Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2008-12-14

20081214.doc — Microsoft Word Document, 304Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ „Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközségben, Advent 3. vasárnapja istentiszteletén, 2008. december 14.-én, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

0x08 graphic
Kezdő ének: 138 (Gerhardt Pál 1607-1676, német)

1. Jertek, hívek, Jézus elé, Betlehem kis jászla felé, Jertek, Jézus drága nevét Áldja vígan szívünk, szánk. - 2. Szégyent vall a bűn mérge már, Bárhogy támad sátán, halál, Szívünk benne békét talál, Ó, mi gondunk volna még! - 3. Isten nékünk adja Fiát, Hálás, hívő szívvel imádd! Ő a szolgaságból kivált, És a mennybe fölemel. - 4. Szánó szíve vonta felénk, Látta lelkünk égő sebét, És elhagyta értünk egét: Testet öltött, földre szállt. - 5. Jákób fénylő csillaga** Ő, Sátánt, átkot, bűnt leverő. Gyászos éjből tűnik elő. Győz a poklok erején.

** 4. Mózes 24,17.

Az Atya, Fiú, Szentlélek nevében. - Ámen.

0x08 graphic

Örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom: örüljetek! Az Úr közel! Hegyek harmatozzatok a magasból, hulljon igazság a fellegekből! Táruljon fel a föld, és teremjen szabadságot. Sarjadjon igazság is vele. Ébredjetek, és ujjongjatok, akik a porban laktok! Ujjongjatok a mindenség Ura és Királya előtt, mert eljön, hogy ítélkezzék a földön. Igazságosan ítéli a világot, pártatlanul a népeket. Ámen.

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal. Szeretett Testvérek! Isten színe előtt nézzünk méltatlanságunkra, vizsgáljuk meg magunkat Törvényének, parancsolatainak a tükrében:

Ezt mondja az Úr:

Én vagyok az Úr, a te Istened! Ne legyen más istened! Ne vedd hiába Istened nevét! Szenteld meg az ünnepnapot! Tiszteld atyádat és anyádat! Ne ölj! Ne törj házasságot! Ne lopj! Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát! - Jézus Krisztus apostola ezt tanítja: Ha azt mondjuk, hogy nincs bennünk bűn, megcsaljuk önmagunkat, és nincs bennünk igazság. Ha pedig megvalljuk bűnünket, hű és igaz az Isten, megbocsátja azt, és megtisztít minket gonoszságunkból.

Ez alapján, kérek benneteket, Testvéreim, hogy szívből feleljetek a gyónási kérdésekre:

Az élő Isten színe előtt kérdem mindenkitől személy szerint:

Testvérem az Úrban!

Vallod-e magadat bűnösnek és ezért kárhozatra méltónak? - Vallom.

Bánod-e igazán bűneidet? - Bánom.

Megbocsátottál-e mindazoknak, akik vétkeztek ellened? - Megbocsátottam.

Igyekezel-e Isten akarata szerint élni? - Igyekezem.

Hiszed-e, hogy Isten Krisztusért megbocsát a megtérő bűnösnek? - Hiszem.

Legyen hitünk szerint. Forduljunk Istenünkhöz ezzel a hittel. Kérjük irgalmát, bűnbocsátó szeretetét:

Uram! Ne feddj haraggal, ne ostorozz indulattal, hanem kegyelmezz, mert elcsüggedtem. Gyógyíts meg, mert reszketnek tagjaim, reszket a lelkem. Fordulj hozzám, mentsd meg életemet. Szabadíts meg engem az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Testvéreim! Az Isten szeretetében megkönyörült rajtunk, méltatlan embereken Jézus Krisztus által, akiben eljött a Megváltó, és aki eltávolítja a gonoszságot népe közül azzal, hogy eltörli bűneinket. Az ő szeretetében bízom, amikor hirdetem nektek, Testvéreim, bűneitek bocsánatát, hogy oldozva legyenek a földön és a mennyben, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében! Bízzatok, örvendezzetek, Testvéreim, akik Krisztusban bíztatok. Az ő véréért Istenünk megbocsátotta minden bűnünket. Az ő Lelke legyen velünk, hogy új életben járjunk általa. Ámen.

Jöjjetek, imádkozzunk:

Könyörülő Istenünk! Látogass meg bennünket kegyelmeddel, oszlasd el sötétségünket világosságoddal Jézus Krisztus Urunk által, aki veled és a Szentlélekkel él és uralkodik örökkön-örökké. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Gyülekezet, szeretett Testvéreim! Isten igéje szól most hozzánk. Hallgassuk nyitott szívvel. Mózes 5. könyvéből szól az Isten szava először is, az 5. fejezetből, a 6. verstől a következőképpen:

Így szól az ÚR:

Én, az ÚR vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából. Ne legyen más istened rajtam kívül!

Ne csinálj magadnak istenszobrot, semmiféle képmását azoknak, amik fenn az égben, lenn a földön vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd, és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.

És így szól hozzánk, a mai vasárnapnak: Advent 3. vasárnapjának levélbeli igéje Pál Timóteushoz írt 2. leveléből, az 1. fejezet 8. versétől:

Így ír az apostol:

Ne szégyelld hát a mi Urunkról szóló bizonyságtételt, sem engem, az ő foglyát, hanem szenvedj velem együtt az evangéliumért, Isten ereje által. Mert ő szabadított meg minket, és ő hívott el szent hívással, nem a mi cselekedeteink alapján, hanem a saját végzése és kegyelme szerint, amelyet még az idők kezdete előtt Krisztus Jézusban adott nekünk. Ez most nyilvánvalóvá lett a mi Üdvözítőnk, Krisztus Jézus megjelenése által, aki megtörte a halál erejét, és az evangélium által világosságra hozta az elmúlhatatlan életet. Ennek az evangéliumnak a szolgálatára rendeltettem én hírnökül, apostolul és tanítóul. Ezért is szenvedem ezeket, de nem szégyellem, mert tudom, kiben hiszek, és meg vagyok győződve, hogy neki van hatalma arra, hogy a rám bízott kincset megőrizze arra a napra. Az egészséges beszéd példájának tekintsd, amit éntőlem hallottál, a Krisztus Jézusban való hitben és szeretetben. A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek által.

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják és megtartják az Isten beszédét!

Ének: 325 (Gerhardt Pál 1607-1676, német)

1. Ha Isten velem van, Ki lehet ellenem? Ha ő az én oltalmam, Nem ér veszedelem. Ha Krisztust adta értem, Ha Isten így szeret, Nem árthat semmi nékem, Megvéd ő engemet. - 2. Nincs másban reménységem, Csak Krisztus vérében, Mert örök üdvösségem Csak benne lelhetem. Én gyarló életemben Jót nem találhatok, De Krisztus érdemével Én is megállhatok. - 3. Mert Jézus napvilágom, Jézus reménységem, Csak benne lelek üdvöt, Másban semmibe' sem. A boldogság, az áldás Csak őbenne van itt, Ítélettől, haláltól Jézus megszabadít. - 4. Ő az, aki elvette A bűnnek erejét, Eloltotta vérével A pokolnak tűzét. Nem bántja többé szívem Immár aggodalom; Az ő szent árnyékában Békén megnyughatom. - 5. Már szívem, csupa hála, Leveti bánatát, Mert teljes fényben látja Feltűnni szép napját. Ő az én napom: Jézus! Ő világol nekem, S a menny örömét zengi Ujjongó énekem.

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Jézus Krisztus Urunktól. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! Advent 3. vasárnapjának evangéliumi igéje János evangéliuma 5. fejezetéből szól, a 31. verstől a következőképpen:

Jézus ezeket mondja:

Ha én magamról tennék bizonyságot, az én bizonyságtételem nem volna igaz. Más az, aki bizonyságot tesz énrólam, és tudom, hogy igaz az a bizonyságtétel, amellyel rólam tanúskodik. Ti elküldtetek Jánoshoz, és ő bizonyságot tett az igazságról. Én azonban nem embertől kapom a bizonyságtételt, hanem azért mondom ezeket, hogy ti üdvözüljetek. Ő volt az égő és világító fáklya, de ti csak egy ideig akartatok az ő világosságában örvendezni. Nekem azonban Jánosénál nagyobb bizonyságtételem van. Mert a feladatok, amelyeket az Atya rám bízott, hogy teljesítsem azokat, tehát azok a cselekedetek, amelyeket elvégzek: maguk tesznek bizonyságot arról, hogy engem az Atya küldött el. De az Atya is, aki elküldött engem, bizonyságot tett rólam. Az ő hangját nem hallottátok soha, arcát sem láttátok, és az igéje sincs bennetek maradandóan, mert abban, akit ő elküldött, nem hisztek.”

Urunk, szentelj meg igéddel. Igéd igazság. Ámen.

Igehirdetés:

Kedves Testvérek! Jézusnak a szavait olvasva, hallva, most úgy gondolom, hogyha megkérdeznék tőlem, hogy melyik a legcsúnyább szín, akkor biztos, hogy a lilát választanám. Lila a legcsúnyább. A lila ugyanis a belső sérüléseknek a színe. A véraláfutásoknak, zúzódásoknak, belső fájdalmaknak a színe. Annak, ami nem nyílt seb, nem pirosan vérzik, hanem belül van, fáj, de rejtegethető. A tűz színe, amely sokat rejt magába, és amellyel előbb-utóbb célszerű szembenézni.

A lila a Böjt és Advent színe. A lila jel az Isten szeretetéről, azaz Jézus Krisztusról. A lila Jézus Krisztus jele. Egy kiáltás arról, hogy ne ragadjunk le a betlehemi pásztoroknál, akiknek a jászolba fektetett csecsemőt adta jelül az angyal a Megváltó jeléül, hanem nézzük meg, értsük meg, éljük át, amiért az Isten őt nekünk adta ajándékba.

Kering az interneten sok-sok gyönyörű szép adventi-karácsonyi e-mail képsorozat. Nagyon szép képekkel és nagyon szép szavakkal. Nagyszerűek ezek, mert megérintik az ember lelkét. Megérintik a lelkünket az egymás iránti szeretet csodájára. Felhívják a figyelmünket, és oda fókuszálják a lelkünket az egymás iránti szeretetre. Jézus pedig még ennél is többet és nagyobbat ad: ennél is több, nagyobb jelet. Az egymás iránti szeretetnél is többet. Saját magára mutat, mint Isten nekünk adott ajándékára.

De milyen ajándékra? Tudniillik különösen, ha efféle szavait olvassuk, amiket most mond: „Ti nem láttátok az Atyát, …nincs meg bennetek az igéje, mert nem hisztek abban, akit ő elküldött, …ezeket azért mondom, hogy üdvözüljetek”, - mikor az ilyen furcsa, számon kérő és mégis szerető szavait halljuk, akkor ez arra tanít, hogy ő olyan ajándék, ami nincsen díszdobozba csomagolva, nem egy szép, rózsaszín masnival ellátott drágaság, amit ha kibontunk, meglátunk, akkor összecsapjuk a tenyerünket, és felugrunk örömünkben, hogy „hurrá, pont erre vágytam!”, - hanem a belső sérülésünkre figyelmeztető és azt meggyógyító orvosi műszer. Ebből az is következik, hogy elképzelhető, aki kibontja, azt meglátja, annak lelohad a lelkesedése. - De mégis csak: ezeket azért mondja, hogy nekünk üdvösségünk legyen. Ezért jött!

Erről az orvosi műszerről érdemes is lenne elolvasni - el is olvasom -, a 456. énekünk szövegét. Nagyon fontos! -:

Kegyelemnek szép rózsája, Virágoknak szép virága, Könnyek között mélységekben Fájdalmaknak földjén terem.

Ez a rózsa Krisztus-kereszt. Illatozik, sebet hegeszt. Bár nem tetszik a testednek, Üdvösséges a lelkednek.

Tanítványok ékessége: E rózsának elnyerése. E keresztet hitből kapjuk, Ajándékként hordozhatjuk.

Krisztus-kereszt, csodavirág! Vele járni nagy boldogság. Hordozd kereszt boldogságát, Úgy kövessed Jézus nyomát!

Így szól az ének. A lila Advent biztatása pedig úgy szól hozzánk: Nézd meg, és vizsgáld meg, neked Isten ajándéka-e Jézus Urunk jötte, jelenléte és uralma?

Adventet, a Krisztus eljöttét, - ő maga így sorolja fel - már Keresztelő János lilára festette. Azt mondta: Valljátok meg, bánjátok meg és tagadjátok meg bűneiteket. Térjetek meg belőle! - Ez, a Keresztelő János-féle „lilásítás” itt nagyon finom volt, ugyanis a bűnről csak úgy beszél, mint amit mi, magunk felderítünk magunkban, és megítélünk. Úgy ítélünk, hogy: ez a mi bűnünk. És akkor ezt megbánjuk, odatesszük az Isten elé, megtérünk belőle. Ő, az Adventet lilára színező Keresztelő János, Jézus első számú tanúja.

Aztán Jézus folytatja a „lilásítás”-t: a belső sérülést, a bűnt függetleníti a saját belátásunktól, amikor azt mondja, hogy nincs meg bennetek az Isten igéje, mert a saját elvárásaitok szemüvegén át nézitek. Nem abban hisztek, akit ő küldött a saját belátása szerint. Ebből az következik, hogy a vallás, az Istenről való gondolkodás, az Istennel való foglalkozás kevés az életünkben. Jézus Krisztus „A MINDEN” a számodra, vagy nem? Ezt kérdezi meg, ebben a még „lilábban”! Jézus tettei, személye a kettes-számú Krisztust tanúsító jel.

És végül a kereszt tövében lett minden tisztára lilává. Az Úrnak halnia kellett miattunk. Ez a valóságtükör állt elénk. Ez alapján láthatjuk meg: kik vagyunk? Az Atyaisten, aki Jézus személyében keresztre ment értünk, ő Krisztus hármasszámú, legfontosabb tanúja. Ezeket sorolja fel most nekünk, hallgatóinak

A lila, a belső sérülések színe a belső bajainkra és a válságainkra mutat. És hogy a „válság” többet jelent, mint amit a Híradóban lehet róla hallani, azt hadd érzékeltessem még egy idézettel, amelyik tulajdonképpen arról szól most nekünk, hogy Jézus a válságaink gyökerét keresi meg. Hamvas Bélától idézek, én is úgy kaptam. Ezt írja: „Nincs társadalom, nincs állam, nincs költészet, nincs gondolkozás, nincs vallás. Ami van, romlott és hazug zűrzavar. Elkezdtem keresni a 'sötétpont'-ot. Visszafelé haladtam a múlt század közepétől, a középkoron át a görögökig, a héberekig, az egyiptomiakig, a primitívekig. A válságot mindenütt megtaláltam, de minden válság mélyebbre mutatott. A 'sötétpont' még előbb van. Még előbb. A jellegzetes európai hibát követtem el: a 'sötétpont'-ot magamon kívül kerestem. Holott bennem volt.

Imádkozzunk:

Urunk, hála néked irgalmadért, kegyelmedért, amellyel megtartasz, tükör elé állítasz és meggyógyítasz bennünket. Urunk! Ez nem megy magunktól. Tégy velünk, amit te jónak látsz, amit te teremtesz. Így indíts tovább a holnapunkba, hogy végül célhoz érjünk. Ámen. .

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Mondjuk el, Testvéreim, a kereszténység hitvallását, az Apostoli hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atyaisten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örökéletet. Ámen.

Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni a szívünket és gondolatainkat Krisztusban.

Úrvacsora.

Ének: 137 (Weissel György 1590-1635, német - Halle 1704) - Liturgia: 13

1. Jer, tárjunk ajtót még ma mind! A legnagyobb király van itt, Kit Úrnak vall a föld s az ég. De mint Megváltó jő közénk, Hogy hozzon békét, életet. Jer, mondjunk néki éneket: Ó, áldlak boldogan. Én alkotó Uram! - 2. Hű támasz és hű gyámol ő. Az égi jóság benne jő, És nála vár az oltalom, Mert kormánybotja irgalom. A búnak, gyásznak vége lesz, Az ég s föld hálát zengedez: Légy áldva szüntelen, Megváltó Istenem! - 3. Ott boldogság van, boldog nép, E nagy Király hol trónra lép, És boldog hajlék, boldog szív, Mely őelőtte már kinyílt! Az éjből hajnal támad ott, S az élet fénye úgy ragyog! És száll az énekszó Feléd, Vigasztaló. - 4. Jer, tárjunk ajtót lelkesen! A szívünk templommá legyen. És hintsük benne szét a hit Szép, élő pálmaágait! És Jézus hozzánk is belép, Megosztja velünk életét. Légy áldva szüntelen, Kegyelmes Istenem! - 6. Ó, jöjj Megváltó Jézusom, A szívem néked megnyitom. Tevéled tér be gazdagon Az élet és az irgalom. Szentlelked által járj velünk, Míg hozzád mennybe érkezünk, S ott mondunk majd neked Dicsérő éneket!

Emeljük fel szívünket az Úrhoz, imádkozzunk:

Méltó és igaz, illő és üdvösséges, hogy mindenkor, mindenhol hálát adjunk neked, mindenható Istenünk és Atyánk a Jézus Krisztus által, aki beteljesítve a próféciákat Üdvözítőül jött a világba. Ezért az angyalokkal, az üdvözültek mennyei seregével és a földön küzdő egész anyaszentegyházaddal együtt boldogan áldunk és magasztalunk téged, és ujjongó énekkel hirdetjük szent neved dicsőségét.

Liturgia:

Az Urat áldom én. Áldjuk dicséretekkel! Szent, szent, szent! - zengje szánk Angyali seregekkel! Kit ég és föld imád És dicsér szüntelen: Áldalak örökké Én is jó Istenem!

Szent vagy, Urunk, nagy a te irgalmad, mert elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán. Ezért a nagy irgalmadért kérünk, hogy küldd el Lelkedet, és szentelj meg minket, hogy Krisztus testét és vérét vegyük üdvösségünkre ebben a kenyérben és borban, általa testvéri közösséggé legyünk.

A mi Urunk Jézus Krisztus azon az éjszakán, amelyen elárulták, kezébe vette a kenyeret, hálát adott, megtörte, tanítványainak adta, és ezt mondta: „Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, amely értetek adatik. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre”. Hasonlóképpen, miután vacsorált, kezébe vette a kelyhet, hálát adott, nekik adta, és ezt mondta: „Igyatok ebből mindnyájan! Ez az új szövetség az én vérem által, amely értetek és sokakért kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek, valamennyiszer isszátok az én emlékezetemre”.

Ezért valamennyiszer eszünk e kenyérből, és iszunk e kehelyből, az Úr halálát hirdetjük, amíg eljön. Mert méltó a megöletett Bárány Jézus, hogy övé legyen az áldás, a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké.

Imádkozzunk:

Szerető Istenünk! Emlékezzél meg Fiad értünk viselt szenvedéséről, haláláról, és add Lelkedet nekünk, hogy életünk menedékévé legyen. Hogy hozzá fussunk, benne bízzunk, hozzá járuljunk életünkön át. Urunk! Legyen gondod gyülekezetünkre, egész népedre szerte a világon, akik Krisztusban bízva járják az útjukat. Urunk, add Lelkedet népednek napról-napra, hogy megtaláljuk hitünk forrását, hogy meg tudjuk ragadni kezedet napról-napra, és megmaradjunk kegyelmedben. Urunk! Őrizz meg bennünket örömeink és nyomorúságaink közepette. Add Lelkedet, hogy hálaadással vegyük ajándékaidat, és hálaadással járjuk utunk mélységeit. A te kegyelmedbe ajánljuk Túróczi Zoltán testvérünk családját, szeretteit. Te adj oltalmat igéddel, szereteteddel. Te adj oltalmat Krisztusunk keresztjével minden gyászolónak, csüggedőnek, kétségbe esettnek, minden útját vesztett embernek. Urunk, te tegyed Zoltán bácsi életét, 81 évét áldássá az övéi számára. Őrizd meg ezt a családot, hogy nevedben reménykedő fáklyaként járjon, éljen és szolgáljon. Urunk! Emlékezz meg mindazokról, akik Krisztus-hitben mentek el ebből a földi életből. Te adj békességet, biztonságot, szilárd reménységet Krisztusban. Az ő szeretetéért, az ő nevében fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved. Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma. És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Liturgia:

Krisztus, Istennek Báránya, Értünk jöttél e világba. Szánj meg, szánj meg! Ó, irgalmazz nékünk! Áldj meg, áldj meg, Add békédet, kérünk!

Úrvacsora vétel:

Istenünk szeretete vár ránk. Jöjjetek, Testvéreim!

Énekek:

1. ének: 389 (Moe Ole Teodor 183-1922, norvég - Sörlie C. W. 1887-1953)

1. Jézus, te égi szép tündöklő fényű név, Legszentebb énnekem e föld ölén. Benned van irgalom, Erőd magasztalom, Terólad zeng dalom, ragyogj felém! - 2. Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj, Míg ő hord karjain, hű Mestered! Elhagynak emberek, mit árt, ha ő veled, Töröld le könnyedet: Jézus szeret! - 3. Akaratod nekem mutasd meg szüntelen, Ne rejtsd el, Mesterem, tetszésedet! Vezérelj így magad, mutasd meg utadat Idegen tájakon jár gyermeked. - 4 Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen Fényedből fénysugár az életem, Míg a homályon át a lelkem otthonát, Világosságodat elérhetem.

2. ének: 417 (Kalinka Joakim 1602-1678, szlovák - Kéziratos szlovák korálkönyv 1750 körül))

1. Előtted állok, drága Jézusom, Reád szorult én kétséges sorsom. Én Uram, királyom és bírám, Légy szószólóm bűnösnek, tekints rám! - 2. Szívem bűntől terhes, tisztátalan, Azért hozzád könyörgök untalan: Fogadj be, tisztíts meg, könnyíts meg, Lelkem orvosa, kérlek, enyhíts meg! - 3. Vétkem terhel, de van vigasztalóm: Véred, érdemed az én bíztatóm. Ó, lásd meg bűnbánó lelkemet, Fordítsd örömre nagy keservemet! - 4. Te énérettem kínokat szenvedtél, Bűneimért nagy árat fizettél: Te véred, halálod váltságom, Üdvösségem benned megtalálom.

3. ének: 392 (Kovács Sándor 1869-1942)

1. Mindenem vagy, Jézusom, Élet égi Fejedelme! Te vezérelsz jó úton, Földi porból föl a mennybe. Szirtek, örvények felett Bizton járhatok veled. - 2. Mindenem vagy, Jézusom, Bűnös szívem menedéke! Csak feléd sóhajtozom, Tőled száll rám égi béke. Áldott Megváltóm lettél, Boldog, aki benned él! - 3. Mindenem vagy, Jézusom, A halálban örök élet! Takarjon bár sírhalom, Veled mennyben újra élek. Te vagy utam, életem, Én Jézusom, mindenem!

4. ének: 418 (Rist János 1607-1667, német - Majnafrankfurt 1662)

1. Jézusom, ki bűnös lelkem Megváltottad véreddel, Kárhozattól óvtál engem, Szegény szívem fogadd el! Értem győztél a halálon, Jóságodat sírig áldom. Tetszésedre hadd éljek. Csak tebenned reméljek! - 2. Megkerested kinn a pusztán Az eltévedett juhot, Aki tőled eltávozván Veszedelembe jutott. Jézus, lelkem hű pásztora, Bűnösöknek Megváltója, Munkáld megtérésemet, Éleszd, növeld hitemet! - 3. E világ hogy el ne vesszen, Jézus véredet ontod. Add, hogy üdvömre lehessen Végtelen áldozatod! Keresztfádhoz lépek hittel: Gyógyíts meg szent sebeiddel, Vedd le rólam az átkot, Hogy lehessek sajátod! - 4. Hiszek, Uram, de erősíts, Kételkednem, ó, ne hagyj; Bűn, halál ellen bátoríts, Üdvöm, gyámolom maradj! Egyedül tebenned bízom, S egykor téged, én Jézusom, Ott, hol bánat nincs többé, Láthatlak mindörökké.

Adjunk hálát Istennek! Imádkozzunk:

Urunk! Neved legyen szent a számunkra minden ajándékodért, igédért, jelenlétedért, életünket formáló szeretetedért, a velünk való közösségedért. Áldott légy, Urunk, hogy nekünk adtad magadat. Ámen.

Testvéreim, elmenvén innen, tanúskodjatok Krisztus Urunk haláláról és feltámadásáról. Tegyetek bizonyságot az ő szeretetéről. Miután átéltétek az ő szeretetét, bűnbocsánatának örömét, - építsétek a testvéri közösséget az emberek között megbocsátással és önfeláldozó szeretettel!

Vegyétek az áldást: Isten népe! Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Liturgia:

Az Úristen nagy nevének A mennyen-földön zengjen ének! Nagy az Úr neve, felséges. Te is ember, Isten képe, Te keresztfán megváltott népe, Áldd őt, ki nagy és szentséges! Bár por vagy is, szeret, Megvédi ügyedet. Áldd őt szívből! Gyermeke vagy, Ő el nem hagy, Jóvolta hozzád igen nagy.

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottái megtalálhatók a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu honlapon), valamint az Evangélikus Énekeskönyvben.

A MAGVETŐ és a korábbi MAGVETŐ-k megtalálhatók a Gyülekezet tatabanya.lutheran.hu honlapján, ahol még további hasznos információk is vannak

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek