Bibliaolvasás

Egy év alatt végig a Biblián - átdolgozott, több szempontból ésszerűsített ajánlás!

A napi beosztás és segédanyagai itt találhatók!

A részletes leírás itt olvasható!

Adományok

Egyházfenntartói járulékát, általános vagy céladományát köszönettel fogadjuk az alábbi bankszámlaszámon:

Tatabányai Evangélikus Egyházközség
11740009-20201533

A gyülekezet alapítványán keresztül is köszönettel fogadunk támogatást - vállalkozásoknak adomány-igazolást tudunk adni:

Tatabányai Evangélikus Alapítvány
11740009-24113436

1%

Egyházi 1%: Magyarországi Evangélikus Egyház - 0035

Civil 1%: Tatabányai Evangélikus Alapítvány - 18603718-1-11

YouTube / Facebook

Videó csatornánk, ahol istentiszteleti és egyéb közzétett videóink megtekinthetők:

Tatabányai Evangélikus Gyülekezet

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/tbevangelikus

« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?
 

2008-09-21

20080921.doc — Microsoft Word Document, 180Kb

Fájl tartalma ( Teljes képernyő )

0x01 graphic
TATABÁNYAI   MAGVETŐ „Íme, kiment a magvető vetni” (Mk 4:3)

„…a mag sarjad és nő…” (Mk 4:27)

Elhangzott a Tatabányai Evangélikus Egyházközség Szentháromság ünnepe utáni 18. vasárnapi istentiszteletén, 2008. szeptember 21.-én, Schermann Gábor lelkész szolgálatával.*

Kezdő ének: 444 (Tersteegen Gellért 1697-1769, német)

1. Jöjjetek, testvérek, Közeleg az este. Veszteglés, megállás A vándorok veszte. Hogy örök hazánkban Célunkat elérjük, Induljunk el bátran! - 2. Keskeny, rögös ösvény Kedvünket ne szegje! Az Úr hívott minket, Megsegít kegyelme. Senki meg ne álljon! Van vezérünk, győzünk Minden akadályon. - 3. Rögös vándorúton Bízó szívvel járjunk! A múlandók terhe Ne roskassza vállunk! Jó Atyánk velünk van. Megsegít ő mindig Nehéz próbáinkban. - 4. Menjünk kéz a kézben, Mint édes testvérek! Legyen köztünk béke, Egy szív és egy lélek! Nem árva senki sem. Hazafelé tartunk Egy úton, egy hitben. - 5. Egyikünk ha roskad, Emelje a másik, Tegyen érte mindent, Mi üdvére válik! Más terhét véve fel, Az erős a gyengét Szolgálja készséggel! - 6. Hamar hazaérünk. Csak előre bátran! Örök öröm vár ránk Az atyai házban. Megváltó vezérünk Jár előttünk, Jézus. Szüntelen rá nézzünk!

Bevezetés: Kedves Gyülekezet, kedves Testvérek! Szentháromság ünnepe utáni 18. vasárnap van. Ennek a hétnek az igéjével így szól hozzánk az apostol bíztatása: „Azt a parancsolatot is kaptuk tőle, hogy aki szereti az Istent, szeresse a testvérét is”. (János 1. levele 4:21)

Legyen hát a mai istentiszteletünk az Atyának, Fiúnak, és a Szentléleknek nevében. - Ámen.

0x08 graphic

Uram, ne vond meg tőlem irgalmadat. Jóságod és hűséged őrizzen szüntelen. Fordulj felénk szabadító Istenünk, mutasd meg, hogy szeretsz minket. Engedd hallanom, mit hirdet az Úristen. Bizony békességet hirdet híveinek. Az Úr megad minden jót, földünk is meghozza termését. Igazság jár az Úr előtt, utat készít lépteinek. Ámen.

Liturgia:

Dicsőség az Atyának, Dicsőség egy Fiának, S a drága Szentléleknek: Az egy örök Istennek! Ámen.

Bűnvallás:

Az Úr Jézus Krisztus kegyelme legyen mindannyiunkkal. Testvéreim! Isten színe elé érkezve, nézzünk most méltatlan voltunkra, és forduljunk Istenünkhöz imádságban irgalmért: Uram, ne feddj meg haragodban. Ne ostorozz indulatodban, hanem kegyelmezz, mert elcsüggedtem. Gyógyíts meg, mert reszketnek tagjaim, és reszket a lelkem. Fordulj hozzám, Uram, mentsd meg életemet. Szabadíts meg az Úr Jézus Krisztusért. Ámen.

Liturgia:

Ó, töröld el én vétkem, Irgalmas jó Úristen; Szent Fiad véréért könyörülj énrajtam! Te benned van bizalmam.

Kegyelemhirdetés:

Testvéreim! Megkönyörült rajtunk, méltatlanokon az Isten, Jézus Krisztus által, aki azért jött ebbe a világba, hogy megmentse az embereket. Dicsőség legyen hát a magasságban Istennek, a földön békesség és az emberekhez jó akarat. Ámen.

Liturgia:

Dicsőség a magasságban A hatalmas Istennek! Béke legyen e világban Mindenhol az embernek. Hála néked, menny Királya! Irgalmazz, Isten Báránya! Szentháromság dicsérünk!

Jöjjetek, imádkozzunk:

Irgalmas Istenünk! A mi legjobb tetteink sem, legőszintébb hitünk sem tudja megnyitni előttünk az eget. Ezért kérünk téged, hogy ne a tetteink szerint ítélj bennünket. Ne a mi személyünk alapján gondolj felőlünk, hanem irgalmazz nekünk Jézus Krisztus által. Ámen.

Igeolvasás:

Kedves Testvérek! Istennek a mai vasárnapra rendelt ószövetségi igéjét olvasom: Mózes 2. könyvének 20. fejezetéből az első 19 verset

Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket:

Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.

Ne legyen más istened rajtam kívül!

Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot, azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd, és ne tiszteld azokat, mert én, az ÚR, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.

Ne mond ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az ÚR büntetés nélkül, ha valaki hiába mondja ki a nevét!

Emlékezzél meg a nyugalom napjáról, és szenteld meg azt! Hat napon át dolgozz, és végezd mindenféle munkádat! De a hetedik nap a te Istenednek, az Úrnak nyugalomnapja. Semmiféle munkát ne végezz azon se te, se fiad, se lányod, se szolgád, se szolgálód, se állatod, se a kapuidon belül tartózkodó jövevény. Mert hat nap alatt alkotta meg az ÚR az eget, a földet, a tengert és mindent, ami azokban van, a hetedik napon pedig megpihent. Azért megáldotta és megszentelte az ÚR a nyugalom napját.

Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess azon a földön, amelyet Istened, az ÚR ad neked!

Ne ölj!

Ne paráználkodj!

Ne lopj!

Ne tanúskodj hamisan felebarátod ellen!

Ne kívánd felebarátod házát! Ne kívánd felebarátod feleségét, se szolgáját, se szolgálóját, se ökrét, se szamarát, és semmit, ami a felebarátodé!

Az egész nép szemtanúja volt a mennydörgésnek és villámlásnak, a kürtzengésnek és a hegy füstölgésének. Látva mindezt, a nép reszketni kezdett, és távolabbra állt. És azt mondták Mózesnek: Te beszélj velünk, és mi hallgatunk rád, de Isten ne beszéljen velünk, mert akkor meghalunk.

És így szól hozzánk az evangéliumi ige Máté evangéliumából a 22. fejezet 34. versétől:

Amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus elnémította a szadduceusokat, köréje gyűltek. Egyikük pedig, egy törvénytudó, kísérteni akarta őt, és megkérdezte tőle: „Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben?” Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat. E két parancsolattól függ az egész törvény és a próféták.”

Amikor a farizeusok együtt voltak, megkérdezte tőlük Jézus: „Mi a véleményetek a Krisztusról? Kinek a fia?” Ezt felelték: „Dávidé.” Majd újabb kérdést tett fel nekik: „Hogyan nevezheti akkor Dávid a Lélek által Urának, amikor ezt mondja: Így szól az Úr, az én Uramhoz: Ülj a jobbomra, amíg lábad alá nem vetem ellenségeidet. Ha tehát Dávid Urának szólítja őt, miképpen lehet a Fia?” De senki sem tudott neki felelni egyetlen szót sem, és megkérdezni sem merte őt senki attól a naptól fogva.

Boldogok, akik hallgatják, szívükbe zárják, megtartják Isten beszédét. Ámen.

Ének: 391 (Kovács Sándor 1869-1942)

1. Jézus, éltem hű vezére, A bűn ellen oltalom, Szent neved magasztalom. Légy te lelkem menedéke, Ha bú sebzi lelkemet, Ha vétkeztem ellened! - 2. Érdemed lett boldogságom, És halálod életem, Áldlak érte szüntelen. Hová mennék e világon, Mint tehozzád, Jézusom, Nélküled elkárhozom. - 3. Szent igédnek fáklyafénye Hint utamra sugarat, Mely örök kincsem marad. Harcolok, benned remélve, Míg kegyelmed erőt ad, Míg elérem célomat.

Szószéki szolgálat:

Kegyelem nékünk és békesség Istentől, a mi Atyánktól és Jézus Krisztus Urunktól. Ámen.

Igeolvasás:

Pál apostolnak a Korinthusba írt 1. leveléből így szól hozzánk a mai levélbeli ige, a levél elejéről, a 4. verstől a 9. versig:

Ezt írja az apostol a gyülekezetnek:

Hálát adok értetek az Istennek mindenkor, azért a kegyelemért, amely nektek a Krisztus Jézusban adatott. Mert a vele való közösségben mindenben meggazdagodtatok, minden beszédben és minden ismeretben, amint a Krisztusról való bizonyságtétel megerősödött bennetek. Azért nincs hiányotok semmiféle kegyelmi ajándékban, miközben a mi Urunk Jézus Krisztus megjelenését várjátok, aki meg is erősít titeket mindvégig, hogy feddhetetlenek legyetek a mi Urunk Jézus Krisztus napján. Hű az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre.

Urunk, szentelj meg igéddel. Igéd igazság, Ámen.

Igehirdetés:

Álmomban költözködtem egyik gyülekezetből a másikba. Egymás után, folyamatosan. Falu-város, kis közösség-mamut közösség, jöttek egymás után. Pakoltam, utaztam, kipakoltam; összepakoltam, utaztam, és így tovább. 17 egyházmegye 200 gyülekezetébe mentem. Kerestem az igazit. De nem nagyon találtam meg.

Az egyik helyen a presbitereket csak a pénz érdekelte. A másik helyen nem énekeltek szépen. A harmadik helyen mélabúsan üldögéltek. A negyedik helyen megszokásból mentek templomba az emberek. Volt ahol, nem foglalkoztak egymással, nem látogatták meg egymást, nem érdekelt senkit a másik. Volt ahol nem imádkoztak. - Már nem emlékszem mindegyik helyre, mindenütt hasonló súlyos problémák voltak. Egyik helyen sem találtam meg az igazit.

Épp a 201. helyre készülve dobozoltam össze a holmimat, amikor megkocogtatta hátulról a vállamat: „Engem keresel?„ - kérdezte. Megfordultam: „Te jó ég! Jézus volt!” Kiderült, hogy mind a 200 helyen ott volt, és nem vettem észre a többiek között, a hátsó padban.

Kedves Testvérek! Mielőtt a hitetek, az életetek, a szívetek tovaköltözne, azelőtt tegyétek fel a kérdést: Valóban az a kérdés, hogy milyennek kell lennünk? Ahogy azt az ember kihallaná Isten törvényének a szavából?

Két farizeus beszélget. Az egyik farizeus, Jézust kísértve, azt kérdezi: „Hogyan tehetném zsebre az Isten akaratát? Hogyan csinálhatok a nagy, hosszú, bonyolult, összetett Törvényből segítséget? Mivel foglaljam össze, hogy könnyen megtanulható legyen?” - Mindenki lépten-nyomon tudja citálni: mit kell tennem, hogy érvényesüljek.

A másik farizeus, Jézust kísérve, levelet ír a gyülekezetnek, amelyik kifacsarta a szívét. Levelet ír a gyülekezetnek, amelyik őt kikiáltotta mumusnak. Amelyik azt mondta, hogy ez az ember fabatkát sem ér. És az sem, amit hirdet. Mert mi, magunk között, megoldjuk az életünket. - Levelet ír ez a másik farizeus a gyülekezetnek, amelyik szomorúságot okozott neki. Mégis a levelét azzal kezdi: „Veletek minden rendben van, mert Jézus Krisztus veletek van”. És csak miután ezt tisztázta, utána tér rá a kemény szavakra, a könnyek között elsóhajtott intelmekre.

Az egyik farizeusnak nem tudom a nevét. Senkit sem érdekelt, ami ott történt akkor. A másik farizeusnak Saul volt a neve, de Pál lett belőle.

Kedves Testvérek! „Veletek minden rendben van. Hálát adok Istennek azért, hogy Jézus Krisztus szeret benneteket”. - A többit majd négyszemközt, meg a holnapi presbiteri ülésen, meg az egyéb beszélgetések alkalmával, - de minden egyéb, ami ezen túl van: Jézus Krisztus szeret bennünket, - a személyes tennivalóinknak a kérdése, és nem az életünknek.

Ilyen nyugalommal, biztonságérzettel indulhatunk tovább az életben.

Imádkozzunk:

Drága Istenünk, te jó vagy minden teremtményedhez, te szeretetedben hordozod világunkat. Te nem szólsz bele abba, amit tegyünk, de mindent megtettél értünk. Hálát adunk neked azért, hogy követésedre hívsz. Hálát adunk neked azért, hogy Lelkedet adod a téged szeretőknek, hogy járjuk az utat, míg veled, hozzád, célba érünk. Ámen.

Ének: Jézus, a te beszéded, teremjen jó gyümölcsöket. Szent igéd és Szentlelked, ítélje meg bűneinket. Vigasztaljon bánatunkban, bátorítson halálunkban.

Hitünk erősítésére mondjuk el az Apostoli hitvallást:

Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében. És Jézus Krisztusban, az Ő egyszülött Fiában, a mi Urunkban, aki fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától, szenvedett Poncius Pilátus alatt; megfeszítették, meghalt és eltemették. Alászállt a poklokra, harmadnapon feltámadt a halottak közül, fölment a mennybe, ott ül a mindenható Atya Isten jobbján; onnan jön el ítélni élőket és holtakat.

Hiszek Szentlélekben. Hiszem az egyetemes anyaszentegyházat, a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örökéletet. Ámen.

Az Isten békessége, amely minden emberi értelmet meghalad, meg fogja őrizni szívünket és gondolatainkat Jézus Krisztusban. Ámen.

Vigyük most oda, Isten elé imádságban az életünk dolgait:

Urunk, mindenható Istenünk! Szerető kezed jelenlétét kérjük, hogy tudjuk érezni életünkben. Te legyél mellettünk, velünk, előttünk akkor, amikor örömünk van, ünneplünk, elindulunk egy szépnek megálmodott úton. Te légy velünk, amikor áldással áldod meg, és jutalmazod meg az életünk egy-egy szakaszát. Te légy velünk, hogy igaz szívvel, testvéri lélekkel és előtted való alázattal, hálaadással tudjunk örülni. Áldásodat kérjük akkor, amikor siralomvölgyben járunk. Te légy mellettünk betegségeinkben, gyászainkban. Te légy mellettünk magányunkban, csalódásainkban. Te légy mellettünk akkor, amikor nem találunk társat, testvért, erőt, kiutat. Urunk! Fogd meg a kezünket, hogy valahol a hitünkkel, a te felénk adott Lelkeddel megérezzük, hogy nem elveszve vagyunk, hanem te hordozol bennünket egy-egy sötétebb, vagy sivatagosabb helyen. Urunk, áldd meg szeretteinket bizodalmas hittel. Őrizd meg szeretteinket a hitetlenségtől, megkeseredéstől. Adj családjainknak, gyülekezetünknek, embervilágunknak Krisztus-utat. Erősíts meg bennünket arra, hogy épüljünk, növekedjünk napról-napra a te ismeretedben, amelyet nekünk adtál Fiadban. Urunk! A te jelenléted öröm, forrás, erő a számunkra. Maradj velünk most és életünkben-halálunkban. Téged dicsérünk Jézus Krisztus által, aki reménységünk és váltságunk, akinek a nevében így fordulunk hozzád: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. És ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

Vegyétek az áldást: Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged. Ragyogtassa rád az Úr az ő arcát, és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Úr az ő arcát, és adjon neked békességet. Ámen.

Ének: 385 (Steinbäck Lőrinc 1811-1870, finn - Nyberg H. 1873-1957)

1. Szelíd szemed, Úr Jézus, Jól látja minden vétkemet; Személyemet ne vesse meg Szelíd szemed, Úr Jézus! - 2. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tekintsen rám, ha roskadok; Adjon békét, bocsánatot Szelíd szemed, Úr Jézus! - 3. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tudom, hogy vádat is emel, Vétkeztem én, ítéljen el Szelíd szemed, Úr Jézus! - 4. Szelíd szemed, Úr Jézus, Elítél bár, lásd én megint Csak várom, hogy majd rám tekint Szelíd szemed, Úr Jézus!

*A szóban elhangzott istentisztelet felvételről rögzített szövege, mely nem tartalmazza a non-verbális összetevőket.

Az énekek és a liturgia kottái megtalálhatók a „Digitális evangélikus énekeskönyv”-ben (enekeskonyv.lutheran.hu web-lapon) és az Evangélikus Énekeskönyvben.

Az igehirdetés szövegkiemelései az Íródeáktól származnak.

Az 1. oldali vízjelen a Tatabányai Evangélikus Gyülekezet temploma látható.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek