmennek Betlehembe:

Miután elmentek tőlük az angyalok a mennybe, a pásztorok így szóltak egymáshoz: Menjünk el egészen Betlehemig, és nézzük meg: hogyan is történt mindaz, amiről üzent nekünk az Úr.” Lk 2,15.

Elmentek tehát sietve, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő kisgyermeket.” Lk 2,16.

Amikor meglátták őket, elmondták azt az üzenetet, amelyet erről a kisgyermekről kaptak, és mindenki, aki hallotta, elcsodálkozott azon, amit a pásztorok mondtak nekik. Mária pedig mindezeket a dolgokat megőrizte, és forgatta a szívében.” Lk 2,17-19.

A pásztorok pedig visszatértek, dicsőítve és magasztalva az Istent mindazért, amit pontosan úgy hallottak és láttak, ahogyan ő megüzente nekik.” Lk 2,20.

Ének: 161 (Gerhardt Pál 1607-1676, német - Bach J. S. 1685-1750))

1. Ím, jászlad mellett térdelek, Ó, Jézus, üdvösségem. Elhoztam minden kincsemet, Mit ingyen adtál nékem: A szívem, lelkem, életem, Ó, fogadd tőlem kedvesen, Ne szolgáljon, csak téged.

Szavalat:

Dutka Ákos: Karácsony

Karácsony, béke, szeretet, / Beszéltek róla emberek,

Várjátok, vágyó álmotok / S nincs itt soha nálatok.

Elillant drága képzelet: / Gyermekkorodból jön veled

Aranydiós szent mesefa, / Anyád terített asztala.

Karácsony, béke, Betlehem... / Elég a gyertya hirtelen.

Elég a karcsú mesefán / S mi marad holnap ezután?

Marad a gond, bűn, gyűlölet, / Pedig higyjétek emberek,

Ez az egyetlen értelem, / Amelynek titka végtelen.

Ez az egyetlen igaz út, / Melyen mindenki haza jut,

Mely földre hozza az Eget: / A Szeretet, a Szeretet.

Csendesedjünk el, imádkozzunk:

Drága Istenünk, Atyánk! Szeretet Atyja! Te körülveszel bennünket jóságod minden jelével. Kérünk, nyisd fel szemünket, amikor nem látunk, amikor botorkálunk, amikor hasra esünk. Kérünk, nyisd fel szemünket, amikor nincs előttünk más, csak a felhő sötétje. Őrködj irgalmaddal, Krisztusunkkal utunk, életünk felett. Te szeresd mindazokat, akiket mi nem tudunk. Te szeresd azokat, akik már nincsenek itt közöttünk. Te szeresd, Urunk, azokat, akik vágynak hozzád, de nem ismernek téged. Te szeresd, Urunk, azokat, akikben gyűlölet lakik. Te szeress, Urunk, bennünket minden bűnünkkel, kicsinyességünkkel, hiányunkkal együtt. Urunk, szabadíts meg, akkor megszabadulok. Moss hófehérre, akkor tiszta leszek te kegyelmedből. Urunk! Adj nekünk igaz ünnepet, hogy életünk napjai, amelyek még előttünk hátra vannak, a te ünnepeiddé legyenek. Krisztusért kérünk, aki eljött a mi szabadításunkra, akinek a nevében így fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 158 (Pécseli Király Imre 1590?-1641? - Kolozsvár 1744)

6. Ó, örök Isten, dicső Szentháromság, Szálljon mireánk tőled világosság. Távozzék tőlünk bű és szomorúság. Légyen vidámság!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottáit a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben: enekeskonyv.lutheran.hu honlapon, valamint az Evangélikus Énekeskönyvben lehet megkeresni, megtalálni.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján találhatók meg, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek